Gość: okret IP: 86.43.81.* 19.11.07, 18:25 jak reprezentujesz Polske? bez wzgledu na to jakimi uczuciami darzysz swoja Ojczyzne jestes na emigracji jej reprezentantem. zapytaj sam/sama siebie czy godnym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xiv Re: jak reprezentujesz swoj kraj 19.11.07, 18:33 > jak reprezentujesz Polske? czekam aż Polska zapyta się siebie jak mnie reprezentuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deos Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: 80.168.115.* 19.11.07, 18:43 A co to jest Polska? Polska jest wytworem wyobrazni i wiary ludzi i jest czysta fikcja. Gdyby np. jednego dnia okazalo sie, ze nikt nie wierzy, ze cos takiego jak "Polska" istnieje i nie uznawal jej, Polski by nie bylo. Byloby oczywiscie terytorium miedzy Baltykiem i Tatrami zamieszkale przez ludzi mowiacych podobnymn jezykiem, ale "Polska" i "Polskosc" to tylko fikcyjne wytwory wyobrazni. Nie bede czegos takiego reprezentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deos Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: 80.168.115.* 19.11.07, 18:46 Rownie dobrze mozna powiedziec, ze nosze czarne buty i reprezentuje swoim zachowaniem nosicieli czarnych butow. Grupa tak, tak samo jak "Polska" jest tylko w naszej wyobrazni. Tak samo jest z Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
angelangel Re: jak reprezentujesz swoj kraj 19.11.07, 18:56 A historia tez jest w wyobrazni? Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: jak reprezentujesz swoj kraj 19.11.07, 19:04 Nie, historia to wspolczesna interpretacja wydarzen minionych. Z ktora w takim razie historia sie identyfikujesz, z historia bitwy pod Grunwaldem i "bohaterskiego" powstania warszawskego czy raczej rozpijaczonej szlachty i wspolpracy z komunistami z Moskwy? Odpowiedz Link Zgłoś
angelangel Re: jak reprezentujesz swoj kraj 19.11.07, 19:10 ...wydarzen minionych, ktore 'zaistnialy' a nie sa tylko, jak ktos ujal 'w wyobrazni'... Tak jak kazdy z nas ma rozne strony tak samo nasz kraj nie posiada wylacznie historii szlachetnej i 'bohaterskiej'. Ale czlowieka mozna zaakceptowac jako calosc prawda? a niekoniecznie odrzucac pod wplywem swiatel na Regent Street. Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: jak reprezentujesz swoj kraj 19.11.07, 19:22 Nie nalezy go tez oceniac po miejscu urodzenia i pierwszym jezyku. W tym wypadku zgadzam sie w 100% z deosem, tzw "polskosc" (angielskosc, francuzkosc i inne osci) jest zupelnie meaningless i nie mowi o czlowieku absolutnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: jak reprezentujesz swoj kraj 19.11.07, 19:24 > tzw "polskosc" [..] nie mowi o czlowieku absolutnie nic. mówi, że lubi herbatę z cytryną Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: jak reprezentujesz swoj kraj 19.11.07, 19:38 mozesz zaprzeczac dowoli i ile tylko razy chcesz nie zmieni to faktu ze 9 na 10 osob i tak popatrzy na ciebie przez swoj pryzmat stereotypow (celowo taka figura stylistyczna by unikanc slowa 'oceniac') dotyczacych narodowosci ta pozostala 1 osoba nie bedzie miala zadego zdania bo nie bedzie wiedziala nic na temat twojej narodowosci Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: jak reprezentujesz swoj kraj 19.11.07, 21:32 Bylem juz brany za francuza, wlocha, amerykanina, rosjanina, irlandczyka, polaka a nawet za tubylca. Z mojego doswiadczenia wynika ze moje miejsce urodzenia nie ma nic do rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: jak reprezentujesz swoj kraj 20.11.07, 09:28 martin_sutton napisał: > Bylem juz brany za francuza, wlocha, amerykanina, rosjanina, irlandczyka, polak > a > a nawet za tubylca. Z mojego doswiadczenia wynika ze moje miejsce urodzenia nie > ma nic do rzeczy do jakiej rzeczy? twoja narodowosc nie wynika z tego ze kots sie pomylil (nie pytajac) -to calkiem powszechne. Ale i tak bedzie ci przyprawiona geba czy tego chcesz czy nie w momencie jak na pytanie skad pochodzisz odpowiesz zgodnie z prawda. Tylko czy kompleks Polaka pozwala ci tak odpowiadac? Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: jak reprezentujesz swoj kraj 20.11.07, 22:37 Chce jedynie pokazac ze fakt bycia polakiem nie swiadczy o niczym podobnie jak cala ta "polskosc" rowniez nie swiadczy o niczym. Jezeli ludzie nie poznaja po tobie ze jestes polakiem to co to takiego ta "polskosc"? Nic innego niz wytwor jakiejs malostkowej wyobrazni ktora musi wszystko dokladnie zaszufladkowac zeby sie w swiecie nie pogubic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doc [...] IP: 129.230.236.* 20.11.07, 17:32 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: jak reprezentujesz swoj kraj 19.11.07, 19:43 Gość portalu: deos napisał(a): > A co to jest Polska? Polska jest wytworem wyobrazni i wiary ludzi i jest czysta > fikcja. Gdyby np. jednego dnia okazalo sie, ze nikt nie wierzy, ze cos takiego > jak "Polska" istnieje i nie uznawal jej, Polski by nie bylo. Byloby oczywiscie > terytorium miedzy Baltykiem i Tatrami zamieszkale przez ludzi mowiacych > podobnymn jezykiem, ale "Polska" i "Polskosc" to tylko fikcyjne wytwory wyobraz > ni. > > Nie bede czegos takiego reprezentowac. mozna rozwinac to dalej i wyobrazic sobie ze swiat zamieszkuja ludzie rowni sobie i nie dziela sie na rasy, narody, kraje, klasy... jako ze te sa tylko wytworem naszej wyobrazni... tylko ze to sie nazywa utopia... czyli twor wyobrazni i fantazji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: *.cdif.adsl.virgin.net 19.11.07, 22:41 Tak sie dziwnie sklada, ze we wspolczensej gospodarce, najwieksza wartosc posiadaja wlasnie twory ludzkiej wyobrazni, symbole w ktore wszyscy wierza: marki handlowe. Rowniez style konsumpcji nakrecajace koninkture w wielu sektorach sa wlasnie wynikiem zborowego przekonania ze nalezy sie ubierac tak a nie inaczej, jezdzic tym akurat typem samochodu (jezdzic samochodem w ogole) czy spedzac wakcje z Club Med... Iluzja daje wiecej uzytecznosci niz proste oddzialywanie na zmysly. Niektorym utozsamienie sie z Polska i polskoscia dostarcza uzytecznosci i dlatego dbaja o wizerunek Polski za granica. Podobnie moze byc z europejskoscia w Ameryce. Wedlug mnie to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okret Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: 86.43.81.* 20.11.07, 11:06 to moze inaczej..niech Ci dla ktorych Polska i polskosc nie sa wytworem wyobrazni, ktorzy czuja sie Polakami - zapytaja siebie jak reprezentuja nasz kraj? mysle ze to dnia w ktorym nasza narodowosc bedzie rzecza drugoplanowa to jeszcze ho ho! i troche. no bo co to za dyrdymaly ze nikt juz nie patrzy na druga osobe poprzez pryzmat narodowosci?? to jest dopiero utopijne myslenie! Odpowiedz Link Zgłoś
angelangel Re: jak reprezentujesz swoj kraj 20.11.07, 11:08 Tak, to ciekawe. W kazdym razie, czy komus potrzebne, czy nie, ''korzenie'' sa faktem a nie tworem wyobrazni. Nie promuje histerycznego patriotyzmu, ale mysle ze ludzie calkowicie i kategorycznie odcinajacy sie od swojego pochodzenia sa raczej zalosni, smutni. Ludzie znikad. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Zeby nie bylo zbyt prosto.. 20.11.07, 12:39 Jesli jako pracownik firmy miedzynarodowej lece do europejskiego kraju - powiedzmy Holandii - w jakiejs tam biznesowej sprawie, to kogo reprezentuje? Czy zachowujac sie tak czy siak reprezentuje: - Polske - Anglie (bo stad lece) - Firme (amerykanska z reszta) - Moj departament - Siebie jako osobe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sbs Alez to jest proste IP: *.static.dsl.as9105.com 20.11.07, 12:55 Reprezentujesz wyciskaczy klasy robotniczej lub po ludzku mowiac - zaplute karly burzuazji. Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: Zeby nie bylo zbyt prosto.. 20.11.07, 16:26 powiedz w jakich barwach koszulce jedziesz a powiem ci kogo reprezentujesz > - Polske > - Anglie (bo stad lece) > - Firme (amerykanska z reszta) > - Moj departament > - Siebie jako osobe ? a to wszystko byty niematerialne i wytwory wyobrazni nawet twoja obecnosc jest tylko wirtualna i nie ma dowodu ze istniejesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okret Re: Zeby nie bylo zbyt prosto.. IP: 86.43.81.* 20.11.07, 16:54 wszystkich/tko po trochu. czy to nie jest oczywiste? Odpowiedz Link Zgłoś
angelangel Re: Zeby nie bylo zbyt prosto.. 20.11.07, 17:35 No w tej sytuacji reprezentujesz firme, kontekst to dyktuje ; Ale ogolnie jestes Polakiem, zamieszkalym w Anglii, pracujacym w firmie amerykanskiej, i fajne to jest chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okret Re: Zeby nie bylo zbyt prosto.. IP: 86.43.81.* 20.11.07, 17:43 czyli, wszystko i wszystkich po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv pytanie o "polskosc" 20.11.07, 13:55 jakoś nikomu nie podeszła moja "herbatka z cytrynką" ;( więc może chleb? www.londyn.org.uk/wycinek/071120/polska-piekarnia-w-greenford jest cała masa elementów kulturowych definiujących "polskość" - taki Reksio na przykład - wielki przebój wśród znajomych rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jess Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: *.bulldogdsl.com 20.11.07, 19:46 A ja nie reprezentuja nikogo tylko siebie i tak jest mi dobrze. Miejsce urodzenia nie ma nic do rzeczy w kontekscie kim dzisiaj jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doc [...] IP: 129.230.236.* 20.11.07, 19:49 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: nie reprezentuje moj kraj bo wstyd IP: *.lns6-c11.dsl.pol.co.uk 20.11.07, 19:52 A co Ty osiagnales? Azbestowy domek w Chicago? Bo pewnie nie mature z wyroznieniem z jezyka polskiego, oceniajac po ortografii... Gosh... Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: jak reprezentujesz swoj kraj 20.11.07, 22:41 Zgadzam sie w 100%, jezeli ktos musi koniecznie nalezec do stada to jego wola, ja reprezentuje siebie i nikogo wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: jak reprezentujesz swoj kraj 21.11.07, 14:31 w stadzie zyja barany ludzie naleza do stada ktore nazywa sie spoleczenstwo czy im sie to podoba czy nie. Tak samo naleza do grup spolecznych takich jak mniejszosci narodowe (jak w tym przypadku) tez "przynaleznosc" do danej grupy nie jest wynikiem woli bo to nie towarzystwo sztuk pieknych. Ze spoleczenstwem mozna sie identyfikowac lub nie ale nie mozna zaprzeczac jego istnieniu. PS pisales ze bierzesz czynny udzial w poppy appeal. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: jak reprezentujesz swoj kraj 21.11.07, 17:24 Nie dokonczyles zdania, ze spoleczenstwem mozna sie identyfikowac lub nie to jest wybor a nie narzucone prawo. Sam wybieram grupe z ktora sie identyfikuje i moje miejsce urodzenia nie ma nic do rzeczy. Fakt ze popieram Poppy Appeal nie oznacza ze identyfikuje sie z RBL, wyrazam w ten sposob swoja wdziecznosc ludziom ktorzy poswiecili swoje zycie w obronie wolnosci kraju w ktorym obecnie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okret Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: 86.43.81.* 21.11.07, 18:32 pytanie bylo do tych ktorzy sie identyfikuja lub sa identyfikowani. Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: jak reprezentujesz swoj kraj 21.11.07, 19:44 > Nie dokonczyles zdania, ze spoleczenstwem mozna sie identyfikowac lub nie to > jest wybor a nie narzucone prawo. wydaje mi sie ze napisalem, ale mniejsza z tym > Fakt ze popieram Poppy Appeal nie oznacza ze identyfikuje sie z RBL, wyrazam w > ten sposob swoja wdziecznosc ludziom ktorzy poswiecili swoje zycie w obronie > wolnosci kraju w ktorym obecnie mieszkam. czyli dokonales wyboru, ktora spolecznosc bardziej ci odpowiada (nie doczytuj sie w tym krytyki) na podstawie wartosci jakie ze soba ta spolecznosc niesie (patriotyzm) i nie ma potrzeby zaprzeczac ze te sa 'meaningless' jakze na czasie dodatek do dyskusji www.youtube.com/watch?v=DccDDcQ9pEg Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: jak reprezentujesz swoj kraj 22.11.07, 16:40 Jezeli mowimy o spoleczenstwie i reprezentowaniu go to mowimy tak naprawde o grupie ludzi. Naprawde nie wiem jak mozna zgadzac sie ze stwierdzeniem ze my tu reprezentujemy Polske (co w rozumieniu niektorych oznacza ludzi z polskim paszportem, porozumiewajacych sie polskim jezykiem). Czy taki np pilkarz grajacy w Premiership reprezentuje polskie pielegniarki? Czy student na wakacjach pracujacy na farmie w Walii reprezentuje polskich dyrektorow banku, albo czy reprezentuje wszystkich studentow? Takie uogolnienia sa szkodliwe i prowadza do rasizmu, fobii i durnych topikow pt. Czy murzyni sa mniej inteligentni? Dokonalem wyboru by popierac akcje Poppy Appeal, nie reprezentuje w ten sposob nikogo, reprezentuje swoje poparcie dla pewnej idei. Ten dzieciak nie wie tak naprawde o czym spiewa. Nie urodzil sie w polsce, nie chodzil do polskiej szkoly, nie mieszkal w polskim bloku. Trudno dzieciakowi zarzucac hipokryzje ale rownie dobrze moze spiewac o swoim przywiazaniu do wodki ktorej nigdy nie pil ale za to jego rodzice milo wspominaja popijawy z mlodosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okret Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: 86.43.81.* 22.11.07, 17:25 no ja nie wiem.. jaki jest sens podawac takie ekstremalne przyklady? i dzielic wlos na czworo? pytanie bylo proste. chcialam zeby kazdy sam siebie zapytal. i chociaz probowal reprezentowac nasz kraj najlepiej jak potrafi, Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: jak reprezentujesz swoj kraj 22.11.07, 17:44 Podam mniej extremalny przypadek. Czy ty reprezentujesz mnie w jakikolwiek sposob, czy ja reprezentuje ciebie? Nie wiesz o mnie nic, nigdy nie spotkalismy sie, i prawdopodobnie mamy zupelnie rozne charaktery. Jedyne co nas laczy to geograficzne miejsce urodzenia, choc z tym jestem prawdopdobnie blizszy niejednemu bialorusinowi niz tobie, jak mozesz uwazac ze mnie reprezentujesz mnie lub ja ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: jak reprezentujesz swoj kraj 23.11.07, 14:19 > Dokonalem wyboru by popierac akcje Poppy Appeal, nie reprezentuje w ten sposob > nikogo, reprezentuje swoje poparcie dla pewnej idei. > > Ten dzieciak nie wie tak naprawde o czym spiewa. Nie urodzil sie w polsce, nie > chodzil do polskiej szkoly, nie mieszkal w polskim bloku. Trudno dzieciakowi > zarzucac hipokryzje ale rownie dobrze moze spiewac o swoim przywiazaniu do wodk > i > ktorej nigdy nie pil ale za to jego rodzice milo wspominaja popijawy z mlodosci rownie dobrze moglby spiewac o zolnierzach weteranach, na wojnie nie byl, wszystko co o niej wie powiedzieli mu rodzice lub dowiedzial sie z ksiazek, ba moglby brac udzial w Luxemburskim odpowiedniku Poppy Appeal (gdyby istnial), popierajac idee. Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: jak reprezentujesz swoj kraj 23.11.07, 16:00 bigstrand napisał: > > Dokonalem wyboru by popierac akcje Poppy Appeal, nie reprezentuje > w ten sposob > > nikogo, reprezentuje swoje poparcie dla pewnej idei. > > > > Ten dzieciak nie wie tak naprawde o czym spiewa. Nie urodzil sie w > polsce, nie > > chodzil do polskiej szkoly, nie mieszkal w polskim bloku. Trudno > dzieciakowi > > zarzucac hipokryzje ale rownie dobrze moze spiewac o swoim > przywiazaniu do wodk > > i > > ktorej nigdy nie pil ale za to jego rodzice milo wspominaja > popijawy z mlodosci > > rownie dobrze moglby spiewac o zolnierzach weteranach, na wojnie nie > byl, wszystko co o niej wie powiedzieli mu rodzice lub dowiedzial > sie z ksiazek, ba moglby brac udzial w Luxemburskim odpowiedniku > Poppy Appeal (gdyby istnial), popierajac idee. Podales jego przyklad jakb cos mial ilustrowac. Powiedz w takim razie co wedlug ciebie on reprezentuje, polske? Na pewno nie reprezentuje mnie a podobno wedlug definicji lokalnych "patriotow" jestem czescia tej polski, wiec co on reprezentuje poza samym soba? > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.11.07, 17:09 Mysle, ze kazdy czlowiek powinien zadac sobie pytanie, takze ten wyjezdzajacy na wczasy lub saksy, rowniez ci, ktorzy w POlsce zostaja. Pytanie to doskonale pasuje do wsszystkich chcacych rzadzic nasza ojczyzna... Zreszta, mysle, ze o wiele wazniejsze jest to "jakim jestem czlowiekiem...", a uczucia do kraju??? Smieszne, chyba niewielu ludzi sie w ogole nad tym zastanawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: *.range86-146.btcentralplus.com 22.11.07, 15:28 Niektorym to sie w glowie poprzewracalo. Ja nmam kompleksu ,ze jestem Polka ,uwielbiam nasze zwyczaje i tradycje .I mimo ze od jakiegos czasu pracuje w Anglii,nie wstydze sie ,ze jestem Polka ,tesknie juz za Swietami w Polsce i nie moge sie juz doczekac. A jak reprezentuje? mysle ,ze najlepiej jak umie.A to ,ze w Polsce jest tak jak jest ,no to juz inny rozdzial.To juz kwestia naszych wspanialych politykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: *.as15444.net 22.11.07, 15:50 koklusz i gradobicie to pewnie tez wina politykow Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: jak reprezentujesz swoj kraj 23.11.07, 14:36 > A to ,ze w Polsce > jest tak jak jest ,no to juz inny rozdzial. > To juz kwestia naszych > wspanialych politykow. A nie jest to przypadkiem wina dziadka i pradziadka, że im sie wstawać rano nie chcialo? A Żydowi z tej samej kamienicy jakoś się chciało i handelek był. Albo wujka-rencisty, co woli naciąganą rentę przepijać i do pracy mu się nie opłaca iść? Obserwowałem swego czasu polski sklep w Londynie - otwarty w godzinach dowolnych, ale wcześniej niż o jedynastej to raczej nie. Wybór towarów - całkiem, całkiem, ale duża część rzeczy w ostatnich dniach przydatności. Hindus z naprzeciwka doszedł do wniosku, że on też może mieć polskie produkty. Tylko, że on, jego ojciec i jego żona są w tym sklepie od siódmej do dziesiątej. Jest cholernie powolny i się zawsze wkurzałem, gdy robiłem tam zakupy - ale kuna oni byli non-stop otwarci! Nie wiem jak jest teraz - czy polski sklep jeszcze istnieje - ale jak sprawdzę to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: jak reprezentujesz swoj kraj 23.11.07, 16:08 Przechodze czasami przy polskim sklepie w okolicy i moge potwierdzic. W niedziele niedaleko high street, ludzi pelno, wszystkie sklepy otwarte z wyjatkiem jednego, oczywiscie sklep "polski". Same polskie produkty ladnie poukladane na polkach, czysto i schludnie ale zamkniete na cztery spusty. Hindus obok z rodzina juz utargowali kilka setek do 11 rano a polski "biznesmen" przewraca sie zboku na bok. Potem okazalo sie ze w niedziele wcale nie jest otwarty, pewnie zonie elkspedientce nie chce sie dupy ruszyc w niedziele. Wszystko byloby w porzadku nikt nie musi w niedziele pracowac, sam nie pracuje i nikogo nie namawiam, tyle ze jak biznes nie pojdzie to potem bedzie placz ze hindus zly, ze kombinator, pazerny i zlodziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: *.range86-132.btcentralplus.com 23.11.07, 17:57 No ja mysle ,ze jeden dzien w tygodniu to sie wolny nalezy,ale kazdy robi jak uwaza.Jak ktos chce zarobic no to ma otwarty sklep na okraglo,a moze tym co maja w niedziele zamkniete to wystarcza to co maja.Kto to wie.Mozna pracowac 7 dni w tygodniu ,ale tylko przez jakis czas ,bo pozniej sie to odbija na zdrowiu niestety .Wszystko zalezy co kto chce osiagnac ...i jakim kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 22:46 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkdot Re: jak reprezentujesz swoj kraj 24.11.07, 10:58 Staram się reprezentować Polskę jak najlepiej potrafię. Taką sobie wersję patriotyzmu obrałam (niestety, jako osobie z zawodem, który w Polsce jest absolutnie zbędny nie było mi dane tego swojego patriotyzmu uskuteczniać w kraju). I uważam mimo wszystko, że każdy z nas jednak reprezentuje tę Polskę w ten czy inny sposób... .Potwierdzamy albo łamiemy stereotypy. Jeśli ktoś zobaczy nad rzeką rozrzucone puszki po piwie Tyskim to, jeżeli choć trochę kojarzy etykietki pomyśli sobie: "Polacy to brudni alkoholicy", nie wierzę, że powie do siebie "ta wybrana grupka Polaków, której akurat przydarzyła się libacja nad naszą piękną rzeczką to brudasy i alkoholicy". Znajomy z pracy, który wynajmuje pokój Polakom, stwierdził ostatnio, że polską specyfiką jest spanie do drugiej po południu w weekendy i chodzenie cały dzień w piżamie. Śmieszne, prawda? Ale ten pan święcie wierzył (na podstawie swojego doświadczenia z kilkoma wynajmującymi osobnikami), że tak mamy w zwyczaju dopóki go nie wyprowadziłam z błędu. A zatem, nawet jeśli my czujemy, że jesteśmy ponad podziałami narodowościowymi, szufladkowaniem itp. dla tych osób, które dalej myślą w tych kategoriach reprezentujemy Polskę, tworzymy pewien obraz Polaka, pozytywny lub nie. Pytanie, które postawił Okret jest zatem jak najbardziej sensowne, szkoda tylko, że tak niewielu na nie odpowiedziało. Rozumiem, jednak że słowa "reprezentujesz" "Ojczyznę" "godnie" mają troszkę patriotyczne konotacje, a patriotyzm to ostatnimi czasy jest bardzo niemodny (zasługa naszych ultrapatriotycznych rządzących jak sądzę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okret Re: jak reprezentujesz swoj kraj IP: 86.43.81.* 26.11.07, 17:31 swietny wpis:) Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman eh ten prawy enter 24.11.07, 21:47 jak pije z irlandczykami nie moge pic najwolniej, bo predzej czy pozniej ktos powie "co tak cienko pijesz?, przeciez jestes z Polska!" Odpowiedz Link Zgłoś
tesco-polo Re: jak reprezentujesz swoj kraj 25.11.07, 01:36 najlepiej reprezentujesz swoj kraj bedac w kraju. polaku wracaj do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś