xiv 30.12.07, 21:27 www.londyn.org.uk/wycinek/071230/polacy-wola-wlasne-parafie-i-wlasny-katolicki-sos Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: locust Re: Polski katolicki sos własny IP: *.belf.cable.ntl.com 30.12.07, 21:52 Religie to wiesniactwo i zabobony. Nie ma o czym dyskutowac. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palejo Re: Polski katolicki sos własny IP: *.sotn.cable.ntl.com 30.12.07, 21:56 debil Odpowiedz Link Zgłoś
palacz_z_kotlowni Re: Polski katolicki sos własny 30.12.07, 23:19 zawsze chodzi o kase, tym razem taca, taca jak to spiewal malenczuk i pudelsi: Bo wiara jest jak dupa, trzeba ja mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: locust Re: Polski katolicki sos własny IP: *.belf.cable.ntl.com 01.01.08, 13:50 Milo mi. Alfred jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Polski katolicki sos własny 31.12.07, 03:06 ja mysle, ze spowodowane jest to glownie bariera jezykowa ale tez i przyzwyczajeniem do pewnej otoczki mszy sw , nabozenstw itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Polski katolicki sos własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 09:31 Do niedawna było koniecznym by był kościół dla polaków bo było ich niewielu a w innych nie dawało sie nikogo poznać czy w ogóle do kogoś odezwać - w L. były dwa,chyba, na Knighsbridge i Shepherds Bush. Szło sie do kościoła by spotkać Polaków. A teraz? Pewnie też. Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: Polski katolicki sos własny 01.01.08, 18:54 > Do niedawna było koniecznym by był kościół dla polaków bo było ich > niewielu a w innych nie dawało sie nikogo poznać czy w ogóle do > kogoś odezwać To Ty chodzisz do kościoła po to, żeby poznać nowych ludzi i sobie z nimi pogadać? Nie pomyliło Ci się czasem z knajpą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Polski katolicki sos własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 21:59 a Ty myślisz że po co chcą byś do angielskiego chodził? Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: Polski katolicki sos własny 31.12.07, 11:00 A mnie się najbardziej podoba otwartość, z jaką p. Sikorska daje do zrozumienia, że Polak = katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Polski katolicki sos własny IP: *.cable.ubr04.azte.blueyonder.co.uk 31.12.07, 15:22 "że Polak = katolik."" ze co? kto ci wode z mozgu zrobl tym razem? Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Polski katolicki sos własny 31.12.07, 15:31 autor - chyba za krótko jesteś w UK - to się nazywa ironia Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom O, przepraszam, mój błąd 31.12.07, 16:57 Nie chodziło o p. Sikorską, tylko o ks. Kuklę. >> W ocenie rektora PMK, księdza prałata Tadeusza Kukli, polski Kościół jest bardzo ważnym wyznacznikiem polskiej tożsamości narodowej. "Jeśli Polacy stracą narodową tożsamość, to stracą wszystko" - zaznacza<< Tak, tak mój drogi - zaczniesz się zadawać z angielskimi katolikami, to juz po Tobie. O ile nadal jesteś praktykujący, bo jeśli nie jesteś, to tylko cienka czerwona linia dzieli Cie od wynarodowienia, bah! od nicości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bynio Re: O, przepraszam, mój błąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.07, 17:31 oj jak bede w Anglii nie pujde wiecej do polskiego kościola... ten gamoń widać całkiem juś sie zagubił... nie kazdy kieruje sie zasada Bog, honor, ojczyzna, ale klecha chyba powinien Odpowiedz Link Zgłoś
izi_lajf Re: O, przepraszam, mój błąd 31.12.07, 17:43 Uswiadomilem sobie ze jestem o wlos od nicosci, jednym ze znajomych jest ksiadz irlandczyk, wolam o pomoc - wyciagnijcie mnie z tego! Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: O, przepraszam, mój błąd 02.01.08, 13:23 Nie panikuj. Mnie już dawno nie ma, a żyję. Jeszcze poszłam na pastertkę do tfu! angielskiego kościoła, gdzie się modlili po tfu! angielsku. Ale teraz mnie już nie oszukają - wiem, że to byli wszyscy, co do jednego, Irlandczycy w przebraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
martin_sutton Re: O, przepraszam, mój błąd 31.12.07, 18:51 Moze to jest sposob na zrzekniecie sie narodowosci, wtedy jego eminencja prezydent na pewno zgodzi sie. We wniosku dopisac "a przede wszystkim nie jestem katolikiem tylko muslimem" (a dlaczego nie, z grubej rury tak zeby nie bylo watpliwosci...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L To sa jacys angielscy katolicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 13:39 Jak sie jakis trafi to wiadomo ,ze na 90% irlandzkiego pochodzenia jak ten Murphy-O'Connor:-) Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: To sa jacys angielscy katolicy? 01.01.08, 14:42 No nie wiem, ja znam ich całkiem sporo. Nie mówiąc o tym, że w samym Milton Keynes jest chyba z 9 kościołów obrzadku katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: To sa jacys angielscy katolicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 21:36 To zapytaj skad przybyli ich dziadkowie:-) Rowniez w USA i Australii az do poczatku XX wieku zdecydowana wiekszosc katolikow byla pochodzenia irlandzkiego. en.wikipedia.org/wiki/Category:English_Roman_Catholics Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: To sa jacys angielscy katolicy? 01.01.08, 19:12 oczywiscie, ze sa np.czy slyszalec o potomkach Hugenotow, ktorzy osiedli w okolicach Brick Lane? www.icons.org.uk/theicons/collection/brick-lane/biography/huguenot-weavers Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: To sa jacys angielscy katolicy? 01.01.08, 22:48 chyba wszyscy zapomnieli o Tonym... Blair oczywiscie, najnowszym celebryty katolickim na wiekszej wyspie Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: To sa jacys angielscy katolicy? 01.01.08, 23:13 anie nowy celebryta nia nowy katolik bo w msach uczestniczyl od wielu lat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Bo Tony i jego zona to Ajrisze:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 12:54 Niechetnie sie do tego przyznaja,ale tak jest:-) www.nndb.com/people/691/000022625/ Tony Blair AKA Anthony Charles Lynton Blair Born: 6-May-1953 Birthplace: Edinburgh, Scotland Gender: Male Religion: Roman Catholic Race or Ethnicity: White Sexual orientation: Straight Occupation: Head of State Converted to Catholicism 21-Dec-2007 (from Anglicanism) English Ancestry Paternal Irish Ancestry Maternal Risk Factors: Smoking Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: Polski katolicki sos własny 03.01.08, 11:17 Problem sie bierze z tego, ze kilkadziesiat lat temu (raptem, ale o czym malo kto juz pamieta) zrezygnowano z mszy lacinskiej. Blad. Odpowiedz Link Zgłoś