Dodaj do ulubionych

E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn.

24.01.08, 13:33
Po powrocie do kraju zwróciłem się pisemnie do odpowiedniego urzędu
w Dublinie o wydanie zaświadczenia E-301 o okresach mojego
zatrudnienia w Irlandii. Było to we wrześniu i do dzisiaj go nie
otrzymałem, mimo, iż parę tygodni temu wysłałem ponaglenie. Czy
istnieje jakaś prawna możliwość wyegzekwowania z tamtejszego urzędu
togo zaświadczenia? Czy mają jakiś ustawowy czas na to? Bez tego
dokumentu, tutaj w karju mam "czarną dziurę" w swoim stażu zawodowym.
Obserwuj wątek
    • Gość: emkar Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.ssnet.pl 30.03.08, 21:37
      Mamy z mężem dokładnie ten sam peoblem-prośbę o E301 wysłaliśmy w
      październiku i do tej pory żadnej odpowiedzi.
      • risteard Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. 04.04.08, 11:53
        Dostałem wreszcie ten formularz z Irlandii, czekałem od września.
        Miesiąc temu zrobiłem tak: Napisałem do mojego Wojewódzkiego Urzędu
        Pracy (w tym wypadku w Katowicach) prośbę, aby w moim imieniu
        zwrócili się do urzędu w Irlandii o wydanie formularza E-301. Do
        listu dołączyłem kopię formularzy E45, E60, umowy o pracę, kilku
        wybranych pay-sleepów z różnych okresów pracy. Za kilka dni
        otrzymałem informację, że WUP wykonał moją prośbę, wraz z kopią
        dokumentu, na jakim zwrócono się do Irlandii. Po 3 tygodniach
        dostałem E301 z Dublina. W każdym WUP-ie jest teraz jednostka,
        która załatwia takie sprawy w imieniu Polaków, można zadzwonić i
        zapytać o szczegóły.
        • Gość: aga Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.cable.smsnet.pl 09.04.08, 11:02
          byłes w ty urzedzie z ty m pismem czy wysyłales???chodzi mi o wup
          • risteard Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. 09.04.08, 12:39
            Najpierw zadzwoniłem, uzyskałem informacje, następnie wszystko
            wysłałem pocztą. Niektóre WUP-y mają tą procedurę opisaną na swoich
            stronach. Jeśli się natknę to prześlę link. Formularz E301 jest
            akceptowany przez urzędy pracy do naliczania okresów składkowych
            bez potrzeby tłumaczenia go na język polski. Jeśli czekacie wciąż
            na formularz z Irlandii, to cierpliwości!!! Tam mają jeden urząd na
            cały kraj.
            • Gość: aga Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.cable.smsnet.pl 16.08.08, 16:49
              witam , czekam na e301 od maja .....co dalej.....w lipcu nawet byłam w irlandii
              na chwile i stamtad wysłałam formularze i nic.....czekac jescze ...co robic...?
              • Gość: jaga Re: E-301 - co zrobic? IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 16.08.08, 21:46
                zrobic to, co zalozyciel watku napisal wyzej!!! Zwrocic sie do
                Wojewodzkiego Urzedu Pracy, pod ktory podlegasz w zwiazku z miejscem
                zamieszkania.
                • Gość: justi Re: E-301 - co zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 10:35
                  wiecie co,tez mam taki problem,urzad wojewodzki wyslal moje papiery
                  do dublina na poczatku maja,teraz mamy wrzesien i nic...denerwuje
                  sie bo jestem w ciazy i za 2,5 miesiaca rodze,a tu zasilku nie mam i
                  funduszy brak a dzidzia kosztuje...dzwonie co jakis czas do wup i
                  pytam pytam pytam i nic...chyba sobie w leb palne albo nie wiem co
                  jeszcze:(chyba poprosze mojego faceta irlandczyka zeby sprobowal
                  ponaglic:/
                  • Gość: aga Re: E-301 - co zrobic? IP: *.cable.smsnet.pl 13.09.08, 12:54
                    ja czekam od maja tez. nawet miałam okazje byc w irlandii w social welfarwe, a
                    oni nic... ze trzeba czekac...kuzwa...ile???ja sie pytam.....w irlandii dają
                    wszystkie swiadczenia wstecz, ale w polsce to nie wydaje mi sie;(

co robic.....
                    • Gość: magda Re: E-301 - co zrobic? IP: 83.2.54.* 18.10.08, 11:31
                      Ja tez czekam na E-301,papiery skladalam w czerwcu i cisza.Bylam w WUP i pytalam
                      poniewaz podjelam prace tu,wiec powiedziano mi ze procedura zostaje
                      wstrzymana.Nie rozumie tego?Mam siedziec w domu bez pracy i czekac na
                      papiery?Zasilku dla bezrobotnych tez nie dostane,bo nie mam E-301 mimo,iz razem
                      z Irlandia mam przepracowane 5 lat.
                      • Gość: aga Re: E-301 - co zrobic? IP: 213.227.115.* 23.10.08, 14:53
                        hej w koncu dostałam dokąłdnie mmiesiac po wizycie w wup!!!
                        • Gość: magda Re: E-301 - co zrobic? IP: 83.2.54.* 23.10.08, 17:31
                          Czesc ile czekalas?Czy jak bylas w WUP to skladalas ponaglenia?Czekajac na
                          papiery,pracowalas?Prosze o odpowiedz,bo nie wiem co robic.Dzieki z gory.
                          • Gość: aga Re: E-301 - co zrobic? IP: 213.227.115.* 04.11.08, 09:46
                            hejk na papiery czekałam miesiac od złozenia w WUPIE, prace zaczęłam
                            od 1 października
                            • Gość: magda Re: E-301 - co zrobic? IP: 83.2.54.* 05.12.08, 21:48
                              Nie dostalam jeszcze tych papierow,wciaz czekam.Jesli ktos wie co moge zrobic w
                              tej sprawie to prosze napiszcie.Dzieki,pa.
                • Gość: czjmaster Re: E-301 - co zrobic? IP: *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net 24.04.09, 04:05
                  A co jezeli potrzebuje potwierdzenia skladek z Polski
                  do Irlandi.
                  Gdzie moge zlozyc wniosek E 301 z Polski.
    • Gość: E301 Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.autocom.pl 01.11.08, 12:29
      Druk E301 do pobrania butylarz.w.interii.pl/FORMULARZ_E301PL.doc
      • funkenschlag Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. 28.01.09, 15:38
        Albo tu: www.welfare.ie/EN/Forms/Documents/e301.pdf
        • Gość: kat Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.icpnet.pl 23.02.09, 20:02
          Ja również czekam na formularz E301 już od sierpnia 2008, pomimo iż załatwiałam to
          przez WUP. I nie wiem czy się doczekam, jutro wysyłam dokumenty jeszcze raz.
          Życzę wszystkim czekającym powodzenia :)
          • Gość: Kinga Re: Hej. Mam pytanie... IP: *.chello.pl 24.02.09, 15:14
            Teraz jestem w Polsce na urlopie , jeszcze mam szczescie pracowac w
            Eire. Chcialabym wiedziec w jakim celu jest potrzebny Wam ten druk?
            Bo przeciez nie do polskiego zasilku? i po tylu miesiacach na
            dodatek? Wiem, ze chodzi o potwierdzenie okresu zatrudnienia w
            Irlandii, ale to macie przedlozyc po otrzymaniu w WUP - wiec w jakim
            celu?
          • Gość: Kinga Re: I jeszcze jedno... IP: *.chello.pl 24.02.09, 15:17
            Chyba nie chodzi Wam o ZUS, bo dokument po otrzymaniu skladacie
            przeciez w WUP. Prosze mnie uswiadomic
            • Gość: Aga Re: I jeszcze jedno... IP: *.grybow.net.pl 02.03.09, 15:06
              ja potrzebuje to do PUP, aby otrzymac bezrobocie w Polsce i pewnie
              kazdy sklada ten wniosek wlasnie w tym celu. poza tym czas
              przepracowany w Irlandii bedzie ci sie w polsce liczyl do lat pracy.
              • Gość: Kinga Re: I jeszcze jedno... IP: *.chello.pl 04.03.09, 11:31
                to wiem, ze lata pracy w Irlandii sumuja sie do mojego stazu pracy w
                ogole. Jednak nadal nie rozumiem po co ten E301 dla WUP. Oczywistym
                jest, ze polskiego zasilku nie dostaniesz na jego podstawie, gdyz,
                zeby go dostac trzeba miec ostatnie miejsce pracy w kraju, w ktorym
                ubiegasz sie o zasilek - w tym przypadku jest to POLSKA. Dokument -
                jak widac po tym forum trudno uzyskac wczesniej niz po pol roku co
                najmniej... Wydaje mi sie, ze jednak chodzi tu jedynie o
                udokumentowanie przepracowanego czasu pracy w Irlandii i tylko o to.
                Nic wiecej.
                • Gość: Aga Re: I jeszcze jedno... IP: *.grybow.net.pl 05.03.09, 08:20

po pierwsze, to nie przedstawiasz tego dokumentu w WUP, ale w PUP
                  (tak jak ja); WUP pomaga ci jedynie wyciagnac ten papierek z
                  irlandii. a poza tym skad wiesz czy nie pracowalam w polsce po tym
                  jak przyjechalam z irlandii i ile w sumie przepracowalam?
                • Gość: MIMI Re: I jeszcze jedno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 11:36
                  mi ten dokument jest potrzebny na przykład do wyliczenia dni urlopu
    • Gość: Aga Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.grybow.net.pl 05.03.09, 08:25
      Ja wyslalam wniosek o E301 we wrzesniu i do dzis jeszcze nie
      otrzymalam odpowiedzi. Ale wczoraj mąż zadzwonil do Irlandii i
      bardzo mila kobieta powiedziala, ze maja dluga kolejke, ale jezeli
      nam sie spieszy, to wysla nam ten papierek do dwoch tygodni. Łatwo
      sie jest tam dodzwonic, bez zbednego przełaczania, jak u nas w
      Polsce, mozna od ręki sprawe zalatwic.
      • Gość: Aga Re: hahaha - a komu sie nie spieszy? IP: *.chello.pl 05.03.09, 22:49
        Tylko im nigdy sie nie spieszy. Pol roku - standard!
        • Gość: magda co robic? IP: 89.231.89.* 06.03.09, 18:31
          Czesc czekam na papiery od czerwca i nie wiem czy ponownie zlozyc?
        • Gość: magda co robic? IP: 89.231.89.* 06.03.09, 18:36
          Czy te papiery mam wyslac osobiscie do Irlandii czy przez Urzad Pracy.Prosze o
          odpowiedz.Dzieki.
          • Gość: Jaga Re: co robic? IP: *.chello.pl 06.03.09, 20:15
            Zglos sie do Wojewodzkiego Urzedu Pracy. Popros ich aby wyslali
            urzedowo. Powiedz, ze sama wyslalas 8 miesiecy temu i nadal czekasz.
            Powini Ci pomoc.
      • Gość: Ania Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.tktelekom.pl 12.03.09, 12:28
        A mam taka prośbę czy mogłabys mi podać numer telefonu pod który
        Twój mąż zadzwonił w sprawie tego dokumentu E-301?
        • Gość: Ania Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.tktelekom.pl 12.03.09, 12:30
          A mogę poprosic ten numer telefonu w Irlandii w sprawie E-301? Jakby
          to nie robiło problemu to na maial ania.mucha1@wp.pl z góry dziękuje
          za pomoc
      • Gość: michał Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.kalisz.mm.pl 20.04.09, 00:27
        Może mi ktoś podac numer tel.do biura w Irlandii gdzie wydaja
        formularze E-301? dzięki
    • funkenschlag Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. 09.03.09, 14:42
      Koleżanka dostała E-301 w ciągu dwóch tygodni od złożenia wniosku. Pracowała w Limerick, mieszka w Poznaniu (bez udziału WUP).
      • funkenschlag Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. 09.03.09, 14:47
        Problem polegał na tym aby osobno (mimo P50) dostarczyć nowy adres zamieszkania do WO (w Polsce).
        • Gość: Karla Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.chello.pl 10.03.09, 17:51
          Mozesz jasniej napisac co z tym adresem?
          • funkenschlag Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. 12.03.09, 18:03
            Musisz wysłać osobne listy do Welfare Office i do Revenue o zmianie adresu zamieszkania. Pracowałem w Revenue i wiem, że wysyłając jakiś formularz dotyczący np. VAT z nowym adresem, ten adres nie był zmieniany, bo dokument przechodził z jednej sekcji do innej.

Najlepiej wysłać informacje o zmianie adresu do:

1.
            Head Offices of the Department of Social & Family Affairs
            Áras Mhic Dhiarmada
            Store Street
            Dublin 1

2.
            The Revenue Commissioners
            Sarsfield House
            Francis Street
            Limerick

W nagłówku listu napisać "Re: Change of Address". Kopertę można opatrzyć zwrotem "Private and Confidential" - wtedy taki list otworzy supervisor i dostarczy w odpowiednie miejsce.
            • Gość: gosc Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.04.09, 16:45
              Mam pytanie. Chcialbym ubiegac sie o zwrot skladek na ubezpieczenia
              spoleczne i zdrowotne, pracowalem w irlandii rok czasu,teraz
              wrocilem do kraju. Wyslalem wniosek o wydanie E-301, czy to wyklucza
              mozliwosc odzyskania skladek? Jakie skutki ma wyslanie tego wniosku
              o wydanie E-301?? Nie chce ubiegac sie tutaj juz o zaden zasilek.
              • funkenschlag Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. 05.04.09, 04:02
                O ile wiem, to E301 tego nie załatwi. Musisz wystąpić o zwrot podatków na podstawie formularzy P50 lub (najlepiej) rozliczyć się przez www.ros.ie . Poczytaj na www.revenue.ie
    • Gość: czjmaster Re: E-301 Potwierdzenie okresów zatrudn. IP: *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net 24.04.09, 03:43
      Witam.
      A co jezeli ktos potrzebuje E 301 z Polski
      do Irlandi??
      Chodzi mi o skladki z Polski aby byly dodane
      w Irlandi.
      Zgory dzieki za odp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka