Dodaj do ulubionych

Deos - prosba o opinie

IP: 213.218.119.* 18.04.08, 15:50
Drogi Deosie, wybacz tak bezposrednie wywolanie do tablicy. Chcialbym poradzic sie Ciebie w sprawie inwestycji w DDRowie. Od dluzszego czasu chce zainwestowac w ziemie rolna, w perspektywie nie chce tego zabudowac tylko uprawiac, wiec mysle raczej o czyms oddalonym od cywilacji, chce zaczac od 10-20 ha. Dlugo szukalem w PL czegos, za co nie musialbym przeplacac i by mi odpowiadalo i wtedy mnie olsnilo - przypomnialem sobie o Tobie i Twoich inwestycjach w DDR. Moje pytanie: czy orientujesz sie sie jak sie ma cena takiej ziemi w PL do cen w DDR (srednio) ? Jaki przewidujesz rozwoj cen dla tego typu gruntu w Niemczech Wschodnich i co w ogole sadzisz o takiej inwestycji ?
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: deos Re: Deos - prosba o opinie IP: 80.168.115.* 18.04.08, 16:06
      Sorry, ze nie napisze wiele, ale nie interesowalem sie kupnem ziemii rolnej w
      DDR wiec nie potrafie ci powiedziec jakie sa tam ceny i gdzie nalezy kupowac...
      Podejzewam, ze ziemia rolna jest troche tansza niz w Polsce ale nie wiem na 100%.

Ale inwestycja mysle, ze dobra - tylko w jaki sposob chcesz ta ziemie uprawiac?
      Bo chyba nie osobiscie?
      • Gość: spox Re: Deos - prosba o opinie IP: 213.218.119.* 18.04.08, 16:21
        Analizowalem rozne lokacje w PL i mysle, ze moglbym pokusic sie o zalatwianie wszystkiego bedac w UK. Wiem, ze uprawa roslin nie ogranicza sie do zaorania, zasiania i zbioru, ale tak czy owak nie jest to raczej praca "full time". Sprawa komplikuje sie nieco jesli mialo by to byc DDR, ale jesli nie byloby zbyt dalego od granicy... Z drugiej jednak strony, dlaczego by nie osobiscie ? Pomalu zaczynam miec dosc wielkich miast i korporacji :-)
        Pozdrawiam
        • bigstrand Re: Deos - prosba o opinie 18.04.08, 16:36
          Gość portalu: spox napisał(a):

> Wiem, ze uprawa roslin nie ogranicza sie do zaorania, za
          > siania i zbioru, ale tak czy owak nie jest to raczej praca "full
          time".

Tiaaa... sielanka, chlop spi a mu samo rosnie!
          Wybacz ze sie wtracam ale nie ukrywam absurdalnosc twojego pomyslu
          nie pozwolila mi przejsc kolo niego bez komentarza.
          Mozesz powiedziec jak ty sobie to wyobrazasz? Nie chodzi o
          techniczne kwestie zakupu ziemi w DDR -bo to niewatpliwie jest do
          wykonania ale o to co potem... Przyznaje ze jak na to patrze to
          wyobraznia posowa rozne scenriusze ale za kazdym razem wychodzi z
          tego komedia.
          • Gość: spox Re: Deos - prosba o opinie IP: 213.218.119.* 18.04.08, 17:13
            Moj optymistyczny plan zaklada kontraktowanie wszelkich prac u lokalnych uslugodawcow lub poprostu u osob, ktore maja sprzet i wolne moce przerobowe. Oczywiscie pierwszy rok musialbym dozorowac osoboscie i bardziej intensywnie, ale mysle, ze z kazdym nastepnym mozliwosc zalatwienia wszystkiego przez telefon byla by coraz wieksza. Inwestycja przede wszystkim ma na celu zamiane funta na cos bardziej stalego, a skoro juz dysponowal bym takim zasobem, dlaczego by nie sprobowac wycisnac z niego wiecej ? W wypadku wtopy, tak jak piszesz, przynajmniej bedzie wesolo... zreszta chyba juz jest :-)
            • Gość: Alex Re: Deos - prosba o opinie IP: *.gotadsl.co.uk 18.04.08, 17:46
              A dlaczego sie upierasz przy ziemi? Zarowno Deos jak i ja kupujemy
              mieszkania w bylej DDR. Berlin w dalszym ciagu jest
              nieprawdopodobnie tani a istnieje duza szansa na to ze za 10, 15 lat
              bedzie najwazniejszym miastem w Europie. Ponadto mozna czerpac zyski
              z wynajmu a i doleciec mozna bez problemu.
              • Gość: deos Re: Deos - prosba o opinie IP: 80.168.115.* 18.04.08, 18:26
                Ziemia ma swoje plusy w stosunku do mieszkania...
                • Gość: spox Re: Deos - prosba o opinie IP: 213.218.119.* 25.04.08, 10:45
                  mieszkanie ma swoje plusy w stosunku do ziemi :-) kazdy kto bierze ryzyko na klate i zycie za rogi musi byc czujny i tyle. Inwestycje w ziemie i zajmowanie sie nia uwazam za inwestycje najmniej obciazona ryzykiem w takim sensie, ze obliczu kryzysu przynajmniej bede mial co jesc.
              • Gość: spox Re: Deos - prosba o opinie IP: *.cable.ubr05.nmal.blueyonder.co.uk 19.04.08, 00:58
                Poniewaz uwazam, ze kryzys ktory nadchodzi najlepiej przetrwaja
                jednostki zdolne samodzielnie produkowac cos do jedzenia.
                • ghrom Re: Deos - prosba o opinie 19.04.08, 01:15
                  Masz sporo jaj wyskakujac publicznie z taka teoria. Deos chyba nie
                  jest najlepszym doradca dla takich jak ty.
          • jeremyfox Re: Deos - prosba o opinie 18.04.08, 23:51
            rolnicy to maja fajnie. zyc nie umierac. siejesz, a potem po prostu zbierasz, i
            sprzedajesz. zreszta co tu duzo gadac. byl taki jeden co sie chyba lepper
            zwal...robil interechy na salonach w warszawie, a ranczem swoim zarzadzal facet
            przez neta. dalo rade? dalo. malo tego, wszystko na ranczu swiecilo sie niczym
            psu jajca. tak sobie mysle...tez moze zostac rolnikiem? doswiadczenie juz mam,
            bo kiedys sobie w domu kaktusa wyhodowalem. rolnicy niemiaszki teraz robia dobry
            interes przerzucajac sie w sektor biopaliw. sieja tacy kukurydze na kazdym
            dostepnym metrze ziemi, i potem nie tylko ciagna niezla kase za produkt, ale i
            doplaty unijne kreca niczym lody wloskie, bo eko to teraz jest w modzie. i
            odpoczalbym sobie od zgielku miasta, wyscigu szczurow. spacerowal z psem po
            zielonych lakach oceanow, oddychal swiezym wiejskim powietrzem, a i dziewuchy
            wiejskie z dawnego wigoru pewnie nic nie stracily. ma ktos moze jaki ebook, jak
            zostac rolnikiem w 24 h? bylbym zobowiazany.
            • Gość: spox Re: Deos - prosba o opinie IP: *.cable.ubr05.nmal.blueyonder.co.uk 19.04.08, 01:04
              jest dokladnie tak jak piszesz, choc przyznam, ze Twoja retoryka,
              pomimo iz pochodze ze wsi, wprawia mnie w zaklopotanie
              • jeremyfox Re: Deos - prosba o opinie 19.04.08, 16:34
                nie przejmuj sie. to pewnie dlatego, ze ja pochodze z duzego miasta.
    • Gość: deos Re: Deos - prosba o opinie IP: 80.168.115.* 24.04.08, 14:09
      Dzisiaj czytalem artykul w FT, w ktorym pisza, ze ziemia rolicza podwoila ceny w
      UK przez 18 miesiecy i teraz placi sie £8000 za hektar.

Byla tez mowa o Polsce, gdzie hektar kosztuje przecietnie tylko 12000 PLN tylko,
      ze cudzoziemcy nie moga kupowac Polskiej ziemii do 2016 roku - moga robic to
      tylko zakladajac spolke.

Mysle, ze zamiast kupowac ziemie osobiscie i sie zajmowac uprawianiem etc.
      lepiej zainwestowac w fundusz, ktory to robi. Na przyklad tutaj:

www.romanianeaglelandfund.co.uk/contact.html
      Nie szukalem takich, ktore by inwestowaly w DDR ale mozliwe, ze sa.
      • Gość: spox Re: Deos - prosba o opinie IP: 213.218.119.* 25.04.08, 10:40
        Im bardziej zglebiam temat doplat dla rolnikow, tym bardziej jestem przekonany, ze warto to zrobic samemu. Znalazlem tez kilka ofert ponizej sredniej ceny za ha. Coraz bardziej tez jestem przekonany, ze nie chce byc trybem w rozpadajacej sie maszynie, chce wrocic na wies i wspolpracowac z matka ziemia.
        Jesli chodzi o DDR czytalem artykol o nowej elektrowni na kukurydze pod szczecinem. Potrzebuje ona plonow z 8000 ha zeby produkowac pelna moca a w okolicy jest 230 000 ha dobrej ziemi. Jednak chyba ze wzgledu na specyfike swojego planu wybiore PL. Nie znam niemieckiego i w ogole...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka