Dodaj do ulubionych

Krotkie pytanie na temat Home Office

IP: *.t-mobile.co.uk 13.07.08, 01:26
Witam, przyjechalem do Anglii popracowac 2 miesiace. Jestem juz
zatrudniony przez agencje i tam powiedzieli mi ze MUSZE wyslac
aplikacje w ciagu 4 tygodni od podjecia roboty. No ale krotko mowiac
nie usmiecha mi sie placic 90 funtow skoro pracowac bede tak krotko.
I teraz - co sie stanie jezeli nie wypelnie tej aplikacji?
Automatycznie zostane zwolniony, czy podjete zostana wobec mnie inne
kroki? Jak to jest? Czy osoba taka jak ja da rade to ominac? Czy
rzeczywiscie MUSZE wysylac aplikacje ;) Dzieki za odpowiedz ;]
Obserwuj wątek
    • excentrix Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 13.07.08, 06:21
      nie musisz. luz.
    • Gość: azkeel Re: Krotkie pytanie na temat Home Office IP: 91.107.170.* 13.07.08, 09:44
      Musisz, takie jest prawo. Zaden pracodawca nie bedzie ryzykowal kary finansowej
      tylko dla tego, ze Ty chcesz oszczedzic 90 funtow. Miesiac w pracy i albo
      przedstawiasz potwierdzenie wyslania WRS albo w poniedzialek nie wracasz do pracy.
      • ghrom Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 13.07.08, 11:04
        > Zaden pracodawca nie bedzie ryzykowal kary finansowej
        > tylko dla tego, ze Ty chcesz oszczedzic 90 funtow.

To nie jest prawda, mnostwo pracodawcow ma w dupie WRS...

Poniekąd slusznie.
        • Gość: azkeel Re: Krotkie pytanie na temat Home Office IP: 91.107.170.* 13.07.08, 16:35
          Zgadza sie, sa jeszcze Ci niedoinformowani pracodawcy ktorzy pozniej strasznie
          sie tlumacza w trakcie audytu. Ja tez osobiscie bardzo dlugo sie bronilem przed
          wyslaniem aplikacji WRS. Teraz jednak jako "pracodawca" zasady mam proste, 4
          tygodnie na wyslanie aplikacji albo koniec pracy. Nie zamierzam ryzykowac
          finansowo dla czyjejs przyjemnosci.
          • ghrom Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 13.07.08, 17:42
            > Zgadza sie, sa jeszcze Ci niedoinformowani pracodawcy ktorzy
            pozniej strasznie
            > sie tlumacza w trakcie audytu.

Tu warto zaznaczyc, ze jest ich pi razy drzwi 90%, a rzekomego
            audytu nikt nigdy nie widzial.

> Ja tez osobiscie bardzo dlugo sie bronilem przed
            > wyslaniem aplikacji WRS. Teraz jednak jako "pracodawca" zasady mam
            proste, 4
            > tygodnie na wyslanie aplikacji albo koniec pracy. Nie zamierzam
            ryzykowac
            > finansowo dla czyjejs przyjemnosci.

Twoja wola, twoje prawo.
            • Gość: azkeel Re: Krotkie pytanie na temat Home Office IP: 91.107.189.* 13.07.08, 18:28
              Nie wiem skad masz te informacje ale radzilbym sprawdzic czy zrodlo jest
              wiarygodne. Od kilku lat pracuje w rekrutacji. Po pierwsze zewnetrzne audyty sa
              dwa razy w roku i WRS jest jedna z pierwszych rzeczy jakie sprawdzaja. Po drugie
              calkiem spory odsetek naszych klientow wymaga przedstawienia dokumentow
              poswiadczajacych legalnosc kandydatow. Nie jestem zwolennikiem WRS i uwazam to
              za zwykle wyciaganie kasy od imigrantow. Swoja negacja prawa nie zmienie wiec
              musze go przestrzegac.
              • ghrom Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 13.07.08, 18:42
                Zdefiniuj 'zewnetrzny audyt'.
                • Gość: azkeel Re: Krotkie pytanie na temat Home Office IP: 91.107.189.* 13.07.08, 18:54
                  Audyt przeprowadzony przez zewnetrzna organizacje, na przyklad REC lub GLA. W
                  odroznieniu do audytu wewnetrzenego podczas ktorego jeden z pracownikow spawdza
                  stosowanie wszelkich procedur i naswietla nieprawidlowosci.
                  • ghrom Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 13.07.08, 19:47
                    Jaki procent firm taki audyt u siebie przeprowadza?
                    • Gość: A Re: Krotkie pytanie na temat Home Office IP: 78.32.65.* 13.07.08, 21:22
                      Na pewno nie moja, bo nigdy nie zajakneli sie na ten temat i nikt mnie sie nie
                      pytal czy mam taki papier (dosc spora korporacja). Tak samo jak poprzednia
                      firma, ktora chciala obejrzec sobie tylko moj paszport.
                    • Gość: azkeel Re: Krotkie pytanie na temat Home Office IP: 91.107.189.* 14.07.08, 07:33
                      > Jaki procent firm taki audyt u siebie przeprowadza?

Trudno powiedziec. Z pewnoscia zdecydowana wiekszosc legalnie dzialajacyhc
                      agencji rekrutacyjnych. Klienci, zwlaszcza zwiazani z przemyslem spozywczym sa
                      na to tez bardzo wyczuleni.
                      • ghrom Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 14.07.08, 15:40
                        > Z pewnoscia zdecydowana wiekszosc legalnie dzialajacyhc
                        > agencji rekrutacyjnych.

Z mojego i zony doswiadczenia nic takiego nie wynika. Let's agree to
                        disagree.
                        • Gość: jolka TRoszke inne PyTanie IP: *.manc.cable.ntl.com 24.09.08, 20:06
                          Czesc,

Jestem w UK od 3 lat z dluzszymi przerwami, i wczesniej zaden pracodawca nie
                          wymagal rejestracji w home office. Dzisiaj dostalam pozytywna odpowiedz w
                          sprawie pozycji, na ktora aplikowalem, i tu od razu firma poprosila o dowod
                          rejestracji w home office lub jego wyrobienie. MOje pytanie:

- czy jak wysle swoj wniosek do home office, ktos moze robic mi jakies problemy,
                          jako ze wczesniej sie nie zarejestrowalam?

Dzieki i pozdrawiam,

Jolka
                          • Gość: azkeel Re: TRoszke inne PyTanie IP: 91.107.184.* 24.09.08, 21:24
                            Nie. Obecnego pracodawce interesuje tylko to czy u niego jestes zatrudniona
                            legalnie. To czy mialas juz wyrobione WRS czy nie jest bez znaczenia.
                            • Gość: jolka Re: TRoszke inne PyTanie IP: *.manc.cable.ntl.com 25.09.08, 12:03
                              Dzieki azkeel,

choc w sumie bardziej mi chodzilo o to, czy home office moze zorganizowac maly
                              screening, i robic jakies problemy, jako ze wczesniej pracowalam dla innych firm
                              bez rejestracji.

Pozdrawiam,

Jolka
                              • Gość: azkeel Re: TRoszke inne PyTanie IP: 81.171.215.* 25.09.08, 13:34
                                Nie, w zasadzie zrobilas im przysluge. Zamiast £50 zaplacisz £90,
                                kto by narzekal w takiej sytuacji.
    • Gość: deos Re: Krotkie pytanie na temat Home Office IP: 62.206.33.* 13.07.08, 11:38
      Nidgy w zyciu nie mialem WRS a przepracowalem w UK juz wiele lat. I
      zaden pracodawca nigdy sie o to nie pytal, ani zaden nie zostal
      ukarany.

Moja rada: olej to, jesli zostajesz tylko kilka miesiecy.
    • Gość: A Re: Krotkie pytanie na temat Home Office IP: 78.32.65.* 13.07.08, 21:23
      Jak przyjechales tu na 2 miesiace, to oni nawet nie zdaza tego zalatwic na czas
      i odeslac certyfikatu.
    • nona77 Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 19.07.08, 22:50
      Prawo mówi, że trzeba to zrobić w ciągu 30 dni od dnia zatrudnienia. Jeśli tego
      się nie zrobi, grozi deportacja. Jednak wiele agencji nie interesuje się czy ich
      pracownicy rejestrują się. I prawdą jest, że długo czeka się na certyfikat.
      Przyjdzie do Ciebie, gdy Ty wrócisz do Polski. Na Twoim miejscu nie
      rejestrowałabym się - chcesz przepracować tylko 2 m-ce. Moja koleżanka też
      przyjechała tu na 2 m-ce, jej pobytr przedłużył się i zostaje tu drugi rok.
      Jeśli jednak postanowisz zostać, to koniecznie dokonaj tej rejestracji.
      • ghrom Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 19.07.08, 23:25
        > Prawo mówi, że trzeba to zrobić w ciągu 30 dni od dnia
        zatrudnienia. Jeśli tego
        > się nie zrobi, grozi deportacja.

Bzdura, podaj źródło tej rewelacji.
      • Gość: ewa Re: Krotkie pytanie na temat Home Office IP: *.cable.ubr11.dals.blueyonder.co.uk 20.07.08, 14:57
        ponizej co mozna znalezc na stonach rzadowych
        (www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/wrs/workers/)
        Workers

This page gives information to workers who wish to register to work in the
        United Kingdom under the Worker Registration Scheme. For details of who is
        required to register, see Who must register?
        When should I register?

You should apply to register with the Worker Registration Scheme as soon as you
        start a new job in the United Kingdom. You should not apply until you have
        started work.

If you do not apply within one month of starting a job, your employment will be
        unlawful after that date. It will then be unlawful until you are issued with a
        registration certificate and you may have to stop working. Any time you spend
        working here unlawfully will not count towards your 12-month qualifying period
        to become exempt from registration.
        How do I apply to register?

You need to complete application form WRS, which you can download from the right
        side of this page. You should also read the guidance that is included at the end
        of the application form. The application form is in English, but there are nine
        different versions of the form so that you can download one that has guidance
        notes in your own language.

For general guidance on the application form, see Completing application form WRS.

The fee for registration is £90, and you will be issued with a registration card
        and certificate. We cannot start the registration process until we have your
        full payment. We will refund your fee if we refuse your application or you
        withdraw it. The application form gives details of how you can pay the fee.

The fee is for the registration card, so you will not have to pay another fee if
        you change employer within your 12-month qualifying period and apply for a new
        registration certificate.

If you have more than one job at the same time, you will need a registration
        certificate for each employer you are working for. You can apply for these on
        one application form by copying the page for employer's details and completing
        it for each employer. See What happens after I send my application form? for
        more information about your registration card and registration certificates.

If you are working for an employment agency, but change jobs while working for
        the same agency, you will not need to apply for a new registration certificate
        unless there is a break of more than one week between jobs.

If your employer or another representative is sending the application to us
        together with a number of other applications, he/she must send us £90 for each
        applicant who is not exempt. This can be done with a single payment to cover up
        to 25 applications by completing the WRS multiple payment form, which you can
        download from the right side of this page. Each applicant must still complete a
        WRS application form.

For information on how long your application will take, and what we will do, see
        What happens after I send my application form?

If you do not wish to download application form WRS or the WRS multiple payment
        form, we will send you copies if you contact us:

Phone: 0117 344 1471 (this number is only for application forms, not for
        enquiries about the scheme).

www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/wrs/workers/
    • nona77 Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 19.07.08, 22:52
      Zapomniałam dodać, że pracując dla agencji nie rejestrowała sie przez kilka m-cy
      i agencja słówkiem nie pisnęła.
      • wesi Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 20.07.08, 18:21
        ja sie zarejestrowalam w HO jakies 6 miesiecy po podjeciu pracy i
        jakos mnie nie deportowali/ukamieniowali/powiesili niepotrzebne
        skreslic, ani moja firma ani nikt inny sie tym specjalnie nie
        ekscytowal.pozdrawiam
        • qqbek Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 21.07.08, 12:16
          To że nikt się tym nie ekscytuje jeszcze nic nie znaczy.
          Ustawodawstwo angielskie przewiduje wysokie kary dla pracodawców, którzy nie
          dopilnują obowiązku rejestracji pracowników w WRS.
          Realia są zaś takie, że nie każdy Anglik jest prawnikiem i o tym wie.
          Agencje pracy i więksi pracodawcy wiedzą i pilnują. Mniejsi pracodawcy nie wiedzą.
          Osobie niezarejestrowanej nie grozi nic poza wyrzuceniem z pracy i odmową
          rejestracji w ramach WRS, ale jej pracodawca może dostać pokaźną karę w wyniku
          audytu przeprowadzonego przez HO czy też IR.

Śmieszy mnie czasami typowy Lidlopolak, któremu nie żal na piwo, ale żal tych 90
          funtów, żeby dokonać obowiązkowej rejestracji.
          • wesi Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 21.07.08, 13:35
            firma, ktora sie "nie ekscytowala" moim opoznieniem w rejestracji to
            byl Primark, wiec na pewno nie mala firma:) Juz tam nie pracuje, ale
            znam kilka osob, ktore rowniez nie spiesza sie z rejestrowaniem i
            nic sie nie dzieje, wiec proponuje nie robic takiej paniki, bo nie
            ma o co.
          • Gość: czeslaw Re: Krotkie pytanie na temat Home Office IP: 213.218.119.* 21.07.08, 13:44
            W moim wypadku WRS'em nie interesowal sie Symantec i kilka inncyh duzo wiekszych firm. Qqbek, mozesz wytlumaczyc dlaczego uwazasz, ze powinno sie stawiac rejestracje w Home Office ponad piwo i co jest nie tak z Polakami kupujacymi w Lidlu ?
            • qqbek Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 21.07.08, 14:42
              Gość portalu: czeslaw napisał(a):

> W moim wypadku WRS'em nie interesowal sie Symantec i kilka inncyh duzo wiekszyc
              > h firm. Qqbek, mozesz wytlumaczyc dlaczego uwazasz, ze powinno sie stawiac reje
              > stracje w Home Office ponad piwo i co jest nie tak z Polakami kupujacymi w Lidl

Może z tym stawianiem rejestracji ponad piwo to przesadziłem :D
              A w Lidlu sam kupuję warzywa i owoce, bo są dużo tańsze niż w Somerfieldzie, do
              którego mam najbliżej. Chodzi raczej o tych, przy których czasami wstydzę się
              być Polakiem na Wyspach- podpity, nieznający w ząb języka i klnący jak szewc
              Polak nieodmiennie kojarzy mi się z Lidlem i wystawkami przecenionych produktów
              pod koniec dnia (akurat jak robię zakupy wracając z pracy).
              Być może to trauma jeszcze z czasów mieszkania w gorszej dzielnicy, ale po
              prostu mam alergiczne reakcje na klientelę tej sieci sklepów... już najwyraźniej
              tak mi zostanie :(

Chodzi mi też o to dusigroszowskie podejście do życia w innym kraju. "Skrobanie"
              i "oszczędzanie" na Home Office, na abonamencie telewizyjnym, na samochodzie (bo
              15-latek z Polski "jeszcze tip-top"), to narzekanie "że inflacja, że funt
              kiepsko stoi". Jeżeli ktoś przyjeżdża na wakacje, to mogę to zrozumieć jeszcze,
              ale jeśli siedzi tutaj kilka lat... to budzi moje politowanie.
              Nawet nie znając dobrze języka, lecz mając za to fach w ręku, można tutaj dobrze
              zarobić. Oszczędzać "kiwając" pracodawcę jest po prostu nie fair moim zdaniem.
              Sam dochrapałem się tutaj niezłego stanowiska, po części może dlatego, że zawsze
              uważałem, że zarabiam za mało, a nie, że za dużo wydaję.
              Co do postu pracownicy "Primark-u" - może to i duża firma... ale to jeszcze o
              niczym nie świadczy- chodziło mi raczej o świadomość prawną działów HR w danej
              firmie. Pamiętam jak u nas (duża firma z branży lotniczej) dział HR nagle wpadł
              na pomysł (zainspirowany jakimś artykułem w prasie fachowej) sprawdzenia kto z
              zatrudnionych wchodnioeuropejskich pracowników ma WRS. Wyszło na to, że miałem
              ja i jeszcze jedna koleżanka z biura, na produkcji, gdzie pracowało około 20
              Polaków (+Słowacy) nie miał nikt (firma zaopatrzyła ich rzecz jasna w formularze
              na początku zatrudnienia, tylko nikt nie wysłał- nawet ci, którzy nie musieliby
              płacić). Skutek jest taki, że dziś nikogo bez WRS lub przynajmniej dowodu
              dokonania wpłaty dłużej niż miesiąc nie potrzymamy (złożył się na to wynik
              poprzednich kwerend i dodatkowo "osiągnięcia" jednej z Polek z produkcji, dzięki
              której firma jest 8 tysięcy Funtów uboższa- powiedziała, że ma, dała nawet numer
              referencyjny "A8/cośtam" i dano jej spokój... a potem była kontrola z IR).
            • qqbek Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 21.07.08, 14:48
              Gość portalu: czeslaw napisał(a):

> W moim wypadku WRS'em nie interesowal sie Symantec i kilka inncyh duzo wiekszyc
              > h firm. Qqbek, mozesz wytlumaczyc dlaczego uwazasz, ze powinno sie stawiac reje
              > stracje w Home Office ponad piwo i co jest nie tak z Polakami kupujacymi w Lidl
              > u ?

Co do Polaków z Lidla, to miałem na myśli pewien określony typ mentalności a nie
              klientelę sieci sensu largo (sam kupuję tam warzywa i owoce, bo są po prostu
              tańsze niż gdzie indziej).
              Co do piwa- po prostu uważam, że nie fair jest narażać pracodawcę na straty z
              powodu własnej oszczędności. Sam pracuję w firmie, która zapłaciła karę za
              "zapomnienie się" jednej z pracownic. Jeżeli zaś kogoś nie stać na taki wydatek,
              to lepiej poszukać lepszej pracy po prostu. Nie jest przecież nigdy tak, że
              wydajemy za dużo... czasami za mało zarabiamy a zmiana pracy jest na to
              najlepszym lekarstwem.
              Znam osoby bez znajomości języka i zawodu, które zarabiają po 350-400 Funtów na
              tydzień (co w takich okolicznościach można chyba uznać w miarę dobre zarobki)...
              wystarczy mieć trochę szczęścia i dobrze poszukać.
          • ghrom Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 21.07.08, 17:32
            > Śmieszy mnie czasami typowy Lidlopolak, któremu nie żal na piwo,
            ale żal tych 90
            > funtów, żeby dokonać obowiązkowej rejestracji.

Nie znajduję w tym nic śmiesznego, piwo potrafi dostarczyć dobrej
            zabawy i jest smaczne, WRS to pieniądze wywalone w błoto.
            • qqbek Re: Krotkie pytanie na temat Home Office 21.07.08, 17:43
              ghrom napisał:

> Nie znajduję w tym nic śmiesznego, piwo potrafi dostarczyć dobrej
              > zabawy i jest smaczne, WRS to pieniądze wywalone w błoto.

Angielskie piwo jest niesmaczne, smaczne polskie piwo jest zaś zbyt
              alkoholizujące i czasami ktoś z czymś zadzwoni, a ja właśnie trzecie pije i się
              zaczynam zastanawiać "jeszcze się nadaję za kierownicę, czy już nie?".
              Poza tym WRS to 90 funtów = 30-40 piw w przeciętnym pubie = dobry weekend (liczę
              na dwoje, na dwa i pół dnia- nie żebym przesadzał aż tak:). Brak WRS=
              potencjalne wykopanie na bruk bez referencji= zero piwa w weekend i marna praca
              za 7-8funtów/h do momentu wypracowania sobie na powrót referencji.
    • Gość: Jolka TRoszke inne PyTanie IP: *.manc.cable.ntl.com 24.09.08, 20:07
      Czesc,

Jestem w UK od 3 lat z dluzszymi przerwami, i wczesniej zaden pracodawca nie
      wymagal rejestracji w home office. Dzisiaj dostalam pozytywna odpowiedz w
      sprawie pozycji, na ktora aplikowalem, i tu od razu firma poprosila o dowod
      rejestracji w home office lub jego wyrobienie. MOje pytanie:

- czy jak wysle swoj wniosek do home office, ktos moze robic mi jakies problemy,
      jako ze wczesniej sie nie zarejestrowalam?

Dzieki i pozdrawiam,

Jolka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka