Dodaj do ulubionych

Do mieszkajacy w Irlandii

IP: 91.84.123.* 05.09.08, 12:57
Witam,

Chcialabym zasiegnac opinii osob, które aktualnie mieszkaja na
terenie Irlandii a chodzi mianowicie o to, ze mój chlopak, ktory
mieszkal tam ok. 3 lat ciagle namawia mnie zeby tam wyjechac.
Obecnie mieszkam od ponad roku w Anglii i szczerze mowiac (piszac)
nie znam realiów zycia w Irlandii tylko to co pisza w gazetac itp.
On jest Irlandia zachwycony ja tam bylam tylko 2 razy i pamietam
tylko deszcz ale co jescli chodzi o zycie i prace. naprawde jest tak
zle jak pisza na onecie??

Pozdrawiam wszystkich na wyspach i dzieki za pomoc:)
Obserwuj wątek
    • bigstrand Re: Do mieszkajacy w Irlandii 05.09.08, 15:31
      A jak pisza na Onecie?
      700 osob tygodniowo (a moze dziennie? nie pamietam) traci prace,
      Bezrobocie najwieksze od 1998 roku i rosnie.
      dzisiaj deszcz horyzontalny, jutro tez i tak codzien az do lipca
      przyszlego roku...
      • Gość: haloo Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.range217-44.btcentralplus.com 05.09.08, 18:52
        No wlasnie o to mi chodzi...czy to prawda..czy tak sie dzieje??
      • Gość: lila Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.bbs.com.pl 05.09.08, 19:09
        A moze wiesz jak jest w Irlandii Polnocnej.Dzieki:)
        • Gość: Sol Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.range81-129.btcentralplus.com 05.09.08, 19:26
          Ja mieszkam w Irlandii Północnej. Mieszkamy niedaleko Belfastu. Mąż pracuje w
          swoim zawodzie (mechanik samochodowy), ja zajmuję się domem i doszkalam
          angielski na kursach a 6-letnia córka chodzi do szkoły. Żyjemy sobie spokojnie,
          dużo bardziej komfortowo niż w Polsce, dziecko się szybko zaaklimatyzowało. Na
          pewno nie wracamy do Polski. Jak ktoś zna dobrze język, ma dobry fach w ręku,
          jest uczciwy, pracowity i sumienny to da sobie spokojnie radę. Nam było dużo
          łatwiej bo mąż wyjechał na kontrakt który podpisał już w Polsce i nie zaczynał
          od najniższej stawki tylko od początku miał przyzwoitą pensję. Ja i córka
          dojechałyśmy do niego po 8 miesiącach jak uporządkowałam swoje zawodowe sprawy w
          Polsce i dokończyłam studia. Z jednej pensji męża spokojnie żyjemy - wynajmujemy
          pół bliźniaka (3 bedroom), utrzymujemy dwa samochody (co prawda kilkulatki ale
          każde z nas ma własne), nie robimy zakupów w najtańszych sklepach, no... po
          prostu spokojnie sobie żyjemy i jeszcze parę funciaków możemy odłożyć - nie dużo
          ale co miesiąc coś.
          owszem pogoda dobijające bo pada i pada ale po roku mieszkania tutaj już chyba
          przywykłam i nie zwracam na to uwagi.
          • Gość: lila Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.bbs.com.pl 06.09.08, 12:52
            Dziekuje Sol.Czy tam bezpiecznie? Tez sie wybieramy w okolice Belfastu.
            Czy tam tez waskie drogi a domy ogrzewane olejem.Prosze napisz,dzieki:))
            • Gość: firestar2077 Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: 81.99.69.* 06.09.08, 17:48
              Bardzo niebezpiecznie. Czolgi na ulicach ciagle wybucha jakas bomba, kazdy ma jakis karabin w domu i zawsze noz pod reka. Ludzie kradna na potege, w wiezieniach nie ma juz miejsca.

A tak na serio to jak tu przyjedziesz i bedziesz szukac jakiejs nory do wynajecia w lumpiarskiej dzielnicy to na wlasne zyczenie to zrobisz. To tak samo jak mieszkac w Polsce w jakims miescie w dzielnicy dziwek i zlodziei itp.

Generalnie bezpiecznie, moim zdaniem bezpieczniej niz w Anglii czy Polsce.
            • Gość: Sol Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.range86-136.btcentralplus.com 06.09.08, 21:35
              Co do ogrzewania to zależy co zależy co wynajmiesz. My grzejemy olejem, znajomi
              prądem. Co wychodzi taniej - ciężko mi powiedzieć bo po prostu nie pytałam ich
              ile ich to wychodzi. Nam idzie sporo oleju ale lubimy ciepełko a mamy spory domek.
              Czy jest bezpiecznie? Ja uważam że tak, my nie narzekamy. Nie było takiej
              sytuacji żebym nie czuła się bezpieczna a przecież mam małe dziecko. Mieszkamy
              godzinę jazdy samochodem od Belfastu. To małe i spokojne miasteczko. Wiele
              zależy od tego w jakiej dzielnicy się mieszka. Nasze osiedle jest bardzo ciche i
              spokojne - mieszkają tu głównie emeryci. Wszystko zależy od dzielnicy. W każdym
              mieście są dzielnice w których się lepiej po zmroku nie pokazywać. Ja wole
              płacić więcej za wynajem i mieszkać w spokojnej okolicy. W gorszej dzielnicy i
              dalej od centrum czynsze są sporo niższe.
              Drogi w miasteczkach są wąskie - ja jestem w trakcie robienia tu prawka więc ta
              szerokość mnie przeraża ale to kwestia przyzwyczajenia.
          • Gość: ana Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.bbs.com.pl 23.09.08, 20:48
            Czy jest bezpiecznie wieczorami przemierzac dlugie trasy pieszo. Autobusy ponoc
            nie kursuja pozniejsza pora. Brdzo dziekuje
            za odpowiedz,pozdrawiam:-)))
            • Gość: Emil Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.bbs.com.pl 28.09.08, 19:22
              Bezpieczniej niz w Ojczyznie:-)))
      • jeanie_mccake Re: Do mieszkajacy w Irlandii 06.09.08, 18:30
        bigstrand napisał:

> A jak pisza na Onecie?

Rozne rzeczy pisza na Onecie, wszystkie kwalifikowane slowami "jak
        donosi portal menczester.pl, cytujacy kogos co nie zna angielskiego
        ale czyta the Daily Sport, ktory informacje otrzymal z kosmitow".
        Przynajmniej informacja GW jest tylko trzeciej reki.
    • Gość: bynio Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.mia.three.co.uk 07.09.08, 12:31
      jak go kochasz to jedź, generalnie co to za różnica Anglia a
      Irlandia? oleje do ogrzewania, troszkę więcej dni deszczowych - to
      wszystko nic
      • Gość: haloo Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.range217-44.btcentralplus.com 07.09.08, 13:45

Dzieki...juz zdecydowalam ze do konca roku pozamykam wszystki sprawy
        w UK i jade do Irlandii...mam nadzieje ze bedzie dobrze:)
        • Gość: Sol Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.range86-142.btcentralplus.com 07.09.08, 14:04
          Pewnie że będzie dobrze. Najważniejsze to być razem. Powodzenia!
          • Gość: lila Re: Do mieszkajacy w Irlandii IP: *.bbs.com.pl 08.09.08, 08:31
            Sol,dzieki serdeczne.Juz wyjezdzamy z nadzieja ze sie powiedzie.
            Pozdrawiam goraco:))),Lila
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka