Dodaj do ulubionych

Wynajecie domu bez referencji itp

IP: *.range86-163.btcentralplus.com 23.11.08, 13:59
Czy orientujecie sie jak wyglada w praktyce wynajecie domu przez kogos kto
przyjezdza np. z Polski. Chodzi o dom w dobrej, drogiej okolicy, ok. £800-1000
za 2-bed. Co trzeba udowodnic jesli sie nie ma historii kretytowej ani
referencji, choc ma sie umowe o prace, NIN i ew. list od pracodawcy. Jak te
sprawy zalatwiaja np. Amerykanie? Czy placi sie wtedy czynsz np. za pol roku z
gory? W dzisiejszych czasach to ryzykowne, bo landlord moze pojsc z torbami.

Sprawe komplikuje jeszcze to, ze dom ma wynajac kobieta z dzieckiem, co
znacznie utrudnia sytuacje, bo jest to dla landlorda zbyt ryzykowne. Moze
wtedy da sie wplacic depozyt np. £5000, ktory bylby zdeponowany na niezaleznym
koncie a nie u landlorda?
Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: Wynajecie domu bez referencji itp IP: 78.32.65.* 23.11.08, 14:10
      Depozyt ma gwarantowac ewentualne straty, wiec wyzszy depozyt nie bedzie
      zabezpieczeniem na wypadek zaprzestania platnosci przez lokatora.
      Byc moze zadowola sie referencjami z firmy lub bedzie potrzebny guarantor.
      • Gość: Jaro Re: Wynajecie domu bez referencji itp IP: *.range86-163.btcentralplus.com 23.11.08, 14:20
        A z drugiej strony, moze zaplata za pol roku lub rok z gory rozwiazalaby sprawe.
        Bo przeciez nawet jesli landlord zbankrutuje, to nowy wlasciciel nie wygloni
        kobiety z dzieckiem. A guarantor to rozumiem, ktos kto zobowiazuje sie do
        placenia czyszu w przypadku gdyby lokator nie placil? Moze to jest jakies
        rozwiazanie.
        • Gość: izzy Re: Wynajecie domu bez referencji itp IP: 92.23.100.* 24.11.08, 00:54
          kiedy próbowaliśmy wynająć na początku mieszkanie w NI proszono nas 3 rzeczy:
          1/ czynsz za miesiąc z góry,
          2/ depozyt 1-miesięczny
          3/ guarantor
          guarantorem mial byc wtedy pracodawca, który nota bene powiedział, ze będzie gwarantować, jak tez mu zostawimy miesięczny czynsz:)

i tak było w kazdej dużej agencji, wiec myślę, ze to jest praktykowane i dobre rozwiązanie
          • Gość: Jaro Re: Wynajecie domu bez referencji itp IP: *.range86-163.btcentralplus.com 24.11.08, 10:51
            Pewnie nie obejdzie sie bez guarantora, ktorym bede musial byc ja, o ile spelnie
            kryteria, bo sam juz wynajmuje :) Chyba ze guarantorem bedzie spolka, ale male i
            mlode spolki zazwyczaj nie wchodza w rachube. Czytalem o tym na roznych forach,
            sprawa jest beznadziejna, bo agencje korzystaja z firm sprawdzajacych historie
            kredytowe i jak komputer pokaze ze NIE to NIE, i nie ma dyskusji. Podobno w
            homelet da sie negocjowac. Najlepiej bezposrednio z landlordem przez Gumtree,
            letalife etc. i wtedy 6 miesiecy z gory moze wystarczyc. Zwlaszcza ze niektorzy
            teraz desperacko potrzebuja gotowki.

I to dalo mi do myslenia: matka z dzieckiem, ktora chce przyjechac z Polski i
            zamieszkac w okolicy gdzie jest dobra szkola praktycznie nie ma szans. CHyba ze
            znajdzie innych Polakow ktorzy "uzycza" adresu, tak jak to robia Azjaci.
        • Gość: A Re: Wynajecie domu bez referencji itp IP: 212.167.5.* 24.11.08, 12:26
          Zaplata z gory za pol roku wcale nie jest bezpieczna, szczegolnie teraz. Jak
          bank przejmie nieruchomosc wlasciciela, to lokator moze nie zobaczyc swoich
          pieniedzy. Na dodatek trzeba miec pewnosc, ze wlasciciel ma zgode banku na
          wynajem inaczej banku nie obchodzi czy ktos tam mieszka czy nie i eksmituja
          wszystkich jak leci.
          Mozna wtedy dochodzic zwrotu pieniedzy od wlasciciela przez sad, ale sam wyrok
          jeszcze nic nie znaczy, trzeba moc sciagnac te pieniadze z niego.

Co do historii kredytowej to jak wynajmowalam swoje pierwsze mieszkanie to bylam
          w Uk ok 3 miesiecy, mialam jedynie konto w banku i bylam zarejestrowana do
          wyborow. Nic wiecej w historii kredytowej. Pracodawca wystawil mi referencje,
          moj maz napisal je sobie sam (w imieniu firmy z Polski, bo byl jeszcze w
          Polsce) i to wystarczylo. Musialam jeszcze napisac oswiadczenie, ze nigdy nie
          korzystalam z benefitow i takowe napisalam. Szczerze mowiac to nawet nie wiem
          czy mnie sprawdzali gdzies czy nie, ale w historii kredytowej nie bylo zadnego
          sladu. Mieszkanie bylo za 1150 w dobrej dzielnicy, wiec landlord tez nie bral
          jak leci.

Guarantor jest chyba najlepszym rozwiazaniem. Moze wcale nie bedzie: computer
          says no. Po prostu od razu wyjasnij sytuacje jak jest i na pewno znajdzie sie
          agencja i landlord, ktorzy to zaakceptuja. Zwlaszcza, ze teraz jest duzo postych
          mieszkan.
          • Gość: Jaro Re: Wynajecie domu bez referencji itp IP: *.range86-163.btcentralplus.com 24.11.08, 13:55
            Ale w przypadku matki z dzieckiem ryzyka chyba nie ma, bo nie mozna ich po
            prostu eksmitowac na bruk, a procedury ciagnelyby sie ponad pol roku. Wiec
            ryzyka chyba nie ma..

Wiadomo, ze 3 miesiace to juz duzo, nawet karte kredytowa mozna dostac, co
            innego gdy ktos prosto z lotniska chce wynajac.
            • bloody_rabbit Bez przesady z tymi obawami 26.11.08, 00:56
              Ja wynająłem mieszkanie w parę dni po przyjeździe, mając w łapie kontrakt od
              pracodawcy, jakieś zaświadczenie od niego o zarobkach. Musiałem jeszcze potem
              podesłać firmie rachunek telefoniczny z Polski jako potwierdzenie mojego adresu.
              Mieszkanie jest nowe prawie w centrum Londynu (2 strefa), więc właściciel miał
              się o co bać - a się udało. A też przedtem miałem dużo obaw.

Matka z dzieckiem może być dla agencji wiarygodniejsza, bo odpowiedzialna.
              Myślenie że będą się bali "ale jak my ją wyeksmitujemy w razie czego" jest
              przedwczesne - agencja chce wynająć szybko mieszkanie i kasować czynsz, a nie
              bawić się w eksmisje, szybkie czy nie.

IMHO wszystko zależy od:
              1. stosunku czynszu do pensji najemcy/guarantora - zarabiając 1500 funtów na
              miesiąc nie próbujmy wynajmować mieszkania za 1000
              2. czy papiery są OK (kontrakt, pracodawca odpowie na telefon/faks z agencji i
              potwierdzi fakt zatrudnienia i wysokość zarobków)
              3. czy ma się czym potwierdzić poprzedni polski adres (wziąć jakieś rachunki za
              prąd, telefon czy gaz)

Przede wszystkim, pamiętaj że to Ty masz pieniądze, a oni puste mieszkanie które
              generuje koszty.
              • Gość: Jaro Re: Bez przesady z tymi obawami IP: *.range86-163.btcentralplus.com 26.11.08, 09:11
                Dobrze ci z oczu patrzylo :)

A ja wlasnie dostalem maila od landlorda z Gumtree, wyrazajacego wstepna zgode
                na 6-miesieczny depozyt. Zobaczymy.
    • bloody_rabbit Depozyt 26.11.08, 00:50
      Depozyt ZAWSZE ma być zdeponowany na niezależnym koncie a nie u landlorda w
      skarbonce: www.direct.gov.uk/en/TenancyDeposit/index.htm
      • Gość: Jaro Re: Depozyt IP: *.range86-163.btcentralplus.com 26.11.08, 09:12
        No tak, ale czynsz z gory to nie to samo co depozyt.
        • Gość: A Re: Depozyt IP: 217.33.252.* 26.11.08, 12:20
          lepiej zrob credit check temu landlordowi zanim oddasz mu 6 miesiecy z gory ;)
          Zeby nie okazalo sie, ze gosc zniknie z kasa. Teraz takie czasy, ze trzeba
          landlordow sprawdzac.
          • Gość: Jaro Re: Depozyt IP: *.range86-163.btcentralplus.com 26.11.08, 13:20
            Credit check and enhanced CRB :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka