Gość: stach IP: *.cpe.unwired.net.au 06.03.09, 12:53 Bank of England ma dodrukowac 70 miliardow Funtow wiadomo co to oznacza Inflacja na waszum miejscu wymienil bym na Euro czym predzej ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
serendepity Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 06.03.09, 13:15 Ja glownie w akcjach ;) Te grosze co mam w funtach to nie uwazam za oszczednosci, raczej emergency fund ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: *.range86-166.btcentralplus.com 06.03.09, 13:23 Nie zawsze zamiana na euro i z powrotem na funty bedzie korzystna, chyba ze ktos chce potem wydawac w euro, chocby na Slowacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 08.03.09, 11:34 > Bank of England ma dodrukowac 70 miliardow Funtow wiadomo co to > oznacza Inflacja na waszum miejscu wymienil bym na Euro czym > predzej ! Żeby patrzeć jak Euro dodrukują 300 miliardów? Dziękuję bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deos Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: 217.41.234.* 08.03.09, 15:46 Euro tak samo moga dodrukowac, jesli beda chcieli... Jedynie zloto i srebro. Odpowiedz Link Zgłoś
sks_baltyk_1930 Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 08.03.09, 17:04 i nieruchomosci... Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 08.03.09, 17:28 > i nieruchomosci... Ano. Zloto i srebro - wystarczy, że znów zdelegalizują prywatne posiadanie... Ergo, nie ma czegoś takiego jak 'pewna inwestycja'. Aczkolwiek dobrze mieć trochę złota i srebra zakopane w ogródku na czarną godzinę - jako zabezpiecznie nie inwestycję. Na takiej samej zasadzie warto jest mieć zapas żywności na kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
ildefrans Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 15:53 A ja nie oszczedzam. "Niech zyje bal.." drodzy panstwo. Wszyscy umrzemy - moze nawet jutro, grzech nie korzystac z zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: *.gdynia.mm.pl 10.03.09, 16:03 Gorzej, że tacy jak ty, gdy nie umrą jutro to leczą się i żyją na koszt tych rozsądnych. Taki system. Odpowiedz Link Zgłoś
ildefrans Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 16:08 A co sklania cie do takiej konkluzji ? Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 16:20 > A co sklania cie do takiej konkluzji ? Smutna rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
ildefrans Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 16:30 To wypadaloby zmienic "system", niech kazdy placi za siebie i po krzyku, "tacy jak ja" nie beda leczyc sie i zyc na koszt innych. Jestem jak najbardziej za, kazdy wybiera czy chce sie ubezpieczyc, gdzie sie ubezpiecza i jak ubezpicza i wszyscy na tym skorzystamy. Notate bene - i tak jestem tanszy niz utrzymanie urzednikow systemu i jakos nikt nie protestuje ze zyja sobie na kost tych "rozsadnych" :-p Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 17:36 > To wypadaloby zmienic "system", niech kazdy placi za siebie i po krzyku, "tacy > jak ja" nie beda leczyc sie i zyc na koszt innych. Jestem jak najbardziej za, > kazdy wybiera czy chce sie ubezpieczyc, gdzie sie ubezpiecza i jak ubezpicza i > wszyscy na tym skorzystamy. Niestety ty i ja jesteśmy demokratycznie przegłosowywani 50:1. > Notate bene - i tak jestem tanszy niz utrzymanie > urzednikow systemu i jakos nikt nie protestuje ze zyja sobie na kost tych > "rozsadnych" Ja protestuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deos Ghrom IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.03.09, 17:49 ghrom, dam ci zyczliwa rade. Zamiast sie bulwersowac i walczyc z czyms, czego zmienic nie dasz rady, zacznij korzystac z sytuacji w jakiej sie znalazles (i z systemu w jakim zyjesz). Oto kilka wskazowek: Zamiast pracowac, idz na zasilki i pracuj cash in hand na wlasy rachunek, nie bedziesz placic wtedy zadnych podatkow oprocz VATu na produkty niektore (ktory w UK i tak jest najnizszy w EU). Mozesz wtedy pobierac council Tax Benefit bo oficjalnie nic nie zarabiasz... Plus Housing Benefit i inne, jesli ci sie naleza (np Jobseekers allowance jesli ci sie chce). Jesli masz dzieci to Child Benefit takze. Tax credits jedynie ci przepadna, ale nic straconego. Swoje oszczednosci i nieoficjalnie zarobione pieniadze trzymaj w sejfie jako zloto, srebro, waluty obce i troche funtow na bierzace wydatki i zaden urzedas nie bedzie wiedzial ile masz i na co wydajesz i ile zarabiasz, wiec nikt cie nie oskarzy o benefit fraud - oficjalnie nic nie masz. Zanim jednak rzucisz prace, wez mortgage i kup dom, odsetki teraz sa tak niskie, ze o wiele bardziej oplaca sie kupowac a ceny sa niskie. Obecny system preferuje tych, ktorzy maja dom na kredyt i skorzystasz na tym w wielu przypadkach. Uwierz - mozna sie ustawic w kazdej sytuacji. Tez bym wolal abysmy zyli w wolnym kraju, ale skoro nie jest nam dane, to po co marnowac sobie zycie na glupia walke z systemem. Pozdrowienia od szczesliwego niepracujacego (juz). Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: Ghrom 11.03.09, 21:56 > Zamiast sie bulwersowac i walczyc z czyms, czego zmienic nie dasz > rady Nie mierz innych swiją miarą. Mi się w życiu udaje. Co do reszty twoich 'rad', masz ochotę być złodziejem, to się tego trzymaj, ja staram się być uczciwym człowiekiem - to po pierwsze, po drugie to dzięki takim pajacom jak ty żyjemy w takim chlewie w jakim żyjemy - i będą żyły nasze dzieci. Dzięki fiutom złamanym, którym wygodniej jest wykorzystywać system zamiast go zmienić. A jeśli się coś zmieni na lepsze, to dzięki takim jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: 87.84.228.* 19.03.09, 14:36 w ogrodku zawsze lepiej niz w indyjskim banku news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/7334033.stm Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 08:59 To co mnie najbardziej wku...a to właśnie to poczucie bezradności. W faszystowskich krajach w jakich żyjemy, Mr. Smith nie ma szans by uchronić swoje oszczędności przed zakusami totalnego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawulon Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: 92.9.224.* 10.03.09, 23:29 heheh dobre Oskar! z tym faszyzmem znaczy. tez kredycik na 30 lat wzieles jak gromik? Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 11.03.09, 15:21 Zawulon, wątek jest o oszczędnościach (mam) a nie o kredytach (nie mam). Ale widać żeś ty golec więc cieszy cię jak sąsiadowi ta przysłowiowa krowa zdechnie, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tepy Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: *.zone5.bethere.co.uk 16.06.09, 22:25 Ja tam sie nie znam, ale wiekszosc mam w funtach po prostu i nie placze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kingston Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: *.opera-mini.net 17.06.09, 11:28 I straciles w wyniku inflacji przez ostatni rok 0.1 % swoich oszczednosci. Ekonomia to nie jest hydraulika, jak to sie niektorym wydaje. Jak nacisniesz w jednym miejscu to niekoniecznie sie wybrzuszy w innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Party-Boy Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: *.sotn.cable.ntl.com 17.06.09, 19:55 Co to sa oszczednosci? Odpowiedz Link Zgłoś