Dodaj do ulubionych

trzymata oszczednosci w Funtach ?

IP: *.cpe.unwired.net.au 06.03.09, 12:53
Bank of England ma dodrukowac 70 miliardow Funtow wiadomo co to
oznacza Inflacja na waszum miejscu wymienil bym na Euro czym
predzej !
Obserwuj wątek
    • serendepity Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 06.03.09, 13:15
      Ja glownie w akcjach ;)

Te grosze co mam w funtach to nie uwazam za oszczednosci, raczej emergency fund ;)
    • Gość: Jaro Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: *.range86-166.btcentralplus.com 06.03.09, 13:23
      Nie zawsze zamiana na euro i z powrotem na funty bedzie korzystna, chyba ze ktos chce potem wydawac w euro, chocby na Slowacji :)
    • ghrom Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 08.03.09, 11:34
      > Bank of England ma dodrukowac 70 miliardow Funtow wiadomo co to
      > oznacza Inflacja na waszum miejscu wymienil bym na Euro czym
      > predzej !

Żeby patrzeć jak Euro dodrukują 300 miliardów? Dziękuję bardzo.
      • Gość: deos Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: 217.41.234.* 08.03.09, 15:46
        Euro tak samo moga dodrukowac, jesli beda chcieli...

Jedynie zloto i srebro.
        • sks_baltyk_1930 Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 08.03.09, 17:04
          i nieruchomosci...
          • ghrom Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 08.03.09, 17:28
            > i nieruchomosci...

Ano. Zloto i srebro - wystarczy, że znów zdelegalizują prywatne
            posiadanie...

Ergo, nie ma czegoś takiego jak 'pewna inwestycja'.

Aczkolwiek dobrze mieć trochę złota i srebra zakopane w ogródku na
            czarną godzinę - jako zabezpiecznie nie inwestycję.

Na takiej samej zasadzie warto jest mieć zapas żywności na kilka
            miesięcy.
            • ildefrans Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 15:53
              A ja nie oszczedzam. "Niech zyje bal.." drodzy panstwo.
              Wszyscy umrzemy - moze nawet jutro, grzech nie korzystac z zycia.
              • Gość: Magda Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: *.gdynia.mm.pl 10.03.09, 16:03
                Gorzej, że tacy jak ty, gdy nie umrą jutro to leczą się i żyją na
                koszt tych rozsądnych. Taki system.
                • ildefrans Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 16:08
                  A co sklania cie do takiej konkluzji ?
                  • ghrom Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 16:20
                    > A co sklania cie do takiej konkluzji ?

Smutna rzeczywistość.
                    • ildefrans Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 16:30
                      To wypadaloby zmienic "system", niech kazdy placi za siebie i po krzyku, "tacy
                      jak ja" nie beda leczyc sie i zyc na koszt innych. Jestem jak najbardziej za,
                      kazdy wybiera czy chce sie ubezpieczyc, gdzie sie ubezpiecza i jak ubezpicza i
                      wszyscy na tym skorzystamy. Notate bene - i tak jestem tanszy niz utrzymanie
                      urzednikow systemu i jakos nikt nie protestuje ze zyja sobie na kost tych
                      "rozsadnych"
                      :-p
                      • ghrom Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 17:36
                        > To wypadaloby zmienic "system", niech kazdy placi za siebie i po
                        krzyku, "tacy
                        > jak ja" nie beda leczyc sie i zyc na koszt innych. Jestem jak
                        najbardziej za,
                        > kazdy wybiera czy chce sie ubezpieczyc, gdzie sie ubezpiecza i jak
                        ubezpicza i
                        > wszyscy na tym skorzystamy.

Niestety ty i ja jesteśmy demokratycznie przegłosowywani 50:1.

> Notate bene - i tak jestem tanszy niz utrzymanie
                        > urzednikow systemu i jakos nikt nie protestuje ze zyja sobie na
                        kost tych
                        > "rozsadnych"

Ja protestuję.
                        • Gość: deos Ghrom IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.03.09, 17:49
                          ghrom, dam ci zyczliwa rade.

Zamiast sie bulwersowac i walczyc z czyms, czego zmienic nie dasz
                          rady, zacznij korzystac z sytuacji w jakiej sie znalazles (i z
                          systemu w jakim zyjesz). Oto kilka wskazowek:

Zamiast pracowac, idz na zasilki i pracuj cash in hand na wlasy
                          rachunek, nie bedziesz placic wtedy zadnych podatkow oprocz VATu na
                          produkty niektore (ktory w UK i tak jest najnizszy w EU). Mozesz
                          wtedy pobierac council Tax Benefit bo oficjalnie nic nie
                          zarabiasz... Plus Housing Benefit i inne, jesli ci sie naleza (np
                          Jobseekers allowance jesli ci sie chce). Jesli masz dzieci to Child
                          Benefit takze. Tax credits jedynie ci przepadna, ale nic straconego.

Swoje oszczednosci i nieoficjalnie zarobione pieniadze trzymaj w
                          sejfie jako zloto, srebro, waluty obce i troche funtow na bierzace
                          wydatki i zaden urzedas nie bedzie wiedzial ile masz i na co
                          wydajesz i ile zarabiasz, wiec nikt cie nie oskarzy o benefit fraud
                          - oficjalnie nic nie masz.

Zanim jednak rzucisz prace, wez mortgage i kup dom, odsetki teraz sa
                          tak niskie, ze o wiele bardziej oplaca sie kupowac a ceny sa niskie.
                          Obecny system preferuje tych, ktorzy maja dom na kredyt i
                          skorzystasz na tym w wielu przypadkach.

Uwierz - mozna sie ustawic w kazdej sytuacji. Tez bym wolal abysmy
                          zyli w wolnym kraju, ale skoro nie jest nam dane, to po co marnowac
                          sobie zycie na glupia walke z systemem.

Pozdrowienia od szczesliwego niepracujacego (juz).
                          • ghrom Re: Ghrom 11.03.09, 21:56
                            > Zamiast sie bulwersowac i walczyc z czyms, czego zmienic nie dasz
                            > rady

Nie mierz innych swiją miarą. Mi się w życiu udaje.

Co do reszty twoich 'rad', masz ochotę być złodziejem, to się tego
                            trzymaj, ja staram się być uczciwym człowiekiem - to po pierwsze, po
                            drugie to dzięki takim pajacom jak ty żyjemy w takim chlewie w jakim
                            żyjemy - i będą żyły nasze dzieci. Dzięki fiutom złamanym, którym
                            wygodniej jest wykorzystywać system zamiast go zmienić. A jeśli się
                            coś zmieni na lepsze, to dzięki takim jak ja.
            • Gość: ziom Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: 87.84.228.* 19.03.09, 14:36
              w ogrodku zawsze lepiej niz w indyjskim banku

news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/7334033.stm
      • 0skar Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 10.03.09, 08:59
        To co mnie najbardziej wku...a to właśnie to poczucie bezradności. W
        faszystowskich krajach w jakich żyjemy, Mr. Smith nie ma szans by
        uchronić swoje oszczędności przed zakusami totalnego państwa.
        • Gość: zawulon Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: 92.9.224.* 10.03.09, 23:29
          heheh dobre Oskar! z tym faszyzmem znaczy. tez kredycik na 30 lat wzieles jak gromik?
          • 0skar Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? 11.03.09, 15:21
            Zawulon, wątek jest o oszczędnościach (mam) a nie o kredytach (nie
            mam). Ale widać żeś ty golec więc cieszy cię jak sąsiadowi ta
            przysłowiowa krowa zdechnie, co?
    • Gość: Tepy Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: *.zone5.bethere.co.uk 16.06.09, 22:25
      Ja tam sie nie znam, ale wiekszosc mam w funtach po prostu i nie placze.
      • Gość: Kingston Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: *.opera-mini.net 17.06.09, 11:28
        I straciles w wyniku inflacji przez ostatni rok 0.1 % swoich oszczednosci. Ekonomia to nie jest hydraulika, jak to sie niektorym wydaje. Jak nacisniesz w jednym miejscu to niekoniecznie sie wybrzuszy w innym.
    • Gość: Party-Boy Re: trzymata oszczednosci w Funtach ? IP: *.sotn.cable.ntl.com 17.06.09, 19:55
      Co to sa oszczednosci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka