Gość: Tean Leader IP: 78.149.135.* 13.07.09, 08:26 czy będąc Team Leaderem mogą ode mnie żądać zostawania po godzinach bez dodatkowego wynagrodzenia (zapłaty za nadgodziny)? Pomijam fakt, że nie chodzi nawet o dział, za który jestem odpowiedzialny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
micnur2275 Re: niewolnictwo 13.07.09, 15:14 nie mogą... mogą poprosić, na co się wcale nie musisz godzić. Napisz coś więcej, bo to interesująca sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TL Re: niewolnictwo IP: 78.149.135.* 13.07.09, 16:20 Po skończonej pracy o 7:00 kilkakrotnie zatrzymali mnie i powiedzieli, że muszę zostać (nawet nie, że "czy mógłbyś zostać"). Okazało się, że do zrobienia było kilka cagey z grocery, podczas gdy ja jestem odpowiedzialny za frozen. Spytałem się, czy dostanę za to zapłacone i w odpowiedzi usłyszałem "nie". Ze mną co prawda zostało jeszcze kilka osób, które albo są na opcjach, albo są team leaderami, ale tylko chyba ja miałem z tym problem. Rzuciłem tekstem do managera, że "myślałem, że niewolnictwo skończyło się w tym kraju ze 200 lat temu" a ten się tylko zaśmiał. Wkurza mnie ta cała sytuacja, bo nie po to zasuwam ciężko u siebie, żeby jeszcze na innych działach po pracy nadrabiać. Rozumiem jeśli by ode mnie wymagali skończenia czegoś na mrożonkach. Zapisuję sobie ile kiedy zostałem, ale nie wiem co później z tym zrobić. Wypisać Wage Quary Form jeśli faktycznie nie będzie tych godzin zapłaconych? Nie należę do związków i nie gdzie indziej mógłbym szukać pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
teskowiczowski Zapisuj dokładnie ile godzin/minut zostałeś danego 13.07.09, 18:58 dnia, raz na jakiś czas pobierz od payroll clerka, wydruki pokazujące o jakich godzinach się odbijałeś, i na tej podstawie, sumując godziny, odbierz to sobie całymi nockami wychodnego. Raczej nie uda ci się wyrwać wszystkiego, ale kilka dodatkowych nocek urlopu napewno będziesz miał. Tak jest u mnie na sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
mareczek19-82 Re: niewolnictwo 13.07.09, 22:29 Nom niestety zostajac nim poprostu zgodziels sie na to ze bedziesz zostawal dluzej co obliczajac na koniec miesiaca obliczysz sobie ze robisz za darmo 2 razy wieksza robote!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TL Re: niewolnictwo IP: 78.149.150.* 14.07.09, 09:56 jestem TL od kilku juz lat i dopiero teraz (po zmianie u góry) zaczęły się takie jazdy. Wcześniej co najwyżej zostałem 15 min, by 'zdać' dział i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: niewolnictwo IP: *.41.219.42.sub.mbb.three.co.uk 14.07.09, 21:04 nie wiem jak jest w innych sklepach, ale w moim Tesco frozen należy pod grocery więc wydaje mi się że mogli od Ciebie zażądać zostania dłużej - po to m. in. są TL :P btw - czy wszędzie zaczęli tak ciąć koszty? u nas jest masakra, jedna osoba na 2 alejki, fakt faktem dostawy mniejsze, ale każdy wie jak jest. Ludzi z zewnątrz już w ogóle nie są zatrudniani, tylko przesunięcia wewnętrzne i tym sposobem ciągle gdzieś jest dziura..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: extescowitch Re: niewolnictwo IP: 78.113.245.* 27.12.09, 19:07 no to jest temat tabu,ponieważ niegdzie nie jest napisane ,ze masz obowiazek zasuwania po godzinach,lecz z drugiej strony wmawiaja taka polityke,ze "jesli ci zalezy aby isc dalej to lepiej zostan po godzinach i wypruwaj sobie zyly ,aby ta półka z j..banymi chipsami ładnie wyglądała"to co w cudzyslowie to osobiscie uslyszalem:) Odpowiedz Link Zgłoś