chasyd_666 02.04.10, 11:35 Czy wiara w tę żydowską gnozę ma sens ? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,97659,7706153,Z_Madonna_po_mamone.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja.ar Re: Wiara w Kabałę... 02.04.10, 12:36 chasyd_666 napisał: > Czy wiara w tę żydowską gnozę ma sens ? - A wiara w ogóle w gnozę ma sens ? ja.ar Odpowiedz Link Zgłoś
avgust Re: Wiara w Kabałę... 02.04.10, 14:53 ja.ar napisał: > chasyd_666 napisał: > > > Czy wiara w tę żydowską gnozę ma sens ? > - > A wiara w ogóle w gnozę ma sens ? > > ja.ar Nie mówię, że wierzę w gnozę, ale powiedz lepiej, co wiesz na temat gnozy? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ar Re: Wiara w Kabałę... 02.04.10, 15:18 avgust napisał: > ja.ar napisał: > > chasyd_666 napisał: > > > Czy wiara w tę żydowską gnozę ma sens ? > > - > > A wiara w ogóle w gnozę ma sens ? > > ja.ar > Nie mówię, że wierzę w gnozę, ale powiedz lepiej, co wiesz na temat > gnozy? - Tyle mniej więcej, ile tu jest: gnosis.art.pl ja.ar Odpowiedz Link Zgłoś
avgust Re: Wiara w Kabałę... 02.04.10, 15:27 ja.ar napisał: > avgust napisał: > > > ja.ar napisał: > > > chasyd_666 napisał: > > > > > Czy wiara w tę żydowską gnozę ma sens ? > > > - > > > A wiara w ogóle w gnozę ma sens ? > > > > ja.ar > > Nie mówię, że wierzę w gnozę, ale powiedz lepiej, co wiesz na > temat > > gnozy? > - > Tyle mniej więcej, ile tu jest: gnosis.art.pl > > ja.ar Tooo... więcej czy mniej? Jesteś gnostykiem czy właśnie przeczytałeś tę stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ar Re: Wiara w Kabałę... 02.04.10, 15:37 avgust napisał: > ja.ar napisał: > > > avgust napisał: > > > ja.ar napisał: > > > > chasyd_666 napisał: > > > > > Czy wiara w tę żydowską gnozę ma sens ? > > > > - > > > > A wiara w ogóle w gnozę ma sens ? > > > > ja.ar > > > Nie mówię, że wierzę w gnozę, ale powiedz lepiej, co wiesz na > > temat > > > gnozy? > > - > > Tyle mniej więcej, ile tu jest: gnosis.art.pl > > > > ja.ar > Tooo... więcej czy mniej? Jesteś gnostykiem czy właśnie przeczytałeś > tę stronę? - Nie wiem, kim jestem... Stronę czasem podczytuję. ja.ar Odpowiedz Link Zgłoś
avgust Re: Wiara w Kabałę... 02.04.10, 15:49 No dobra, chciałem pogadać o gnozie. Twoje życie prywatne mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Wiara w Kabałę... 02.04.10, 14:59 Daje ona ludziom poczucie, że są lepsi od innych, bo wiedzą więcej, zanurzywszy się w tajemne księgi i ukryte przekazy, zdania zapisane na skos i przez połączenie liter ruchem konika szachowego. Odpowiedz Link Zgłoś
avgust Re: Wiara w Kabałę... 02.04.10, 15:14 seth.destructor napisał: > Daje ona ludziom poczucie, że są lepsi od innych, bo wiedzą więcej, > zanurzywszy się w tajemne księgi i ukryte przekazy, zdania zapisane > na skos i przez połączenie liter ruchem konika szachowego. I to ma być gnoza? No dobra, czas zmierzyć się z ignorancją. Gnoza według gnostyków jest duchową metodą poznania. Nie tyczy się to koników szachowych, lecz rzeczywistości. Chyba nie ma czegoś takiego jak gnoza żydowska, zresztą trzeba by zapytać jakiegoś żyda. Gnostycyzm jako filozofia pojawił się dopiero w pierwszych czterech wiekach chrześcijaństwa i stanowił adaptację mitologii pogańskich, taka forma wczesnego spirytyzmu. Gnoza to wiedza, zwłaszcza wiedza duchowa, którą człowiek zgłębia nie za pomocą rozumu uwikłanego w poznawanie pozorów, lecz za pomocą woli i wyobraźni. Oznacza to, że człowiek poznaje rzeczywistość bezpośrednio, tj uczestnicząc w niej. Dlatego gnoza bywa wykorzystywana w terapii psychologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś