Dodaj do ulubionych

Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.naukowo

• kolter-xxl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 02.12.10, 11:27
      0szolo.m-z.radia-maryja napisał:

> na razie ustalono że całun turyński jest starszy niż orzeczono ponad 20 lat tem
      > u tj jest pochgodzi sprzed średniowiecza, pytanie czy pochodzi z I wieku wcześ
      > niej czy nieco z póxniejszego okresu? (np II albo III wiek n.e)

Gdzie ustalono w watykanie ?
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 02.12.10, 11:39
        Ustalili to naukowcy (nie związani w żaden sposób z kościołem). Założyłem nawet osobny wątek o tym że ateiści sfałszowali badania całunu turyńskiego sprzed ponad 20laty bo wzięli próbki całunu z brzegu a nie z jego środka(po brzegach odcisnęły siię linie papilarne badaczy z róznych wieków) TVP3 w wielki piątek wyemtitowała ten film
        • kolter-xxl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 04.12.10, 21:34
          oszolom-z-radia-maryja napisał:

> Ustalili to naukowcy (nie związani w żaden sposób z kościołem). Założyłem nawet
          > osobny wątek o tym że ateiści sfałszowali badania całunu turyńskiego sprzed po
          > nad 20laty bo wzięli próbki całunu z brzegu a nie z jego środka(po brzegach odc
          > isnęły siię linie papilarne badaczy z róznych wieków) TVP3 w wielki piątek wyem
          > titowała ten film

O oszołek ateiści srają na twój całun ,a od kiedy to TVP 3 jest/była obiektywna skoro ludzie związani z PIS tam rządzili ?
          • oszo-lom-z-rm Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 14.05.19, 21:32
            W 2010 w TVP nie było ludzi z PiS
    • kolter-xxl Re: a propo ateizmu 02.12.10, 11:29
      0szolo.m-z.radia-maryja napisał:

> pokaż mi odp przepis prawny.

Durniu każdy szef na zbity pysk zgodnie z prawem cię wywali jak sie dowie ze durnotami sie w pracy zajmujesz a nie tym co ci powierzono !!

A poza tym mam swoje alter ego który za mnie odwal
      > a robote (nie w NFZ a tu w necie)

Alter kopnięty w głowę :P))
      • oszolom-z-radia-maryja Re: a propo ateizmu 02.12.10, 11:49
        o mnie się nie martw ja sobie rade dam
        • krzy-czy Re: a propo ateizmu 04.12.10, 13:09
          KArTOfLE-wyjaśnijcie co się stało z tymi powstałymi z grobów po zmartwychwsatniu jezusa????
          wrócli do grobów??
          normalnie zyli?
          zostali świetymi?
          • oszolom-z-radia-maryja co się stało ze wskrzeszonymi? 06.12.10, 10:04
            Łazarz został świetym
            pl.wikipedia.org/wiki/Łazarz_(postać_biblijna)
            • kolter-xxl Re: co się stało ze wskrzeszonymi? 06.12.10, 21:34

> Łazarz został świetym

Nie został świętym ,ale wszyscy pierwsi chrześcijanie nazywani byli świętymi !!
    • mar-syl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 04.12.10, 13:43
      oszolom.z.radia.maryja napisał:

> wiadomosci.onet.pl/2150253,12,zmartwychwstanie_jezusa_sensacyjne_odkrycie_naukowca,item.html
      > - I co teraz niedowiarki? W tym momencie ateizm stracił rację bytu!.Chwa
      > ła Panu Wszechmogącemu. Przy okazji wyszło na jaw grubymi nićmi szyte fałszerst
      > wo ateistycznych naukowców którzy przed ponad 20stu laty zakwestionowali autent
      > yczność całunu, że niby pochodzi on ze średniowiecza. Fałszerstwo polegało na t
      > o że próbke do badań pobrano z rogu całunu a nie ze środka, brzegi są często d

Ty masz dowody na prawdziwosc zmartwychwstania, historycy maja problemy z jezusem jako postac historyczna
      Podziel sie z nami jak to odkryles?

> otykane przez ludzi w róznych wiekach na przestrzeni 2 tys lat. Ciesze się ze
      > wreszcie ta teza została obalona! O tym była też ,owa w filmie dok któryt TVP3
      > wyemitowała w wielki czwartek ok północy. Widziałem ten film,.To jest wielki pr
      > zewrót w nauce i w religii. Oto bowiem mamy dowód na prawdziwośc nie tylko i
      > stnienia Pana Jezusa ale przede wsszystkim na jego zmartwychstanie a więc nasza
      > wiara w niego wiara wszystkich chrześcijan jest prawdziwa! Ma bardzo mocne ra
      > cjonalne podstawy.
      Alleluja!
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 06.12.10, 10:05
        ci historycy którzy watpią w Jezusa mają tak naprawdę problem z prawdą
        • kolter-xxl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 06.12.10, 21:36

> ci historycy którzy watpią w Jezusa mają tak naprawdę problem z prawdą

Prawdą jest ze nie ma jednoznacznych dowodów ze źródeł poza chrześcijańskich o kimś takim jak Jezus Chrystus
          • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 07.12.10, 10:35
            www.trinitarians.info/racjonalista/art_104_Jezus-w-zrodlach-pozabiblijnych.htm
            • kolter-xxl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 07.12.10, 17:57

www.trinitarians.info/racjonalista/art_104_Jezus-w-zrodlach-pozabiblijnych.htm

Obstawiam ze nie czytałeś tego tekstu !!
              • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 08.12.10, 13:18
                nie czytam tekstów z racjonalisty to fakt. nie interesują mnie jakies insynuacje czy niepotwierdzone sensacje
                • kolter-xxl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 08.12.10, 15:59

> nie czytam tekstów z racjonalisty to fakt. nie interesują mnie jakies insynuacj
                  > e czy niepotwierdzone sensacje

Nie kłam trollu non top wklejasz tu frondę z jej kitem !!
                  • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 09.12.10, 09:47
                    jak bym wklejał kit to bym pewnie do racjonalisty sięgał
                    • kolter-xxl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 09.12.10, 14:23

> jak bym wklejał kit to bym pewnie do racjonalisty sięgał

Poczytaj trochę cos innego niz te katolickie gówna , może w końcu coś zrozumiesz .
                      • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 09.12.10, 14:35
                        sam żeś jest g...
                        • kolter-xxl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 09.12.10, 14:58

> sam żeś jest g...

Twoje uwago to dla mnie zaszczyt bo widać ze trafia do pustej dyńki :))
                          • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 10.12.10, 10:11
                            i vice versa
    • oremus Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 07.12.10, 20:44
      oszolom.z.radia.maryja napisał:

> wiadomosci.onet.pl/2150253,12,zmartwychwstanie_jezusa_sensacyjne_odkrycie_naukowca,item.html
      > - I co teraz niedowiarki? W tym momencie ateizm stracił rację bytu!.Chwa
      > ła Panu Wszechmogącemu.

Co za dziwaczny tekst - naiwny do niemożliwości :)

W wymienionym artykule nie ma żadnego "dowodu" na to, że Jezus rzekomo zmartwychwstał, podobnie jak nie ma dowodu na to, że całun rzeczywiście ma coś wspólnego z Jezusem.

Żadnego. :)

[...]

Widziałem ten film,.To jest wielki pr
      > zewrót w nauce i w religii. Oto bowiem mamy dowód na prawdziwośc nie tylko i
      > stnienia Pana Jezusa ale przede wsszystkim na jego zmartwychstanie a więc nasza
      > wiara w niego wiara wszystkich chrześcijan jest prawdziwa! Ma bardzo mocne ra
      > cjonalne podstawy.
      Alleluja!

Niestety nie ma, nie istnieje jak na razie żaden dowód "naukowy" na zmartwychwstanie :)

• oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 08.12.10, 13:19
        widze że i ty uwierzyłeś żydowskim faryzeuswzom i arcykapłanom ktorzy dali pieniądze żołnierzom by ci rozpowiadali że uczniowie ukradli ciało Chrystusa i ta plotka u Żydów jest uznawana za prawdę
    • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 07.03.11, 11:26
      warto ten wątek reaktywowac z uwagi na to że znów wkraczamy powoli w okres wielkego postu oraz wielkanocy
      • zajonc.poziomka Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 09.03.11, 00:39
        warto, warto

przeczytalem calosc i juz wiem, ze ograniczasz sie tylko do publicznego eksponowania
        swojego nikczemnych rozmiarow siusiaka i grzmisz gniewem straszliwym na wszystkich,
        ktorzy nie podzielaja twojego nim zachwytu.

boga nie ma, jak boga kocham
      • kolter-xxl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 09.03.11, 10:02

> warto ten wątek reaktywowac z uwagi na to że znów wkraczamy powoli w okres wiel
        > kego postu oraz wielkanocy

Oszoł jak to jest ze ; Jezus pościł 40 dni przed rozpoczęciem tej swojej trzy i pół letniej misji , a u was post rozpoczyna się dokładnie po czasie bo przed jego śmiercią ?
        • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 21.03.11, 12:28
          rok ma 365 dni i się go nie rozciagnie a Jezus działał 3 lata
          • kolter-xxl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 08.04.11, 12:04

> rok ma 365 dni i się go nie rozciagnie a Jezus działał 3 lata

Ja ciebie pytam kretynku jak to jest ze Jezus pościł przed rozpoczęciem swojej trzy letniej tzw służby. a u was post jest dokładnie na samym końcu !!
            • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 08.04.11, 12:06
              Jezus zaczał prawdopodobnie w marcu działać a w kwietnio go skazali co nie znaczy że po miesiącu go zabili tylko po trzech latach i jednym miesiacu. Post Jezusa nałozył się na jego póxniejsza mękę
    • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 08.04.11, 10:20
      w związku z tym ze znów zblizają się świeta zmartwychstania pańskiego reaktywuje niniejszy wątek
    • webpilgrim Dowody istnienia i zmartwychwstania Jezusa 27.08.11, 16:29
      Sprawa całunu jest ciekawa, ale ja bym jej nie przeceniał. Są inne racjonalne argumenty w tej dyskusji i sensowne powody, by wierzyć, że Jezus był postacią historyczną i że zmartwychwstał.

Czytałem ostatnio bardzo dobrą książkę na ten temat. Autor Lee Strobel, tytuł "Sprawa Chrystusa". Można znaleźć w księgarniach internetowych, np. tutaj. Materiał dowodowy naprawdę robi wrażenie. No i forma śledztwa dziennikarskiego sprawia, że bardzo dobrze się to czyta.

Z materiałów dostępnych w necie polecam polecam dwa artykułu: Zmartwychwstanie Jezusa – fikcja czy fakt? oraz Skąd mogę wiedzieć, czy Jezus w ogóle istniał? To krótkie opracowania, ale nawet te wstępne informacje muszą zastanowić każdego szczerego poszukiwacza.

Pozdrawiam!
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Dowody istnienia i zmartwychwstania Jezusa 29.08.11, 09:46
        dziekuję za podsunięcie ciekawej lektury do dyskusji, zaczałem sie rozglądać za wymienionymi przez ciebie tytułami. Mam wielka ochoę to przeczytac
      • chasyd_666 Re: Dowody istnienia i zmartwychwstania Jezusa 07.03.12, 09:58
        > Z materiałów dostępnych w necie polecam polecam dwa artykułu: Zmartwychwstanie Jezusa – fikcja czy fakt? oraz Ską
        > d mogę wiedzieć, czy Jezus w ogóle istniał?
        To krótkie opracowania, ale n
        > awet te wstępne informacje muszą zastanowić każdego szczerego poszukiwacza.
        >

Te 2 artykuły zawierają dowód na istnienie, ukrzyżowanie i Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.

Pośrednim dowodem są ostatnie badania naukowe dot. Całunu
        • kolter Re: Dowody istnienia i zmartwychwstania Jezusa 07.03.12, 10:25
          chasyd_666 napisał:

> Te 2 artykuły zawierają dowód na istnienie, ukrzyżowanie i Zmartwychwstanie Jez
          > usa Chrystusa.

Nie dowód na faktyczne wydarzenie ,a dowód na naiwną wiarę .

> Pośrednim dowodem są ostatnie badania naukowe dot. Całunu

Ostanie czy przed i tak gó... wnoszą :))
          • chasyd_666 Re: Dowody istnienia i zmartwychwstania Jezusa 07.03.12, 19:27
            kolter napisał:

> chasyd_666 napisał:
            >
            > > Te 2 artykuły zawierają dowód na istnienie, ukrzyżowanie i Zmartwychwstan
            > ie Jez
            > > usa Chrystusa.
            >
            > Nie dowód na faktyczne wydarzenie ,a dowód na naiwną wiarę .

Nie - w artykułach masz racjonalne wyjaśnienie
            • kolter Re: Dowody istnienia i zmartwychwstania Jezusa 07.03.12, 19:35
              chasyd_666 napisał:

> Nie - w artykułach masz racjonalne wyjaśnienie

Emdzik doskonale wiesz ze tematy biblijne nie są mi obce ,wiec daruj sobie te racjonalne wyjaśnienia :))
              • chasyd_666 Re: Dowody istnienia i zmartwychwstania Jezusa 10.03.12, 16:53
                >daruj sobie te [
                > i]racjonalne [/i]wyjaśnienia :))

Wykaż, że nie są racjonalne.
                Pewnie nawet nie przeczytałeś tych artykułów...
                • kolter Re: Dowody istnienia i zmartwychwstania Jezusa 11.03.12, 11:55
                  chasyd_666 napisał:

> >daruj sobie te [
                  > > i]racjonalne [/i]wyjaśnienia :))
                  >
                  > Wykaż, że nie są racjonalne.
                  > Pewnie nawet nie przeczytałeś tych artykułów...

Nie muszę czytać żeby to wiedzieć ........
    • guelph11 Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 31.08.11, 03:59
      Mozesz podac kto to udowodnil?
      bo o ile wiem to udowodniono ze biblia klamie
      narodzenie jezusa 14rne smierc heroda 4rpne
      oto kamstwo
      I jak tu mogl herod nastawac na zycie jezusa
      ?
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 31.08.11, 09:42
        Było conajmniej dwóch władców Izraela którzy nosili imie Herod
        • kolter-xl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 21.12.11, 17:55

> Było conajmniej dwóch władców Izraela którzy nosili imie Herod

Herod to nazwa całego klanu władców ;pl.wikipedia.org/wiki/Herod
    • niemcowa77 Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 05.09.11, 04:09
      Jak moze byc udowodnione zmartwychwstanie jak nie ma pewnsc ze ktos taki istnial
      oto dowod
      Biblia mowi ze jezus narodzil sie jak wielkorzadca Syrii byl Kwiryniusz
      to moglo byc nie wczesniej niz 14rne wtedy Kwirynudsz obja to stanowisk
      ale biblia nadmienia ze krol herod wielki nastawal na zycie jezusa
      Prosze mi zatym wytlumaczyc jak mogl to robiac jak zmarl w 4rpne
      wiec mamy do czynienia z ewidentnym klamstwem biblijnym

• oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 25.11.11, 11:16
        Jezus sie narodził to jest pewne to ze nie jest znana dokładna datat przyjścia na swiat nie znaczy ze ktos taki nie istniał
        • kolter-xl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 21.12.11, 17:56

> Jezus sie narodził to jest pewne to ze nie jest znana dokładna datat przyjścia
          > na swiat nie znaczy ze ktos taki nie istniał

Ciekawe , nie wiecie w którym roku ale wiecie ktorego dnia :)))
    • niemcowa77 Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 26.11.11, 04:15
      Musze ce uswiadomicze nie jest pewne czy jezus rzeczywiscie istnial aty twierdzisz ze udowodniono zmartwychstanie
      Nie wiem czy wiesz zeteraz nawet bakterie tez zmartwychwstac moga
      wiec to zaden wyczyn, wlasnie tego dokonali naukowcy z usa

• oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 01.12.11, 09:34
        jak nie istniał jak istniał i wciąz istnieje?
        pl.wikipedia.org/wiki/Jezus_Chrystus
    • voxave Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 28.11.11, 08:02
      Ta szmatka nie jest dowodem na istnienie a tym bardziej zmartwychwstanie----:) ale katolik wszystko sobie dopasuje.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 01.12.11, 09:35
        sama jesteś szmatką...
        • voxave Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 01.12.11, 14:10
          Oszoł----jestes i inni z tobą bałwochwalca-------czcisz jakies szmatki w dodatku poróbki twoich cwanych braci-----to że jest to relikwia podrobiona dawno udowodniono i czytalam jakies 30 lat temu mądrą publikacje.
          Na siłę coś staracie sie udowodnic i jak dotad tylko brednie w przekazach chorych psychicznie i nic wiecej.
          Czcij sobie siki świetej Weroniki i inne paskudztwa a przynajmniej nie staraj sie tego promowac na forum.
          To nie średniowiecze gdzie wszystko gupolkom można wmówić i jeszce zabic ich jak nie uwierzą.
          • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 01.12.11, 14:45
            wy ateusze gorsze rzeczy próbujecie wpajać ludziom chocby ezorteryzm magie wrózbiarstwo o satanixmie juz nie wspomnę
            • voxave Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 01.12.11, 15:46
              Oszoł--ja akurat jestem przeciwna wszystkiemu co wymieniłes :)
              • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 27.12.11, 15:02
                cieszy mnie to niezmiernie
            • nehsa Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 01.12.11, 16:08
              Biedny Emigrancie!
              Niegdyś w Naszym Dzikim Kraju, byłeś tylko na emigracji umysłowej, nie zżerała Cię tęsknota za mną. Może jeszcze za kimś innym. Teraz bardzo Ci współczuję.

Oszołomku!
              Dla przypomnienia, biedny bezmyślniku powtarzam:
              1./ Pierwszą i Jedyną Ewangelię, czyli wiarygodne świadectwo słów Syna Ojca, tym samym Nauki Ojca, zgodnie z postanowieniem Syna Ojca, Światłości sporządzili obrani przez Niego Uczniowie. Jest to oczywiste, bo jest faktem = pismem.

2./ Pierwszą wersję Czterech Ewangelii, sporządzili ówcześni, żydowscy nauczeni w piśmieumiejący pisać). W tych Czterech Ewangeliach, Jezus jest synem człowieczym, bo jest synem człowieka, czyli Józefa syna Helego, i oczywiście jest żydem, wyznawcą judaizmu.
              Niewiasta, w świetle nauki judaizmu w ówczesnych czasach, nie była człowiekiem.

3./ Drugą wersje Czterech Ewangelii sporządzili kapłani Kościoła rzymsko-katolickiego.
              W tych Czterech Ewangeliach, Jezus nie jest synem człowieczym, bo Józef nie jest jego naturalnym przodkiem. A jego matula, okazała się być dzieworódką, w co takie matołki , jak ty wierzą.

I sprawa najważniejsza faktyczny oszołomie.
              Istoty Boskie PRACUJĄ, a wszyscy ludzie zawsze współpracują.
              Pozostawiając na uboczu kwestie fikcyjności śmiecia Jezusa, niezaprzeczalnie ten śmieć wyobraźni Judasza - WSPÓŁPRACOWAŁ.
              Dlatego tylko upośledzeni umysłowo, bredzą o historyczności postaci Jezusa. A jednym z tych upośledzonych jesteś TY, biedny emigrancie.
            • kolter-xl Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 21.12.11, 17:58

> wy ateusze gorsze rzeczy próbujecie wpajać ludziom chocby ezorteryzm magie wróz
              > biarstwo o satanixmie juz nie wspomnę

Zapomniałeś szmatko o biskupach masonach
      • oszo-lom-z-rm Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 14.05.19, 09:11
        moższ niew wierzyc faktom ale to nie zmienia postaci rzeczy
        • jeepwdyzlu Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 14.05.19, 10:30
          Jakim faktom oszołom
          Jezus nie jest postacią historyczną.
          Nie ma poza ewangeliami żadnych swiadectw,
          Całun był badany setki razy, nie ma.żadnych watpliwości że ma kilkaset lat.
          Żal.mi cię
        • donmarek Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 14.08.19, 08:33
          >moższ niew wierzyc faktom ale to nie zmienia postaci rzeczy
          Jakie fakty ??? Do dzisiaj nie można ustalić daty pod jaką PODOBNO urodził się ówże. Jezusem zwany. Wszystkie daty z nim związane były kradzione z mitów legend, przekazów i wierzeń powstałych setki, nawet tysiące lat przed nim !!!
          ps
          a tak na marginesie, wciąż się zastanawiam dlaczego w jego otoczeniu nie było kobiet? Sami faceci. Razem za dnia, razem nocą. Czyżby ... Kobiety tylko jako tzw. kwiatek do kożucha!
          • snajper55 Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 14.08.19, 08:51
            donmarek napisał:

> a tak na marginesie, wciąż się zastanawiam dlaczego w jego otoczeniu nie było k
            > obiet? Sami faceci. Razem za dnia, razem nocą. Czyżby ... Kobiety tylko jako
            > tzw. kwiatek do kożucha!

Bo twórcy bajki o Jezusie nie szanowali kobiet. Takie były wtedy czasy.

S.
            • pocoo Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 14.08.19, 10:00
              snajper55 napisał:

> Bo twórcy bajki o Jezusie nie szanowali kobiet. Takie były wtedy czasy.
              >
              > S.
              Czasy czasami, ale nawrócone prostytutki były na topie.Zarówno Jezus ,jak i drugi "syn boga" Szymon Mag, przy swoim boku mieli takie przechodzone cipki.
              • oszo-lom-z-rm Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 14.08.19, 12:28
                Jezus to postać historyczna i autentyczna! bajki to LGBT!
                • suender Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 14.08.19, 14:27
                  oszo-lom-z-rm 14.08.19, 12:28

> Jezus to postać historyczna i autentyczna!

To jest bardzo za mało powiedziane!: Chrystus jest SYNEM BOŻYM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Łączę obie poły lata, - gorącego lata!: www.youtube.com/watch?v=sdytkFL9b4o
                • donmarek Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 15.08.19, 08:37
                  >Jezus to postać historyczna i autentyczna! bajki to LGBT!
                  Jasne. I nie tylko jeden. Jezusów w owym czasie, będących synami cieśli o imieniu Józef, było najprawdopodobniej kilkunastu. Trochę matematyki i wszystko zrozumiesz. Więc i zapewne znalazł się ktoś bieglejszy w bankowości, kto dowiedział się o żonie owego starca imieniem Józef, któremu żona - Maria - w posagu wniosła już poczęte dziecię, siadł, myślał, przemyślał i wymyślił !!! Nie było zapłodnienia tradycyjnego, ptaszek w cipce, tylko tak z powietrza, duchowo. Odpowiednio rozpropagował i ... voila ! I tak od ponad 2000 lat ...
                  • pocoo Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 15.08.19, 10:06
                    donmarek napisał:

>Maria - w posagu wnios
                    > ła już poczęte dziecię, siadł, myślał, przemyślał i wymyślił !!! Nie było zapło
                    > dnienia tradycyjnego, ptaszek w cipce, tylko tak z powietrza, duchowo.

Jezus kazał się ochrzcić, aby zmyć grzech pierworodny? A to ci syn boga.
                  • suender Korzystaj raczej bardziej z lata, - gorącego lata! 15.08.19, 11:47
                    donmarek 15.08.19, 08:37

> Jezusów w owym czasie, będących synami cieśli o imieniu Józef,
                    > było najprawdopodobniej kilkunastu.

Bardzo proszę, nie opieraj się na dalekich apokryfach, bo nawet ateuszy one nie przekonują!

Korzystaj raczej bardziej z lata, - gorącego lata!: www.youtube.com/watch?v=sdytkFL9b4o

Pozdr.
                    • pocoo Re: Korzystaj raczej bardziej z lata, - gorącego 15.08.19, 12:31
                      suender napisał:

> Bardzo proszę, nie opieraj się na dalekich apokryfach, bo nawet ateus
                      > zy one nie przekonują!

Nie bądź pewien przekonań innych.
                      Podsyłam tobie manowce, żebyś wiedział gdzie błądzisz.
                    • donmarek Re: Korzystaj raczej bardziej z lata, - gorącego 16.08.19, 07:34
                      >Bardzo proszę, nie opieraj się na dalekich apokryfach, bo nawet ateuszy one nie przekonują!
                      Rusz chociaż raz tym czymś na czym rosną ci włosy. A jeżeli nie potrafisz zrozumieć, to poproś, powiem prościej. Zrozumiale nawet dla przedszkolaka.
              • donmarek Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 15.08.19, 08:42
                >Zarówno Jezus ,jak i drugi "syn boga" Szymon Mag, przy swoim boku mieli takie przechodzone cipki.
                A jeżeli te "przechodzone cipki" były tylko dla zmyłki? Zapłatę dostawały za pokazywanie się od czasu do czasu przy boku owych bogoczłeków, by zamknąć niezdrowe domysły? Wszak nie była to Grecja czy Rzym, ale Palestyna, gdzie za "obcowanie" mężczyzny z mężczyzną było ukamienowanie. Tak tylko sobie myślę. Znaczy, dedukuję ;-)
                • pocoo Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 15.08.19, 09:57
                  donmarek napisał:

> A jeżeli te "przechodzone cipki" były tylko dla zmyłki? Zapłatę dostawały za po
                  > kazywanie się od czasu do czasu przy boku owych bogoczłeków, by zamknąć niezdro
                  > we domysły?

Niezupełnie.One były uznane najwierniejszymi "uczniami" swoich nauczycieli.Były przy swoich nauczycielach (czasami za nimi) ciągle.

>Wszak nie była to Grecja czy Rzym, ale Palestyna, gdzie za "obcowan
                  > ie" mężczyzny z mężczyzną było ukamienowanie. Tak tylko sobie myślę. Znaczy, de
                  > dukuję ;-)
                  >
                  Ukamienowaniem karano jawnogrzeszników. Kto robi "to" na oczach innych? U kobiet ciąża była dowodem, a u facetów? Homoseksualiści byli zawsze.Nie czytałam, aby którychkolwiek ukamienowano.
    • oszolom-z-radia-maryja wznawiam dyskusje w tym temacie 20.02.12, 14:22
      z racji nadchodzącego wielkiego postu
    • tanebo Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 25.02.12, 08:39
      Ustalmy fakty. Niejakiego Jeshua urodziła dziewica. W/w czynił cuda. Np zamieniał wodę w wino. Przy braku środków dezynfekujących to bardzo praktyczna umiejętność. Następnie został zabity. Ale zmartwychwstał, wstąpił do nieba i kiwa palcem w bucie. Na oko historia prawdziwa. A tak naprawdę to plagiat. Skąd go skopiowano (kolejność przypadkowa). Kriszna - syn dziewicy o imieniu Devaki i przybranego ojca. Jego nadejście zapowiadała gwiazda. Czynił podobno cuda. Po śmierci zmartwychwstał. Dionizos - syn boga i dziewicy. Dużo podróżował. Czynił cuda - też lubił zamieniać wodę w wino. Po śmierci zmartwychwstał i wstąpił na Olimp. Czczono go jako boga ukrzyżowanego, na ołtarzem wieszano krzyż a na ołtarzu stawiano naczynia z winem. Mitra - tak podobny do Jezusa że mylili go sami kapłani. Kolejny syn dziewicy. Urodzony 25 grudnia. Miał 12 uczniów. Czynił cuda. Zmartwychwstał. Jego kult obejmował chrzest, komunię, posty. Budda - szczyt kariery osiągnął około trzydziestki. Miał 12 uczniów. Z tego jeden go zdradził. Dwaj pierwsi natomiast to bracia.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 28.02.12, 14:05
        róznica jest jedna zasadnicza. Ani Budda ani Kryszna nie zmartwychstali
        • kolter Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 28.02.12, 14:31

> róznica jest jedna zasadnicza. Ani Budda ani Kryszna nie zmartwychstali

No a Jezusa widziałeś ??
          • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 29.02.12, 14:20
            osobiście nie ale doświadczam jego duchowej obecności
            • kolter Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 29.02.12, 14:23

> osobiście nie ale doświadczam jego duchowej obecności

No a może to nie on ? Raczej na pewno nie on :)))
              • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 05.03.12, 12:05
                raczej On
                • kolter Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 05.03.12, 17:18

> raczej On

Aha czyli nie wiesz na 100% ?
                  • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 09.03.12, 11:26
                    dla mnie to jest 100%
    • sclavus Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 05.03.12, 17:10
      jeszcze jeden oszoło z radia co ma ryja...
      Naczytał się gupol Brawna i znalazł kod... się można zatłuc ze śmiechu!!!!
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 06.03.12, 14:09
        Kodu da Vinci nie czytałem i nie zamierzam tego czytac
        • billy.the.kid Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 11.03.12, 12:06
          tzn. że głupiejesz coraz bardziej.
          • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 15.11.12, 13:54
            ????????????????????
    • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 06.03.13, 12:11
      znów mamy czas wielkiego postu wznawiam wiec dyskusje w tym temacie
    • oszolom-z-radia-maryja Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 07.04.13, 11:58
      temat powielony przez enrique
    • privus Re: Mitra też zmartwychwstał 29.09.19, 05:27
      i - jak fama głosi -wydaje się, że ten bóg był pierwowzorem Jezusa. I jeden i drugi był przedstawiany jako niestrudzony bojownik przeciwko panoszącemu się złu. Blił opiekunami pokrzywdzonych. Kriszna również urodził się w żłobie. Również uratował się z wielkiej rzezi zgotowanej przez tyrana. Mały Kryszna — na podobieństwo Jezusa — wygnany został z ojczyzny. Czy tradycja hinduistycznego Kriszny jest podstawą religii miłości związanej z tzw. "bogiem-pasterzem". Jest zbyt wiele podobieństw z innymi starszymi religiami, by uznać katolicyzm za oryginalny i a tym bardziej jedynie prawdziwy.
    • oszol-lom-z-rm Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 30.03.24, 09:14
      Warto wrócić Dk tego wątku i to nie tylko z okazji kolejnych świat wielkanocnych
      • wariant_b Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 30.03.24, 10:16
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Warto wrócić Dk tego wątku i to nie tylko z okazji kolejnych świat wielkanocnych

Wszyscy wiemy, że Jezus tylko dlatego ciągle żyje, że umarł i nie może protestować.
    • privus Katolicka nauka ... 30.03.24, 09:46
      Katolicka nauka udowodniła też, że tzw. "Scala Sancta" czyli święte schody, po których Jezus był prowadzony na sąd do Piłata, potrafią także cudownie się rozmnożyć. Tak więc w katolickiej nauce nie ma nic niemożliwego.
      • feelek Re: Katolicka nauka ... 30.03.24, 14:56
        Moja Żo będąc w Jerozolimie natknęła się na grób Maryi, matki Jezusa. Cokolwiek zdziwiona powiedziała zakonnikowi od tego grobu, że była w Efezie/ Selcuku w Turcji, w miejscu o nazwie Mariyemana.
        Turcy jako mahometanie uznają i szanują pamięć Jezusa, kt. uznają za jednego z proroków i jego matki.
        Zapytany o tę mnogość tych grobów Maryi, zakonnik skomentował to jakimś czymś ciężkim.
        ......
        Cóż Kolumb ma pono 3 grobowce w różnych miejscach
        • oszol-lom-z-rm Re: Katolicka nauka ... 30.03.24, 17:22
          Twoja zo? Masz jeszcze mniej miejsca niż ja w rubrykach ?
          • mim1656awo Re: Katolicka nauka ... 30.03.24, 19:35
            Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.naukowo
            ................................................................................................

NIEPRAWDA
            • privus Re: Katolicka nauka ... 07.04.24, 12:02
              Kto się nie urodził, nie mógł zmartwychwstać.
              • oszol-lom-z-rm Re: Katolicka nauka ... 07.04.24, 20:24
                Jezus jest postacią autentyczna !
                • privus Re: Katolicka nauka ... 08.04.24, 00:03
                  Nie ma żadnego dowodu na jego istnienie łącznie z przypisywaną mu datą urodzenie pełną fatalnych sprzeczności. Pierwsze wzmianki na temat szerzeniu się nowej religii w cesarstwie rzymskim pochodzą z lat dużo późniejszych.
                  Przedstawiana historia życia Jezusa jest bliźniaczo podobna do życiorysu boga Mitry, którego mit narodził się w II tysiącleciu p.n.e.

Nawet pobieżna lektura Nowego Testamentu ujawnia, że Kościół Katolicki nie wywodzi się z nauk Jezusa ani Jego apostołów, o czym już wspominałem.
                  W NT nie ma także żadnej wzmianki o papiestwie, kulcie bądź adoracji Marii (lub niepokalanym poczęciu Marii, wieczystym dziewictwie Marii, wniebowzięciu Marii, czy jako współodkupicielce i pośredniczce). Brak jest zapisów o zwracaniu się do świętych w niebie o ich modlitwę, sukcesji apostolskiej, obrzędach kościelnych funkcjonujących jako sakramenty, chrzcie niemowląt, wyznawaniu grzechów przed kapłanem, czyśćcu, odpustach, czy równym autorytecie tradycji kościelnej i Pisma Świętego.

Jeśli więc źródłem Kościoła Katolickiego nie są nauki Jezusa i Jego apostołów, zapisane w Nowym Testamencie, to jakie jest prawdziwe pochodzenie Kościoła Katolickiego?

Co tu jest autentycznego oprócz nie weryfikowalnej mitologii?
                  • oszol-lom-z-rm Re: Katolicka nauka ... 05.06.24, 18:39
                    nie ma żadnego powodu by akurat wierzyć twoim wywodom
                    • privus Re: Katolicka nauka ... 05.06.24, 22:11
                      Nie ma żadnego przymusu wiary, ale rozum i zdolność do refleksji jest nie tylko pożądana . :)
                      • oszol-lom-z-rm Re: Katolicka nauka ... 05.06.24, 22:16
                        Wiara i rozum nie muszą się wykluczać wzajemnie
    • privus Powstanie i stworzenie świata, to nie to samo 30.03.24, 20:07
      Mitologia nordycka wskazuje, że świat powstał z połączenia dwóch prastarych krain: Niflheimu i Muspelheimu. Mitologia grecka łączy powstanie świata w niezwykle barwny sposób. Ich zdaniem na początku był tylko Chaos.

A czym lub kim był ów Chaos?
      Tego nie wie nikt. Być może tylko rozległą niczym nie ogarniętą otchłanią, a być może najstarszym bezkształtnym bóstwem stanowiącym mieszaniną ziemi, wody, ognia i powietrza i czegoś tam jeszcze. Nie sposób przeskoczyć tej bariery pojęciowej, co było wcześniej, bo czas mógł powstać jedynie z tym chaosem. W każdym bądź razie od tego momenty pijawiły się teologiczne walki bóstw o władze na ziemi.

Z kolei mitologia rzymska jest niemal wiernym przekładem mitologii greckiej.

Również świat według mitologii słowiańskiej też ma swój mit kosmogoniczny. Bóg i diabeł znudzili się otaczającą ich pustką. Pusty świat trzeba było zapełnić, ale żadna z tych nadistot nie chciała pozwolić, by odbyło się to bez jej udziału. Diabeł stworzył ostrze, a bóg dodał do niego trzonek. Potem diabeł stworzył koło, a bóg wykonał w nim otwór i nadał mu praktyczne zastosowanie. Tak oto w wyniku z rywalizacji dwóch sił wyłonił się świat na zwariowanych kołach :).

• oszol-lom-z-rm Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 01.04.24, 11:24
      historia.rp.pl/historia/art9372331-calun-turynski-swiadek-zmartwychwstania?_gl=1*faa3zf*_ga*MTM4Mjc5OTA1My4xNjUzODM4NDk4*_ga_Q5M7845HMR*MTcxMTk2MzQxOS44MS4xLjE3MTE5NjM0MjAuNTkuMC4w
      • privus Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 03.04.24, 19:59
        Taki sam dowód, jak 33 gwoździe, którymi ukrzyżowano Jezusa. Czy nie ciekawym jest fakt, że 3 znich znalazły się w Polsce?
    • privus Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 07.04.24, 23:32
      Melodramatyczna fikcja, to nie historia w rozumieniu faktów.

Trudno inaczej, by marzenie o zmartwychwstaniu nie powstawało w umysłach ludzi żyjących w świecie, w którym śmierć jest jedynym pewnikiem. Wystarczy przypomnieć sobie opowieści Gandalfu, Baalu, którego stare ciało zostało rozszarpane w strzępy, czy Haraklesa, który spalił się w popiół.
      (Ks. Powt. Prawa 32.42)

Stronnictwo Sadyseuszy (zdecydowanych sceptyków dotyczących tego zmartwychwstania istniało już w czasach Jezusa), wykazywało prymitywny pogańskie sposób rozumienia takiego poglądu. Czy identycznego błędu nie popełniają dzisiejsi zwolennicy doktryny zmartwychwstania?

Pięcioksiąg (który wcale nie jest najstarszą księgą Biblii) mówi: "a miecz mój naje się [ludzkiego] mięsa”.
      Widzisz to, co chcesz widzieć na bazie swoich horyzontów i tyle.

Tak ci się spieszy do zmartwychwstania?
      I co potem będziesz robił?
      Będziesz czytał biblię?
      Czym?
      Nowymi, nieśmiertelnymi oczami?

Stąd też trudno się dziwić, że dostajesz zasłużone baty za wciskanie innym swoich nocnych koszmarów sfanatyzowany mitami nieuku.
    • privus Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 05.06.24, 22:05
      Tak, jak boga Mitry w opowiadanych legendach, które nie mają nic wspólnego z nauką w sensie stricto.
      • oszol-lom-z-rm Re: Zmartwychstan.Jezusa to fakt hist udowodn.na 05.06.24, 22:17
        Pomyliłeś Biblię z księgą mormona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka