z2006 15.06.10, 15:56 goscniedzielny.wiara.pl/index.php?grupa=6&art=1275909396&dzi=1104798052&katg= Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Nie głosujcie na świętokradców 15.06.10, 16:06 Arcyś!!!! co się stało, że złamałeś zasadę i się tu pokazałeś????? Cieszę się, że po dłuższej nieobecności na forach - znowu jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Nie głosujcie na świętokradców 15.06.10, 18:17 a000000 napisała: > Arcyś!!!! co się stało, że złamałeś zasadę i się tu pokazałeś????? Jakie tu? To już nie jest forum Oka. ps. gdyby ktoś za mną tęsknił, to żyję i zdrowa jestem, tylko komp mi się rypie Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Adminko, 15.06.10, 21:22 Arcyś, tu założycielem i adminem głównym jest mężczyzna. Mnie nick Kochanicy nie przeszkadza. Są poważniejsze sprawy, które oblepiają sumienia.... Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Adminko, 16.06.10, 07:58 a000000 napisała: > Mnie nick Kochanicy nie przeszkadza. Są poważniejsze sprawy, które oblepiają > sumienia.... "Każdy grzech jest sam w sobie wystarczająco niepokojącym wydarzeniem, żeby nie porównywać go z innymi grzechami, lecz po prostu szukać Bożego przebaczenia." mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_35.htm Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais właśnie się zastanawiałam 17.06.10, 15:59 kto kogo będzie miał na sumieniu i dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Wkkr, do spowiedzi marsz! 17.06.10, 16:00 "Tolerowałem nicka Kochanica Francuza". Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Żebyś wiedziała 17.06.10, 16:34 Grzechy cudze 1. Namawiać kogoś do grzechu. 2. Nakazywać grzech. 3. Zezwalać na grzech. 4. Pobudzać do grzechu. 5. Pochwalać grzech drugiego. 6. Milczeć, gdy ktoś grzeszy. 7. Nie karać za grzech. 8. Pomagać do grzechu. 9. Usprawiedliwiać czyjś grzech. katechizm.republika.pl/modlitwy.html Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais zaraz, nie bardzo rozumiem 17.06.10, 17:01 kogo się to tyczy - wkkr czy mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 17.06.10, 16:39 Pytanie tylko, czy w denominacji Wkkr jest spowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 17.06.10, 16:48 z2006 napisał: > Pytanie tylko, czy w denominacji Wkkr jest spowiedź? jest. Ale ja nie odważyłabym się księdzu w konfesjonale wyznać: tolerowałam nicka Kochanica Francuza... Ksiądz by mnie wziął za zdewociałą skrupulantkę która tylko mu głowę zawraca. I pewnie umarłby ze śmiechu... Ani posiadani ani tolerowanie takiego nicka nie jest grzechem - to tylko nawa własna nie mające przełożenia w realu. Aby był grzech musi być zamierzenie lub dokonanie. W realu. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 17.06.10, 17:00 ... Ksiądz by mnie wziął za zdewociałą skrupulantkę > która tylko mu głowę zawraca. I pewnie umarłby ze śmiechu... A następnie puściłby to w obieg wśród księży jako opowieść z cyklu "Niewiarygodne a wielce ucieszne historyje z życia księdza i jego parafii". Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: No co Ty? 19.06.10, 04:27 z2006 napisał: > Nie słyszałaś o tajemnicy spowiedzi? ============ Tajemnica dotyczy ludzi a nie faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: No co Ty? 19.06.10, 06:45 wkkr napisał: > Tajemnica dotyczy ludzi a nie faktów. Uzasadnij to. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: No co Ty? 19.06.10, 10:36 z2006 napisał: > wkkr napisał: > > > Tajemnica dotyczy ludzi a nie faktów. > > Uzasadnij to. ======================== Księża mogą analizowac rózne autentyczne przypadki w mniejszym lub większym gronie, lecz muszą to czynik tak by nie była mozliwa identyfikacje osoby której dany przypadek dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: No co Ty? 19.06.10, 15:12 z2006 napisał: > W rzymskim katolicyźmie też tak jest? ======= Sam uczestniczyłem w rozmowie w czasie ktorej ksiądz opowiadał o pewnym szczególnym przypadku spowiedzi. Oczywiście relacja dotyczyła pewnych zdarzeń, lecz absolutnie pominieta była sprawa miejsca, czasu i uczestnikow. PS A moalo to razy w czasie kazań księża przywołują spowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: No co Ty? 19.06.10, 16:23 wkkr napisał: > A moalo to razy w czasie kazań księża przywołują spowiedź? Jakoś nie w mojej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 17.06.10, 17:01 a000000 napisała: > Ani posiadani ani tolerowanie takiego nicka nie jest grzechem - to tylko nawa > własna nie mające przełożenia w realu. Przecież kochanica napisała kiedyś, że miała takiego faceta... Aby był grzech musi być zamierzenie lub > dokonanie. W realu. "Św. Tomasz wskazuje na dwa inne jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais a na placu Czerwonym samochody rozdają 17.06.10, 23:39 z > > Przecież kochanica napisała kiedyś, że miała takiego faceta... W sensie, że byłam jego kochanicą? Ach, ten jeden pocałunek... Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: a na placu Czerwonym samochody rozdają 18.06.10, 08:28 W takim razie twój nick jest kłamliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais on czy ja? 18.06.10, 15:09 on nie przestanie. ja na twoją prośbę mogę, choć bardzo niechętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: a na placu Czerwonym samochody rozdają 18.06.10, 15:07 z2006 napisał: > W takim razie twój nick jest kłamliwy. Jak 99% nicków. Właścicielka nicka "obróbka skrawaniem" nie jest obróbką skrawaniem. "Pompeja" nie jest Pompejami (ani też Poppeą), "ogolone jajka" nie jest jajkami, tylko człowiekiem itp. itd. Przypominam, że Bolesław Prus się nazywał Aleksander Głowacki; Jurandot - Glejchgewicht (co jest kłamliwym nazwiskiem, a człow iek nie może być równowagą); Leśmian - Lesman, a Janusz Korczak to już w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: a na placu Czerwonym samochody rozdają 18.06.10, 15:43 > z2006 napisał: > > > W takim razie twój nick jest kłamliwy. jak i nick Arcykr3. Bo NIGDY nie byłeś tym, kim się nazwałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: a na placu Czerwonym samochody rozdają 18.06.10, 16:19 a000000 napisała: > > z2006 napisał: > > > > > W takim razie twój nick jest kłamliwy. > > jak i nick Arcykr3. Bo NIGDY nie byłeś tym, kim się nazwałeś. Toteż on swój nick przykładnie porzucił, a od innych oczekuje zapewne nicków w rodzaju "kobieta 24-letnia", "mężczyzna 37-letni", najlepiej z załączonym skanem dowodu osobistego. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 17.06.10, 17:06 Czy to znaczy że Kochanica to dziewica??? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 17.06.10, 23:40 0golone_jajka napisał: > Czy to znaczy że Kochanica to dziewica??? "Kochanica Francuza" ma dziecko pod koniec książki, pacanie. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 18.06.10, 08:29 Każde dziecko ma prawo urodzić się w prawowitym małżeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 18.06.10, 15:08 z2006 napisał: > Każde dziecko ma prawo urodzić się w prawowitym małżeństwie. Nawet fikcyjne? Chcesz odebrać autorom prawo do pisania o dzieciach nieślubnych? A jak nie jest urodzone w prawowitym małżeństwie, to co? Do sądu starych? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: nie rozmawiaj z nim n/t 18.06.10, 17:42 Nie wiem, co ci to da, i bez tego się nieźle rozkręcił. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: nie rozmawiaj z nim n/t 18.06.10, 18:13 maitresse.d.un.francais napisała: > Nie wiem, co ci to da, i bez tego się nieźle rozkręcił. ======= To jest bardzo niepokojące. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: nie rozmawiaj z nim n/t 18.06.10, 17:58 Możemy się przenieść na moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,15379,Dla_poszukujacych_madrosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 18.06.10, 17:56 maitresse.d.un.francais napisała: > z2006 napisał: > > > Każde dziecko ma prawo urodzić się w prawowitym małżeństwie. > > Nawet fikcyjne? Chcesz odebrać autorom prawo do pisania o dzieciach nieślubnych > ? A co ma tu do rzczy fikcja? > > A jak nie jest urodzone w prawowitym małżeństwie, to co? Do sądu starych? Do pokuty. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 18.06.10, 23:49 > A co ma tu do rzczy fikcja? "Kochanica Francuza" to fikcja. Literacka. > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 19.06.10, 06:54 Zachwalanie grzechu, nawet fikcyjnego, też jest grzechem. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 19.06.10, 15:53 z2006 napisał: > Zachwalanie grzechu, nawet fikcyjnego, też jest grzechem. Zatem należy pisać wyłącznie o czynach dobrych. Co z żywotami świętych? Też grzeszyli. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Wkkr, do spowiedzi marsz! 19.06.10, 15:58 O grzechach wolno i należy pisać, tyle że krytycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Nie głosujcie na świętokradców 15.06.10, 21:29 maitresse.d.un.francais napisała: > Jakie tu? To już nie jest forum Oka. wszystko po staremu, nawet regulamin. Tylko osoba admina inna, ale to szczegół, zwłaszcza, że admin też swojak. > ps. gdyby ktoś za mną tęsknił, to żyję i zdrowa jestem, tylko komp mi się rypie dobre zdrowie cieszy... ale z tym kompem sprawa poważna... to nie pierwszy raz te kłopoty... pamiętam jak chodziłaś do kawiarenki... Może masz dysk zapchany? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Nie głosujcie na świętokradców 15.06.10, 18:53 a000000 napisała: > Arcyś!!!! co się stało, że złamałeś zasadę i się tu pokazałeś????? Stan wyższej konieczności. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Nie głosujcie na świętokradców 15.06.10, 21:26 z2006 napisał: > Stan wyższej konieczności. czyli wybory? Bierzesz udział w kampanii??? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Nie głosujcie na świętokradców 16.06.10, 08:00 Chodzi mi o walkę z tolerowaniem zabijania nienarodzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Nie głosujcie na świętokradców 16.06.10, 09:00 No ale co zrobić z tymi nienarodzonymi, co to sami umierają i matka nawet o tym nie wie? A gdzie chrzest i godny pochówek dla nich? Pytam o to od lat i nie dostałem żadnej sensownej odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Nie głosujcie na świętokradców 17.06.10, 05:41 0golone_jajka napisał: > No ale co zrobić z tymi nienarodzonymi, co to sami umierają i matka nawet o tym > nie wie? Skoro nie można, to się nie robi. Ale to nie usprawiedliwia zabijania lub zgody na zabijanie. > A gdzie chrzest Sakramenty są dla żywych (więc zacznij do nich przystępować, póki jeszcze możesz). i godny pochówek dla nich? Coraz częściej księża to robią. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Nie głosujcie na świętokradców 17.06.10, 17:02 > > No ale co zrobić z tymi nienarodzonymi, co to sami umierają i > matka nawet o tym > > nie wie? > > Skoro nie można, to się nie robi. Jak to nie można?? Kiedyś o tym nie wiedziano, ale skoro dziś wiadomo że podczas menstruacji może nastąpić śmierć człowieka, to dlaczego NIC się z tym nie robi? Nawet nie próbuje! To skandal. > > A gdzie chrzest > > Sakramenty są dla żywych (więc zacznij do nich przystępować, póki > jeszcze możesz). Można chrzcić w łonie, już to kiedyś robiono zresztą. > i godny pochówek dla nich? > > Coraz częściej księża to robią. No ale nie w przypadku kilkutygodniowych ludzi! Czy kilkutygodniowy człowiek nie zasługuje na to co kilkumiesięczny kilkuletni czy kilkudziesięcioletni?? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Nie głosujcie na świętokradców 17.06.10, 17:26 0golone_jajka napisał: > s menstruacji może nastąpić śmierć człowieka, to dlaczego NIC się z tym nie robi? Nawet nie próbuje! A co by można zrobić? > > Można chrzcić w łonie, już to kiedyś robiono zresztą. "When the Roman Ritual declares that a child is not to be baptized while still enclosed (clausus) in its mother's womb, it supposes that the baptismal water can not reach the body of the child." www.newadvent.org/cathen/02258b.htm > > No ale nie w przypadku kilkutygodniowych ludzi! Czy kilkutygodniowy człowiek ni > e zasługuje na to co kilkumiesięczny kilkuletni czy kilkudziesięcioletni?? Nie wszystko od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Nie głosujcie na świętokradców 17.06.10, 17:43 > > s menstruacji może nastąpić śmierć człowieka, to dlaczego NIC się > z tym nie robi? Nawet nie próbuje! > > A co by można zrobić? Kobiety używają podpasek, a wraz z nimi DO ŚMIETNIKA WYRZUCAJĄ LUDZI! Czyż tak właśnie nie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Nie głosujcie na świętokradców 16.06.10, 09:53 z2006 napisał: >goscniedzielny.wiara.pl/index.php?grupa=6&art=1275909396&dzi=1104798052&katg= Na Trygława i Swaroga! Tak chamskiej politpropagandy dawno nie widziałem! Najpierw piszą o zabijaniu noworodków, a potem dorzucają Palikota - w końcu niepochlebne wypowiedzi o rodzinie Kaczyńskich to grzech o porównywalnej ciężkości. No i do tego jeszcze: "Nawet gdyby w trakcie procedury in vitro nie dochodziło do uśmiercenia nadliczbowych zarodków, czyn ten i tak byłby czymś niegodnym człowieka." - takiej kompromitacji nawet nie trzeba komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Dentyści na stos! 16.06.10, 11:52 Po prostu grzechem jest dotykanie plemnika czym innym niż pochwą i penisem i tyle. A w in vitro, przy założeniu że robi się jeden zarodek, to takiego plemniora trzeba ubezwłasnowolnić, podobnie jak komórkę jajową, a więc wygrzebać ją z pochwy (bynajmniej nie penisem), a następnie zmusić plemnik by do komórki jajowej wlazł. Wbrew jego woli. I to jest grzech wielki i śmiertelny zaiste. Że już o sposobie zdobycia plemników nie wspomnę. Moim zdaniem, wyrywanie zębów też jest grzechem. Nie po to Stwórca dał nam bolące zęby, byśmy je sobie wyrywali jak zgniją. To był boski plan, kara boska. Dentyści na stos! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Dentyści na stos! 16.06.10, 11:54 Ogolony, nie rozumiesz, więc się nie ośmieszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Dentyści na stos! 16.06.10, 12:06 No to mi wyjaśnij, bo w tekście nie było wyjaśnienia dla bezrozumnych czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Dentyści na stos! 16.06.10, 12:18 0golone_jajka napisał: > No to mi wyjaśnij, SZYDZISZ - a więc nie oczekuj na moje względy. Pamiętasz moją stopkę, która taką wielką solą była Ci w oku? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Dentyści na stos! 16.06.10, 12:23 Wcale nie szydzę, ja to po prostu tak widzę. Nie rozumiem dlaczego plemnikiem nie można manipulować, a zebem tak. A stopki nie pamiętam - generalnie mam słabą pamięć to rzeczy mało istotnych (bez urazy, ale muszę selekcjonować co zapamiętać, a co nie - przy słabej pamięci to ważne). Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Dentyści na stos! 16.06.10, 13:47 nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. Nie, żebym Cię za idiotę miała bynajmniej!!! co to, to nie. Ale jesteś biegły w odwracaniu kota ogonem, a ja na to ochoty nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Dentyści na stos! 16.06.10, 14:16 Ale jesteś biegły w > odwracaniu kota ogonem, a ja na to ochoty nie mam. Dziękuję za uznanie, choć gdzież mi tam do Maryji :) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Nie głosujcie na świętokradców 16.06.10, 12:04 feel_good_inc napisał: > No i do tego jeszcze: "Nawet gdyby w trakcie procedury in vitro nie dochodzi > ło do uśmiercenia nadliczbowych zarodków, czyn ten i tak byłby czymś niegodnym > człowieka." - takiej kompromitacji nawet nie trzeba komentować. Chodzi o to, że sztuczne zapładnianie uderza w godność człowieka. Sama tego nie przeżyłam, ale ponoć jest to jak gwałt. Znam dwie kobiety, które poczuły się tymi zabiegami upokorzone. Jedna wierząca, druga niewierząca. W jednym przypadku z sukcesem - ale męża sytuacja po latach przerosła i uciekł.... a drugie było in vitro - nieskuteczne. Poza tym taka metoda prowadzi do selekcji wedle zadanych cech - a więc stanowi zagrożenie. Tyle, że to kwestia ustawy, która musi zagwarantować, że metoda nie przekształci się w produkcję nadludzi. ALE!!! założę się, że gdy odpadnie argument z uśmiercaniem bo powstanie nowa technologia gwarantująca przeżycie - wówczas kościół pójdzie na kompromis. Może grzechem nazywać to będzie - ale nie będzie przeszkadzał. Będzie to wówczas zupełnie inna sytuacja moralna. Grzech grzechowi nie jest równy. Uśmiercenie to wielki kaliber. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Nie głosujcie na świętokradców 17.06.10, 16:36 "Kto złamał jedno przykazanie - złamał wszystkie" - List św. Jakuba. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Nie głosujcie na świętokradców 17.06.10, 16:56 z2006 napisał: > "Kto złamał jedno przykazanie - złamał wszystkie" - List św. Jakuba. to tylko taka figura retoryczna.... zgodzę się, że kto złamał jedno z dziewięciu - ten złamał pierwsze... ale jeśli nie poszłam w niedzielę do kościoła i nie święciłam dnia świętego - to wcale nie oznacza, że jestem złodziejką, morderczynią, cudzołożnicą, kłamczuchą... że mam w pogardzie rodziców... że jestem zazdrosna i zawistna... Aby móc się powołać na zalecenie z Listu - trzeba je umieścić w kontekście. Jeśli złamię jedno przykazanie - to złamię Prawo. Ale nie inne przykazania. Złamanie każdego z osobna - jest złamaniem Prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Nie głosujcie na świętokradców 17.06.10, 17:19 Kontekst jest taki, że każde ciężkie wykrocznie jest poważnym przeciwstawieniem się Prawodawcy i zerwaniem komunii z Nim, co po śmierci skutkuje bólem utraty i nienawiścią do Boga. "The poena damni, or pain of loss, consists in the loss of the beatific vision and in so complete a separation of all the powers of the soul from God that it cannot find in Him even the least peace and rest. It is accompanied by the loss of all supernatural gifts, e.g. the loss of faith. The characters impressed by the sacraments alone remain to the greater confusion of the bearer. The pain of loss is not the mere absence of superior bliss, but it is also a most intense positive pain. The utter void of the soul made for the enjoyment of infinite truth and infinite goodness causes the reprobate immeasurable anguish. Their consciousness that God, on Whom they entirely depend, is their enemy forever is overwhelming. Their consciousness of having by their own deliberate folly forfeited the highest blessings for transitory and delusive pleasures humiliates and depresses them beyond measure. The desire for happiness inherent in their very nature, wholly unsatisfied and no longer able to find any compensation for the loss of God in delusive pleasure, renders them utterly miserable. Moreover, they are well aware that God is infinitely happy, and hence their hatred and their impotent desire to injure Him fills them with extreme bitterness. And the same is true with regard to their hatred of all the friends of God who enjoy the bliss of heaven. The pain of loss is the very core of eternal punishment. If the damned beheld God face to face, hell itself, notwithstanding its fire, would be a kind of heaven. Had they but some union with God even if not precisely the union of the beatific vision, hell would no longer be hell, but a kind of purgatory. And yet the pain of loss is but the natural consequence of that aversion from God which lies in the nature of every mortal sin." www.newadvent.org/cathen/07207a.htm Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Nie głosujcie na świętokradców 17.06.10, 17:45 Zawsze mnie frapowało SKĄD ci goście wiedzą co dusza będzie robiła a czego nie po śmierci człowieka. Bo tak mądrze i z całą stanowczością się wypowiadają...a niektórzy nawet im wierzą... Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Nie głosujcie na świętokradców 18.06.10, 08:36 1. Wypowiadasz się w sposób niegrzeczny. 2. "Kto was słucha, Mnie słucha, kto wami gardzi, Mną gardzi." mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_47.htm Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Objaw opętania 17.06.10, 05:38 Rzeczywiste zniewolenie złym duchem objawia się jednak według nich przede wszystkim awersją do wszystkiego co święte i jest kategorią teologiczną[2]. pl.wikipedia.org/wiki/Op%C4%99tanie#cite_note-1 Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Objaw opętania 17.06.10, 05:43 pl.wikipedia.org/wiki/Op%C4%99tanie#cite_note-1 "Rzeczywiste zniewolenie złym duchem objawia się jednak według nich przede wszystkim awersją do wszystkiego co święte i jest kategorią teologiczną[2]." Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll istotnie, katolik nie powinien głosować 19.06.10, 02:03 no bo jakże to? głosować na osobę, która wg religii głosującego poważnie błądzi? to niestosowne zatem arcyś ameryki nie odkrywa swym nawoływaniem skierowanym do katolików, by na swych "świętokradców" nie głosowali tylko Marek Jurek, nikt inny, z obecnych kandydatów spełnia warunek bycia wiernym swej wierze - tak mi się wydaje - ale co się stanie, gdy po pierwszej turze zachęci swych wyborców... do poparcia świętokradcy?? ciężka sprawa, i nie zazdroszczę tych dylematów, które poważnie nastrojonego katolickiego wyborcę wkrótce czekają Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: istotnie, katolik nie powinien głosować 19.06.10, 06:56 Cicho, trwa już cisza wyborcza. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Nie głosujcie na świętokradców 19.06.10, 16:22 aeki napisał: > Jaki dzień święty ????????????????????????????????? > Nie ma takiego przykazania boskiego www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2-1.htm 2175 Niedziela wyraźnie różni się od szabatu, po którym następuje chronologicznie co tydzień; dla chrześcijan zastępuje szabat z jego przepisem obrzędowym. Przez Paschę Chrystusa niedziela wypełnia duchową prawdę szabatu żydowskiego i zapowiada wieczny odpoczynek człowieka w Bogu. Kult oparty na prawie przygotowywał misterium Chrystusa, a to, co było w nim praktykowane, było w pewnym sensie figurą odnoszącą się do Chrystusa 86 : Ci, którzy trwali w dawnym porządku, przeszli do nowej nadziei i nie zachowują już szabatu, ale święcą dzień Pański, dzień, w którym nasze życie zostało pobłogosławione przez Chrystusa i przez Jego śmierć 87 . 2176 Świętowanie niedzieli jest wypełnieniem przepisu moralnego w sposób naturalny wpisanego w serce człowieka, aby "w sposób zewnętrzny oddawać cześć Bogu dla upamiętnienia tego wielkiego, najpowszechniejszego dobrodziejstwa, jakim jest dzieło stworzenia świata" 88 . Kult niedzielny wypełnia przepis moralny Starego Przymierza, przejmując jego rytm i ducha przez oddawanie co tydzień czci Stwórcy i Odkupicielowi Jego ludu. Niedzielna celebracja Eucharystii 2177 Niedzielna celebracja dnia Pańskiego i Eucharystii stanowi centrum życia Kościoła. "Niedziela, w czasie której jest celebrowane Misterium Paschalne, na podstawie tradycji apostolskiej powinna być obchodzona w całym Kościele jako najdawniejszy dzień świąteczny nakazany" 89 . "Ponadto należy obchodzić dni Narodzenia Pana naszego Jezusa Chrystusa, Objawienia Pańskiego, Wniebowstąpienia oraz Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, Świętej Bożej Rodzicielki Maryi, Jej Niepokalanego Poczęcia i Wniebowzięcia, Świętego Józefa, Świętych Apostołów Piotra i Pawła oraz Wszystkich Świętych" 90 . 2178 Praktyka zgromadzenia chrześcijańskiego wywodzi się od czasów apostolskich 91 . List do Hebrajczyków przypomina: "Nie opuszczajmy naszych wspólnych zebrań, jak się to stało zwyczajem niektórych, ale zachęcajmy się nawzajem" (Hbr 10, 25). Tradycja zachowuje wspomnienie wciąż aktualnego pouczenia: "Przyjść wcześnie do Kościoła, aby zbliżyć się do Pana i wyznać swoje grzechy, wzbudzić żal w modlitwie... Uczestniczyć w świętej i Boskiej liturgii, zakończyć modlitwę, nigdy nie wychodzić przed rozesłaniem... Często mówiliśmy: ten dzień jest wam dany na modlitwę i odpoczynek. Jest dniem, który Pan uczynił. Radujmy się w nim i weselmy" 92 . 2179 "Parafia jest określoną wspólnotą wiernych, utworzoną na sposób stały w Kościele partykularnym, nad którą troskę pasterską, pod władzą biskupa diecezjalnego, powierza się proboszczowi jako jej własnemu pasterzowi" 93 . Jest ona miejscem, gdzie wszyscy wierni mogą się zgromadzić na niedzielną celebrację Eucharystii. Parafia wprowadza lud chrześcijański do uczestniczenia w życiu liturgicznym i gromadzi go podczas tej celebracji; głosi zbawczą naukę Chrystusa; praktykuje miłość Pana w dobrych i braterskich uczynkach: Nie możesz modlić się w domu tak jak w kościele, gdzie jest wielka rzesza i gdzie wołanie do Boga unosi się z jednego serca. Jest w tym jeszcze coś więcej: zjednoczenie umysłów, zgodność dusz, więź miłości, modlitwy kapłanów 94 . Obowiązek świętowania niedzieli 2180 Przykazanie kościelne określa i precyzuje prawo Pańskie: "W niedzielę oraz w inne dni świąteczne nakazane wierni są zobowiązani uczestniczyć we Mszy świętej" 95 . "Nakazowi uczestniczenia we Mszy świętej czyni zadość ten, kto bierze w niej udział, gdziekolwiek jest odprawiana w obrządku katolickim, bądź w sam dzień świąteczny, bądź też wieczorem dnia poprzedzającego" 96 . 2181 Eucharystia niedzielna uzasadnia i potwierdza całe działanie chrześcijańskie. Dlatego wierni są zobowiązani do uczestniczenia w Eucharystii w dni nakazane, chyba że są usprawiedliwieni dla ważnego powodu (np. choroba, pielęgnacja niemowląt) lub też otrzymali dyspensę od ich własnego pasterza 97 . Ci, którzy dobrowolnie zaniedbują ten obowiązek, popełniają grzech ciężki. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Nie głosujcie na świętokradców 19.06.10, 19:53 www.youtube.com/watch?v=vyNmfqDA9hQ&playnext_from=TL&videos=1GPOkmef6b4 Odpowiedz Link Zgłoś