Dodaj do ulubionych

Zgrzeszyć myślą

19.05.11, 20:26
Zauważyłem w katolicyźmie ciekawą rzecz. Można zgrzeszyć myślą, a brakiem myśli zgrzeszyć się nie da. O czym to świadczy? :)
Obserwuj wątek
    • ka_p_pa Re: Zgrzeszyć myślą 19.05.11, 20:42
      Kto nie myśli- nie grzeszy.
      • karbat Re: Zgrzeszyć myślą 19.05.11, 20:53
        strikemaster napisał:

> Zauważyłem w katolicyźmie ciekawą rzecz. Można zgrzeszyć myślą, a brakiem myśli
        > zgrzeszyć się nie da. O czym to świadczy? :)

hehehe
        najlepszym wierca , katolikiem jest osoba nie myslaca , osoba bezmyslna .....

• aniol_samiec Re: Zgrzeszyć myślą 19.05.11, 21:25
          Wśród najniżej wykształconych i najbiedniejszych, ergo-najgłupszych, religijność jest największa. Spada wraz z większym wykształceniem i dostępem do netu.
          Czyli religijność spada, kiedy człowiek zacznie używać głowy do myślenia, a nie tylko do noszenia beretu moherowego. Sprytne klechy dawno to odkryły i ogłosiły, że myślenie jest grzechem, a brak myślenia nie jest.

"Wśród wierzących przeważają kobiety, mieszkańcy wsi i miast do 20 tys. mieszkańców, osoby z wykształceniem podstawowym i zawodowym, rolnicy, emeryci i renciści. Przedsiębiorcy, biznesmeni, osoby z wyższym wykształceniem, mieszkańcy miast ponad 100-tysięcznych rzadziej deklarują się jako wierzący i głęboko wierzący. "
          (cytat z Tygodnika Powszechnego)
          • nehsa Re: Zgrzeszyć myślą 20.05.11, 10:33
            aniele_samcu=bezjajeczny odpadzie przyrodniczy!
            Jak wiesz zgadzam się z twoimi własnymi ocenami, twojej osoby, czyli, że jesteś idiotą.

By udowodnić ,że ja jestem także idiotą, podaj racjonalny dowód na to, że jak piszesz:
            kiedy człowiek zacznie używać głowy do myślenia, a ni
            > e tylko do noszenia beretu moherowego

***Jak nie podasz, a z góry cię idioto uprzedzam, że nie podasz, to faktycznie jesteś idiota.
            • aniol_samiec Re: Zgrzeszyć myślą 20.05.11, 13:07
              Uciekinierze z wiadra na odpadki po skrobance, nehsa.
              Cieszę się, że pod każdym moim wpisem ze 100%-ową pewnością mogę spotkać ciebie, wierny czubie.Oznacza to tylko jedno. Zdiagnozowałem cię (od strony psychiatrycznej) bardzo trafnie, a moja diagnoza bardzo cię wku...ła, jako, że prawda najbardziej boli i w oczy kole.
              ps.
              co ty tu jeszcze pier do lcu robisz ?
              NASA i PAN czekają na twoje rewolucyjne odkrycia naukowe !!!
              I milion dolców za Nobla też na ciebie czeka !!!
              BU CHA CHA CHA CHA CHA CHA CHA CHA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • pocoo Re: Zgrzeszyć myślą 20.05.11, 14:26
                aniol_samiec napisał:

> BU CHA CHA CHA CHA CHA CHA CHA CHA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jakoś dziwnie re"h"oczesz aniołku.
                • aniol_samiec Re: Zgrzeszyć myślą 21.05.11, 11:12
                  Ne przejmuj się.
                  Niektórzy tak mają, że świat wydaje im się dziwny...
                  Czytałem gdzieś o tym.
                  Musisz jakoś z tym żyć.
              • nehsa Re: Zgrzeszyć myślą??? 20.05.11, 14:45
                aniele_samcu, czyli idioto!
                Przypominam ci odpadzie przyrodniczy, że określenie , idiota, wobec siebie, sam wylansowałeś.

I znowu ci idioto przypominam,że to ty napisałeś:
                "kiedy człowiek zacznie używać głowy do myślenia, a nie tylko do noszenia beretu moherowego."

Ponieważ piszesz bydłopodobny o człowieku, więc nie o sobie, to uprzejmie ci zaproponowałem, abyś podał racjonalny dowód, że człowiek myśli głową, skoro tak idioto twierdzisz.

Zaproponowałem ci, abyś po raz kolejny bydłopodobna istoto, przetestował swoje wypociny.

Na co ty, po raz kolejny, "Ani me, ani be, ani kukuryku",jak powiedział znany klasyk.

Przyjmij więc ze spokojem, że jesteś idiotą, co udowadniasz każdym swoim wpisem, chcąc zaistnieć na tych forach. I ty, tego stanu swojego zidiocenia nie zmienisz.
                Pa bydłopodobny!
                ----
                Nauka_Boga
                • aniol_samiec Re: Zgrzeszyć myślą??? 21.05.11, 11:14
                  Paszłoś mnie won !
      • pocoo Re: Zgrzeszyć myślą 20.05.11, 10:18
        ka_p_pa napisał:

> Kto nie myśli- nie grzeszy.

Przekonałeś mnie,że skomar ,mg,enrque czy chasyd to osoby bezgrzeszne dla których niebo stoi otworem .Życzę im szczęsliwej podróży.
    • jablkoweczka Re: Zgrzeszyć myślą 21.05.11, 01:40
      No nie do końca. Zgrzeszyć można: myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem.
      Wracam uwagę na ostatnią opcję. Brak myślenia może być zaniedbaniem.
      • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą 21.05.11, 14:00
        > Brak myślenia może być zaniedbaniem.

Może i może. Jednak przeważnie jest to zaniedbanie wychowawców i pedagogów, czasem w grę wchodzą przyczyny genetyczne. Czyli jeden nie myśli, drugi grzeszy zaniechaniem.
        • jablkoweczka Re: Zgrzeszyć myślą 22.05.11, 02:35
          Możesz rozwinąć myśl o wychowawcach, pedagogach i genetyce?
    • rccc Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedbaniem 21.05.11, 08:22
      a nie pomyslales, ze bezmyslnosc mozna zaliczyc pod zaniedbanie?
      • ka_p_pa Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 09:35
        rccc napisał:

> a nie pomyslales, ze bezmyslnosc mozna zaliczyc pod zaniedbanie?

Nie można. To raz. A dwa- co to znaczy podciągnąć?
        • rccc repetitio studiorum mater est 21.05.11, 10:17
          forum.gazeta.pl/forum/w,721,125360472,125401638,Zgrzeszyc_mysla_mowa_uczynkiem_lub_zaniedbaniem.html
          • ka_p_pa Re: repetitio studiorum mater est 21.05.11, 10:19
            Bez związku.
            • rccc repetitio studiorum mater est :) 21.05.11, 10:23
              • ka_p_pa Re: repetitio studiorum mater est :) 21.05.11, 10:30
                Bez związku:))))
                • rccc Re: repetitio studiorum mater est :) 21.05.11, 10:34
                  brawo!

w koncu zrozumiales, ze twoj post nie ma sensu :)
                  • ka_p_pa Re: repetitio studiorum mater est :) 21.05.11, 10:49
                    Skąd wy się bierzecie?
                    • rccc Re: repetitio studiorum mater est :) 21.05.11, 10:54
                      twoj post jest bez zwiazku z tematem
                      • ka_p_pa Re: repetitio studiorum mater est :) 21.05.11, 10:57
                        Jak najbardziej w związku. Pytam skąd przybywa idiota który dostrzega tożsamość zaniedbania z bezmyślnością.
                        • rccc Re: repetitio studiorum mater est :) 21.05.11, 11:06
                          pl.wikipedia.org/wiki/Niepe%C5%82nosprawno%C5%9B%C4%87_intelektualna_w_stopniu_znacznym
                          a ja sie pytam skad sie biora idioci, ktorzy twierdza, ze istnieje stan umyslu bez mysli
                          • ka_p_pa Re: repetitio studiorum mater est :) 21.05.11, 12:52
                            I znów bez związku z tematem:)))
                            • rccc Re: repetitio studiorum mater est :) 21.05.11, 14:21
                              z twojej sytrony owszem :)

ka_p_pa napisał:

> I znów bez związku z tematem:)))

• pocoo Re: repetitio studiorum mater est :) 21.05.11, 19:35
                      ka_p_pa napisał:

> Skąd wy się bierzecie?

Franciszkanie z Koszarawy Bystrej mają za zadanie dyskredytację niewygodnych wypowiedzi."Pracują"we 3-4 osobników i nie dyskutują tylko najczęściej rzucają epitetami,zarzucają pisanie bzdur,kłamstw i ignorancję.Nic więcej.
                      • ka_p_pa Re: repetitio studiorum mater est :) 22.05.11, 16:55
                        pocoo napisała:

> ka_p_pa napisał:
                        >
                        > > Skąd wy się bierzecie?
                        >
                        > Franciszkanie z Koszarawy Bystrej

Widywałem tego czuba na Kraju. Pisał równie "inteligentne" posty
        • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 13:58
          > Nie można. To raz. A dwa- co to znaczy podciągnąć?

Nie wiedziałeś, że Słowo Boże jest z tego samego materiału co Kodeks Podatkowy, czyli z latexu? :D
      • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 13:56
        > a nie pomyslales, ze bezmyslnosc mozna zaliczyc pod zaniedbanie?

A można?
        • piesza_beauty Nie o zaniedbanie, lecz jest to 21.05.11, 14:20
          głupota, z której należy się spowiadać.

Ale temat jest rzeka. Muszę znów napisać na początku, że nie jestem piesza, to nick, bo taki, jaki chciałam mieć jest zajęty.
          Ale co do myślenia: są jednak sytuacje, kiedy komuś chcę się wyżalić lub ktoś mi - z powodu skrzywdzenia - i wtedy nie wiem dobrze już co lepsze - czy mam nie uczestniczyć w takiej rozmowie, czy w takich przypadkach myślenie o kimś źle jest dopuszczalne. Powiem na swoim przykładzie: otóż żeby nie móić o nikim źle, nikomu nie żaliam się, że uciekają mi w dziwny sposób pieniądze z telefonu. Po kilku miesiącach okazało się, że osoba, z którą rozmawiałam, wcale nie była tą, z którą myślałam, że rozmawiam. Okazało się, że to obca dla mnie osoba. Teraz już siedzi w więzieniu za to. I trudno wtedy podjąć decyzję - czy takiej sytuacji chce Bóg, czy może wolałby innej - żeby wszystko się na początku wydało, żebym nie straciła pieniędzy - ale musiałabym wtedy źle pomyśleć o tym gościu, który jest teraz w więzieniu, źle go sklasyfikować, być wrogo do niego nastawiona.
          Gabrysia
        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 14:24
          w buddyzmie i katolicyzmie mozna
          • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 15:40
            > w buddyzmie i katolicyzmie mozna

To teraz wyobraź sobie przypadek goscia, któremu w dzieciństwie odcięto dostęp do informacji, a przesto zmuszono, mowiac potocznie do bezmyślności. Czy taki gosć ma szansę na zbawienie skoro trwale jest "bezmyślny", a nawet jeszcze bezmyslnie postępuje krzywdząc przy okazji innych?
            • ka_p_pa Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 15:43
              >
              > To teraz wyobraź sobie przypadek

Chcesz zmusić to coś do myślenia? Powodzenia życzę:)
              • karbat Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 17:04
                strikemaster napisał:
                > Nie wiedziałeś, że Słowo Boże jest z tego samego materiału co Kodeks Podatkowy,
                > czyli z latexu? :D

raczej bidny ten podatnik co sobie mysli,
                ze moze sobie z Kodexu Podatkowego zrobic prezerwatywe

lubie interpretatorow slow boga, wiedzacych, co poprzez konkretne zapisane slowa boga -
                czarno na bialym ... ich bog chcial powiedziec , co mial na mysli ....

dlaczego zapisane SLOWA boga, wymagaja ... wyjasnien .... interpretacji ...
              • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 17:51
                Myślisz, że aż tak panicznie boi się zgrzeszyć? :)
            • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 18:21
              pijesz do tego, ze katolicyzm uwaza, ze nie ma zbawienia poza katolicyzmem?

no to jestes w bledzie - Kosciol wcale tak nie twierdzi, co mozna znalezc w katechizmie.

do zbawienia czlowiek moze dojsc sam - Jezus powiedzial "krolestwo boze jest wewnatrz was"

a podejscie buddyjskie mozna znalezc tutaj
              pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%9Bmioraka_%C5%9Bcie%C5%BCka
              Ośmioraka ścieżka

Ośmioraka ścieżka (także: Ośmiostopniowa, Ośmioaspektowa) - fundamentalne pojęcie buddyzmu. Zgodnie z tzw. czwartą szlachetną prawdą wygłoszoną przez Buddę na pierwszym kazaniu, droga do oświecenia złożona jest z ośmiu części:

słuszny pogląd (właściwy pogląd) - zrozumienie konieczności przebywania w medytacyjnym zrównoważeniu
              słuszne myślenie (właściwe myślenie) - wykorzenienie żądzy i nieżyczliwości
              słuszne słowo (właściwa mowa) - wstrzymanie się od kłamstwa i obmowy, używanie mowy w celu przynoszenia pożytku innym
              słuszny czyn (właściwe postępowanie) - przestrzeganie Pięciu Wskazań
              Pięć buddyjskich Wskazań to:
              Zobowiązuję się przestrzegać nakazu, nie niszczyć żywych istot.
              Zobowiązuję się przestrzegać nakazu, nie brać tego co nie dane.
              Zobowiązuję się przestrzegać nakazu, powstrzymywać się od złego seksualnego prowadzenia się.
              Zobowiązuję się przestrzegać nakazu, powstrzymywać się od niewłaściwej mowy.
              Zobowiązuję się przestrzegać nakazu, powstrzymywać się przed spożywaniem napojów odurzających i narkotyków, które prowadzą do nieuważności.
              słuszne zarobkowanie (właściwe zarobkowanie) - utrzymywanie się z zajęcia niewymagającego łamania przykazań
              słuszne dążenie (właściwe dążenie) - dążenie do oświecenia
              słuszne skupienie (właściwe rozważanie) - zastanowienie się nad sprawami myśli i uczuć
              słuszna medytacja (właściwe skupienie)
              Ośmioraka Ścieżka umożliwia również podział buddyzmu na trzy fundamentalne praktyki:

moralną dyscyplinę, poprzez słuszne słowo, słuszny czyn, słuszne zarobkowanie
              medytacyjne zrównoważenie, poprzez słuszne dążenie, słuszne skupienie, słuszną medytację
              doskonałą mądrość, poprzez słuszny pogląd, słuszne myślenie
              • karbat Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 18:50
                rccc napisał:

> pijesz do tego, ze katolicyzm uwaza, ze nie ma zbawienia poza katolicyzmem?
                > no to jestes w bledzie - Kosciol wcale tak nie twierdzi, co mozna znalezc w kat
                > echizmie.

masz tu katoliku czarno na bialym , o koniecznosci kosciola katolickiego dla zbawienia katolikow , ..... co na ten temat mowi katechizm kosciola katolickiego KKK .

***Konieczność Kościoła do zbawienia ***
                ***KKK 846 Jak należy rozumieć to stwierdzenie często powtarzane przez Ojców Kościoła? Sformułowane w sposób pozytywny oznacza, że całe zbawienie pochodzi jedynie od Chrystusa-Głowy POPRZEZ Kościół, który jest Jego Ciałem:
                Sobór święty... opierając się na Piśmie świętym i Tradycji, uczy, że ten pielgrzymujący Kościół KONIECZNY jest do zbawienia.
                Sobor potwierdził równocześnie konieczność Kościoła, do którego ludzie dostają się przez chrzest jak przez bramę. Nie mogliby więc zostać zbawieni ludzie, którzy wiedząc, że Kościół założony został przez Boga za pośrednictwem Chrystusa jako konieczny, mimo to nie chcieliby bądź przystąpić do niego, bądź też w nim wytrwać (Sobór Watykański II, konst. Lumen gentium, 14).***

czyli , dla katolikow zbawienie mozliwe jest tylko poprzez kosciol zalozony przez
                samego katolickiego boga , za pomoca POSREDNIKA - Jezusa .
                Kosciol jest KONIECZNY , ci co nie chca do niego przystapic, te katoliki ci co w nim
                nie wytrwaja , nie beda do niego chodzic , nie beda zbawieni .

wiec nie wprowadzaj w blad , nie pier.ol , od rzeczy . amen .

• rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 21.05.11, 19:18
                  jak bys sie wglebil w katechizm, zamiast "pier.ol , od rzeczy" to zauwazylbys, ze wg katechizmu Kosiol to cos wiecej niz kosciol katolicki

36 "Święta Matka Kościół utrzymuje i naucza, że naturalnym światłem rozumu ludzkiego można z rzeczy stworzonych w sposób pewny poznać Boga, początek i cel wszystkich rzeczy" 12. Bez tej zdolności człowiek nie mógłby przyjąć Objawienia Bożego. Człowiek posiada tę zdolność, ponieważ jest stworzony "na obraz Boży"

• karbat Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 06:30
                    rccc napisał:

> jak bys sie wglebil w katechizm, zamiast "pier.ol , od rzeczy" to zauwazylbys,
                    > ze wg katechizmu Kosiol to cos wiecej niz kosciol katolicki

katoliku , masz problemy ze slowem pisanym , jego zrozumieniem ... przeczytaj sobie
                    uwaznie wpis do ktorego sie odnosisz , przeczytaj sobie KKK .
                    DLA KATOLIKA , do jego zbawienia, kosciol katolicki jest tak konieczny, niezbedny .
                    bierz sie za czytanie KKK , marsz .
                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 14:49
                      a jak myslisz "medrcu" skad ja cytowalem? :)))

po prostu nie umiesz odroznic kosciola katolickiego od Kosciola - poczytaj sobie troche katechizm :)
                      • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:24
                        rccc napisał:

> a jak myslisz "medrcu" skad ja cytowalem? :)))
                        >
                        > po prostu nie umiesz odroznic kosciola katolickiego od Kosciola - poczytaj sobi
                        > e troche katechizm :)

Ta , i widać jak statystyczny katolik ma w du,ie zapisy katechizmu z papieżem włącznie
                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:34
                          nie musisz sie tak karbata czepiac - mial prawo chlop pewnych rzeczy nie wiedziec :)
                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 15:08
                      www.teologia.pl/m_k/zag08-6.htm#4
                      Możliwość zbawienia niechrześcijan dzięki Kościołowi

Kościół nie twierdzi, że wszyscy niechrześcijanie zostaną potępieni dlatego tylko, że urodzili się poza chrześcijaństwem. Naucza jednak, że jeśli osiągają oni zbawienie, to nie poza Chrystusem, nie poza oddziaływaniem Ducha Świętego ani nie poza Kościołem. Istnieje bowiem jedyne dla wszystkich ludzi Źródło zbawczej łaski. Jest nim Jezus Chrystus, Syna Boży i prawdziwy człowiek, oraz Duch Święty.

Oddziaływanie Jezusa Chrystusa i Ducha Świętego na serca ludzkie jest tajemnicze i trudne dla nas do wyjaśnienia. "Mówiąc o sposobie, w jaki zbawcza łaska Boża - udzielana zawsze za pośrednictwem Chrystusa w Duchu Świętym i mająca tajemniczy związek z Kościołem - dociera do poszczególnych niechrześcijan, Sobór Watykański II ogranicza się do stwierdzenia, że Bóg udziela jej «wiadomymi tylko sobie drogami». (Sob. Watykański II, Dekr. Ad gentes, 7; deklaracja Dominus Iesus 21)

Tak więc niechrześcijanie – podobnie jak chrześcijanie – mogą dostąpić zbawienia tylko dzięki łasce wysłużonej przez Jezusa Chrystusa i udzielanej przez Ducha Świętego. Jezus Chrystus i Duch Święty oddziaływuje nie tylko na chrześcijan. Zbawcze „działanie, jakie Jezus Chrystus prowadzi ze swoim Duchem i przez Niego, rozciąga się na całą ludzkość ponad widzialnymi granicami Kościoła.” (Deklaracja Dominus Iesus 12).

Każda łaska – także ta, której Duch Święty może udzielić niechrześcijanom – ma związek z Kościołem. "Dla tych, którzy nie są w sposób formalny i widzialny członkami Kościoła, «Chrystusowe zbawienie dostępne jest mocą łaski, która, choć ma tajemniczy związek z Kościołem, nie wprowadza ich do niego formalnie, ale oświeca ich w sposób odpowiedni do ich sytuacji wewnętrznej i środowiskowej. Łaska ta pochodzi od Chrystusa, jest owocem Jego ofiary i zostaje udzielana przez Ducha Świętego». (Jan Paweł II, Encykl. Redemptoris missio, 10; Deklaracja Dominus Iesus 20).

Tak więc osiągający zbawienie niechrześcijanie zawsze dostępują go – choć o tym nie wiedzą – dzięki Chrystusowi, Duchowi Świętemu i Kościołowi.

Nie osiągają nigdy zbawienia „poza Kościołem”. Osiągają je dzięki Kościołowi i dzięki pewnej nadprzyrodzonej łączności z nim. Nie ma zbawienia dla jednych w Kościele i dzięki zbawczemu oddziaływaniu Kościoła, a dla innych – poza Kościołem. Kościół nie przyjmuje teorii, że np. chrześcijanie zbawiają się w Kościele, a niechrześcijanie – poza Kościołem, na mocy działania samego tylko wiecznego Logosu, Słowa Bożego, lub samego tylko Ducha Świętego (zob.) Ustanowiona dla wszystkich przez Boga droga wiodąca do zbawienia jest jedna. Jest nią Jezus Chrystus, Duch Święty i Kościół, Mistyczne Ciało Chrystusa.

B. Potrzeba łączności z Kościołem dla zbawienia

Kościół jest włączony w Chrystusową tajemnicę zbawienia. Ktokolwiek więc osiąga zbawienie – nawet poza widzialnymi granicami Kościoła – osiąga je dzięki jego zbawczemu oddziaływaniu. Można też powiedzieć, że każdy osiągający zbawienie niechrześcijanin osiągaje dzięki pewnej nie znanej mu łączności z Kościołem, którą Sobór Watykański II nazywa przyporządkowaniem do Kościoła.

– Zbawienie dzięki łączności z Kościołem

Jak nikt nie osiąga zbawienia poza Chrystusem i bez łaski udzielanej przez Ducha Świętego, tak też nikt nie zbawia się poza Kościołem. Dotyczy to także niechrześcijan. Według nauki Kościoła niechrześcijanie nie mogą osiągnąć zbawienia „poza Kościołem”, lecz dzięki Kościołowi i dzięki jakiemuś powiązaniu z nim, o którym mogą nic nie wiedzieć.

– Różne formy powiązania z Kościołem

Powiązanie z Kościołem Chrystusowym może być bardzo różne. Do Kościoła – według Soboru Watykańskiego II – należą lub są przyporządkowani „zarówno wierni katolicy, jak inni wierzący w Chrystusa, jak wreszcie wszyscy w ogóle ludzie, z łaski Bożej powołani do zbawienia.” (Konst. Lumen gentium 13; por. także 16)

Sobór Watykański II wyróżnia trzy różne formy powiązania z Kościołem ustanowionym przez Chrystusa. Inaczej mówiąc, według Soboru, istnieją trzy grupy przynależących do Kościoła. Pierwszą określa on mianem należących w pełni; druga to należący w sposób niepełny; trzecia zaś bardzo liczna grupa – to tzw. przyporządkowani do Ludu Bożego. Każda z tych trzech form powiązania z Kościołem, opisanych powyżej, umożliwia osiągnięcie zbawienia. Tak więc poza Kościołem nie ma zbawienia, jednak nie oznacza to, że poza kościołem katolickim nie można się zbawić.

– Wytrwać w Kościele

Jak nie ma zbawienia poza Chrystusem, tak też nie ma go poza Kościołem. Kto naprawdę należy do Chrystusa, ten też jest w jakiś sposób związany z całym Jego Mistycznym Ciałem, czyli z Kościołem. Jak też nikt nie powinien odchodzić od Chrystusa, tak też nikt nie powinien oddalać się od Jego Mistycznego Ciała – Kościoła.

Jak już to zostało wspomniane, Kościół nie twierdzi, że niechrześcijanie zostaną potępieni za to, że urodzili się w jakiejś religii niechrześcijańskiej. Kto jednak poznał Kościół jako konieczny do zbawienia, ten powinien przyjąć wszystkie środki zbawcze, jakie się w nim znajdują. Ma zatem obowiązek należeć świadomie do Kościoła, przyjąć chrzest i całą Ewangelię, powinien też spotykać się z Chrystusem w sakramentach, głównie przez Komunię św.

Każdy człowiek porzucający Kościół, aby stać się wyznawcą innej religii, będzie musiał odpowiedzieć przed Bogiem za swoją dobrowolną decyzję. W każdej bowiem decyzji zawsze wyraża się podlegająca ocenie moralnej uczciwość lub nieuczciwość człowieka, jego szukanie prawdy lub obojętność na nią, miłość lub egoizm.

• kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:26
                        rccc napisał:

> Możliwość zbawienia niechrześcijan dzięki Kościołowi
                        >
                        > Kościół nie twierdzi, że wszyscy niechrześcijanie zostaną potępieni dlatego tyl
                        > ko, że urodzili się poza chrześcijaństwem. Naucza jednak, że jeśli osiągają oni
                        > zbawienie, to nie poza Chrystusem, nie poza oddziaływaniem Ducha Świętego ani
                        > nie poza Kościołem. Istnieje bowiem jedyne dla wszystkich ludzi Źródło zbawczej
                        > łaski. Jest nim Jezus Chrystus, Syna Boży i prawdziwy człowiek, oraz Duch Święty.

Aha już nie uczy ale przez setki lat nauczał ! ze poza sektą katolicką nie ma wybawienia !!
                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:37
                          taki judaizm do dzis naucza, ze trzeba sie urodzic z matki zydowki, zeby byc "wybrancem"
                          chrzescikanstwo to bardzo postepowa w prownaniu z nimi religia
                          • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:38
                            > chrzescikanstwo to bardzo postepowa w prownaniu z nimi religia

Nie mówimy tutaj o chrześcijaństwie, a o katolicyźmie.
                            • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:42
                              katolicyzm mimo iz jest obecnie niszczony od srodka i tak jest upgradem
                              • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 17:50
                                Tak, współczesny katolicyzm jest upgradem względem chrześcijaństwa. Chrześcijaństwo było religią monoteistyczną, a takowe mają tendencje do znacznego zamordyzmu. Katolicyzm też był kiedyś opartą częściowo na chrześcijaństwie religią monoteistyczną, w związku z tym na długi okres zawładnął życiem poddanych. Jednak wraz ze zdobywanym terytorium przejmował coraz więcej zwyczajów i kultów podbijanych ludów, stawał się religia politeistyczną, a przez to jego kontrola nad jednostką słabła. Obecnie katolicyzm jest już typową religią politeistyczną, z setkami różnych kultów, bożków, świętych, dlatego katolicy zaprzestali palenia innych na stosach. Każdy katolik obecnie ma inny zestaw czczonych bóstw wiec ewentualne tępienie innowierców jest w jego przypadku hipokryzją. Ale to nie wszystko, Bóg chrześcijan był wszędzie. Wszędzie, czyli w otaczającym nas Wszechświecie. Nauka obecnie poszła na tyle do przodu, że takie umiejscowienie Boga (a właściwie wszystkich bogów czczonych przez katolików) grozi jego (ich) negatyzną weryfikacją przez naukowców. Dlatego też teologowie postanowili katapultować Boga wraz z pomniejszymi bóstwami poza Wszechświat. Łudzą się, ze w ten sposób uchronią swój kult. Tak na prawdę, określenie, ze Bóg znajduje się poza Wszechświatem oznacza, ze wcale się nie znajduje. W ten sposób katolicyzm powoli ewoluuje w stronę ateizmu.
                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:11
                                  taka jest twoja wizja katolicyzmu?
                                  twoja sprawa
                                  moja wizja judaizmu i illuminatow jest podobna do twojej oceny katolicyzmu
                                  • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:14
                                    Judaizm też z religii monoteistycznej stał się politeistyczną, by dążyć do ateizmu? Możliwe, nie pasjonuję się az tak bardzo judaizmem, katolicyzm bardziej zaprząta moją uwagę z racji faktu, ze 1% płaconego przeze mnie podatku zasila właśnie firmę o nazwie KośKat Sp. b.o.
                                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:23
                                      sadyceusze byli w sumie ateistami
                                      faryzeusze przeksztalcili sie w obecny Judaizm
                                      srodowiska lewicowe zawsze mialy ogromna reprezentacje ludzi pochodzenia zydowskiego
                                      Rothschildowie to najwieksz rodzina Illuminatow - ich logo tzw "gwiazda Dawida" (biblia nic nie wspomina o tym symbolu) znajduje na fladze Izraela.
                                      Prezydent tego kraju 4 lata temu oznajmil, ze wlasnie wykupuja Manhattan (zgralo sie to czasowo z poczatkiem swiatowego kryzysu finansowego) i Polske (ogromny wzrost zadluzenia naszegp kraju).
                                      • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:28
                                        > Prezydent tego kraju 4 lata temu oznajmil, ze wlasnie wykupuja Manhattan (zgral
                                        > o sie to czasowo z poczatkiem swiatowego kryzysu finansowego) i Polske (ogromny
                                        > wzrost zadluzenia naszegp kraju).

4 lata temu? Kto wtedy był polskim premierem? A kto prezydentem?
                                        • ka_p_pa Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:30
                                          >
                                          > 4 lata temu? Kto wtedy był polskim premierem? A kto prezydentem?
                                          Mason i żyd:))))
                                          Ten głupek rozwadnia Ci wątek, olej trolla.
                                          • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:33
                                            > Ten głupek rozwadnia Ci wątek, olej trolla.

Przesadzasz, nie rozwadnia tylko umożliwia wyciąganie coraz ciekawszych wniosków. :)
                                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:45
                                          prezydent Izraela wypowiedzial te slowa 10.10.2007
                                          reaktywacja B'nai B'rith Polska 9.09.2007
                                          ostatnie posiedzenie Sejmu V kadencji 19.09.2007
                                          poczatek swiatowego kryzysu finasowego 09.2007
                                          wybory parlamentarne 21.10.2007 - zwyciestwo PO
                                          smierc L.Kaczynskiego 10.04.2010
                                          • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 19:08
                                            > prezydent Izraela wypowiedzial te slowa 10.10.2007

Czyli nie 4 lata temu. I jak Ci ufać, skoro podajesz nieprawdziwe informacje? :D

> smierc L.Kaczynskiego 10.04.2010

A co to ma do rzeczy? Hel też Żydzi zrzucali?
                                            • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 19:14
                                              strikemaster napisał:
                                              > > prezydent Izraela wypowiedzial te slowa 10.10.2007
                                              Czyli nie 4 lata temu. I jak Ci ufać, skoro podajesz nieprawdziwe informacje? : D

rccc: czyzby 2007 nie byl 4 lata temu?

strikemaster napisał: Hel też Żydzi zrzucali?

hel nie, ale moze jaks wersje stuxneta?
                                              • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 19:17
                                                > rccc: czyzby 2007 nie byl 4 lata temu?

10.10.2007 według moich obliczeń nie był 4 lata temu. Ale ja tylko skromnym wyznawcą Dress Code'a jestem.

> hel nie, ale moze jaks wersje stuxneta?

Nie żałuj sobie, to musiał być hel.
                                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 19:29
                                                  powiedzialem "Prezydent tego kraju 4 lata temu oznajmil..." a ty twierdzisz, ze ile lat temu? :)))
                                                  • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 19:59
                                                    > powiedzialem "Prezydent tego kraju 4 lata temu oznajmil..." a ty twierdzisz, ze
                                                    > ile lat temu? :)))

3 lata, 4 miesiące i jakieś 18 dni temu. :) Uprzedzajac, nie jestem matematykiem. :)

Poza tym, jak widzisz, kilka miesięcy ma w tym przypadku istotne znaczenie.
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:10
                                                    chcesz zmienic ogolnie przyjeta w wielu jezykach zasade - twoja sprawa :)
                                                    ja sie na to nie pisze :)
                                                  • strikemaster Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 08:47
                                                    > chcesz zmienic ogolnie przyjeta w wielu jezykach zasade - twoja sprawa :)
                                                    > ja sie na to nie pisze :)

Swój wiek zawsze podajesz zaokrąglony w górę? Wiem, że przed 18-tką to wielce pożądane, ale jak dorośniesz, zobaczysz, że to nic miłego tak ciągle się o rok postarzać. :)
                                      • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:43
                                        Rccc------długo tak możesz endrolić synku ?
                                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:47
                                          a co, boisz sie konkurencji? :)))
                                        • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:10
                                          voxave napisała:

> Rccc------długo tak możesz endrolić synku ?

On tam ma od małego :))
                                          • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:12
                                            sadzisz po sobie?
                                          • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:54
                                            Kolter---ha ha Rcc ma malego i od tego zmartwienia tak endroli :)
                                            • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:59
                                              voxave napisała:

> Kolter---ha ha Rcc ma malego i od tego zmartwienia tak endroli :)

To taki mały antysemicki smyk
                                              • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:10
                                                lepiej juz wam? :)
                                                • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 05:36
                                                  Rcc----zatkało atykanskie kakao ?
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 07:36
                                                    a ktoz tak domaga sie perel? :)
                                      • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:08
                                        rccc napisał:

> sadyceusze byli w sumie ateistami

Bzdura.

> faryzeusze przeksztalcili sie w obecny Judaizm

Kolejna bzdura .

> srodowiska lewicowe zawsze mialy ogromna reprezentacje ludzi pochodzenia zydowskiego

Gdzie , znasz dwa nazwiska a cała lewica jest Żydowska ??

> Rothschildowie to najwieksz rodzina Illuminatow - ich logo tzw "gwiazda Dawida"
                                        > (biblia nic nie wspomina o tym symbolu) znajduje na fladze Izraela.

Jesteś pewny ?? masz na to jakieś dowody ?

> Prezydent tego kraju 4 lata temu oznajmil, ze wlasnie wykupuja Manhattan (zgral
                                        > o sie to czasowo z poczatkiem swiatowego kryzysu finansowego) i Polske (ogromny
                                        > wzrost zadluzenia naszegp kraju).

No patrz jak mały naród dyma świat cały :))
                                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:11
                                          bzdury

kolter-xxl napisał: ...

• kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:15
                                            rccc napisał:

> bzdury
                                            >
                                            >
                                            > kolter-xxl napisał: ...

Bzdury ? ale o co panience chodzi ??
                                            • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:17
                                              to sie panienki spytaj nie mnie

z "drzewkiem" sobie nie radzisz?
                                              • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:18
                                                rccc napisał:

> to sie panienki spytaj nie mnie
                                                >
                                                > z "drzewkiem" sobie nie radzisz?

Ta, ale akurat o tobie przenajświętsza panienko pisałem
                                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:33
                                                  i to oznacza, ze jestes "profesorem"
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:39
                                                    rccc napisał:

> i to oznacza, ze jestes "profesorem"

To ze przy waszej katolickiej znajomości ST jestem przy was niczym Profesor !!
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:45
                                                    nie znasz sie na NT
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:46
                                                    rccc napisał:

> nie znasz sie na NT

Udowodnij robiąc ten swój konkurs :)))))))))))))))))))))))))))))))))
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:54
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,721,125360472,125440543,Re_Zgrzeszyc_mysla_mowa_uczynkiem_lub_zaniedba.html
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:58
                                                    Wiem kolego i żebyś się tu osrał to i tak nie udowodnisz ze Jezus był przeciwny obrzezaniu !!
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:07
                                                    masz jakies talmudyczne ciagotki fekaliczne?

a co powiesz o obrzezaniu w Jan 7,21-23 ?
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:19
                                                    rccc napisał:

> masz jakies talmudyczne ciagotki fekaliczne?
                                                    >
                                                    > a co powiesz o obrzezaniu w Jan 7,21-23 ?

No a co mam ci powiedzieć ?? Czyżby Jezus odrzucił tam nakaz obrzezania ??
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:31
                                                    zdaniem wielu teologow tak
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:35
                                                    rccc napisał:

> zdaniem wielu teologow tak

Nie rozumiesz , wiec kłamiesz ze jacyś teologowie !! Sprawa jest prosta;faryzeusze łamali szabas żeby obrzezać , jedna Jezusa chcieli zabić za to ze ratował życie człowieka w szabas !!

Nawet średnio rozgarnięty teolog zrozumiałby prosty tekst !!

jeżeli człowiek może przyjmować obrzezanie nawet w szabat, aby nie przekroczono Prawa Mojżeszowego, to dlaczego złościcie się na Mnie, że w szabat uzdrowiłem całego człowieka?
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:40
                                                    w oryginale Jezus mowi o uczynieniu chorego calym

a obrzezanie jest tego przeciwienstwem
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:50
                                                    rccc napisał:

> w oryginale Jezus mowi o uczynieniu chorego calym
                                                    >
                                                    > a obrzezanie jest tego przeciwienstwem

Facet !! nie skupiaj się tu na obrzezaniu a na szabasie z jego nakazem nie wykonywania wszelkich czynności bo tylko o to chodzi w tych wersetach !! Poczytaj 15 rozdział Dziejów apostolskich i co tam napisano obrzezaniu w jakieś 15 lat po śmierci Jezusa !!

Dopiero po tym spotkaniu zaprzestano obrzezania nowych członków zboru chrześcijańskiego !!
                                                    Jedyne czego wymagano wytłuściłem ci boś jak widać mało kumaty .

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=392
                                                    1 Niektórzy przybysze z Judei nauczali braci: «Jeżeli się nie poddacie obrzezaniu według zwyczaju Mojżeszowego, nie możecie być zbawieni»1.
                                                    2 Kiedy doszło do niemałych sporów i zatargów między nimi a Pawłem i Barnabą, postanowiono, że Paweł i Barnaba, i jeszcze kilku spośród nich uda się w sprawie tego sporu do Jerozolimy, do Apostołów i starszych. 3 Wysłani przez Kościół szli przez Fenicję i Samarię, sprawiając wielką radość braciom opowiadaniem o nawróceniu pogan.
                                                    4 Kiedy przybyli do Jerozolimy, zostali przyjęci przez Kościół, Apostołów i starszych. Opowiedzieli też, jak wielkich rzeczy Bóg przez nich dokonał. 5 Lecz niektórzy nawróceni ze stronnictwa faryzeuszów oświadczyli: «Trzeba ich obrzezać i zobowiązać do przestrzegania Prawa Mojżeszowego». 6 Zebrali się więc Apostołowie i starsi, aby rozpatrzyć tę sprawę.

Mowa św. Piotra

7 Po długiej wymianie zdań przemówił do nich Piotr: «Wiecie, bracia, że Bóg już dawno wybrał mnie spośród was, aby z moich ust poganie usłyszeli słowa Ewangelii i uwierzyli2. 8 Bóg, który zna serca, zaświadczył na ich korzyść, dając im Ducha Świętego tak samo jak nam3. 9 Nie zrobił żadnej różnicy między nami a nimi, oczyszczając przez wiarę ich serca. 10 Dlaczego więc teraz Boga wystawiacie na próbę, wkładając na uczniów jarzmo, którego ani ojcowie nasi, ani my sami nie mieliśmy siły dźwigać. 11 Wierzymy przecież, że będziemy zbawieni przez łaskę Pana Jezusa tak samo jak oni».
                                                    12 Umilkli wszyscy, a potem słuchali opowiadania Barnaby i Pawła o tym, jak wielkich cudów i znaków dokonał Bóg przez nich wśród pogan.

Mowa św. Jakuba

13 A gdy i oni umilkli, zabrał głos Jakub i rzekł: «Posłuchajcie mnie, bracia! 14 Szymon opowiedział, jak Bóg raczył wybrać sobie lud spośród pogan. 15 Zgadzają się z tym słowa Proroków, bo napisano:
                                                    16 Potem powrócę
                                                    i odbuduję przybytek Dawida,
                                                    który znajduje się w upadku.
                                                    Odbuduję jego ruiny i wzniosę go,
                                                    17 aby pozostali ludzie szukali Pana
                                                    i wszystkie narody, nad którymi wzywane jest imię moje -
                                                    mówi Pan, który to sprawia.
                                                    18 To są [Jego] odwieczne wyroki4.
                                                    19 Dlatego ja sądzę, że nie należy nakładać ciężarów na pogan, nawracających się do Boga, 20 lecz napisać im, aby się wstrzymali od pokarmów ofiarowanych bożkom, od nierządu, od tego, co uduszone, i od krwi5. 21 Z dawien dawna bowiem w każdym mieście są ludzie, którzy co szabat czytają Mojżesza i wykładają go w synagogach».

Dekret Apostołów

22 Wtedy Apostołowie i starsi wraz z całym Kościołem postanowili wybrać ludzi przodujących wśród braci: Judę, zwanego Barsabas, i Sylasa i wysłać do Antiochii razem z Barnabą i Pawłem. 23 Posłali przez nich pismo tej treści: «Apostołowie i starsi bracia przesyłają pozdrowienie braciom pogańskiego pochodzenia w Antiochii, w Syrii i w Cylicji. 24 Ponieważ dowiedzieliśmy się, że niektórzy bez naszego upoważnienia wyszli od nas i zaniepokoili was naukami, siejąc zamęt w waszych duszach, 25 postanowiliśmy jednomyślnie6 wybrać mężów i wysłać razem z naszymi drogimi: Barnabą i Pawłem, 26 którzy dla imienia Pana naszego Jezusa Chrystusa poświęcili swe życie. 27 Wysyłamy więc Judę i Sylasa, którzy powtórzą wam ustnie to samo. 28 Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, nie nakładać na was żadnego ciężaru oprócz tego, co konieczne. 29 Powstrzymajcie się od ofiar składanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu. Dobrze uczynicie, jeżeli powstrzymacie się od tego. Bywajcie zdrowi!»
                                                    30 Wysłannicy przybyli więc do Antiochii i zwoławszy lud, oddali list. 31 Gdy go przeczytano, ucieszyli się z jego pocieszającej treści. 32 Juda i Sylas, którzy byli również prorokami7, w częstych przemówieniach zachęcali i umacniali braci. 33 Po upływie pewnego czasu wyprawili ich bracia z pozdrowieniami pokoju od braci do tych, którzy ich wysłali. <34 >8 35 A Paweł i Barnaba przebywali w Antiochii, nauczali i razem z wielu innymi głosili słowo Pańskie.
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:56
                                                    mi wystarcza to co Jezus przekazal w Jana 7,21-23
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:57
                                                    rccc napisał:

> mi wystarcza to co Jezus przekazal w Jana 7,21-23

No na tym polega problem , kogoś kto niema ochoty słuchać.
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 23:01
                                                    czasem rzeczy przekazuje sie rzeczy poza slowami - poczatkiem Zen byl gest Buddy podnaszacego kwiat, jeden uczen zrozumial te nauke i uzyskal oswiecenie
                                                    ten przekaz trwa do dzisiaj
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 23:07
                                                    rccc napisał:

> czasem rzeczy przekazuje sie rzeczy poza slowami - poczatkiem Zen byl gest Budd
                                                    > y podnaszacego kwiat, jeden uczen zrozumial te nauke i uzyskal oswiecenie
                                                    > ten przekaz trwa do dzisiaj

Nie dorabiaj sobie tutaj teorii nie rozumiesz prostego tekstu ewangelii i tyle .
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 07:35
                                                    tak sobie to tlumacz "profesorze" :)
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 09:00
                                                    rccc napisał:

> tak sobie to tlumacz "profesorze" :)

Ty z to sobie w głupawy sposób tłumacz to jako zakaz wykonywania obrzezania :))))))))))))))))) Szczególnie w świetle tych słów Jezusa ; Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni.
                                                  • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 09:06
                                                    Kolter---te wszystkie niedoskobki maja encyklopedie wyzwisk i inwektyw pod adresem przeciwnikow bajek--na droge zycia ja dostaja,w ramach miłości bliżniego :)
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 09:09
                                                    voxave napisała:

> Kolter---te wszystkie niedoskobki maja encyklopedie wyzwisk i inwektyw pod adre
                                                    > sem przeciwnikow bajek--na droge zycia ja dostaja,w ramach miłości bliżniego :)

Ten cały CCCP to klasyczny przykład tłuka który dorabia sobie historyjki pod swoje urojenia
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 10:24
                                                    myslisz, ze chamstwem cos udowodnisz?

jesli nie jestes tlukiem to powinienes znac podstawy jezyka miedzynarodowego:
                                                    www.circumstitions.com/Xy.html
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 15:47
                                                    rccc napisał:

> myslisz, ze chamstwem cos udowodnisz?

Chamstwem ?? czyli pisanie o kimś prawdy jest chamstwem ??
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 16:07
                                                    rccc napisał:

>
                                                    > jesli nie jestes tlukiem to powinienes znac podstawy jezyka miedzynarodowego:

www.circumstitions.com/Xy.html
                                                    Zanim cokolwiek wkleisz to dobrze się z tym zapoznaj !!Przecież teraz ewidentnie potwierdzasz tylko to o czym ja ci pisałem wczoraj !! Na samym początku masz 15 rozdział Dziejów Apostolskich potem wielokrotnie cytowany jest przeciwnik obrzezania Paweł, a tylko raz zacytowano słowa Jezusa z ew Jana wiec o co ty walczysz ?? Przecież tam nie ma dowodu na to ze sam Jezus był przeciwny obrzezaniu !!
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 21:28
                                                    pierwszy cytat na tej stronie to jedyna w NT wypowiedz Jezusa na temat obrzezania i autor portalu interpretuje je jako wypowiedz przeciw obrzezaniu.

• kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 21:39
                                                    rccc napisał:

> pierwszy cytat na tej stronie to jedyna w NT wypowiedz Jezusa na temat obrzezan
                                                    > ia i autor portalu interpretuje je jako wypowiedz przeciw obrzezaniu.

Tak właśnie zbudowano mity o trójcy, duszy czy inne bzdety ale liczą sie proste słowa zawarte w ewangeliach
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 21:48
                                                    Ewangelia według Tomasza

To są tajemne słowa, które wypowiedział Jezus żywy, a zapisał je Didymus Juda Tomasz.

53 Spytali Go uczniowie Jego: "Obrzezanie jest pożyteczne czy nie?" Odrzekł im: "Gdyby było potrzebne, ojcowie płodziliby obrzezanych w ich matkach, ale obrzezanie w Duchu znalazło prawdziwie pełny pożytek".

• kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 21:56
                                                    rccc napisał:

> Ewangelia według Tomasza

Nie ma czegoś takiego !! ;to apokryf z końca drugiego wieku !!
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 22:07
                                                    ale ewangelie Judasza to faryzeusze do dzis lansuja jako autentyk :)

wracajac do podanych przez ciebie wersow Dziejow Apostolskich - jak to zinterpretujesz?

Mowa św. Piotra

10 Dlaczego więc teraz Boga wystawiacie na próbę, wkładając na uczniów jarzmo, którego ani ojcowie nasi, ani my sami nie mieliśmy siły dźwigać

a ty napisales, ze
                                                    "Dopiero po tym spotkaniu zaprzestano obrzezania nowych członków zboru chrześcijańskiego !!
                                                    Jedyne czego wymagano wytłuściłem ci boś jak widać mało kumaty ."
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,721,125360472,125442692,Re_Zgrzeszyc_mysla_mowa_uczynkiem_lub_zaniedba.html

• kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 22:30
                                                    rccc napisał:

> ale ewangelie Judasza to faryzeusze do dzis lansuja jako autentyk :)

Też mnie nie interesuje .

> wracajac do podanych przez ciebie wersow Dziejow Apostolskich - jak to zinterpr
                                                    > etujesz?
                                                    >
                                                    > Mowa św. Piotra
                                                    >
                                                    > 10 Dlaczego więc teraz Boga wystawiacie na próbę, wkładając na uczniów jarzmo,
                                                    > którego ani ojcowie nasi, ani my sami nie mieliśmy siły dźwigać
                                                    >
                                                    > a ty napisales, ze
                                                    > "Dopiero po tym spotkaniu zaprzestano obrzezania nowych członków zboru chrześci
                                                    > jańskiego !!
                                                    > Jedyne czego wymagano wytłuściłem ci boś jak widać mało kumaty ."

No bo to właśnie było to spotkanie jak widać nie kumaty jesteś :)) zapoznaj się w całości z 15 rozdziałem Dziejów ; 1) Niektórzy przybysze z Judei nauczali braci: Jeżeli się nie poddacie obrzezaniu według zwyczaju Mojżeszowego, nie możecie być zbawieni. (2) Kiedy doszło do niemałych sporów i zatargów między nimi a Pawłem i Barnabą, postanowiono, że Paweł i Barnaba, i jeszcze kilku spośród nich uda się w sprawie tego sporu do Jerozolimy, do Apostołów i starszych. (3) Wysłani przez Kościół szli przez Fenicję i Samarię, sprawiając wielką radość braciom opowiadaniem o nawróceniu pogan. (4) Kiedy przybyli do Jerozolimy, zostali przyjęci przez Kościół, Apostołów i starszych.
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 23.05.11, 22:32
                                                    rccc jesteś tak tępy ,czy w głupawy sposób szukasz dziury w moim rozumowaniu żeby mnie obśmiać :)) ??
                                                  • kolter-xxl rccc 23.05.11, 22:46
                                                    Widzę że temat cię przerasta choć buńczucznie mówiłeś to o mnie ,ale dam ci szansę na rehabilitację co myślisz na temat dziedziczenia przez Jezusa tzw tronu Dawidowego ?

Łuk 1,32;

Będzie On wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida.
                                                  • rccc Re: rccc 23.05.11, 22:58
                                                    Mesjasz Synem Bożym*

35 Nauczając w świątyni, Jezus zapytał: «Jak mogą twierdzić uczeni w Piśmie, że Mesjasz jest Synem Dawida? 36 Wszak sam Dawid mówi w Duchu Świętym: Rzekł Pan do Pana mego: Siądź po prawicy mojej, aż położę nieprzyjaciół Twoich pod stopy Twoje*. 37 Sam Dawid nazywa Go Panem, skądże więc jest [tylko] jego synem?» A wielki tłum chętnie Go słuchał.

• kolter-xxl Re: rccc 23.05.11, 23:06
                                                    rccc napisał:

> Mesjasz Synem Bożym*

Jednak Biblia wyraźnie mówi ze bóg zmienił zdanie co do zasiadania przez Jezusa na tronie Dawida jakieś 600 lat przed narodzeniem Jezusa !!
                                                    To albo bóg( biblia) kłamie ,albo dorobiono Jezusowi legendę z której wynika ze będzie na tym tronie :)))
                                                  • rccc Re: rccc 23.05.11, 23:12
                                                    a kto powiedzial "krolestwo moje nie jest z tego swiata"?

religia, ktora wierzy tylko w to , ze DNA i obrzezanie zapewni im zbawienie jest droga do nikad
                                                  • kolter-xxl Re: rccc 23.05.11, 23:16
                                                    rccc napisał:

> a kto powiedzial "krolestwo moje nie jest z tego swiata"?
                                                    Czyli tron Dawidowy nie obejmuje naszego świata ??

>
                                                    > religia, ktora wierzy tylko w to , ze DNA i obrzezanie zapewni im zbawienie jes
                                                    > t droga do nikad

No jakoś żadna o DNA nie wspomina w swoich księgach
                                                  • rccc Re: rccc 23.05.11, 23:27
                                                    sam mowiles - w tym watku - ze ST nic nie mowi o Jezusie :)

Jezus mowil o odbudowaniu swiatyni w 3 dni - czy ludzie rozumieli o co mu chodzi?

pewna religia skupia sie na przykazaniu "czyncie sobie ziemie poddana"
                                                    a Jan Chrzciciel powiedzial im
                                                    7 * A gdy widział, że przychodzi do chrztu wielu spośród faryzeuszów i saduceuszów, mówił im: «Plemię żmijowe, kto wam pokazał, jak uciec przed nadchodzącym gniewem? 8 Wydajcie więc godny owoc nawrócenia, 9 a nie myślcie, że możecie sobie mówić: "Abrahama mamy za ojca", bo powiadam wam, że z tych kamieni może Bóg wzbudzić dzieci Abrahamowi. 10 Już siekiera do korzenia drzew jest przyłożona. Każde więc drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. 11 Ja was chrzczę wodą dla nawrócenia; lecz Ten, który idzie za mną, mocniejszy jest ode mnie; ja nie jestem godzien nosić Mu sandałów. On was chrzcić będzie Duchem Świętym i ogniem. 12 Ma On wiejadło w ręku i oczyści swój omłot: pszenicę zbierze do spichlerza, a plewy spali w ogniu nieugaszonym».
                                                  • kolter-xxl Re: rccc 23.05.11, 23:30
                                                    rccc napisał:

> sam mowiles - w tym watku - ze ST nic nie mowi o Jezusie :)
                                                    >
                                                    > Jezus mowil o odbudowaniu swiatyni w 3 dni - czy ludzie rozumieli o co mu chodz
                                                    > i?

Nie odwracaj tematu a odpowiedz na proste pytanie !! Czemu Jezusowi nie należy sie tron Dawida ??
                                                  • rccc Re: rccc 23.05.11, 23:36
                                                    a czym wedlug ciebie jest "tron Dawida"?
                                                  • kolter-xxl Re: rccc 23.05.11, 23:37
                                                    rccc napisał:

> a czym wedlug ciebie jest "tron Dawida"?

Należy mu się ten tron czy nie ???
                                                  • rccc Re: rccc 24.05.11, 01:42
                                                    Jezus odrzucil "tron Dawida" (w rozumieniu owczesnych i w rozumieniu pewnej religii) podczas kuszenia na pustyni, gdy szatan oferowal mu wszystkie krolestwa swiata

Jezus nie raz zwracal faryzeuszom uwage, ze nie rozumieja czym jest Prawo
                                                    a ci oskarzyli Go o lamanie Prawa i wg talmudu skazali Gona smierc

Konflikt trwa do dzisiaj - Illuminaci chca wprowadzic New World Order i rzadzic calym swiatem

Prawdziwy "tron Dawida" jest jednak duchowy i Illuminaci sie o tym wkrotce przekonaja

I jeszcze jedna dygresja - nie wiem dlaczego pewnym ludziom tak latwo przychodzi wierzyc w to, ze Bog komunikowal sie z Abrahamem czy Mojzeszem, a nie wierza, ze mogl sie objawic w postaci Jezusa Chrystusa.

Nauki Jezusa sa znacznie glebsze duchowo niz te zawarte w ST, nie mowiac o talmudzie czy kabale (astrologia i numerologia)

• kolter-xxl Re: rccc 24.05.11, 07:57
                                                    rccc napisał:

> Jezus odrzucil "tron Dawida" (w rozumieniu owczesnych i w rozumieniu pewnej rel
                                                    > igii) podczas kuszenia na pustyni, gdy szatan oferowal mu wszystkie krolestwa swiata

Co za debilizmy znowu kopiujesz ?? Jezus nie odrzucił tronu który mu się należał !! ale odrzucił osobę która próbowała mu go dać :))))).

Znajdź mi w tym tekście z ew Mateusza słowa w z których wynika ze Jezus odrzuca tron ??

" (8) Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu wszystkie królestwa świata oraz ich przepych (9) i rzekł do Niego: Dam Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon. (10) Na to odrzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Jest bowiem napisane: Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz. (11) Wtedy opuścił Go diabeł, a oto aniołowie przystąpili i usługiwali Mu."

> Jezus nie raz zwracal faryzeuszom uwage, ze nie rozumieja czym jest Prawo
                                                    > a ci oskarzyli Go o lamanie Prawa i wg talmudu skazali Gona smierc

To tak jak ja dziś z takimi jak ty religiantami rozmawiam :)))

I jeszcze jedna dygresja - nie wiem dlaczego pewnym ludziom tak latwo przychodz
                                                    > i wierzyc w to, ze Bog komunikowal sie z Abrahamem czy Mojzeszem, a nie wierza,
                                                    > ze mogl sie objawic w postaci Jezusa Chrystusa.

Prosta sprawa z nimi ponoć bóg rozmawiał tylko rozmawiał i nie widzieli go ,
                                                    a Jezus bogiem nie był , napisał o tym Jan czyli ktoś kto z Jezusem ponoć trzy i pół roku chodził po Palestynie :))

Nauki Jezusa sa znacznie glebsze duchowo niz te zawarte w ST, nie mowiac o talm
                                                    > udzie czy kabale (astrologia i numerologia)

Szczerbiec cytujesz ???
                                                  • rccc Re: rccc 24.05.11, 08:19
                                                    a ja moge cie zacytowac, ale to bedzie sie odnosic do ciebie - Co za debilizmy znowu kopiujesz ??

• kolter-xxl Re: rccc 24.05.11, 08:24
                                                    rccc napisał:

> a ja moge cie zacytowac, ale to bedzie sie odnosic do ciebie - Co za debilizmy
                                                    > znowu kopiujesz ??

Jako człek małej wiedzy nie wiesz ze sam odniosłeś sie do ew Mateusza oraz opisanego tam kuszenia Jezusa :))) to twoje słowa ; " Jezus odrzucil "tron Dawida" (w rozumieniu owczesnych i w rozumieniu pewnej religii) podczas kuszenia na pustyni, gdy szatan oferowal mu wszystkie krolestwa swiata "

To słowa jedynej ewangelii która to opisuje !!! Ew Mateusza 4,8-11 -Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu wszystkie królestwa świata oraz ich przepych i rzekł do Niego: Dam Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon.Na to odrzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Jest bowiem napisane: Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz. Wtedy opuścił Go diabeł, a oto aniołowie przystąpili i usługiwali Mu.
                                                  • rccc Re: rccc 24.05.11, 08:40
                                                    a jakie bylo rozumienie wspolczesnych i wg ST? oni chcieli fizycznego krolestwa na ziemi

www.mesjasz.info/book-page/4-przymierze-z-dawidem-%E2%80%93-jego-potomek-zasi%C4%85dzie-na-tronie-izraela-po-wieczne-czasy
                                                    wedlug ST Wszechmocny złożył Dawidowi następujące obietnice:
                                                    1. Dom Dawida (czyli jego fizyczni potomkowie) będzie trwał na wieki
                                                    2. Jego Królestwo będzie trwało na wieki.
                                                    3. Na tronie Dawida zasiądzie władca, który będzie rządził wiecznie.

w sensie duchowym to sie spelnilo w Jezusie - krolestwo moje nie jest z tego swiata

ale inni wciaz szukaja ludzi z "odpowiednim" DNA (o tym napisane jest w linku)

• kolter-xxl Re: rccc 24.05.11, 08:51
                                                    rccc napisał:

> a jakie bylo rozumienie wspolczesnych i wg ST? oni chcieli fizycznego krolestwa
                                                    > na ziemi

Ano chcieli !!

wedlug ST Wszechmocny złożył Dawidowi następujące obietnice:
                                                    > 1. Dom Dawida (czyli jego fizyczni potomkowie) będzie trwał na wieki

Potem zerwał tą obietnicę.

> 2. Jego Królestwo będzie trwało na wieki.
                                                    3. Na tronie Dawida zasiądzie władca, który będzie rządził wiecznie.
                                                    >
                                                    > w sensie duchowym to sie spelnilo w Jezusie - krolestwo moje nie jest z tego sw
                                                    > iata

Bzdura to ma być królestwo tego tez świata !! ma objąć ziemie po tzw armagedonie

> ale inni wciaz szukaja ludzi z "odpowiednim" DNA (o tym napisane jest w linku)

No i co z tego ??
                                                    Nadal nie udzieliłeś prostej odpowiedzi ; Należy mu się ten tron czy nie ???
                                                  • rccc Re: rccc 24.05.11, 09:00
                                                    alez odpowiedzialem

forum.gazeta.pl/forum/w,721,125360472,125475453,Re_rccc.html
                                                    kolter-xxl napisał: Nadal nie udzieliłeś prostej odpowiedzi ; Należy mu się ten tron czy nie ???

• kolter-xxl Re: rccc 24.05.11, 09:01
                                                    rccc napisał:

> alez odpowiedzialem

Nie odpowiedziałeś , ja pytam czy należy mu się tron !!!!
                                                  • rccc Re: rccc 24.05.11, 09:08
                                                    ja odpowiedzialem

a ty mi nie powiedziales czym jest wedlug ciebie "tron Dawida"
                                                  • kolter-xxl Re: rccc 24.05.11, 09:18
                                                    rccc napisał:

> ja odpowiedzialem

No skoro tak to ja twierdze ze Jezusowi nie należy się ten tron !!!
                                                    Dowody są aż nadto widoczne w Biblii !!!

>
                                                    > a ty mi nie powiedziales czym jest wedlug ciebie "tron Dawida"

Tron Dawida to dziedziczna władza nad całą zamieszkana ziemią , nie tylko nad Judą !!
                                                  • rccc Re: rccc 24.05.11, 09:20
                                                    a jaki napis widnial nad ukrzyzowanym Jezusem?
                                                  • kolter-xxl Re: rccc 24.05.11, 09:26
                                                    rccc napisał:

> a jaki napis widnial nad ukrzyzowanym Jezusem?

Taki jaki umieścił go w swojej ewangelii ewangelista !!
                              • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:22
                                RCC---coś na kształt kornikow was gryzie czy może to obudzone sumienie :)
                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:26
                                  a ty masz cos do powiedzenia?

trenuj lepiej buddyjska perfekcje ---> slusznej mowy
                                  • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:40
                                    Rcc--no nikt mi tego nie zabroni żaden człkekokształtny :)
                                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:46
                                      no to robta co chceta
                              • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 20:46
                                rccc napisał:

> katolicyzm mimo iz jest obecnie niszczony od srodka i tak jest upgradem

Zasysa go jego własna kupa ??
                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:14
                                  takie pytanie mogl wymyslic tylko za przeproszeniem Gowniarz

kolter-xxl napisał:Zasysa go jego własna kupa ??
                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:16
                                    rccc napisał:

> takie pytanie mogl wymyslic tylko za przeproszeniem Gowniarz
                                    >
                                    > kolter-xxl napisał:Zasysa go jego własna kupa ??

Wierzyć w misję Krk może tylko 12 letni gó...arz
                                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:19
                                      masz prawo sie mylic
                                      • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:20
                                        rccc napisał:

> masz prawo sie mylic

Ta, mam ,ale w jakiej ??
                          • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 20:44
                            rccc napisał:

> taki judaizm do dzis naucza, ze trzeba sie urodzic z matki zydowki, zeby byc "w
                            > ybrancem"
                            > chrzescikanstwo to bardzo postepowa w prownaniu z nimi religia

ta ,tzw chrześcijaństwo w ramach postępu odrzuciło żydowski zakaz modłów do bohomazów i dlatego na pysk przed kawałkiem płótna padacie jak jacyś aborygeni przed puszką coca coli ?
                            • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:16
                              chrzescijanstwo jest bardziej postepowa religia od judaizmu

zaczynajac od chrztu zamiast okaleczania/obrzezania
                              • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:17
                                rccc napisał:

> chrzescijanstwo jest bardziej postepowa religia od judaizmu
                                >
                                > zaczynajac od chrztu zamiast okaleczania/obrzezania

No popatrz a kto ci dał prawo osądzać to co nakazał żydom bóg , ponoć też i twój bóg ?
                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:23
                                  za slabo znasz Nowy Testament
                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:24
                                    rccc napisał:

> za slabo znasz Nowy Testament

Przy takich jak ty jestem w tym temacie profesorem !!
                                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:32
                                      no to jak sie Jezus odniosl do "obrzezania" "profesorze"?
                                      • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:36
                                        rccc napisał:

> no to jak sie Jezus odniosl do "obrzezania" "profesorze"?

Tak samo jak i jego apostołowie ,czyli obrzezanie było normą aż do 49 roku kiedy Paweł zbuntował się przeciwko temu .Poza tym pisałeś o Starym a nie Nowym Testamencie , a Jezus występuje tylko w Nowym.
                                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:47
                                          wiec nie wiesz co Jezus powiedzial o obrzezaniu
                                          • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:51
                                            rccc napisał:

> wiec nie wiesz co Jezus powiedzial o obrzezaniu

Więc nie wiesz ze o Jezusie Stary Testament nic nie mówi ?
                                            • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:02
                                              mowi tylko Sanhedryn nie rozpoznal Mesjasza
                                              • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:03
                                                rccc napisał:

> mowi tylko Sanhedryn nie rozpoznal Mesjasza

No a co to ma do obrzezania ??
                                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:12
                                                  chyba ci juz sie myla watki :)
                      • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:20
                        Rccc-----jestes nastepnym nauczajacym--no patrzecie apostoł--tak chodzicie stadami jak weganie a jaka miłoscia do ludzi palacie----płaca wam od nawróconego czy co?
                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:28
                          a kogo ja nawracam - ciebie?

jest wolnosc slowa i ja z tego korzystam tak jeak inni, wliczajac antykatolickich bywalcow tego forum
                          • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:42
                            Rcccc----a kto cie tam wie--moze chcesz zaistniec na forum w świadomości ludzkiej bo tak sie ciskasz ha ha
                            • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:49
                              sadzisz po sobie?
                              • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:53
                                Rcc--komunały i badziewie sadzisz kolo :)
                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:56
                                  to samo sadze o twoich "wypowiedziach"
                                  • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 19:02
                                    Rcc--masz taki sam namolny styl jak jeden xionc z tego forum :)
                                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 19:10
                                      nicka mam od kiedy logowanie jest obowiazkowe (2005)
                                      zadnego innego nie mam

a jesli chodzi o styl - kwestia gustu

dzieki twoim wpisom i innych moich rozmowcow mam szanse na opanowywanie perfekcji cierpliwosci i za to jestem wam wdzieczny

• voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 19:27
                                        Rcc--i ja ową cierpliwośc szlifuje:)
                                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 19:33
                                          jeden z Illumianatow powiedzial kiedys o planie wprowadzenia New World Order - "ktos to musi zrobic"
                                          moze i mial racje - ale zapomnial co Jezus powiedzial O Judaszu (ze lepiej byloby dla Judasza gdyby sie nigdy nie urodzil, mimo iz Syn czlowieczy ma byc wydany)
                                          • voxave Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 19:59
                                            Rcc---biedny Judasz--gdyby nie spełnił roli jaka mu Jezus przydzielil nie byłoby zmarwychwstania
                                            a jeszcze mu każdy za jego poświecenie pluje w twarz ....
                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:27
                    rccc napisał:

> jak bys sie wglebil w katechizm, zamiast "pier.ol , od rzeczy" to zauwazylbys,
                    > ze wg katechizmu Kosiol to cos wiecej niz kosciol katolicki
                    >
                    > [b]36 "Święta Matka Kościół utrzymuje i naucza, że naturalnym światłem rozumu l
                    > udzkiego można z rzeczy stworzonych w sposób pewny poznać Boga, początek i cel
                    > wszystkich rzeczy" 12. Bez tej zdolności człowiek nie mógłby przyjąć Objawienia
                    > Bożego. Człowiek posiada tę zdolność, ponieważ jest stworzony "na obraz Boży"
                    > [/

No to mamy ewidentną sprzeczność z naukami katechizmu a encyklika papieską Humani generis
                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:37
                      nie ma zadnych sprzecznosci
                      • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 20:45
                        rccc napisał:

> nie ma zadnych sprzecznosciS

Sam ze sobą gadasz czy co ??
                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:18
                          nie, a ty?
                          • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:19
                            rccc napisał:

> nie, a ty?

Do kogo kierujesz te słowa ??
                            • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:21
                              do kogos z nadpobudliwoscia :)
                              • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:22
                                rccc napisał:

> do kogos z nadpobudliwoscia :)

Wejdź na stronkę z dupciami i zrób sobie dobrze trochę wyluzujesz.
                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:24
                                  znasz to z doswiadczenia?
                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:25
                                    rccc napisał:

> znasz to z doswiadczenia?

No , pisałeś mi kiedyś na priva co cie rozładowuje .
                                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:26
                                      klamiesz
                                      • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:28
                                        Kolter miło mi .
                                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:29
                                          znowu klamiesz :)
                                          • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:31
                                            udowodnij ze kłamię
                                            • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:39
                                              to nie jest make a wish contest :)
                                              • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:42
                                                Nie popisuj sie angielskim a wróć do tematu
                                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:43
                                                  to nie jest koncert zyczen
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:44
                                                    rccc napisał:

> to nie jest koncert zyczen

Fogg jeszcze żyje ?
                                                  • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:13
                                                    a kto to jest Fogg?
                                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 22:20
                                                    rccc napisał:

> a kto to jest Fogg?

Mnietka nie znasz ??
              • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:29
                rccc napisał:

> pijesz do tego, ze katolicyzm uwaza, ze nie ma zbawienia poza katolicyzmem?
                >
                > no to jestes w bledzie - Kosciol wcale tak nie twierdzi, co mozna znalezc w kat
                > echizmie.
                >
                > do zbawienia czlowiek moze dojsc sam - Jezus powiedzial "krolestwo boze jest we
                > wnatrz was"

Czyżby po prawie 1,5 lat nieomylna nauka się zmieniła ??

Extra Ecclesiam nulla salus
                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:38
                  nic sie nie zmienilo
                • pocoo Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:43
                  kolter-xxl napisał:

> Czyżby po prawie 1,5 lat nieomylna nauka się zmieniła ??

A jakże.Trudno nadążyć.
                  Tak jak napisał skomar;
                  "Bóg jest NIEZMIENNY ale postępowy.
                  Kościół jest ŚWIĘTY ale grzeszny".
                  Skomar najlepiej wie.
                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 16:51
                  www.teologia.pl/m_k/zag08-6.htm#6
                  6. Jakie możliwości zbawienia posiada człowiek, który nawraca się dopiero w chwili śmierci? Mt 20,1-16

Bóg pragnie zbawić każdego, każdemu chce udzielić nagrody, dlatego może osiągnąć życie wieczne nawet ten, kto nawraca się dopiero w chwili śmierci. To nawrócenie polega na szczerym, wypływającym z miłości żalu za grzechy, na pragnieniu zadośćuczynienia Bogu i ludziom za wyrządzone krzywdy, a także na chęci przyjęcia sakramentu pojednania. Kto nie zna tego sakramentu lub nie może go przyjąć, np. z powodu nieosiągalności kapłana, temu Bóg także przebaczy wszystkie, nawet najcięższe grzechy, jeżeli tylko za nie szczerze, z miłości ku Niemu żałuje.

• karbat Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 17:48
                    rccc napisał:
                    ..................
                    --------------

wierco wiesz doskonale , ze dla KATOLIKA nie ma zbawienia jak tylko przez kosciol katolicki ,
                    stoi jak wol czarno na bialym w KKK. po co mlodzisz . rzucasz sie jak wsza . katolik znajacy katolickiego boga, wypierajacy sie go, nie dajacy na tacowe ma przegwizdane . poczytaj sobie .
                    dalej, wielebne cwaniaki nie wykluczaja zbawienia wierow Voodoo , wierzacych w sfiente krowy itp. o tym tez pisza .

ba firma z krzyzem na dachu, nie wyklucza zbawienia nawet Adolfa Hitlera
                    ( zawsze mogl szczerze zalowac ,w momencie smierci, za swe grzechy ) ,
                    No i on mial niemale zaslugi dla kosciola katolikow ....
                    milego pobytu z Adolfem Hitlerem , w katolickim niebie .
                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 18:04
                      ja mowilem o niekatolikach a ty mi wmawiasz, ze mowilem o katolikach :)

obejrzyj sobie jeszcze raz "drzewko" "medrcu" :)
                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 20:47
                    rccc napisał:

> [b]6. Jakie możliwości zbawienia posiada człowiek, który nawraca się dopiero w
                    > chwili śmierci? Mt 20,1-16

No ale o co ty walczysz ??
                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:20
                      a ty o co walczysz?
                      • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:21
                        rccc napisał:

> a ty o co walczysz?

Nie nauczyli cię wklejać komentowanego tekstu ?, było by łatwiej dojść co cię męczy .
                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:26
                          o czym ty mowisz?
                          • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:26
                            No o tym
                            • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:28
                              czyli nie masz nic do powiedzenia :)
                              • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:29
                                No skoro osioł nie ma pytań
                                • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:30
                                  to sie kolter nazywa?
                                  • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:32
                                    Dla buraka osseya pan Kolter
                                    • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:38
                                      jak Kolter to nie pan
                                      jak pan to nie Kolter
                                      • kolter-xxl Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:39
                                        Czy pni lubi czczę ?
                                        • rccc Re: Zgrzeszyć myślą, mowa, uczynkiem lub zaniedba 22.05.11, 21:42
                                          zapytaj "pni"

kolter-xxl napisał:

> Czy pni lubi czczę ?
    • filippa.pippa Zgrzeszyć? 26.05.11, 09:46
      strikemaster napisał:

> Zauważyłem w katolicyźmie ciekawą rzecz. Można zgrzeszyć myślą, a brakiem myśli
      > zgrzeszyć się nie da. O czym to świadczy? :)

O twojej ignorancji to świadczy, czyli o głupocie twojej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka