21.10.11, 13:11
Mam do Was prośbę o radę. Lada rok zakładam rodzinę i powstanie problem chrztu dzieci.
Nie jestem związany z żadnym kościołem, choć jestem wierzący. Chrzest, to jednak podstawa w KK, a moja dziewczyna jest katoliczką. Jej rodzice jeszcze bardziej ortodoksyjni.
Moim rodzice generalnie nie wtrącją się do osobistych spraw, więc z tej strony problemu nie będzie.
Społeczeństwo się niby laicyzuje, ale w statystykach nadal figuruje 89% katolików w Polsce.
Jak nie zgodze się na chrzczenie dzieci, religie, komunie itd. to co będzie jeśli one za 20 lat bedą chciały się potem żenić/ wychodzić za mąż za katolika? Poza tym, czy nie ograniczę ich drogi rozwoju? Laicyzm to przejściowa moda. W Polsce, to obecnie takie palikociarstwo.
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: Chrzest 21.10.11, 13:18
      Tak technicznie tylko.

> Jak nie zgodze się na chrzczenie dzieci, religie, komunie itd. to co będzie jeś
      > li one za 20 lat bedą chciały się potem żenić/ wychodzić za mąż za katolika?

Się ochrzczą, albo wezmą ślub jednostronny?
      • simply_z Re: Chrzest 21.10.11, 13:20
        za 20 alt zajda takie zmiany ,jak w obecnie zlaicyzowanych krajach europy. no worries.
        • mechanicznapomarancz Re: Chrzest 21.10.11, 13:50
          simply_z napisała:

> za 20 alt zajda takie zmiany ,jak w obecnie zlaicyzowanych krajach europy. no w
          > orries.

Ja tej laicyzacji nie widzę w Europie. Mamy tyle państw wyznaniowych- Norwegia, Dania, Wielka Brytania, Grecja, Cypr, Malta, Monako, Liechtenstein. Polska raczej będzie wyznaniowa niż laicka.
          Pamiętasz te milionowe tłumy na pielgrzymkach JPII? Jak to się ma do garstki dziwilągów od Palikota?
          • komorka25 Re: Chrzest 21.10.11, 14:07
            mechanicznapomarancz napisał:

> Pamiętasz te milionowe tłumy na pielgrzymkach JPII?

A widujesz tłumy regularnie bywajace na koncertach gwiazd rocka? to podobne zjawisko, tyle że w Polsce podszyte bałwochwalstwem i histerią na tle "nasz rodak"

>Jak to się ma do garstki dziwilągów od Palikota?

A tu wyłazi twoje katochamstwo, ty "wierzący" bezwyznaniowy tłumoku.
            • mechanicznapomarancz Re: Chrzest 21.10.11, 14:14
              Te tłumy to są wyłącznie na koncertach jasełkowego diabełka Nergala. Dzieci go lubią. Takie fajne ma maski, dymy sztuczne i wrzeszczy jak eunuszek.
              • komorka25 Re: Chrzest 21.10.11, 14:31

> Te tłumy to są wyłącznie na koncertach jasełkowego diabełka Nergala. Dzieci go
                > lubią. Takie fajne ma maski, dymy sztuczne i wrzeszczy jak eunuszek.

Jesteś ograniczony, i to bardzo, skoro nie widzisz niczego poza swoim malutkim polskim katolskim podwóreczkiem i hasającym po nim Nergalem. Tu masz listę największych koncertów na świecie:

1. Rod Stewart na plaży Copacabana - 3,500,000 widzów
                1. Jean Michelle Jarre - Live at Paris la Defense - 3,500,000 widzów
                2. Live 8 concert - ponad million osób
                3. New York Philharmonic w Central Parku w Nowym Jorku - 800,000
                4. Garth Brooks w Central Parku - 750,000
                5. Steve Wozniak′s 1983 US Festival - 670,000
                6. Summer Jam w Watkins Glen - 600,000
                7. Isle of Wight Festival - 600,000
                8. Simon & Garfunkel w Central Parku - 500,000
                9. Toronto SARS Benefit - 450,000
                10. Woodstock 1969 - 400,000
                11. Blockbuster RockFest 1997 - 385,000

Za największy koncert w Polsce uważa się Inwazję Mocy w 2000 roku, na który przyjechało około 700 tys. osób!
                Według szacunków tyle samo osób było na koncercie Prodigy na Przystanku Woodstock 2011.
      • mechanicznapomarancz Re: Chrzest 21.10.11, 13:21
        Czyli króki kurs z katolicyzmu albo małżeństwo pół na pół. To takie nowoczesne, a ja jestem konserwatystą.
        • six_a Re: Chrzest 21.10.11, 13:21
          konserwatysta nie może być nieochrzczony, zanotuj.
    • jasna_olera Re: Chrzest 21.10.11, 13:21
      nie nudzi Ci się takie trollowanie?
      • wersja_robocza Re: Chrzest 21.10.11, 13:25
        Póki ma odbiorców swojej sztuki, nie umrze z głodu i będzie tworzył.;)
    • triismegistos Re: Chrzest 21.10.11, 13:25
      Czy zawsze będziesz się w ważkich życiowych sprawach radzić na forum? Czy po prostu chcesz wywołać pyskówkę używajac określeń takich jak "palikociarstwo"?
    • moonogamistka Re: Chrzest 21.10.11, 13:26
      ladna prowokacja:)
    • soulshunter Re: Chrzest 21.10.11, 13:32
      > Społeczeństwo się niby laicyzuje, ale w statystykach nadal figuruje 89% katolik
      > ów w Polsce.
      moze wez i sie zastanow z tym zakladaniem rodziny? Spoleczenstwo zmierza w kieunku w ktorym niedlugo zaklaanie rodziny bedzie palikociarstwem. Chcesz byc dżezi?
    • urko70 Re: Chrzest 21.10.11, 13:34
      Podstawą w KK to niekoniecznie jest chrzest, tak, tak... wazne ale imo wazniejsza jest wiara w Boga, poza tym można go przyjąć później. To samo jesli chodzi o 1 komunie czy biezmowanie - można później.

Drogę rozwoju wyznaczają dzieciom świadomi mądrzy rodzice, głupi zostawiają ją (drogę) samej sobie i dzieci są kształowane przez ulicę, rowiesników, media.

Myślę, że warto do tego podejść tak:
      jak będą zalytu a jakie wady jednego i drugiego rozwiazania.

Ja nie widzę, żadnej wady ochrzczenia dziecka, nauczania go religii przez mądrych ludzi (głupich do odstrzału).
      • ultimate.strike Re: Chrzest 21.10.11, 14:16
        > Ja nie widzę, żadnej wady ochrzczenia dziecka,

Potem trudno jest się wypisać, dane osobowe w KośKacie zostają na wieki wieków amen, a dzieci niekoniecznie jak dorosną, będa chciały, żeby je wliczać do kościelnych statystyk.

> nauczania go religii przez mądry
        > ch ludzi (głupich do odstrzału).

1. Na czym polega "nauczenie religii"?
        2/ Jak poznać dobroć nauczyciela religii?
    • bruthal Re: Chrzest 21.10.11, 13:52
      Troluj tutaj forum.gazeta.pl/forum/f,721,Religia.html
      bo temat odbiega od tematyki forum
      KOSZ.
      • mechanicznapomarancz Re: Chrzest 21.10.11, 14:15
        Co tu trolować? Tu sami ministanci molestowani wiadomo przez kogo.
        • ultimate.strike Re: Chrzest 21.10.11, 14:16
          Biedny długopis... :)
    • ultimate.strike BTW 21.10.11, 14:29
      O tą rodzinę chodzi? :)
      • billy.the.kid Re: BTW 21.10.11, 15:03
        tak to przez skórę z gamoni wychodzi KArTOfLIZM.
    • kolter-xl Re: Chrzest 22.12.11, 15:43

> Mam do Was prośbę o radę. Lada rok zakładam rodzinę i powstanie problem chrztu
      > dzieci.
      > Nie jestem związany z żadnym kościołem, choć jestem wierzący. Chrzest, to jedna
      > k podstawa w KK, a moja dziewczyna jest katoliczką. Jej rodzice jeszcze bardzie
      > j ortodoksyjni.

No to z kim zakładasz rodzinę , z teściową czy z jej córką ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka