Dodaj do ulubionych

Istnieje tylko Bóg

07.09.12, 21:18
Nie ma niczego innego co nie jest Bogiem. Bóg jest wszystkim co jest. Jest poza czasem i przestrzenią, jest doskonały, wieczny, wypełniony radością i miłością.
To co rzekomo postrzegamy jest snem syna Boga, to iluzja. Wystarczy się przebudzić aby wrócić do Boga.
Obserwuj wątek
    • biimboom Re: Istnieje tylko Bóg 07.09.12, 21:27
      ameeen...
      • kolter-one Re: Istnieje tylko Bóg 15.09.12, 21:05
        :)
      • przestrzep Infantylny panteizm 17.09.12, 17:54
        biimboom napisała:

> ameeen...

Na taki infantylny panteizm mozna tylko odpowiedziec "amen". Panteism to stara idea, ma swoje slabe strony...
    • helschuc Istnieje tylko Umysł 07.09.12, 21:34
      Określenie Bóg jest umowne. Tak samo jak określenie Syn Boga. Lepszym jest słowo Umysł.
      Zresztą słowo jest tylko bardzo niewyraźnym symbolem, nie może nawet w przybliżeniu oddać metafizycznej Prawdy.

• pocoo Re: Istnieje tylko Umysł 08.09.12, 09:36
        helschuc napisał(a):

> Określenie Bóg jest umowne. Tak samo jak określenie Syn Boga. Lepszym jest słow
        > o Umysł.

Znajdź inne określenie ,bo UMYSŁ to bezdyskusyjnie posiadaja ateiści.
        • helschuc Re: Istnieje tylko Umysł 08.09.12, 10:05
          Ego ateistów w rzeczywistości wyznaje monizm materialistyczny. Uważa, że nie istnieje nic poza materią i energią fizyczną. Neguje istnienie Boga.
          Moim zdaniem Umysł jest lepszym określeniem, ale nasze ego jest bardziej przywiązane do słów Bóg, Syn Boga, Duch, bo o nich śni potworne zazwyczaj sny.
          Zresztą słowa tylko nieudolnie, mgliście i pokracznie oddają prawdziwą metafizykę Umysłu.
          • 6burakow Re: Istnieje tylko Umysł 08.09.12, 11:06
            helschuc napisał(a):

> Zresztą słowa tylko nieudolnie, mgliście i pokracznie oddają prawdziwą metafizy
            > kę Umysłu.

Twoje slowa w istocie sa nieudolne, mliste, i pokraczne. A metafizyki nie ma. Jest to jedno z tych mglistych i pokracznych slow i nic wiecej.
            • helschuc Re: Istnieje tylko Umysł 08.09.12, 12:02
              Trudno będzie Ci się uwolnić od "racji" swego ego. Tylko nieliczni nie mają z tym problemu.
              • olek13 Re: Istnieje tylko Umysł 08.09.12, 13:13
                Wielu za to ma problem z wiarą w bzdety.
                Zamiast wyrokować o problemach innych podaj sensowny, logiczny i spójny argument, bo póki co to tak sobie pleplasz i tłumaczysz, że nieliczni kupują te pleplanie...
            • pocoo Re: Istnieje tylko Umysł 08.09.12, 12:42
              6burakow napisał:

> helschuc napisał(a):
              [...]
              > Twoje slowa w istocie sa nieudolne, mliste, i pokraczne. A metafizyki nie ma. J
              > est to jedno z tych mglistych i pokracznych slow i nic wiecej.

A mi się podoba.Jest Ojciec Wolnośc i jego syn Światłość(nehsa) to teraz jeszcze doszedł "Umysł"(helschuc),który napisał,że ja też mogę być bogiem.Dla mnie to nic nowego bo boginią jestem od urodzenia.Znudził mi się ten bóg chrześcijański i jego widzimisię.
      • kolter_hugh1 Re: Istnieje tylko Umysł 15.09.12, 21:07
        :)
    • karbat Re: Istnieje tylko Bóg 07.09.12, 21:39
      helschuc napisał(a):

> Nie ma niczego innego co nie jest Bogiem. Bóg jest wszystkim co jest. Jest poza
      > czasem i przestrzenią, jest doskonały, wieczny, wypełniony radością i miłością

masz na mysli tego boga , ktorego ksiadz katolicki zamyka go w skrzyneczcce
      pod postacia wafelka ... ? .

> To co rzekomo postrzegamy jest snem syna Boga, to iluzja. Wystarczy się przebud
      > zić aby wrócić do Boga.

rozbudzony, napisz cos konkretnego o tym bogu .... poza pustoslowiem, potrafisz to zrobic ? .
      czy tylko tak sobie bzdurzysz, jak ksiadz katolicki, mowiac ... nie wiedzac o czym mowisz .
      • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 07.09.12, 22:15
        Jest tylko jeden Umysł.
        Katolicyzm jest religią dualistyczną.
        Mój sen, to religia (filozofia) niedualistyczna. Odwrotna do materializmu (ateizmu).
        • caroli_ne_86 Re: Istnieje tylko Bóg 20.01.13, 09:54
          helschuc napisał(a):
          > Mój sen, to religia (filozofia) niedualistyczna. Odwrotna do materializmu (atei
          > zmu).
          .tak:)

Witaj helschuc :),
          kropka jest wymiarem ,który nie istnieje??:)
          Wszystko składa się z ..pustki?
    • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 07.09.12, 23:35
      helschuc napisał(a):

> Nie ma niczego innego co nie jest Bogiem. Bóg jest wszystkim co jest.
      > Jest poza czasem i przestrzenią,

Albo jest POZA, albo jest WEWNĄTRZ.

Posłuchaj... to logika:

1) Jeśli bóg jest wewnątrz (jest jednocześnie światem, świat jest nim) to wszystko, co dzieje się W CZASIE dla świata (my nie widzimy przeszłości i przyszłości), dla boga nie może się dziać W CZASIE - a więc jest już przeszłością, jest ustalone i bóg NIE MOŻE MIEĆ WPŁYWU na bieg wydarzeń (one się dla niego już wydarzyły i są przeszłością).

2) Jeśli bóg stoi ponad czasem, to nie ma wpływu na nic, co się z nim dzieje, bo jego, boga czas też nie płynie. Wszystko się już stało i bóg to widzi. Gdyby wkroczył w jakiś szczegół tej przeszłości i go zmienił, to pojawiłby się skutek, którego bóg nie znał (skutek zmiany tego, co bóg znał). A przecież bóg, który nie zna czegoś z historii świata, nie stałby ponad czasem. To jest sprzeczność.

> jest doskonały,

Co to znaczy DOSKONAŁY? Nie rozumiem, czego w przypadku boga może ta cecha dotyczyć. Doskonałość to zgodność z jakimś wzorcem. A więc z jakim? Na jakiej podstawie jakiś wzorzec ustalamy jako doskonały? Na jakiej podstawie Ty go ustalasz? Podaj te wzorce cech, które ci przychodzą na myśl jako doskonałe.

> wieczny,

Żył wiek? A może tylko długo? Ale przecież podobno bóg jest poza czasem, czas go nie dotyczy, a więc jak mierzysz "wieczność"?

Zresztą bóg się kiedyś zaczął (to, co uczestniczy w chronologii zdarzeń MUSI mieć początek) - bóg nie jest wieczny.

> wypełniony radością

Nawet jak zsyła na ludzi nieszczęście to radość go wypełnia. Pięknie.

> i miłością.

Do kogo?

Wiesz - radość i miłość to uczucia. Kto doznaje uczuć, ten mógłby ich nie doznawać. Kto ich doznaje, ten jest powodowany do ich odczuwania jakąś przyczyną. Jaka jest przyczyna radości i miłości boga? Jest taka, czy jej nie ma?

Jeśli jest, to jakiego typu? Zewnętrzna, niezależna od boga? - niemozliwe, bo - jak mówisz - bóg to wszystko. A więc bóg sam sobie organizuje świat tak, by odczuwać radość i miłość. Chce je odczuwać (jest nimi wypełniony bez możliwości zmiany tego stanu rzeczy, a więc nie jest niezależny), więc pewnie świat organizuje tak, by sobie dogodzić. Co by się nie działo, to te uczucia go wypełniają. Czy tak?

> To co rzekomo postrzegamy jest snem syna Boga, to iluzja.

To czym się martwisz? Jeśli to jest sen, to olewamy wszystko, bo nic od nas nie zależy. Hulaj dusza, piekła nie ma. Piekło to wymysł boga, jego sen.

> Wystarczy się przebudzić aby wrócić do Boga.

Pod warunkiem, ze bóg podejmie decyzję, że już nie chce śnić. A jak chcesz na niego wpłynąć? Na doskonałego? Przecież jak on jest doskonały, to się nie uda.

Jakieś to wszystko niespójne. Czy to Twoja prywatna wersja?
      • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 07.09.12, 23:50
        Twoja logika jest całkowicie obłąkaną logiką Twego ego.
        Czy w Twoich snach wszystko jest logiczne?
        Przebudź się. Wiem, że to trudne, ale spróbuj. Jesteś tożsamy z Bogiem. Wróć do Umysłu. Odrzuć ego. Porzuć myśl, że jesteś "logiczny" i mądrzejszy od innych.
        • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 08:36
          Piszesz: "Albo jest POZA, albo jest WEWNĄTRZ. "
          Jak może być coś poza Bogiem, albo wewnątrz Boga? To nielogiczne nawet w Twoim śnie, który Twoje ego uważa za jawę.
          • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 15:10
            helschuc napisał(a):

> Piszesz: "Albo jest POZA, albo jest WEWNĄTRZ. "
            > Jak może być coś poza Bogiem, albo wewnątrz Boga? To nielogiczne nawet w Twoim
            > śnie, który Twoje ego uważa za jawę.

Rozpatruję oba warianty. I jeden, i drugi prowadzą do absurdu. Taki bóg jest logicznie niemożliwy. Twój bóg nie istnieje.

Zadałem ci pytanie. Gdzie jest odpowiedź na nie?

Istnieje tylko to, co potrafimy udowodnić.

PS. LOGICZNIE: brak dowodu nie jest ani istnieniem, ani nieistnieniem - jest niewiedzą. Niewiedza NIE JEST ISTNIENIEM. Nie wolno tak mówić.
            • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:06
              Religią Twego snu jest logika. Nawet w śnie ego widać jej błędy i "nielogiczności".
              • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:26
                helschuc napisał(a):

> Religią Twego snu jest logika. Nawet w śnie ego widać jej błędy i "nielogicznoś
                > ci".

Poproszę o wykazanie tego. Jeśli nie znajdę tu Twojej odpowiedzi na temat, to będzie znaczyło, że nie mówiłeś prawdy.
                • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:40
                  Twoje ego jest zagubione jak u Świadka Jehowy. Dowody biblijne chcesz potwierdzać dowodami biblijnymi.
                  Zastanawiam się dlaczego Twe ego tak kurczowo trzyma się jakichś "zasad logiki". Udowadniania logiki za pomocą logiki.
                  Może znajdę odpowiedź.
                  Czy Bóg potrzebuje logiki? Gdyby potrzebował, byłby nie Bogiem, ale matematykiem, filozofem, albo logikiem. To dobre dla nadętego ego.
                  • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 18:05
                    helschuc napisał(a):

> Czy Bóg potrzebuje logiki?

Czy potrzebowałby, chcesz powiedzieć? Musiałby.

> Gdyby potrzebował, byłby nie Bogiem, ale matematykie
                    > m, filozofem, albo logikiem. To dobre dla nadętego ego.

Brak logiki jest chaosem. Świat nie jest chaotyczny, działa według uporządkowanych reguł. Chcesz udowodnić (alogicznie), że chaos stwarza porządek?

Twoje stawianie chaosu ponad logiką jest wydętym ego. Nie umiesz uazasadnić swoich tez.
                    • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 18:12
                      Nie ma potrzeby uzasadniać niczego co dotyczy ego.
                      Świat nie istnieje, to iluzja ego.
                      • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 18:16
                        helschuc napisał(a):

> Nie ma potrzeby uzasadniać niczego co dotyczy ego.

To nie dotyczy ego, to dotyczy świata. Nie ma potrzeby uzasadniania czegoś n/t świata?

> Świat nie istnieje, to iluzja ego.

Tak, świat to iluzja. Ego to też iluzja wewnątrz iluzji świata. ;) Nie istniejesz. Po co się odzywasz, jak Cię nie ma? Zamknij się. ;)
                      • easyblue Re: Istnieje tylko Bóg 23.09.12, 11:22
                        > Świat nie istnieje, to iluzja ego.
                        I istnieje i nie:) Tworzymy coś na własne potrzeby, ale prawdziwy świat jest gdzie indziej.
        • olek13 Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 12:05
          Znaczy się im brednia bardziej odjechana, tym "prawdziwsza"?
          Kolejny głupek prawi swoje...
          I nie zastanowi się nawet, o czym prawi, bo i po co? W końcu zastanawianie się to wredna robota ego, więc won! Wystarczy coraz radośniej bredzić i oddawać się uczuciu "spełnienia".
          • pocoo Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 13:02
            olek13 napisał:

> Znaczy się im brednia bardziej odjechana, tym "prawdziwsza"?
            >W końcu zastanawianie się
            > to wredna robota ego, więc won! Wystarczy coraz radośniej bredzić i oddawać się
            > uczuciu "spełnienia".

A Ty się uspokój bo ja chcę być bogiem i już.Ty nie chcesz?
            • olek13 Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 13:05
              Ja już jestem, i to niejednym, tylko wszystkimi Bogami ze wszystkich ludzkich rojeń. I niech ktoś mi udowodni, że tak nie jest!
        • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 15:06
          helschuc napisał(a):

> Twoja logika jest całkowicie obłąkaną logiką Twego ego.
          > Czy w Twoich snach wszystko jest logiczne?
          > Przebudź się. Wiem, że to trudne, ale spróbuj. Jesteś tożsamy z Bogiem. Wróć do
          > Umysłu. Odrzuć ego. Porzuć myśl, że jesteś "logiczny" i mądrzejszy od innych.

Moja logika jest poprawna, a Ty nie potrafisz się do niej odnieść. Brak podważenia mojego rozumowania to uznanie, że jest ono prawdziwe.

Bogowie z twoich iluzji są fałszywi i infantylni.
          • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:11
            Twoje ego ma tendencje do oceniania. To typowe dla ego.
            Jak śpiący umysł mógłby przyznać się do błędów w "logice"? Umysł, który śpi uważa, że jego rozumowanie jest poprawne.
            Kiedyś w snach logiczne było, że Ziemia jest płaska. Teraz logiczne jest, że jest Ziemia zbliżona do kuli. Tymczasem Ziemi nie ma. Jest snem Syna Boga.
            • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:33
              helschuc napisał(a):

> Twoje ego ma tendencje do oceniania. To typowe dla ego.

"Moje ego" mysli i szuka logicznego uzasadnienia. A to Ty w tej chwili próbujesz mnie oceniać negatywnie w nadziei, że to zastąpi brakujących dowodów prawdziwości Twoich urojeń i nikt nie zauważy tej manipulacji.

> Jak śpiący umysł mógłby przyznać się do błędów w "logice"? Umysł, który śpi uwa
              > ża, że jego rozumowanie jest poprawne.
              > Kiedyś w snach logiczne było, że Ziemia jest płaska. Teraz logiczne jest, że je
              > st Ziemia zbliżona do kuli. Tymczasem Ziemi nie ma. Jest snem Syna Boga.

Udowodnij to.
              • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 18:14
                Bóg nie potrzebuje dowodów. Potrzebuje ich ego "logika".
                • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 18:18
                  helschuc napisał(a):

> Bóg nie potrzebuje dowodów. Potrzebuje ich ego "logika".

Ale ja potrzebuje dowodów. Gdyby bóg istniał, to by mnie dowiódł swego istnienia. Nie ma dowodu, to nie ma istnienia. A Twój bóg jest iluzją Twojego ego. ;) Udowodnij, że nie jest tak.
    • sclavus Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 00:04
      ... doopa jaś, rozmowa na migi...
      A ty jesteś jego namiestnikiem :D
      • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 08:32
        Jeśli Twoje ego uczepiło się monizmu materialistycznego, albo dualizmu chrześcijańskiego, to nawet rozmowa "na migi" może być trudna.
        Ale spróbuj.
        • billy.the.kid Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 09:03
          ... radością i miłościa..
          ale od czasu do czasu się wq...a.
          a wtedy-niech was ręka boska broni.
          • pocoo Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 09:33
            E tam...
            Ja już wolę dwie osoby boskie;
            Ojca - Wolność i
            Syna Światłość.
            • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 09:56
              pocoo napisała:

> Ja już wolę dwie osoby boskie;
              > Ojca - Wolność i
              > Syna Światłość.

Bóg "osobowy" nie istnieje. To ego wyobraża sobie Boga jako jakieś osoby boskie. Tymczasem Ty jesteś też Bogiem. Tylko musisz to sobie uzmysłowić. Przebudzić się.
              • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 15:11
                helschuc napisał(a):

> Bóg "osobowy" nie istnieje. To ego wyobraża sobie Boga jako jakieś osoby boskie
                > . Tymczasem Ty jesteś też Bogiem. Tylko musisz to sobie uzmysłowić. Przebudzić
                > się.

Żaden bóg nie istnieje.
                • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:13
                  Istnieje tylko jeden Umysł. Nie ma imienia Jahwe, ani żadnego innego, bo go nie potrzebuje.
                  • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:28
                    helschuc napisał(a):

> Istnieje tylko jeden Umysł. Nie ma imienia Jahwe, ani żadnego innego, bo go nie
                    > potrzebuje.

Uzasadnij to. Czekam na dowód.
                    • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:44
                      Dowód uzyskasz jeśli się przebudzisz. Możesz to zrobić ćwiczeniami. Albo przynajmniej zbliżysz się do przebudzenia, "zobaczysz" zarysy Umysłu.
                      Na początek niech Twoje ego przestanie mnie oceniać.
                      • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 18:09
                        helschuc napisał(a):

> Dowód uzyskasz jeśli się przebudzisz. Możesz to zrobić ćwiczeniami. Albo przyna
                        > jmniej zbliżysz się do przebudzenia, "zobaczysz" zarysy Umysłu.
                        > Na początek niech Twoje ego przestanie mnie oceniać.

Oceniam Twoje tezy, a nie Ciebie. Sam powiedziałeś, że są one alogiczne (TWÓJ bóg podobno nie potrzebuje logiki). A ja to tylko potwierdzam. Mówię - w tym jest brak logiki. To jest BEZ SENSU (brak logiki to brak sensu). Co jest pożytecznego w gadaniu bez sensu?
          • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 09:53
            Dlaczego Bóg miałby przejawiać jakiekolwiek negatywne emocje? I wobec kogo? Wobec samego siebie?
            To Twoje ego odczuwa lęki i strach przed Bogiem. Od ego pochodzi całe pozorne zło. Zło jest iluzją.
            • ferro2 Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 10:11
              helschuc napisał(a):

> Dlaczego Bóg miałby przejawiać jakiekolwiek negatywne emocje? I wobec kogo? Wob
              > ec samego siebie?
              > To Twoje ego odczuwa lęki i strach przed Bogiem. Od ego pochodzi całe pozorne z
              > ło. Zło jest iluzją.
              >
              mysle, ze przebudzic to Ty sie musisz, Ty nie spisz w swoich iluzjach a wrecz chrapiesz:D
              • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 10:31
                ferro2 napisała:

> mysle, ze przebudzic to Ty sie musisz, Ty nie spisz w swoich iluzjach a wrecz c
                > hrapiesz:D

To, co uważasz za sen, podpowiada Ci rozwiązanie zagadki Boga. We śnie, cześć Twego umysłu przeżywa rozmaite iluzje, a inna część Twego umysłu uważa je za prawdziwe. Możesz we śnie fruwać, uciekać lub gonić, kogoś zabić, okraść, odczuwać lęk, przeżywać radość. Możesz nawet widzieć siebie z boku, jako obserwator samego siebie.
                Jak się budzisz, to uzyskujesz wgląd w nieprawdziwość snu.
                Wnioski wyciągnij sama.
                • ferro2 Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 20:29
                  helschuc napisał(a):

> ferro2 napisała:
                  >
                  > > mysle, ze przebudzic to Ty sie musisz, Ty nie spisz w swoich iluzjach a w
                  > recz c
                  > > hrapiesz:D
                  >
                  > To, co uważasz za sen, podpowiada Ci rozwiązanie zagadki Boga. We śnie, cześć T
                  > wego umysłu przeżywa rozmaite iluzje, a inna część Twego umysłu uważa je za pra
                  > wdziwe. Możesz we śnie fruwać, uciekać lub gonić, kogoś zabić, okraść, odczuwać
                  > lęk, przeżywać radość. Możesz nawet widzieć siebie z boku, jako obserwator sam
                  > ego siebie.
                  > Jak się budzisz, to uzyskujesz wgląd w nieprawdziwość snu.
                  > Wnioski wyciągnij sama.

ta, jak bYM CALY CZAS MIALA CZYTAC CO WYPISUJESZ TO BYM JUZ DAWNO ODFRUNELA W SINA DAL.:d sorry za pismo:D
              • karbat Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 10:37
                helschuc napisał(a):
                > Nie ma niczego innego co nie jest Bogiem. Bóg jest wszystkim co jest.

ty .... ty jestes bogiem .... , czegos sie najaral ....?.

>Jest poza czasem i przestrzenią, jest doskonały, wieczny, wypełniony radością i miłością

no ... ten twoj buk jest tylko taki jakiego sobie stworzyles ....
                no i wyszla z tego umyslowa sraczka pelna sprzecznosci .

juz trzysta lat temu zauwazono i stwierdzono, czlowiek potrafi stworzyc
                tylko sprzecznego boga bo ... innego nie poptrafi, nie jest w stanie .

> To co rzekomo postrzegamy jest snem syna Boga, to iluzja. Wystarczy się przebud
                > zić aby wrócić do Boga.

sen syna boga ... ,nastepny .... w wierze ... co zna nawet sny syna boga .
                idiotow nie ma potrzeby stwarzac , oni istnieja , sa .
                • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 11:13
                  Twoje ego panicznie się boi, że jeśli się go pozbędziesz, to zlikwidujesz swój umysł.
                  Twoje ego jest agresywne, przestraszone, osądzające.
                  Nie lękaj się przebudzenia. Na początek, w ramach ćwiczeń, spróbuj nie osądzać innych. Jeśli do kogoś Twoje ego czuje żal, nienawiść, czy inne negatywne emocje, usuń je.
                  Prawdę poznały postacie z Waszych iluzji, jak Chrystus, Budda i inni "oświeceni". Oni wiedzieli, że są cząstką Umysłu (Boga), że są tożsami z Bogiem, że materia nie istnieje, że "królestwo nasze jest nie z tego świata".
                  • karbat Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 11:38
                    nie bij piany, wykaz blednosc moich uwag ... pisz konketnie TAK - NIE

> helschuc napisał(a):
                    > > Nie ma niczego innego co nie jest Bogiem. Bóg jest wszystkim co jest.

ty .... ty jestes bogiem .... , TAK - NIE .

> > To co rzekomo postrzegamy jest snem syna Boga, to iluzja.

znasz sny syna boga .... , TAK - NIE .

prosze potraktuj powaznie moje pytanie i na ww odpowiedz jednoznacznie .
                    • pocoo Re: Istnieje tylko Bóg i ja też 08.09.12, 12:54
                      karbat napisał:

> prosze potraktuj powaznie moje pytanie

Psujesz mi zabawę Karbat.Przez chwilę nawet byłam bogiem.
                      Jak można poważnie rozmawiać o wyobrażeniach bogów?
                      • ferro2 Re: Istnieje tylko Bóg i ja też 08.09.12, 20:30
                        pocoo napisała:

> karbat napisał:
                        >
                        > > prosze potraktuj powaznie moje pytanie
                        >
                        > Psujesz mi zabawę Karbat.Przez chwilę nawet byłam bogiem.
                        > Jak można poważnie rozmawiać o wyobrażeniach bogów?

mysle, ze poczuc sie np, czyjas boginia, to nie powinno byc zle:D a nawet interesujace:D
                        • pocoo Re: Istnieje tylko Bóg i ja też 15.09.12, 11:46
                          ferro2 napisała:
                          > mysle, ze poczuc sie np, czyjas boginia, to nie powinno byc zle:D a nawet inter
                          > esujace:D

Facet to tylko przez chwilę widzi w swojej wybrance boginię.
                          Ja "weszłam" w mądrości helschuca,który napisał.że każdy może być bogiem.
                          • ferro2 Re: Istnieje tylko Bóg i ja też 23.09.12, 14:26
                            pocoo napisała:

> ferro2 napisała:
                            > > mysle, ze poczuc sie np, czyjas boginia, to nie powinno byc zle:D a nawet
                            > inter
                            > > esujace:D
                            >
                            > Facet to tylko przez chwilę widzi w swojej wybrance boginię.
                            > Ja "weszłam" w mądrości helschuca,który napisał.że każdy może być bogiem.

ja moze pozostane w swojej starej skorze, a Boga mam jednego w ktorego wierze. Prosba, nie pisz nic o Bogu, bo przykro czyta sie te slowa, ktorymi bluzgacie Boga, wiec moze bez komentarza.Dzieki:D
                  • olek13 Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 12:09
                    > Nie lękaj się przebudzenia

Przemądrzały głupku: skoro taki oświecony jesteś, to racz napisać, CO/KTO ma się przebudzić (przecież nie ma nic tylko Bóg)?
                    • chasyd_666 Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 13:49
                      > Przemądrzały głupku: skoro taki oświecony jesteś, to racz napisać, CO/KTO ma si
                      > ę przebudzić (przecież nie ma nic tylko Bóg)?

Masz rację ,ale tylko na poziomie ludzkiego rozumu...
                      • sclavus Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 15:13
                        znaczy... - twój bóg ma rozum?
                        Paczajta ludziska, do czego to doszło!
                        Według chasyda, bóg ma cóś, co całkowicie nieboskie....
                        Nieboska komedia!.... ale to, to Petrarka :D:D:D
                        ... te, chasyd, a możeś ty boska V kolumna, co???
                        (rechot!!!)
                        • chasyd_666 Re: Istnieje tylko Bóg 11.09.12, 11:30
                          sclavus napisał:

> Według chasyda, bóg ma cóś, co całkowicie nieboskie....

A kto ci powiedział , że rozum jest "całkowicie nieboski" ?...

> (rechot!!!)

rechot idioty ?...
                          • sclavus Re: Istnieje tylko Bóg 15.09.12, 16:29
                            ... Z idioty!!!
                            PeeS - gdyby w jakikolwiek sposób udowodniono, że bóg jest, to jednocześnie udowodniono by, że to cóś, co bogiem jest - jest całkowicie bezrozumne... chasydzie_666
                            I znowu: rechot!
                      • olek13 Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 15:53
                        > Masz rację ,ale tylko na poziomie ludzkiego rozumu...
                        Czyli Ty, hasyd_666 dysponujesz rozumem nieludzkim (nadludzkim?) i coś na ten temat wiesz. Tłumaczyć tego mnie, małemu ludzikowi nie ma sensu, z zasady. Zatem wiesz, ale nie powiesz.
                        A może wcale nie wiesz, tylko słyszałeś, że inni wiedzą (oczywiście ci posiadacze nieludzkich rozumów)? Tylko skąd wiesz, że oni faktycznie są nadludźmi? To tak mówią? Bo tak gdzieś napisano (np. w Biblii)? Tylko skąd wiadomo, że ci nadludzie zwyczajnie nie wciskają innym kitu? Bo ktoś opowiada, że robili magiczne sztuczki?
                        Jest jeszcze taka możliwość, że zaczniesz mi opowiadać, jak to różni ludzie mieli "objawienia", ot tak ich dobra Bozia "oświeciła" i już wiedzą, że Bozia ma taki "nadrozumek"?
                        No i znowu wątpliwość: skąd wiadomo, że ci "oświeceni" nie bredzą w religijnym delirium, tylko faktycznie mają coś do powiedzenia? Bo jak zawsze: dowodów brak. A! - zapomniałem: wiara się dowodami brzydzi.
                        Sorry, tę piaskownicę już zaliczyłem dawno temu...
                        • chasyd_666 Re: Istnieje tylko Bóg 11.09.12, 11:38
                          > > Masz rację ,ale tylko na poziomie ludzkiego rozumu...
                          > Czyli Ty, hasyd_666 dysponujesz rozumem nieludzkim (nadludzkim?)

Błędny i nielogiczny wniosek...Typowe dla ateisów...

--
                          www.youtube.com/watch?v=QemZQKKJbRU&noredirect=1
                          • olek13 Re: Istnieje tylko Bóg 11.09.12, 14:31
                            Jeśli nie dysponujesz takim nieludzkim rozumem, a wypowiadasz się o rozumowaniu na poziomie innym, niż ludzki, to wniosek jest jeden: nie wiesz o czym piszesz.
                            Typowe dla wiercy...
                      • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:35
                        chasyd_666 napisał:

> > Przemądrzały głupku: skoro taki oświecony jesteś, to racz napisać, CO/KTO
                        > ma si
                        > > ę przebudzić (przecież nie ma nic tylko Bóg)?
                        >
                        > Masz rację ,ale tylko na poziomie ludzkiego rozumu...

Rozum ludzki posługuje się logiką. Dlaczego negowanie (odrzucanie) logiki miałoby być lepsze (być wyższym poziomem)? Uzasadnij to.
                        • chasyd_666 Re: Istnieje tylko Bóg 11.09.12, 11:41
                          grgkh napisał:

>
                          > Rozum ludzki posługuje się logiką.

No, rozum ateisty - rzadko... :)

Dlaczego negowanie (odrzucanie) logiki miało
                          > by być lepsze (być wyższym poziomem)?

A skąd wiesz , że rozum boski nie kieruje się wyższym poziomem logiki ?...

--
                          www.youtube.com/watch?v=17xF0e-KNkQ
                          >
                          • grgkh Bóg nie istnieje - oto dowód :))) 15.09.12, 21:19
                            chasyd_666 napisał:

> grgkh napisał:
                            >
                            > >
                            > > Rozum ludzki posługuje się logiką.
                            >
                            > No, rozum ateisty - rzadko... :)

Sposób rozmowy typowy dla teisty.

> > Dlaczego negowanie (odrzucanie) logiki
                            > > miałoby być lepsze (być wyższym poziomem)?
                            >
                            > A skąd wiesz , że rozum boski nie kieruje się wyższym poziomem logiki ?...

A skąd Ty wiesz, że jest odwrotnie? Musiałbyś to udowodnić. Hipoteza nieudowodniona nie jest ani prawdziwa, ani fałszywa - pozostaje POZA opisem świata.

Rozum boski prezentowany przez jego interpretację w wykonaniu wierzących wygląda bardzo kiepsko. Np. wierzący uważają, ze ich bóg jest samodzielny w swoim myśleniu i decydowaniu, a jednak modlą się do niego, bo wydaje się im, że "po znajomości" bóg zrobi to, co mu podsuną.

Przecież bóg według tego opisu nie mógłby być samodzielny i niezależny.

Ale wierzący nie umieją logicznie myśleć. A ateista, taki jak ja, potrafi dostrzec tę sprzeczność. :)))

Jak widzisz, prawda jest inna.

No i zalecałbym Ci zachowywanie się z większą kulturą. Czy myślisz, że chamstwem przekonasz do swoich racji? :)
                  • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 15:04
                    helschuc napisał(a):

> Prawdę poznały postacie z Waszych iluzji, jak Chrystus, Budda i inni "oświeceni
                    > ". Oni wiedzieli, że są cząstką Umysłu (Boga), że są tożsami z Bogiem, że mater
                    > ia nie istnieje, że "królestwo nasze jest nie z tego świata".

Bogowie z wizji tych, o których piszesz, są debilni i infantylni. Nie potrafią znaleźć drogi, by o sobie poinformować ludzi. ;)
                    • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:19
                      Ocenianie przez ego, że ktoś jest debilny, infantylny jest bardzo dla ego typowe. Twoje ego niepotrzebnie boi się, że ktoś może być mądrzejszy, lepszy, bogatszy, że stracisz indywidualność, której przecież nie posiadasz, która jest kłamstwem ego.
                      • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:30
                        Czekam na dowody Twoich tez oraz uzasadnienie, że wnoszą one cokolwiek niezbędnego do opisu świata.
                        • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:51
                          Świat nie istnieje. Jest snem "części" Umysłu. Przestrzenią, w której realizują się myśli Syna Boga o oddzieleniu od Ojca.
                          W dużym przybliżeniu uzmysławia to przypowieść o synu marnotrawnym. Chciał opuścić swego ojca, ale pożałował tego i wrócił. Nie chciał być skazany na ból, głód, choroby i hańbiące pasanie świń.
                          Po co Ty skazujesz się na to? Wróć do Umysłu.
                          • grgkh Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 18:13
                            helschuc napisał(a):

> Świat nie istnieje. Jest snem "części" Umysłu. Przestrzenią, w której realizują
                            > się myśli Syna Boga o oddzieleniu od Ojca.

Przyjmijmy na chcwile Twoje założenie. Moja krytyka Twoich tez jest wytworem Umysłu, tak? Wobec tego jest ona poprawna, bo jest zgodna z logiką z tym, co jest jedynym "sposobem myślenia". Wykazuję, że to, co mówisz Ty, sensu nie ma. To Twoja działalność jest artefaktem, snem, wynaturzeniem, bo jest alogiczna.

> W dużym przybliżeniu uzmysławia to przypowieść o synu marnotrawnym. Chciał opuś
                            > cić swego ojca, ale pożałował tego i wrócił. Nie chciał być skazany na ból, głó
                            > d, choroby i hańbiące pasanie świń.
                            > Po co Ty skazujesz się na to? Wróć do Umysłu.

Ja wciąż jestem wewnątrz swojego umysłu. Dokąd mam wracać? To Ty powinieneś wrócić z Umysłu do umysłu. Pobyt w Umyśle źle na Ciebie działa i prowadzi do alogicznych wniosków. Wracaj. Do logiki wracaj.
                            • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 18:23
                              Twoje ego już mnie męczy. Nie interesują mnie żadne intelektualne wyczyny ani zabawa w logikę.
                              Zajmuję się tylko tym, co jest zupełnie oczywiste, a co nie zostało dostrzeżone w chmurach złożoności, w których myślisz, że myślisz.
                              Bóg daje mi tylko szczęście.
                              To On dał mi moją funkcję.
                              Zatem moja funkcja musi być szczęściem.
                              • 6burakow Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 21:00
                                Na mozg ludzki mozna wplynac narkotykami i wywolac wizje. Mozg moze tez wytwarzac swoje wlasne narkotyki i swoje wlasne wizje. To co sie dzieje z toba jest wlasnie wynikiem takiej nierownowagi chemii w twoim mozgu. Uciekasz w urojenia bo daje ci to ten sam "high" co narkotyki.
                                • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 21:06
                                  Twoje ego najwyraźniej brało lekcje u Dody. ;)))
                                  Przebudzeni to Twoim zdaniem "napruci winem i palący jakieś zioła".
                                  Uśmiałem się szczerze. Dzięki. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do Umysłu.
                                  • 6burakow Re: Istnieje tylko Bóg 09.09.12, 01:55
                                    helschuc napisał(a):

> życzę szybkiego powrotu do Umysłu.

Moj umysl ma sie calkiem dobrze.
              • pocoo Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 12:59
                ferro2 napisała:
                > mysle, ze przebudzic to Ty sie musisz, Ty nie spisz w swoich iluzjach a wrecz c
                > hrapiesz:D

Ale Ty jesteś...
                Helschuc pisze,że kazdy może być bogiem.Miliardy bogów,sami bogowie...to dopiero jazda.Mi się to bardzo podoba.
        • sclavus Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 15:06
          ... mój drogi (;)).... wskakukujesz (choć właściwie: wyskakujesz!), tu z tezą(?). że bóg to słowo...
          Miałbyś nawet i rację, ale tylko w tym jednym, że bóg to słowo, gdybyś napisał bóg z małej litery (i słowo też)
          Jawisz się zatem, jako nowy filozof (filozof newage?), z nową tezą i ... uporem w kierunku tejże :D
          Masz się za filozofa-mędrca???
          Wybacz! Twoje późniejsze: ty też jesteś bogiem - każdy jest bogiem.... - to pogrąża ... ciebie!
          Chcesz jakiejś poważnej polemiki? Nie wyskakuj (jak Filip z konopii) z twierdzeniami: (!)
          Koniec i kropka - bóg jest, nawet jeśli - jak twierdzisz - jest Słowem.... a doopa!!!! Ta jest na pewno!!!
          Powodzenia w przemysleniach...
          PeeS - kiedyś, ktoś, dawno temu powiedział, że bóg to Myśl... to było (nawet) zaciekawiające, ale dla ateisty - niestety - odpychające (samo słowo bóg)... tym niemniej, wgłębiłem się i doszedłem, że to nawet ciekawe podejście, ale jakże zgubne dla wszystkich religii świata tego... Bowiem gdyby nawet, gdyby to Myśl była bogiem, to nie masz religii, która by tego nie wykrzywiła na wszystkie możliwe - i niemożliwe też - sposoby... pozostawiając jedynie odpad defekacyjny...
          jeszcze raz: powodzenia w przemyśleniach....
          • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 17:27
            sclavus napisał:

> ... mój drogi (;)).... wskakukujesz (choć właściwie: wyskakujesz!), tu z tezą(?
            > ). że bóg to słowo...

Chyba pomyliłeś autora i wątki. Po co Bogu słowa?
            To dualiści uważają, że Bóg podyktował jakieś święte słowa, księgi, mądrości, przykazania.
            Te rzeczy istnieją tylko w iluzjach. Do chwili przebudzenia.
            • sclavus Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 19:17
              to weź się - qrva - i obudź!!!
              PeeS - niczego nie pomyliłem... zaczynam ciebie uważać za pomyłkę... :O
              • helschuc Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 19:56
                sclavus napisał:

> to weź się - qrva - i obudź!!!
                > PeeS - niczego nie pomyliłem... zaczynam ciebie uważać za pomyłkę... :O

Cóż, Twoje ego konkuruje same ze sobą w chocholim tańcu iluzji, lęków, spirali negatywnych emocji. Stąd Twa agresja i wulgaryzmy. Całe zło bierze się od EGO. Uwolnij się od niego, to proste.
                • sclavus Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 21:11
                  Psychiczny analityk?
                  Psychiczny - na pewno....
                  PeeS - nawiedzonych tu - już dość!
                  • kolter-xl Re: Istnieje tylko Bóg 08.09.12, 23:57
                    sclavus napisał:

> Psychiczny analityk?
                    > Psychiczny - na pewno....
                    > PeeS - nawiedzonych tu - już dość!

Niech sobie będzie , jak oszołomstwo zniknie to my sobie do gardeł zaczniemy po tygodniu skakać :))
                • caroli_ne_86 Re: Istnieje tylko Bóg 20.01.13, 09:50
                  helschuc napisał(a):

Całe zło bierze się od EGO.
                  >

Nie ma zła:)
                  To tylko brak zrozumienia
    • chasyd_666 Świat wg ateisty... 08.09.12, 13:38
      Ateista wierzy ,że istnieje tylko to , co on uzna , że istnieje...
      Np taki grgkh twierdzi , że w Średniowieczu nie istniały atomy , fale el-magn., planeta Neptun, czarne dziury, galaktyki itd... :)
      • grgkh Świat wg logicznie myślącego 08.09.12, 15:01
        chasyd_666 napisał:

> Ateista wierzy ,że istnieje tylko to , co on uzna , że istnieje...

Jestem logikiem. Istnieje dla mnie to, czego dowód istnienia mam.

Ateizm nic do tego nie ma. Niestety, niektórzy ateiści są alogiczni z innych powodów. Ale też niestety, niemal wszyscy teiści są alogiczni ze względu na konieczność podporządkowania się dogmatowi religijnemu.

Dla teistów istnieje to, co uznają za istniejące. Tak jak to powiedziałeś powyżej :))) - mówiłeś o sobie, przyjacielu. Dla nich istnieje to bez dowodu, jako istnienie absolutne i niepodważalne. Bez sensu. religia jest bez sensu i degeneruje ludzkie umysły, co widać na przykładzie mojego przyjaciela.

Co w myśleniu ma większy sens - logika czy rezygnacja z niej - to oczywiste.

Przyjacielu, namawiam Cię na powrót do normalnego (w odróżnieniu od nienormalnego czyli religijnego) myślenia, z pełnym wykorzystaniem logiki.

> Np taki grgkh twierdzi , że w Średniowieczu nie istniały atomy , fale el-magn.,
        > planeta Neptun, czarne dziury, galaktyki itd... :)

To oczywiste. DLA LUDZI wtedy nie istniały te obiekty i pojęcia. WTEDY dla ludzi istniała płaska Ziemia. Czy DZISIAJ nadal taka dla nas istnieje?

Istnienie jest zawsze DLA NAS. Nie ma istnienia ABSOLUTNEGO i NIEPODWAŻALNEGO. Istnienie jest skutkiem dowodu i/lub wnioskowania. Nie ma innego istnienia.
      • kotekali Re: Świat wg ateisty... 08.09.12, 18:30
        ale ty jestes madry chasyd :)
        • sclavus Re: Świat wg ateisty... 08.09.12, 19:19
          ... ale tylko - inaczej!
      • kolter-xl Wiara chasyda 08.09.12, 21:08
        chasyd_666 napisał:

> Ateista wierzy ,że istnieje tylko to , co on uzna , że istnieje...
        > Np taki grgkh twierdzi , że w Średniowieczu nie istniały atomy , fale el-magn.,
        > planeta Neptun, czarne dziury, galaktyki itd... :)

Chasyd myśli ze jak do kościołka co niedziele pójdzie to mu bozia wybaczy to ze jego naród wybrany nienawidzi z całego serca :)))
        • marina0321 Re: Wiara chasyda 08.09.12, 21:44
          Ale ubaw..._helschuc_ filozofuje, a reszta się wpienia i powstaje piana mydlana. Wolę pianę morską, he,he.
          • kolter-xl Re: Wiara chasyda 08.09.12, 23:53
            marina0321 napisał(a):

> Ale ubaw..._helschuc_ filozofuje, a reszta się wpienia i powstaje piana mydlana
            > . Wolę pianę morską, he,he.

Reszta ? olewam go ciepłym moczem , kolejny nawiedzony .
    • helschuc na koniec 08.09.12, 23:45
      Więcej znajdziecie w tekstach o niedualistycznych nurtach np. Advaita Vedanta, Buddyzm, Kurs Cudów, czy Zniknięcie Wszechświata.
      Przebudźcie się. Warto :)
      • kolter-xl Re: na koniec 08.09.12, 23:56
        helschuc napisał(a):

> Więcej znajdziecie w tekstach o niedualistycznych nurtach np. Advaita Vedanta,
        > Buddyzm, Kurs Cudów, czy Zniknięcie Wszechświata.
        > Przebudźcie się. Warto :)

Nie śpię :)) Kliczko jakiegoś kelnera w Moskwie zlał. No a Adamek duchem świętym i modłami rodziny radia maryja wspierany pokonał jakiegoś murzyna , też kelnera . Rozbudzony jestem tak że ze zastanawiam się czy nie pójść co knajpy popić sobie :))
        • helschuc Re: na koniec 09.09.12, 00:02
          Twoja religia, to monizm materialistyczny. Pij dużo alkoholu, szybciej się zmienisz w proch ziemi i przestaniesz straszyć w snach. ;)
          Pozdrawiam
          • 6burakow Re: na koniec 09.09.12, 01:58
            odlot zupelny
      • matylda.m1 Re: na koniec 14.10.12, 16:51
        helschuc napisał(a):

> Więcej znajdziecie w tekstach o niedualistycznych nurtach np. Advaita Vedanta,
        > Buddyzm,

Jesteś buddystą?Buddyzm jest doktryną ateistyczną.To wiara w demony.Z sektą Ningma sympatyzuje min.aktor Steven Seagal.
        Inne podejście ma do buddyzmu ograniczony umysłowo i nie potrafiący czytać i pisać pasterz tybetański,a inne wypasiony lama-tulku z klasztoru tybetańskiego.Wielu lamaickich mnichów pozostaje przez całe życie "nieoświeconymi" ciemniakami,bo tylko zajmuje się sprzątaniem, gotowaniem i usługiwaniem mnichom wyższym rangą.Taki mnich przez całe życie żywi się prażoną mąką,popija słoną herbatę z masłem i żyje jak asceta,kiedy inny mnich z wyższą rangą w hierarchii je mięso i uprawia seks z kobietami i mężczyznami,bo on praktykuje "Krótką Ścieżkę Oświecenia"Proponuję przeczytać książkę angielskiej buddystki Alexandry David-Neel(pt." "Cudotwórcy i Mistycy Tybetu"),która opisała bardzo dokładnie,na jakie bzdury marnują czas (kilka,kilkanaście lat,a nawetcałe życie) w swoich pustelniach "święci mężowie"
        lamaizmu.Facet siedzi przez kilka lat w zamurowanej lepiance z gliny i kamieni,przez otwieraną dziurę służący(uczeń) dostarcza mu papu(jałmużna od okolicznych chłopów),a on w mroku przez te parę lat wizualizuje sobie na ścianie obraz holograficzny demona.Jak już sobie
        wyobrazi tego demona,a obraz jego(halucynacja) nie znika mu przed oczyma,to siłą wyobraźni próbuje nim kierować i spędza na tym kilka lat. Jak już potrafi "sterować" swoją halucynacją,to sam siebie uważa i jest uważany przez ciemnotę tybetańską za "świętego człowieka" i cudotwórcę,a wtedy może żyć na koszt wieśniaków i odbierać pokłony. Zachodni okultyzm i
        satanizm(Crowley,Bławatska),czerpały garściami z buddyzmu tybetańskiego.

• kolter-xl Re: na koniec 14.10.12, 17:12
          matylda.m1 napisała:
          >
          > Jesteś buddystą?Buddyzm jest doktryną ateistyczną.To wiara w demony.

No popatrz to Jakub brat Jezusa był ateistą :))

Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą.
          • matylda.m1 Re: na koniec 14.10.12, 17:24
            Moze z nim było tak jak jest z Tobą?Piszesz ,ze jesteś ateistą a prawdę mówiąc jesteś śJ::)
            • kolter-xl Re: na koniec 14.10.12, 18:08
              matylda.m1 napisała:

>Piszesz ,ze jesteś ateistą a prawdę mówiąc jesteś śJ::)

Po raz kolejny udowadniasz ze jesteś uprzedzona choć sama nie wiesz czemu .Jak widać nie znasz ich skoro mnie z nimi łączysz .
        • karbat Re: na koniec 14.10.12, 17:35
          matylda.m1 napisała:
          > helschuc napisał(a):

> > Więcej znajdziecie w tekstach o niedualistycznych nurtach np. Advaita Ved
          > anta, Buddyzm,

> Jesteś buddystą?Buddyzm jest doktryną ateistyczną.To wiara w demony

pierwsze zdanie - z ateistow robisz wierzacych w demony ... tragedia .
          aby przeczytac reszte twoich stwierdzen .... to by znaczylo zakpic sobie z elementarnej
          ludzkiej inteligencji .
        • caroli_ne_86 Re: na koniec 20.01.13, 22:00
          Mylisz się Matyldo ...ale może kiedyś znajdę więcej czasu,żeby Ci to wyjaśnić:).
      • caroli_ne_86 Re: na koniec 20.01.13, 09:58
        helschuc napisał(a):
        > Przebudźcie się. Warto :)

Nie patrz na Nas zrozpaczonym wzrokiem ,jeśli śnimy pięknie to po co
        się budzić?:)
    • tadeo7890 Re: Istnieje tylko Bóg 15.09.12, 11:16
      Polecam artykuły o koncepcji Boga z witryny ”Kosmologia - nauka duchowa”.
      Bóg nie przebywa zamknięty w kościołach, ale jest wszechobecny, czyli także wewnątrz naszego jestestwa. Obecność Boga przejawia się w naszym dążeniu do poszukiwania prawdy i uniwersalnej miłości:
      Czy można żyć bez Boga?
      • 6burakow spadaj spammerze! 15.09.12, 16:59
        • marina0321 Re: spadaj spammerze! 15.09.12, 20:28
          Dlaczego ma spadać, czy to nie jest forum "Religia"?
          • kolter-xl Re: spadaj spammerze! 15.09.12, 20:35
            marina0321 napisał(a):

> Dlaczego ma spadać, czy to nie jest forum "Religia"?

Może dlatego ze to głupawy spamer który na wielu forach wkleja ten swój powielony tekst ,czyli jest zasranym spamerem !! Nie dyskutuje tylko nagabuje !!
            • marina0321 Re: spadaj spammerze! 16.09.12, 11:09
              kolter-xl napisał:

> marina0321 napisał(a):
              > > Dlaczego ma spadać, czy to nie jest forum "Religia"?

> Może dlatego ze to głupawy spamer który na wielu forach wkleja ten swój powielo
              > ny tekst ,czyli jest zasranym spamerem !! Nie dyskutuje tylko nagabuje !!

Tadeo 7890 - udostępnia nam linki tekstów, które możemy poczytać i sami wyciągnąć wnioski. To nie jest jego tekst. On go nie pisał, tylko go czyta. My też wklejamy linki.
              Po drugie, dyskutowanie o Bogu z jednego tylko punku widzenia, jaki nam serwuje religia katolicka, do niczego nie doprowadzi. Jeżeli wylęgnę się ze skorupy jaja kurzego, znam tylko takie i widzę tylko kurę. (Przykład oczywiście). To za mało.
              • kolter-xl Re: spadaj spammerze! 16.09.12, 11:20
                marina0321 napisał(a):

> kolter-xl napisał:
                >
                > > marina0321 napisał(a):
                > > > Dlaczego ma spadać, czy to nie jest forum "Religia"?
                >
                > > Może dlatego ze to głupawy spamer który na wielu forach wkleja ten swój p
                > owielo
                > > ny tekst ,czyli jest zasranym spamerem !! Nie dyskutuje tylko nagabuje !!
                >
                > Tadeo 7890 - udostępnia nam linki tekstów, które możemy poczytać i sami wyciągn
                > ąć wnioski. To nie jest jego tekst. On go nie pisał, tylko go czyta. My też wklejamy linki.

My nie powielamy nieustanie tych samych linków to co on robi to spamowanie !!

> Po drugie, dyskutowanie o Bogu z jednego tylko punku widzenia, jaki nam serwuje
                > religia katolicka, do niczego nie doprowadzi. Jeżeli wylęgnę się ze skorupy
                > jaja kurzego, znam tylko takie i widzę tylko kurę. (Przykład oczywiście). To
                > za mało.

On nie dyskutuje on objawia swoje prawdy, czysty troll i spamer .
                • marina0321 Re: spadaj spammerze! 16.09.12, 12:24
                  kolter-xl napisał:

> My nie powielamy nieustanie tych samych linków to co on robi to spamowanie !!

www.youtube.com/watch?v=8hvYLWoZH0k
                  Naprawdę?
                  • kolter-xl Re: spadaj spammerze! 16.09.12, 12:42
                    marina0321 napisał(a):

> kolter-xl napisał:
                    >
                    > > My nie powielamy nieustanie tych samych linków to co on robi to spamowani
                    > e !!
                    >
                    > www.youtube.com/watch?v=8hvYLWoZH0k
                    > Naprawdę?

Tak naprawdę !! ja np nie otwieram 99,9% sygnaturek wiec uważam ze większość też tego nie robi i nie powiela wszędzie swoich treści
                  • 6burakow Re: spadaj spammerze! 17.09.12, 00:07
                    Naprawde tadeo spamuje. Nie zgadzam sie z chasydem, mg, apel, i innymi ale oni dyskutuja i odpowiedaja na wpisy. tadeo wkleja ten sam link dziesiatki razy.
      • biimboom czy mozna zyc bez Boga... 16.09.12, 12:02
        tadeo zadał konkretne pytanie,więc odpowiem...
        tak,mozna zyc bez Boga...i jest to zycie spokojne,wartościowe....bez strachu przed okrutnym Bogiem...bez lęku przed wiecznym potępierniem...bez ciągłego zastanawiania sie, czy nie uczynilam czegoś złego...wolę zastanawiać się, jak zrobić coś dobrego...
        tak,można życ pozytywnie bez Boga....amen...
        • marina0321 Re: czy mozna zyc bez Boga... 16.09.12, 12:18
          biimboom napisała:

> tadeo zadał konkretne pytanie,więc odpowiem...
          > tak,mozna zyc bez Boga...i jest to zycie spokojne,wartościowe....bez strachu p
          > rzed okrutnym Bogiem...bez lęku przed wiecznym potępierniem...bez ciągłego zast
          > anawiania sie, czy nie uczynilam czegoś złego...wolę zastanawiać się, jak zrobi
          > ć coś dobrego...
          > tak,można życ pozytywnie bez Boga....amen...

...też tkwisz tylko w skorupie "boga katolickiego". Bóg, którego przedstawia link tadeo, nie ma nic wspólnego z tym, którego "znasz".
          • biimboom Re: czy mozna zyc bez Boga... 16.09.12, 12:42
            nastepna oświecona,ktora wie lepiej,co ja wiem i co myslę...
            marina,a skąd taka twa opinia,ze ja tkwię w jakiejs skorupie boskiej? skąd wiesz,jakiego boga znam lub nie znam?
            ja zyję bez boga...jakiegokolwiek...bo boga nie ma....jakiegokolwiek...takie jest MOJE zdanie...
            czy takie "oświadczenie" jest dla ciebie zrozumiełe? czy wywola nastepną krytykę z twej strony?
            • marina0321 Re: czy mozna zyc bez Boga... 16.09.12, 13:32
              biimboom napisała:

> nastepna oświecona,ktora wie lepiej,co ja wiem i co myslę...
              > marina,a skąd taka twa opinia,ze ja tkwię w jakiejs skorupie boskiej? skąd wie
              > sz,jakiego boga znam lub nie znam?

Przecież sama napisałaś, cytuję:

"....bez strachu p
              > rzed okrutnym Bogiem...bez lęku przed wiecznym potępierniem...bez ciągłego zast
              > anawiania sie, czy nie uczynilam czegoś złego.."

• 6burakow Re: czy mozna zyc bez Boga... 17.09.12, 00:10
            marina0321 napisał(a):

> Bóg, którego przedstawia li
            > nk tadeo, nie ma nic wspólnego z tym, którego "znasz".

Nie ma zadnego boga i nie ma potrzeby go opisywac.
            • marina0321 Re: czy mozna zyc bez Boga... 17.09.12, 00:32
              6burakow napisał:

> Nie ma zadnego boga i nie ma potrzeby go opisywac.

Jak widzę, masz pomimo to ogromną potrzebę o kimś, kogo nie ma i nie istnieje, dyskutować. Czy to nie strata czasu?
              • 6burakow Re: czy mozna zyc bez Boga... 17.09.12, 03:31
                Nie, nie jest to strata czasu. Jest wielu ludzi oglupionych przez religie ktora przez wiele lat nie miala przeciwagi. Teraz tacy jak ja probuja byc ta przeciwaga. A skoro juz przy tym jestesmy to nie niemialabys ochoty zaczac myslec racjonalnie?
                • marina0321 Re: czy mozna zyc bez Boga... 17.09.12, 13:54
                  6burakow napisał:

> Nie, nie jest to strata czasu. Jest wielu ludzi oglupionych przez religie ktora
                  > przez wiele lat nie miala przeciwagi. Teraz tacy jak ja probuja byc ta przeciw
                  > aga. A skoro juz przy tym jestesmy to nie niemialabys ochoty zaczac myslec racj
                  > onalnie?

Właśnie myślę racjonalnie, dlatego zdystansowałam się od wszelkich religii, które mało mają wspólnego z Bogiem.
                  • 6burakow Re: czy mozna zyc bez Boga... 17.09.12, 17:52
                    marina0321 napisał(a):

> Właśnie myślę racjonalnie, dlatego zdystansowałam się od wszelkich religii...

Brawo! moze jeszcze zdystansuj sie od koncepcji boga? wtedy bys mogla o sobie powiedziec: mysle racjonalnie.
      • karbat Re: Istnieje tylko Bóg 14.10.12, 17:40
        tadeo7890 napisał:

> Bóg nie przebywa zamknięty w kościołach, ale jest wszechobecny,...

skoro tak twierdzisz .... pozwolisz, ze spytam
        czy tam gdzie slonce nie dochodzi ... jest tez obecny ...
        twierdzisz , tzn ., ze wiesz, wiesz .... to odpowiedz .

• snajper55 Re: Istnieje tylko Bóg 15.09.12, 21:16
      helschuc napisał(a):

> Nie ma niczego innego co nie jest Bogiem.

Szatan też jest Bogiem?

S.
      • sclavus Re: Istnieje tylko Bóg 15.09.12, 21:34
        ... oczywiście, tylko jest czarny i rogaty... ;)
        Skoro istnieją przeciwności i ta najważniejsz: dobro i zło... to przeciwnością boga, jest szatan
        :D:D:D
        • snajper55 Re: Istnieje tylko Bóg 15.09.12, 23:30
          sclavus napisał:

> ... oczywiście, tylko jest czarny i rogaty... ;)
          > Skoro istnieją przeciwności i ta najważniejsz: dobro i zło... to przeciw
          > nością boga, jest szatan
          > :D:D:D

Skoro wszystko jest Bogiem, to nawet Palikot jest Bogiem.

S.
          • pocoo Re: Istnieje tylko Bóg 16.09.12, 07:30
            snajper55 napisał:

> Skoro wszystko jest Bogiem, to nawet Palikot jest Bogiem.
            >
            A jak...ino nie Jarek.
            • snajper55 Re: Istnieje tylko Bóg 16.09.12, 21:25
              pocoo napisała:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Skoro wszystko jest Bogiem, to nawet Palikot jest Bogiem.
              > >
              > A jak...ino nie Jarek.

Jarek nie. Jarek jest nadbogiem. ;)

S.
              • pocoo Re: Istnieje tylko Bóg 17.09.12, 07:01
                snajper55 napisał:

> Jarek jest nadbogiem. ;)

To widać ,słychać i czuć?
                A taki piękny zapowiadał się dzień. Co ja ci zrobiłam złego,że mi psujesz humor od rana?
      • pocoo Re: Istnieje tylko Bóg 16.09.12, 07:28
        snajper55 napisał:

> Szatan też jest Bogiem?
        >
        Jak wszyscy...to wszyscy.I Ty,i Szatan,i chasyd...o cholera.
        • skomar102 Re: Istnieje tylko Bóg 16.09.12, 12:13
          pocoo napisała:

> snajper55 napisał:
          >
          > > Szatan też jest Bogiem?
          > >
          > Jak wszyscy...to wszyscy.I Ty,i Szatan,i chasyd...o cholera.

A pocoo jest boginią s,,,,, .
          • pocoo Re: Istnieje tylko Bóg 16.09.12, 12:35
            skomar102 napisał:

> A pocoo jest boginią

Nie musisz wierzyć,bo wiesz o tym od dawna.
            • skomar102 Re: Istnieje tylko Bóg 16.09.12, 12:52
              pocoo napisała:
              Nie musisz wierzyć,bo wiesz o tym od dawna.

Jak do tej pory to muszę wierzyć w to.
          • pocoo Re: Istnieje jeszcze Bóg Skomar 16.09.12, 12:41
            skomar102 napisał:
            > A pocoo jest boginią s,,,,, .

Chciałam ci przypomnieć,że to helschuc napisał,że każdy może być bogiem,ty też.
            • skomar102 Re: Istnieje jeszcze Bóg Skomar 16.09.12, 12:56
              pocoo napisała:

> skomar102 napisał:
              > > A pocoo jest boginią
              >
              > Chciałam ci przypomnieć,że to helschuc napisał,że każdy może być bogiem,ty też.

Ja nie.

• pocoo Re: Istnieje jeszcze Bóg Skomar 17.09.12, 07:04
                skomar102 napisał:

> pocoo napisała:

> > Chciałam ci przypomnieć,że to helschuc napisał,że każdy może być bogiem,t
                > y też.
                >
                > Ja nie.
                >
                No to idź do diabła.
                • skomar102 Re: Istnieje jeszcze Bóg Skomar 17.09.12, 19:03
                  pocoo napisała:

No to idź do diabła.

Do diablicy to tak.

• no_no Re: Istnieje tylko Bóg 21.09.12, 10:07
      Wielka jest wielkość Pana
      I święcie święta
      www.youtube.com/watch?v=z_ZRuThJGT4&feature=fvwrel
      no_no - cięcie!
    • yan.nick Re: Istnieje tylko Bóg 01.10.12, 07:48
      Wystarczy się przebudzić aby wrócić do Boga.
      Wystarczy się obudzić, by wrócić do rzeczywistości. Niestety, niektórzy w dalszym ciągu śpią.
      • olek13 Przebudzenie do snu? 20.01.13, 10:35
        yan.nick napisał:

> Wystarczy się przebudzić aby wrócić do Boga.
        > Wystarczy się obudzić, by wrócić do rzeczywistości.

Przebudzić się do urojenia?
        To taki zabawny oksymoron?
    • caroli_ne_86 Re: Istnieje tylko Bóg 20.01.13, 10:01
      Helschuc .Wróciłeś:)
      ..po to by odejść zaraz?:(
      Wiem ...
      powrócisz Tu:)
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka