etykietka 30.03.13, 19:18 Wbrew pierwszemu wrażeniu to pytanie i odpowiedź na nie jest polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 19:23 etykietka napisała: > Wbrew pierwszemu wrażeniu to pytanie i odpowiedź na nie jest polityczne. Może i nie jest, ale pytanie o historyczność osoby Jezusa jest jak najbardziej nie polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
etykietka Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 19:25 godz-0800 napisał: > Może i nie jest, ale pytanie o historyczność osoby Jezusa jest jak najbardziej > nie polityczne. > Napisałam,że jak najbardziej JEST POLITYCZNE. Nie zrozumieliśmy się Odpowiedz Link Zgłoś
etykietka Re: Ja! 30.03.13, 19:32 Możesz,zabić ale tylko wiarę w sobie . Temat ten ostatnio rozwinął Lisicki w książce. Ktoś czytał? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:08 etykietka napisała: > Wbrew pierwszemu wrażeniu to pytanie i odpowiedź na nie jest polityczne. Rzymianie jak Biblia głosi. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:10 pies_na_czarnych napisała: > etykietka napisała: > > > Wbrew pierwszemu wrażeniu to pytanie i odpowiedź na nie jest polit > yczne. > > Rzymianie jak Biblia głosi. Jesteś tego pewien? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:12 > Jesteś tego pewien? a ty nie? Ja jestem tego pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:14 pies_na_czarnych napisała: > > Jesteś tego pewien? > > a ty nie? Ja jestem tego pewien. > Że Jezusa zabili Rzymianie? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:20 godz-0800 napisał: > pies_na_czarnych napisała: > > > > Jesteś tego pewien? > > > > a ty nie? Ja jestem tego pewien. > > > > Że Jezusa zabili Rzymianie? > > > Tak matoleczku. Przybijanie do krzyza to byla ich specjalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:22 pies_na_czarnych napisała: > godz-0800 napisał: > > > pies_na_czarnych napisała: > > > > > > Jesteś tego pewien? > > > > > > a ty nie? Ja jestem tego pewien. > > > > > > > Że Jezusa zabili Rzymianie? > > > > > > > > Tak matoleczku. Przybijanie do krzyza to byla ich specjalnosc. Rozumiem matołeczku.... Kto wydał wyrok na Jezusa? Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:25 etykietka napisała: > Piłat! :D Tak cię nauczono? Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:28 etykietka napisała: > Podważasz ewangelię ?:) Oczywiście... a czym jest Ewangelia? Odpowiedz Link Zgłoś
etykietka Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:31 Dla mnie opowiadaniem, ale ja użyłam małej litery Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:37 etykietka napisała: > Dla mnie opowiadaniem, ale ja użyłam małej litery Ja użyłem dużej? ...no i poprawnie bo to jest tytuł. Dla mnie Ewangelie nie są żadnym dowodem historycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
etykietka Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:39 To załóżmy ,że omawiamy dzieło literackie, które może być równie dobrze oparte na faktach jak i fikcyjne. Szczególnie ,że istnieją rozbieżności. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 23:27 ... wyjaśnij może najpierw, skąd autorzy mieli nagrania Jezusa, boga i postronnych... *** Aaaa... wyjaśnij jeszcze dlaczego te nagrania, tak różnią się między sobą :D Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:35 godz-0800 napisał: > > Rozumiem matołeczku.... > Kto wydał wyrok na Jezusa? > > > Oczywiscie, ze wyrok zostal wydany przez Rzymian. Zydzi, bo oczywiscie o nich tobie chodzi wydali go Rzymianom. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:37 pies_na_czarnych napisała: > godz-0800 napisał: > > > > > > Rozumiem matołeczku.... > > Kto wydał wyrok na Jezusa? > > > > > > > > Oczywiscie, ze wyrok zostal wydany przez Rzymian. Zydzi, bo oczywiscie o nich t > obie chodzi wydali go Rzymianom. > > Nie zapomnij jednak, ze Zydzi wydali "swojaka", wiec wlasciwie o co ten caly raban :))) Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:38 > Oczywiscie, ze wyrok zostal wydany przez Rzymian. Zydzi, bo oczywiscie o nich t > obie chodzi wydali go Rzymianom Czy wiesz matołeczku kto rządził wtedy Judeą? i kto miał prawo do wydawania wyroków śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:47 etykietka napisała: > Piłat:) Namiestnik rzymski Tak cię nauczono.... A dlaczego Piłat umył ręce? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 22:09 godz-0800 napisał: > etykietka napisała: > > > Piłat:) Namiestnik rzymski > > > > Tak cię nauczono.... > A dlaczego Piłat umył ręce? > > > Placzesz sie w zeznaniach matoleczku :o) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:20 godz-0800 napisał: > pies_na_czarnych napisała: > > > > Jesteś tego pewien? > > > > a ty nie? Ja jestem tego pewien. > > > > Że Jezusa zabili Rzymianie? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:17 etykietka napisała: > A Ty jak sądzisz? Ja, nie sądzę...ja czytałem różnych autorów,jedni mówią,że Jezusa zabili Rzymianie, inni mówią,że Żydzi...jeszcze inni wątpią w historyczność Jezusa. Nie wiem..... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:22 godz-0800 napisał: > etykietka napisała: > > > A Ty jak sądzisz? > > Ja, nie sądzę...ja czytałem różnych autorów,jedni mówią,że Jezusa zabili Rzymia > nie, inni mówią,że Żydzi...jeszcze inni wątpią w historyczność Jezusa. > Nie wiem..... > > Nie wiesz? A co twoj pleban na to? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:24 pies_na_czarnych napisała: > godz-0800 napisał: > > > etykietka napisała: > > > > > A Ty jak sądzisz? > > > > Ja, nie sądzę...ja czytałem różnych autorów,jedni mówią,że Jezusa zabili > Rzymia > > nie, inni mówią,że Żydzi...jeszcze inni wątpią w historyczność Jezusa. > > Nie wiem..... > > > > > > Nie wiesz? A co twoj pleban na to? :-)) Czy ty wiesz jak się nazywa idiota np. w jidisz? czy wolisz po włosku? Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:24 etykietka napisała: > Hmmmm...:)Agnostyk! Ja? Odpowiedz Link Zgłoś
etykietka Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:30 No, ja nie pisałam ,że w sumie to niewiadomo:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:32 godz-0800 napisał: > etykietka napisała: > > > A Ty jak sądzisz? > > Ja, nie sądzę...ja czytałem różnych autorów,jedni mówią,że Jezusa zabili Rzymia > nie, inni mówią,że Żydzi...jeszcze inni wątpią w historyczność Jezusa. > Nie wiem..... > > Tylko Rzymianie uzywali krzyz jako narzedzie tortur. Wystarczy Biblie poczytac aby o tym wiedziec. :p Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:41 Tylko Rzymianie uzywali krzyz jako narzedzie tortur. Wystarczy Biblie poczytac aby o tym wiedziec. :p Nie czytaj Bibbli matołeczku, czytaj historię. Oczywiście,że tylko Rzymianie mogli wydać taki wyrok, co nie znaczy,że wydali go ze względów religijnych...matołeczku. Odpowiedz Link Zgłoś
etykietka Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:43 Używając tego matołeczku wystawiasz tabliczkę sobie samemu, a rozmowę sprowadzasz do kpin, więc nie rób tego , proszę Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 21:48 etykietka napisała: > Używając tego matołeczku wystawiasz tabliczkę sobie samemu, a rozmowę sprowadza > sz do kpin, więc nie rób tego , proszę Matołeczkiem nazwał mnie czarna pies....ja zaś jestem z tych, którzy nie pozwalają się bezkarnie obrażać. Chcesz mnie obrazić? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 22:06 godz-0800 napisał: > Tylko Rzymianie uzywali krzyz jako narzedzie tortur. Wystarczy Biblie po > czytac aby o tym wiedziec. :p > > Nie czytaj Bibbli matołeczku, czytaj historię. > > Oczywiście,że tylko Rzymianie mogli wydać taki wyrok, co nie znaczy,że wydali g > o ze względów religijnych...matołeczku. > > Napisalem "wystarczy" matoleczku. Ty jako znawca historii powinienes lepiej wiedziec. Nie sluchaj plebana. Czytaj Biblie matoleczku :p Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 22:08 Napisalem "wystarczy" matoleczku. Ty jako znawca historii powinienes lepiej wiedziec. Nie sluchaj plebana. Czytaj Biblie matoleczku :p Ty matołeczku czytałeś tę Biblię|? Tam pisze matołeczku,że Jezusa zabił Piłat? W Biblii? Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Jezusa zabił Bóg :-) 30.03.13, 22:05 Oczywiście na ziemi zabili go Rzymianie, jako jednego z wielu wichrzycieli w tamtym czasie, a każdy z nich uważany był za wroga Imperium. Jedynie oni mieli prawne umocowanie, środki i zasoby, żeby to wykonać. Tylko w ewangelii Mateusza, w której następuje ukoronowanie antyżydowskiego klimatu opisu procesu Jezusa (widocznego też u innych); występuje twarde wskazanie na winę Żydów. Powyzsza tendencja znajduje swoje zwieńczenie w nastepujacym zaraz po scenie oczyszczenia sie przez Pilata, a wystepująca jedynie u Mateusza. Chodzi o samoprzeklenstwo, jakie wypowiedzial narod zydowski, biorac na siebie wine za zamordowanie Jezusa. Mt 27 “(25) A cały lud (laos) zawołał: Krew Jego na nas i na dzieci nasze.” Używa tu slowa „laos” na okreslenie ludu zydowskiego a przyjelo sie uzywac slowa “laos” dla podkreslenia szczegolnej roli narodu zydowskiego jako ludu wybranego- uzycie tego slowa oznacza, ze caly Izrael, jako wybrany przez Boga lud, bierze na siebie i na przyszle generacje, wine za smierc Jezusa. I choc to Pilat wydal rozkaz o ukrzyzowaniu Jezusa, to wina spada wylacznie na Zydow, przez co traca oni bezpowrotnie swoja szczegolna, religijna role. Zydzi musza, wg. Mateusza, tej perspektywie przytaknac, poniewaz przekonani o winie Jezusa, wydali na siebie uwarunkowane przeklenstwo. Z drugiej strony ponieważ jednak Jezus jest niewinny, musza oni w pelni odpowiedziec za skutki, a krew Jezusa spadnie na nich i na ich potomstwo- zgodnie z przeklenstwem, ktore wypowiedzieli w przekonaniu o winie Jezusa.(wartosc historyczna przekazu rowna zero) - brak jakichkolwiek potwierdzeń z innych źródeł. Zadne inne antyjudaistyczne sformuowanie w Nowym Testamencie nie spowodowalo tyle cierpienia i nedzy, nie bylo powodem tylu zbrodni, co wlasnie to. Nawiasem mówiąc to Bóg zesłał Jezusa na Ziemię z zamiarem ofiarowania go (zabicia) za grzechy ludzi. Każdy kto się do tego przyczynił działał z woli Najwyższego (Piłat jest świętym w niektórych odłamach chrześcijaństwa). Jak można było uniknąć woli Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Jezusa zabił Bóg :-) 30.03.13, 22:09 Oczywiście na ziemi zabili go Rzymianie, jako jednego z wielu wichrzycieli w tamtym czasie, a każdy z nich uważany był za wroga Imperium. Jedynie oni mieli prawne umocowanie, środki i zasoby, żeby to wykonać. Oczywiście masz rację, ale ten matołeczek czarna pies dowodzi,że jest to zapisane w Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Jezusa zabił Bóg :-) 30.03.13, 23:32 ... gdyby ateizm był już sformułowany wtedy ... - to kto wie? :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Jezusa zabił Bóg :-) 05.04.13, 22:01 Jesli przyjąc to, co w ewangeliach NT, to byla robota Rzymian, ale..... wiele wskazuje, ze zywy zostal zdjety z krzyza, zlozony w jaskini i wyleczony z szoku jakiego mimo wszystko doznal oraz z ran, glownie powierzchownych. Zaden Zyd w szabat nie dotknął by nieboszczyka, co innego rannego, ale zywego. Nastepnie udal sie z rodzina do Swiątyni Onaniasza w Egipcie,w pewnych okresach nie mniej waznej, niz jerozolimska, a potem osiedlil sie w okolicach Lyonu. Osiedlila sie tam duza grupa Zydow, a ich rabbe wywodzil sie z rodu Dawida. W jednym z kosciolow znaleziono tam tzw. testament Jezusa, z ktorego wynika, ze zyl co najmniej go 45 n.e. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Kto zabił Jezusa? 30.03.13, 23:38 A to któś taki, jak ten któś opisany w tych śfientych ksiengach, istniał historycznie? ... są jakieś poważne perzesłanki (nie będące tymi biblijnymi!), żeby wierzyć w to istnienie??? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Kto zabił Jezusa? 05.04.13, 22:08 zyc raczej zyl, ale byl tylko jednym z wielu zwanych wowczas prorokami, ktorzy znali pewne tajemnice, potrafili uzdrawiac i po spelnieniu pewnego misterium - inkubacji-podrozowac do pozaswiata, czyli rownoleglego z naszym swiata umarlych. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Kto zabił Jezusa? 31.03.13, 19:09 no,beżpośrfenim wykonawcą byli CYGANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
grgkh Sam się zabił 01.04.13, 12:41 Przecież to on zaplanował to zdarzenie. Bo bez niego nie byłoby możliwe jakieś tam zbawienie czy odpuszczenie jakiegoś grzechu... Tak się wmawia to katolikom. Odpowiedz Link Zgłoś
qqww1122 Re: Sam się zabił 01.04.13, 14:04 grgkh napisał: > Przecież to on zaplanował to zdarzenie. I uzupełniając , bog nie mógł umrzeć , bo bóg jest wieczny i nieskończenie potężny. Gdyby jezusik umarł , to oznacza , że boga nie było przez trzy dni .... NONSENS. Dlaczego w ewangeliach nic nie napisano o całunie , który się okazał 2000 lat potem najważniejszą relikwią katoprzygłupów? Który katol odpowie , czemu jezus nic w swych naukach nie mówił o ewie w raju , o Noem , Dawidzie , Goliacie , o Mojżeszu ? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Sam się zabił 01.04.13, 14:46 qqww1122 napisał(a): > Dlaczego w ewangeliach nic nie napisano o całunie , który się okazał 2000 lat p > otem > najważniejszą relikwią katoprzygłupów? A no dlatego,że inne wtedy były zwyczaje pogrzebowe. Na dodatek robią z ludzi debilnych ślepców wmawiając im,że "autentyczna" twarz z całunu Turyńskiego jest taka sama ,jak "autentyczna" z całunu z Manopello. > Który katol odpowie , czemu jezus nic w swych naukach nie mówił o ewie w raju , > o Noem , Dawidzie , Goliacie , o Mojżeszu ? Gdyby ktoś Jezusowi o tym powiedział,to by wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Sam się zabił 01.04.13, 16:33 bog tak chcial , tak postanowil .... tak zrobiono, taka wola nieba. z nia sie zgadzac trzeba ... zawsze i wszedzie ( Palestyna nie jest zadnym wyjatkiem ) .... wowczas z zydami, ktorzy mieli roszczenia do zydowskiego tronu robiono krotki proces . dzisiaj takiego co sie oglasza np. prezydentem Polski, zamyka sie przejsciowo i daje mu pigulki . trzeba tu uwzglednic, ze minelo juz ca. 2 000 zdobywania wiedzy, POMIMO obowiazujacej jedynej prawdy, pomimo zydowskich ,- judeo- chrzescijanskich wierzen, obowiazujacych przez wieki w naszym obszarze kulturowym . Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Sam się zabił 01.04.13, 18:06 karbat napisał: > bog tak chcial , tak postanowil .... tak zrobiono, > taka wola nieba. z nia sie zgadzac trzeba ... No i krótka piłka.Amen Na dodatek katolicy jeszcze coś tam pierdzą o samoofierze swojego boga.Wola nieba,wola nieba...tylko po jaki ... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Sam się zabił 06.04.13, 13:34 pocoo napisała: > Na dodatek katolicy jeszcze coś tam pierdzą o samoofierze swojego boga.Wola nie > ba,wola nieba...tylko po jaki ... no ... pocoo ... po co sie samoofiarowal . co sie zmienilo na ziemskim padole po tej samoofiarze boga ? , samoofiara dla samoofiary ?. sztuka dla sztuki ? . nikt NICZEGO istotnego od tej samoofiary nie zauwazyl, no chyba tylko to , ze jedna kasta szamanow zostala zamieniona na inna . czyli tak jak bylo od zawsze, od wieki wiekow amen . nic nowego, nic ciekawego, nic istotnego . nic ... czyli ... zero . l Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Sam się zabił 06.04.13, 18:58 karbat napisał: > no ... pocoo ... po co sie samoofiarowal . Ja tu tylko sprzątam.Zobacz ,"samoofiara boga wymyślonego" jak to wzniośle po katolicku brzmi. > samoofiara dla samoofiary ?. sztuka dla sztuki ? . Dzieki temu( nic "mondrzejszego" nie wymyślili) ,jak sobie zasłużą to będą się w nieskończoność na golasa(bez seksu) wałęsać.To najgorsza kara dla człowieka .Tylko za co? Za durnotę. > czyli tak jak bylo od zawsze, od wieki wiekow amen . > nic nowego, nic ciekawego, nic istotnego . nic ... czyli ... zero . A jak? Ale to głupkom wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś