grgkh
20.06.13, 00:21
Skąd? A stąd, od mądrych ludzi.
-=-=-
"Nasz rabin to święty człowiek! On codziennie rozmawia z Bogiem.
Skąd wiesz?
Sam mi to mówił!
Może kłamał?
No co ty, człowiek który rozmawia z Bogiem miałby kłamać!"
Tak samo i ty. Skąd wiesz, że Bóg istnieje? Bo pismo święte tak głosi.
A skąd wiesz, że to pismo jest święte?
Bo powstało pod natchnieniem Boga.
No ale może to pismo święte kłamie, a całe te bajania o świętości wymyślili ci co je pisali?
No coś ty? Jak może kłamać, skoro autorów do jego napisania natchnął Bóg!
-=-=-
Dlaczego ktoś zadaje sobie tyle trudu aby mnie przekonać?
Czy nie było by lepiej gdyby Bóg się zajął tym osobiście?
Wnioski:
Dopóki wiara jest wiarą a jest wiarą nie ma sensu nic udowadniać gdyż udowodnić można tylko rzeczy materialne.
Moim zdaniem nie można oddzielić umysłu od materii gdyż to materia tworzy umysł a stąd wynika że to ludzie stworzyli Boga a nie odwrotnie.
Myślę że należy ostrożnie używać słowa istnieć gdyż oznacza ono nie tylko istnienie materialne ale również istnienie umysłowe które można wyrazić tylko materialnie ( to dlatego Bóg musiał przyjąć ludzką postać )
Pytanie drugie:
Skoro dobro ma zwyciężyć zło to co się stanie ze złem?
jaki sens ma dobro jeśli nie ma zła?
Wnioski:
To umysł a nie materia stawia pytania. Ale umysł nie mógł by stawiać pytań bez materii.
Dlatego nie sądzę aby komuś udało się rozdzielić te pojęcia. Ale zawsze można w to wierzyć.
Stąd wiara że dusza jest nieśmiertelna podczas gdy jest na odwrót: gdy umiera człowiek to ginie jego umysł a nie materia z której jest zbudowany.
Istnieje jednak szansa na zachowanie umysłu jeśli przeniesie się on do innej materii ( stąd wiara w reinkarnację )
Na koniec : wiara na prawdę nie potrzebuje żadnych dowodów wystarczy tylko uwierzyć
-=-=-
... czyli co? nie było niczego a istniał Bóg? Jak i gdzie? Unosił się w niczym? istniał w nicości i z niczego stworzył świat? Jak można stworzyć materię, światło czy prędkość z niczego? Przecież zgodnie z biblią Adama ulepił z gliny a Ewę z jego żebra.. To czemu ich po prostu nie stworzył? I skąd wziął się ten Bóg? Jeżeli on istniał zawsze to tak samo zawsze mógł istnieć wszechświat.A może to jedno i to samo a po prostu innych nazw używacie? do naszych małych rozumków trafia tylko proste tłumaczenie - Bóg stworzył bo w naszym świecie wszystko ma początek i koniec .
-=-=-
... a u ciebie skąd to głębokie przekonanie? skąd ta wiedza? i dlaczego fakt, że urodziłeś się w Polsce, a nie w Indiach, Pakistanie, czy Izraelu daje ci wiedzę, że twoje kulturowe przekonania są "prawdziwsze"? w każdej z 10 tysięcy religii wierni doświadczają "cudów"(placebo), pociechy i psychologicznego wsparcia i obietnicy czegoś tam po śmierci, która w rozwiniętych mózgach homo sapiens budzi trwogę i jest niemożliwa do pogodzenia. w każdej są tak samo przekonani, że ich dziwaczne obrzędy, święci, prorocy i bóstwa roztaczają nad nimi opiekę i pomagają gdy wierny się modli, prosi i żyje według przyjętych od setek lat w danej społeczności zasad...