Dodaj do ulubionych

forum religia? - śmiechu warte

10.11.13, 13:08
Miejsce, z którego piszę nie powinno się tak nazywać.
Najłatwiej sprawdzić to odwiedzając założony mną wątek " Ile dobrego robi Krk?"
Pisząc, relacjonując, mogę spełnić prośbę jednego z Internautów, Grgkha:
na 30 tam wpisów, 6 internautów rozpisywało się tam kwieciście jakich podłości dopuszcza się Krk
nie znaleźli ci Internauci ani jednego pozytywu w działaniu wielomilionowej organizacji w ciągu 20 wieków

Jaki stąd wniosek:
mieli prawo, jasne, czy jednak wylewając swe żale, nie będąc, nie próbując ani przez chwię być choć trochę sprawiedliwymi w swoich osądach nie unaocznili czytającym, że opluwając tradycję dokonania, te ewidentne, pokazują, że można owszem zdominować jakąś dyskusję swymi oryginalnymi, nieprawdziwymi, w najprostszy sposób kogoś krzywdzącymi opiniami...

... .że to już nie jest forum religia?

to jest miejsce leczenia swoich antyklerykalnych kompleksów

niewielu z tego powodu cierpi, uprawiając swój proceder, czytacie się sami

PS. sam, osobiście, traktując coś, co nazywamy dyskusją normalnie, dopisałem się do wątku Ile złego robi Krk. Z potrzeby serca bo tam była krytyka jakiejś głupiej postawy jakiegoś Księdza. To nie jest aż takie trudne, próbować być obiektywnym.
Obserwuj wątek
    • wawrzanka Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 13:33
      feelek napisał:

> To nie jest aż takie trudne, próbować być obiekt
      > ywnym.

Myślę, że im bardziej ktoś empatyczny - tym łatwiej mu być obiektywnym. Problem w tym, że empatia nie jest specjalnie cenionym uczuciem i chyba mało użytecznym, bo niestety - o obiektywizm rzeczywiście nie jest łatwo.
    • snajper55 Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 14:27
      feelek napisał:

> Miejsce, z którego piszę nie powinno się tak nazywać.
      > Najłatwiej sprawdzić to odwiedzając założony mną wątek " Ile dobrego robi Krk?"
      > Pisząc, relacjonując, mogę spełnić prośbę jednego z Internautów, Grgkha:
      > na 30 tam wpisów, 6 internautów rozpisywało się tam kwieciście jakich podłości
      > dopuszcza się Krk

Ciekawe dlaczego nikt nie pisze niczego dobrego o komunistach czy hitlerowcach? Przecież oni tyle dobrego zrobili!

S.
      • bookworm Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 15:26
        Właśnie o tym samym pomyślałem. Stalinizm i nazizm są ideologiami zbrodniczymi i nielegalnymi. Kościół nawet nie musi przepraszać. Po prostu jego obrońcy mówią że to było dawno temu i załatwione, rejestr wyczyszczony. Religijna hipokryzja. Kłamstwa i manipulacje kościoła potrafią jak widać zarazić nawet mózgi niewierzących.
        • kolter-xl Kochajmy Papieży tak jak i oni kochali nas 10.11.13, 19:00
          "Sytuacja europejska zmusiła Piusa VI do zajęcia stanowiska w wielu drażliwych sprawach. Początkowo uznał Konstytucję Trzeciego Maja (z zastrzeżeniem, że nie ulegną naruszeniu prawa Kościoła katolickiego w Polsce), ale następnie pobłogosławił konfederację targowicką i wyraził życzenie: "aby stworzenie konfederacji stało się początkiem niewzruszonej spokojności i szczęścia Rzeczypospolitej", w 1795 potępił insurekcję kościuszkowską, a rok później zlikwidował warszawską nuncjaturę. Po trzecim rozbiorze Polski skierował do biskupa Ignacego Krasickiego 16 grudnia 1795 brewe, nakazując mu wpajać w naród polski obowiązek wierności, posłuszeństwa i miłości panom i królom.."

"Cum primum – encyklika papieża Grzegorza XVI wydana 9 czerwca 1832, potępiająca uczestników powstania listopadowego."
          • feelek Re: Kochajmy Papieży tak jak i oni kochali nas 10.11.13, 22:41
            i czego ten cytat dowodzi?
            mnie przecież nie chodzi o obronę 2000 lat działania jakiejś instytucji
            o słowo obce wojującemu antyklerykałowi
            - o obiektywizm:
            tu nawet nie można napisać, że krk co niedziela dostaje miliony DOBROWOLNYCH dotacji w formie datków na tacę, bo to " nieprawda
            rzecz, którą każdy widział w swoim życiu tysiące razy!
            pogłupieliście zbiorowo, czy co?
            ale piszcie, piszcie, tylko się ośmieszacie
            • kolter-xl Re: Kochajmy Papieży tak jak i oni kochali nas 10.11.13, 23:14
              feelek napisał:

> i czego ten cytat dowodzi?

Niczego, poza tym ze papiestwo jest nam czymś obcym. Czymś co dla swoich interesów oddawało nas Polaków a zarazem katolików w ręce prawosławia !!

> mnie przecież nie chodzi o obronę 2000 lat działania jakiejś instytucji
              > o słowo obce wojującemu antyklerykałowi
              > - o obiektywizm:

No to co ja mam ci kur wa na siłę wymyślać jakieś dobre przesłanie waszej sekty ,byle tobie się to wydało obiektywne z moje strony ??

> tu nawet nie można napisać, że krk co niedziela dostaje miliony DOBROWOLNYCH do
              > tacji w formie datków na tacę, bo to " nieprawda

Zależy co nazywamy dobrowolnością, kogoś kto nie ma mózgu i albo płaci bo ksiądz ma potrzeby(a do roboty) lub kogoś kto naiwnie wierzy ze w niebie sobie cos zawalczy za 2 złote na tacy :))

> rzecz, którą każdy widział w swoim życiu tysiące razy!
              > pogłupieliście zbiorowo, czy co?
              > ale piszcie, piszcie, tylko się ośmieszacie

My broniąc tej zachłannej sekty, która co dzień daje nam dowody swojego zezwierzęcenia ??
              Felek nie szlej .
              • feelek Re: Kochajmy Papieży tak jak i oni kochali nas 10.11.13, 23:25
                Skoro dziesiątki razy pisałem ci Fiołku Alpejski, że nie jestem katolikiem a ty piszeszz " waszej Sekty " to dlatego,

tylko dlatego Panie Kolter piszę:
                jesteś zwyczajnie głupi

nie może zrozumieć, że czegoś można bronić zwyczajnie w imię prawdy:
                Hitler, panie Kolter nie wymordował wszystkich Polaków ale nie nazywaj mnie nazistą bo tak napisałem, dobrze panie K.O.P. (Krynico Obiektywnej Prawdy)?
                • kolter-xl Re: Kochajmy Papieży tak jak i oni kochali nas 10.11.13, 23:45
                  feelek napisał:

> Skoro dziesiątki razy pisałem ci Fiołku Alpejski, że nie jestem katolikiem a ty
                  > piszeszz " waszej Sekty " to dlatego,

Bo przez te 7-8 lat na forach GW widziałem takich co sie pewnych rzeczy dla jakiś tam swoich celów widziałem kilkudziesięciu. Tobie pewniej lepiej bronic sekty z pozycji nie sekciarza

> tylko dlatego Panie Kolter piszę:
                  > jesteś zwyczajnie głupi

Ty wiesz ze mi to koło wacka lata .

> nie może zrozumieć, że czegoś można bronić zwyczajnie w imię prawdy:

Jakiej prawdy ?, mielesz tym jęzorem jakieś komunały nie ma w tym co piszesz krzty czegokolwiek do czego można się tak na 100% odnieść.

> Hitler, panie Kolter nie wymordował wszystkich Polaków

Bo nie zdążył ?

ale nie nazywaj mnie nazistą bo tak napisałem, dobrze panie K.O.P. (Krynico Obiektywnej Prawdy)?

Ty jesteś pozbawiony elementarnych zasad moralnych , więc mnie nie pouczaj.
                  • feelek Re: Kochajmy Papieży tak jak i oni kochali nas 11.11.13, 00:08
                    Od kiedy to Kolter pisługujesz się arg. że ktoś posiada/ nie posiada coś takiego jak zasady moralne?
                    • kolter-xl Re: Kochajmy Papieży tak jak i oni kochali nas 11.11.13, 00:21
                      feelek napisał:

> Od kiedy to Kolter pisługujesz się arg. że ktoś posiada/ nie posiada coś takiego jak zasady moralne?

Dokładnie od wtedy kiedy zrozumiałem ze wy religianci chcecie to zagarnąć dla siebie a to jest zwykłe nadużycie ; (11) Albowiem u Boga nie ma względu na osobę. (12) Bo ci, którzy bez Prawa zgrzeszyli, bez Prawa też poginą, a ci, co w Prawie zgrzeszyli, przez Prawo będą sądzeni. (13) Nie ci bowiem, którzy przysłuchują się czytaniu Prawa, są sprawiedliwi wobec Boga, ale ci, którzy Prawo wypełniają, będą usprawiedliwieni. (14) Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to, co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem. (15) Wykazują oni, że treść Prawa wypisana jest w ich sercach, gdy jednocześnie ich sumienie staje jako świadek, a mianowicie ich myśli na przemian ich oskarżające lub uniewinniające. (16) [Okaże się to] w dniu, w którym Bóg sądzić będzie przez Jezusa Chrystusa ukryte czyny ludzkie według mojej Ewangelii. (17) Jeżeli jednak ty dumnie nazywasz siebie Żydem, całkowicie zdajesz się na Prawo, chlubisz się Bogiem, (18) pouczony Prawem znasz Jego wolę i umiesz rozpoznać co lepsze, (19) a jesteś przeświadczony, żeś przewodnikiem ślepych, światłością dla tych, którzy są w ciemności, (20) wychowawcą nieumiejętnych, nauczycielem prostaczków, mającym w Prawie wyraz wszelkiej wiedzy i prawdy... (21) Ty, który uczysz drugich, sam siebie nie uczysz. Głosisz, że nie wolno kraść, a kradniesz. (22) Mówiąc, że nie wolno cudzołożyć, cudzołożysz? Który brzydzisz się bożkami, okradasz świątynie? (23) Ty, który chlubisz się Prawem, przez przekraczanie Prawa znieważasz Boga. (24) Z waszej to bowiem przyczyny - zgodnie z tym, jest napisane - poganie bluźnią imieniu Boga.
                      • feelek Re: Kochajmy Papieży tak jak i oni kochali nas 11.11.13, 00:27
                        a jaka to moralna zasada nazywać kogoś tak jak deklaruje się że tym kimś nie jest?
                        wiem, myślisz że mnie tym religiantem obrażasz
                        już ci mówiłem:
                        nie jesteś mnie w stanie obrazić
                        to niemożliwe
                        • kolter-xl Re: Kochajmy Papieży tak jak i oni kochali nas 11.11.13, 09:08
                          feelek napisał:

> a jaka to moralna zasada nazywać kogoś tak jak deklaruje się że tym kimś nie je
                          > st?
                          > wiem, myślisz że mnie tym religiantem obrażasz
                          > już ci mówiłem:
                          > nie jesteś mnie w stanie obrazić
                          > to niemożliwe

Ja nie staram się ciebie obrazić , ja pisze tylko prawdę a ta nie powinna obrażać .
        • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 22:14
          Sorry ale Krk przeprosił
          w 2000
          to tak tylko co do faktów
          • bookworm Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 22:35
            Ale nie mówisz chyba o tej śpiewce pod publiczkę w wykonaniu JP2. Czy przepraszając zadość uczynili? Rozliczyli się z zagrabionego mienia. Przyznali się do popierania rozbiórców Polski? Przyznali się do układania z każdą władzą byle tylko zachować swoje majątki?
            Te tak zwane przeprosiny to kpina z ofiar kościoła i ludzkiej przyzwoitości.

Chyba że mówisz o jakiś innych, prawdziwych przeprosinach.
            • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 22:51
              Swoje majątki chcąc zachować mówisz
              zapewne chodzi ci o lata pięćdziesiąte, gdy krk został pozbawiony tych dóbr, które teraz oddawała mu sławetna komisja majątkowa.
              Mi nie chodzi o uczciwość tego obecnego odzyskiwania ale chyba nie zaprzeczysz, że te konfiskaty były, skoro teraz są te roszczenia
              jeśli chcesz zaprzeczyć to pamiętaj powiedzenie: gentlemani nie spierają się co do faktów.
              • sclavus Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:10
                wiesz co to jest... "kropelka w morzu"??
                Zdecyduj się biedactwo - chcesz mówić o kościele, czy o kościele polskim????
                ... bo skaczesz, jak koźlaczek...
              • bookworm Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:12
                Zapewne po Jezusie te majątki dziedziczyli. Wszystko co miał i ma kościół pochodzi z grabieży lub układania się z tyranami i totalitaryzmami. Z jednej strony pieją o pomocy ubogim a z drugiej doja budżet który mógłby być przeznaczony właśnie na pomoc potrzebującym, a na koniec jeszcze żądają więcej kasy i majątków? Ich przywiązanie do
                Kasy i władzy i udawanie troski o duszę i sprawy potrzebujących jest czystą hipokryzja. Ale chyba jeszcze smutniejsze jest widzieć kogoś tak zmanipulowanego że potrafi ich bez zażenowania bronić.
                • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:36
                  nieprawda, nie z grabieży:
                  wiele kościołów to darowizny religijnych, bogatych wyznawców

nie może się w głowach antyklerykałów pomieścić
                  ale to zwyczajne fakty:
                  Kościół na Antokolu w Wilnie donacja rodziny Paców,
                  Kapucynów w Warszawie Sobieskiego za zwycięstwo pod Wiedniem

już widzę tych rabujących budujących kościoły za komuny, gdzie władze nie dawały im nic, ba dziesiątki lat nie pozwalały nawet na pozwolenie, władza strzelająca do narodu a z rabującymi dla budowania kościołów sobie nie radziła

można wymyślić większy absurd niż takie pisanie, na które odpowiadam?
                  czekamy

i jak tu nie prostować takich bzdur?
                  • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:49
                    feelek napisał:

> nieprawda, nie z grabieży:
                    > wiele kościołów to darowizny religijnych, bogatych wyznawców

Też.

> nie może się w głowach antyklerykałów pomieścić
                    > ale to zwyczajne fakty:

Np takie ze klątwą na władcach wymuszali często budowy nowych klasztorów czy kościołów ??

> już widzę tych rabujących budujących kościoły za komuny, gdzie władze nie dawał
                    > y im nic, ba dziesiątki lat nie pozwalały nawet na pozwolenie, władza strzelają
                    > ca do narodu a z rabującymi dla budowania kościołów sobie nie radziła
                    >
                    > można wymyślić większy absurd niż takie pisanie, na które odpowiadam?
                    > czekamy
                    >
                    > i jak tu nie prostować takich bzdur?

Prostuj dalej ,ale nie zapominaj o tych ogłupionych wizją płonącego piekła i przepisywania majątku dla rzekomych obrońców od ognia piekielnego .Takich było multum !!!!!
                    • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:59
                      nie, nie zapominam o tych ogłupionych
                      Też, jak ty uważam, że to źle, że są ci ogłupieni
                      myślę jednak że bilans całości jest zdecydowanie dodatni
                      skoro tę naszą obecną, nienajgorszą przecież cywilizację zbudowali w przeważającej ilości ludzie wierzący
                      nie rozumiem niestety czemu to ich wierzenie tak wielu tu przeszkadza
                      Bóg z nimi, niech sobie wierzą, w co chcą
                      (byle to nie krzywdziło innych)
                      • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 00:14
                        feelek napisał:

> nie, nie zapominam o tych ogłupionych
                        > Też, jak ty uważam, że to źle, że są ci ogłupieni
                        > myślę jednak że bilans całości jest zdecydowanie dodatni
                        > skoro tę naszą obecną, nienajgorszą przecież cywilizację zbudowali w przeważaj
                        > ącej ilości ludzie wierzący
                        > nie rozumiem niestety czemu to ich wierzenie tak wielu tu przeszkadza
                        > Bóg z nimi, niech sobie wierzą, w co chcą
                        > (byle to nie krzywdziło innych)

Ktoś mądry powiedział coś takiego " Europa nie rozwiała się dzięki kościołowi, ale wbrew niemu "
                  • bookworm Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 00:42
                    Racja powinienem jeszcze dodać wyłudzeń. dlaczego w ogóle darować coś Kościołowi? W zamian za wstawiennictwo na górze, albo za uratowanie przed piekłem. Jak można w ogóle taki podarunek przyjąć. Za zwycięstwo pod Wiedniem? A u którego Boga zostało wymodlone, bo zdaje się po obu stronach byli wyznawcy tego samego mojżeszowego, chyba że Starotestamentowy po soborze zamienił się w wyłącznie katolickiego i stracił łączność ze starszą wersją.

No i nie udawajmy idiotów. Wstawiennictwo Boga można kupić? Bogu trzeba dziękować finansowo? To nie jest kasa dla Boga który jej nie potrzebuje tylko dla organizacji która podszywa się pod jego powierników. Dla organizacji która najpierw wmawia ze jest pośrednikiem pomiędzy ludźmi i Bogiem, a później na tym kłamstwie żeruje.

Gdyby ktoś zebrał od ciebie pieniądze na cel który wydawałoby się szczytny a później okazałoby się że ten cel to siema, zmyślona bajka, to co byś o tym sądził? Uznałbyś że trudno nabrałeś się. A gdyby ten ktoś wyłudzał dalej pieniądze, majątki, ostatni wdowi grosz? Milczałbyś? Stwierdził że Ci oszukani wierzą w tą bajkę i im to pomaga?
                    Ile obłudy musi tkwić w człowieku, jak bardzo musi mieć wyprany mózg żeby bronić takich oszustów. Od oszusta z amber gold różnią się skal, stażem i jakością bajki, ale to wciąż oszuści.
                    • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 01:24
                      nie zarzucaj innemu, co różni się od ciebie, że nie podziela twoich poglądów , że ma wyprany mózg.
                      On ma inne poglądy a ty nie umiesz zwyczajnie się z tym pogodzić.
                      • bookworm Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 02:44
                        feelek napisał:

> nie zarzucaj innemu, co różni się od ciebie, że nie podziela twoich poglądów ,
                        > że ma wyprany mózg.
                        > On ma inne poglądy a ty nie umiesz zwyczajnie się z tym pogodzić.

Przeczytałeś wszystko czy skupiłeś się tylko na słowach wyprany mózg?
                        Masz inne poglądy na temat oszustwa? Może według Twoich poglądów oszustwo nie jest oszustwem. No to rzeczywiście mamy rozbieżność poglądów. Nie daję sobie w ramach wolności wyznania wmówić, że kłamstwo i oszustwo jest prawdą. Zachowujesz sie jak obskurant. Albo jesteś ślepy, albo udajesz że nie widzisz, albo nie chcesz zauważyć.
                        • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 18:37
                          Piszesz:
                          "nie daję sobie wmówić"
                          twoja sprawa, co uważasz za oszustwo a co inni uznają za prawdę
                          pozwól im, jak i ja wierzyć w co chcą

ja, zrozum wreszcie różnię się tym:
                          pozwalam komu chce wierzyć w co chce
                          ty w końcu pozwalasz?
                          bo jak tak to nie ma między nami różnic
                          • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 20:39
                            feelek napisał:

> Piszesz:
                            > "nie daję sobie wmówić"
                            > twoja sprawa, co uważasz za oszustwo a co inni uznają za prawdę
                            > pozwól im, jak i ja wierzyć w co chcą
                            >
                            > ja, zrozum wreszcie różnię się tym:
                            > pozwalam komu chce wierzyć w co chce
                            > ty w końcu pozwalasz?
                            > bo jak tak to nie ma między nami różnic

Feluś albo nie jesteś za bystry ,albo jesteś takim samym demagogiem jak narodowcy w kraju. Bo kto wam zabrania wierzyć w te wasze gusła, no kto ??
                            • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 21:06
                              A ja tam dyskutowałem z panem?
                              Jakoś zapamiętałem że to było dovkogo innego
                              • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 21:15
                                feelek napisał:

> A ja tam dyskutowałem z panem?
                                > Jakoś zapamiętałem że to było dovkogo innego

Felus poproś księdza który prowadzi wasz hejterski program trollowania na forach GW żeby nauczył cie prostej funkcji kopiuj/wklej .Wtedy będę wiedział do kogo kierujesz swój post,jednak wcale nie zmieni faktu ze go skomentuje :))
                                • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 22:45
                                  ale wie pan, że mówiąc do mnie, mówi pan do mój pies?
                                  Przesyłam odpowiedź:
                                  Hau, hau, hau
                                  • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 22:57
                                    feelek napisał:

> ale wie pan, że mówiąc do mnie, mówi pan do mój pies?
                                    > Przesyłam odpowiedź:
                                    > Hau, hau, hau

Wafelkiem się tak mocno zakrztusiłeś ?
                            • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 22:39
                              A to pan nie narodowiec?
                              Nie faszysta?
                              To przepraszam, bo ekspresja identyczna
                              • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 22:54
                                feelek napisał:

> A to pan nie narodowiec?
                                > Nie faszysta?
                                > To przepraszam, bo ekspresja identyczna

Nie wiesz jak swojego kumpla emdzika zakwalifikować ?
                      • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 09:20
                        feelek napisał:

> nie zarzucaj innemu, co różni się od ciebie, że nie podziela twoich poglądów ,
                        > że ma wyprany mózg.
                        > On ma inne poglądy a ty nie umiesz zwyczajnie się z tym pogodzić.

Trudno uznać ze ktoś kto wierzy iz przed ołtarzem jakiś cudak z nieba do wafelka samego boga potrafi ściągnąć, nie ma wypranego mózgu.
                        • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 18:30
                          Ja w coś takiego, co ty piszesz nie wierzę
                          Szanując innych nie napiszę " wafelek"
                          tobie też radzę:
                          szacunek
                          na prawdę poczujesz się lepiej
                          • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 20:33
                            feelek napisał:

> Ja w coś takiego, co ty piszesz nie wierzę
                            > Szanując innych nie napiszę " wafelek"
                            > tobie też radzę:
                            > szacunek
                            > na prawdę poczujesz się lepiej

Musiałbym mieć nieźle nawalone we łbie gdybym nazwał wafelka nie wafelkiem.
          • sclavus Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 22:42
            na njc innego kościoła nie stać???
            ... kościół potępia innych - stawiając się ponad innymi...
            kościół potępiający kościół - niewyobrażalne! ... co??
          • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:04
            feelek napisał:

> Sorry ale Krk przeprosił
            > w 2000
            > to tak tylko co do faktów

Faktem jest ze ci najbardziej krzywdzeni czyli Żydzi nie bardzo przyjęli te przeprosiny.Bo Karol przeprosił za synów i córy kościoła a zapomniał o inspirujących do zbrodni czyli ojcach !!
      • grgkh Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 17:03
        Albo o zbrodniarzu, który poza tym był takim dobrym mężem i ojcem. Dlaczego nie skupiać się nad wychwalaniem jego zalet? Przecież inni ludzie nie są tacy dobrzy, prawda?

Kościół jest zbudowany na kłamstwach. I dzięki nim jedynie działa i to one pracują na jego "dobrą opinię".

Felku, dlaczego mielibyśmy przemilczać to, że religia opiera się na kłamstwach? Chcesz je przykryć, zatrzeć ich istnienie?

O dobru moglibyśmy nie mówić wcale, bo powinno być ono naszą powszedniością, naturą, bo to jest współistnienie ludzi. Nie współistnieje się za pośrednictwem kłamstw, fałszów i oszukiwania, bo wprowadzanie innych w błąd to manipulowanie nimi dla własnego interesu. To wyzysk i nadużycie.
        • kolter-xl Oswald Pohl 10.11.13, 19:08
          grgkh napisał:

> Albo o zbrodniarzu, który poza tym był takim dobrym mężem i ojcem. Dlaczego nie
          > skupiać się nad wychwalaniem jego zalet? Przecież inni ludzie nie są tacy dobrzy, prawda?

"Ojciec święty w ojcowskiej miłości udziela Oswaldowi Pohlowi na łożu boleści uproszonego błogosławieństwa apostolskiego, jako najwyższej gwarancji niebiańskiej pociechy"

Taki telegram dostał skazany w tzw 4 procesie norymberskim od taty z watykanu .Oswald Pohl sadystyczny nazista który podczas pobytu w amerykańskim wiezieniu nawrócił się na wiarę piusa XII czyli nienawiści do ludzi.

" Oswald Pohl(..) W 1939 został szefem Urzędu Gospodarczo-Administracyjnego SS oraz Urzędu Budżetu Budownictwa, które zostały połączone 31 stycznia 1942 i utworzyły WVHA. Na jego czele stanął oczywiście Pohl(..)WVHA zajmował się zwłaszcza eksploatacją niewolniczej pracy więźniów obozów, ich budową i zaopatrzeniem. Pohl był zwolennikiem eksterminacji przez pracę, stąd często spierał się z gestapo, pragnącym natychmiastowej likwidacji wszystkich "niepotrzebnych elementów". Praca w niemieckich obozach koncentracyjnych była prawdziwą katorgą dla wygłodzonych, zmaltretowanych i rozchorowanych więźniów. Nawet dla zdrowego człowieka codzienna kilkunastogodzinna praca, bez potrzebnych urządzeń i w atmosferze wszechobecnego terroru esesmanów i kapo, byłaby pracą ponad siły. Często nie miała ona żadnego sensu, wykonywana była tylko w celu zamęczenia więźniów. Szczególnie złą sławą cieszyły się kamieniołomy, będące prawdziwymi "mordowniami", bez których żaden obóz nie mógł się obejść.
          WVHA był także odpowiedzialny za budynki obozowe oraz odzież i wyżywienie więźniów. Więźniowie mieszkali w straszliwych warunkach, w drewnianych barakach bez ogrzewania i podłóg. Spali na brudnych, zarobaczonych pryczach, a choroby szerzyły się wśród nich w zastraszającym tempie. Do tego dochodziło absolutnie niewystarczające wyżywienie, co powodowało, że głód zbierał prawdziwe żniwo śmierci. Odzież dopełniała tego straszliwego obrazu obozowego życia więźniów. Nie chroniła ani przed zimnem ani przed deszczem, była też dostarczana w niewystarczającej liczbie. Przy tym wszystkim Pohl wydał rozkaz komendantom obozów, by każdy więzień który nie posiadał butów był karany chłostą. Pohl jest odpowiedzialny za wszystkie te cierpienia i nie robił nic by ulżyć doli więźniów, a wprost przeciwnie, wydawał rozkazy pogarszające ich sytuację"
          • feelek Re: Oswald Pohl 10.11.13, 23:08
            skoro Kolter byłeś Katolikiem to znasz zasady:
            Ksiądz ma prawo udzielić rozgrzeszenia nawet największemu zbrodniarzowi
            mamy to i w Quo Vadis jak bodaj Piotr rozmawia z ukrzyżowanym Chilonem Chilonidesem, nie pamiętam dokładnie....
            i znowu:
            czego to dowodzi?

Ja też mogę napisać wiele niepochlebnych rzeczy o krk:
            są księża co defraudują pieniądze wspólnoty, znam wiele takich wypadków (kto ma księdza w rodzie, tego bieda nie ubodzie),
            Są księża, co niszczą jednostki niepokorne ( abp Hoser vs. Ks. Lemański),
            Są wypadki pedofilii, z którymi krk latami źle postępował zamiatając sprawę pod dywan...
            jest jeszcze mnóstwo rzeczy, którym naprzeciw wystarczy napisać 1 zdanie:

Krk jest autentycznie pitrzebny milionom ludzi

Oczywiście nie mi ani wam, antyklerykałom
            moim ciociom, wujkom....

milionom potrzebującym tego, czego oni zwyczajnie chcą-
            nie chodzą, nie uczestniczą pod przymusem

Choć to starający się o obiektywizm obserwator zwyczajnie powinien dostrzec
            • kolter-xl Re: Oswald Pohl 10.11.13, 23:21
              feelek napisał:

> skoro Kolter byłeś Katolikiem to znasz zasady:
              > Ksiądz ma prawo udzielić rozgrzeszenia nawet największemu zbrodniarzowi
              > mamy to i w Quo Vadis jak bodaj Piotr rozmawia z ukrzyżowanym Chilonem Chilonid
              > esem, nie pamiętam dokładnie....
              > i znowu:
              > czego to dowodzi?

No nic , kiedy Żydów mordowano milczeli a kiedy zbrodniarza mordującego juz nie nie rób z siebie takimi serwilistycznymi tekstami większego gówna niż juz zrobiłeś !!

> Ja też mogę napisać wiele niepochlebnych rzeczy o krk:
              > są księża co defraudują pieniądze wspólnoty, znam wiele takich wypadków (kto ma
              > księdza w rodzie, tego bieda nie ubodzie),
              > Są księża, co niszczą jednostki niepokorne ( abp Hoser vs. Ks. Lemański),
              > Są wypadki pedofilii, z którymi krk latami źle postępował zamiatając sprawę pod
              > dywan...
              > jest jeszcze mnóstwo rzeczy, którym naprzeciw wystarczy napisać 1 zdanie:
              >
              > Krk jest autentycznie pitrzebny milionom ludzi
              >
              > Oczywiście nie mi ani wam, antyklerykałom
              > moim ciociom, wujkom....
              >
              > milionom potrzebującym tego, czego oni zwyczajnie chcą-
              > nie chodzą, nie uczestniczą pod przymusem

> Choć to starający się o obiektywizm obserwator zwyczajnie powinien dostrzec

Gdybyś miał gram obiektywizmu to widziałbyś podłość najwyższych czynników watykańskich.Ty jednak wolisz w serwilistyczny sposób bronić zachowania papieża wobec patologicznego zbrodniarza wojennego współwinnego śmierci milionów istnień ludzkich .Gdybyś miał choć gram obiektywizmu nie próbowałbyś bronić postawy papieża w tak obrzydliwie kontrowersyjnej sprawie !!
        • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 22:33
          nie namawiam ciebie abyś cokolwiek przemilczał
          nie zgadzam się z twoimi opiniami, wolno mi przecież:
          Nie uważam, że religie, jakiekolwiek opierają się na kłamstwach
          ci, którzy są wyznawcami jakiejś religii, zwyczajnie w te wszystkie rzeczy wierzą
          A tacy jak ty, niie potrafią/ nie chcą tego zrozumieć
          Nie nazwę kłamcą:
          mojej Mamy, Ojca, szeregu wujów, ciotek, nieżyjących dziadków, pradziadków...
          nie nazwę tak ks. Lemańskiego, ks. Twardowskiego....
          !wielu innych osób, które znam, które są wierzące...
          nie nazwę tak milionów moich rodaków....
          ---------------
          powodzenia w samotności i zgorzknieniu z powodu, że tylu wierzy, choć " nie powinni bo to alogiczny, religijny bełkot"
          mnie ich " wierzę" zwyczajnie w niczym nie przeszkadza

• sclavus Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:04
            ... odwracanie kota ogonem nic ci nie da!
            Wiesz dobrze, że nie chodzi o te miliony ogłupionych kłamstwami i mistyfikacjami, tylko o tysiące tych, którzy tymi kłamstwami i mistyfikacjami omamiają i ogłupiają...
            Jeśli o mnie chodzi, to jeśli wyszydzam takich żaro-gorliwych, otumanionych, to tylko dlatego, że widząc jakiś potencjał inteligencji*, wykładam jak kawę na ławę i trafiam na mur!
            Nie zostaje mi nic innego... - jak wyszydzić... :D
            * - nie jestem "świętym" i w każdym momencie mogę nie mieć racji z tym "potencjałem inteligencji" - istnieje cóś takiego , jak pozór!
      • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 18:47
        snajper55 napisał:

> Ciekawe dlaczego nikt nie pisze niczego dobrego o komunistach czy hitlerowcach?
        > Przecież oni tyle dobrego zrobili!

No pewno, gdyby nie armie Stalina to może Mengele w Auschwitz znalazłby lekarstwo na raka ??
        • snajper55 Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 19:39
          kolter-xl napisał:

> snajper55 napisał:
          >
          > > Ciekawe dlaczego nikt nie pisze niczego dobrego o komunistach czy hitlero
          > wcach?
          > > Przecież oni tyle dobrego zrobili!
          >
          > No pewno, gdyby nie armie Stalina to może Mengele w Auschwitz znalazłby lekarst
          > wo na raka ??

Na pewno Niemiec byłby pierwszy w kosmosie i na Księżycu. I pewnie by wspaniałe autostrady budowali, zabytkami by się opiekowali, kwitłaby nauka i sztuka. I nikt by zwycięzcom dawnych zbrodni nie wypominał. Tak jak dziś nie wypomina się ich Kościołowi Katolickiemu. Tych trupów po stosach których Kościół doszedł do władzy.

S.
          • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 20:04
            snajper55 napisał:

> Na pewno Niemiec byłby pierwszy w kosmosie i na Księżycu. I pewnie by wspaniałe
            > autostrady budowali, zabytkami by się opiekowali, kwitłaby nauka i sztuka. I n
            > ikt by zwycięzcom dawnych zbrodni nie wypominał. Tak jak dziś nie wypomina się
            > ich Kościołowi Katolickiemu. Tych trupów po stosach których Kościół doszedł do władzy.

Pamiętam jak kilka lat temu jeden gość chciał postawić pomnik ofiar katolicyzmu , pamietam jak wyła katoprawica w oburzeniu.
      • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 22:19
        porównywać zwolenników nazizmu z ludźmi których wina polega na tym, że w odróżnieniu od ciebie i mnie chodzą do kościoła....
        no można:
        babcię odmawiającą litanię do ss- mana
        dobre, brawo!
        • bookworm Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 22:47
          Po co kłamiesz i manipulujesz? Czy obskurantyzm to jedyna linia obrony. Nie porównuje wyznawców tylko urzędników systemów. Nie kontrolowany motłoch tylko zarządzających organizacją.

Twoja linia obrony jest żałosną manipulacją której mógłbym się spodziewać się raczej po chasydzie, oszołomie albo eniu.
          • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:16
            miliardy nazywasz kontrolowanym motłochem
            ale to nie jest szacunek dla Świata
            to zgorzknienie
            ------------
            to ww. to oczyw. sarkazm
            ale pomyśl:
            nikt kogo znasz, kto jest katolem nie zasługuje na twój szacunek?
            Nikt?
            • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:26
              feelek napisał:

> miliardy nazywasz kontrolowanym motłochem

Tak, przez milion kontrolujących ,bo tylu jest na tym padole łez księży

> ale to nie jest szacunek dla Świata
              > to zgorzknienie
              > ------------
              > to ww. to oczyw. sarkazm
              > ale pomyśl:
              > nikt kogo znasz, kto jest katolem nie zasługuje na twój szacunek?
              > Nikt?

Katol nigdy, katolik owszem !!
        • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:06
          feelek napisał:

> porównywać zwolenników nazizmu z ludźmi których wina polega na tym, że w odróżn
          > ieniu od ciebie i mnie chodzą do kościoła....
          > no można:
          > babcię odmawiającą litanię do ss- mana
          > dobre, brawo!

Był papież który podczas ataku Hitlera na Rosję całe noce ze swoją konkubiną modlił się o zwycięstwo fuhrera w Rosji !!
      • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:52
        czyli co:
        Założyć wątek
        Co dobrego zrobili hitlerowwcy?
        To chyba można zrobić
        na forum historia
        • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 00:12
          feelek napisał:

> czyli co:
          > Założyć wątek
          > Co dobrego zrobili hitlerowwcy?
          > To chyba można zrobić
          > na forum historia

No jak widać ty nie masz nic przeciwko temu żeby duchowo wspierać hitlerowców :))
          • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 00:34
            a to hitlerowcy nie zrobili nic dobrego?
            a autostrady?
            do 1939. - 3000 km
            a i parę rzeczy, co działa w bundes do dzisiaj
            powinni tą logiką te autostrady porozbierać bo je Hitler zbudował....
            było, było po 1917, co gorliwsi bolszewicy zaczęli rozbierać tory kolejowe, bo carskie
            autentyk
            • bookworm Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 00:58
              a to hitlerowcy nie zrobili nic dobrego?
              > do 1939. - 3000 km
              > a i parę rzeczy, co działa w bundes do dzisiaj
              > powinni tą logiką te autostrady porozbierać bo je Hitler zbudował....

Nie. Zgodnie z Twoja logika i logika kościoła powininni je oddać nazistom. Przecież zrobili tyle dobrego. Dali ludziom prace, nadzieję. dlaczego w ogóle traktować nazizm jako organizacje zbrodniczą? Dla siebie i swoich byli dobrzy. Jak Krk. Nawet Żydów tak samo nienawidzili.
              • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 01:21
                "...Nawet Żydów tak samo nienawidzili..."
                no tak,
                a to niżej?
                Składający się z samych ateistów reżim bolszewicki współpracował z Hitlerem
                podpisał jakiś pakt
                (już wiem był to pakt
                Ribbentropp - Pius XII)
                ci ateiści, bolszewicy współpracowali z nazistami, autorami ustaw norymberskich (1935), Nocy Kryształowej (1938) , wiedzieli, że Polacy są zmuszani do naszywania sobie żółtych gwiazd Dawida
                byli to ateiści: Stalin, Beria, Mołotow
                jaki stąd wniosek?
                ateiści współwymordowali z Hitlerem Żydów,
                ateiści są odpowiedzialni za holocaust
                nie, nie mój jest ten wniosek
                to twój wniosek
                (wywiodłem go w ten sam sposób jak ty swój poprzedni wywód)
                • bookworm Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 03:03
                  > nie, nie mój jest ten wniosek
                  > to twój wniosek
                  > (wywiodłem go w ten sam sposób jak ty swój poprzedni wywód)

Co za manipulacja. Co za liche łgarstwo i jeszcze przypisywanie mi tego "wniosku". Czasami zachowujesz się całkiem normalnie, ale czasem wychodzi z Ciebie taka szujowata gnida, że aż boli.

Spodziewałbym się tego po chasydzie, po oszole, po eniu. Ale po deiście? Teraz już wiem, że po takim deiście jak ty również.

Zrozum w końcu:
                  Ateista to osoba odrzucająca istnienie boga. To jedyny element ateizmu. Brak boga. Nie ma tu moralności ani zasad ani motywacji. Nic. Jedynie brak boga. Więc kolejne nic.

Ateizm nie motywuje do zbrodni. Ateizm nie motywuje do niczego.

Religia owszem. Ideologia totalitarna - komunizm, nazizm - również. Ale przypisywanie zbrodniczych intencji ateizmowi jest manipulacją i łgarstwem.

Równie dobrze móglbyś napisać: reżim bolszewicki współpracujacy z Hitlerem składajacy się z samych ludzi - zatem ludzie są odpowiedzialni za holocaust. Ateizm w tym przypadku to jest zbieżność, a nie zależność. Jaki wpływ na nienawiść do jakieś rasy, narodu może mieć ateizm (odrzucenie istnienia boga)? W jaki sposób brak idei boga może motywować do zbrodni?

Jaki wpływ na antysemityzm ma religia? Lub ideologia nazistowska, która ideę antysemicką wzięła wprost z chrześcijaństwa. Skąd u Stalina nienawiść do Żydów? Z ateizmu? A moze raczej z wychowania katolickiego i z nauk w szkole Jezuitów. To od wieków religie i ideologie określajace swoi-inni (nasz-wróg) motywowały do nienawiści, dyskryminacji, wrogości i morderstw.

Udowodnij, że ateizm może motywować ludzi do nienawiści rasowej lub narodowej. Równie dobrze możesz próbować udowodnić, taką zależność pomiędzy brodatymi i wąsatymi. Przecież Stalin i Hitler mieli wąsy - może to ich motywowało?

Czyżbyś zaczynał zachowywać się jak parafialny łgaż? A może zaczniesz w końcu myśleć.
                • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 09:19
                  feelek napisał:

> a to niżej?
                  > Składający się z samych ateistów reżim bolszewicki współpracował z Hitlerem
                  > podpisał jakiś pakt
                  > (już wiem był to pakt
                  > Ribbentropp - Pius XII)

Oczywiście wiesz co tam w duszy człowieka radzieckiego tkwiło ,wiesz bo miałeś wizję jego ateizmu na tacy .

> ci ateiści, bolszewicy współpracowali z nazistami, autorami ustaw norymberskich
                  > (1935), Nocy Kryształowej (1938) , wiedzieli, że Polacy są zmuszani do naszywa
                  > nia sobie żółtych gwiazd Dawida
                  > byli to ateiści: Stalin, Beria, Mołotow
                  > jaki stąd wniosek?
                  > ateiści współwymordowali z Hitlerem Żydów,
                  > ateiści są odpowiedzialni za holocaust
                  > nie, nie mój jest ten wniosek
                  > to twój wniosek
                  > (wywiodłem go w ten sam sposób jak ty swój poprzedni wywód)

Debilny ale masz prawo do debilnych wniosków. Przecież w końcu nikt tu po tobie nie wymaga rozumu ; (25) W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom.
                  • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 18:49
                    zrobiłem doładnie to, co ty i twoi koledzy:
                    wy wszystkich będących członkami jakiejś religii
                    (weźmy Muzułmanów odpowiedzialnych zbiorowo za zbrodnie AlKaidy ), ubieracie w odpowiedzialność zbiorową,
                    przypisujecie mojej cioci Katoliczce zbrodnie hiszpańskiej inkwizycji

tak i ja tobie przypisuję holocaust

to oczywiście. absurd
                    nie mniejszy niż ten twój
                    pa
                    • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 20:43
                      feelek napisał:

> zrobiłem doładnie to, co ty i twoi koledzy:
                      > wy wszystkich będących członkami jakiejś religii
                      > (weźmy Muzułmanów odpowiedzialnych zbiorowo za zbrodnie AlKaidy ), ubieracie
                      > w odpowiedzialność zbiorową,
                      > przypisujecie mojej cioci Katoliczce zbrodnie hiszpańskiej inkwizycji

Twoja ciocia była papieżem albo co najmniej kardynałem ?

> tak i ja tobie przypisuję holocaust
                      >
                      > to oczywiście. absurd
                      > nie mniejszy niż ten twój
                      > pa

Ko,eś za zbrodnie w imieniu religii najczęściej nie odpowiada prymitywny motłoch ,ale cwaniacy ktorzy tym ludem sterują.
                      Co to za hasło to pa, masz się ku mnie ?
                      • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 21:02
                        Słowo: pa
                        znaczy inaczej: do widzenia
                        I takie coś cię razi?
                        a jest coś co nie?
            • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 09:14
              feelek napisał:

> a to hitlerowcy nie zrobili nic dobrego?

Zrobili , wykazali światu ze panujące u nich religie są dokładnie tyle warte co naziści sami .

> a autostrady?
              > do 1939. - 3000 km
              > a i parę rzeczy, co działa w bundes do dzisiaj

Np podatek koscielny ?

> powinni tą logiką te autostrady porozbierać bo je Hitler zbudował....

Budowali je Niemcy jak naród a nie sam Adolf i jego SS.

> było, było po 1917, co gorliwsi bolszewicy zaczęli rozbierać tory kolejowe, bo carskie
              > autentyk

No a nie słyszałeś o taktyce spalonej ziemi jaką Niemcy stosowali wszędzie ??
    • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 18:44
      feelek napisał:

> Najłatwiej sprawdzić to odwiedzając założony mną wątek " Ile dobrego robi Krk?"
      > Pisząc, relacjonując, mogę spełnić prośbę jednego z Internautów, Grgkha:
      > na 30 tam wpisów, 6 internautów rozpisywało się tam kwieciście jakich podłości
      > dopuszcza się Krk

No skoro tylko z podłości jest znany to jak pisać o pozytywach ?

> nie znaleźli ci Internauci ani jednego pozytywu w działaniu wielomilionowej organizacji w ciągu 20 wieków

Może dlatego ze istnieje dopiero 17 stuleci ?? No a od kiedy w IV wieku kiedy to cesarz Konstantyn uczynił go swoim podnóżkiem, kupił złotem ich wierność do tego stopnia ze na 12 lat przed chrztem cesarza czyli de facto potwierdzenia swojej przynależności do kościoła, te kundelki w komeżkach biskupich tak mówili o tym nieochrzczonym mordercy własnego dziecka ;"LIST SOBORU w NICEI DO EGIPCJAN
      2). Dzięki łasce Bożej i umiłowanemu przez Boga cesarzowi Konstantynowi zebraliśmy się z różnych prowincji i miast, aby odbyć wielki i święty sobór w Nicei. Uznaliśmy przeto za rzecz ze wszech miar konieczną, by został wysłany również do was list od świętego soboru. Pragniemy, abyście się dowiedzieli, co było przedmiotem naszych obrad, jakie sprawy zbadano, co postanowiono i co zarządzono. W obecności umiłowanego przez Boga cesarza Konstantyna, jako pierwszą ze wszystkich, rozpatrzyliśmy sprawę bezbożności i przestępstwa Ariusza oraz zwolenników jego nauki."

Powiedz no mi wierco jak można w pozytywach o tym serwilistycznym tworze który albo lizał dupę ,a kiedy urósł w piórka to sam gnoił sobie nieposłusznych ? .Bywali tam porządni ludzi ,ale cały system od początku jest chory !!

> Jaki stąd wniosek:
      > mieli prawo, jasne, czy jednak wylewając swe żale, nie będąc, nie próbując ani
      > przez chwię być choć trochę sprawiedliwymi w swoich osądach nie unaocznili czy
      > tającym, że opluwając tradycję dokonania,

Nie pie...bucu jak można opluc coś co w plwocinach pływa ??

te ewidentne, pokazują, że można owszem zdominować jakąś dyskusję swymi oryginalnymi, nieprawdziwymi, w najprostszy
      > sposób kogoś krzywdzącymi opiniami...

Jakoś sobie nie przypominam żebyś ty wymienił kilka pozytywów swojej sekty,dawaj poczytam i skomentuje .

> ... .że to już nie jest forum religia?

Trudno skoro na tym forum ludzi tzw religijni to idioci antysemici.

> to jest miejsce leczenia swoich antyklerykalnych kompleksów

Nie, Feluś kompleksy to ty masz bo nie masz argumentów żeby sekty bronić :))

> niewielu z tego powodu cierpi, uprawiając swój proceder, czytacie się sami

Czytacie nas a ze nie komentujecie to tylko wasz strach i brak jakichkolwiek argumentów .

> PS. sam, osobiście, traktując coś, co nazywamy dyskusją normalnie, dopisałem si
      > ę do wątku Ile złego robi Krk. Z potrzeby serca bo tam była krytyka jakiejś głu
      > piej postawy jakiegoś Księdza. To nie jest aż takie trudne, próbować być obiekt
      > ywnym.

Pojedynczy klecha to nie kościół, system jest chory . Np Pius XII nigdy nie skrytykował Hitlera za to ze ten wymordował ponad 50 milionów ludzi .Ba apelował do sadu w Norymberdze o sprawiedliwość dla nazistów.Kiedy Hitler miliony Zydów mordował oni milczeli !!
      Rozumiesz bucu dlaczego Krk niczego dobrego nie zrobił ??
      • feelek Re: forum religia? - śmiechu 11.11.13, 00:19
        Internaucie o nicku Kolter:
        niech zada to pytanie kulturalnie to mu odpowiem
        chamom nie zwykłem odpowiadać
        PS. Proszę Admina o wykasowanie obrażających wpisów
        • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu 11.11.13, 00:26
          feelek napisał:

> Internaucie o nicku Kolter:
          > niech zada to pytanie kulturalnie to mu odpowiem

Nie znasz tłuku parafialny po prostu odpowiedzi !!

> chamom nie zwykłem odpowiadać

To nie spoglądaj w monitor ,nie zobaczysz w nim odbicia chamana.

> PS. Proszę Admina o wykasowanie obrażających wpisów

Do tego kablujesz .
    • sclavus Idź tam ------> 10.11.13, 22:35
      forum.gazeta.pl/forum/f,21155,Kosciol_religia.html - będziesz bardziej szczęśliwy :D

PeeS - nie od 20 wieków, bidoto niedouczona a od 17 wieków... gdzieś tak pod koniec IV wieku n.e., kościół - już katolicki - zaczął czynić "dobro"... i tak je czynił, w tej podstawowej formie "dobroczynienia", przez następne wieki aż po Oświecenie - Oświecenie bo - jak sama nazwa epoki wskazuje - wykształcenie zaczęło grać dużą rolę a i ciekawość świata stała się podstawą działalności dla wielu (désolé - nie dla ciebie - tacy jak ty, chwytali się sutanny każdej godziny!)
      Tak więc - skoryguj się... skreśl te 20 wieków, wpisz zamiast - 17 wieków i dodaj, że to co kościół zrobił w te 17 wieków, komuś innemu potrzebne by było ... 50 wieków...
      Pięćset lat zbrodni, i trzymania ludzi w ciemnocie, i gromadzenie niezmierzonych bogactw do ... nie dzielenia się z nikim!!! ... (między innymi, po to zadekretowano celibat księży, żeby majątek - zgromadzony za życia księdza i jaki by nie był - nie trafiał w ręce ewentualnych spadkobierców a zostawał w kościele)...
      ... panie feelek, żaro-gorliwy...
    • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 10.11.13, 23:50
      nie stać was choćby na kroplę obiektywizmu
      strasznie was ktoś pokrzywdził
      nikt wam tu negatywnego zdania o czymkolwiek zmieniać nie każe, to byłoby wbrew zasadzie wolności dyskusji
      chodzi zwyczajnie o prawdę, porzućcie, na ile potraficie uprzedzenia

Co do inwektyw:
      nie, nikt z was koledzy nikomu tu nie wmówił i nie wmówi tych bzdur, którymi tak nieładnie tu szafujecie
      można tylko powiedzieć inwektywy obracają się o 180. stopni i wskazują w piszących
      to też brak silnych nerwów bo gdy argumenty uciekają to przywalacie...
      mnie to nie obraża, tak mam, że nie jesteście w stanie,'to zwyczajnie niemożliwe, nie warto próbować ale jak kto ma taki imperatyw, jak to silniejsze od niego?
      nic tu nie poradzimy
      voila!
      • sclavus Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 00:08
        ... mnie to nie obraża, tak mam, że nie jesteście w stanie, to zwyczajnie niemożliwe, nie warto próbować...
        I dlatego jesteś "najwspanialszym obiektem do wyszydzania"... :D:D:D
        PeeS - mógłbyś się podliczyć?... kto ci na rękę a kto ci wbrew???
        • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 01:35
          mógłbyś się podliczyć?... kto ci na rękę a kto ci wbrew???

to nie będzie trudne:
          "na rękę" mi ci, którzy piszą o czymkolwiek bez uprzedzeń, starają się to robić obiektywnie (wiadomo czysty obiektywizm to coś mało możliwego)
          "wbrew" mi wszyscy zacietrzewieni do tego stopnia, że ziarna racji nie znajdą i tam gdzie ona oczywista, byle by przywalić czemuś nielubianemu

jak tu na tym forum robią to antyklerykałowie

sam nie należę ale aż klawiatura świerzbi czasem

bez zacietrzewienia wszędzie (no prawie) , u każdego można znaleźć coś dobrego
          mogę kogo nie lubić nawet bardzo (taki np PiS ;) ) ale chyba nie ma nikogo, kogo bym nienawidził
          (no może kogo, kto ewidentnie krzywdzi typu morderca, zwyrodnialec)
          • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 09:25
            feelek napisał:
            >
            > to nie będzie trudne:
            > "na rękę" mi ci, którzy piszą o czymkolwiek bez uprzedzeń, starają się to robić
            > obiektywnie (wiadomo czysty obiektywizm to coś mało możliwego)
            > "wbrew" mi wszyscy zacietrzewieni do tego stopnia, że ziarna racji nie znajdą i
            > tam gdzie ona oczywista, byle by przywalić czemuś nielubianemu
            >
            > jak tu na tym forum robią to antyklerykałowie

Feluś ty jestes tu pierwszy nieobiektywny !!

> sam nie należę ale aż klawiatura świerzbi czasem

> bez zacietrzewienia wszędzie (no prawie) , u każdego można znaleźć coś dobrego
            > mogę kogo nie lubić nawet bardzo (taki np PiS ;) ) ale chyba nie ma nikogo, kog
            > o bym nienawidził
            > (no może kogo, kto ewidentnie krzywdzi typu morderca, zwyrodnialec)

Aha
            • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 18:40
              jeżeli pan, zwracając się do mnie feluś, wyraża opinię, że nie jestem obiektywny, to pozwoli pan, że ocenią to czytający?
              • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 20:40
                feelek napisał:

> jeżeli pan, zwracając się do mnie feluś, wyraża opinię, że nie jestem obiektywny, to pozwoli pan, że ocenią to czytający?

Feluniu , jesteś nieobiektywny a teraz juz widzę ze zaczynasz tu z siebie robić ofiarę prześladowań.
                • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 22:49
                  Niestety, nie mógłbym być ofiarą pańskich prześladowań
                  Ofiarą pańskich prześladowań, mógłby być mój kotek albo piesek.....
                  Przekazuję odpowiedź od nich do pana:
                  Hauhauhau, miau miau
                  • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 23:03
                    feelek napisał:

> Niestety, nie mógłbym być ofiarą pańskich prześladowań
                    > Ofiarą pańskich prześladowań, mógłby być mój kotek albo piesek.....
                    > Przekazuję odpowiedź od nich do pana:
                    > Hauhauhau, miau miau

Sugerujesz mi Talibie ze nie jestem godzien miana człowieka ? upadłeś na samo dno szamba takimi tekstami piewco wafelków :))
          • sclavus Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 22:55
            "na rękę" mi ci, którzy piszą o czymkolwiek bez uprzedzeń, starają się to robić obiektywnie
            ... nie bądź śmieszny ... widziałem w życiu "szczęśliwych cyganów, ale ... obiektywnego katolika - nigdy!"
            PeeS - nie jestem antyklerykałem - walczę z kościołem w przestrzeni publicznej... warte zapamiętania!!!
      • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 00:11
        feelek napisał:

> nie stać was choćby na kroplę obiektywizmu
        > strasznie was ktoś pokrzywdził
        > nikt wam tu negatywnego zdania o czymkolwiek zmieniać nie każe, to byłoby wbrew
        > zasadzie wolności dyskusji
        > chodzi zwyczajnie o prawdę, porzućcie, na ile potraficie uprzedzenia

Widzisz Felek, ktoś kto próbuje tłumaczyć zachowanie papieża wobec nazistowskiego zbrodniarza wojennego ,niech lepiej nie poucza o obiektywizmie.

> to też brak silnych nerwów bo gdy argumenty uciekają to przywalacie...

Prawdy juz pisać nie można ?
    • chasyd_z_czerskiej Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 21:16
      > to jest miejsce leczenia swoich antyklerykalnych kompleksów
      >
      > niewielu z tego powodu cierpi, uprawiając swój proceder, czytacie się sami
      >

Towarzycho wzajemnej adoracji... :)

--
      wpolityce.pl/wydarzenia/66740-jakie-jest-przeslanie-gazety-wyborczej-na-swieto-niepodleglosci-zabory-pod-wieloma-wzgledami-oznaczaly-postep-i-modernizacje
      • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 21:25
        chasyd_z_czerskiej napisał:

> > to jest miejsce leczenia swoich antyklerykalnych kompleksów
        > >
        > > niewielu z tego powodu cierpi, uprawiając swój proceder, czytacie się sam

> Towarzycho wzajemnej adoracji... :)

To nie szczerbiec ,bucu
        • feelek Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 22:42
          Ale wie pan, że jest tu na forum taka zasada, że mówiąc do kogoś np. Bucu, mówivpan do siebie?
          • kolter-xl Re: forum religia? - śmiechu warte 11.11.13, 22:56
            feelek napisał:

> Ale wie pan, że jest tu na forum taka zasada, że mówiąc do kogoś np. Bucu, mówi
            > vpan do siebie?

Nie, do ciebie i zdaje się ze do emdzika

buc
            tyle co: pyszałek, zarozumialec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka