Dodaj do ulubionych

Franciszek ogranicza handel

09.09.14, 12:21
Franciszek likwiduje handel błogosławieństwem

Watykan cofa koncesję dla zewnętrznych pośredników na sprzedaż papieskiego błogosławieństwa. Dotychczas pergamin z imiennym błogosławieństwem papieża można było zamówić w blisko stu punktach w pobliżu Watykanu.

12 kwietnia papieski jałmużnik abp Konrad Krajewski, który ma przywilej rozdawania takich błogosławieństw za niewielką ofiarę, wysłał list do pośredników informując ich, że będą mogli działać jedynie do 31 grudnia. Od stycznia 2015 będzie można zamówić błogosławieństwo tylko w watykańskim Urzędzie Dobroczynności Apostolskiej. W ubiegłym tygodniu ok. pięćdziesięciu pośredników wysłało prośbę do papieża, by cofnął tę decyzję.

Jak podaje watykanista Andrea Tornielli na portalu Vatican Insider, dotychczas do pośredników płynęła „rzeka pieniędzy”. Według niego miesięcznie pośrednik zarabiał na papieskich błogosławieństwach od 15 do 20 tys. euro. Sprzedawane one są w cenach od 10 (za niewielki pergamin) do 50 i więcej euro. Tymczasem koszt wytworzenia takiego błogosławieństwa (pergamin, nadruk i ręczne pozłocenie inicjałów oraz ofiara 3 euro dla jałmużnika) to ok. 10 euro. Pozostała część to zysk dla pośrednika.

(...)
Obserwuj wątek
    • pocoo Re: Franciszek ogranicza handel 09.09.14, 12:28
      U mojej teściowej takie błogosławieństwo JPII wisi na ścianie.Dostarczył je osobiscie moim teściom prałat Jankowski.To ci dopiero ranga.Skomar mi nie uwierzył.
      Teraz to Watykan sobie nadrukuje błogosławieństw jakie zechce i szmal cały zgarnie dla siebie.
      • skomar102 Re: Franciszek ogranicza handel 09.09.14, 15:52
        pocoo napisała:

> U mojej teściowej takie błogosławieństwo JPII wisi na ścianie.Dostarczył je oso
        > biscie moim teściom prałat Jankowski.To ci dopiero ranga.Skomar mi nie uwierzył

Ja nie wiem kiedy ty wodę lejesz a kiedy
        mówisz prawdę.
        A po drugie to ty masz teściową , nie za młoda
        na to jesteś.
        • pocoo Re: Franciszek ogranicza handel 09.09.14, 16:10
          skomar102 napisał:

> Ja nie wiem kiedy ty wodę lejesz a kiedy
          > mówisz prawdę.

O seksie to mogę trochę polać.Nawet pożądane.

> A po drugie to ty masz teściową , nie za młoda
          > na to jesteś.

No i widzisz niedowiarku.Twoje marzenia o mnie są nieziszczalne.Nie zawsze chcieć ,to móc.Ile razy mam tobie tłumaczyć,że moje dzieci są już trochę lat po studiach.
          • skomar102 Re: Franciszek ogranicza handel 09.09.14, 19:58
            pocoo napisała:

O seksie to mogę trochę polać.Nawet pożądane.

To jest prawda

> No i widzisz niedowiarku.Twoje marzenia o mnie są nieziszczalne.Nie zawsze chci
            > eć ,to móc

O jakich ty marzeniach mówisz za seks z nieletnimi grozi artykuł

.Ile razy mam tobie tłumaczyć,że moje dzieci są już trochę lat po stu
            > diach.

To może jeszcze powiesz że babcią jesteś.
            • pocoo Re: Franciszek ogranicza handel 10.09.14, 00:14
              skomar102 napisał:

> To może jeszcze powiesz że babcią jesteś.

Tak .Nie ja wymyśliłam tę nazwę.
            • feel_good_inc Re: Franciszek ogranicza handel 10.09.14, 08:51
              skomar102 napisał:
              > O jakich ty marzeniach mówisz za seks z nieletnimi grozi artykuł

...w gazecie i przeniesienie do innej parafii.
              • pocoo Re: Franciszek ogranicza handel 10.09.14, 11:04
                feel_good_inc napisał:

> skomar102 napisał:
                > > O jakich ty marzeniach mówisz za seks z nieletnimi grozi artykuł
                >
                > ...w gazecie i przeniesienie do innej parafii.
                >
                Skomar o tym doskonale wie.Ciągle o mnie i o moim wieku marzy.O seksie nie wspomne.
                • karbat Re: Franciszek ogranicza handel 11.09.14, 19:37
                  ***pergamin z imiennym błogosławieństwem papieża można było zamówić ***

zamówić błogosławieństwo , samo zestawienie tych
                  slow to KPINA dla elementarnej ludzkiej inteligencji .

Zamawiane blogoslawienstwa .... ? , jakis szaman cos ci napisze ,
                  albo wymrota pod nosem , trzeba miec na.rane pod strzechom .

***1 Od stycznia 2015 będzie można zamówić błogosławieństwo tylko w watykańskim Urzędzie Dobroczynności Apostolskiej. ***

a co na to urzad antymonopolowy ....

***W ubiegłym tygodniu ok. pięćdziesięciu pośredników wysłało prośbę do papieża,
                  by cofnął tę decyzję. ***

jaki Franek jesz´t to jest , ale decyzji nie cofnie , nie bedzie robic z siebie booca dla
                  jakis posrednikow , dlaczego te barany w wioeerze nie zdaja siobie z tego sprawy ...
                  ciemniosc i bagno .

**** Według niego miesięcznie pośrednik zarabiał na papieskich błogosławieństwach od 15 do 20 tys. euro. Sprzedawane one są w cenach od 10 (za niewielki pergamin) do 50 i więcej euro. ****

za darmo maja dawac blogoslawienstwo .... ? .
                  baran , owca sa chetni wydac kase ,
                  az sie prosi by ich szczesac . w czym problem ...

****Tymczasem koszt wytworzenia takiego błogosławieństwa (pergamin, nadruk i ręczne pozłocenie inicjałów ****

pozlacane inicjaly ... ja przepraszam, ale pier.ole (dzieci to chyba nie ma), nie moge .
                  jak kato blogoslawienstwo sie swieci , zlotkiem blyszczy .... pojdem do nieba .

• skomar102 Re: Franciszek ogranicza handel 12.09.14, 17:01
                  pocoo napisała:
                  > Skomar o tym doskonale wie.Ciągle o mnie i o moim wieku marzy.O seksie nie wspo
                  > mne.

Nic z tych rzeczy młoda, z nieletnimi się nie zadaje
                  a ty powinnaś pomyśleć o lekcjach a nie o seksie.
                  • pocoo Re: Franciszek ogranicza handel 12.09.14, 21:18
                    skomar102 napisał:

> Nic z tych rzeczy młoda, z nieletnimi się nie zadaje
                    > a ty powinnaś pomyśleć o lekcjach a nie o seksie.

Skomar.Czy każdy wierzący wierzy w cuda?Ty na pewno.
                    Ale skoro tak chcesz,to...mam ciutkę więcej niż 15 lat i nic ci nie grozi ,nawet gdybyś mnie przeleciał.Ale na razie to "przeleciał ptaszek ,kalinowy lasek".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka