Dodaj do ulubionych

Dziewictwo i panieństwo Maryi

13.11.14, 22:58
O ile dziewictwo Maryi jestem w stanie zrozumieć (zakłada się, ze nie miała ani jednego stosunku seksualnego), o tyle jej panieństwo jest dla mnie nieustającą zagadką - wszak nie była panną lecz mężatką - poślubioną Józefowi.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 13.11.14, 23:06
      O ile panieństwo Maryi mnie nie dziwi, wszak żyła w wolnym związku,
      bez ślubu kościelnego, to dziewictwo wieloródki wydaje mi się zagadkowe.
      • fitness66 konkubina? 13.11.14, 23:26
        wariant_b napisał:

> O ile panieństwo Maryi mnie nie dziwi, wszak żyła w wolnym związku,
        > bez ślubu kościelnego, to dziewictwo wieloródki wydaje mi się zagadkowe.

W czasach przed Jezusem nie było wiec w ogóle małżeństw, lecz same konkubinaty? Maryja to konkubina? W Biblii napisano przecież, ze była poślubiona Józefowi.
        • wariant_b Re: konkubina? 13.11.14, 23:43
          > W Biblii napisano przecież, ze była poślubiona Józefowi.

No, faktycznie w jakichś tam związkach ci Żydzi żyli.
          Ale za prawdziwe małżeństwo trudno to uznać.
          A Jezusa to nawet nie próbowali ochrzcić, więc bękart.
          • pocoo Re: konkubina? 14.11.14, 11:05
            wariant_b napisał:

> No, faktycznie w jakichś tam związkach ci Żydzi żyli.

Staremu dali zapłodnioną nastolatkę za żonę.Wesela nie było,ponieważ Jezus jeszcze się nie urodził i nie mógł zamienić wody w wino.

> Ale za prawdziwe małżeństwo trudno to uznać.

Rzekomo non consumatum.

> A Jezusa to nawet nie próbowali ochrzcić, więc bękart.

Nie.Bękarta ukamienowaliby razem z matką.Każda brzemienna panna wciskała kit,że zapłodnił ją duch święty.Pecha miała wtedy,kiedy urodziła córkę.Prorocy pisali o mesjaszu.
            Jezus,tak jak wielu innych mu współczesnych,był synem boga.
            • sclavus Re: konkubina? 14.11.14, 18:00
              non consumatum... dla niekumatych ;)
          • sclavus Re: konkubina? 14.11.14, 17:58
            Eeee... - przecie go obrzezali a to żydowski chrzest jest!! ;)
            (dwa razy był chrzczony, ten Jezus - raz, gdy go obrzezali a drugi raz Jan go w Jordanie wymaczał - dziwne to bo kościół nie uznaje dwóch chrztów... jeszcze dziwniejsze bo wygląda na to, że miał Jezus dwóch ojców: począł go bowiem Yahwe a później, katolicy zmienili Yahwe na boga Boga - pogmatwana ta wiara a ludziska... - jak w amoku)
          • fitness66 Re: konkubina? 14.11.14, 22:09
            wariant_b napisał:

> > W Biblii napisano przecież, ze była poślubiona Józefowi.
            >
            > No, faktycznie w jakichś tam związkach ci Żydzi żyli.
            > Ale za prawdziwe małżeństwo trudno to uznać.

W Chinach, Indiach czy Arabii (gdzie nie ma praktycznie chrześcijaństwa) tez wg ciebie nie ma małżeństw tylko "jakieś tam związki"? Żeby było małżeństwo, to musi to być związek chrześcijański? Przecież samo słowo małżeństwo (łac. matrimonium) jest o wiele starsze niż chrześcijaństwo.

"Bękart" oznacza dziecko pozamałżeńskie, a nie nieochrzczone.
            • wariant_b Re: konkubina? 14.11.14, 23:59
              > W Chinach, Indiach czy Arabii (gdzie nie ma praktycznie chrześcijaństwa)
              > tez wg ciebie nie ma małżeństw tylko "jakieś tam związki"?

A cóż ja na to poradzę, że bóg sobie pomyślał a kościół za nim powtarza,
              że ludzie nie mogą żyć ot tak sobie w zwyczajnym związku, ale koniecznie
              w "uświęconym". I żeby tylko jeden bóg tak pomyślał, a tu prawie każdy.
              Co tam zresztą ślub - nawet umrzeć nie można zwyczajnie, tylko "po bożemu".

> "Bękart" oznacza dziecko pozamałżeńskie, a nie nieochrzczone.

No właśnie - w Irlandii znowu odkopali zwłoki dzieci w szambie, bo jako
              nieślubnych nie można ich było ochrzcić, a jako nieochrzczonych pochować.
              Czy widzisz powód, dla którego miałbym kwestionować kompetencje zakonnic?
              Skoro bóg tak pomyślał, a kościół powiedział, to znaczy tak ma być i dobrze.
              Bo przecież bóg nas kocha nie pozwoliłby skrzywdzić dzieci, gdyby nie zgrzeszyły.
              • fitness66 Re: konkubina? 15.11.14, 15:21
                wariant_b napisał:

> > W Chinach, Indiach czy Arabii (gdzie nie ma praktycznie chrześcijaństwa)
                > > tez wg ciebie nie ma małżeństw tylko "jakieś tam związki"?
                >
                > A cóż ja na to poradzę, że bóg sobie pomyślał a kościół za nim powtarza,
                > że ludzie nie mogą żyć ot tak sobie w zwyczajnym związku, ale koniecznie
                > w "uświęconym".

Czy kościół twierdzi, ze w Chinach nie ma małżeństw?...
                • wariant_b Re: konkubina? 15.11.14, 20:37
                  > Czy kościół twierdzi, ze w Chinach nie ma małżeństw?...

Nie mam zielonego pojęcia, jak Kościół Katolicki w Chinach traktuje
                  swoich wiernych żyjących bez ślubu kościelnego. Może nawet
                  uznaje cywilne rozwody i ponowne małżeństwa - kto ich tam wie
                  jaką tradycją opartą na Piśmie Świętym kierują się w Chinach.
                  Nie ma takiej rzeczy, której nie dałoby się Pismem uzasadnić.
                  • fitness66 Re: konkubina? 15.11.14, 23:27
                    wariant_b napisał:

> > Czy kościół twierdzi, ze w Chinach nie ma małżeństw?...
                    >
                    > Nie mam zielonego pojęcia, jak Kościół Katolicki w Chinach traktuje
                    > swoich wiernych żyjących bez ślubu kościelnego.

W Chinach kościół katolicki praktycznie nie istnieje. Nie chodzi mi o kościół katolicki chiński zresztą, lecz o kościół rzymsko-katolicki w ogóle. Ten kościół nie uznaje małżeństw zawartych w Chinach?
                    • wariant_b Re: konkubina? 16.11.14, 15:33
                      > Ten kościół nie uznaje małżeństw zawartych w Chinach?

Jeśli się nie mylę idea sporu z Watykanem dotyczy uznawania biskupów, a nie małżeństw.
                      Ponieważ jednak CPCA nie uznało II Soboru Watykańskiego i msze są tam nadal
                      w rycie trydenckim, wydaje mi się, że właściwszym adresatem pytań odnośnie
                      braci w w wierze powinien być tade-k53.

• kolter-rm Re: konkubina? 20.11.14, 20:33
              fitness66 napisał:

> "Bękart" oznacza dziecko pozamałżeńskie, a nie nieochrzczone.

Niedawno jeszcze bękarta nie chcieli chrzcić.
          • kolter-rm Re: konkubina? 20.11.14, 20:09
            wariant_b napisał:

Był ochrzczony kozikiem , Maria dwoma cukrówkami za to zapłaciła.
      • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 11:13
        wariant_b napisał:

> O ile panieństwo Maryi mnie nie dziwi, wszak żyła w wolnym związku,
        > bez ślubu kościelnego, to dziewictwo wieloródki wydaje mi się zagadkowe.

Kiedy dali Józefowi Marię za żonę,automatycznie przestała być panną.Gdyby Marii nie bzykał,to okryłby się hańbą.
        Kiedy ją duch święty zapładniał to dziewicą była.Bóg ma bzika na punkcie dziewic.
        • snajper55 Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 12:04
          pocoo napisała:

> Bóg ma bzika na punkcie dziewic.

Małoletnich dziewic (zaszła w ciążę gdy miała 14 lat). Może dlatego wśród sług bożych tyle pedofilów?

S.
          • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 13:12
            snajper55 napisał:
            > Małoletnich dziewic (zaszła w ciążę gdy miała 14 lat). Może dlatego wśród sług
            > bożych tyle pedofilów?
            >
            > S.
            No tak.Wierni słudzy biorą przykład z boga.Bóg wzorem niedoścignionym.
            I co z tego,że wg Kodeksu Karnego bóg jest przestępcą?Bogu wolno i tym wyświęconym... też?
            Jak widać,też.
          • kolter-rm Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 20.11.14, 20:12
            snajper55 napisał:

> Małoletnich dziewic (zaszła w ciążę gdy miała 14 lat).

No a skąd ta nikomu nie znana wiedza ?/

>Może dlatego wśród sług bożych tyle pedofilów?

Ja bym to tłumaczył sporą nadreprezentacją osobników infantylnych wśród kleru
    • kot_mrau Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 13.11.14, 23:06
      Ciekawe, że Jesteś w stanie cokolwiek zrozumieć......

/miau....
    • kot_mrau Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 13.11.14, 23:38
      łajno mnie to obchodzi z kim Maryja się imała i co z tego miała!!!

• kot_mrau Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 00:07
        Boga i Szejtana nie ma, więc nie ma o czym piać!!!

/kot śpi, nie ruszać
    • kot_mrau Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 00:43
      Twoje życie należy do Ciebie
      • lumpior Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 08:33
        kot_mrau napisał:

> Twoje życie należy do Ciebie
        A twoje należy do kleru.
        • karbat Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 18:10
          nie trzeba wielkiej wyobrazni, wspolczesna 14-letnia dziewczynka twierdzaca ,
          ze zostala zaplodniona przez Boga . Jak by ja okreslono ...

wspolczesnie, chodzacy po okolicy trzydziestoletni facet, twierdzacy,
          ze jest synem Boga , Jak by go okreslono ...

jesli to twierdziala dziewczynka , dorosly facet, w czasach starozytnych -
          uznaje sie te postacie wspolczesnie za ... dziewice, matke Boga i syna Boga ....
          • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 18:23
            karbat napisał:

> nie trzeba wielkiej wyobrazni, wspolczesna 14-letnia dziewczynka twierdzaca ,
            > ze zostala zaplodniona przez Boga . Jak by ja okreslono ...

Najpierw oberwałaby od ojca po pysku za głupią odzywkę.

> wspolczesnie, chodzacy po okolicy trzydziestoletni facet, twierdzacy,
            > ze jest synem Boga , Jak by go okreslono ...

Świr,jakich pełno w psychiatryku.

> jesli to twierdziala dziewczynka , dorosly facet, w czasach starozytnych -
            > uznaje sie te postacie wspolczesnie za ... dziewice, matke Boga i syna Boga .
            > ...
            Wciśnięto dziecku,że jest synem boga aby uniknąć ukamienowania.No to się przygotował do tej roli.Miał na to sporo lat,o których nikt nic nie wie.Ale co to wierzących obchodzi?Za miesiąc będą się szykowali do "Lulajże Jezuniu..."

• sclavus Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 17:52
      ... ten jej Jezus miał czwórkę braci (o ile mnie pamięć nie myli) :)
      Spróbuj zatem, jeszcze raz zrozumieć jej "dziewictwo"... :D:D:D
      • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 18:12
        sclavus napisał:

> ... ten jej Jezus miał czwórkę braci (o ile mnie pamięć nie myli) :)
        > Spróbuj zatem, jeszcze raz zrozumieć jej "dziewictwo"... :D:D:D

A i siostry Jezus miał.
        Ale jak Maryjkę duch święty brał ,to dziewicą była.
        A te obrzezane penisy to się nie liczą.
        • karbat Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 19:31
          pocoo napisała:

> A i siostry Jezus miał.

mial , ale one nie sa godne wzmianki w pismie swietym .
          Tworcy Pisma Swietego , zgodni ze swoja tradycja , obyczajami
          ustawiali kobiety w jednym rzedzie z rzecza, z oslem i wolem .

> Ale jak Maryjkę duch święty brał ,to dziewicą była.

a co mial brac... stara zydowke .. zadne cuda by z tego nie wyszly ...

> A te obrzezane penisy to się nie liczą.

na tym polega swietosc. obrzezane penisy pomijane sa swietym milczeniem .
          • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 20:32
            karbat napisał:

> a co mial brac... stara zydowke .. zadne cuda by z tego nie wyszly ...
            >
            Dla boga żadna nie jest stara.Sara Abrahama miała 90 lat,jak bóg sprawił cud i doszło do zapłodnienia.

> na tym polega swietosc. obrzezane penisy pomijane sa swietym milczeniem .

To może ktoś bardzo religijny głośno powie,jak wyglądał boski penis zapładniający Maryjkę?Ciekawość mnie zżera.Przecież duch święty nie bawił się w inseminatora,a syn człowieczy powstaje ...wiemy.
            • karbat Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 15.11.14, 13:28
              pocoo napisała:
              > karbat napisał:
              > > a co mial brac... stara zydowke .. zadne cuda by z tego nie wyszly ...

> Dla boga żadna nie jest stara.Sara Abrahama miała 90 lat,jak bóg sprawił cud i
              > doszło do zapłodnienia.

faktycznie .
              bog zrobil dwa cuda. starcowi Abrahamowi i starej ca. 90 cio letniej Sarze .
              Dajesz jednoznacznie do zrozumienia, ze powienienem odwiezyc swoja wiedze
              na temat zydowskiej wiary i religii, obecnie zwanej chrzescijanska ...

moze to kiedys zrobie , - uciec w swiat lstarozytnych egend i bajek , podlanych zgroza .

> To może ktoś bardzo religijny głośno powie,jak wyglądał boski penis zapładniają
              > cy Maryjkę? Ciekawość mnie zżera.Przecież duch święty nie bawił się w inseminato
              > ra, a jak syn człowieczy powstaje ...wiemy.

penis jak penis, ale kto malej dziewczynce wmowil ( jakis przebieraniec ),
              ze jest Duchem Swietym . Fantazja malych dziewczynek, bywa czasami
              niesamowita, ale tego numeru z Duchem Sfietym raczej Sama nie wymyslila .
              raczej Dostala by po twarzy (jak piszesz) od swoich rodzicow, goracych wznawcow Jahwe.
              • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 15.11.14, 19:32
                karbat napisał:

> bog zrobil dwa cuda. starcowi Abrahamowi i starej ca. 90 cio letniej Sarze .

Abraham był pełen wigoru.Aby przepowiednia się spełniła bezpłodna(to dopiero cud) Sara dała mężowi (każdy by chciał) swoją młoda niewolnicę Hagar do zapłodnienia.Cudem to było,że Abraham nawet swojej 90-letniej żonie nie odpuścił.

> Dajesz jednoznacznie do zrozumienia,

Absolutnie nic dodatkowo Tobie nie podpowiadam.Ja nie zagłębiam się w historie biblijne.
                "Gadu,gadu,gadu,gadu, gadu nocą.
                Baju ,baju, baju,baju,baju,baju w dzień".

>Fantazja malych dziewczynek, bywa czasami
                > niesamowita, ale tego numeru z Duchem Sfietym raczej Sama nie wymyslila .
                > raczej Dostala by po twarzy (jak piszesz) od swoich rodzicow, goracych wznawcow
                > Jahwe.
                Oczywiście,że nie.Prymitywny naród wybrany,potrafił tylko rzucać kamieniami z miłości do bliźniego.Wymyślanie zapładniającego ducha świętego było na porządku dziennym i ratunkiem przed ukamienowaniem.Nie odważyli się rzucić kamieniem w kierunku (być moze)syna boga Jahwe.Pech,jeżeli urodziła się dziewczynka.
    • tade-k53 Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 20:34
      Bez Matki Bożej nie ma dostępu do Pana Jezusa i szans na zbawienie.
      Mt 7:21 "Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie."
      tradycja-2007.blog.onet.pl/
      • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 21:58
        tade-k53 napisał:

> Bez Matki Bożej nie ma dostępu do Pana Jezusa i szans na zbawienie.

No wiesz...Jezus swoją matkę olewał ,a nawet mówił do niej "niewiasto".My mamy brać przykład z Jezusa.
        Tadziu.Jeżeli zechcesz to wezmę Ciebie do takiego nieba,że jakieś tam zbawienie duszy to zabawa w "kółko graniaste".
        • sclavus Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 14.11.14, 23:10
          ... naprawdę wzięłabyś go?? :D:D:D
          • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 15.11.14, 10:22
            sclavus napisał:

> ... naprawdę wzięłabyś go?? :D:D:D

Za to pytanie,należy się Tobie solidne lanie.Daruję Ci ,ponieważ lubię Ciebie.
            Snajper próbował zmusić tadzia do minimalnego myślenia.I co? Kicha.
            Ja prowokuję go do ucieczki.Może pijąc rano zamiast kawy wodę święconą, oprze się tadziu demonom.Nawet nie wiesz,jak muszę się przestawić ,aby częstować tadzia "takimi" słowami.
        • tade-k53 Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 15.11.14, 19:36
          Nie znasz prawdy. Matka Boża jest Królową Nieba.
          • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 15.11.14, 21:38
            tade-k53 napisał:

> Nie znasz prawdy. Matka Boża jest Królową Nieba.

Oświeć mnie.Tego niebieskiego,czy tego czarnego za niebieskim?
      • kot_mrau Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 20.11.14, 21:57
        rok 2033 nadchodzi szybko

• der-chef Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 15.11.14, 13:40
      W Protoewangelii Jakuba i w Złotej legendzie znajduje się opis okoliczności zawarcia małżeństwa Marii i Józefa. Gdy Maria miała czternaście lat, zgodnie z rozporządzeniem najwyższego kapłana miała wrócić do swej rodziny, aby wyjść za mąż. Nie zgodziła się jednak na opuszczenie świątyni, ponieważ składała śluby czystości i była przeznaczona do służby Panu. Nie wiedząc, co robić, kapłani zwrócili się o pomoc do Boga, który polecił zebrać wszystkich nieżonatych mężczyzn z rodu Dawida. Każdy z nich miał złożyć na ołtarzu gałązkę. Na jednej z nich miał spocząć Duch Święty w postaci gołębicy i właściciel tej gałązki miał zostać mężem Marii. Wkrótce okazało się, że na żadnej z gałązek nie spoczął Duch Święty. Wtedy okazało się, że jeden z mężczyzn nie złożył gałązki. Tym człowiekiem był Józef z Galilei. Kiedy i on położył gałązkę, przepowiednia się spełniła. Podczas gdy Józef przygotowywał dom do przybycia żony, Maria udała się do Nazaretu, gdzie objawił jej się Archanioł Gabriel[9].

A w świątyniach rypano na potęgę wszystko co się rusza..
      • snajper55 Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 15.11.14, 13:52
        der-chef napisała:

> W Protoewangelii Jakuba i w Złotej legendzie znajduje się opis okoliczności zaw
        > arcia małżeństwa Marii i Józefa. Gdy Maria miała czternaście lat, zgodnie z roz
        > porządzeniem najwyższego kapłana miała wrócić do swej rodziny, aby wyjść za mąż
        > . Nie zgodziła się jednak na opuszczenie świątyni, ponieważ składała śluby czys
        > tości i była przeznaczona do służby Panu. Nie wiedząc, co robić, kapłani zwróci
        > li się o pomoc do Boga, który polecił zebrać wszystkich nieżonatych mężczyzn z
        > rodu Dawida. Każdy z nich miał złożyć na ołtarzu gałązkę. Na jednej z nich miał
        > spocząć Duch Święty w postaci gołębicy i właściciel tej gałązki miał zostać mę
        > żem Marii. Wkrótce okazało się, że na żadnej z gałązek nie spoczął Duch Święty.
        > Wtedy okazało się, że jeden z mężczyzn nie złożył gałązki. Tym człowiekiem był
        > Józef z Galilei. Kiedy i on położył gałązkę, przepowiednia się spełniła. Podcz
        > as gdy Józef przygotowywał dom do przybycia żony, Maria udała się do Nazaretu,
        > gdzie objawił jej się Archanioł Gabriel[9].
        >
        > A w świątyniach rypano na potęgę wszystko co się rusza..

Nawet gołębie.

S.
      • fitness66 Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 15.11.14, 15:23
        der-chef napisała:

> W Protoewangelii Jakuba i w Złotej legendzie znajduje się opis okoliczności zaw

To nadal nie wyjaśnia w jaki sposób mężatka może być jednocześnie panną...
        • taniarada Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 16.11.14, 12:03
          Święta Bożego Narodzenia, ale przecież i tego by nie było, bo przecież tylko dlatego obchodzi się te święta, że Ten, który narodził się swego czasu, później umarł i ZMARTYWYCHWSTAŁ. Nie byłoby Bożego Ciała a i wszystkie święta związane z Matką Bożą byłyby bezcelowe, bo przecież Maryja byłaby jedną z wielu matek.Abnegaci religijni .
          • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 16.11.14, 13:52
            taniarada napisał(a):

> Święta Bożego Narodzenia, ale przecież i tego by nie było, bo przecież tylko dl
            > atego obchodzi się te święta, że Ten, który narodził się swego czasu, później u
            > marł i ZMARTYWYCHWSTAŁ. Nie byłoby Bożego Ciała a i wszystkie święta związane z
            > Matką Bożą byłyby bezcelowe, bo przecież Maryja byłaby jedną z wielu matek.Abn
            > egaci religijni .
            Tak ,tak,o mało nie udusiłam się ze śmiechu.Genialny żart.
          • kolter-rm Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 18.11.14, 19:32
            taniarada napisał(a):

> Święta Bożego Narodzenia, ale przecież i tego by nie było, bo przecież tylko dl
            > atego obchodzi się te święta, że Ten, który narodził się swego czasu, później u
            > marł i ZMARTYWYCHWSTAŁ.

Nieuku,wieki przed Jezusem był Mitra syn dziewicy Anaphity urodzony 25 grudnia :))

>Nie byłoby Bożego Ciała

No pewnie skoro bóg jest niematerialnym duchem to jakie ma on w takim razie ciało ??

a i wszystkie święta związane z
            > Matką Bożą byłyby bezcelowe, bo przecież Maryja byłaby jedną z wielu matek.Abnegaci religijni .

Do dziś pokłosie pogaństwa się kłania , Jezusek ma kilkaset matek :))
          • fitness66 Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 19.11.14, 15:40
            taniarada napisał(a):

> marł i ZMARTYWYCHWSTAŁ. Nie byłoby Bożego Ciała a i wszystkie święta związane z
            > Matką Bożą byłyby bezcelowe, bo przecież Maryja byłaby jedną z wielu matek.Abn
            > egaci religijni .

Wszystko w porządku, ale jak można być jednocześnie mężatką (poślubiona Józefowi) i panną (NMP)?... Czy tez przez słowo "panna" rozumie się "dziewica". Mężatką i jednocześnie dziewicą można jak najbardziej być.
            • grgkh Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 19.11.14, 17:00
              fitness66 napisał:

> Wszystko w porządku, ale jak można być jednocześnie mężatką (poślubiona Józefow
              > i) i panną (NMP)?... Czy tez przez słowo "panna" rozumie się "dziewica". Mężatk
              > ą i jednocześnie dziewicą można jak najbardziej być.

To chyba podobnie jak siostra (zakonna), brat (zakonny), ojciec święty, zwrot "synu/córko" kapłana w stosunku do zwyczajnego śmiertelnika itp. I chyba na podobnej zasadzie syn (Jezus) jest tym samym bogiem, co jego ojciec (Bóg). Totalny bełkot. W gruncie rzeczy chodzi o manipulacyjne narzucenie pewnych analogii. Czy to ma sens? Nie ma żadnego. W religii nic nie ma sensu. Wszystko służy uzależnieniu człowieka od tych zakłamanych ideologii.
              • fitness66 Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 19.11.14, 19:18
                grgkh napisał:

> fitness66 napisał:
                >
                > > Wszystko w porządku, ale jak można być jednocześnie mężatką (poślubiona J
                > ózefow
                > > i) i panną (NMP)?... Czy tez przez słowo "panna" rozumie się "dziewica".
                > Mężatk
                > > ą i jednocześnie dziewicą można jak najbardziej być.
                >
                > To chyba podobnie jak siostra (zakonna), brat (zakonny), ojciec święty, zwrot "
                > synu/córko" kapłana w stosunku do zwyczajnego śmiertelnika itp. I chyba na podo
                > bnej zasadzie syn (Jezus) jest tym samym bogiem, co jego ojciec (Bóg). Totalny
                > bełkot. W gruncie rzeczy chodzi o manipulacyjne narzucenie pewnych analogii. Cz
                > y to ma sens? Nie ma żadnego. W religii nic nie ma sensu. Wszystko służy uzależ
                > nieniu człowieka od tych zakłamanych ideologii.

Chociaż niezupełnie, mówi się przecież "Najświętsza Maryja Panna zawsze Dziewica", czyli panna i dziewica to nie to samo...
                • sclavus Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 19.11.14, 20:08
                  ... przyjmijmy, że jest ona postacią historyczną...
                  jak zatem połączyć jej dziewictwo z wielokrotnymi porodami - Jezus miał sporo rodzeństwa!!! :D:D
                  • fitness66 Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 19.11.14, 20:39
                    sclavus napisał:

> ... przyjmijmy, że jest ona postacią historyczną...
                    > jak zatem połączyć jej dziewictwo z wielokrotnymi porodami - Jezus miał sporo r
                    > odzeństwa!!! :D:D

To akurat nieważne. Nie wiemy bowiem, czy na pewno Jezus miał rodzeństwo. Załóżmy, ze nie. Mnie właściwie nie interesuje dziewictwo, lecz panieństwo NMP.
                    To co wiemy na 100% to to, ze o Maryi mówi się, ze była mężatką, a jednocześnie była panną. Jak to możliwe?
                    • sclavus Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 19.11.14, 23:05
                      O to trzeba pytać "ojców dogmatów i doktryn kościoła"...
                      ... moim zdaniem
                      • pocoo Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 20.11.14, 00:19
                        sclavus napisał:

> A tak w ogóle, w tamtych czasach, panna która miałaby mieć tyle dzieci byłaby m
                        > artwa już po pierwszym...

Masz rację,dlatego każda panna w ciązy głosiła ,że urodzi syna boga.Boga Jahwe Żydzi się bali,dlatego w czasach Jezusa takich synów boga chodziło wielu i zakładali swoje religie.
                        Maria była poślubiona Józefowi i jego świętym obowiązkiem było ją zapłodnić.Inaczej byłby wyśmiany i poniżony.

> PeeS - ponieważ dziewictwo nierozerwalnie łączy się z panieństwem, Maria stała
                        > się "panną, wieczną dziewicą"... - czegóż to nie robi się dla ogłupienia
                        > wiernych... ;) :D
                        W tamtych czasach ,tych prostych ludzi nie można byłoby ogłupić tak, jak teraz katolików przedsoborowych i posoborowych."Wsio ryba".
                      • fitness66 Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 20.11.14, 16:52
                        sclavus napisał:

> PeeS - ponieważ dziewictwo nierozerwalnie łączy się z panieństwem, Maria stała
                        > się "panną, wieczną dziewicą"...

No ale przecież była poślubiona Józefowi...
                        • kolter-rm Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 20.11.14, 22:34
                          fitness66 napisał:

> sclavus napisał:
                          >
                          > > PeeS - ponieważ dziewictwo nierozerwalnie łączy się z panieństwem, Maria
                          > stała
                          > > się "panną, wieczną dziewicą"...
                          >
                          > No ale przecież była poślubiona Józefowi...

No ty to wiesz , ja wiem z biblii ale idiota moher nie zna tej książki. Dlatego jest moherem ,czyli troglodytą.
                    • grgkh Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 20.11.14, 08:57
                      fitness66 napisał:

> Jak to możliwe?

Niemożliwe, bo sprzeczne. A jak to możliwe, że wierzący nie widzą sprzeczności? To paraliż podstawy myślenia. Co zostaje z umysłu, który jej podlega?
                      • fitness66 Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 20.11.14, 16:54
                        grgkh napisał:

> fitness66 napisał:
                        >
                        > > Jak to możliwe?
                        >
                        > Niemożliwe, bo sprzeczne. A jak to możliwe, że wierzący nie widzą sprzeczności?
                        > To paraliż podstawy myślenia. Co zostaje z umysłu, który jej podlega?

No właśnie, ja się nie mogę temu nadziwić. Ale może jakiś ksiądz by się wypowiedział?...
                        • kolter-rm Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 20.11.14, 22:35
                          fitness66 napisał:

> No właśnie, ja się nie mogę temu nadziwić. Ale może jakiś ksiądz by się wypowiedział?...

Suppari od lat nie bywa na tym forum.
                      • kot_mrau Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 20.11.14, 21:58
                        nadchodzi rok zagłady, rok 2033....

• grgkh Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 19.11.14, 20:25
                  fitness66 napisał:

> Chociaż niezupełnie, mówi się przecież "Najświętsza Maryja Panna zawsze Dziewic
                  > a", czyli panna i dziewica to nie to samo...

Temat wydaje się wyczerpany ale mam chęć coś pociągnąć, może to: dlaczego najświętsza? czy są jakieś kategorie świętości? czym to się mierzy? i czy bóg naczelny nie jest przypadkiem mniej święty od najświętszej? a może przez to jest to bluźnierstwo w umysłach wypowiadających ten slogan? a jeszcze jest przenajświętsza, nie wiem kto zacz ale podobno jest... czy to jest jeszcze więcej w tym stopniowaniu? czy to jest gdzieś legalnie zatwierdzone, żeby się nie myliło?

Mowa religii jest nakierowana na oszałamianie... to pewne i tylko nie wiem, czy chodzi tu o celowe czynienie oszołomów?
    • putin_lebioda Poprostu to błąd w biblii :) 19.11.14, 08:27
      fitness66 napisał:

> O ile dziewictwo Maryi jestem w stanie zrozumieć (zakłada się, ze nie miała ani
      > jednego stosunku seksualnego), o tyle jej panieństwo jest dla mnie nieustającą
      > zagadką - wszak nie była panną lecz mężatką - poślubioną Józefowi.

Widzisz biblia jest nieścisła... Nie da się uzyskać wielu informacji...Z pewnością nie o Bogu, ponieważ gdyby tak było to dawno by kościoły miały jednolite zdanie, a się kłócą o Boga...

Jeśli chodzi o życie Maryi, to z pewnością wyszła za mąż... Zachęcam Cię do zaglądania do wczesnych dzieł, nie zaś tłumaczenia polskiego, gdyż sporów o interpretacje jest wiele... Błąd nie ścisłości znajduje się w wielu dziełach historycznych i podobnie powinieneś wiedzieć, ze jest z biblią... Biblia nie jest bezbłędna, stąd słusznie zauważasz błędy... Ci co jeszcze twierdzą, że biblia jest bezbłędna się mylą i dlatego wciąż jeszcze z niedowierzaniem pytasz: Czy to prawda że... Takich pytań o nieścisłość biblii jest wiele, ale wynika to właśnie z tego, ze biblia jest też z błędami...

Jeśli zaś szukasz nauki o życiu, to warto przeczytać i wyciągnąć jakiś wnioski... Chociaż także zachęcam do zapoznania się z nowszymi dziełami i własnego twórczego działania w kwestii dobra nas wszystkich... Przecież możesz nauczyć nas wszystkich,ze byliśmy źli, bo robiliśmy tak czy owak... Jeśli będziesz w tym dobry to świat Cię doceni, a jeśli się pomylisz lub argumenty będą słabe, to świat to zlekceważy :) Życie ludzi jest także w twoich rękach :)
      • tade-k53 Re: Poprostu to błąd w biblii :) 19.11.14, 22:09
        Jeżeli ktoś urodzi się w niewoli, to nigdy nie zrozumie czym jest wolność.
        Pan Jezus powiedział o Sobie, że jest Prawdą. Każdy kto się boi prawdy, boi się Pana Jezusa.
        • grgkh Re: Poprostu to błąd w biblii :) 19.11.14, 22:33
          tade-k53 napisał:

> Jeżeli ktoś urodzi się w niewoli, to nigdy nie zrozumie czym jest wolność.
          > Pan Jezus powiedział o Sobie, że jest Prawdą. Każdy kto się boi prawdy, boi się
          > Pana Jezusa.

Ja też właśnie teraz mówię, że jestem prawdą i nie możesz mi nie wierzyć.

Prawdą jest, że bogowie nie istnieją. Czy boisz się takiej prawdy?
          • pocoo Re: Poprostu to błąd w biblii :) 19.11.14, 23:56
            grgkh napisał:
            > Ja też właśnie teraz mówię, że jestem prawdą i nie możesz mi nie wierzyć.

Teraz? A czym byłeś wcześniej?
            >
            > Prawdą jest, że bogowie nie istnieją. Czy boisz się takiej prawdy?
            >
            Nie męcz tadzia mądrością.On jest przedsoborowy.
            • grgkh Re: Poprostu to błąd w biblii :) 20.11.14, 08:54
              pocoo napisała:

> Nie męcz tadzia mądrością.On jest przedsoborowy.

Rozmowa z tadziem to jak rozmowa dziada z obrazem. Dziad to, oczywiście, ja. :)
              • pocoo Re: Poprostu to błąd w biblii :) 20.11.14, 09:21
                grgkh napisał:
                > Rozmowa z tadziem to jak rozmowa dziada z obrazem. Dziad to, oczywiście, ja. :)
                >
                A ja nie jestem obrazem.Czasami może i szkoda.
          • tade-k53 Re: Poprostu to błąd w biblii :) 20.11.14, 21:22
            Nie boję się prawdy, bo odróżniam Boga od diabła.
            • kolter-rm Re: Poprostu to błąd w biblii :) 20.11.14, 22:21
              tade-k53 napisał:

> Nie boję się prawdy, bo odróżniam Boga od diabła.

Chcesz poznać prawdę to przestań chodzić do kościoła
              • kot_mrau Re: Poprostu to błąd w biblii :) 20.11.14, 22:25
                odróżniasz BOGA nieistniejącego od DIABŁA nieistniejącego masz oko!!!

podziwiam!!!

/miau

• sclavus Re: Poprostu to błąd w biblii :) 19.11.14, 23:10
          ... masz jakieś nagranie? (zapewne masz bo tak gładko twierdzisz, że on cóś takiego powiedział)
          Chętnie by usłyszał to z jego własnych ust... :D:D:D
          • pocoo Re: Poprostu to błąd w biblii :) 19.11.14, 23:53
            sclavus napisał:

> ... masz jakieś nagranie? [i](zapewne masz bo tak gładko twierdzisz, że [b]on[/
            > b] cóś takiego powiedział)[/i]
            > Chętnie by usłyszał to z jego własnych ust... :D:D:D

Och Ty niewierny Tomaszu."Masz,dotknij ran moich",czyli wsadź palec w dziurę po gwoździu.
            • sclavus Re: Poprostu to błąd w biblii :) 20.11.14, 15:27
              ... w dziurę Tadzia nie będę wsadzał... :D
              • pocoo Re: Poprostu to błąd w biblii :) 20.11.14, 18:24
                sclavus napisał:

> ... w dziurę Tadzia nie będę wsadzał... :D

A uchowaj boże!
                Ani mi się waż!
                Ale ta historia z niewiernym Tomaszem jest tak grubymi nićmi szyta,że nawet ślepy namaca.Jezus kazał Tomaszowi dotknąć swoich ran.Skąd one się wzięły,skoro po zmartwychwstaniu ciała mają być doskonałe.Ponieważ Jezusa zmartwychwstałego nikt poznać nie mógł ,więc uzurpator zrobił sobie rany.Te wszystkie dowody i prawdy religijne,można o kant dupy potłuc.
                • karbat Re: pierwsza kosmonautka 20.11.14, 20:46
                  l w katolickiej historii ,-

panna, dziewica i mezatka z dziecmi, w jednej osobie, rownoczesnie,
                  trzeba wypic duzo mszalnego , albo ... byc tylko wierca katolickim .

staroczytne spolecz. totalnie partyjalchalne samcow , stworzylo
                  religie Tego boga, Tych Anilow , Tych Dialblow ... ( kobieta byla wowczas rzecza )

po setkach lat zauwazono pewne niedopatrzenie i zaczeto tworzyc Ta - kobiete - boginie,
                  wyniesiono ja na oltarze, aby w modlitwych kobiety mialy sie z kim identyfikowac ,
                  mialy sie przed kim wyplakac, liczac na babska solidarnosc , wyrozumialosc .

• putin_lebioda Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 20:47
          Nie rozwiązujesz problemów... Gadaj sobie o sądzie ostatecznym, a problemy ludzi głodujących będą dla innych. Ciekawe co robisz dla ludzi oprócz cytowań biblii i skąd ta pewność,ze biblia nie jest pomyłką... Czy Jezus także Ci powiedział, ze biblia jest prawdziwa? Głupio jest twierdzić o Jezusie całą prawdę, a jednocześnie zajmować się teologowaniem, czyli poznawaniem tego co się nie rozumie. Jeśli teologia się rozwijała przez tyle lat, to oznacza, ze zrozumienie biblii także się zmieniało, a to znaczy że wczesniej się myliliście, a to znaczy, ze prawda o sądzie ostatecznym może być zupełnie inna..

Wyjaśnij może ludziom po co jest teologia, skoro w niczym się nie mylisz... Założyłeś ze jesteś człowiekiem? Człowiek się myli i samo to powoduje wiele problemów!!!
          • kot_mrau Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 20:52
            nie ma biblii, jezusa, boga i szatana o czym ty mówisz?, o czym piszesz w samozadowoleniu swym!!!???

/miau?
            • putin_lebioda Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 21:03
              Jest Jezus, który jest człowiekiem, nie ma szatana bo to wymysł zakonników, a istnienie Boga jest nieznane...
              • putin_lebioda Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 21:11
                Szatan jest wymysłem zakonników, dlatego, ze istnieje tam, gdzie istnieją kościoly. Brak kosciołów w okolicy zauważa nagły spadek problemów z szatanem i opętaniem... Cóż za dziwny objaw? Dlaczego obok kościoła pojawia się szatan?

Dowód istnieje w wymyślaniach ludzi. Wystarczy spojrzeć na ilość egzrocyzmów po wyemitowaniu odcinka Emilie Rose. W Polsce po tym odcinku nastała moda na egzorcyzmy i dlaczego szatan lubi zaraz po filmie się rozwijać? Czy to nie dziwne?
                • tade-k53 Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 21:23
                  Św. Piotr, pierwszy papież przestrzega:
                  Bądźcie trzeźwi! Czuwajcie! Przeciwnik wasz, diabeł, jak lew ryczący krąży szukając kogo pożreć. Mocni w wierze przeciwstawcie się jemu!!! 1P 5.8
                  Dlatego polecam rady praktyczne jak uniknąć piekła. Kto chce skorzystać niech skorzysta a kto nie, to jego sprawa.
                  • putin_lebioda Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 21:55
                    Ludzie tacy jak Piotr, chcieli zmienić świat na mniej morderczy... W tamtych czasach bez przewodnika duchowego i silnej wspólnoty nie szło zmienić tego, do czego ludzie doprowadzali.

Dzisiaj diabłem jest kontrola i pieniądz... Ludzie nie potrafią bez niego żyć, bo są nieuczciwi... Mieliśmy piękny system komunizm, ale przejeli go mordercy, wykradali ludzie pieniądze innych, a zwykli nie pracowali...

Zauważ, ze piekło sami ludzie tworzą tu na ziemi przez zachowanie i nie trzeba do tego diabła... Diabłem jest nasze myślenie... Wciąż się gubimy, a nikt oprócz słów co robić wolno lub nie wolno nie pomaga w inny sposób... Ludzie potrzebują wiedzieć jak ze sobą żyć... Świat tego nie potrafi, bo dzisiaj mamy świat wyzysku i kłamstwa...

Przecież USA i UE dawno mogło by nakarmić Afrykę, ale tego nie chcą, Rosja itd... Dlaczego tego nie chcą? Bo liczy się dla wszystkich pieniądz... Rosja się boi o pieniądz... Chiny kradną pieniądz... Nie bacząc na śmierć na ulicach w ich kraju...

Za to limity każdy kraj tworzy od USA, UE po nawet Brazylie jeśli jakaś dziedzina nie zarabia... Potrafią nawet niszyć plantacje, by cene podwyższyć! Taki jest ten świat... Pieniądzem i cierpieniem innych murowany :) Diabłem jest myślenie, ze kościół coś chciał zmienić...

Kościół mógł nakarmić cały świat, gdyby był taki dobry.. Lecz wolał wydawać na swoje wille, dzipy i wyzyski innych ludzi... Nakarmić innych nikt, ale wszyscy po pieniądz...
                    • kolter-rm Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 22:29
                      putin_lebioda napisał(a):

> Ludzie tacy jak Piotr, chcieli zmienić świat na mniej morderczy... W tamtych czasach bez przewodnika duchowego i silnej wspólnoty nie szło zmienić tego, do czego ludzie doprowadzali.
                      >
                      > Dzisiaj diabłem jest kontrola i pieniądz... Ludzie nie potrafią bez niego żyć,
                      > bo są nieuczciwi... Mieliśmy piękny system komunizm, ale przejeli go mordercy,
                      > wykradali ludzie pieniądze innych, a zwykli nie pracowali...

Oj trafiłeś jak kulą w płot , nikt inny a Piotr w zmowie z niejakim duchem świętym za kilka groszy uśmiercili co najmniej dwie osoby :))

"1) Ale pewien człowiek, imieniem Ananiasz, z żoną swoją Safirą, sprzedał posiadłość (2) i za wiedzą żony odłożył sobie część zapłaty, a pewną część przyniósł i złożył u stóp Apostołów. (3) Ananiaszu - powiedział Piotr - dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu i odłożyłeś sobie część zapłaty za ziemię? (4) Czy przed sprzedażą nie była twoją własnością, a po sprzedaniu czyż nie mogłeś rozporządzić tym, coś za nią otrzymał? Jakże mogłeś dopuścić myśl o takim uczynku? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu. (5) Słysząc te słowa Ananiasz padł martwy. A(..) (7) Około trzech godzin później weszła także jego żona, nie wiedząc, co się stało. (8) Powiedz mi - zapytał ją Piotr - czy za tyle sprzedaliście ziemię? Tak, za tyle - odpowiedziała. (9) A Piotr do niej: Dlaczego umówiliście się, aby wystawiać na próbę Ducha Pańskiego? Oto stoją w progu ci, którzy pochowali twego męża. Wyniosą też ciebie. (10) A ona upadła natychmiast u jego stóp i skonała. Gdy młodzieńcy weszli, znaleźli ją martwą. Wynieśli ją więc i pochowali obok męża."

> Kościół mógł nakarmić cały świat, gdyby był taki dobry.. Lecz wolał wydawać na
                      > swoje wille, dzipy i wyzyski innych ludzi... Nakarmić innych nikt, ale wszyscy
                      > po pieniądz...

Po co miałby karmić ? wystarczyłoby ze nie wyciągał by od biedoty ostatniego grosza , i propagował edukację czego nie robił ,bo tępy parobek jest najlepszym wiernym .
                  • putin_lebioda Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 22:01
                    Co to za przewodnicy, którzy mieli pieniądze aż nadto, bo niemieli żon... Wydawali na swoje super sanktuaria, baseny itd.. Nawet młodzi kaznodzieje twierdzą, ze mają wille i ośrodki wypoczynkowe...

Zbudowaliści świątynie św. Piotra, a zapomnieliście nakarmić ludzi i zmienić świat... To dlatego Luter się zdenerwował... Gdy straszyliście biednych ludzi grzechem, którzy ciężko pracowali i potem głodowali. Zamiast zmienić podejście władzy... Wspomóc naukę itd... Po co Wam złoto na głównym ołtarzu, zeby chwalić sie innym jak bardzo macie kasy? Zróbcie coś pożytecznego!
                  • kolter-rm Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 22:23
                    tade-k53 napisał:

> Św. Piotr, pierwszy papież przestrzega:

Chcesz powiedzieć ze Piotr z tym katolickim gównem miał cos wspólnego ?? :)
                • kot_mrau Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 21:59
                  rok atomowej zagłady jest bliski to rok 2033

• kolter-rm Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 22:20
                  putin_lebioda napisał(a):

> Szatan jest wymysłem zakonników, dlatego, ze istnieje tam, gdzie istnieją kościoly. Brak kosciołów w okolicy zauważa nagły spadek problemów z szatanem i opętaniem... Cóż za dziwny objaw?

Nie wiem o jakich zakonnikach mowa ,ale juz w co najmniej III wieku przed Jezusem o Szatanie pisali Żydzi.

>Dlaczego obok kościoła pojawia się szatan?

Nie wiesz ze pierwszy katolicki papież był Szatanem :))

' (15) Jezus zapytał ich: A wy za kogo Mnie uważacie? (16) Odpowiedział Szymon Piotr: Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. (17) Na to Jezus mu rzekł: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. (18) Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. (19) I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. (20) Wtedy surowo zabronił uczniom, aby nikomu nie mówili, że On jest Mesjaszem. (21) Odtąd zaczął Jezus wskazywać swoim uczniom na to, że musi iść do Jerozolimy i wiele cierpieć od starszych i arcykapłanów, i uczonych w Piśmie; że będzie zabity i trzeciego dnia zmartwychwstanie. (22) A Piotr wziął Go na bok i począł robić Mu wyrzuty: Panie, niech Cię Bóg broni! Nie przyjdzie to nigdy na Ciebie. (23) Lecz On odwrócił się i rzekł do Piotra: Zejdź Mi z oczu, szatanie! Jesteś Mi zawadą, bo nie myślisz o tym, co Boże, ale o tym, co ludzkie."
                  • kot_mrau Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 22:23
                    bardzo ładnie: tylko, że boga i szatana nie ma więc nie ma o czym pisać

/bueee
                    • kolter-rm Re: Informacją o sądzie ostatecznym 20.11.14, 22:31
                      kot_mrau napisał:

> bardzo ładnie: tylko, że boga i szatana nie ma więc nie ma o czym pisać

Myślisz ze jak po raz 8989748747 wkleisz ten tekst , to zaczarujesz rzeczywistość wiercy ??
                      Masz coś więcej poza tym tekstem do zaoferowania w dyskusji ??
                      • kot_mrau Re: Informacją o sądzie ostatecznym 21.11.14, 00:06
                        ..........................................................

kolter-rm wierz w swoje życie i w swoich bogów, bo Twoje życie należy tylko do Ciebie

/miaumen....
                        • kolter-rm Re: Informacją o sądzie ostatecznym 21.11.14, 09:14
                          kot_mrau napisał:

> ..........................................................
                          >
                          > kolter-rm wierz w swoje życie i w swoich bogów, bo Twoje życie należy tylko do
                          > Ciebie

Moich bogów ?,a przypadkiem po pijanemu nie odpisujesz mi ateiście ??
    • kot_mrau Re: Dziewictwo i panieństwo Maryi 20.11.14, 21:57
      nadchodzi rok 2033 rok zagłady atomowej

/uran, pluton

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka