Dodaj do ulubionych

aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstanie"

06.04.15, 14:37
aż 50 % , przerażający wynik

mamadu.pl/117859,po-co-dziecku-bog-luzne-rozwazania-o-tym-czy-chodzic-z-dzieckiem-do-kosciola-czy-nie
Obserwuj wątek
    • gtxl-3 Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 06.04.15, 14:55
      pkt4a napisał:

> aż 50 % , przerażający wynik
      >
      > mamadu.pl/117859,po-co-dziecku-bog-luzne-rozwazania-o-tym-czy-chodzic-z-dzieckiem-do-kosciola-czy-nie

Oraz ok. 40% wierzy w bajki opowiadane im przez PO.
      • pkt4a Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 20.04.15, 13:01
        coraz mniej ludzi chce wierzyć w te bliskowschodnie pastersko-rybackie bajki z mchu i paproci ,
        idzie młode i nowe
        polskiateista.pl/mlody-ateista-kontra-krzyze-szkole/
    • pispisia Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 06.04.15, 19:39
      wierzący wierzą , niewierzący nie wierzą
      • m.c.hrabia Re: a 95% wierzy ,że 06.04.15, 19:43
        wygra w lotto
        • inocom Szansa na zmartwychwstanie 06.04.15, 21:15
          m.c.hrabia napisał:

> wygra w lotto

jest większa. Nie koniecznie twoje atomy będą tobą. Możesz być dżdżownicą.
          Szansa na to wzrasta wraz z niechęcią do spopielania.
        • jabbaryt A ja jak sie nawaliłem 06.04.15, 21:21
          to na chwile nawet uwierzyłem że ziemia jest okrągła i kręci się wokół własnej osi. Naprawdę wtedy tak czułem.
      • gtxl-3 Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychws 06.04.15, 20:42
        pispisia napisała:

> wierzący wierzą , niewierzący nie wierzą

Sam sobie zaprzeczyłeś....ja, np. wierzę w rozum ludzki, czyli w coś, czego nie posiadasz ani ty, ani pełowce, ani pisowcy.
        • pis_da_deby Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychws 07.04.15, 07:08
          gtxl-3 napisał(a):

> ja, np. wierzę w rozum ludzki, .......

oida ouden eidos
    • 13kisiel Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 06.04.15, 19:43
      mam znacznie lepsze wiadomości...każdy ochrzczony wierzy :-)))
      • gtxl-3 Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychws 06.04.15, 20:47
        13kisiel napisał:

> mam znacznie lepsze wiadomości...każdy ochrzczony wierzy :-)))
        >

Tiaaa, wierzy ....w życie wieczne, bo to mu odpowiada.
        • prof.pisduszko 51% i da się uchwalić obowiązek zmartwychwstawania 06.04.15, 21:02
          co wprowadzi wiele nowego do demografii, religii i ubezpieczeń (zwłaszcza na życie).
      • 13ki-siel Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychws 07.04.15, 08:49
        13kisiel napisał:

> mam znacznie lepsze wiadomości...każdy ochrzczony wierzy :-)))

Każdego "chrzczono" gdy był NIE KUMATY.
        Mnie " ochrzczono" gdy miałem 2 tygodnie i dziś z tego dumny nie jestem
        • gtxl-3 Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychws 07.04.15, 08:54
          13ki-siel napisał(a):

> 13kisiel napisał:
          >
          > > mam znacznie lepsze wiadomości...każdy ochrzczony wierzy :-)))
          >
          > Każdego "chrzczono" gdy był NIE KUMATY.
          > Mnie " ochrzczono" gdy miałem 2 tygodnie i dziś z tego dumny nie jestem

No właśnie....dlatego cie ochrzczono. Przypomnij sobie w jakim wieku został ochrzczony Jezus.
    • hordol bo narobisz w gacie z tego przerażenia 06.04.15, 20:58
      uważaj!!!!!
    • markvanreesk Re: wierze ze nie wierze 06.04.15, 21:12
      akurat zmartchwystanie to nie jest najwiekszy problem wiary.Zmartchwystanie ze smierci klinicznej jest zupelnie prawdopodobne.Fakt ze to zmartwychstanie nie bylo jakies permanentne a tylko chwilowe ,wskazuje na obudzenie sie przed definitywnym zgonem -o sorry pojsciem do Pana.Ludzie maja prawo wierzyc w co im sie zywnie podoba.Ci co wierza ze nie wierza tez !
    • inocom A ilu wierzy w Globalne Ocieplenie :) 06.04.15, 21:26
      pkt4a napisał:

>
      > mamadu.pl/117859,po-co-dziecku-bog-luzne-rozwazania-o-tym-czy-chodzic-z-dzieckiem-do-kosciola-czy-nie

Tylko tylu wierzy w cykl węgla/węglowy?

pl.wikipedia.org/wiki/Obieg_węgla_w_przyrodzie
      Project Carbon Cycle :)
      www.gridw.pl/globe/images/stories/doc/tlumaczenia/Carbon%20Cycle.pdf

• piq a znasz ty, matołku,... 06.04.15, 21:44
      ...pojęcie "dezintegracji pozytywnej" światowej sławy polskiego lekarza, filozofa, psychologa, psychiatry i terapeuty, prof. Kazimierza Dąbrowskiego? To sobie poczytaj, co to. Symbolika śmierci i zmartwychwstania Chrystusa jest złożona i głęboka, a fakt śmierci i zmartwychwstania aktualizuje się na wielu poziomach realności, albowiem realność to nie jest to, co widzisz swymi na w pół ślepymi materialistyczno-scjentystycznymi naiwnymi oczętami. Jak sobie poczytasz, to może zrozumiesz jakiś ułameczek z tego, o co chodzi w chrześcijaństwie, śmierci i zmartwychwstaniu, baranku zagubiony.
      • katrina_bush hmmm, po co kolejna odgrzewana teoria ? 07.04.15, 00:12
        piq napisał:

> ...pojęcie "dezintegracji pozytywnej" światowej sławy (?!) polskiego lekarza, filozo
        > fa, psychologa, psychiatry i terapeuty, prof. Kazimierza Dąbrowskiego? To sobie
        > poczytaj, co to.

Hmmm, nie sztuka stworzyc teorie - sztuka ja obronic na podstawie niezbitych faktow badawczych. Teoria Dabrowskiego dla przykladu o psychopatii, czy pozytywnego aspektu depresji i nerwic nie wytrzymuje konfrontacji z najnowsza wiedza z zakresu neuropsychologii i psychologii klinicznej. W dodatku "pozytywna dezintegracja" jako forma indywidualnej autopsychoterapii, jak kazda forma autopspsychoterapii moze miec fatalne skutki dla osob cierpiacych na zaburzenia psychiczne. Dlatego zalecana jest obecnie rowniez psychoterapia w grupie, ktora daje czlowiekowi emocjonalne wsparcie i nadzieje.

> Symbolika śmierci i zmartwychwstania Chrystusa jest złożona i
        > głęboka, a fakt śmierci i zmartwychwstania aktualizuje się na wielu poziomach
        > realności,

W tzw. "chrzescijanstwie" problem polega na tym, ze Bóg (w Trójcy jedyny), wpierw ukaral czlowieka za nieposluszenstwo smiercia (>patrz wywody Pawla z Tarsu i tzw. Ojcow Kosciola), nastepnie zszedl Bog na Ziemie i zlozyl siebe w ofierze przeblagalnej ("baranek paschalny"), by przeblagac samego siebie. Nie brzmi to przekonywujaco.
        • 13kisiel Kto wierzyłw ten zamach ? 07.04.15, 01:59
          www.eurokolchoz.pl/comments/3443#.VSMdZpMuoUO
        • piq no i co z tego, wujaszku,... 07.04.15, 02:48
          ...chrześcijaństwo jest synkretyczne. To dynamiczna irańska z pochodzenia nakładka na skostniały judaizm, wprowadzająca zbawienie indywidualne w miejsce zbiorowego, czemu sprzyjała wielokulturowość tego kawałka rzymskiego imperium, napędzona od trzech wieków "hellenistyczną" przestrzenią pozostałą po Aleksandrze Wielkim od Nepalu po Hiszpanię. Buddyjska symbolika chleba i wina jest tutaj oczywista. Na życzenie wytłumaczę ciemniactwu, co i jak.

Warto przypomnieć, że Abraham był przybyszem z Ur i Charanu (Carrhae).

Zmartwychwstań może być w ludzkim życiu wiele. Jak ktoś to przerobił, to wie. Istota chrześcijaństwa jest czytelna w symbolice i w piśmie i niekoniecznie musi zakładać materialne "zmartwychwstania". Podstawa chrześcijaństwa mieści się w dwóch zdaniach:
          1. Bóg stworzył człowieka na wzór i podobieństwo swoje
          2. Będziesz miłował Boga swego [swój wzorzec] a bliźniego swego jak siebie samego.
          Reszta to glossy.

Zatem nie uczcie tu, wujku soso, pana piqa - jednego z najmądrzejszych ników na tym forum - tego, co pan piq wie lepiej i światlej. Wasz filmik mnie nie interesuje, bo jest przypuszczalnie dla niedouczonych ćwierćinteligentów. W sam raz dla was, wujku soso.
          • wujaszek_joe Re: no i co z tego, wujaszku,... 09.05.15, 22:53
            toś się ciulu wypowiedział.
            niczym sam papież terlikowski.
            nie widziałem ale jestem przeciw.
      • fanvan Dlaczego tak nerwowo reagujesz? 07.04.15, 11:41
        Pomysł na wiarę był pomysłem człowieka i jak widać moda na wiarę w niesprawdzone i wyimaginowane po prostu mija.
    • bogucjusz Ciekawi mnie, jaki % księży i biskupów wierzy. n/t 06.04.15, 21:59
      • maciej5088 Re: Ciekawi mnie, jaki % księży i biskupów wierzy 07.04.15, 07:02
        0 % PROCENT...
    • zuzkazuzka111 Ile % Żydów wierzy w to, że zbawieni będą tylko 07.04.15, 07:50
      ci z pewnego cmentarza?
      Ile to milionów ludzi?
      Ile płacą za miejsce?
    • wagonetka to bardzo dobrze, 07.04.15, 09:01
      bo to znaczy, że ludzie wierzą w to, że można podnieść się z największego upadku i zacząć nowe życie

• pkt4a Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 15.04.15, 21:29
      o jeżu kolczasty
      a 86 % wierzy w tzw "boga" , podobny wynik jest w Afganistanie i Pakistanie
      ale wstyd

swiat.newsweek.pl/najbardziej-religijne-narody-swiata-polska-jak-afganistan-mapa-,artykuly,360989,1.html
    • el.commendante Erotyczne treści dozwolone są od lat 18, 20.04.15, 14:21
      z treściami religijnymi powinno być podobnie. Wciskanie młodemu człowiekowi czegoś takiego odbije się później u niego ciężkim umysłowym spaczeniem.
      • pkt4a Re: Erotyczne treści dozwolone są od lat 18, 20.04.15, 16:06
        czytanie Biblii która ocieka krwią ze względu na zawarte w niej treści z przemocą ,morderstwami i innymi okrucieństwami powinno być dozwolone od 18 roku życia.

ponadto Biblia powinna byc poprzedzona wstepem ostrzegającym że "czytanie tych bliskowschodnich opowieści może narazić czytelnika na....."
    • dominofats Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 20.04.15, 21:21
      pkt4a 06.04.15, 14:37

O ty glupcze glupkowaty a ja wierze w sw. Mikolaja, mimo swoich 72 lat, i ta wiara co roku znajduje potwierdzenie. Sw. Mikolaj przychodzi do mnie z prezentami i ja ciesze sie co roku jak dziecko i jest pieknie i bajkowo i niech tak trwa.
    • pkt4a Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 22.04.15, 06:25
      ubywa nygusów
      www.tvn24.pl/spada-liczba-powolan-kryzys-w-kosciele-mniej-klerykow-w-seminariach,535054,s.html
    • wykress Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 22.04.15, 07:40
      pkt4a napisał:

>

.... a co Cię tak przeraziło?
    • dzi1a Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 09.05.15, 19:57
      i jak z takim iść do Europy
      raczej nadają się do Radomia , na Podkarpacie i Rumunię

--
      bezboga.pl
    • antek.z.targowej Gdzież tam wierzy! Mówi, że wierzy 09.05.15, 20:13
      aby moherowa teściowa nie dryndoliła na uchem i nie wyzywała od komuchów i bezbożników.
      Wg badań socjologicznych UW (2010 r.) na reprezentatywnej próbie 10 000 osób wynika, że w Polsce jest 3 x 33 !!! co oznacza, że 33% to osoby wierzące, 33% to osoby wątpiące oraz 33% to osoby niewierzące.
      Do kościoła chodzi regularnie 42% badanych.
      Kto chodzi regularnie do kościoła
      z wierzących 67%
      z wątpiących 43%
      z niewierzących 15% aby zapobiec konfliktom rodzinnym dot. wiary.

Są jeszcze rozkłady procentowe dot. prawdopodobieństwa istnienia Boga, zmartwychwstania Chrystusa, życia pozagrobowego, piekła, nieba, identyfikacji z doktryna propagowaną przez Watykan itp, itd.
      • antek.z.targowej W każdym razie badania wesołe dla Epidiaskopu 09.05.15, 20:15
        nie są.
      • 13kisiel ktoś zaprzeczy ze tak nie było ? 09.05.15, 20:17
        może link na dowód tej tezy że nie było
        • dzi1a Re: ktoś zaprzeczy ze tak nie było ? 09.05.15, 20:27
          Religie powstały gdy pierwszy cwaniak spotkał naiwnego.

A ponadto wszyscy rodzimy sie ateistami i dopiero potem wydrwigrosze zwani księżmi ,popami , rabinami , imamami czy pastorami wciskają ludziom bajeczki o tzw "zwartwychwstaniu" , chodzeniu po wodzie , zamianie wody w piwo , itp

• 13kisiel Re: ktoś zaprzeczy ze tak nie było ? 09.05.15, 20:28
            ty masz swoja wiarę inni mają swoją :-)))
            • antek.z.targowej Re: ktoś zaprzeczy ze tak nie było ? 09.05.15, 20:46
              Wiesz co?
              Powiadają mądrzy ludzie, że lepiej jest wiedzieć niż wierzyć.
              Czy znasz takie przysłowie, że "nadzieja jest matką głupoty"?
    • profil_anonima Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 09.05.15, 20:50
      pkt4a napisał:

>

zmartwychwstanie to dobra rzecz jest :)
      • antek.z.targowej Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 09.05.15, 21:02
        profil_anonima napisała:
        > zmartwychwstanie to dobra rzecz jest :)

Szczególnie jak się bierze a conto zmartwychwstania przez ponad 2000 lat kasę od wiernych nie dając nic w zamian. Takie finansowe perpetum mobile.
        • profil_anonima Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 09.05.15, 22:44
          antek.z.targowej napisał:

> profil_anonima napisała:
          > > zmartwychwstanie to dobra rzecz jest :)

>
          > Szczególnie jak się bierze a conto zmartwychwstania przez ponad 2000 lat kasę o
          > d wiernych nie dając nic w zamian. Takie finansowe perpetum mobile.
          >
          >
          zmartwychwstanie jest dziedziczne
      • dzi1a Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 09.05.15, 21:34
        taa , tzw zmartwychwstanie szczególnie jest dobre dla porfeli księży i innych cwaniaków i nierobów i oszustów
        • 13kisiel Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 09.05.15, 21:44
          to na co wydajemy pieniądze to prywatna sprawa nie zabroniona kodeksem :-)))
          • antek.z.targowej Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychws 09.05.15, 22:24
            13kisiel napisał:
            > to na co wydajemy pieniądze to prywatna sprawa nie zabroniona kodeksem :-)))

I na tym jedziecie od wieków, krojąc kasę od wiernych całkowicie bezkarnie i za nic.
          • pkt4a Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychws 09.05.15, 22:30
            wg ciebie oszukańcze wyłudzanie pieniedzy od naiwnych metodami "na wnuczka" , "3 karty" , "zmartchwychwstanie" , "gregorianki" jest OK
        • taniarada Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 09.05.15, 21:45
          dzi1a napisała:

> taa , tzw zmartwychwstanie szczególnie jest dobre dla porfeli księży i innych c
          > waniaków i nierobów i oszustów
          Tak dzięki tym nierobom Caritas pomaga.Ale ty masz świeczki w nosie .Co za bzdety piszesz nierobie.
          • antek.z.targowej Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 09.05.15, 22:31
            Nie wyzywał podatników od nierobów. Nierobem a na dodatek oszustem te jest ten, kto nic nie wnosi krojąc naiwnych na kasę za wyimaginowane życie pozagrobowe.
            Co do Caritas, to odrębny bardzo interesujący temat. Nie przeczę, że wielu bardzo uczciwych i uczynnych ludzi jest zaangażowanych w działalność Caritasu oraz darczyńców którzy chcą czynić dobro. Problem jednak leży w zupełnie czymś innym.
            • taniarada Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 09.05.15, 23:02
              A w czym problem .Bo nie jarzę .Za to jarzę z Owsiakiem .Kawę na ławę Antek.
              • olsah65 Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 10.05.15, 11:21
                50% wierzy, tyle co tu z wiarą dyskutować.
                Ciekawsze jest ilu potwierdza stan zmartwychwstania.
                • karbat Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 10.05.15, 11:48
                  a ja mowie, ... sprawdzam ... udowodnij ,
                  za ktos zyje po swojej smierci, ze ktos zmartwychwstal

szamani sprzedaja ubezpieczenie na zmartwychwstanie ,
                  odcinaja z tego niezle kupony od ca 2000 lat .

cwaniaki poprzebierane od sfienta ... jakie dajecie gwarancje ..
                  wasza etyka zawodowa, opiera sie na bajkach i kancie .
                  • pocoo Re: aż 50 % Polaków wierzy w tzw "zmartwychwstani 10.05.15, 12:17
                    karbat napisał:

> a ja mowie, ... sprawdzam ... udowodnij ,
                    > za ktos zyje po swojej smierci, ze ktos zmartwychwstal
                    >

No...wiesz...
                    W ewangelii napisali,że kiedy Jezus umarł,ziemia się zatrzęsła,groby otworzyły i zmartwychwstali sprawiedliwi,ale z otwartych grobów wyleźli dopiero po Jezusie,ponieważ Jezus musiał być pierwszy.Napisali,że ci zmartwychwstali poszli do miasta i widziało ich wielu.Gdzie są teraz?Chyba nawet Szatan nie wie.
                    Zachodzę w głowę,jak można w majestacie Prawa robić z ludzi bezdennych idiotów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka