29.07.15, 13:15
to Prawda.
Obserwuj wątek
    • 9rgkh Re: Ateizm 29.07.15, 14:49
      Ateizm to tylko brak teizmu.
      • wittekind28 Re: Ateizm 29.07.15, 15:40
        9rgkh napisał:

> Ateizm to tylko brak teizmu.
        >
        Zbyszku, po każdym Twoim poście powinna lecieć ta melodia

"Hej tam kolejkę nalej!, hej tam kielichy wznieśmy!,
        to zrobi doskonale Zbyszka opowieściom!"
        • kot404 Re: Ateizm 29.07.15, 18:20
          No to teraz już wiem, gdzie kociak40 pozbywa się nadmiaru testosteronu
          • wittekind28 Re: Ateizm 30.07.15, 09:36
            kot404 napisał(a):

> No to teraz już wiem, gdzie kociak40 pozbywa się nadmiaru testosteronu

A Ty odpaliłeś se ,,zbyszka opowieści"?. Kociak.40 to przy Zbyszku dupa wołowa.Kociak.40 jest co najwyżej zastępcą zastępcy trzeciego zmiennika majtka na statku. Na tym statku kapitanem jest Zbyszek z fajką w gębie, białą bródką. Na tym statku leci cały czas leci ta piosenka www.youtube.com/watch?v=uGKrYd4XkqY
            Zbyszek czasem nawet tańczy do tej melodii, a każdy jego wykład o religii kończy się tym że śpiewa i wymyślą nową zwrotkę ,,morskich opowieści".

"Kto chce niech se wierzy, kto nie chce nie nie wierzy
            mu na tym nie zależy, więc wypijmy jeszcze, hej!"
      • wittekind28 Re: Ateizm 29.07.15, 15:41
        9rgkh napisał:

> Ateizm to tylko brak teizmu.
        >
        Zbyszku, po każdym Twoim poście powinna lecieć ta melodia

"Hej tam kolejkę nalej!, hej tam kielichy wznieśmy!,
        to zrobi doskonale Zbyszka opowieściom!"
        www.youtube.com/watch?v=uGKrYd4XkqY
        • kurak_zbysio Re: Ateizm 30.07.15, 12:29
          wittekind28 napisał:

> 9rgkh napisał:
          >
          > > Ateizm to tylko brak teizmu.
          > >
          > Zbyszku, po każdym Twoim poście powinna lecieć ta melodia
          >
          > "Hej tam kolejkę nalej!, hej tam kielichy wznieśmy!,
          > to zrobi doskonale Zbyszka opowieściom!"
          > www.youtube.com/watch?v=uGKrYd4XkqY

Idź pan w ch..., będziesz kumpel mój!
          • wittekind28 Re: Ateizm 30.07.15, 13:25
            kurak_zbysio napisał(a):

> wittekind28 napisał:
            >
            > > 9rgkh napisał:
            > >
            > > > Ateizm to tylko brak teizmu.
            > > >
            > > Zbyszku, po każdym Twoim poście powinna lecieć ta melodia
            > >
            > > "Hej tam kolejkę nalej!, hej tam kielichy wznieśmy!,
            > > to zrobi doskonale Zbyszka opowieściom!"
            > > www.youtube.com/watch?v=uGKrYd4XkqY
            >
            >
            > Idź pan w ch..., będziesz kumpel mój!

Zamknij pysk kuraku i zamilcz!Ja nie zamilknę na pewno.
            • sclavus Re: Ateizm 30.07.15, 13:31
              A jednak... - błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie otwierają dzioba!!
              • wittekind28 Re: Ateizm 30.07.15, 14:28
                sclavus napisał:

> A jednak... - błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie otwier
                > ają dzioba!!

a Ty znasz Zbysia(9rgkh)????
                • sclavus Re: Ateizm 30.07.15, 16:20
                  Nie po to są fora, żeby znać, tylko po to, żeby dyskutować i wymieniać poglądy - na "znanie" jest "priv!
    • sclavus Re: Ateizm 29.07.15, 18:37
      ... a gdybyś spróbował rozwinąć tę ... prawdę
      Jak bowiem - zapewne - wiesz, są cztery prawdy:
      - sama prawda...
      - święta prawda...
      - gó... prawda...
      oraz: veritas goviniana
      • superspec Nie ma Boga. 29.07.15, 19:26
        To jest Prawda.

A przy okazji nie jest etycznym skakać po ludziach którzy wierzą, że trzeba nadstawić drugi policzek.:)
        • sclavus Re: Nie ma Boga. 29.07.15, 21:48
          ... jest to zbyt trywialne bowiem żadnego boga nie ma, nie było, co znaczy, że nie będzie...
          Są jednak religie, jako dowód fałszerstwa i ... parę miliardów oszukanych i zmanipulowanych...
        • olsah65 Re: Nie ma Boga. 29.07.15, 22:53
          superspec napisał:

> To jest Prawda.
          >

Z tego co wiem , to opinie na ten pogląd są podzielone.
          • sclavus Re: Nie ma Boga. 30.07.15, 13:33
            ... są, którzy lubią pławić się w bajkach i są, którzy przedkładają nad bajki realizm i racjonalizm...
    • kod.m Re: Ateizm 06.11.15, 09:27
      ?Ateizm to także postawa religijna. Szczery ateista myśli o Bogu bezustannie, choć istotnie w terminach negacji. Zatem ateizm jest formą wiary. Gdyby ateista naprawdę nie wierzył, nie przejmowałby się (wiarą innych) lub nie przejmowałaby się zaprzeczaniem.?
      (Terry Pratchett)

Cytuję:
      "Warto wspomnieć, że ?papież? ateistów Richard Dawkins w swojej książce ?Bóg urojony? (notabene tytuł równie zwodniczy i niewydarzony, jak ?Samolubny gen?) także nie wyklucza istnienia Boga (jednakże to wymaga nie tylko przeczytania książki Dawkinsa, ale przeczytania jej ze zrozumieniem, co dla niedouczonego i zacietrzewionego fanatyka ateizmu może być wysiłkiem ponad siły i intelektualne możliwości)."

"Obsesja religią: dość powszechna u ateistów."
      • bookworm Re: Ateizm 06.11.15, 11:03
        Troll kod.m wrócił pod zmienionym nickiem i w kółko to samo.

Pewnie grgkh Ci odpowie, bo ma cierpliwość i wyrozumiałość dla ludzi z cerebroatrofią.
        • kod.m Re: Ateizm 06.11.15, 14:16
          bookworm napisał:

> Troll kod.m wrócił pod zmienionym nickiem i w kółko to samo.
          >> Pewnie grgkh Ci odpowie, bo ma cierpliwość i wyrozumiałość dla ludzi z cerebroa trofią
          Dlaczego nowego usera nazywasz trollem?Z bezsilności?
          Nie zależy mi na niczyjej cierpliwości,gamoniu:) Zauważ ,ze cytuję podane słowa.Odnieś się do nich, jeśli masz coś do powiedzenia - a nie personalnie.Poza tym nie jestem tym znienawidzonym przez Ciebie wiercą:)
          • 9rgkh Re: Ateizm 06.11.15, 16:25
            kod.m napisał(a):

> bookworm napisał:
            >
            > > Troll kod.m wrócił pod zmienionym nickiem i w kółko to samo.
            -
            > Dlaczego nowego usera nazywasz trollem?

Poszukaj sobie definicji trolla a potem porównaj to ze swoja działalnością na forum. I opisz zbieżności i różnice, chętnie poczytam co o tym myśli ktoś taki jak Ty.

> Z bezsilności?

Wytłumacz mi, dlaczego przyszła Ci do głowy bezsilność i jaki mógłby być jej związek z opisaniem Ciebie jako trolla?

> Nie zależy mi na niczyjej cierpliwości,gamoniu:)

Ad personam. Jedna z cech trolli.

> Zauważ ,ze cytuję podane słowa
            > .Odnieś się do nich, jeśli masz coś do powiedzenia - a nie personalnie.

No właśnie. Mogłeś sięgnąć po definicje trolla i coś wykazać... Ale z argumentowania zrezygnowałeś. To też jest cecha działania trolli.

> Poza ty
            > m nie jestem tym znienawidzonym przez Ciebie wiercą:)

To nie ma żadnego znaczenia. "Krzewisz" tezy popierające religię. I nie reagujesz na krytykę tych tez. To jest właśnie cecha wiercy (wierzącego, wiary). Powtarza on w kółko tezy, choć inni je obalają.

Opisz stan umysłu takiego wierzącego dogmatycznie człowieka. Bo jesteś wierzącym dogmatycznie, jeśli spełniasz powyżej wymienione warunki. A przecież spełniasz. I obrażasz ludzi. Jak klasyczny troll.

Twój stan umysłu nie pozwolił Ci zauważyć, że odpisałeś wszystko tak, że zamiast zaprzeczyć poprzedniej sugestii potwierdziłeś ją. Czy widzisz, co stan wiary robi z umysłem? Pozbawia go logiki. Czy myślenie bez logiki można jeszcze nazywać myśleniem? I ogólniej - ponieważ to częste - czy tacy wierzący mogą o sobie myśleć, że myślą? Według mnie, nie powinni. Ale myślą (raczej uważają tak) i mówią tak o sobie.
          • 9rgkh Re: Ateizm 06.11.15, 16:36
            kod.m napisał(a):

> Poza ty
            > m nie jestem tym znienawidzonym przez Ciebie wiercą:)

Dlaczego uważasz, że ktoś miałby nienawidzić innego, bo ten wierzy? Zwłaszcza ateista...

A że wierzący nienawidzą to fakt. Nienawiść wylewa się z polskich mediów katolickich (innych też) szeroką rzeką. Poszukać Ci przykładów czy potwierdzisz, że je znasz?

I nie powinno to dziwić, bo religie istniały od zawsze i teraz istnieją wyłącznie jako ogłupiające ludzkość partie władzy absolutnej. We władzy absolutnej nienawiść jest podstawowym narzędziem sprzyjającym likwidacji konkurencji i potwierdzania istnienia takiej władzy.
      • snajper55 Re: Ateizm 06.11.15, 11:25
        > Ateizm to także postawa religijna. Szczery ateista myśli o Bogu bezustannie, c
        > hoć istotnie w terminach negacji.

Czy myślisz bezustannie o krasnoludkach? A może wierzysz w krasnoludki?

S.
        • kod.m Re: Ateizm 06.11.15, 14:19
          [i] snajper55 06.11.15, 11:25

<Czy myślisz bezustannie o krasnoludkach? A może wierzysz w krasnoludki?<

Nie myślę.Ktoś kto tak myśli potrzebuje pomocy .Jakiej?Wiadomo.
          • 9rgkh Re: Ateizm 06.11.15, 16:28
            kod.m napisał(a):

> [i] snajper55 06.11.15, 11:25
            >
            >
            > <Czy myślisz bezustannie o krasnoludkach? A może wierzysz w krasnoludki?
            > 0;
            >
            > Nie myślę.Ktoś kto tak myśli potrzebuje pomocy .Jakiej?Wiadomo.

A czym się różnią krasnoludki od każdej z wersji bogów?

A ta pomoc... to jaka ma niby być? Pomagasz takim ludziom? Jak?

A jak Tobie można by pomóc? Bo wiadomo w czym.
      • broceliande Re: Ateizm 06.11.15, 14:27
        A jakieś własne zdanie masz?
      • broceliande Re: Ateizm 06.11.15, 14:55
        A jakieś własne zdanie masz?
      • 9rgkh Re: Ateizm 06.11.15, 16:06
        kod.m napisał(a):

> ?Ateizm to także postawa religijna.

Nie "także". Postawa religijna to sfera emocji związanych z elementami religii, które nas otaczają. Nie definiuję swojej postawy religijnej w stosunku do Zeusa lub Manitu. Ty też. Nie obchodzi nas to, bo nas nie dotyczy. Ale gdy nas już dotknie jakoś bezpośrednio, to nie jest ważne czy wierzymy lub nie.

> Szczery ateista

A "nieszczery"? A małe dziecko? A ktoś żyjący wśród ateistów, bez styku z elementami religii?

> myśli o Bogu bezustannie,

Ja nie myślę o bogu bezustannie. Myślę o upierdliwości religiantów wokół mnie, bo ci myślą o bogu nieustannie i coraz to cos z tego dla mnie wynika, z reguły uciążliwego lub nawet krzywdzącego.

> c
        > hoć istotnie w terminach negacji.

Nie trzeba negować czegoś, co nie istnieje. Nieistnienie to tylko brak potwierdzenia istnienia. ŻADEN z bogów nie istnieje. W tym większość także dla Ciebie. Negujesz ich nieustannie i każdego z osobna?

> Zatem ateizm jest formą wiary.

Jakoś trzeba "stan braku teizmu" nazwać. Dobrze pasuje tu ateizm.

> Gdyby ateista
        > naprawdę nie wierzył, nie przejmowałby się (wiarą innych) lub nie przejmowałaby
        > się zaprzeczaniem.?
        > (Terry Pratchett)

Uważasz, że autorytet ma znaczenie dla prawdziwości wypowiedzi?

> Cytuję:
        > "Warto wspomnieć, że ?papież?

To nadużycie. Dawkins przez nikogo nie był nominowany na takie stanowisko. Macie wy, religianci, urojenia i nie umiecie używać terminów zgodnie z ich definicjami. Wychodzi z tego bełkot, który świadczy nędznie o jakości waszego myślenia.

> ateistów Richard Dawkins w swojej książce ?Bóg ur
        > ojony? (notabene tytuł równie zwodniczy i niewydarzony, jak ?Samolubny gen?)

A moim zdaniem jest to bardzo dobry tytuł, bo bogowie rzeczywiście są urojeni. A co ty myślisz o innych niż Twój bogach?

> ta
        > kże nie wyklucza istnienia Boga (jednakże to wymaga nie tylko przeczytania ksią
        > żki Dawkinsa, ale przeczytania jej ze zrozumieniem, co dla niedouczonego i zaci
        > etrzewionego fanatyka ateizmu może być wysiłkiem ponad siły i intelektualne moż
        > liwości)."

To już przerabiałem. Zacytuj ten fragment jego wypowiedzi wraz z kontekstem. Z przyjemnością wykażę Ci jeszcze raz, że nie umiecie czytać ze zrozumieniem.

> "Obsesja religią: dość powszechna u ateistów."

Twoja lub kogoś innego religia, dopóki jest sprawą prywatną, nie obchodzi mnie wcale. Obecna w strefie publicznej staje się narzucaną i muszę na to zareagować, bo bronię mojej od religii niezależności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka