Dodaj do ulubionych

Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZIE

05.05.20, 16:52
Azjaci, katolicy, Polacy ateiści to 1. LUDZIE

Mam szczerze dosyć narracji, przekazu, że jest gdzieś iluś Polaków, muzułmanów, wierzących....Dodatkowo do tego dodaje się stygmatyzującą cechę np. islamscy terroryści, polskie brudasy, francuskie żabojady...

Nigdy nie będą to polscy tynkarze, chińscy kaligrafowie, arabscy matematycy,
Stygmatyzują, naznaczają zwykle prymitywni pseudomyśliciele.

Słuchaj no wszystkowiedząca pindo, co nie ruszając się na krok znad Wisły wypisujesz tu, że wszyscy ludzie z Turcji, Sudanu, ZEA, Arabii to terroryści. Słuchaj prymitywie z rynku we Wrocławiu, co pogoniłeś sprzedawcę kwiatów za jego arabskie rysy i karnację.

Ilu znasz osobiście Libijczyków, Indonezyjczyków, Egipcjan, Tajów, Hindusów?
Bo ja znam ich tak z 500. Osobiście, z każdym z nich rozmawiałem po kilka godzin.

Przypomina mi się zawsze scena z filmu " Rok niebezpiecznego życia". Tam jest scena: Jakarta, 1965, indonezyjski kierowca australijskiego reportera pyta: -Dlaczego ja, choćbym nie wiem jak był wykształcony i mądry mam zawsze i wszędzie gorzej niż najgłupszy, leniwy Australijczyk?

Zapytam: Dlaczego wykształcony Syryjczyk musi dobijać się o uznanie go za wartego tyle, ile jest, wobec europejskiego prymitywa, co skończył tu politologię/ socjologię/ psychologię na WKSTH [Wyższej Katolickiej Szkole Techniczno Humanistycznej w Pierdziszewie Dolnym]?
Obserwuj wątek
    • qwardian [...] 05.05.20, 17:08
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mim1652avo Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 17:20
        qwardian: Hitlera był największym geniuszem 20 wieku.
        Interesujące.Mógłbyś, z łaski twojej, napisać parę zdań dlaczego jesteś o tym przekonany.
        Dziekuję.
        • qwardian Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 17:27
          Krótko. Bo zatłukli najwięcej komuchów.
          • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 18:10
            qwardian napisał:

> Krótko. Bo zatłukli najwięcej komuchów.
            >

Stalin, ten to dopiero był geniuszem!
            Nie dość, że zatłukł najwięcej komunistów, to i faszystów również.
            • qwardian Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 18:27
              To jest argument, który daje do myślenia..
              • mim1652avo Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 18:36
                qwardian:To jest argument, który daje do myślenia.

Właśnie, to mnie intryguje.Mogę poprosić go o rozwinięcie myśli?
                • wawrzanka Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 19:53
                  mim1652avo napisał:

> Właśnie, to mnie intryguje.Mogę poprosić go o rozwinięcie myśli?

Obawiam się, że żądasz zbyt wiele. Myśl prymitywa jest krótka i ulotna. Kończy się w połowie.
              • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 14:45
                qwardian: "to jest argument, który daje fo myślenia..."

....minęło 2 dni...
                przemyślałeś?
            • suender [...] 05.05.20, 20:12
              • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 20:27
                Stalin nikogo nie zaciukał, nie był na froncie
                hehehehe
                Jak już miałby w ręce karabin, to
                cbdo
                zaciukałby co najwyżej Niemców
                hehe hehe
                a nie " Nazistów"
                hehehe
                bo w NSDAP
                cbdo
                hehehe
                cbdo
                było 7 mln obywateli 50 mln Niemiec
                hehehe
                III
                hehehe
                Rzeszy
                hehehe
                Pomijając
                cbdo
                he?
                że część żołnierzy Wermahtu nie było Niemcami
                O czym tam gdzie jesteś
                cbdo
                (na zschód od Odry)zapewne wiedzą
              • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 20:56
                suender napisał:

> Jak już to Stalin zaciukał najwięcej nazistów a nie faszystów.

Tak szczerze mówiąc, stalinizm miał się do komunizmu tak, jak hitleryzm do socjalizmu.
                A NSDAP, jeśli nazwie wierzyć, było tak samo Partią Robotniczą jak PZPR.

Szkoda tylko, że ani Stalin ani Hitler nie zajęli Kaczyńskiemu nazwy: "Prawo i Sprawiedliwość".
                Świetnie by pasowała do obu totalitaryzmów.
                • olek13 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 00:59
                  awariant napisał:

> Tak szczerze mówiąc, stalinizm miał się do komunizmu tak,
                  > jak hitleryzm do socjalizmu.
                  > A NSDAP, jeśli nazwie wierzyć, było tak samo Partią Robotniczą jak PZPR.

Intrygujące...
                  Zatem czym ma być i na czym polegać ma komunizm, socjalizm i partia robotnicza?
                  • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 10:39
                    olek13 napisał:

> Zatem czym ma być i na czym polegać ma komunizm, socjalizm i partia robotnicza?

Teoretyczne założenia komunizmu i socjalizmu można sobie znaleźć i przestudiować,
                    czym w praktyce był stalinizm i hitleryzm też łatwo znaleźć w podręcznikach historii.

Określenie "partia robotnicza" w nazwach partii politycznych w Polsce obecnie jest mało popularne.
                    • olek13 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 10:57
                      Teoretycznie to sobie można wymyślać, co się chce...
                      Pytałem czym ma być i na czym polegać.
                      • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 17:27
                        olek13 napisał:

> Teoretycznie to sobie można wymyślać, co się chce...
                        > Pytałem czym ma być i na czym polegać.

Teoretycznie mamy w Polsce demokrację, praktycznie kaczyzm.
                        Mam wyjaśnić, czym ma być i na czym ma polegać demokracja?
                        A przecież teoria nic się nie zmieniła, a praktyka, a i owszem.
                        • olek13 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 20:06
                          Szalenie interesujące rzeczy piszesz. Wyjaśnij mi tę demokrację, bo też jej nie rozumiem, proszę.
                          • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 20:16
                            olek13 napisał:

> Wyjaśnij mi tę demokrację, bo też jej nie rozumiem, proszę.

Wcale się nie dziwię, że przestałeś ją rozumieć.

• olek13 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 20:52
                              Mam jakieś takie przeczucie, że nigdy nie zacząłem.
                              To znaczy - teorię znam. A praktyka znowu pokazuje coś innego. Może te wszystkie teorie są do d***?
                              • wawrzanka Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 10:58
                                olek13 napisał:

> Może te wszystkie teorie są do d***?

Obawiam się, że ludzie są do d***. Teorie zakładają, że wszystko pójdzie tak, jak gdyby ludzie posiadali tylko swoją jasną stronę. W dodatku wiadomo, kto tworzy teorie.

Stworzenie systemu politycznego, który uwzględni to, jacy ludzie są naprawdę, nie jest takie trudne. Problem polega na tym, że nikt w takim systemie nie będzie chciał funkcjonować. Bo ludzie wolą mrzonki. I to jest do... no.
                                • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 12:22
                                  wawrzanka napisała:

> Stworzenie systemu politycznego, który uwzględni to, jacy ludzie są naprawdę, nie jest takie trudne.

Oj, nie.
                                  Trudno znaleźć lepszą ilustrację rosnącej entropii niż systemy polityczne i prawne.
                                  A dzisiejsze wybory prezydenckie są chyba najlepszym znanym mi przykładem.

> Problem polega na tym, że nikt w takim systemie nie będzie chciał funkcjonować.

Sondaże opinii publicznej i badania statystyczne nie potwierdzają tego bezpośrednio.
                                  • olek13 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 13:03
                                    Może trzeba powrócić do starych, sprawdzonych modeli? Może trzeba przywrócić podział na elity i resztę, który zresztą, nadal obowiązuje w nieco zawoalowanej postaci? Czy nie jest większą szkodą dla wszystkich udawanie, że nie istnieją różnice między ludźmi, różnice uniemożliwiające części (większej części) ludzi podejmowania racjonalnych decyzji w zakresie dotyczącym całej społeczności?
                                    • olek13 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 13:14
                                      Jeszcze coś: w demokracji głównym kryterium wyboru jest popularność, często budowana na populizmie. Obserwujemy obecnie lawinę obietnic, wynikającą z działania tego mechanizmu. Jak ją powstrzymać, jak nie dopuścić to ruiny gospodarczej, która będzie tego konsekwencją? Jak stworzyć mechanizmy odpowiedzialności polityków za ich działania? Jeśli się tego nie powstrzyma, nieuchronną konsekwencją będzie upadek państwa, jakaś rewolucja, utrata niepodległości, niszcząca anarchia - tu każdy może podać dowolną plagę.
                                      By to odwrócić, natychmiast należy przerwać demagogiczną ofensywę "postępowych" ideologii, budowanych na oderwanych od rzeczywistości podstawach egalitaryzmu. Nie widzę innego wyjścia.
                                      A Ty widzisz jakieś?
                                    • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 13:48
                                      olek13 napisał:

> Może trzeba przywrócić podział na elity i resztę...

Jest pewien problem - elity degenerują się dużo szybciej niż reszta.

Czy naprawdę polityce potrzeba więcej prezydentów Trumpów?
                                      Nauce profesorów Pawłowicz? Prawo mają stanowić mgr Przyłębskie?
                                      • olek13 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 14:18
                                        Mam na myśli elity merytoryczne (może poddane mechanizmowi konkurencji, weryfikacji?). A dziś słyszę tu i tam, że merytokracja jest złem.
                                        W każdym razie bez mechanizmów eliminacji elementów marnej jakości, system się spauperyzuje i rozsypie. Jeśli się nie podejmie przeciwdziałania, takt być musi. Kto zatem zacznie?
                                        • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 14:37
                                          olek13 napisał:

> W każdym razie bez mechanizmów eliminacji elementów marnej jakości,
                                          > system się spauperyzuje i rozsypie.

System się broni i na razie to on spauperyzował elity merytoryczne.
                                          • olek13 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 14:55
                                            Na razie się broni. Ale pewnie przegra np. z systemem chińskim.
                                            • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 15:28
                                              olek13 napisał:

> Na razie się broni. Ale pewnie przegra np. z systemem chińskim.

Pewnie przegra, skoro w Chinach elity merytoryczne radzą rządowi,
                                              co powinien robić, a u nas rząd radzi elitom, co powinny mówić.

W kwietniu eksport chiński wzrósł rok do roku o 3,5% (przy prognozach minus 16%).
                                              • jeepwdyzlu Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 18:48
                                                Chiny manipuluja danymi od dekad. Militarnie nie są w atanie zagrozić Zachodowi jeszcze przez sto lat. Gospodarczo.... są w czar ej dupie. A raczej będą bo Zachód skróci po pandemii łańcuchy dostaw i 40% chińskiego przemysłu zostanie bez rynku zbytu. Skorzysta na tym Europa Wschodnia i Środkowa.
                                                Więc bym się tak Chińczykami nie podniecał. I ich jakoby atrakcyjnym modelem...
                                  • suender Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 19:04
                                    awariant:

> Trudno znaleźć lepszą ilustrację rosnącej entropii niż systemy polityczne i prawne.

Entropia pasuje do systemów prawnych jak kwiatek do kożucha.
                                    Nie, żebym się czepiał, ale dlatego, że nie da się obiektywnie stwierdzić, który system jest lepszy od drugiego, tj. który zawiera mniej entropii. Wynika to stąd, że oceniający może mieć rożne punkty widzenia.
                                    Nie jeden już dowiódł, że dyktatura jest lepsza dla dyktatora niż demokracja, - he ,he, he, ...

> Sondaże opinii publicznej i badania statystyczne nie potwierdzają tego bezpośrednio.

Wybacz, ale sondaże i statystka to jedna wielka manipulacja, - ot co, .....

Pozdr.
                  • obcy8 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 01:08
                    olek13 napisał:

> Zatem czym ma być i na czym polegać ma komunizm, socjalizm i partia robotnicza?
                    różne nazwy na to samo tzn dyktatura proletariatu.
                    • olek13 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 15:57
                      To gorzej niż źle.
          • pocoo Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 18:13
            qwardian napisał:

>
            Czasami z tobą gadałam, ale jest mi wstyd.Wstyd, że gadałam z takim prymitywem.Cholernie mi wstyd.
            • qwardian Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 18:25
              To jest forum religijne i jako komuchy, macie jedyną szansę trafić do Nieba dzięki szybkiemu rozwiązaniu. Naprawdę wolisz cierpić w torturach pod okrutnikiem rodzaju Jarosława Kaczyńskiego i na końcu dnia trafić do Piekła. Zastanów się..
              • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 05.05.20, 19:33
                Proszę podać: gdzie i kiedy może pan ww.powiedzieć w realu
                chętnie pana posłuchamy
              • obcy8 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 01:17
                qwardian napisał:

> To jest forum religijne i jako komuchy, macie jedyną szansę trafić do Nieba dzi
                > ęki szybkiemu rozwiązaniu. Naprawdę wolisz cierpić w torturach pod okrutnikiem
                > rodzaju Jarosława Kaczyńskiego i na końcu dnia trafić do Piekła. Zastanów się..
                >
                JA nie jestem akurat żadnym komunista tylko katolikiem i wiem że kościół już przed wojną potępił faszyzm i Hitlera
                • qwardian [...] 14.05.20, 11:20
                  • wawrzanka Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 11:25
                    qwardian napisał:

> Kościół Katolicki nie powinien mieszać się do polityki, a przede wszystkim prze
                    > szkadzać Führerowi w unicestwianiu komunizmu..

Snajper, zgłosiłam ten post do "unicestwienia". Proponuję też unicestwić nick "qwardian". Ewentualnie dajmy mu szansę na to, żeby zmądrzał, nauczył się historii, nie wiem. Ale takie wpisy bezwzględnie należy kasować.
                  • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 11:43
                    qwardian napisał:

> Kościół Katolicki nie powinien mieszać się do polityki, a przede wszystkim
                    > przeszkadzać Führerowi w unicestwianiu komunizmu..

A w czym Kościół Katolicki przeszkadzał w unicestwianiu Żydów i komunistów?
                  • obcy8 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 15.05.20, 00:29
                    qwardian napisał:

> Kościół Katolicki nie powinien mieszać się do polityki, a przede wszystkim prze
                    > szkadzać Führerowi w unicestwianiu komunizmu..
                    >
                    mordowanie to nie polityka
                    • qwardian Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 15.05.20, 07:44
                      Do momentu wybuchu II wojny światowej, AH miał na sumieniu mniej ofiar niż nasz rodzimy Piłsudski (Przewrót Majowy). W międzywojniu zbrodnie polityczne były regułą...
                      • mim1652avo Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 15.05.20, 17:12
                        W psychiatrii i psychologii ciężkie urazy w dzieciństwie i młodości doprowadzaja do projekcji umysłowych równoległych z urazem.Ofiara nie odrzuca kata , wręcz odwrotnie, utożsamia się z nim.W USA n.p. mulaci (matka biała, ojciec murzyn lub azjatyk), gay lub transgender, gwałconi w dzieciństwie przez murzynów rozwijają specjalną odmirację do Hitlera, który to był – ponoć – zboczeńcem seksualnym i impotentem.
                        Qwardian “kwas” robi żle na mózg.
                        A jak dupcia?
          • obcy8 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 01:03
            qwardian napisał:

>
            tak ich zatłukł że cały Niemcy zostały zrównane z ziemią a potem zajęte i podzielone.Jedna trzecia przypadła tym zatłuczony komunistom razem z Bogu ducha winną Polska i innymi państwami.Do tego ludność całej Europy została zdziesiątkowana
            Taki to był "geniusz.
    • pocoo [...] 05.05.20, 18:17
      • mim1652avo Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 06.05.20, 13:22

Qwardian:Hitler był największym geniuszem 20 wieku.Naprawdę wolisz cierpić w torturach pod okrutnikiem rodzaju Jarosława Kaczyńskiego i na końcu dnia trafić do Piekła. Zastanów się..
        qwardian:To jest argument, który daje do myślenia.
        Właśnie, to mnie intryguje.Mogę poprosić go o rozwinięcie myśli?

1.Zacznę od końca: myśl nie została rozwinieta, co było pewne.
        2.Co ma JK wspólnego z piekłem?
        3.Pytanie retoryczne.Nikt nie chce cierpieć “pod okrutnikiem rodzaju JK” .
        4.Absolutny brak elementarnej logiki.Kto cierpi na ziemi idzie do nieba.To ogłasza K.K.
        5.W psychiatrii i psychologii ciężkie urazy w dzieciństwie i młodości doprowadzaja do projekcji umysłowych równoległych z urazem.Ofiara nie odrzuca kata , wręcz odwrotnie, utożsamia się z nim.W USA n.p. mulaci (matka biała, ojciec murzyn lub azjatyk), gay lub transgender, gwałconi w dzieciństwie przez murzynów rozwijają specjalną odmirację do Hitlera, który to był – ponoć – zboczeńcem seksualnym i impotentem.
        Qwardian “kwas” robi żle na mózg
      • obcy8 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 01:19
        pocoo napisała:

> Wiesz dlaczego? Ponieważ Polacy, to w większości pojebani katolicy. Nie ma gor
        > szego gnoja, jak chociażby forumowy katolik.
        Dziecko na to jest paragraf.
        • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 02:59
          obcy8: " ...na to jest paragraf..."

1. Podjąłbym się obrony Pocoo:
          1.1 : ona nie miała na myśli katolików jako całości, a: " ... forumowych katolików...". Jednego z nich mamy szansę poznać w tym wątku. Cieszy się z " dzieła" Hitlera. I obcy8 nie mógł się z jego istnieniem pogodzić.

2. czemu: "... dziecko...". Czy obcy8 - ksiądz?
          Sorry, ale tu mnóstwo przebierańców. To , zresztą, nic takiego.
    • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 06.05.20, 21:07
      Dziękuję uczestnikom wątku.
      Wyrażone przez pp. zdania, oraz te z innych dyskusji pozwalają na wyciągnięcie takiego wniosku, że ludzie dzielą się na 2 rodzaje:

1. takich, co są w stanie zaakceptować każdego, nawet komunistę czy nazistę,

2. takich, co nienawidzą innych za ich etykietę:
      komunisty, katolika,ateisty.

Dziękuję
      • pocoo Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 08:31
        feelek napisał:

> 2. takich, co nienawidzą innych za ich etykietę:
        > komunisty, katolika,ateisty.
        >
        > Dziękuję
        Bez względu na Twoje odczucia, we mnie nie ma nienawiści. Może wyjątkiem jest agresja w stosunku do zła wyrządzanego innym.
        • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 09:44
          Pocoo: " ... agresja w stosunku do zła wyrządzanego innym..."

całkowicie ją rozumiem
          po 8.5.1945 był normalny dzień, byli tacy, co po zobaczeniu stosów trupów w obozach koncentracyjnych chcieli niemcom zrobić coś podobnego.
          Nie zrobiono tego.
          I b. dobrze.
          • pocoo Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 09:49
            feelek napisał:

> Pocoo: " ... agresja w stosunku do zła wyrządzanego innym..."
            >
            > całkowicie ją rozumiem

Nie rozumiesz. Czym innym jest agresja do ludzi, a czym innym do zła. Kiedy widzę krzywdę wyrządzaną innym, to reaguję natychmiast i wcale nie biję się z "nalanym karkiem", ani nie obmyślam zemsty.
          • suender Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 18:04
            feelek:

> stosów trupów w obozach koncentracyjnych chcieli niemcom zrobić coś podobnego.

A którym "niemcom"?

Pozdr.
            • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 18:11
              Suender:" a którym niemcom?"

której litery pan nie rozumie?
            • mim1652avo Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 18:21

suender
              feelek:stosów trupów w obozach koncentracyjnych chcieli niemcom zrobić coś podobnegoA którym "niemcom"?Pozdr.

Suender, bardzo Cię proszę, są pewne granice, których nie powinno się nigdy przekraczać,.Tak samo są tematy które nie mogą być traktowane na forum, na "ballaro".Z łaski Twojej.........wytłumaczyłem się?Jest zrozumiałe to czego nie napisałem, a chciałem Ci wprost powiedzieć.Ok?Dziękuję .

• suender Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 13:48
                mim1652avo

> , a chciałem Ci wprost powiedzieć.

Dużo ci brakuje do Awarianta, bo on w miarę precyzyjnie wyliczył tych o których mi chodziło.
                Ale też nie zrobił to do końca, bo w KL pilnie "pracowało" sporo Austriaków, czy Ukraińców i nawet kilku Italiańców.
                Taka jest prawda, - więc nie zakłamujemy historii, ..........

Pozdr.
                • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 17:46
                  Suender: " więc nie zakłamujemy historii"

MY nie zakłamujemy
                  Kto odpowiada za nazizm?
                  Niemcy?
                  Nieeeee
                  oni wykonywali tylko rozkazy
                  czyje
                  Austriaka Hitlera
                  więc kto w końcu?
                  skoro nie Niemcy?
                  bo to był taki idealny układ zła:
                  50 mln ofiar i nikt nie jest winny
                  • suender Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 18:46
                    feelek:

> 50 mln ofiar i nikt nie jest winny

Mylisz jest winny jest nim NACJONALIZM (zwany nazizmem).
                    Nazizm = NACJONALIZM to ideologia dosyć stara a bardzo niebezpieczną, której początki datuje się na 15-16 wiek. Jej autorami byli myśliciele z wielu krajów Europy a nawet z Azji.
                    Praktycznie jako pierwsi wprowadzali ją w życie na dużą skalę francuscy rewolucjoniści, a za nimi później poszli inni w tym Germanie.
                    Tu masz:

"Powstanie nacjonalizmu wiąże się z rewolucją francuską[4][5][6][7], a konkretnie z radykalną działalnością lewicowych[8] jakobinów. Nacjonalizm w ich wydaniu stanowił pierwszą chronologicznie formę tej postawy społeczno-politycznej[9][10]. W związku ze swym radykalizmem nacjonalizm ten przybierał kształt szowinizmu[11][12].

Również w 1789 po raz pierwszy został użyty termin nacjonalizm w obecnym rozumieniu tego słowa[13].

Wojny rewolucyjnej Francji oraz wojny napoleońskie zapoczątkowały w historii Europy epokę nacjonalizmów[14][15][16]."

Pozdr.
                    • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 19:38
                      > Wojny rewolucyjnej Francji oraz wojny napoleońskie zapoczątkowały
                      > w historii Europy epokę nacjonalizmów

I państw narodowych w miejsce królestw.

Król był z woli Boga, więc nie miał narodowości.
                      Narodowość poddanych też go zbytnio nie obchodziła,
                      aby tylko jak najwięcej ich było.
                    • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 21:02
                      Ja , a ze mną większość historyków, winą za II WW i jej 50 mln ofiar obarczam niemców:
                      1. W 1933 w sposób demokratyczny dali władzę Hitlerowi i NSDAP
                      2. W 1938 w referendum nt. Anachlussu Austrii [95% głosów za w Niemczech] tę władzę poparli

PS. nazizm =/= nacjonalizm
                      nazizm to narodowy socjalizm[ od: Nationalsozializmus]

tu masz: wikipedia.

Kolego! Nie każ nam się zniżać do poziomu dyskusji, gdzie uczestnicy nie odróżniają tak podstawowych pojęć jak nacjonalizm czy nazizm.
                      W naszych książkach rozkwit nacjonalizmów to koniec XIX w.
                • mim1652avo Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 20:20
                  Suender, bardzo Cię proszę, są pewne granice, których nie powinno się nigdy przekraczać,.Tak samo są tematy które nie mogą być traktowane na forum, na "ballaro".Z łaski Twojej.........wytłumaczyłem się?Jest zrozumiałe to czego nie napisałem, a chciałem Ci wprost powiedzieć.Ok?Dziękuję .

Poprosiłem cię, bardzo uprzejmie, o nie pisanie o okropnej tragedii 2 wojny na tym forum.To nie jest argument na forum.Nie posłuchałeś.W Polsce, i nie tylko, nie ma rodziny która nie straciła w okresie wojennym, zamordowanych przez niemcuw ojców,matek, sióstr, braci, zagazowali całe rodziny, rozstrzeliwali mieszkańców wiosk za pomoc partyzantom w imię Lebensraum.Arbeit macht frei, to esperanto, idiocie?Mam ochotę wziąść cię za nogi i rozbić głowkę o mur, jak hitlerowcy robili z dziećmi.Może tak nie było?Może zmieniamy historię?Brudna szmato, a wyobrażasz sobie ile osób z mojej rodziny zostało zabitych przez niemcuw?A eksperymenty na dzieciach robione przez mengele?Tego nie znasz, rodzaju wypierdku?Potem przyszli ruscy.Drugie imie dzieci z tego okresu to Ivan lub Katia.Gdzie się urodziły?Zastanów się.
                  • suender Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 20:56
                    mim:

> Suender, bardzo Cię proszę ....

Opatrzenie rozumiesz moje wpisy.
                    Żebyś lepiej skapował o co mi chodzi, mogę to zrobić, napisz w tylko w którym miejscu napisałem coś nie tak, gdzie prawda niby ucierpiała.
                    Jakoś dla Awarianta wszystko jest jasne, nawet dla Feelka, czyżby oni dysponowali jakąś nad-zdolnością interpelacji? Prozę to przemyśleć.

> Poprosiłem cię, bardzo uprzejmie, o nie pisanie o okropnej tragedii 2 wojny na tym forum.

Nie pisałem o tej tragedii, a jak już to proszę o dowodowy cytat, gdzie coś takiego pisałem?

Pozdr.
                    • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 21:21
                      Panie SUENDER!?
                      Pan pisze" ... Nie pisałem o tej tragedii..."
                      i pyta: " ... A którym niemcom..."
                      o to którym niemcom chcieli niektórzy zrobić holocaust jako odpowiedź na ten holocaust wywołany przez nich.

Rozumiem, że pan nie zna powszechnie znanego faktu, że Niemcy są odpowiedzialni za wywołanie II Wojny Światowej i holocaustu?

Wqurw Nima był na tle pana panie ładny pytania: " .... A którym niemcom..."(7.5.2020, g. 18.04).
                      Myślę, że miał pan szczęście. W realu dostałby pan po ryju.
                      • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 01:40
                        W TVP Historia film " Pamięć obozów".
                        Gen. Eisenhover zaprosił Hitchococka który zrobił film tuż po wyzwoleniu Bergen-Belsen, Dachau, Matchausen. Zwały trupów. Ike kazał zwieźć okolicznych mieszkańców, radnych, burmistrzów.
                        To było dość skuteczne: niemcy przyszli roześmiani, wielu wracało rzygając.
                        W filmie lektor powiedział: wybraliście ich w 1933 i pozwoliście na to, co tu widzicie.
                        Skuteczność przekazu filmu ograniczona, jak widać po SSuenderze.
                        • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 01:45
                          sorry: Hitchcocka
                          • wawrzanka Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 11:13
                            Dajcie już spokój. Wątek, poświęcony temu, żeby ludzi nie osądzać na podstawie tego gdzie mieli szczęście, lub pecha się urodzić, a wy wracacie do wydarzeń sprzed 80 lat. Było to straszne, minęło, pamięć została. Nie rozdrapujmy ran.
            • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 18:29
              suender napisał:

> A którym "niemcom"?

Tym, których złapali lub ujawnili, a więc w większości tym, którzy pozostali w Europie.
              Tym, którym Watykan pomógł uciec do Ameryki Płd. długo nie można było nic zrobić.
              Tym, którzy mogli być przydatni w rozwoju przemysłu zbrojeniowego zwycięzców też się upiekło.

Akurat to, czy "niemcy" byli Niemcami, koalicjantami czy kolaborantami nie miało znaczenia.
              • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 20:28
                i mnie się wydawało że Suenderowi chodzi o to, że napsalem: " niemcy" a nie Niemcy.

Ja, owszem, znam wielu Niemców, to Goethe, Kant, żeby nie było, że z najw. półki: Bismarck, Willy Brandt, Bosh[ nb. znaczy tyle co szwab], znam też takie nazwiska: Hoess, Globocnik, Stroop, Kutschera, i byli to bez wątpienia niemcy.

Może nie wie, ale w prasie podziemnej " Niemcy" pisano małą literą: " niemcy" w zwykłych artykułach.
                • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 21:15
                  feelek napisał:

> i mnie się wydawało że Suenderowi chodzi o to

Suenderowi też się czasem wydaje, że wie o co mu chodzi.
            • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 09.05.20, 00:57
              Suender: " a którym niemcom..."

już pan wie?
              • obcy8 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 01:25
                feelek napisał:

> Suender: " a którym niemcom..."
                >
                > już pan wie?
                Tym z nrd?
                • suender Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 12:46
                  obcy8:

> Tym z nrd?

Dla uściślenia trza dodać, że szczególnie ci z grupy Baader Meinhof ---> RAF (die Rote Armee Fraktion - Frakcja Czerwonej Armii):

[ m. inn.: Andreas Baader; Ulrike Meinhof; Gudrun Ensslin: Horst Herold:]

Pozdrawiam przyjaźnie.
                  • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 18:32
                    PANIE Surender, co pan pie.... doli?

Przecież pana pytanie " a którym niemcom" dotyczyło historii tużpowojennej, gdy były realne pomysły, aby niemcom[ tym przez małe " n"] zagotować holocaust taki sam jak oni Żydom [przez duże Ż]. Polecam lekturę: Plan Morgentau' a, wikipedia.

Pan 100 wpisów niżej przywołujesz do tego samego pytania [" a którym niemcom"] osoby z lat 60- 70 z RAF???? Co mają Andreas Baader i Ulrike Meinhoff z tą sprawą i rokiem 1945????
                    • suender Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 19:39
                      felek:

> Co mają Andreas Baader i Ulrike Meinhoff z tą sprawą i rokiem 1945????

- Mają wspólną tzw. KONTYNUACJĘ.
                      - Z nadmiernego wysiłku intelektualnego Felek nieborak pomylił Ulrike Meinhof z jakąś Ulrike Meinhoff, - he, he, he, ....

Pozdrawiam rozczulająco.
                      • feelek Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 22:39
                        Czyli potwierdza się, że pan beesz
                        WYPIERDOLONY
                        aha
      • awariant Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 08:56
        feelek napisał:

> 2. takich, co nienawidzą innych za ich etykietę:

Etykiety można zamazać (jak choćby u sędziego TK pana Piotrowicza)
        lub próbować przelepić na innych, ale ślad pozostaje.
        Zwłaszcza w pamięci.

• kociak40 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 07.05.20, 20:34

" pozwalają na wyciągnięcie takiego wniosku, że ludzie dzielą się na 2 rodzaje:" - feelek

3. takich, którym wydaje się, że oko opatrzności ma zeza.
    • jeepwdyzlu Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 10.05.20, 13:10
      Dlaczego ja, choćbym nie wiem jak był wykształcony i mądry mam zawsze i wszędzie gorzej niż najgłupszy, leniwy Australijczyk?
      --
      Bo wy w Dżakarcie, Kairze,.Stambule czy Bangkoku nie potarficie produkować, kreować wartości, myśleć ani się.organizować. Mijają stulecia i dekady a wy nie wprowadzacie do światowego obiegu niczego wartościowego. Kopiujecie tylko wzorce z Zachodu. Nic nie potraficie.sami zrobić ani wymyśleć. Wasze państwa są tekturowe, elity skorumpowane, systemy polityczne niesprawiedliwe. Edukacja nie odsiewa uzdolnionych, systemy społeczne premiują posluszeństwo i oportunizm. I nic się.nie zmienia mimo że dzięki globalizacji zatrzymujecie w swoich śmiesznych kraikach biliony dolarów.
    • obcy8 Re: Azjaci, katolicy, Polacy, ateiści to 1. LUDZI 14.05.20, 00:46
      feelek napisał:

> Zapytam: Dlaczego wykształcony Syryjczyk musi dobijać się o uznanie go za warte
      > go tyle, ile jest, wobec europejskiego prymitywa, co skończył tu politologię/ s
      > ocjologię/ psychologię na WKSTH [Wyższej Katolickiej Szkole Techniczno Humanist
      > ycznej w Pierdziszewie Dolnym]?
      A kto mówi że musi?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka