ireneo 18.03.23, 10:05 Tym dowodem jest księżowska sutanna. Wystarczy pomyśleć co by to się działo gdyby Jahwe postanowił rozstać się z apostołami w wieku stu lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
privus Re: Mam dowód na litościwość Jahwe 18.03.23, 18:47 Musi mieć wiele litości Którą można wytłumaczyć tylko alegorycznym natchnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Mam dowód na litościwość Jahwe 18.03.23, 18:55 privus napisał: > Musi mieć wiele litości > > > Którą można wytłumaczyć tylko alegorycznym natchnieniem. ---- witaj świeckości jutrzenko już świecisz tak jasno że pod kleszą sukienką dzieci nie mogą zasnąć Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Mam dowód na litościwość Jahwe 18.03.23, 18:57 Chwała Ci Panie za rymy spostrzegawczości :) Odpowiedz Link Zgłoś
edico To jest fałszywy dowód :) 19.03.23, 18:41 ireneo napisał(a): > Tym dowodem jest księżowska sutanna. Wystarczy pomyśleć co by to się działo gdy > by Jahwe postanowił rozstać się z apostołami w wieku stu lat. Jedynym pośrednikiem do Jahwe jest Jezus (Ewangelia Jana 14:6, 1 List do Tymoteusza 2:5) W Biblii nie ma nic na temat sieci innych pośredników Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: To jest fałszywy dowód :) 19.03.23, 19:11 A co z trójcą: ojciec, syn, duch. To nie są trzy bogi a jeden jedyny a syn to nie heros, półbóg, a buk całą gębą. Sam PISzeszze nje ma pośredników. Załóżmy że jesteś ojcem i dziadkiem, potrzebujesz pośrednika? A może aby zachować się jako dziadek przestajesz być ojcem? no ja cie nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: To jest fałszywy dowód :) 19.03.23, 19:23 Taki sam wymysł, jak i wiele innych. Jest dogmatem katolickim a nie chrześcijańskim ukształtowanym w połowie I tysiąclecia. Sama Biblia jej przeczy w wilu miejscach, ale co tak znaczy Biblia dla katolika, skoro pleban mówi inaczej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: To jest fałszywy dowód :) 19.03.23, 19:28 Nie wiem czemu to ta Saga rodu Dawida, nazywana m/in. Biblią, przeczy i w którym miejscu. Zapewne uzupełnisz, o to, swoją kontestującą wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Mam dowód na litościwość Jahwe 19.03.23, 19:38 edico napisał: ---- A może coś na temat którego tytuł powyzej? Niby odniosłem się, ale niejako z automatu, mając zaufanie do przestrzegania kindersztuby tu PISzących, a okazało się, że to re: z nieznanego mi tematu. Nie myślę nawet że ktoś mógłby, jeśli celowo, zachować się tak chamsko aby zamieniać cudzy wysiłek intelektualny. Tytuł jest treścią, co zapewne wiesz. gościu... Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Mam dowód na litościwość Jahwe 19.03.23, 20:07 Może i ten Twój Jahve jest rzeczywiście litościwy, ale w żadnym wypadku nie można tego powiedzieć o jego zastępcach. Pokazałeś nie Jahvę, ale jakiegoś jego samozwańczego przedstawiciela, czym sam wystawiłeś na szwank swój teologiczny dowód. Czy przystoi takiemu intelektualiście już na samym wstępie swych odkrywczych myśli mylić klimaty szkockiej kobzy z nowo-orleńskim jazzem? Odpowiedz Link Zgłoś