Dodaj do ulubionych

Trzęsienia ziemi

15.01.05, 09:58
www.mateusz.pl/pow/050107.htm
Obserwuj wątek
    • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 15.01.05, 16:36
      Zapewnia cię że grzechy nie wywołują trzęsień ziemi.
      • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 15.01.05, 17:22
        A skąd ta pewność?
        • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 15.01.05, 17:55
          Ta pewność z wykształcenia się bierze.
          PS
          Czy naprawdę sądzisz że Bóg jest tak zły by na niewinnych śmierć zsyłać?
          • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 15.01.05, 19:33
            abstrakt2003 napisał:

> Ta pewność z wykształcenia się bierze.
            A jakie masz wykształcenie?
            > PS
            > Czy naprawdę sądzisz że Bóg jest tak zły by na niewinnych śmierć zsyłać?
            Dla niewinnych śmierć nie jest karą ale wybawieniem od dalszego wystawiania na
            pokusy.
            • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 15.01.05, 19:51
              arcykr napisał:
              Dla niewinnych śmierć nie jest karą ale wybawieniem od dalszego wystawiania na
              pokusy.
              ******************************* ******************************* ***************
              Arcykr kim ty jesteś?
              • luzer Re: Trzęsienia ziemi 15.01.05, 21:34
                abstrakt2003 napisał:

> arcykr napisał:
                > Dla niewinnych śmierć nie jest karą ale wybawieniem od dalszego wystawiania na
                > pokusy.
                > ******************************* ******************************* ***************
                > Arcykr kim ty jesteś?

Inkwizytorem, który spóźnił się o kilkaset lat z urodzeniem. ;-))
              • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 16.01.05, 10:05
                (10) Ponieważ spodobał się Bogu, znalazł Jego miłość, i żyjąc wśród grzeszników,
                został przeniesiony. (11) Zabrany został, by złość nie odmieniła jego myśli albo
                ułuda nie uwiodła duszy: (12) bo urok marności przesłania dobro, a burza
                namiętności mąci prawy umysł. (13) Wcześnie osiągnąwszy doskonałość, przeżył
                czasów wiele. (14) Dusza jego podobała się Bogu, dlatego pospiesznie wyszedł
                spośród nieprawości. A ludzie patrzyli i nie pojmowali, ani sobie tego nie
                wzięli do serca, (15) że łaska i miłosierdzie nad Jego wybranymi i nad świętymi
                Jego opatrzność.
                (Ks.Mądrości (w) 4:10-15)
                • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 16.01.05, 11:57
                  Ze śmiercią nierozerwalnie związny jat strach, ból i cierpienie.
                  Jeśli Bóg świadomie i z premedytacją zadawał by ludziom śmierć byłby czystym
                  złem.
                  • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 16.01.05, 18:37
                    abstrakt2003 napisał:

> Ze śmiercią nierozerwalnie związny jat strach, ból i cierpienie.
                    Niektórzy męczennicy umierali w stanie wielkiej szczęśliwości.
                    • a000000 Re: Trzęsienia ziemi 16.01.05, 19:42
                      Męczennicy umierali ZA WIARĘ, nie z powodu naturalnych ruchów tektonicznych
                      skorupy ziemskiej.

Moim osobistym zdaniem: mówienie, że tsunami to kara boska jest bluźnierstwem.
                      • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 16.01.05, 20:41
                        a000000 napisała:

> Moim osobistym zdaniem: mówienie, że tsunami to kara boska jest bluźnierstwem.
                        Dlaczego?
                        • a000000 Re: Trzęsienia ziemi 16.01.05, 21:35
                          Chcesz arcyś Boga oskarżyć o zamordowanie niewinnych? Bo oprócz grzeszników
                          zginęły również całkiem bezgrzeszne dzieci. A Bóg za grzechy ukarze po śmierci,
                          do momentu śmierci cały czas Bóg czeka na naszą prośbę o wybaczenie. Nie może
                          karać przed upłynięciem terminu danej szansy. To byłaby wielka
                          niesprawiedliwość.
                          Człowiek sam ściąga na siebie nieszczęścia, a potem szuka winnego.
                          • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 17.01.05, 13:08
                            a000000 napisała:

> Chcesz arcyś Boga oskarżyć o zamordowanie niewinnych? Bo oprócz grzeszników
                            > zginęły również całkiem bezgrzeszne dzieci.
                            One zostały uchronione przed możliwością grzeszenia.

A Bóg za grzechy ukarze po śmierci,> do momentu śmierci cały czas Bóg czeka na
                            naszą prośbę o wybaczenie.
                            Ale żeby skłonić do tej prośby, dopuszcza różne nieszczęścia.
                            www.mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_08.htm
                            • a000000 Re: Trzęsienia ziemi 17.01.05, 15:28
                              Nie arcyś, nie zgadzam się. Bóg nie po to dał człowiekowi wolna wolę, aby
                              naciskać w jakichś sprawach.

odpisałam, temat pięknie i misternie rozwinąwszy, po dwakroć, i za każdym
                              razem się nie wysłało. A ponieważ jestem Przesądną Starą Wiejską Babą (jak
                              raczyłeś kiedyś mnie określić), więc i tym razem powiem: wola nieba. Widać,
                              moje przemyślenia nie powinny stać się wszem i wobec dostępne, więc
                              poprzestaję na tym.
                              Coś dzisiaj portal GW szaleje.
                              • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 17.01.05, 15:45
                                a000000 napisała:

> Nie arcyś, nie zgadzam się. Bóg nie po to dał człowiekowi wolna wolę, aby
                                > naciskać w jakichś sprawach.
                                Nawet dla dobra tego człowieka?
                                >
                                > odpisałam, temat pięknie i misternie rozwinąwszy, po dwakroć, i za każdym
                                > razem się nie wysłało. A ponieważ jestem Przesądną Starą Wiejską Babą
                                Wiara w przesądy to grzech.
                                • a000000 Re: Trzęsienia ziemi 17.01.05, 16:29
                                  Tak arcyś, nawet dla dobra tego człowieka. To tak, jak ja nie mam prawa wtrącać
                                  się w życie mojego dorosłego dziecka, nawet, jeśli się z pewnymi sprawami nie
                                  zgadzam. To on jest za siebie odpowiedzialny, nie ja. Ja mu wskazówki dałam,
                                  jego rzecz, co z tym zrobi.

Ja wiem, czy to przesąd? Przesądy to wiara w czarnego kora, drabinę czy inne
                                  gusła. A co byś zrobił, gdybyś raz napisał długą wypowiedź, wysyłasz: łączność
                                  zerwana, serwer niedostępny, wypowiedź wcięło. Piszesz drugi raz (za jakiś
                                  czas) i dzieje się TO SAMO!!! I to tylko wobec tej wypowiedzi, inne dochodzą
                                  bez kłopotu. Nie zastanowiłoby Cię to, że może to jakiś znak? Właśnie ta
                                  ingerencja boska, w sprawie której optujesz? Bo ja sądzę, że Bóg się nie
                                  wtrąca, ale do końca przekonana nie jestem. I jeśli napotykam na niezrozumiały
                                  opór materii, zaczynam kombinować.
                                  • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 17.01.05, 17:19
                                    a000000 napisała:

> Tak arcyś, nawet dla dobra tego człowieka. To tak, jak ja nie mam prawa
                                    wtrącać się w życie mojego dorosłego dziecka, nawet, jeśli się z pewnymi
                                    sprawami nie
                                    > zgadzam. To on jest za siebie odpowiedzialny, nie ja. Ja mu wskazówki dałam,
                                    > jego rzecz, co z tym zrobi.
                                    Ale Bóg widzi rozmiar kar piekielnych, które grożą danemu grzesznikowi.
                                    >
                                    > Ja wiem, czy to przesąd?
                                    To dlaczego pisałaś "ja, jako Przesądna Stara Wiejska Baba"?
                                    • a000000 Re: Trzęsienia ziemi 17.01.05, 17:40
                                      Arcy napisał:

> Ale Bóg widzi rozmiar kar piekielnych, które grożą danemu grzesznikowi.

oczywiście, że widzi. Nawet przemawia i ostrzega poprzez świętych. Ale nigdy
                                      przy pomocy zsyłania nieszczęść na niewinnych. Dla 10 sprawiedliwych skłonny
                                      był całe miasto pełne zgorszenia i ohydy ocalić.

> To dlaczego pisałaś "ja, jako Przesądna Stara Wiejska Baba"?

hehehe, arcy Ty mój słodki!! To Ty mnie tak nazwałeś. Nie pamiętasz?
                                      • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 17.01.05, 18:06
                                        a000000 napisała:

> oczywiście, że widzi. Nawet przemawia i ostrzega poprzez świętych. Ale nigdy
                                        > przy pomocy zsyłania nieszczęść na niewinnych.
                                        Mówimy o zsyłaniu również na winnych.

Dla 10 sprawiedliwych skłonny
                                        > był całe miasto pełne zgorszenia i ohydy ocalić.
                                        To już inna sprawa.
                                        >
                                        > > To dlaczego pisałaś "ja, jako Przesądna Stara Wiejska Baba"?>
                                        > hehehe, arcy Ty mój słodki!! To Ty mnie tak nazwałeś.
                                        Myślałem, że zgodziłaś się z tym, że jesteś przesądna, skoro sama o sobie tak
                                        napisałaś.
                                        • a000000 Re: Trzęsienia ziemi 17.01.05, 18:18
                                          Nie arcy, nie jestem przesądna. Nie pluję przez lewe ramię, nie cofam sie na
                                          widok czarnego kota. Natomiast nie wiem, czy takie dziwne "zbiegi
                                          okoliczności" nie sa przypadkiem jakąś przestrogą czy wskazówką.

Ale ta Stara Wiejska Baba podoba mi się.
                                          • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 17.01.05, 20:06
                                            To może jest to bardziej wiara w zabobony.
                                • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 18.01.05, 17:44
                                  arcykr napisał:

> a000000 napisała:
                                  >
                                  > > Nie arcyś, nie zgadzam się. Bóg nie po to dał człowiekowi wolna wolę, aby
                                  > > naciskać w jakichś sprawach.
                                  > Nawet dla dobra tego człowieka?
                                  > >
                                  > > odpisałam, temat pięknie i misternie rozwinąwszy, po dwakroć, i za każdym
                                  > > razem się nie wysłało. A ponieważ jestem Przesądną Starą Wiejską Babą
                                  > Wiara w przesądy to grzech.
                                  =============================== =======
                                  Znacznie cięższym grzechem jest obardzczanie Boga winą za wszelkie nieszczęścia!
                                  PS
                                  Nie ma bardziej bluźnierczego stwierdzenia niż "Bóg tak chciał"
                                  • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 21.01.05, 09:52
                                    abstrakt2003 napisał:

> Znacznie cięższym grzechem jest obardzczanie Boga winą za wszelkie nieszczęścia
                                    > !
                                    Wina jest wtedy, gdy ktoś postępuje niewłaściwie, a Bóg wszystko robi właściwie.

> PS Nie ma bardziej bluźnierczego stwierdzenia niż "Bóg tak chciał"
                                    Dlaczego?
                                    • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 23.01.05, 12:44
                                      arcykr napisał:

> abstrakt2003 napisał:
                                      >
                                      > > Znacznie cięższym grzechem jest obardzczanie Boga winą za wszelkie nieszc
                                      > zęścia
                                      > > !
                                      > Wina jest wtedy, gdy ktoś postępuje niewłaściwie, a Bóg wszystko robi
                                      właściwie
                                      > .
                                      >
                                      > > PS Nie ma bardziej bluźnierczego stwierdzenia niż "Bóg tak chciał"
                                      > Dlaczego?
                                      A co my możemy powiedzieć o chęciach lub niechęciach BOGA!?
                                      NIC!
                                      • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 23.01.05, 17:18
                                        Możemy wiedzieć to, co objwione w Biblii i Tradycji Ustnej Kościoła.
                            • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 18.01.05, 17:42
                              arcykr napisał:

> a000000 napisała:
                              >
                              > > Chcesz arcyś Boga oskarżyć o zamordowanie niewinnych? Bo oprócz grzesznik
                              > ów
                              > > zginęły również całkiem bezgrzeszne dzieci.
                              > One zostały uchronione przed możliwością grzeszenia.
                              >
                              > A Bóg za grzechy ukarze po śmierci,> do momentu śmierci cały czas Bóg czek
                              > a na
                              > naszą prośbę o wybaczenie.
                              > Ale żeby skłonić do tej prośby, dopuszcza różne nieszczęścia.
                              > www.mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_08.htm
                              =====================
                              Bóg musiał by być psychopatą by dopuszczać się takich rzeczy.
                              • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 21.01.05, 09:53
                                Dlaczego?
                                • a000000 Re: Trzęsienia ziemi 21.01.05, 12:35
                                  Arcyś, coś taki oszczędny w wypowiedzi? Gdy sie ograniczasz do zapytania:
                                  dlaczego, na myśl mi aforyzm wieszcza przychodzi.
                                  Rozwiń trochę myśl, abyśmy mieli jakiś materiał do rozmowy.
                                  • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 21.01.05, 12:47
                                    To abstract2003 jest zbyt oszczędny rzucając oceny bez uzasadnienia.
                                    • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 23.01.05, 12:47
                                      A jak byś nazwał człowieka mordującego setki tysięcy niewinnych ludzi?
                                      • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 23.01.05, 17:20
                                        Dóg nie morduje, tylko dopuszcza śmierć.
                      • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 18.01.05, 17:40
                        a000000 napisała:

> Męczennicy umierali ZA WIARĘ, nie z powodu naturalnych ruchów tektonicznych
                        > skorupy ziemskiej.
                        >
                        > Moim osobistym zdaniem: mówienie, że tsunami to kara boska jest bluźnierstwem.

==============
                        Zgadzam się :)
        • kochanica-francuza Re: Trzęsienia ziemi 15.01.05, 18:16
          arcykr napisał:

> A skąd ta pewność?
          Stąd,że Ziemia MUSI się trząść.Tak już ma.Wynik ruchów tektonicznych.
          • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 15.01.05, 19:31
            Ale niekoniecznie jedno silne trzęsienie musi mieć takie samo skutki jak kilka
            słabszych.
            • kochanica-francuza Re: Trzęsienia ziemi 15.01.05, 20:42
              arcykr napisał:

> Ale niekoniecznie jedno silne trzęsienie musi mieć takie samo skutki jak kilka
              > słabszych.
              Jesteś geologiem? Nie.To się nie wymądrzaj.
              Ja też nie jestem i się nie wymądrzam - cytuję opinię osoby obeznanej,a
              szczegółów nie znam.
              • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 16.01.05, 10:06
                Do rzeczy, kochanico.
                • azm2 Re: Trzęsienia ziemi 31.01.05, 14:15
                  fragment z linku wskazanego przez arcykra:
                  "Najpierw zerknąłem pod kątem postawionego przez Pana problemu do Starego
                  Testamentu. Otóż wśród kilkunastu wzmianek na temat trzęsienia ziemi znajdują
                  się tam m.in. słowa proroka Amosa, że ziemia może nie udźwignąć ciężaru naszych
                  grzechów i wreszcie zadrży z powodu krzywdy, jaka się na niej dzieje ubogim (Am
                  8,8). Jest to z pewnością myślenie obrazowe, ale osobiście jestem wrażliwy na
                  ten rodzaj myślenia."

Pytanie po lekturze linku: Trzęsienia ziemi zdarzały się już przed stworzeniem
                  człowieka, gdy na Ziemi żyły dinozaury. Czy dinozaury też grzeszyły?

• arcykr Re: Trzęsienia ziemi 31.01.05, 17:55
                    azm2 napisał:

> Pytanie po lekturze linku: Trzęsienia ziemi zdarzały się już przed stworzeniem
                    > człowieka, gdy na Ziemi żyły dinozaury. Czy dinozaury też grzeszyły?
                    Wtedy były już diabły zbuntowane przeciwko bożemu porządkowi, które w złości
                    wywoływały trzęsienia ziemi.
                    • a000000 Re: Trzęsienia ziemi 31.01.05, 19:24
                      > Wtedy były już diabły zbuntowane przeciwko bożemu porządkowi, które w złości
                      > wywoływały trzęsienia ziemi.

Wybacz, arcyś, wiesz, że Cię bardzo lubię, ale takich rzeczy nie godzi się
                      pisać. To niepodobne, aby doktor nauk fizycznych w takie banialuki wierzył.
                      Bardzo Cię proszę, ujmij problem z bardziej naukowo.
                      • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 31.01.05, 19:26
                        Arcykr ma doktorat z fizyki!!!???? Ja w to nigdy nie uwierzę!!!!!
                        PS
                        Fizyk nigdy nie napisałby czegoś podobnego o naturze trzęsień ziemi!!!
                        • a000000 Re: Trzęsienia ziemi 31.01.05, 20:16
                          Tak abstrakcie, spokojnie możesz mi uwierzyć, to JEST doktor fizyki i dlatego
                          zaczynam sądzić, że jego wypowiedź była próbą prowokacji.
                          • abstrakt2003 w tej sytuacji 01.02.05, 08:44
                            można uznać że wypowiedź Arcykr'a ociera się o grzech (świadomie mijał się z
                            prawdą)
                          • abstrakt2003 w tej sytuacji 01.02.05, 08:44
                            można uznać że wypowiedź Arcykr'a ociera się o grzech (świadomie mijał się z
                            prawdą)
                            • a000000 Re: w tej sytuacji 01.02.05, 11:06
                              Niekoniecznie grzech. Jeśli miał na celu wprowadzenie nas w błąd, to tak. Ale
                              jeśli chciał postawić błędną tezę po to, aby sprowokować dyskusję?
                              • abstrakt2003 Re: w tej sytuacji 01.02.05, 13:37
                                Zwykła próżność! Dalej grzech...
                                • a000000 Re: w tej sytuacji 01.02.05, 13:59
                                  Nie, to nie próżność. To chęć poruszenia naszych rozumków do działania. Bo
                                  ostatnio forum śpi.
                                  Tylko, że Arcysiu, ja nie będę dyskutowała o diabłach trzęsących ziemią ze
                                  złości. Nie mam odpowiedniej wiedzy.
                                  • abstrakt2003 Re: w tej sytuacji 01.02.05, 14:52
                                    a000000 napisała:

> Nie, to nie próżność. To chęć poruszenia naszych rozumków do działania. Bo
                                    > ostatnio forum śpi.
                                    > Tylko, że Arcysiu, ja nie będę dyskutowała o diabłach trzęsących ziemią ze
                                    > złości. Nie mam odpowiedniej wiedzy.
                                    =============================== ==============
                                    Ja natomiast nie będę dyskutował na ten temat ponieważ dysponuję odpowiednią
                                    wiedzą.
                                    • a000000 Re: w tej sytuacji 01.02.05, 14:57
                                      Abstrakt napisał:

> Ja natomiast nie będę dyskutował na ten temat ponieważ dysponuję odpowiednią
                                      > wiedzą.
                                      >

Jasny gwint! Abstrakcie! Wiesz coś o diabłach ze złości ziemią trzęsących i nie
                                      chcesz się z nami podzielić?
                                      • abstrakt2003 Re: w tej sytuacji 01.02.05, 17:39
                                        a000000 napisała:

> Abstrakt napisał:
                                        >
                                        > > Ja natomiast nie będę dyskutował na ten temat ponieważ dysponuję odpowied
                                        > nią
                                        > > wiedzą.
                                        > >
                                        >
                                        > Jasny gwint! Abstrakcie! Wiesz coś o diabłach ze złości ziemią trzęsących i
                                        nie
                                        >
                                        > chcesz się z nami podzielić?
                                        =============================== ========
                                        Jestem geologiem - dlatego nie będę na ten temat dyskupował.
                      • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 01.02.05, 15:15
                        Niektóre stopnie hierarchii aniołów zostały wyznaczone do kierowania światem
                        materialnym. Niektórzy ich przedstawiciele wzięli udział w szatańskim buncie.
                        A to, że klęski naturalne pochodzą z diabelskiej złości, usłyszałem na religii w
                        czasach, kiedy chodziłem do szkoły podstawowej.
                        • a000000 Re: Trzęsienia ziemi 01.02.05, 16:08
                          Nie wierz temu, arcyś. Klęski naturalne są naturalnym skutkiem funkcjonowania
                          przyrody. Diabły działają w sferze duchowej, nie materialnej. Katecheta pewnie
                          chciał metaforycznie dzieciom pokazać diabelską podłość i działanie na
                          niekorzyść człowieka. Ale muszę się przyznać, jestem zadziwiona wielce. Gdybyś
                          religii sie uczył w czasach przedwojennych, to bym pojęła, ale przecież to były
                          lata 80-te. Wówczas już każdy człowiek dorosły znał mechanizmy geologiczne
                          rządzące skorupą ziemską, stąd moje zdziwienie.
                        • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 01.02.05, 17:48
                          I dalej w to wierzysz?
                          Arcykr to są gusła w czystej postaci niegodne człowieka równie wykształconego
                          jak ty! Bóg dał nam rozum poto że byz niego korzystać - kto tego nie czyni ten
                          grzeszy!
                          PS
                          Ja na religi słyszałem np. to że gwiazdami poruszają aniołki (chodziło o
                          sztuczne satelity) a spadające gwiazdy to łzy pana Boga! Nie wierzyłem w to
                          już wtedy.
                    • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 31.01.05, 19:24
                      arcykr napisał:

> azm2 napisał:
                      >
                      > > Pytanie po lekturze linku: Trzęsienia ziemi zdarzały się już przed stworz
                      > eniem
                      > > człowieka, gdy na Ziemi żyły dinozaury. Czy dinozaury też grzeszyły?
                      > Wtedy były już diabły zbuntowane przeciwko bożemu porządkowi, które w złości
                      > wywoływały trzęsienia ziemi.
                      =============================== =================
                      To nie jest odpowiedź na pytanie. Arcykr to co napisałeś nie jest nawet
                      śmieszne.
                      • arcykr Re: Trzęsienia ziemi 01.02.05, 16:36
                        Wcale nie miało być śmieszne.
                        • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 01.02.05, 17:40
                          Tym gorzej dla ciebie.
              • abstrakt2003 Re: Trzęsienia ziemi 16.01.05, 11:59
                Ja jestem geologiem i nie widzę powodu do wymądrzania się w materii trzęsień
                ziemi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka