Dodaj do ulubionych

Biblia za darmo

20.08.07, 07:53
Piszcie gdzie i jak można otrzymać Biblię za darmo (ewentualnie po koszcie
przesyłki), np. wysyłkowo.
Obserwuj wątek
    • yessss Re: Biblia za darmo 25.04.08, 00:36
      Kościół Chrześcijan Dnia Sobotniego
      www.kchds.pl
    • seth.destructor Re: Biblia za darmo 25.04.08, 18:04
      Nie możesz sobie ściągnąć z sieci?
    • oginn Re: Biblia za darmo 26.04.08, 20:06
      Swiadkowie Jehowy z założenia i statutowo nie handlują wydawaną
      przez siebie literaturą, powinni dać ci bezpłatnie egzemplarz Biblii

Biuro główne Świadków Jehowy w Polsce

Skr. Poczt. 13, PL-05-830 Nadarzyn
      tel : 0-22 739 16 00
      • vroobelek Re: Biblia za darmo 07.07.08, 12:30
        pytanie dotyczyło Biblii, a nie tej radosnej twórczości wydawanej pod nazwą
        "pisma hebrajskie i greckie" ;-)
        • dodecahedron Re: Biblia za darmo 16.07.08, 00:10
          Przyjacielu, mam wydanie "Biblii w przekładzie Nowego Świata".Jestem świadom, że
          nie dokonano go bezpośrednio z języków oryginalnych. Jednak odkąd je posiadam,
          czytam częściej niż "tysiąclatkę".
          • joannaligowska Re: Biblia za darmo 15.08.08, 20:59
            Ja też mam tą Biblię i jednak w przedmowie czytam:

"PRZETŁUMACZENIE Pisma Świętego z języków oryginału — hebrajskiego, aramejskiego
            i greckiego — na mowę używaną obecnie to bardzo odpowiedzialne zadanie. Oznacza
            wyrażenie w innym języku myśli i wypowiedzi Jehowy Boga, niebiańskiego Autora
            tego świętego zbioru sześćdziesięciu sześciu ksiąg, które święci mężowie dawno
            temu spisali pod wpływem natchnienia dla naszego pożytku w dobie dzisiejszej."

Wyjątkową zaletą Przekładu Nowego Świata jest przywrócenie imienia Bożego —
            Jehowa. W starożytnych odpisach Pisma Świętego imię Boże występuje w postaci
            czterech hebrajskich spółgłosek, które w transliteracji przybierają formę JHWH.
            To szczególne imię tylko w tak zwanym Starym Testamencie występuje blisko 7000
            razy (Wyjścia 3:15; Psalm 83:18). Najwyraźniej więc nasz Stwórca chciał, aby
            Jego czciciele nie tylko znali owo imię, ale też go używali!

Jednakże wskutek zabobonnego lęku Żydzi przestali wymawiać imię Boże. Po śmierci
            apostołów Jezusa przepisywacze greckiej części Pisma Świętego zaczęli zastępować
            imię własne Boga, Jehowa, greckimi słowami Kýrios i Theòs, czyli „Pan” i „Bóg”.
            Niestety, współcześni tłumacze kontynuują tę zniesławiającą Boga tradycję
            i usuwają Jego imię z większości Biblii, a nawet zatajają, że Bóg ma jakieś
            imię. Na przykład w Ewangelii według Jana 17:6 zanotowane są słowa Jezusa:
            „Ujawniłem twoje imię”. Tymczasem we Współczesnym przekładzie czytamy w tym
            miejscu: „Objawiłem ciebie”.

Niektórzy uczeni obstają przy usuwaniu imienia Bożego, ponieważ dokładnie nie
            wiadomo, jak należy je wymawiać. Jednakże znane imiona biblijne, takie jak
            Jeremiasz, Izajasz i Jezus, też są oddawane w sposób, który niewiele przypomina
            ich pierwotne brzmienie w języku hebrajskim. A ponieważ „Jehowa” jest poprawną —
            i do tego znaną — formą imienia Bożego, zastrzeżenia co do posługiwania się nim
            są bezpodstawne.

Komitet Przekładu Biblii Nowego Świata uczynił śmiały krok, zamieszczając imię
            Jehowa zarówno w hebrajskiej, jak i greckiej części Pisma Świętego. Precedensem
            pod tym względem są wczesne przekłady dokonane przez misjonarzy dla mieszkańców
            Ameryki Centralnej, rejonu południowego Pacyfiku oraz Dalekiego Wschodu. Takie
            potraktowanie imienia Bożego nie jest bynajmniej kwestią czysto akademicką. Jego
            znajomość jest niezbędna do poznania Boga jako osoby (Wyjścia 34:6, 7). Przekład
            Nowego Świata zachęca miliony czytelników do posługiwania się tym imieniem!
            • kolter_hugh Re: Biblia za darmo 15.08.08, 23:32
              joannaligowska napisała:

> Ja też mam tą Biblię i jednak w przedmowie czytam:

No i o co chodzi z tym ,,jednak"??
            • 77mrk77 Re: Biblia za darmo 04.06.14, 20:54
              To co ŚJ napisali w propagandowej przedmowie to po prostu bzdury.

Nie można opierać się na propagandzie kłamliwej organizacji która twierdzi że wie lepiej co powinno być w NT niż ludzie którzy NT napisali :(
          • kolter_hugh Re: Biblia za darmo 15.08.08, 23:31
            dodecahedron napisał:

> Przyjacielu, mam wydanie "Biblii w przekładzie Nowego Świata".Jestem świadom, ż
            > e
            > nie dokonano go bezpośrednio z języków oryginalnych. Jednak odkąd je posiadam,
            > czytam częściej niż "tysiąclatkę".

ŚJ tłumacząc swoją wersję biblii opierali się na kodeksie watykańskim.
            • tessa18 Re: Biblia za darmo 17.08.08, 21:48
              ŚJ tłumacząc swoją wersję biblii opierali się na kodeksie watykańskim.

Nie tylko.

A czy wiesz ,że kodeks watykański to jeden z najstarszych tekstów Nowego
              Testamentu jaki się zachował do naszych czasów?
              I tłumacze Biblii ,gdy chcą jak najdokładniej przetłumaczyć tekst powinni sięgać
              po najstarsze dostępne rękopisy.Są one najdokładniejsze .
              Kodeks watykański pochodzi z IV wieku,podobnie kodeks synajski.Zawierają one
              całą Biblię od księgi Rodzaju po Objawienie Jana.
              Ale nie tylko na tych kodeksach opierali swe tłumaczenie autorzy PNS.
              Korzystali z wszystkich możliwych żródeł.Jeśli chcesz ,tp je podam.
              • kolter_hugh1 Re: Biblia za darmo 18.08.08, 19:23
                tessa18 napisała:
                > A czy wiesz ,że kodeks watykański to jeden z najstarszych tekstów Nowego
                > Testamentu jaki się zachował do naszych czasów?

Oraz kodeks synajski oba z IV wieku !

> I tłumacze Biblii ,gdy chcą jak najdokładniej przetłumaczyć tekst powinni sięga
                > ć
                > po najstarsze dostępne rękopisy.Są one najdokładniejsze .

Tak też zrobili ŚJ

> Kodeks watykański pochodzi z IV wieku,podobnie kodeks synajski.Zawierają one
                > całą Biblię od księgi Rodzaju po Objawienie Jana.
                > Ale nie tylko na tych kodeksach opierali swe tłumaczenie autorzy PNS.

Nie wiem na podstawie czego zredagowali jeszcze swoją biblie,bo w ich wydaniu
                biblii nie napisali z jakich żródeł korzystano ,ale słyszałem od ŚJ ze właśnie z
                kodeksu watykańskiego.

> Korzystali z wszystkich możliwych żródeł.Jeśli chcesz ,tp je podam

Nie dzięki aż tak dociekliwy nie jestem ::)))
                • sonomegafor Towarzystwo Strażnica 04.01.10, 00:06
                  Staruszkowie z U.S.A. wspomnianych kodeksów na oczy nie widzieli! "Ich"
                  przekład, to jedynie kompilacja anglojęzycznych Biblii świeckich
                  tłumaczy. Kto zna ten język... nawet nie trzeba, bo wystarczy
                  przeczytać dodatki na końcu ich wydania, gdzie roi się od cytatów z
                  nich zaczerpniętych.
            • 77mrk77 Re: Biblia za darmo 04.06.14, 20:55
              ŚJ "tłumacząc" biblię opierali się na własnych wymysłach i dlatego jest taka poprzekręcana.

Najczęściej jest tak że wszystkie przekłady mówią jedno a ich tłumaczenie drugie przy czym jedno jest w oryginale a drugie w ich chorych umysłach :(
        • kolter_hugh Re: Biblia za darmo 15.08.08, 23:27
          vroobelek napisał:

> pytanie dotyczyło Biblii, a nie tej radosnej twórczości wydawanej pod nazwą
          > "pisma hebrajskie i greckie" ;-)

Mam cztery wydania biblii 2 katolickie jedną protestancką i jedną od ŚJ , nie
          widzę dużych różnic a nawet ta od ŚJ bywa lepiej i dosłowniej tłumaczona !!
          • 77mrk77 Re: Biblia za darmo 04.06.14, 20:56
            Jeżeli jesteś ŚJ to się nie dziwię że tak myślisz bo już ci przeprali mózg strażnicą :(
        • kamisiunia Re: Biblia za darmo 02.03.09, 21:16
          vroobelek napisał:

> pytanie dotyczyło Biblii, a nie tej radosnej twórczości wydawanej pod nazwą
          > "pisma hebrajskie i greckie" ;-)

Nie masz pojecia, o czym sie wypowiadasz ;)
      • 77mrk77 Re: Biblia za darmo 04.06.14, 20:51
        Świadkowie Jehowy sfałszowali NT a ich tłumaczenie jest niesamowicie oszukane.

Np. wstawili do NT słowo Jehowa ponad 250 razy kiedy w oryginalnym NT nie ma tego słowa.

Ponadto żonglują różnymi przysłówkami/przyimkami/przecinkami/kropkami żeby zaciemnić to pismo - żeby ono mówiło to co oni chcą a poza tym ono musi być dla nich niezrozumiałe, żeby korzystali ze strażnicy a nie z pisma bezpośrednio.
    • sonomegafor Re: Biblia za darmo 15.12.09, 11:50
      Proszę podać adres do wysyłki :) bbie@op.pl
    • adelix82 The Gideons International 01.01.10, 09:08
      Towarzystwo Biblijne w Polsce często rozdaje Nowy Testament wraz z
      Psalmami, chociażby na dworcach. Księgi te mają wymiary małych,
      poręcznych książeczek , które zawsze możesz mieć przy sobie.

Pozdrawiam
      • sonomegafor Re: The Gideons International 03.01.10, 23:58
        Rozdawnictwo owe jest częstokroć okraszone indoktrynacją wyznaniową,
        choć oficjalnie nie wolno... Jak ktoś chce zostać współnaiwniakiem
        ewangelikalnym, to niech korzysta z porad Gedeonitów!
        • 77mrk77 Re: The Gideons International 04.06.14, 20:58
          nie jesteś sono tylko świadko-megafon

nie bądź debilem :(

zacznij czytać normalną biblię bo już ci strażnica przeprała mózg :(
    • wydawnictwacyfrowe Re: Biblia za darmo 27.09.11, 21:43
      Polski przekład Biblii z języków oryginalnych zainicjowany przez opactwo benedyktynów tynieckich z Krakowa, wydany przez Pallottinum po raz pierwszy w roku 1965.

Biblia Tysiąclecia. Stary Testament - darmowy eBook ePub (BEZ DRM)
      m.nextore.pl/ebooki/biblia_tysiaclecia__stary_testament_p13718.xml
      Do czytania na komórce, komputerze lub e-czytniku.

Jeżeli to Twój pierwszy kontakt z formatem EPUB, wykonaj poniższe czynności:

Pobierz aplikację Adobe Digital Editions www.adobe.com/products/digitaleditions/ i zainstaluj ją na swoim komputerze (dostępna tylko w języku angielskim)
      Załóż konto Adobe (tzw. identyfikator Adobe) www.adobe.com/cfusion/membership/index.cfm?nl=1&nf=1&loc=pl_pl
      Przy pierwszym uruchomieniu programu podaj swój identyfikator Adobe (uzyskany przy zakładaniu konta Adobe) oraz hasło i aktywuj konto.
      Pobierz i zapisz plik .epub klikając na poniższą okładkę bądź link tekstowy pod nią.
      Otwórz plik za pomocą Adobe Digital Editions.
    • 77mrk77 Re: Biblia za darmo 04.06.14, 20:59
      mogę Ci przesłać NT + psalmy + księga przysłów za cenę przesyłki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka