kusztar 19.11.07, 13:44 zapraszam poznac sie z wiara ktora przede wszystkim jednoczy cala ludzkosc! A jej zasady swiadcza o jej globalnosci!:) i !uwaga! nie ma w niej duchowienstwa!!! bahai.blog.onet.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muerte2 Re: cos sensownego 19.11.07, 14:31 Hurrra! Wreszcie coś sensownego, co pozwoli mi w coś wierzyć i usunie mój obrzydliwy ateizm! Żadne sekciarstwo ani żadna z nudnych głównych religii! Wreszcie coś nowego i lepszego! Wiara, która czerpie z innych religi tylko to, co najlepsze. Niewątplwiie wzbogaci mnie ducho i sprawi, że do bliźniego będę się odnosił z penością lepiej niż obecnie. Ogólnie będę szczęśliwy. Potwornie się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: cos sensownego 20.11.07, 07:10 Jeżeli muerte2 się nawraca to ja też , ja też.A jak się wszyscy nawrócimy to będziemy się tylko kochać.O , jak pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
eviva7 Re: cos sensownego 20.11.07, 22:30 Jest to bardzo ciekawa wiara, bez kościelnego duchowieństwa,celibatu,z samodzielnym dochodzeniem do prawdy itd.Bardzo ciekawa religia. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjasz0 Re: cos sensownego 20.11.07, 22:48 Super, taki mix religijny zajefajny dla wszystkich. No cóż ja uważam, że jak coś jest dobre do wszystkiego to jest do niczego, ale co ja tam wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: cos sensownego 21.11.07, 12:05 Ja tam wolę zostać w swoim "starym "Kościele. Z tradycją,zasadami, duchowieństwem, dogmatami itd. Kocham mój Kościół i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
kusztar wiara bahai 21.11.07, 14:03 Ostatnio spotykam duzo ludzi mowiacych ze odrzucaja takiej formy religii ktora nam przedstwiaja, ale potrzebuja czegos jakies duchowosci i inspiracji. Wlasnie ten forum zalozylem zeby dac mozliwosc takim ludziom sie dowiedziec o wierze bahai. Zawsze przegladam rozne cotygdniowe czasopisam i czytam artykuly dotyczace religii. Pisza o katolicyzmnie, ateistach, mormonach, muzulmanach etc - ale o wierze Bahai - zero informacji! Wiec postanowlem ten brak wypelnic! Oczywiscie ze nie dam rade sam - ale ktos musi to zaczac robic. Odpowiedz Link Zgłoś
kusztar slajdy bahai 21.11.07, 21:38 a tu sa slajde bahaickie:))po polsku i rosyjsku:)))przygotowane przeze mnie:))) www.slideshare.net/kushtar/slideshows nawet mozna sciagnac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: slajdy bahai 25.11.07, 16:16 zasady są uniwersalne. Główne prawdy wiary i normy życia wyznawców bahaizmu zawierają się w dwunastu zasadach, z których najważniejsze to: 1. Jedność rodzaju ludzkiego. 2. Niezależność w poszukiwaniu prawdy. 3. Zniesienie wszelkich przesądów. 4. Zgodność religii z wiedzą. 5. Równość płci. 6. Powszechny język pomocniczy. 7. Powszechne wychowanie. 8. Duchowe rozwiązanie problemów gospodarczych. 9. Religia powszechna zbudowana na wspólnej bazie wielkich religii. 10. Unia światowa rządzona przez przedstawicieli wszystkich narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinlet Re: slajdy bahai 25.11.07, 17:23 wanda43 napisała: > Główne prawdy wiary i normy życia wyznawców bahaizmu zawierają się w dwunastu > zasadach, z których najważniejsze to: > 8. Duchowe rozwiązanie problemów gospodarczych. Ciekawe na czym ma to polegać? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtus Re: cos sensownego 25.11.07, 11:52 Wszystkie wiary są globalne, bo na całym świecie ludzie wierzą w podobne rzeczy. I to jest nawet argument, że istnieje tylko jeden Bóg, skoro wszyscy ludzie wierzą podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś