Dodaj do ulubionych

Za czy przeciw?

06.06.08, 16:40
Wyjaśnijcie mi coś - pojawiają się na forum osoby, które deklarują, że kierują się nauką chrystusową, cytują pismi tak dalej, po czym naskakują na KK, kler i jakoś nie widać, żeby się tą nauką kierowały. Że osoby niewierzące robią coś takiego jestem w stanie zrozumieć. Ale jak może robić coś takiego osoba podająca się za wierzącą? Czyżby wierzący niepraktykujący? To się tak nie da przecież! Albo wierzysz I PRAKTYKUJESZ, albo NIE wierzysz, więć NIE praktykujesz.
Obserwuj wątek
    • kolter_hugh Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:43
      lux_occulta napisała:

> Wyjaśnijcie mi coś - pojawiają się na forum osoby, które deklarują, że kierują
      > się nauką chrystusową, cytują pismi tak dalej, po czym naskakują na KK, kler i
      > jakoś nie widać, żeby się tą nauką kierowały. Że osoby niewierzące robią coś ta
      > kiego jestem w stanie zrozumieć. Ale jak może robić coś takiego osoba podająca
      > się za wierzącą? Czyżby wierzący niepraktykujący? To się tak nie da przecież! A
      > lbo wierzysz I PRAKTYKUJESZ, albo NIE wierzysz, więć NIE praktykujesz.

Za dużo chyba czytujesz supaariego bo tak samo namieszałaś w tym poście jak on
      to robi w swoich wywodach ::)))
    • krytykantka07 Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:43
      lux_occulta napisała:

> Wyjaśnijcie mi coś - pojawiają się na forum osoby, które
      deklarują, że kierują > się nauką chrystusową, cytują pismi tak
      dalej, po czym naskakują na KK, kler i > jakoś nie widać, żeby się
      tą nauką kierowały.

Ja jestem za a nawet przeciw, bo w końcu wiadomo, że tak jak są
      ujemne plusy są i dodatnie minusy ;)
      • lux_occulta Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:47
        No dobra, ale KK czy generalnie Kościół jest potrzebny wierzącym. W końcu trzeba przyjmować sakramenty, a sakramenty udzielają kapłani. od wieków nic się pod tym kątem nie zmieniło.
        • kolter_hugh Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:49
          lux_occulta napisała:

> No dobra, ale KK czy generalnie Kościół jest potrzebny wierzącym. W końcu trzeb
          > a przyjmować sakramenty, a sakramenty udzielają kapłani. od wieków nic się pod
          > tym kątem nie zmieniło.

Może będzie prościej jak następnym razem napiszesz katolicy , wtedy od razu
          wszystko stanie jasne , bo wierzący a katolik to najczęściej dwa inne światy !!
        • krytykantka07 Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:52
          lux_occulta napisała:

> No dobra, ale KK czy generalnie Kościół jest potrzebny wierzącym.
          W końcu trzeb> a przyjmować sakramenty, a sakramenty udzielają
          kapłani. od wieków nic się pod > tym kątem nie zmieniło.

O tak, KK jest potrzebny wierzącym, a raczej wierzący są potrzebni
          KK. A o jakich sakramentach mówisz moja droga, które są potrzebne
          wierzącym? To Jezusowi i apostołom jakieś sakramenty były potrzebne?
          Ta religia zmienia dusze człowieka i staje sie on jak Jezus. To
          jeszcze potrzebuje jakichś tam sakramentów udzielanych przez tak
          samo grzesznych innych ludzi?
          • lux_occulta Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 17:38
            O ile pamiętam Jezus ustanowił sakrament eucharystii i sakrament pojednania z Bogiem potocznie nazywanym sakramentem pokuty a takżę sakrament małżeństwa. Moc udpuszczania grzechów, związywania tudzież rozwiązywania małżeństw Jezus dał swoim apostołom a takżę zobowiązał ich podczas ostatniej wieczerzy do udzielania sakramentu eucharystii. Tak często powołujesz się na pismo a to Ci umknęło?
            • krytykantka07 Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 18:51
              lux_occulta napisała:

> O ile pamiętam Jezus ustanowił sakrament eucharystii i sakrament
              pojednania z B> ogiem potocznie nazywanym sakramentem pokuty a takżę
              sakrament małżeństwa. Moc > udpuszczania grzechów, związywania
              tudzież rozwiązywania małżeństw Jezus dał sw> oim apostołom a takżę
              zobowiązał ich podczas ostatniej wieczerzy do udzielania
              > sakramentu eucharystii. Tak często powołujesz się na pismo a to Ci
              umknęło?

Nie moja droga. Nic mi nie umknęło. Już wyjaśniałam. Ale powtórzę
              jeszcze raz: Jezus nie ustanowił sakramentu pokuty. Nie mógł tego
              zrobić, bo zaprzeczyłby sensowi własnej nauki. Jezus tylko raz i do
              tego niewierzącym kazał odpuścić ich grzechy. Później już nie trzeba
              było, bo wierzący, który z własnej woli szedł za Jezusem - wiedział
              na co sie decyduje. Więc jego nie dotyczyło przykazanie, żeby
              przebaczać drugiemu wyznawcowi Jezusa. To samo było w przypadku
              chorych, których Jezus uzdrawiał. Mówił: " idź i od tej pory już nie
              grzesz ". Tylko tyle. Nigdy nie powiedział: " postaraj sie nie
              grzeszyć, a jak ci to nie wyjdzie, to przyjdź ponownie, a ja cię
              uleczę " ;).

Sakrament eucharystii czyli: " to czyńcie na moją pamiątkę " nigdzie
              nie wskazuje, że tego nie wolno czynić w domu. To nie jest
              sakrament, który ustanowił Jezus. Raczej to miało sie stać tradycją
              chrześcijan!!!. Wszak Jezus nic nie mówił o budowaniu świątyń i
              powołaniu swoich kapłanów. On przez kapłanów dosyć wycierpiał i
              nowych ( do tego swoich ) nie chciał. Tak samo nie chciał
              tłumaczenia inaczej niż kazał swojej nauki. Jego nauka jest bardzo
              prosta i właśnie dlatego genialna. Wcale nie promuje kapitalizmu ;).

Sakrament małżeństwa. Nic mi nie wiadomo o tym, żeby Jezus
              dopuszczał rozwody. Ale Jezus mówił o małżeństwie dwóch swoich
              wyznawców. Tam o żadnym rozwodzie mowy nie było, bo małżeństwo
              opierało się na wspólnym miłowaniu Boga i miłowaniu Boga w każdym z
              partnerów. Takie małżeństwa były dojrzałe emocjonalnie i do głowy im
              nie przyszło, żeby sie rozstawać. Dla nich nie było pokus tego
              świata. A trzeba Ci wiedzieć, że tamten świat zepsuty i
              zdegenerowany miał różne pokusy ;). A chrześcijanie stanowili nikły
              procent ludzi. A jednak nie dali się zdeprawować ;).
              • kolter_hugh Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 19:37
                krytykantka07 napisała:
                > Nie moja droga. Nic mi nie umknęło. Już wyjaśniałam. Ale powtórzę
                > jeszcze raz: Jezus nie ustanowił sakramentu pokuty. Nie mógł tego
                > zrobić, bo zaprzeczyłby sensowi własnej nauki. Jezus tylko raz i do
                > tego niewierzącym kazał odpuścić ich grzechy. Później już nie trzeba
                > było, bo wierzący, który z własnej woli szedł za Jezusem - wiedział
                > na co sie decyduje. Więc jego nie dotyczyło przykazanie, żeby
                > przebaczać drugiemu wyznawcowi Jezusa. To samo było w przypadku
                > chorych, których Jezus uzdrawiał. Mówił: " idź i od tej pory już nie
                > grzesz ". Tylko tyle. Nigdy nie powiedział: " postaraj sie nie
                > grzeszyć, a jak ci to nie wyjdzie, to przyjdź ponownie, a ja cię
                > uleczę " ;).

Kościół zawsze nauczał, że każdy grzech, bez względu na to, jak jest ciężki,
                może być odpuszczony” (R. C. Broderick, The Catholic Encyclopedia [opatrzona
                nihil obstat oraz imprimatur], Nashville, Tennessee 1976, s. 554).

Hebr. 10,26
                (BT) Jeśli bowiem dobrowolnie grzeszymy po otrzymaniu pełnego poznania
                prawdy, to już nie ma dla nas ofiary przebłagalnej za grzechy.

Marka 3,29 (BT)
                Kto by jednak zbluźnił przeciw Duchowi Świętemu, nigdy nie otrzyma odpuszczenia,
                lecz winien jest grzechu wiecznego.
            • kolter_hugh Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 19:34
              lux_occulta napisała:

> O ile pamiętam Jezus ustanowił sakrament eucharystii i sakrament pojednania z B
              > ogiem potocznie nazywanym sakramentem pokuty a takżę sakrament małżeństwa. Moc
              > udpuszczania grzechów, związywania tudzież rozwiązywania małżeństw Jezus dał sw
              > oim apostołom a takżę zobowiązał ich podczas ostatniej wieczerzy do udzielania
              > sakramentu eucharystii. Tak często powołujesz się na pismo a to Ci umknęło?

Nie wiem czy tobie nie umknęło ze w biblii nic nie napisano na temat
              dziedziczności urzędu apostolskiego , po prostu było tylko 14 apostołów i basta
              żaden Krk nie ma nic wspólnego z tymi ludżmi
        • prokasia75 Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 18:27
          lux_occulta napisała:

> No dobra, ale KK czy generalnie Kościół jest potrzebny wierzącym.

W zasadzie wierzący tworzą kościół, oni sami nim są. Kościół nie jest odrębną instytucją od wierzących, chociaż wiele osób tak to odbiera.

> W końcu trzeba przyjmować sakramenty,

Trzeba? To raczej powinno wypływać z serca.

> a sakramenty udzielają kapłani.

Kapłan to urząd starotestamentowy, zakończony w osobie Jezusa Chrystusa.

• lux_occulta Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 19:07
            Hehe, dzięki wszystkim za odpowiedzi i tłumaczenia. Przemyślę to, co mi napisaliście, przyznam, że na wiele spraw jak dotąd patrzyłam z innej perspektywy :)
    • 1.fxx Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:46
      Czy wiesz jak duzo jest ludzi ktorzy mimo iż chodzą do kosciola sprzeciwiją sie
      tej instytucji??
      • lux_occulta Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:48
        słuchaj, ja też chodzę do kościoła i co z tego? Mną kieruje szacunek do rodziców którzy poprosili, żebym chodziła. A osobą wierzącą nie jestem.
        • 1.fxx Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:50
          lux_occulta napisała:

> słuchaj, ja też chodzę do kościoła i co z tego? Mną kieruje szacunek do rodzicó
          > w którzy poprosili, żebym chodziła. A osobą wierzącą nie jestem.

Odpowiedzialem Ci pytaniem Poza tym tak jak kolter napisal- nie wszyscy sa
          katolikami!
        • kolter_hugh Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:51
          lux_occulta napisała:

> słuchaj, ja też chodzę do kościoła i co z tego? Mną kieruje szacunek do rodzicó
          > w którzy poprosili, żebym chodziła. A osobą wierzącą nie jestem.

Wiem że jesteś młoda więc tu jest tylko presja środowiska , ale jak znikniesz w
          wielkim mieście szybko o tym,,szacunku" zapomnisz ::)))))
    • kolter_hugh Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:47
      lux_occulta napisała:

> Wyjaśnijcie mi coś - pojawiają się na forum osoby, które deklarują, że kierują
      > się nauką chrystusową, cytują pismi tak dalej, po czym naskakują na KK, kler i
      > jakoś nie widać, żeby się tą nauką kierowały.

Nic w tym dziwnego bo uczniowie Jezusa nie bywają w Krk !!

Że osoby niewierzące robią coś ta
      > kiego jestem w stanie zrozumieć. Ale jak może robić coś takiego osoba podająca
      > się za wierzącą? Czyżby wierzący niepraktykujący? To się tak nie da przecież! A
      > lbo wierzysz I PRAKTYKUJESZ, albo NIE wierzysz, więć NIE praktykujesz.

Czyli każdy wierzący to katolik ??? bo już cały durny chodzę ???
      • lux_occulta Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:50
        NIe tylko katolik, nie koniecznie o katolików mi tu chodzi, ale o KK tu się najwięcej mówi. Jakoś o protestantach na przykład nikt nie wspomina.
        • kolter_hugh Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:51
          lux_occulta napisała:

> NIe tylko katolik, nie koniecznie o katolików mi tu chodzi, ale o KK tu się naj
          > więcej mówi. Jakoś o protestantach na przykład nikt nie wspomina.

Bywają tu !!!!i to nawet sporo
          • krytykantka07 Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:55
            To bez różnicy, bo na razie piszemy o religii chrześcijanskiej, a
            nie o jej odłamach na katolików i innych protestantów ;)
          • pocoo Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:55
            Katolicy uważają , że wierzącym może być tylko Katolik a cała reszta to pogańscy sekciarze.
            • kolter_hugh Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:57
              pocoo napisała:

> Katolicy uważają , że wierzącym może być tylko Katolik a cała reszta to pogańsc
              > y sekciarze.

Ot cała prawda !!!
              • krytykantka07 Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 16:59
                Tiaaaaaaaa ale jedni i drudzy powołują sie na Jezusa ;). To kto
                decyduje o tym sekciarstwie?
                • kolter_hugh Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 17:01
                  krytykantka07 napisała:

> Tiaaaaaaaa ale jedni i drudzy powołują sie na Jezusa ;). To kto
                  > decyduje o tym sekciarstwie?

Aroganccy pasterze watykańscy !!!
                  • krytykantka07 Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 17:05
                    Acha, czyli dla innych odłamów katolicy są sektą? ;)
          • lux_occulta Re: Za czy przeciw? 06.06.08, 17:40
            BYwają ale się nie mówi przynajmniej nie tak często jak o katolikach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka