Dodaj do ulubionych

Apokalipsa.

09.07.08, 15:08
Dziś nawet nieczytający Biblię zaczynają wierzyć w koniec świata (spowodowany przez człowieka).
Mówią sie też o końcu świata jako stanu pełnej entropii.
Rozważa sie także koniec świata jako zjawiska przemian kosmicznych,
Są też tacy którzy rozpatrują to bowiem tak, jak na to patrzy Biblia, czyli na Apokalipsę jako na burzliwy koniec pewnego etapu ludzkiej cywilizacji - który, jak mówi Biblia, nastąpi już wkrótce
I ci mają przeciwników,którzy twierdzą ,że to owoc wybujałej, a przy tym chorej wyobraźni:)

Ja przychylam się do poglądu że apokalipsę ludzie zgotują sami. A Ziemia będzie jeszcze trwać wieki całe albo jeszcze dłużej:)
[[Koh 1:4 Pokolenie przychodzi i pokolenie odchodzi, a ziemia trwa po wszystkie czasy]]

Czy wierzycie w nadejście końca świata???
Jeśli tak to w jaki? Taki jak to opisano w Biblii czy może w ..inny?
Pozdrawiam:)
www.youtube.com/watch?v=tFfZFvvuXWc&feature=related
Obserwuj wątek
    • krytykantka07 w Apokalipsie przepowiedziano upadek Rzymu (n/t) 09.07.08, 15:16
      • ja.7 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 15:18
        • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 15:23
          Nie knajpa, a karczma ;). Ale ja wcale nie żartuję. Apokalipsa
          przepowiadała upadek Rzymu i panowanie Żydów nad światem. Miała
          powstać nowa Jerozolima. Apokalipsa zaprzeczałaby nauce Jezusa!
          • ja.7 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 16:05
            krytykantka07 napisała:

> Nie knajpa, a karczma ;). Ale ja wcale nie żartuję. Apokalipsa
            > przepowiadała upadek Rzymu i panowanie Żydów nad światem. Miała
            > powstać nowa Jerozolima. Apokalipsa zaprzeczałaby nauce Jezusa!

niech będzie karczma,jak w oryginale :)
            ja też nie żartowałam.Apoalipsa przepowiada nie tylko upadek Rzymu.a
            co do panowania nad światem,to zwracam uwagę o brakującym 12 odcinku
            szaty,który właśnie w Apokalipsie ma symbolizować "pogubiony w
            dziejach" 12-te pokolenie Izraela.a te 12-te pokolenie to może być
            każdy z nas.
            • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 16:21
              Moja droga. Apokalipsa nie może przepowiadać zniszczenia świata w
              którym zgodnie z religią chrześcijańską panowałaby miłość bliźniego.
              To nieporozumienie. Język strachu w jakim jest napisana Apokalipsa
              świadczyłby wtedy o tym, że religia Jezusa nie znalazła naśladowców,
              a to byłoby przyznanie się do tego, że śmierć Jezusa była na próżno.
              • ja.7 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 16:38
                krytykantka07 napisała:

> Moja droga. Apokalipsa nie może przepowiadać zniszczenia świata w
                > którym zgodnie z religią chrześcijańską panowałaby miłość
                bliźniego.
                > To nieporozumienie. Język strachu w jakim jest napisana Apokalipsa
                > świadczyłby wtedy o tym, że religia Jezusa nie znalazła
                naśladowców,
                > a to byłoby przyznanie się do tego, że śmierć Jezusa była na
                próżno.

moja droga krytykantko.ja jednak bedę się upierała przy innym
                rozumieniu Apokalipsy,jednej z najtrudniejszych do zrozumienia ksiąg
                biblijnych.śmierć Jezusa,dla tego który rozumie Jego nauki nigdy nie
                może być "na próżno".rozpatrując śmierc Jezusa z pozycji
                alegorycznej można 'upierać się',że Jego Zmartwychwstanie
                jest ,należy rozumieć,jako ciągłe odradzanie się nadziei.i do tej
                Nadziei nawiązuje Apokalipsa.ci,którzy dochowali wierności Jego
                naukom mają ciągłe odradzajacą się nadzieję na zwycięstwo Miłości
                nad Śmiercią.śmierć w ciele nie jest tym najgorszym co może spotkać
                człowieka.śmierć Miłości jest tym najgorszym ze zdarzeń życia tu na
                tym Świecie,który znamy.w inny Świat co najwyżej możemy wierzyć,ale
                wcale nie musimy, by żyć godnie i zgodnie z naukami Miłości
                Bliźniego.oby tylko miłość bliźniego nie zamieniła się w jego
                głupotę i krótkowzroczność.
                • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 16:49
                  Apokalipsa wcale nie jest trudna do zrozumienia. Jest tak naiwna, że
                  aż śmieszna. Zakładała ona tylko i wyłącznie, że ludzie się nie
                  nawrócą na chrześcijaństwo z góry wiedząc, że się nawrócą. Czyli
                  zakładała, że nawróceni będą udawać? ;)
                  • ja.7 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 16:56
                    krytykantka07 napisała:

> Apokalipsa wcale nie jest trudna do zrozumienia. Jest tak naiwna,
                    że
                    > aż śmieszna.

podejrzewam,że "naiwność" i "śmieszność" Apokalipsy ułatwia ci jej
                    lekceważenie co do wymowy Sądu Ostatecznego,który być może-duże
                    prawdopodobieństwo graniczace z pewnością-ludzie ludziom zgotują
                    wzajemnie.

Zakładała ona tylko i wyłącznie, że ludzie się nie
                    > nawrócą na chrześcijaństwo z góry wiedząc, że się nawrócą. Czyli
                    > zakładała, że nawróceni będą udawać? ;)

dziwne.czyzbysmy czytały różne Apokalipsy?
                    • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 17:04
                      No to sama zobacz ;). Jezus musiał założyć, że Jego ukrzyżowanie i
                      zmartwychwstanie zmieni ludzi i spowoduje, że nastanie na ziemi
                      niebo po chwilowych prześladowaniach. To normalne, że ludzie nie
                      przyjmą nowej religii, ale determinacja wyznawców Jezusa skłoniłaby
                      ich do tego. Czyli wszyscy byliby wyznawcami Jezusa. O kim więc jest
                      Apokalipsa, skoro wyznawcy Jezusa są braćmi i do tego postępują
                      zgodnie z nauką Jezusa i nie ma podziałów wśród nich? Apokalipsa
                      została napisana wtedy gdy ludzie nawracali się na wiarę Jezusa. No
                      to co przewidywał autor Apokalipsy? Rozłożenie Rzymu od wewnątrz ;).
                      W Apokalipsie nie ma nic o Sądzie Ostatecznym, bo na sądzie
                      ostatecznym po przyjęciu chrześcijaństwa byliby sami kandydaci do
                      nieba. Czyli Apokalipsą ludzi nie można było straszyć.
                      • ja.7 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 18:05
                        krytykantka07 napisała:

> Czyli Apokalipsą ludzi nie można było straszyć.

a jednak wystraszono!
                        gdzie tkwi błąd między zamierzeniem a skutkiem?
                        • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 18:13
                          Błąd tkwił w oddaniu władzy Pawłowi z Tarsu. Jezus przewidział, że
                          Jego religię zniszczą tylko wilki w owczej skórze. Dlatego przed
                          nimi ostrzegał. Gdyby nie " cud nawrócenia " Pawła tej religii nic
                          nie mogłoby zniszczyć. Nie byłoby ani władzy ani kapłanów.
                  • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 20:55
                    krytykantka07 napisała:

> Apokalipsa wcale nie jest trudna do zrozumienia. Jest tak naiwna, że
                    > aż śmieszna. Zakładała ona tylko i wyłącznie, że ludzie się nie
                    > nawrócą na chrześcijaństwo z góry wiedząc, że się nawrócą. Czyli
                    > zakładała, że nawróceni będą udawać? ;)

To jest najbardziej skomplikowana księga biblii ,skoro ty nie rozumiesz prostego
                    przesłania Pawła , to wątpię czy cokolwiek z apokalipsy zrozumiesz!!!
                    • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:02
                      kolter_hugh napisał:

> krytykantka07 napisała:
                      >
                      > > Apokalipsa wcale nie jest trudna do zrozumienia. Jest tak naiwna, że
                      > > aż śmieszna. Zakładała ona tylko i wyłącznie, że ludzie si
                      >
                      > To jest najbardziej skomplikowana księga biblii ,skoro ty nie rozumiesz prosteg
                      > o
                      > przesłania Pawła , to wątpię czy cokolwiek z apokalipsy zrozumiesz!!!

To prawda ..niestey ale jest bardzo trudna ,dla mnie ale to nie znaczy ,ze
                      Krytykantka jej nie rozumie.
                      Sw Jan adresował ją do chrześcijan z Azji Mniejszej którzy byli nękani przez
                      cesarzy min przez Nerona ,czy tak Kolterku?
                      • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:06
                        caroli_ne_86 napisała:

> To prawda ..niestey ale jest bardzo trudna ,dla mnie ale to nie znaczy ,ze
                        > Krytykantka jej nie rozumie.

Nie zrozumie bo nie czyta i czytać nie chce woli jakieś bzdety z netu ściągać

> Sw Jan adresował ją do chrześcijan z Azji Mniejszej którzy byli nękani przez
                        > cesarzy min przez Nerona ,czy tak Kolterku?

Nie , on to kierował do wszystkich chrześcijan
                        Obj 1,1
                        Objawienie Jezusa Chrystusa, które dał Mu Bóg, aby ukazać swym sługom, co musi
                        stać się niebawem, a On wysławszy swojego anioła oznajmił przez niego za pomocą
                        znaków słudze swojemu Janowi.
                        • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:10
                          Tak ale ja tak to sobie przetłumaczyłam , że właśnie szczególnie do tych
                          prześladowanych przez Rzymskich ..cesarzy>
                          • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:13
                            caroli_ne_86 napisała:

> Tak ale ja tak to sobie przetłumaczyłam , że właśnie szczególnie do tych
                            > prześladowanych przez Rzymskich ..cesarzy>

Apokalipsa mówi o siedmiu królach , pięciu minęło jeden jest jeden nadejdzie ,
                            to o odstępczym papiestwie
                    • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:02
                      O tak. Równie skomplikowana jak dogmat o trójcy świętej i ewangelia
                      o tym jak na początku było słowo ;). Nie rozumiesz, że ktoś
                      specjalnie tak skomplikował, żeby nadać jej wymiar słowa Bożego? ;).
                      Gdyby nie ta komplikacja nikt by nie uwierzył, że to słowo Boże i
                      kogo można byłoby wtedy straszyć? Czytałam ostatnio fragmenty
                      Apokalipsy i bardzo się ubawiłam.
                      • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:06
                        Wlasnie ..kiedy ostatnio chciałam pojąć dogmat o trójcy to pozostał tylko ból
                        ...głowy:((((((
                        • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:09
                          caroli_ne_86 napisała:

> Wlasnie ..kiedy ostatnio chciałam pojąć dogmat o trójcy to pozostał tylko ból
                          > ...głowy:((((((

W biblii na temat trójcy nic nie znajdziesz !! to nauka pogańska z Babilonu i
                          Egiptu !!
                          • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:14
                            kolter_hugh napisał:

> caroli_ne_86 napisała:
                            >
                            > > Wlasnie ..kiedy ostatnio chciałam pojąć dogmat o trójcy to pozostał tylko
                            > ból
                            > > ...głowy:((((((
                            >
                            > W biblii na temat trójcy nic nie znajdziesz !! to nauka pogańska z Babilonu i
                            > Egiptu !!

ja nie czytałam tego w Biblii tylko ....:)
                            ze świerszczyka,o:)
                            • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:16
                              caroli_ne_86 napisała:
                              > ja nie czytałam tego w Biblii tylko ....:)
                              > ze świerszczyka,o:)

O qurde::)))))

bibainfo.pl/pub/213.227.74.12/2007/09/20/030927/5890/rotfl.jpg
                              • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:18
                                kolter_hugh napisał:

> caroli_ne_86 napisała:
                                > > ja nie czytałam tego w Biblii tylko ....:)
                                > > ze świerszczyka,o:)
                                >
                                > O qurde::)))))
                                >

O Boższeeee poproszę ,pierwszy raz moderatora o usunięcie tego rysunku!!!!
                                Kolter naruszył netykietę!!:((((((
                                • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:27
                                  caroli_ne_86 napisała:
                                  > O Boższeeee poproszę ,pierwszy raz moderatora o usunięcie tego rysunku!!!!
                                  > Kolter naruszył netykietę!!:((((((

Cicho bo uduszę ::))))
                                  • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:37
                                    kolter_hugh napisał:

> caroli_ne_86 napisała:
                                    > > O Boższeeee poproszę ,pierwszy raz moderatora o usunięcie tego rysunku!!!
                                    > !
                                    > > Kolter naruszył netykietę!!:((((((
                                    >
                                    > Cicho bo uduszę ::))))

Nic nie daje ..klikanie
                                    Pewnie im się spodobał ..rysunek:((
                                    • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:43
                                      caroli_ne_86 napisała:
                                      > Nic nie daje ..klikanie
                                      > Pewnie im się spodobał ..rysunek:((

Małpa wredna ::(((((
                                      • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:59
                                        kolter_hugh napisał:

> caroli_ne_86 napisała:
                                        > > Nic nie daje ..klikanie
                                        > > Pewnie im się spodobał ..rysunek:((
                                        >
                                        > Małpa wredna ::(((((
                                        Nie klikałam ,tak tylko napisałam :(((((
                                        • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 22:04
                                          caroli_ne_86 napisała:
                                          > Nie klikałam ,tak tylko napisałam :(((((

i140.photobucket.com/albums/r16/resonancedj/ratzinger.jpg
                                          • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 22:12
                                            pl.youtube.com/watch?v=bZTsW8WKy5c
                                            • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 22:13
                                              to mialobyć to:

pl.youtube.com/watch?v=5P6UU6m3cqk
                                          • sigma.33 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 10.07.08, 13:18
                                            Kolter.Papież to ma klawe życie.
                                            Codziennie jak rano wstaje,to widzi szefa ukrzyżowanego:)))
                                            • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 11.07.08, 22:37
                                              sigma.33 napisała:

> Kolter.Papież to ma klawe życie.
                                              > Codziennie jak rano wstaje,to widzi szefa ukrzyżowanego:)))

Ot to jest temat do dyskusji !! czy Jezus został ukrzyżowany z rękoma do góry
                                              czy rozkrzyżowany czyli z rękoma na bok ?? ::)))))))
                                              • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 11:32
                                                kolter_hugh napisał:

> sigma.33 napisała:
                                                >
                                                > > Kolter.Papież to ma klawe życie.
                                                > > Codziennie jak rano wstaje,to widzi szefa ukrzyżowanego:)))
                                                >
                                                > Ot to jest temat do dyskusji !! czy Jezus został ukrzyżowany z rękoma do góry
                                                > czy rozkrzyżowany czyli z rękoma na bok ?? ::)))))))

Ręce ręce Jezusa zostały przybite przez gwoździe a nie jeden...gwóźdź
                                                „(…) Wtedy wyrwali gwoździe z rąk Pana (…)”
                                                "A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do siebie. To powiedział zaznaczając, jaką śmiercią miał umrzeć"
                                                Objąć ..przyciągnąć do siebie siebie można jedynie przez rozłożenie ramion na boki a nie do góry.
                                                Miłego weekendu:)
                                                fajnazabawa.wrzuta.pl/audio/jRCDoltyuH/wojciech_kilar_-_walc_tredowata
                                                • astrotaurus Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 12:17

caroli_ne_86 napisała:

**Ręce ręce Jezusa zostały przybite przez gwoździe a nie jeden...gwóźdź „(…)
                                                  Wtedy wyrwali gwoździe z rąk Pana (…)”**

Oooo, mało to jest w biblii różności popisane? ;)

Jezus mógł być (jeśli w ogóle był) przywiązany do krzyża, albo nawet pala. Co
                                                  by to zmieniło i czy musiałoby coś zmienić w opowieściach po dziesięcioleciach ?

**"A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do siebie. To
                                                  powiedział zaznaczając, jaką śmiercią miał umrzeć"**

Jesteś pewna, ze to cytat na temat? Śmierć na krzyżu/palu nie była w owych
                                                  czasach świadectwem wywyższenia, a raczej wręcz przeciwnie...

**Objąć ..przyciągnąć do siebie siebie można jedynie przez rozłożenie ramion na
                                                  boki a nie do góry.**

Jeśli już tak detalicznie kwestię rozpatrujesz, to powiedz jak można kogoś
                                                  objąć/przyciągnąć mając ręce przybite do krzyża? ;)
                                                  • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 20:12
                                                    astrotaurus napisał:
                                                    >
                                                    > Jezus mógł być (jeśli w ogóle był) przywiązany do krzyża, albo nawet pala. Co
                                                    > by to zmieniło i czy musiałoby coś zmienić w opowieściach po dziesięcioleciach ?

Co złego jest w tym ,że chcę poznać te 'opowieści'??

> **"A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do siebie. To powiedział zaznaczając, jaką śmiercią miał umrzeć"**
                                                    >
                                                    > Jesteś pewna, ze to cytat na temat? Śmierć na krzyżu/palu nie była w owych czasach świadectwem wywyższenia, a raczej wręcz przeciwnie..

Nie jestem pewna ... nie znam Biblii a to z czym sie zapoznałam nie zawsze rozumiem...
                                                    zrozumiałam te słowa inaczej: kiedy zostanie ukrzyżowany i zostanie 'podniesiony' na krzyżu(palu).. a nie .. wywyższony
                                                    Jeśli się mylę...wyprowadz mnie z ..błędu>

**Objąć ..przyciągnąć do siebie siebie można jedynie przez rozłożenie ramion na boki a nie do góry.**
                                                    >
                                                    > Jeśli już tak detalicznie kwestię rozpatrujesz, to powiedz jak można kogoś objąć/przyciągnąć mając ręce przybite do krzyża? ;)

Tu nie chodzi o to ,że fizycznie ich przytuli: przecież wiesz ,że po śmierci byłoby to niemożliwe .
                                                    Pozdrawiam
                                                    www.youtube.com/watch?v=LWoyZixx1l4&feature=related
                                                • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 15:51
                                                  caroli_ne_86 napisała:
                                                  > Ręce ręce Jezusa zostały przybite przez gwoździe a nie jeden...gwóźdź
                                                  > „(…) Wtedy wyrwali gwoździe z rąk Pana (…)”
                                                  > "A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do siebie. To p
                                                  > owiedział zaznaczając, jaką śmiercią miał umrzeć"
                                                  > Objąć ..przyciągnąć do siebie siebie można jedynie przez rozłożenie ramion na
                                                  > boki a nie do góry.
                                                  > Miłego weekendu:)

Nie chce mi się teraz szukać ale pamiętam ze ktoś napisał o gwożdziu ???
                                                  • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 20:31
                                                    kolter_hugh napisał:
                                                    >
                                                    > Nie chce mi się teraz szukać ale pamiętam ze ktoś napisał o gwożdziu ???
                                                    jak kiedyś znajdziesz chwilkę czasu to proszę ..napisz mi ..)))))
                                                    www.youtube.com/watch?v=LWoyZixx1l4&feature=related
                                                  • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 13.07.08, 11:08
                                                    caroli_ne_86 napisała:

> kolter_hugh napisał:
                                                    > >
                                                    > > Nie chce mi się teraz szukać ale pamiętam ze ktoś napisał o gwożdziu ???
                                                    > jak kiedyś znajdziesz chwilkę czasu to proszę ..napisz mi ..)))))

Pomyślę nad tym ::)))
                                                  • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 13.07.08, 15:24
                                                    kolter_hugh napisał:
                                                    >
                                                    > Pomyślę nad tym ::)))

To może już nie ..myśl?Bo znów będziesz płakał ,że Cię męczę:((
                                                    pl.youtube.com/watch?v=LmtcVECZBCU&feature=related
                                                  • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 14.07.08, 20:30
                                                    caroli_ne_86 napisała:

> kolter_hugh napisał:
                                                    > >
                                                    > > Pomyślę nad tym ::)))
                                                    >
                                                    > To może już nie ..myśl?Bo znów będziesz płakał ,że Cię męczę:((

Przypomni mi jeszcze raz::)))
                                                  • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 14.07.08, 20:32
                                                    kolter_hugh napisał:

> Przypomni mi jeszcze raz::)))
                                                    O czym?bo mnie dopadła starcza demencja:)))
                                                  • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 14.07.08, 21:59
                                                    caroli_ne_86 napisała:

> kolter_hugh napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Przypomni mi jeszcze raz::)))
                                                    > O czym?bo mnie dopadła starcza demencja:)))

Nie, zatrucie alkoholem szerzej znane jako kac pospolity ::))))
                                                  • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 14.07.08, 22:01
                                                    kolter_hugh napisał:

> caroli_ne_86 napisała
                                                    > > O czym?bo mnie dopadła starcza demencja:)))
                                                    >
                                                    > Nie, zatrucie alkoholem szerzej znane jako kac pospolity ::))))

Każdy sądzi ..itd:)
                                                    Ja piję soczek ..z czerwonych owoców i szampana ,tylko!!
                                                  • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 14.07.08, 22:03
                                                    caroli_ne_86 napisała:
                                                    >
                                                    > Każdy sądzi ..itd:)
                                                    > Ja piję soczek ..z czerwonych owoców i szampana ,tylko!!

Ja wolę napoje pszeniczne ::)))
                                                • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 20:21
                                                  " A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do
                                                  siebie ".
                                                  To powiedział zaznaczając, jaką śmiercią miał umrzeć

Cóż za nadinterpretacja. Jezus tak samo mówił gdy mówił o świątyni,
                                                  którą po trzech dniach odbuduje. Jak można było w ten spoób wyjaśnić
                                                  słowa Jezusa? On wcale o tym w jaki sposób umrze nie mówił.

• caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 20:24
                                                    krytykantka07 napisała:

> " A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do
                                                    > siebie ".
                                                    > To powiedział zaznaczając, jaką śmiercią miał umrzeć
                                                    >
                                                    > Cóż za nadinterpretacja. Jezus tak samo mówił gdy mówił o świątyni,
                                                    > którą po trzech dniach odbuduje. Jak można było w ten spoób wyjaśnić
                                                    > słowa Jezusa? On wcale o tym w jaki sposób umrze nie mówił.

Okazuje się ,że ..można, cytowałam
                                                    Możesz mi napisać jaka powinna być właściwa ..interpretacja?
                                                  • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 21:00
                                                    Jezus mówił o wniebowstąpieniu, a nie o ukrzyżowaniu.
                                                  • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 22:09
                                                    krytykantka07 napisała:

> Jezus mówił o wniebowstąpieniu, a nie o ukrzyżowaniu.
                                                    Dziekuję.
                                                    Czy Jezus mówił Maryji ,że Go pojmą, znieważą i skażą na śmierć jak złoczyńcę?
                                                  • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 13.07.08, 11:07
                                                    krytykantka07 napisała:

> " A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do
                                                    > siebie ".
                                                    > To powiedział zaznaczając, jaką śmiercią miał umrzeć
                                                    >
                                                    > Cóż za nadinterpretacja. Jezus tak samo mówił gdy mówił o świątyni,
                                                    > którą po trzech dniach odbuduje. Jak można było w ten spoób wyjaśnić
                                                    > słowa Jezusa? On wcale o tym w jaki sposób umrze nie mówił.

Ale mówił o swoim zmartwychwstaniu po trzech dniach
                                                  • ewajanson-on-line Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 16.07.08, 23:58
                                                    Jak to nie mówił? zostanę wywyższony, podniesiony na krzyżu.
                                                    Już w psalmach mówił ustami innych o ty, jak umrze, jaki będzie i równiez o tym,
                                                    że rzucą losy o jego szatę.
                                                  • kaprys9 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 17.07.08, 09:52
                                                    ‘A ja gdy zostanę wywyższony wszystkich pociągnę ku Sobie ’. ...
                          • opornik4 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 03:54
                            kolter_hugh napisał:
                            > W biblii na temat trójcy nic nie znajdziesz !! to nauka pogańska z Babilonu i
                            > Egiptu !!

Tak sie dziwnie sklada,ze wiare w Trojce Sw.wyznaja WSZYSCY CHRZESCIJANIE.Prawde
                            ta odrzucaja jedynie zydzi i muzulmanie.

• kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 15:48
                              opornik4 napisała:

> kolter_hugh napisał:
                              > > W biblii na temat trójcy nic nie znajdziesz !! to nauka pogańska z Babilo
                              > nu i
                              > > Egiptu !!
                              >
                              > Tak sie dziwnie sklada,ze wiare w Trojce Sw.wyznaja WSZYSCY CHRZESCIJANIE.Prawd
                              > e
                              > ta odrzucaja jedynie zydzi i muzulmanie.

Tak czyli logicznie rzecz biorąc skoro Żydzi w nią nie wierzą to widocznie maja
                              jakieś podstawy biblijne!! i muzułmanie też ,przecież wiadomo że koran jest
                              bardziej podobny do pięcioksięgu niż reszta ksiąg ST ::))))
                      • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:08
                        krytykantka07 napisała:

> O tak. Równie skomplikowana jak dogmat o trójcy świętej i ewangelia
                        > o tym jak na początku było słowo ;).

Trójca nie jest nauką biblijna ::)))

Nie rozumiesz, że ktoś
                        > specjalnie tak skomplikował, żeby nadać jej wymiar słowa Bożego? ;).

Ktoś ?? ja tam już nie bardo widzę coś skomplikowanego kwestia czasu i chęci !!

> Gdyby nie ta komplikacja nikt by nie uwierzył, że to słowo Boże i
                        > kogo można byłoby wtedy straszyć? Czytałam ostatnio fragmenty
                        > Apokalipsy i bardzo się ubawiłam.

Nic w apokalipsie nie jest zabawne ::)))
                        • opornik4 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 03:57
                          kolter_hugh napisał:
                          > Trójca nie jest nauką biblijna ::)))

Ty sie nie powinienes wogole na temat Boga wypowiadac.
                          Przeciez twierdzisz,ze jestes ateista,a ci jak wiadomo istnienie Boga neguja.
                          Tym bardziej,nie bedziesz w stanie pojac Tajemnicy istnienia Jednego Boga,w
                          trzech Osobach.
                          • astrotaurus Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 12:02

opornik4 napisała:

** "kolter_hugh napisał:
                            Trójca nie jest nauką biblijna ::)))

Ty sie nie powinienes wogole na temat Boga wypowiadac.
                            Przeciez twierdzisz,ze jestes ateista,a ci jak wiadomo istnienie Boga neguja.**

A cóż to za facecja?
                            Kolter nie mówił tu o boigu, bo żadnego realnego boga nie ma (a o bogu
                            wymyślonym przez Ciebie też ma prawo mówić), tylko o nauce biblijnej, w której
                            bóg z rozdwojeniem, czy roztrojeniem jaźni nie występuje.

**Tym bardziej,nie bedziesz w stanie pojac Tajemnicy istnienia Jednego Boga,w
                            trzech Osobach.**

Eeeej, opornik4, nie bądź wiśnia! Daj jemu i innym szansę. Jesli Ty potrafisz to
                            jasno i logicznie wytłumaczyć, to ja się podejmuje to pojąć. :D
                            • opornik4 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 17:30
                              astrotaurus napisał:
                              > Eeeej, opornik4, nie bądź wiśnia! Daj jemu i innym szansę. Jesli Ty potrafisz to
                              > jasno i logicznie wytłumaczyć, to ja się podejmuje to pojąć.

Jasno i logicznie,to sie nie da wytlumaczyc nawet Osoby Boga jedynego.
                              Gdyby bylo mozliwym zrozumienie Osoby Boga,to:
                              1.Niepotrzebny bylby margines wiary.
                              2.On,nie bylby Bogiem.

Tajemnice Trojcy,moge Ci przyblizyc na przykladzie slonca.
                              [ja,w ten sposob zrozumialam]
                              1.Jadro (gwiazda)- Bog Ojciec.
                              2.Promienie sloneczne - Syn,Jezus.
                              3.Cieplo,ktore odczuwamy - Duch Swiety.

Trzy rozne,a zarazem jedno.
                              • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 17:41
                                opornik4 napisała:
                                > Jasno i logicznie,to sie nie da wytlumaczyc nawet Osoby Boga jedynego.
                                > Gdyby bylo mozliwym zrozumienie Osoby Boga,to:
                                > 1.Niepotrzebny bylby margines wiary.
                                > 2.On,nie bylby Bogiem.

Ano można wystarczy znać biblie co tobie nie grozi ::))
                                Iz 40,26(NŚ)
                                (26) "Podnieście oczy ku górze i popatrzcie. Kto stworzył te rzeczy? Ten, który
                                ich zastęp wyprowadza według liczby, wszystkie je woła po imieniu. Dzięki
                                obfitości dynamicznej energii - jako że jest również pełen werwy w swej mocy -
                                ani jednej z nich nie brak.

> Tajemnice Trojcy,moge Ci przyblizyc na przykladzie slonca.
                                > [ja,w ten sposob zrozumialam]
                                > 1.Jadro (gwiazda)- Bog Ojciec.
                                > 2.Promienie sloneczne - Syn,Jezus.
                                > 3.Cieplo,ktore odczuwamy - Duch Swiety.

No tak samo tłumaczyli to Egipcjanie jakieś tysiąc lat przed Jezusem ::))))

> Trzy rozne,a zarazem jedno.

Tak jak ruska matrioszka w jednej jest ich kilka ::))))
                                Tylko co na to biblia ???
                                • opornik4 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 14.07.08, 02:03
                                  kolter_hugh napisał:

>
                                  > Tylko co na to biblia ???

Biblia,w calosci nie tylko ST,jak najbardziej pokazuje istote
                                  Jednego Boga w trzech Osobach.
                                  Wlasnie,wiara w Chrystusa,Boga wcielonego,w Jego smierc
                                  i zmartwychwstanie;przyjecie Jezusa jako jedynego Pana
                                  i Zbawiciela zapewnia nam mozliwosc zbawienia.
                                  "Darmo bowiem jestescie zbawieni,nie z uczynkow,aby sie ktos nie
                                  chlubil"
                                  Dodam jeszcze,ze sami z siebie,nic uczynic nie mozemy.
                                  To Moc Ducha Swietego uzdatnia nas do przemiany.

Taka jest wiara WSZYSTKICH CHRZESCIJAN.
                                  • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 14.07.08, 20:29
                                    opornik4 napisała:

> kolter_hugh napisał:
                                    >
                                    > >
                                    > > Tylko co na to biblia ???
                                    >
                                    > Biblia,w calosci nie tylko ST,jak najbardziej pokazuje istote
                                    > Jednego Boga w trzech Osobach.

To ciekawe może pokaż gdzie ????

> Wlasnie,wiara w Chrystusa,Boga wcielonego,w Jego smierc
                                    > i zmartwychwstanie;przyjecie Jezusa jako jedynego Pana
                                    > i Zbawiciela zapewnia nam mozliwosc zbawienia.

Ta całkiem jak w mitach greckich bóg uczynił ludzi , bóg im pozwolił upaść, bóg
                                    zszedł na ziemie odkupić to co sam spieprzył a potem wrócił do nieba znowu jako
                                    bóg , ot głupia nauka naiwnych baranów ::)))

> "Darmo bowiem jestescie zbawieni,nie z uczynkow,aby sie ktos nie
                                    > chlubil"
                                    > Dodam jeszcze,ze sami z siebie,nic uczynic nie mozemy.

No dobra ale jak to się ma do czegoś takiego jak trójca ????

> To Moc Ducha Swietego uzdatnia nas do przemiany.
                                    > Taka jest wiara WSZYSTKICH CHRZESCIJAN.

Wy jesteście chrześcijanami ????
                          • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 15:49
                            opornik4 napisała:

> kolter_hugh napisał:
                            > > Trójca nie jest nauką biblijna ::)))
                            >
                            > Ty sie nie powinienes wogole na temat Boga wypowiadac.

Ta a to czemu ???

> Przeciez twierdzisz,ze jestes ateista,a ci jak wiadomo istnienie Boga neguja.

Ale biblię w przeciwieństwie do ciebie znam doskonale ,,wierząca kobieto " ::))))

> Tym bardziej,nie bedziesz w stanie pojac Tajemnicy istnienia Jednego Boga,w
                            > trzech Osobach.

Nikt tego nie rozumie nawet idiota który to wam do łbów zaszczepił ::))))
              • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 20:52
                krytykantka07 napisała:

> Moja droga. Apokalipsa nie może przepowiadać zniszczenia świata w
                > którym zgodnie z religią chrześcijańską panowałaby miłość bliźniego.

Nie prawda Jezus wyrażnie powiedział że królestwo jego nie jest z tego świata ,
                zgodnie z tą wypowiedzią zły świat miał zniknąć !!

> To nieporozumienie. Język strachu w jakim jest napisana Apokalipsa
                > świadczyłby wtedy o tym, że religia Jezusa nie znalazła naśladowców,

To oznaczało tylko to ze spełnia się zapowiedz Boga o odbudowie nowej ziemi !!!

> a to byłoby przyznanie się do tego, że śmierć Jezusa była na próżno.

Dzięki śmierci Jezusa spełniła sie obietnica Boża co do odkupiciela i dało to
                nadzieje na obiecaną nową ziemię !!
                • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 20:59
                  Zaczynasz mnie martwić ;). Jaki zły świat miał zniknąć, skoro ludzie
                  głoszący dobrą nowinę zmieniliby świat bez rozlewu krwi? Odbudować
                  to trzeba było ludzkie serca. A nie tyle odbudować co zmienić. Tego
                  chciał Jezus. Dzięki śmierci Jezusa i Jego zmartwychwstaniu miała
                  nastąpić ta przemiana serc!.
                  • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:04
                    krytykantka07 napisała:

> Zaczynasz mnie martwić ;).

Przestań nie potrzebuje kuratora ::))

Jaki zły świat miał zniknąć, skoro ludzie
                    > głoszący dobrą nowinę zmieniliby świat bez rozlewu krwi?

No nie bardzo
                    Obj 20 ,8-9
                    I wyjdzie, by omamić narody z czterech narożników ziemi, Goga i Magoga, by ich
                    zgromadzić na bój, a liczba ich jak piasek morski. (9) Wyszli oni na
                    powierzchnię ziemi i otoczyli obóz świętych i miasto umiłowane; a zstąpił ogień
                    od Boga z nieba i pochłonął ich.

Odbudować
                    > to trzeba było ludzkie serca. A nie tyle odbudować co zmienić. Tego
                    > chciał Jezus. Dzięki śmierci Jezusa i Jego zmartwychwstaniu miała
                    > nastąpić ta przemiana serc!.

Dopiero pod panowaniem królestwa Bożego , nie wcześniej !!
                    • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:11
                      Lepiej nie czytaj takich bredni jak Apokalipsa tylko pomyśl ;). Pod
                      panowaniem religii miłości i pokoju byłoby królestwo Boże na ziemi.
                      No a jak nie rodziliby sie nowi wyznawcy, a wszyscy zostaliby
                      nawróceni na chrześcijaństwo - to królestwo Boże dawno by przyszło.
                      I co to miało wspólnego z apokalipsą?
                      • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:14
                        krytykantka07 napisała:

> Lepiej nie czytaj takich bredni jak Apokalipsa tylko pomyśl ;)

Ja przynajmniej wiem ze ją znam i mogę na jej temat się wypowiadać ::))

Pod
                        > panowaniem religii miłości i pokoju byłoby królestwo Boże na ziemi.
                        > No a jak nie rodziliby sie nowi wyznawcy, a wszyscy zostaliby
                        > nawróceni na chrześcijaństwo - to królestwo Boże dawno by przyszło.
                        > I co to miało wspólnego z apokalipsą?

Apokalipsa o tym wszystkim mówi , poczytaj zobaczysz !!!
                        • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:20
                          Apokalipsa nie może o tym mówić, bo to byłby znak, że wśród
                          wyznawców Jezusa sa ludzie, którzy nie rozumieją Jego nauki tylko
                          udają miłość bliźniego, a chodzi im o władzę nad bliźnimi.
                          • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:28
                            krytykantka07 napisała:

> Apokalipsa nie może o tym mówić, bo to byłby znak, że wśród
                            > wyznawców Jezusa sa ludzie, którzy nie rozumieją Jego nauki tylko
                            > udają miłość bliźniego, a chodzi im o władzę nad bliźnimi.

tak jak ty (nie rozumiesz) biblii) ::))))
                            • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:32
                              Tam nie ma nic do rozumienia. Trzeba tylko zgodnie z nauką Jezusa
                              żyć. Dekalog ze ST został zastąpiony 7 grzechami głównymi i ośmioma
                              błogosławieństwami ;). No i do tego bardzo dużo mówiące przypowieści
                              Jezusa...
                              • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:42
                                krytykantka07 napisała:

> Tam nie ma nic do rozumienia. Trzeba tylko zgodnie z nauką Jezusa
                                > żyć. Dekalog ze ST został zastąpiony 7 grzechami głównymi i ośmioma
                                > błogosławieństwami ;). No i do tego bardzo dużo mówiące przypowieści
                                > Jezusa...

Ta, w katolicyzmie ale nie w innych kościołach ::)))
          • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 20:48
            krytykantka07 napisała:

> Nie knajpa, a karczma ;). Ale ja wcale nie żartuję. Apokalipsa
            > przepowiadała upadek Rzymu i panowanie Żydów nad światem. Miała
            > powstać nowa Jerozolima. Apokalipsa zaprzeczałaby nauce Jezusa!

Apokalipsę napisał Jan , ukochany uczeń Jezusa , nic tam nie ma na temat tego że
            stary system żydowski ma wrócić !!
            • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 20:50
              A co tam jest? ;). Bo chyba mi nie powiesz, że chodziło o straszenie
              ludzi, którzy wszyscy jak jeden mąż kwalifikowali się do nieba.
              • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 20:54
                krytykantka07 napisała:

> A co tam jest? ;). Bo chyba mi nie powiesz, że chodziło o straszenie
                > ludzi, którzy wszyscy jak jeden mąż kwalifikowali się do nieba.

Nikt nikogo nie straszył!! ludzie ufający Jezusowi poznali Boże zamiary co do
                ziemi !!
                • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 20:56
                  Czy Ty się dobrze czujesz? Jakie Boże zamiary skoro wszyscy mieli
                  być prawdziwymi chrześcijanami i być dla siebie braćmi. Kogo wtedy
                  karałby Bóg? Apokalipsa była napisana wtedy jak ludzie się nawracali!
                  • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:01
                    krytykantka07 napisała:

> Czy Ty się dobrze czujesz?

Ja tak !!czego o tobie czytając twoje rewelacje nie mogę powiedzieć !!

Jakie Boże zamiary skoro wszyscy mieli
                    > być prawdziwymi chrześcijanami i być dla siebie braćmi. Kogo wtedy
                    > karałby Bóg? Apokalipsa była napisana wtedy jak ludzie się nawracali!

Gdzie wyczytałaś że wszyscy mieli być chrześcijanami ??!!
                    bo nawet Jezus w to nie wierzył !!
                    Mat 7,14
                    Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest
                    takich, którzy ją znajdują.
                    • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:07
                      Jezus to mówił przed swoim ukrzyżowaniem i zmartwychwstaniem. Wtedy
                      ludzie jeszcze nie wierzyli, że On zmartwychwstanie! Później wszyscy
                      mieli być chrzescijanami i tylko dlatego, że sami chcieli! Czyli tu
                      chodziło o postępowanie zgodnie z Jego nauką, a nie samo głoszenie
                      podczas gdy czyny zaprzeczały tej nauce! Chrzescijanie mieli albo
                      nawrócić innych albo zginąć za tę religię nie broniąc się przed
                      prześladowaniem! Innego sposobu nie było! Co do mnie, to ja sie
                      czuję bardzo dobrze i w moich postach nie ma żadnych rewelacji. To
                      mówił Jezus.
                      • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:12
                        krytykantka07 napisała:

> Jezus to mówił przed swoim ukrzyżowaniem i zmartwychwstaniem. Wtedy
                        > ludzie jeszcze nie wierzyli, że On zmartwychwstanie! Później wszyscy
                        > mieli być chrzescijanami i tylko dlatego, że sami chcieli! Czyli tu
                        > chodziło o postępowanie zgodnie z Jego nauką, a nie samo głoszenie
                        > podczas gdy czyny zaprzeczały tej nauce! Chrzescijanie mieli albo
                        > nawrócić innych albo zginąć za tę religię nie broniąc się przed
                        > prześladowaniem! Innego sposobu nie było! Co do mnie, to ja sie
                        > czuję bardzo dobrze i w moich postach nie ma żadnych rewelacji. To
                        > mówił Jezus.

Jezus nic takiego nie mówił on mówił o odstępstwie od jego nauk
                        Mat 7, 21-23
                        ) Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego,
                        lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. (22) Wielu powie Mi
                        w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie
                        wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą
                        Twego imienia? (23) Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie
                        wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!
                        • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:17
                          No i sam widzisz, że Ewangelie były pisane dla ludzi
                          nierozgarniętych ;).
                          • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:20
                            krytykantka07 napisała:

> No i sam widzisz, że Ewangelie były pisane dla ludzi
                            > nierozgarniętych ;).

Takich jak ja:((Zgadzam się!
                            • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:22
                              Co to za samokrytyka? Ja napisałam dlaczego dla nierozgarniętych. Bo
                              nie widzieli, że ewangeliści sami sobie zaprzeczają.
                              • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:29
                                krytykantka07 napisała:

> Co to za samokrytyka? Ja napisałam dlaczego dla nierozgarniętych. Bo
                                > nie widzieli, że ewangeliści sami sobie zaprzeczają.

Pokaż przykłady ???
                                • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:36
                                  Sam sobie podałeś powyżej. To był mój komentarz do Twojego cytatu z
                                  ewangelii Mateusza ;)
                              • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:30
                                krytykantka07 napisała:

> Co to za samokrytyka?

Wolno mi ,siebie:)
                                • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:37
                                  Lepiej się naucz afirmacji własnej osoby ;). Wtedy wszystko jest
                                  łatwiejsze ;)
                                  • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:40
                                    krytykantka07 napisała:

> Lepiej się naucz afirmacji własnej osoby ;). Wtedy wszystko jest
                                    > łatwiejsze ;)

Nie potrafię ..sama:((
                                    A poza tym należy pokochać swoje ..wady,też.
                                    A przede wszystkim wady ..Innych :)
                                    • sigma.33 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 10.07.08, 12:50
                                      caroli_ne_86 napisała:

>
                                      > > Lepiej się naucz afirmacji własnej osoby ;). Wtedy wszystko jest
                                      > > łatwiejsze ;)
                                      >

> A poza tym należy pokochać swoje ..wady,też.
                                      > A przede wszystkim wady ..Innych :)

Bardzo made slowa Carolinko
                                      Bo nie jest zadna sztuka pokochac w drugim czlowieku jego zalety ale wlasnie
                                      wady.Tylko nie kazdy to potrafi
                                      Ty napewno tak Jestes mila madra osoba ,bezkonfliktowa ale widac ze tacy ludzie
                                      przeszkadzaja innym i to tym po ktorych bym sie tego dotad nie spodziewala .A
                                      tyle pisza o milosci do blizniego
                                      Wszystko puste deklaracje .A moze Oni rozumieja ta milosc wlasnie tak?? przez
                                      ocenianie innych, wystawianie o nich opinii ,pouczanie zalecanie psychoterapii???
                                      Tak to wyglada
                                      Mysle ze Apokalipsa juz dawno sie zaczela Caroline - ludzie ja zaczeli a kiedy
                                      bedzie koniec??
                                      Przesylam pozdrowienia

• caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 10.07.08, 16:26

> tyle pisza o milosci do blizniego
                                        > Wszystko puste deklaracje .A moze Oni rozumieja ta milosc wlasnie tak?? przez
                                        > ocenianie innych, wystawianie o nich opinii ,pouczanie zalecanie psychoterapii
                                        > ??? Tak to wyglada

euphoria86.wrzuta.pl/audio/2SKcdAXoUt/lidia_jazgar_slowa_zaklecia
                                        Pozdrawiam
                                  • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:44
                                    krytykantka07 napisała:

> Lepiej się naucz afirmacji własnej osoby ;). Wtedy wszystko jest
                                    > łatwiejsze ;)

Nie pij już dziś ,OK ???
                                    • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 22:29
                                      Nie piję przy kompie, bo nie mogłabym pisać ;). Co do afirmacji to
                                      ja nie żartuję. Jesli ktoś ma niskie poczucie własnej wartości to
                                      powinien się tego nauczyć i podkreślać swoje zalety, a nie martwić
                                      się wadami. W końcu to sposób interpretacji zdarzeń powoduje
                                      stresy ;). A każdy jest wspaniałym dziełem Boga. W to nie może
                                      wątpić.
                                      • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 22:34
                                        krytykantka07 napisała:

> Nie piję przy kompie, bo nie mogłabym pisać ;). Co do afirmacji to
                                        > ja nie żartuję. Jesli ktoś ma niskie poczucie własnej wartości to
                                        > powinien się tego nauczyć i podkreślać swoje zalety, a nie martwić
                                        > się wadami. W końcu to sposób interpretacji zdarzeń powoduje
                                        > stresy ;). A każdy jest wspaniałym dziełem Boga. W to nie może
                                        > wątpić.

pl.youtube.com/watch?v=_Sb46VD5CmA
                                      • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 22:37
                                        krytykantka07 napisała:

> Nie piję przy kompie, bo nie mogłabym pisać ;). Co do afirmacji to
                                        > ja nie żartuję. Jesli ktoś ma niskie poczucie własnej wartości to
                                        > powinien się tego nauczyć i podkreślać swoje zalety, a nie martwić
                                        > się wadami. W końcu to sposób interpretacji zdarzeń powoduje
                                        > stresy ;). A każdy jest wspaniałym dziełem Boga. W to nie może
                                        > wątpić.

Jak dłużej pobede na tym forum to dowiem się wszystkiego o sobie .
                                        Wiem już sporo ale to napewno jeszcze nie wszystko...
                                        podziwiam Was ..
                                        Pieknych snów ,dobranoc
                                        pl.youtube.com/watch?v=pZMrMTO8Lbo
                                        • pablo.war Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 10.07.08, 11:30
                                          caroli_ne_86 napisała:

>
                                          > Jak dłużej pobede na tym forum to dowiem się wszystkiego o sobie .

Ty sobie nie zawracaj glowy kims kto popisal troche na forum psychologicznym i
                                          uwaza ,ze nabyl prawa do wystawiania forumowiczom diagnozy o ich stanie
                                          psychicznym .Pelno takich chodzi po rym świecie:)
                                          To jedna z tych co to tak bardzo kochaja blizniego i Jezusa A w rzeczywistosci
                                          przemawia przez ta babe zarozumialstwo i pycha

poz
                                          • caroli_ne_86 Powiedz ludziom, że KOCHAM ICH... 10.07.08, 16:24
                                            Pewnej nocy łzy z oczu mych
                                            otarł dłonią swą Jezus
                                            i powiedział mi nie martw się
                                            Jam przy boku jest twym.(..)
                                            ruffian37.wrzuta.pl/audio/opL94X4zTF/edyta_geppert_-_zamiast
                                          • krytykantka07 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 10.07.08, 18:17
                                            Gdybym jeszcze wiedziała, w którym momencie postawiłam Karolinie
                                            diagnozę. Ona sama zaczęła sie dołować, na co ja jej odpowiedziałam,
                                            że tak jak wszyscy jest wspaniałym podarunkiem Boga dla świata. I w
                                            to nie może wątpić. Czy moja odpowiedź była dla niej obraźliwa? Co
                                            do forum psychologicznego. Tam napisałam może 3 posty, a pisałam
                                            wcześniej na Dilbertozie i na forum Proces rekrutacyjny. W którym
                                            miejscu przemawia przeze mnie zarozumialstwo i pycha w odpowiedzi do
                                            Karoliny niestety nie wiem, ale może mnie oświecisz? Doradziłam jej
                                            tylko afirmację swojej osoby.
                                            • pablo.war Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 14:05
                                              krytykantka07 napisała:

> Gdybym jeszcze wiedziała, w którym momencie postawiłam Karolinie
                                              > diagnozę. Ona sama zaczęła sie dołować, na co ja jej odpowiedziałam,

Ty sobie zarty stroisz??Wciaz pouczasz innych a moze bys tak pomyslala raz o sobie i zadbala o swoja psyche??
                                              Karolina ma prawo pisac co jej sie podoba bo w przeciwienstwie do Ciebie nie pisze o kim tylko o sobie .
                                              I najwyrazniej jej to odpowiada a tobie nic do tego
                                              Twoje dobre rady zachowaj dla siebie ,Ona ich jak widac nie potrzebuje bo z tego co pisze to madra dziewczyna i pewnie ma w nosie takich 'psychologow' forumowych .Gdyby sie tym przejmowala i brala sobie to do glowy te wasze obledne rozmyslania na jej temat to by juz nie pisala na tym forum .

• krytykantka07 pozwolisz, że tego nie skomentuję (n/t) 12.07.08, 19:41
                                                • pablo.war Re: pozwolisz, że tego nie skomentuję (n/t) 16.07.08, 11:11
                                                  Pozwolisz ,ze ja skomentuje .A kog to niby Karolina miala karcić?/Mnie?A cos ci
                                                  sie nie pomylilo??Karcic to ty mozesz swoje dzieci jak kiedys w zyciu twoj bog
                                                  cie nimi obdarzy i jak one sobie na to pozwola!!
                                                  Nie dosc ,ze od rana do nocy glosisz swoja religie ktora nie ma nic wspolnego z
                                                  Twoja z mloscia do blizniego to jeszcze nadal kpisz sobie z Karoliny piszac ,ze
                                                  Ona nie wie co chce napisac Robisz z niej durnia!!
                                                  To chyba jedyna osoba ktora tak ci poblaza i odnosi sie z kultura do Ciebie
                                                  mimo Twojego jadu
                                                  Wciaz ja kopiesz tylko dlatego ,ze wiesz manipulantko perfidna ,wiesz ze ona ci
                                                  nie odpowie w Twoim stylu Dlatego tak sobie pozwalasz Inni pokazuja ci gdzie
                                                  Twoje miejsce wiec nie masz za wiele do powiedzenia Uczepilas sie wlasnie Jej i
                                                  gryzie Cie w oczy ,ze wytknalem Ci Twoje oblakanie
                                                  Glosisz manipunatko ,ze kochasz boga i blizniego???Ty nawet nie wiesz co to
                                                  milosc .Chyba nigdy jej nie zaznalas!
                                                  • krytykantka07 Re: pozwolisz, że tego nie skomentuję (n/t) 16.07.08, 18:31
                                                    Chyba nie spodziewasz się mojej odpowiedzi. I słusznie. Bo tego nie
                                                    zamierzam komentować. Karolina sama musi zdecydować, czy chce aby
                                                    ktoś sie między nas wtrącał, czy nie. Jeśli Karolina miała jakieś
                                                    wątpliwości co do moich intencji mogła sama zapytać, bo jej bym
                                                    odpowiedziała. Tobie nie muszę. Wiesz jacy ludzie są najgorsi? Tacy,
                                                    którzy wmawiają innym poczucie krzywdy i wtedy dopiero nimi
                                                    manipulują.
                                              • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 12.07.08, 22:03
                                                pablo.war napisał:

>
                                                > > Gdybym jeszcze wiedziała, w którym momencie postawiłam Karolinie
                                                > > diagnozę. Ona sama zaczęła sie dołować, na co ja jej odpowiedziałam,
                                                >
                                                > Ty sobie zarty stroisz??Wciaz pouczasz innych a moze bys tak pomyslala raz o so
                                                > bie i zadbala o swoja psyche??
                                                > Karolina ma prawo pisac co jej sie podoba bo w przeciwienstwie do Ciebie nie
                                                pisze o kim tylko o sobie .

Pablo ..dziękuję za 'obronę' ale nie wiem doprawdy dlaczego to robisz- nic
                                                złego sie nie dzieje ,uwierz mi:)
                                                Podchodzisz zbyt ..emocjonalnie - bardzo Cie proszę nie rób tego więcej.
                                                Pozdrawiam
                                                www.youtube.com/watch?v=m6-EnPceFaQ&feature=related
                                                • krytykantka07 brak reakcji to też reakcja 12.07.08, 22:47
                                                  Kolega sobie w ten sposób wytłumaczył Twój brak reakcji na swój
                                                  post.

" Powiedz ludziom, że kocham ich
                                                  Pewnej nocy łzy z oczu mych
                                                  otarł dłonią swą Jezus
                                                  i powiedział mi nie martw się
                                                  Jam przy boku jest twym.(..)"

Ponieważ go nie skarciłaś, po tym jak wytłumaczył po swojemu to, co
                                                  ja napisałam do Ciebie, uznał, że dałaś mu prawo do wtrącania sie w
                                                  Twoim imieniu do dyskusji. Czasami dobrze jest wiedzieć, co chce sie
                                                  napisać, bo słowa można na własny sposób interpretować...A co
                                                  dopiero brak słów. Brak reakcji to też reakcja - przyzwalająca.
                                                  Dopóki nie rozumie się siebie i własnych motywów - nie zrozumie się
                                                  innych ludzi, a co dopiero Jezusa, który mówił jak pytia .
                                                  • caroli_ne_86 Re: brak reakcji to też reakcja 12.07.08, 23:27
                                                    przez skórę czuje smutek jakiś, a może kraczę jeno, i wcale tego smutku nie ma,
                                                    tylko ja jakiś jestem dziwna...ech.
                                                    I deszcz ... :)
                                                    milej nocki dobranoc:)

www.youtube.com/watch?v=ISSTz1xxdRw&feature=related
                                                • pablo.war Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 16.07.08, 11:15
                                                  Karolia ,wybacz ale to jest forum otwarte - dla wszystkich
                                                  I czy to bedziesz Ty czy inna osoba spokojna ,kulturala a taka krytykantka
                                                  bedzie sobie wylewala na nia pomyje zawsze bedzie reakcja z mojej strony czy to
                                                  sie komus podoba czy nie .
                                                  Pozdr!!!!
                                                  • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 16.07.08, 22:29
                                                    pablo.war napisał:

> Karolia ,wybacz ale to jest forum otwarte - dla wszystkich

Tak. Forum i ...opisywanie ,diagnozowanie mojej osoby ..cóż jeśli jest to jedyna forma aktywności i przyjemności bywania na forum proszę bardzo ...nie mam na to wpływu ...jak zauważyłam..:((((

Załuję ,że nie mogę zrobić NIC ...:(
                                                    Kolejna myśl bez mocy ...sprawczej..:(
                                                    Pozdrawiam
                                                  • pablo.war Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 29.07.08, 14:50
                                                    Przykro mi ,ze Cię zasmuciłem Caroline Kogo jak kogo ale Ciebie nie powinienem
                                                    .Jesteś wyjątkową osobą
                                                    Pozdrawiam i przepraszam.
                                                  • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 01.08.08, 23:08
                                                    pablo.war napisał:

> Przykro mi ,ze Cię zasmuciłem Caroline Kogo jak kogo ale Ciebie nie powinienem
                                                    > .Jesteś wyjątkową osobą
                                                    > Pozdrawiam i przepraszam.

Pablo...przestań- nigdy nie gniewam się na ..Nikogo:)
                                                    Miłego ..weekendu:)
                                                    pl.youtube.com/watch?v=KfjU8lWqnLk&feature=related
                            • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:26
                              Pamiętacie II wojnę światową i ..czterech jeźdźców apokalipsy??
                              Biały konik- zaraza,czarny - głód, czerwony - mord(wojna) i biały- śmierć:((
                              Do proroctwa św. Jana nawiązywało wielu naszych pisarzy ot na przykład Z.
                              Krasiński w "Nie- boskej komedie" którą ..uwielbiam:)
                              Zygmunt Krasiński, tworząc „Nie- boską komedie’.
                              • caroli_ne_86 Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:28
                                uciekło mi ,chciałam napisać ,że Nie- boska ’to była przestroga
                          • kolter_hugh Re:ta knajpa "Rzym" się nazywa n/t 09.07.08, 21:27
                            krytykantka07 napisała:

> No i sam widzisz, że Ewangelie były pisane dla ludzi
                            > nierozgarniętych ;).

Nie , dla ludzi o szczerych sercach !!
    • ja.7 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 15:17
      objawienie konca konczace zapis biblijny.byl poczatek-akt stworzenia-
      musi byc i koniec: co czlowiek uczynil z aktem stworzenia?swoim
      aktem stworzenia?ma na to cale swoje zycie i zycie tych,ktorych
      spotkal na swojej drodze.Apokalipsę wielu przeżyło już w swoim bycie
      tu na Ziemi.a kto nie przeżył ten się pyta.
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 15:22
        ja.7 napisała:

.Apokalipsę wielu przeżyło już w swoim bycie
        > tu na Ziemi.a kto nie przeżył ten się pyta.

To znaczy ,ze ja nie ..przeżyłam:)
        Chciałam usłyszeć Wasze zdanie ..jak sobie to wyobrażacie.
        Może troszeczkę ..fantazji?,czemu nie?:)
        Tym czasem ..znikam ;)
        Miłego popołudnia:)
        www.youtube.com/watch?v=IgUXmiQFHN4&feature=related
        • ja.7 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 16:06
          caroli_ne_86 napisała:

> To znaczy ,ze ja nie ..przeżyłam:)

raduję się z tego faktu wraz z tobą :)
    • ja.28 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 17:09
      Jestem niewierzacBibli nie znam ale slyszalam ,ze oprocz apokalispy Jan uwazanej
      za najwazniejsza sa jeszcze inne apokalipsy w Biblii
    • piwi77 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 18:30
      Przepowiednia, w której należy domyślać sie o co chodzi, jest
      zarówno bezsensu, jak i bez ryzyka. Cokolwiek się wydarzy, będzie
      można do niej dopasować i wyjdzie, że przepowiednia się sprawdziła.
      • krytykantka07 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 18:34
        Ona już dawno się sprawdziła, bo Rzym upadł, tylko że nie powstała
        Jerozolima. Za to Żydzi zapanowali nad całym światem tak jak chciał
        Paweł z Tarsu.
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 20:39
        piwi77 napisał:

> Przepowiednia, w której należy domyślać sie o co chodzi, jest
        > zarówno bezsensu, jak i bez ryzyka. Cokolwiek się wydarzy, będzie
        > można do niej dopasować i wyjdzie, że przepowiednia się sprawdziła.

Ale ja pytałam jak sobie to wyobrażacie Myślałam ,ze zalejecie mnie Niagarą
        apokalitycznych ..wizji:)
        Pofantazjujecie troszeczkę i udacie się w podróż czasolotem do tamtego
        ...czasu a tu nic ....:(((((((((((((
        pl.youtube.com/watch?v=1YmQ7duGxSw
      • aga-1964 Re: Apokalipsa. 30.07.08, 14:47
        piwi77 napisał:

> Przepowiednia, w której należy domyślać sie o co chodzi, jest
        > zarówno bezsensu, jak i bez ryzyka. Cokolwiek się wydarzy, będzie
        > można do niej dopasować i wyjdzie, że przepowiednia się sprawdziła.

Zgadzam sie Takich przepowiedni mieliśmy już multum Pozdro.
    • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 20:39
      Co z tą ..Apokalipsą??Któs odwołał może na najbliższe ..100 lat??
      Jeśli tak to chyba nie ma sensu się nią ..zajmować:(((
      pl.youtube.com/watch?v=RN3RNcIFths&feature=related
      • krytykantka07 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 20:51
        Apokalipsa już dawno się sprawdziła. Nie ma sensu przydawać jej
        znaczenia.
        • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 20:54
          krytykantka07 napisała:

> Apokalipsa już dawno się sprawdziła. Nie ma sensu przydawać jej
          > znaczenia.
          No tak ....
          Ale ja chciałam ..ech ..nie ważne już..
          pl.youtube.com/watch?v=ntm1YfehK7U&feature=related
    • prokasia75 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 22:33
      Myślę, że ta biblijna apokalipsa łączy w sobie to, o czym piszesz. Koniec świata
      na pewno zawiera w sobie czynnik ludzki. "A ponieważ wzmoże się nieprawość,
      oziębnie miłość wielu" Mt.24,12 Kosmos, który jest częścią naszego świata, też
      moim zdaniem będzie "w tym celu" wykorzystany.

> A Ziemia będzie jeszcze trwać wieki całe albo jeszcze dłużej:)
      > [[Koh 1:4 Pokolenie przychodzi i pokolenie odchodzi, a ziemia trwa
      > po wszystkie czasy]]

Po wszystkie czasy....czyli po kres tego wszystkiego, gdzie posługujemy się
      czasem. Do wieczności. Potem będzie nowe niebo i nowa ziemia, jak mówi Ap.21,1
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 09.07.08, 22:42
        Dziękuję Prokasiu:)
        Idę już do łóżeczka ,kurki już dawno śpią na grzędach!
        Snów pieknych dobranoc:)
        www.youtube.com/watch?v=e2Ma4BvMUwU&feature=related
    • pablo.war Re: Apokalipsa. 10.07.08, 11:17
      Przyjdzie jakiś kataklizm , zmiecie nas z powierzni ziemi i tyle .
    • grzehuu Re: Apokalipsa. 11.07.08, 22:09
      a ja się zgodzę z autorem wątku , bo w sumie na logikę biorąc jaki był by sens
      niszczenia dorobku cywilizacji ludzkiej, która kształtowała się te kilkanaście
      dobrych wieków ?? A ja jestem ciekawy czy gdyby wysłano kolonie na inne światy
      to tamtych też dosięgnie apokalipsa ?? A co jeśli, któregoś dnia okaże się że te
      wszystkie mądrości biblijne, idealne piramidy itp - to działanie wyłącznie obcej
      cywilizacji.
      • opornik4 Re: Apokalipsa. 12.07.08, 04:09
        grzehuu napisał:
        > a ja się zgodzę z autorem wątku , bo w sumie na logikę biorąc jaki był by sens
        > niszczenia dorobku cywilizacji ludzkiej, która kształtowała się te kilkanaście
        > dobrych wieków ?

Nie wiem,jaki bylby sens? Niemniej mamy przeslanki,ze przed nasza, upadlo juz
        kilka znacznie lepiej rozwinietych cywilizacji.
        • grzehuu Re: Apokalipsa. 12.07.08, 10:52
          > Nie wiem,jaki bylby sens? Niemniej mamy przeslanki,ze przed nasza, upadlo juz
          > kilka znacznie lepiej rozwinietych cywilizacji.

mówisz o dinozaurach? :D
          uważam że to człowiek spowoduje nieodwracalne szkody na kuli ziemskiej i w końcu
          sama ziemia się zemści, powodując chociażby zmianę klimatu
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 03.08.08, 11:48
        grzehuu napisał:

> a ja się zgodzę z autorem wątku , bo w sumie na logikę biorąc jaki był by sens
        > niszczenia dorobku cywilizacji ludzkiej, która kształtowała się te kilkanaście
        > dobrych wieków ??

Wiesz tak sobie myśle o tym Słońcu ,ze może zgaśnie??
        Za ileś tam miliardów lat prawie wyczerpie wodór i w jego wnetrzu zacznie tworzyć się jadro wypełnione helem , które będzie się kurczyc i ..rozgrzewać:)
        "Wiatr słoneczny" znów (jak w dzieciństwie gwiazdy) stanie się burzliwy, mooooocny, co z kolei zabije życie na Ziemi.
        A jądro będzie miało taką temperaturę ,ze ogrzeje całą otoczkę no i ona zacznie sie rozszerzać. Pochłonie po kolei wszystkie planety - Słońce zmieni się w czerwonego olbrzyma. To będzie koniec planety Ziemia:) Potem powoli otoczka zacznie się kurczyć jednocześnie stale będzie rosnąć temperatura wnętrza, aż wreszcie stanie się białym karłem. Co dalej?
        • jerz-ykk Re: Apokalipsa. 16.01.09, 14:21
          Carolka .Sa najrozniejsze hipotezy na temat potopu, prawdy i tak nie
          poznamy.Podobną do ten Biblijnej maja tez Indianie.
          Teraz w tych czasach to wystarczy ,ze jakis wariat wciśnie nie ten guzik co
          powinien i pojdziemy wszyscy do bozi albo do diabla.Poz
          • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 16.01.09, 18:31
            Wiem ,wiem czytałam ,to dot.Apaczów ,nawet gdzies o tym pisałam:)
            Przestań ,nikt nie naciśnie żadnego guziczka:)
            Pozdr:))
    • jezus.pl Re: Apokalipsa. 12.07.08, 15:04
      Intensywna praca nad rozwojem duchowym i wielki własny wysiłek mogą
      przynieś efekty. Dlatego nie zwlekaj, bo to nie jest zabawa, to
      walka o własne przetrwanie.
      Stwórca już nie chce zabiegać o ludzkie leniwe twory. Praca nad sobą
      może przynieś pożądane efekty. Dlatego odrzuć materię, a weź się za
      rozwój duchowy.
      Czytanie Przesłania Miłości Jezusa Chrystusa, Przesłania Prawdy
      Tyary najlepszymi wskazówkami co trzeba robić, aby podążać drogą do
      Światła, są to ostatnie chwile, aby można jeszcze się uratować i
      służyć prawdziwie Stwórcy.
      Dzisiaj nie ma innej drogi do ratunku. Kto chce wybrać wygodną drogę
      bez pracy, to tylko droga w dół, na zatracenie. Czy tego ludzki
      tworze chcesz?
      Służba Światłu to zaszczyt, ale i wielkie wyzwanie związane z
      intensywną pracą.
      Tylko to daje rozwój duchowy i potrzebne umiejętności.
      Aurelia się starała i drogą do Światła podążała, ale ostatnie
      działania Jej są nie wystarczające. W tych czasach trzeba podejmować
      konkretne decyzje, bo inaczej jest to tkwienie w starym, czyli droga
      wstecz, a nie na Światłe wyżyny. Teraz tylko intensywna praca ducha
      wzbogaca.
      Ludzki duchu teraz trzeba galopować, aby zdążyć wsiąść do
      odjeżdżającego expresu, bo inaczej się zostanie i odpadnie. Dlatego
      nie zwlekaj!

Armagedon juz blisko ale tylko dla tych co orzucili Boga od siebie
      Tylko pracuj nad sobą i niech tak się stanie.
      • grzehuu Re: Apokalipsa. 12.07.08, 16:09
        > Stwórca już nie chce zabiegać o ludzkie leniwe twory.

To po co w takim razie tworzył ludzi? Jak już tworzył to mógł być bardziej dokładny.

> Czytanie Przesłania Miłości Jezusa Chrystusa, Przesłania Prawdy
        > Tyary najlepszymi wskazówkami co trzeba robić, aby podążać drogą do
        > Światła, są to ostatnie chwile, aby można jeszcze się uratować i
        > służyć prawdziwie Stwórcy.

Masz lekko spaczony tok myślenia ;]

> Aurelia się starała i drogą do Światła podążała, ale ostatnie
        > działania Jej są nie wystarczające.

a kto to ta Aurelia ?? Jakaś przywódczyni twojej sekty?

> Armagedon juz blisko ale tylko dla tych co orzucili Boga od siebie
        > Tylko pracuj nad sobą i niech tak się stanie.

Ohhh... ile razy już to słyszeliśmy :]

PS> Jesteś dobrym przykładem totalnie wypranego mózgu ;]
        Amen
        • xxx-yy Re: Apokalipsa. 12.07.08, 16:27
          Zgadzam sie z autorka watku Wlasciwie to Apokalipsa już się zaczlela od
          Hiroszimy i kroczy sobie powoli.
          • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 12.07.08, 17:02
            xxx-yy napisał:

> Zgadzam sie z autorka watku Wlasciwie to Apokalipsa już się zaczlela od
            > Hiroszimy i kroczy sobie powoli

Apokalipsa to zagłada tego świata przez boga , nic to nie ma wspólnego z
            dziełem rąk ludzkich !!
            • aga-43 Re: Apokalipsa. 12.07.08, 17:04
              kolter_hugh napisał:

> xxx-yy napisał:
              >
              > > Zgadzam sie z autorka watku Wlasciwie to Apokalipsa już się zaczlela od
              > > Hiroszimy i kroczy sobie powoli
              >
              > Apokalipsa to zagłada tego świata przez boga , nic to nie ma wspólnego z
              > dziełem rąk ludzkich !!

Czy Ty zawsze musisz sie sprzeciwiac wszystkiemu jak ktos tylko Carolinie
              przyzna racje?/Co za typek z ciebie !!;)
              • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 12.07.08, 17:13
                aga-43 napisała:
                > Czy Ty zawsze musisz sie sprzeciwiac wszystkiemu jak ktos tylko Carolinie
                > przyzna racje?/Co za typek z ciebie !!;

Nieeeee , po prostu apokalipsa to nazwa księgo z NT a ona właśnie o tym mówi ::(((
                • aga-43 Re: Apokalipsa. 16.07.08, 13:25
                  kolter_hugh napisał:

> aga-43 napisała:
                  > > Czy Ty zawsze musisz sie sprzeciwiac wszystkiemu jak ktos tylko Carolinie
                  > > przyzna racje?/Co za typek z ciebie !!;
                  >
                  > Nieeeee , po prostu apokalipsa to nazwa księgo z NT a ona właśnie o tym mówi ::
                  > (((
                  Co tak drzesz tą paszczę ,ostatnio???:)Stary koniu!!
                  • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 16.07.08, 21:00
                    aga-43 napisała:
                    > Co tak drzesz tą paszczę ,ostatnio???:)Stary koniu!!

::((((
          • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 02.08.08, 13:08
            xxx-yy napisał:

> Zgadzam sie z autorka watku

Chyba pierwszy raz ktoś się ze mną ..zgodził:)Pozdrawiam:)
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 12.07.08, 20:36
        Jezusie.pl
        Nie chcę wsiadać do pędzącego ..pociągu.
        Ech ..już mi się nie chce ..'pracować' jak czytam ..to i tamto:((((((
        Pozdrawiam
        pl.youtube.com/watch?v=NNre5neZ6QI
      • kaprys9 Re: Apokalipsa. 15.07.08, 15:00
        jezus.pl napisał:

>
        > Armagedon juz blisko ale tylko dla tych co orzucili Boga od siebie

To znaczy ze 99% ludzi pozostanie na Ziemi.

Blisko tzn kiedy??
    • aga-43 Re: Apokalipsa. 12.07.08, 17:12
      Carolinko-Czy nie przeraza Cię ta wizja Końca Czasów ???
      Może już czas iść do jaskiń ?
      Trzeba zgromadzić zapałki, świeczki i konserwy...
      • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 12.07.08, 17:14
        aga-43 napisała:

> Carolinko-Czy nie przeraza Cię ta wizja Końca Czasów ???
        > Może już czas iść do jaskiń ?
        > Trzeba zgromadzić zapałki, świeczki i konserwy...

Koniec świata to w języku biblii nie koniec ludzi ,ale kiepskich rządów ludzkich
        ,więc od tego momentu ludzkość zacznie się dopiero rozwijać ::)))
        • ewajanson-on-line Re: Apokalipsa. 12.07.08, 17:17
          Do jaskiń się nie da, bo góry też runą. To po co nam zapałki? Chyba do tych
          egipskich ciemności??? Konserw ani wody też za duzo zabrać ze sobą nie można,
          zwłaszcza ze wody pitnej i żywności będzie juz brakować.
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 12.07.08, 20:40
        aga-43 napisała:

> Carolinko-Czy nie przeraza Cię ta wizja Końca Czasów ???

Nie przeraża mnie ..częściej boję się ..niektórych Ludzi:((((((

Pozdrawiam
        pl.youtube.com/watch?v=NNre5neZ6QI
    • irmilkaa Re: Apokalipsa. 19.07.08, 17:26
      Wiadomo ,ze wedlug Bibli nastapi koniec świata Nie wiem dlaczego wogole pytasz o
      tak proste sprawy
      • krytykantka07 Re: Apokalipsa. 19.07.08, 17:33
        Wg biblii to nastąpi koniec Rzymu i pogaństwa i wszyscy będą braćmi
        oraz pójdą do nieba.
      • aga-1964 Re: Apokalipsa. 19.07.08, 18:47
        irmilkaa napisała:

> Wiadomo ,ze wedlug Bibli nastapi koniec świata Nie wiem dlaczego wogole pytasz
        > o
        > tak proste sprawy
        rownie dobrze mozna Ciebie zapytac po co wchodzisz i pytasz o tak blache sprawy
        jak malzenstwo??
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 20.07.08, 18:31
        irmilkaa napisała:

> Wiadomo ,ze wedlug Bibli nastapi koniec świata Nie wiem dlaczego wogole pytasz
        > tak proste sprawy

Droga Irmilko:)
        Nie jest to dla mnie proste i oczywiste dlatego pytam:)
        pl.youtube.com/watch?v=lRcQZ2tnWeg&feature=related
    • pytanie-o Re: Apokalipsa. 25.07.08, 08:58
      dkm1967.w.interia.pl/
    • marta.r.8.5 Re: Apokalipsa. 25.07.08, 10:03
      Taki jak jest opisany w Biblii
      • pytanie-o Re: Apokalipsa. 25.07.08, 13:53
        marta.r.8.5 napisała:

> Taki jak jest opisany w Biblii

To juz ich kilka chyba przezylas?
        • krytykantka07 Re: Apokalipsa. 25.07.08, 13:56
          To jakiś dowcip. Kogo miałby karać Bóg, gdyby wszyscy byli
          wyznawcami Jezusa? Na ziemi panowałaby miłość bliźniego, żyłoby się
          jak w niebie, a po śmierci wszyscy szliby do nieba. Co zatem
          opisywał Jan i dlaczego?
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 28.07.08, 13:22
        marta.r.8.5 napisała:

> Taki jak jest opisany w Biblii

Wbrew opinii większości myślę ,że przepowiednie to spreparowane i dostosowane do potrzeb ogółu uogólnienia które można wielorako tłumaczyć.
        O przebiegunowaniu Ziemi też coś czytałam. Ale dlaczego od razu ma to nastapić dokładnie w 2012 roku?
        Wiadomo, że w chwili obecnej fizyczny biegun północny Ziemi nie pokrywa się z biegunem pólnocnym magnetycznym. Przemieszczanie się biegunów trwa już od setek lat, a zapowiadane przebiegunowanie ma polegać na zamianie bieguna północnego z południowym. Ale czy możliwe jest przebiegunowanie od tak sobie i to w krótkim czasie? Nie znam się na tym :)
    • panismok Re: Apokalipsa. 25.07.08, 16:14
      Witaj,
      nie będę się wgłębiać w szczegóły, chcę tylko zauważyć pewien logiczny zgrzyt. Występuje on zawsze, gdy mamy do czynienia z przepowiednią przyszłości i jednocześnie z pojęciem wolnej woli. Jeśli Apokalipsa została przewidziana jako "koniec złego świata" - co się stanie, jeśli człowiek zbuduje dobry świat? Teoretycznie, dzięki wolnej woli, (a wg niektórych również dzięki sumieniu, łasce itp) ma taką możliwość.
      I co wtedy? Kogo karać? Kogo i po co sądzić?

Podobny dylemat przewija się w Diunie, której bohaterowie, obdarzeni mocą widzenia przyszłości, usiłują skierować ją w odpowiednią stronę...a czasem nie wiadomo, co może zawrócić ludzkość ze ślepej uliczki.

Podobny problem ma osoba korzystająca z usług wróżki. Czy jest ona w stanie zapobiec "przewidzianym" zdarzeniom, jeśli się o nich dowie?

Cóż, albo trzeba poddać w wątpliwość wolna wolę, albo nieuchronność Apokalipsy.
      Tertium non datur.
      • ariel4ever Re: Apokalipsa. 27.07.08, 15:48
        panismok napisała:

> Jeśli Apokalipsa została przewidziana jako "koni
        > ec złego świata" - co się stanie, jeśli człowiek zbuduje dobry
        świat?
        > I co wtedy? Kogo karać? Kogo i po co sądzić?

wielu ludzie laczy apokalipse- ksiege objawienia z zaglada ziemi,
        trwoga i nieszczesciem. samo slowo apokalipsa nabralo z czasem
        negatywnego posmaku. a to nic innego jak "odkrycie", "odsloniecie"
        zwroc uwage co jest napisane na poczatku objawienia:

"3 Szczęśliwy ten, kto czyta na głos, oraz ci, którzy słuchają słów
        tego proroctwa i zachowują, co w nim napisano; bo wyznaczony czas
        jest bliski. " (obj.1:3)

- ten ktory czyta jest nazwany szczesliwym, poniewaz ma nadzieje.
        ksiega objawienia jest proroctwem dotyczacym przyszlych wydarzen.
        proroctwo to "naprzod spisana historia" tzn. ze nie istnieje
        mozliwosc zmiany biegu przyszlych wydarzen, tak jak jest niemozliwa
        zmiana przeszlosci. to o czym ty myslisz to prawdopodobnie
        przepowiednia (podalas przyklad wrozki) ?
        przepowiednia jest czyms innym jak proroctwo. proroctwa pochodza od
        boga, a tylko on ma moc absolutnej kontroli przyszlosci. ja moge
        np. "przepowiedziec" mojemu dziecku: jak nie bedziesz sie uczyc -
        nie zdasz matury. w tym wypadku ma jeszcze szanse wplynac na zmiane
        wydarzen. :o)

jest taki tekst, ktory bardzo dobrze to oddaje (sofoniasza 2:2,3)

"2 pierwej nim zostaniecie odrzuceni
        jak plewa, co wnet ulatuje*;
        zanim przyjdzie na was zapalczywość gniewu Pańskiego,
        zanim przyjdzie na was dzień gniewu Pańskiego.
        3 Szukajcie Pana, wszyscy pokorni ziemi,
        którzy pełnicie Jego nakazy;
        szukajcie sprawiedliwości, szukajcie pokory,
        może się ukryjecie w dzień gniewu Pańskiego."

inny przeklad podaje:"(...) zapewne bedziecie mogli byc ukryci..."
        lub: "(...) prawdopodobnie bedziecie ukryci.." , "(...) abyscie
        zdolali sie ukryc.."

na podstawie tego przykladu widzimy, ze to "prawdopodobienstwo"
        bycia uratowanym zalezy od nas samych. u boga to pewnik on ZAWSZE
        dotrzymuje slowa.

> Podobny dylemat przewija się w Diunie

w przeciwienstwie do tego, w biblii znajdziesz dokladne wskazowki -
        nie jak "uratowac" swiat tylko co robic aby byc uratowanym. ludzkosc
        nawet przy najlepszych wysilkach i mocnych staraniach nie jest w
        stanie stworzyc "dobrego" swiata, ludzie sa zli, grzeszni - czyli
        niedoskonali i tym samym nie moga stworzyc czegos doskonalego. to
        moze tylko bog. przy czym nalezy zauwazyc, ze "koniec swiat" w
        pojeciu biblijnym to nie zaglada wszystkiego co zyje na ziemi albo
        unicestwienie planety. "swiat" to ludzka spolecznosc, caly ludzki
        system rzeczy. pismo swiete mowi o tym, ze ziemia nie zostala
        utworzona "na darmo" bedzie zawsze istniala i zawsze bedzie na niej
        zycie.

(ps 37:29).
        "29 Prawi posiądą ziemię
        i będą na niej przebywać na zawsze."

> Cóż, albo trzeba poddać w wątpliwość wolna wolę, albo
        nieuchronność Apokalipsy.
        > Tertium non datur.

a jednak.
        proroctwa objawienia juz sie speniaja a my mamy wybor miedzy zyciem
        a smiercia i to jest.... wolna wola
        • opornik4 Re: Apokalipsa. 28.07.08, 18:01
          ariel4ever napisała:
          >ludzie sa zli, grzeszni - czyli
          > niedoskonali i tym samym nie moga stworzyc czegos doskonalego. to
          > moze tylko bog.

Dokladnie.
          Zwrocmy jednak uwage,iz nawet Bog nie byl w stanie stworzyc
          doskonalego swiata.
          Widzimy tu - Paradoks Milosci.
          Bog nie chcial czynic czlowieka niewolnikiem,
          dlatego tez obdarowal go wolna wola.
          Dal mu mozliwosc wyboru,choc przeciez doskonale wiedzial,jak czlowiek
          ten dar wykorzysta.
          Gdyby czlowiek nie wymowil posluszenstwa Bogu i nie postawil sie na Jego
          miejscu,nie bylo by potrzeby odkupienczej smierci Jezusa.
          Czyli to,co wymysla -krytykantka- jest total absurdem.
          Pismo pokazuje nam,iz jedynymi ludzmi,ktorzy potrafili zawierzyc
          Bogu i byc Mu wierni - byl Jezus (czlowiek i Bog zarazem)
          i Jego matka.
          O ile mozemy zalozyc,ze Jezusowi wypelnienie woli Bozej
          przyszlo bez trudu (choc chyba niezupelnie tak bylo),o tyle Maryja szla
          (podobnie jak my) czysta droga Wiary.
          Pozostala wierna do konca,az pod krzyz.
          Zwracam tu uwage,iz w podobne Maryii przymioty (dary)
          zostala wyposazona Ewa - ona jednak woli Bozej posluszenstwo wymowila.
          • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 28.07.08, 20:11
            opornik4 napisała:
            > Bogu i byc Mu wierni - byl Jezus (czlowiek i Bog zarazem)
            > i Jego matka.

Przestań siać tą pogańską propagandę Jezus nie jest, nie był i nie będzie bogiem
            inaczej jego okup złożony za życie drugiego człowieka nic nie będzie warty bo
            prawo Boże mówiło o równowartości złożonego okupu ,więc dlaczego nagle stał się
            Bogiem ??

Matka Jezusa była nikim ,urodziła i tyle mało co wiadomo o tej kobiecie z której
            zrobiliście boginie ważniejszą od samego Boga stwórcy !!

> O ile mozemy zalozyc,ze Jezusowi wypelnienie woli Bozej
            > przyszlo bez trudu (choc chyba niezupelnie tak bylo)

Aha bóg a miał wątpliwości ::))))

> Pozostala wierna do konca,az pod krzyz.

Oj naiwna kobieto ona po prostu była przy swoim dziecku !!!
            • opornik4 Re: Apokalipsa. 28.07.08, 21:21
              kolter_hugh napisał:
              > Przestań siać tą pogańską propagandę Jezus nie jest, nie był i nie będzie bogiem

Jezus byl i jest Bogiem - bedac zarazem czlowiekiem.
              Dla mnie to oczywistosc,oczywistosci.
              Tak bowiem Bog umilowal swiat,ze Syna swojego Jednorodzonego
              nan poslal.
              Dla mnie jest to cudowny,kapitalny obraz Bozego oddania siebie,
              czlowiekowi.
              W wielu miejscach NT znajdujemy slowa,kiedy Jezus jest nazywany
              Panem i Bogiem.
              M.in.Tomasz zwraca sie do Niego (gdy pokazal Mu sie po swoim Zmartwychwstaniu)
              slowami:"Pan moj i Bog moj!(J 20:28)

Zwroc tez uwage na przemienienie sie Jezusa na gorze,gdzie obecnym z Nim
              apostolom ukazuje sie Jego Chwala (Mt 17:1-9)
              Podobny opis znajdujemy u Marka. (Mk 9:2-10)

Rozmowa Mojzesza i Eliasza z Jezusem wskazywala, ze jest On zapowiadanym i
              obiecanym Mesjaszem. Jego przyjscie glosily
              Ksiegi Starego Testamentu: Prawo i Prorocy. Przedstawicieli Prawa reprezentowal
              wielki prawodawca Mojzesz, a Prorokow - Eliasz. Dwaj swiadkowie dający
              prawomocny dowod, ze Jezus jest Mesjaszem. Trzej Apostołowie byli przekonani,iz
              Jezus jest nie tylko Mesjaszem, ale i Bogiem. Słyszeli przecież o teofaniach
              (zjawienie sie Boga, od słow Theos - Bog i phaino - zjawiam sie) na gorze Horeb.
              Tu Jezus rozmawial z Mojzeszem i Eliaszem tak, jak tam Bog-Jahwe. To był powod,
              dla którego Piotr zamierzał rozbic namiot podobny do tego,
              pod jakim zamieszkal Jahwe prowadzacy lud wybrany do Ziemi Obiecanej.

> Matka Jezusa była nikim ,urodziła i tyle mało co wiadomo o tej kobiecie z której
              > zrobiliście boginie ważniejszą od samego Boga stwórcy !!
              >
              Nie jest boginia,nie jest takze rowna Stworcy - co nie wyklucza,
              ze jednak byla (jest) kims wyjatkowym w dziejach swiata.
              Aniol Gabryjel pozdrawial ja slowami:"blogoslawionas".
              Gdyby chciec potraktowac serio Twoje slowa,wygladalo by,iz Bog
              bedacy Miloscia nie majaca sobie rownej potraktowal Maryje jak
              przedmiot,wykorzystujac ja tylko dla swoich celow.
              Jezeli Bog pochyla sie z takim szacunkiem nade mna,slaba istota
              tyle lat pokornie proszac mnie o to,bym chciala podporzadkowac Mu swoje zycie -
              Maryje mialby potraktowac tak,jak sie traktuje prostytutke? Wykorzystac jej
              cialo i porzucic?

Zarazem na kartach Pisma widac wyraznie milosc Maryii do Stworcy
              i podporzadkowanie Mu calego swojego zycia.
              Byla dziewica,w momencie zwiastowania - co do tego nie mamy watpliwosci.Czymze
              bylo dla takiej dziewczynki wyrazenie zgody
              na poczecie dziecka pozamalzenskiego,mozemy sobie chyba wyobrazic.
              Pozniej,musi uchodzic z malenkim synkiem przed siepaczami Heroda.
              Slyszy odglosy mordowanych (z powodu jej dziecka) innych dzieci,
              krzyk zrozpaczonych matek.
              Jakze wielkie musialo byc jej zaufanie do Boga - nie jedna
              z nas powiedzialaby:"daj mi spokoj ze swoim odkupieniem,chce zyc normalnie,tak
              jak inne kobiety,chce sie cieszyc swoim synkiem
              i liczyc,ze bedzie moja podpora na starosc".

Dla nas (chrzescijan) slowami,ktore potwierdzaja,ze poczete
              w niej zycie jest Bogiem sa slowa,ktore wypowiedziala Elzbieta,
              na powitanie Maryii:
              "Blogoslawiona jestes miedzy niewiastami i blogoslawiony jest owoc twojego lona.
              A skadze mi to,ZE MATKA MOJEGO PANA przychodzi do mnie?"
              (Lk 1:42b-43)

- Czyli widzimy wyraznie,iz dziecko ktore Maryja nosi w swoim
              lonie jest Panem,Elzbiety.

Juz Ci napisalam,ze nie potrafi wlasciwie odebrac Slow Pisma,
              osoba niewierzaca w Boga.
              "Maja oczy,ale nie widza,maja uszy,ale nie slysza" - tez tak
              Jezus mowil,a ja Ci tutaj cytuje.
              • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 28.07.08, 21:59
                opornik4 napisała:
                > Jezus byl i jest Bogiem - bedac zarazem czlowiekiem.
                > Dla mnie to oczywistosc,oczywistosci

To tak jak u pogańskich greków ::)))

> W wielu miejscach NT znajdujemy slowa,kiedy Jezus jest nazywany
                > Panem i Bogiem.

Nawet murzyni wiedza że słowo bóg pisane z małej litery oznacza w biblii kogoś
                ważnego tak tez zapisywano imię Jezusa , zresztą w biblii ludzi bogami nazywano !!
                Ps 82,1
                Bóg staje w zgromadzeniu Boskiego;
                pośród bogów sprawuje sąd

> M.in.Tomasz zwraca sie do Niego (gdy pokazal Mu sie po swoim Zmartwychwstaniu)
                > slowami:"Pan moj i Bog moj!(J 20:28)

To bardzo ciekawe co krzyknął Tomasz i czy naprawdę z tym Bogiem chodziło o
                Jezusa bo niespełna 3 wersety dalej Jan napisał coś takiego ::)))
                w31
                Te zaś zapisano, abyście wierzyli, że Jezus jest Mesjaszem, Synem Bożym, i
                abyście wierząc mieli życie w imię Jego.

To albo mesjasz ,albo Bóg tych dwóch rzeczy nie połączysz !!

> Zwroc tez uwage na przemienienie sie Jezusa na gorze,gdzie obecnym z Nim
                > apostolom ukazuje sie Jego Chwala (Mt 17:1-9)
                > Podobny opis znajdujemy u Marka. (Mk 9:2-10)

Czyli Mojżesz był tez bogiem o Eliaszu nie wspomnę ??bo oni tez ulegli
                przemianie . Zresztą sam
                Bóg dał głos co jest dowodem na niższą pozycje Jezusa w stosunku do niego;
                Mat 17,5
                Gdy on jeszcze mówił, oto obłok świetlany osłonił ich, a z obłoku odezwał się
                głos: To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie, Jego słuchajcie!

> Rozmowa Mojzesza i Eliasza z Jezusem wskazywala, ze jest On zapowiadanym i
                > obiecanym Mesjaszem.

No widzisz jak ślicznie zaprzeczasz bóstwu Jezusa !!

Jego przyjscie glosily
                > Ksiegi Starego Testamentu: Prawo i Prorocy. Przedstawicieli Prawa reprezentowal
                > wielki prawodawca Mojzesz, a Prorokow - Eliasz. Dwaj swiadkowie dający
                > prawomocny dowod, ze Jezus jest Mesjaszem. Trzej Apostołowie byli przekonani,iz
                > Jezus jest nie tylko Mesjaszem, ale i Bogiem.

Żaden nie miał go za boga tylko wasze kiepskie tłumaczenia biblii (wulgata)oraz
                celowe zafałszowywania taki obraz przedstawiają !!

Słyszeli przecież o teofaniach
                > (zjawienie sie Boga, od słow Theos - Bog i phaino - zjawiam sie) na gorze Horeb

No Horebie siedział Jehowa nie Jezus!!

> Tu Jezus rozmawial z Mojzeszem i Eliaszem tak, jak tam Bog-Jahwe. To był powod,
                > dla którego Piotr zamierzał rozbic namiot podobny do tego,
                > pod jakim zamieszkal Jahwe prowadzacy lud wybrany do Ziemi Obiecanej.

Jedynym powodem była realność tej wizji, bo przecież i Mojżesz i Eliasz nie żyli
                od wieków więc realnie nie mogli tam być ::)))

> Nie jest boginia,nie jest takze rowna Stworcy - co nie wyklucza,
                > ze jednak byla (jest) kims wyjatkowym w dziejach swiata.

Jezus jej za taką nie uważał !! wyrażnie mówiąc kto jest jego rodziną
                najwyrażniej nie było to jeszcze w tym czasie jego(uczennica) matka
                Mat 12-46-50
                Gdy jeszcze przemawiał do tłumów, oto Jego Matka i bracia stanęli na dworze i
                chcieli z Nim mówić. (47) Ktoś rzekł do Niego: Oto Twoja Matka i Twoi bracia
                stoją na dworze i chcą mówić z Tobą. (48) Lecz On odpowiedział temu, który Mu to
                oznajmił: Któż jest moją matką i którzy są moimi braćmi? (49) I wyciągnąwszy
                rękę ku swoim uczniom, rzekł: Oto moja matka i moi bracia. (50) Bo kto pełni
                wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest bratem, siostrą i matką.

> Aniol Gabryjel pozdrawial ja slowami:"blogoslawionas".
                > Gdyby chciec potraktowac serio Twoje slowa,wygladalo by,iz Bog
                > bedacy Miloscia nie majaca sobie rownej potraktowal Maryje jak
                > przedmiot,wykorzystujac ja tylko dla swoich celow.

No na to wygląda , bo jego właśni bracia mieli go za czubka, niestety

> Jezeli Bog pochyla sie z takim szacunkiem nade mna,slaba istota
                > tyle lat pokornie proszac mnie o to,bym chciala podporzadkowac Mu swoje zycie -
                > Maryje mialby potraktowac tak,jak sie traktuje prostytutke? Wykorzystac jej
                > cialo i porzucic?

To nie powód żeby czcić ją bardziej niz samego Boga Ojca a tak jest w
                katolicyzmie !!

> Zarazem na kartach Pisma widac wyraznie milosc Maryii do Stworcy
                > i podporzadkowanie Mu calego swojego zycia.

No i ?? czy ja to zakwestionowałem ??

> Byla dziewica,w momencie zwiastowania - co do tego nie mamy watpliwosci.Czymze
                > bylo dla takiej dziewczynki wyrazenie zgody
                > na poczecie dziecka pozamalzenskiego,mozemy sobie chyba wyobrazic.

To czy była dziewicą wie tylko Józef ::))))

> Pozniej,musi uchodzic z malenkim synkiem przed siepaczami Heroda.
                > Slyszy odglosy mordowanych (z powodu jej dziecka) innych dzieci,
                > krzyk zrozpaczonych matek.

No a gdzie był wtedy wieki Bóg kiedy krzywdzono niewinne istotki ??

> Jakze wielkie musialo byc jej zaufanie do Boga - nie jedna
                > z nas powiedzialaby:"daj mi spokoj ze swoim odkupieniem,chce zyc normalnie,tak
                > jak inne kobiety,chce sie cieszyc swoim synkiem
                > i liczyc,ze bedzie moja podpora na starosc".

Szczeże mówiąc po przeczytaniu opisów tych wydarzeń widać ze ona gó.. miała do
                powiedzenia po prostu anioł kazali i basta !!

> Dla nas (chrzescijan) slowami,ktore potwierdzaja,ze poczete
                > w niej zycie jest Bogiem sa slowa,ktore wypowiedziala Elzbieta,
                > na powitanie Maryii:
                > "Blogoslawiona jestes miedzy niewiastami i blogoslawiony jest owoc twojego lona

Aha dlatego naklepaliście jej tyle kościołów, ze zapomnieliście o Bogu ::))))

> A skadze mi to,ZE MATKA MOJEGO PANA przychodzi do mnie?"
                > (Lk 1:42b-43)

Czy Jezus jako król nie jest panem ludzi ???

> Juz Ci napisalam,ze nie potrafi wlasciwie odebrac Slow Pisma,
                > osoba niewierzaca w Boga.
                > "Maja oczy,ale nie widza,maja uszy,ale nie slysza" - tez tak
                > Jezus mowil,a ja Ci tutaj cytuje.

Przestań już ci cytowałem co się z tobą stanie jak ich nie odrzucisz sługusów
                watykanu
                Mat 15,14
                Zostawcie ich! To są ślepi przewodnicy ślepych. Lecz jeśli ślepy ślepego
                prowadzi, obaj w dół wpadną.
                • opornik4 Re: Apokalipsa. 28.07.08, 23:39
                  kolter_hugh napisał:
                  > To tak jak u pogańskich greków ::)))

I tak,jak we WSZYSTKICH Kosciolach chrzescujanskich:)
                  Wszyscy odrzucajacy Jezeua jako jedna z Osob Bozych,nie sa za chrzescijan uznawani.
                  Przyszla mi do glowy (podczas polemiki z Toba),ze byc moze sa to wlasnie sekty
                  zydowskie.
                  Bowiem ewidentnie nauka SJ,jest bardzo zblizona w interpretacji
                  do zydowskiej.

Chrzescijanie swoja wiare w Boga-Czlowieka opieraja na poznaniu calosci Slowa
                  Bozego,a wiec oprocz obietnicy Bozej zawartej w ST
                  (Proroctwo Izajasza)rowniez na slowach w Ewangelii Jana:

1 Na początku było Słowo,
                  a Słowo było u Boga,
                  i Bogiem było Słowo.
                  2 Ono było na początku u Boga.
                  3 Wszystko przez Nie się stało,
                  a bez Niego nic się nie stało,
                  co się stało.
                  4 W Nim było życie,
                  a życie było światłością ludzi,
                  5 a światłość w ciemności świeci
                  i ciemność jej nie ogarnęła.
                  6 Pojawił się człowiek posłany przez Boga -
                  Jan mu było na imię.
                  7 Przyszedł on na świadectwo,
                  aby zaświadczyć o światłości,
                  by wszyscy uwierzyli przez niego.
                  8 Nie był on światłością,
                  lecz [posłanym], aby zaświadczyć o światłości.
                  9 Była światłość prawdziwa,
                  która oświeca każdego człowieka,
                  gdy na świat przychodzi.
                  10 Na świecie było [Słowo],
                  a świat stał się przez Nie,
                  lecz świat Go nie poznał.
                  11 Przyszło do swojej własności,
                  a swoi Go nie przyjęli.
                  12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
                  dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi,
                  tym, którzy wierzą w imię Jego -
                  13 którzy ani z krwi,
                  ani z żądzy ciała,
                  ani z woli męża,
                  ale z Boga się narodzili.
                  14 A Słowo stało się ciałem
                  i zamieszkało wśród nas.
                  I oglądaliśmy Jego chwałę,
                  chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
                  pełen łaski i prawdy.

Powyzsze jest fundamentem wiary chrzescijan.

> > Rozmowa Mojzesza i Eliasza z Jezusem wskazywala, ze jest On zapowiadanymi
                  > > obiecanym Mesjaszem.
                  >
                  > No widzisz jak ślicznie zaprzeczasz bóstwu Jezusa !!

Niczemu nie zaprzeczam - jedno bowiem,nie wyklucza drugiego.

> Żaden nie miał go za boga tylko wasze kiepskie tłumaczenia biblii (wulgata)oraz
                  > celowe zafałszowywania taki obraz przedstawiają !!
                  >
                  Czyzby Luter tez z tlumaczenia "Wulgaty" korzystal?

> No Horebie siedział Jehowa nie Jezus!!
                  >
                  Nie podawalam,ze Jezus byl na gorze Horeb.
                  Prawdopodobnie byla to Gora tabor,ale w tej kwestii,nie jest to przeciez takie
                  wazne,jak sie nazywala gora,na ktora udal sie Jezus
                  z uczniami.

> Jedynym powodem była realność tej wizji, bo przecież i Mojżesz
                  i Eliasz nie żyli
                  > od wieków więc realnie nie mogli tam być ::)))

Byli tam REALNIE,zwaz zreszta,ze Biblia mowi,iz Eliasz nie umarl,
                  ale wstapil do nieba:
                  "Podczas gdy oni szli i rozmawiali, oto zjawil się woz ognisty wraz
                  z rumakami ognistymi i rozdzielil obydwoch: a Eliasz wsrod wichru wstapil do
                  niebios." (cytat z pamieci)

Ewangelie nie mialy i nie maja na celu pokazania nam milosci miedzy Jezusem,a
                  Jego matka.Dlatego tez,zawieraja tylko lakoniczne informacje o rodzinnym zyciu
                  Jezusa.
                  Ich celem jest ukazanie nam Drogi do Ojca i umozliwienie
                  przyjecia zbawienia.

Nie jest takze istotnym,czy Maryja miala pozniej potomstwo,czy nie.
                  Gdyby Jezus mial rodzenstwo,nie polecil by swojemu uczniowi
                  (w testamencie)opieki nad swoja matka.
                  W tradycji zydowskiej,cos takiego bylo niewyobrazalne.
                  Maryja zostala by pod opieka braci Jezusa.

c.d.n.
                  • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 30.07.08, 19:39
                    opornik4 napisała:
                    > Chrzescijanie swoja wiare w Boga-Czlowieka opieraja na poznaniu calosci Slowa
                    > Bozego,a wiec oprocz obietnicy Bozej zawartej w ST
                    > (Proroctwo Izajasza)rowniez na slowach w Ewangelii Jana:

1808: „i słowo było bogiem” (The New Testament in an Improved Version, Upon the
                    Basis of Archbishop Newcome’s New Translation: With a Corrected Text [Nowy
                    Testament w wersji uściślonej na podstawie nowego przekładu arcybiskupa
                    Nowcome’a; tekst poprawiony]).

1864: „i bogiem było słowo” (The Emphatic Diaglott Benjamina Wilsona, tekst
                    międzywierszowy).

1928: „a Słowo było bytem boskim” (La Bible du Centenaire, L’Evangile selon Jean
                    [Biblia Stulecia, Ewangelia według Jana] Maurice’a Goguela).

1935: „a Słowo było boskie” (The Bible—An American Translation J.M.P. Smitha
                    i E.J. Goodspeeda).

1946: „a Słowo było boskiego rodzaju” (Das Neue Testament Ludwiga Thimmego).

1950: „i bogiem był Słowo” (New World Translation of the Christian Greek
                    Scriptures [Chrześcijańskie Pisma Greckie w Przekładzie Nowego Świata]).

1975: „i Słowo było bogiem (albo: boskie)” (Das Evangelium nach Johannes
                    [Ewangelia według Jana] Siegfrieda Schulza).

1978: „i Logos był boskiego rodzaju” (Das Evangelium nach Johannes Johannesa
                    Schneidera).

W Jana 1:1 dwukrotnie użyto greckiego rzeczownika the·os′ (bóg). Za pierwszym
                    razem odnosi się on do Boga Wszechmocnego, u którego był Słowo (i Słowo [lo′gos]
                    był u Boga [the·on′, forma fleksyjna wyrazu the·os′]). Pierwszy the·os′ jest
                    poprzedzony wyrazem ton, formą biernikową greckiego rodzajnika, który wskazuje
                    na odrębną tożsamość, w tym wypadku Boga Wszechmocnego (i Słowo był u [tego] Boga).

> Niczemu nie zaprzeczam - jedno bowiem,nie wyklucza drugiego.

Zaprzeczasz i nawet nie wiesz dlaczego bo mesjasz to ktoś namaszczony przez
                    Boga a nie na odwrót !! więc Jezus jako posłany nie był posyłającym !!

> Czyzby Luter tez z tlumaczenia "Wulgaty" korzystal?

Jak o ksiądz katolicki na niej się kształcił !!

> Nie podawalam,ze Jezus byl na gorze Horeb.
                    > Prawdopodobnie byla to Gora tabor,ale w tej kwestii,nie jest to przeciez takie
                    > wazne,jak sie nazywala gora,na ktora udal sie Jezus
                    > z uczniami.

To po co zaczynasz??

> Byli tam REALNIE,zwaz zreszta,ze Biblia mowi,iz Eliasz nie umarl,
                    > ale wstapil do nieba:
                    > "Podczas gdy oni szli i rozmawiali, oto zjawil się woz ognisty wraz
                    > z rumakami ognistymi i rozdzielil obydwoch: a Eliasz wsrod wichru wstapil do
                    > niebios." (cytat z pamieci)

Eliasz poleciał w niebiosa ,ale do nieba nie doleciał !! Chyba Jezus to wiedział
                    ::))))
                    Jan 13,3
                    I nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił - Syna
                    Człowieczego.

> Ewangelie nie mialy i nie maja na celu pokazania nam milosci miedzy Jezusem,a
                    > Jego matka.Dlatego tez,zawieraja tylko lakoniczne informacje o rodzinnym zyciu
                    > Jezusa.
                    > Ich celem jest ukazanie nam Drogi do Ojca i umozliwienie
                    > przyjecia zbawienia.

Wy zaś za swoimi pogańskimi nauczycielami zrobiliście z Marii boginię ::(((

> Nie jest takze istotnym,czy Maryja miala pozniej potomstwo,czy nie.
                    > Gdyby Jezus mial rodzenstwo,nie polecil by swojemu uczniowi
                    > (w testamencie)opieki nad swoja matka.
                    > W tradycji zydowskiej,cos takiego bylo niewyobrazalne.
                    > Maryja zostala by pod opieka braci Jezusa.

To ciekawe bo biblia kilkakrotnie wspomina o braciach Jezusa o siostrach nie
                    wspomnę ::))))
                    • opornik4 Re: Apokalipsa. 30.07.08, 20:53
                      kolter_hugh napisał:

> opornik4 napisała:
                      > > Chrzescijanie swoja wiare w Boga-Czlowieka opieraja na poznaniu calosci S
                      > lowa
                      > > Bozego,a wiec oprocz obietnicy Bozej zawartej w ST
                      > > (Proroctwo Izajasza)rowniez na slowach w Ewangelii Jana:
                      >
                      > 1808: „i słowo było bogiem” (The New Testament in an Improved Versi
                      > on, Upon the
                      > Basis of Archbishop Newcome’s New Translation: With a Corrected Text [Now
                      > y
                      > Testament w wersji uściślonej na podstawie nowego przekładu arcybiskupa
                      > Nowcome’a; tekst poprawiony]).
                      >

Ja,poznawalam Slowo Boze na biblii chrzescijan,zarowno katolickiej,jak i
                      protestanckiej.
                      Poznawalam Je,bedac jeszcze poza Kosciolem.
                      Czyli nauka Kk,nie miala wplywu na owe poznanie.

> Wy zaś za swoimi pogańskimi nauczycielami zrobiliście z Marii boginię ::(((

Ta kwestie juz Ci wyjasnialam.Nauka Kk,nigdy nie traktowala Maryii
                      jako bogini.Zawsze podkreslano jej paralere z Ewa.

> To ciekawe bo biblia kilkakrotnie wspomina o braciach Jezusa o siostrach nie
                      > wspomnę ::))))

Nie wdajac sie w zbytnie wywody,podam tu tylko przyklad Jakuba.

"Sposrod zas innych,ktorzy naleza do grona apostolow, widzialem jedynie
                      Jakuba,brata panskiego.(Ga 1:19)

Chodzi tu o Jakuba,syna Marii i Kleofasa,bedacego bliskim krewnym Jezusa,ktorego
                      nauke przyjal dopiero po zmartwychwstaniu.

Jeszcze raz podkreslam - wiara w to czy Maryja miala pozniej dzieci,czy nie;nie
                      jest potrzebna do zbawienia,ani w nim nie przeszkadza.
                      Logicznym (przynajmniej dla mnie) jest,iz gdyby Jezus mial
                      naturalne rodzenstwo,nie polecil by Janowi opieki nad Maryja.
                      Jan wziac ja do swojego domu.
                      • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 30.07.08, 21:18
                        opornik4 napisała:
                        > Ja,poznawalam Slowo Boze na biblii chrzescijan,zarowno katolickiej,jak i
                        > protestanckiej.
                        > Poznawalam Je,bedac jeszcze poza Kosciolem.
                        > Czyli nauka Kk,nie miala wplywu na owe poznanie.

Miało ogromny bo zostałaś członkiem pogańskiej sekty gdzie tradycja jest
                        ważniejsza od biblii !!

> Ta kwestie juz Ci wyjasnialam.Nauka Kk,nigdy nie traktowala Maryii
                        > jako bogini.Zawsze podkreslano jej paralere z Ewa.

Ja jestem z katolickiej rodziny wiec nie traktuj mnie jak ignoranta który nie
                        wie co jest grane ::)))

> Nie wdajac sie w zbytnie wywody,podam tu tylko przyklad Jakuba.

Rodzony brat Jezusa ,napisał list zamieszczony w NT !!
                        >
                        > Chodzi tu o Jakuba,syna Marii i Kleofasa,bedacego bliskim krewnym Jezusa,ktoreg
                        > o
                        > nauke przyjal dopiero po zmartwychwstaniu.

Nie, chodzi tu o syna Józefa i Marii
                        Mat 13,55-56
                        Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego
                        braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda? (56) Także Jego siostry czy nie żyją
                        wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?

> Jeszcze raz podkreslam - wiara w to czy Maryja miala pozniej dzieci,czy nie;nie
                        > jest potrzebna do zbawienia,ani w nim nie przeszkadza.

To czemu Krk tak namiętnie zaprzecza temu faktowi ??

> Logicznym (przynajmniej dla mnie) jest,iz gdyby Jezus mial
                        > naturalne rodzenstwo,nie polecil by Janowi opieki nad Maryja.
                        > Jan wziac ja do swojego domu.

Jan był ukochanym uczniem Jezusa a jego bracia jeszcze wtedy go odrzucali !!!
                        • opornik4 Re: Apokalipsa. 19.09.08, 16:15
                          kolter_hugh napisał:

> opornik4 napisała:
                          > > Ja,poznawalam Slowo Boze na biblii chrzescijan,zarowno
                          katolickiej,jak i
                          > > protestanckiej.
                          > > Poznawalam Je,bedac jeszcze poza Kosciolem.
                          > > Czyli nauka Kk,nie miala wplywu na owe poznanie.
                          >
                          > Miało ogromny bo zostałaś członkiem pogańskiej sekty gdzie
                          tradycja jest
                          > ważniejsza od biblii !!

Czlonkiem owej "sekty" zostalam juz poznawszy Boga i Jego lowo.
                          W przeciwienstwie do Ciebie, nie wychowywalam sie w rodzinie
                          katolickiej.

> > Nie wdajac sie w zbytnie wywody,podam tu tylko przyklad Jakuba.
                          >
                          > Rodzony brat Jezusa ,napisał list zamieszczony w NT !!

Ten, napewno nie byl rodzonym bratem.
                          Biblia podaje, ze byl synem Marii, zony Kleofasa.

> Nie, chodzi tu o syna Józefa i Marii
                          > Mat 13,55-56
                          > Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię
                          Mariam, a Jego
                          > braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda? (56) Także Jego siostry czy
                          nie żyją
                          > wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?

W zydowskiej kulturze, bracmi i siostrami nazywano rowniez
                          bliskich kuzynow, tak jest zreszta czesto rowniez dzisiaj
                          - srodowiska ortodoksyjne.

> > Logicznym (przynajmniej dla mnie) jest,iz gdyby Jezus mial
                          > > naturalne rodzenstwo,nie polecil by Janowi opieki nad Maryja.
                          > > Jan wziac ja do swojego domu.
                          >
                          > Jan był ukochanym uczniem Jezusa a jego bracia jeszcze wtedy go
                          odrzucali !!!

Twoja argumentacja stoi w sprzecznosci do tradycji
                          Bliskiego Wschodu, gdzie po dzien dzisiejszy,
                          rodzone dziemi opiekuja sie swoimi rodzicami, bez wzgledu na to
                          czy lubia ich, czy nie.
                          NIE POWIERZA SIE OPIEKI NAD SWOJA MATKA, ludziom obcym.
                          • kolter_hugh1 Re: Apokalipsa. 19.09.08, 21:29
                            opornik4 napisała:
                            > Czlonkiem owej "sekty" zostalam juz poznawszy Boga i Jego lowo.

Ty znasz boga o imieniu Maria ::)))

> W przeciwienstwie do Ciebie, nie wychowywalam sie w rodzinie
                            > katolickiej.

I dziękuj za to swojemu bogu !!

> Ten, napewno nie byl rodzonym bratem.
                            > Biblia podaje, ze byl synem Marii, zony Kleofasa.

No nie bardzo nawet Krk we wstępie do listu Judy
                            napisał że Juda brat Jakuba jest to krewny Jezusa wymieniony w ew Mat 13,55,
                            czyli to jego rodzony brat !!

Autor listu, św. Juda, brat św. Jakuba Młodszego (1), krewny samego Chrystusa
                            Pana (por. Mt 13,55), jest najprawdopodobniej identyczny z apostołem Judą,
                            zwanym Tadeuszem (Mt 10,3; Mk 3,18; Łk 6,16; J 14,22; Dz 1,13). Tej ostatniej
                            tożsamości nie przyjmuje część biblistów, opierając się na wierszu 17 tego
                            listu, gdzie Autor zdaje się odróżniać siebie od Apostołów.

online.biblia.pl/ksiega.php?id=72&wstep=1
                            > W zydowskiej kulturze, bracmi i siostrami nazywano rowniez
                            > bliskich kuzynow, tak jest zreszta czesto rowniez dzisiaj
                            > - srodowiska ortodoksyjne.

Srali mucha, jakoś tam nie napisano kuzynki ,skoro zaś można to czemu nigdy tak
                            nie napisali ???

>
                            > Twoja argumentacja stoi w sprzecznosci do tradycji
                            > Bliskiego Wschodu, gdzie po dzien dzisiejszy,
                            > rodzone dziemi opiekuja sie swoimi rodzicami, bez wzgledu na to
                            > czy lubia ich, czy nie.
                            > NIE POWIERZA SIE OPIEKI NAD SWOJA MATKA, ludziom obcym.

To bardzo ciekawa teoria ale nie zapomnij ze Jezus umierał bez swoich braci
                            daleko od Nazaretu wiec gdzie oni byli , kiedy ich Matka stała przy grobie Syna
                            , oni uważali Jezusa za czubka więc Jezus zapewne wtedy im nie ufał i opiekę
                            przekazał ukochanemu uczniowi .
                            • opornik4 Re: Apokalipsa. 23.09.08, 02:23
                              kolter_hugh1 napisał:

> Ty znasz boga o imieniu Maria ::)))

Czep sie tramwaju, dobrze?
                              > Srali mucha, jakoś tam nie napisano kuzyni ,skoro zaś można to
                              czemu nigdy tak
                              > nie napisali ???

Mam zydowskie kolezanstwo i od nich wiem, ze o kuzynostwie
                              mowi sie brat, siostra.
                              W dawnym ichnim jezyku bylo na powyzsze jedno slowo.
                              Jeszcze dzisiaj (w Polsce),na corke siostry matki,
                              mowimy siostra cioteczna.

> To bardzo ciekawa teoria ale nie zapomnij ze Jezus umierał bez
                              swoich braci
                              > daleko od Nazaretu wiec gdzie oni byli , kiedy ich Matka stała
                              przy grobie Syna
                              > , oni uważali Jezusa za czubka więc Jezus zapewne wtedy im nie
                              ufał i opiekę
                              > przekazał ukochanemu uczniowi .

Gdyby mial braci, nie moglby im nie ufac (nawet gdyby Go
                              za czubka mieli), jesli zaufal Judaszowi i zrobil go skarbnikiem
                              wspolnoty apostolow.
                              W semickiej kulturze (zydzi, arabowie)bardzo sie dba
                              o swoich rodzicow.Czyli ewentualne dzieci Maryji
                              tez by o nia dbaly.
                              Twoja teoria logiki nie trzyma.
                              Zreszta jeszcze raz powtarzam - to czy Maryja miala
                              wiecej dziei, czy nie, nie jest istota zbawienia.
                              • kolter_hugh1 Re: Apokalipsa. 23.09.08, 08:23
                                opornik4 napisała:
                                > Mam zydowskie kolezanstwo i od nich wiem, ze o kuzynostwie
                                > mowi sie brat, siostra.
                                > W dawnym ichnim jezyku bylo na powyzsze jedno slowo.
                                > Jeszcze dzisiaj (w Polsce),na corke siostry matki,
                                > mowimy siostra cioteczna.

To ciekawe bo po grecku brat to adelfòs kuzyn zaś to anepsiòs pomijając już to
                                że są tam też wymienione siostry Jezusa to tez kuzynki ::)_)))

> Gdyby mial braci, nie moglby im nie ufac (nawet gdyby Go
                                > za czubka mieli), jesli zaufal Judaszowi i zrobil go skarbnikiem
                                > wspolnoty apostolow.

Tu widać że i wasz ,,bóg " był omylny ::))))))

> W semickiej kulturze (zydzi, arabowie)bardzo sie dba
                                > o swoich rodzicow.Czyli ewentualne dzieci Maryji
                                > tez by o nia dbaly.

To ciekawe jak ty znasz obyczaje sprzed 2 tys lat .

> Twoja teoria logiki nie trzyma.

To wasza idiotyczna teoria robienia na siłę z Marii dziewicy nie trzyma się
                                logiki biblijnej.

> Zreszta jeszcze raz powtarzam - to czy Maryja miala
                                > wiecej dziei, czy nie, nie jest istota zbawienia.

To po jakich ch... utrzymujecie ze Jezus nie miał rodzeństwa.
                • opornik4 Re:c.d - poprzedniego 28.07.08, 23:56
                  > > Byla dziewica,w momencie zwiastowania - co do tego nie mamy watpliwosci.C
                  > zymze
                  > > bylo dla takiej dziewczynki wyrazenie zgody
                  > > na poczecie dziecka pozamalzenskiego,mozemy sobie chyba wyobrazic.
                  >
                  > To czy była dziewicą wie tylko Józef ::))))

Nie tylko,powiedzial nam to aniol Gabryiel.
                  Pozniej Bog poprzez swojego aniola,jak sie sprawy maja przekazuje Jozefowi.

> To nie powód żeby czcić ją bardziej niz samego Boga Ojca a tak jest w
                  katolicyzmie !!

NIE JEST.Katolicyzm wyraznie podkresla czlowieczenstwo Maryii.
                  Nikt nie stawia jej na rowni z Bogiem.
                  Chyba tylko jakas tradycja ludowa,nie majaca nic wspolnego
                  z nauka Kk.

> No a gdzie był wtedy wieki Bóg kiedy krzywdzono niewinne istotki ??

Tam gdzie trzeba - cierpial wraz z nimi.
                  Podobnie byl obecnym w Auschwitz.
                  Juz mowilam - Bog szanuje wolna wole KAZDEGO STWORZENIA,
                  rowniez czlowieka,nawet zbrodniarza.
                  MILOSC BOWIEM NIE ZNIEWALA.
                  Gdyby tak mialo byc,wystarczylo by przeciez na poczatku zniszczyc
                  lub uwiezic Lucyfera i tych,ktorych pociagnal ze soba.
                  Zdusilo by sie wtedy Zlo w samym zarodku.

> Szczeże mówiąc po przeczytaniu opisów tych wydarzeń widać ze ona gó.. miała do
                  > powiedzenia po prostu anioł kazali i basta !!
                  >
                  Po przeczytaniu opisu,moze tak - po POZNANIU Boga juz nie.
                  BOG NICZEGO NIE NAKAZUJE,zawsze prosi.
                  [to akurat wiem,bo sama tego doswiadczylam]

> Aha dlatego naklepaliście jej tyle kościołów, ze zapomnieliście
                  o Bogu ::))))
                  WSZYSTKIE KOSCIOLY,ZOSTALY ZBUDOWANE NA BOZA CHWALE.
                  Bez wzgledu na imie,ktore nosza - czci sie w nich BOGA.

> Przestań już ci cytowałem co się z tobą stanie jak ich nie odrzucisz sługusów
                  > watykanu
                  > Mat 15,14
                  > Zostawcie ich! To są ślepi przewodnicy ślepych. Lecz jeśli ślepy ślepego
                  > prowadzi, obaj w dół wpadną.

Te slowa dotycza raczej przywodcow sekt,przeczacych Bostwu Chrystusa,
                  m.in.zalozycieli SJ.
                  • kolter_hugh Re:c.d - poprzedniego 30.07.08, 19:46
                    opornik4 napisała:
                    > Nie tylko,powiedzial nam to aniol Gabryiel.
                    > Pozniej Bog poprzez swojego aniola,jak sie sprawy maja przekazuje Jozefowi

Raczej napisał o tym Mateusz ::)))

> NIE JEST.Katolicyzm wyraznie podkresla czlowieczenstwo Maryii.
                    > Nikt nie stawia jej na rowni z Bogiem.
                    > Chyba tylko jakas tradycja ludowa,nie majaca nic wspolnego
                    > z nauka Kk.

Ta , to ciekawe najbardziej znane polskie sanktuarium jest pod wezwanie Boga
                    Jehowy , nie zaś jasnogórskiej pani ::))))))

> Tam gdzie trzeba - cierpial wraz z nimi.

Zamiast ratować gapił sie z góry ???

> Podobnie byl obecnym w Auschwitz.

No ci bezbożni katoliccy niemieccy ::((((

> Juz mowilam - Bog szanuje wolna wole KAZDEGO STWORZENIA,
                    > rowniez czlowieka,nawet zbrodniarza.

No tak jego wolną wole w mordowaniu wierzących ::))))

> MILOSC BOWIEM NIE ZNIEWALA.
                    > Gdyby tak mialo byc,wystarczylo by przeciez na poczatku zniszczyc
                    > lub uwiezic Lucyfera i tych,ktorych pociagnal ze soba.
                    > Zdusilo by sie wtedy Zlo w samym zarodku.

Lucyfer to człowiek więc nie wiem o kim mówisz ::)))

> Po przeczytaniu opisu,moze tak - po POZNANIU Boga juz nie.
                    > BOG NICZEGO NIE NAKAZUJE,zawsze prosi.
                    > [to akurat wiem,bo sama tego doswiadczylam]

To przeczytaj raz jeszcze ::)))

> WSZYSTKIE KOSCIOLY,ZOSTALY ZBUDOWANE NA BOZA CHWALE.
                    > Bez wzgledu na imie,ktore nosza - czci sie w nich BOGA.

No , na kolanach składając modły do Marii ::))))(Wj 20 ,4-5) ::)))

> Te slowa dotycza raczej przywodcow sekt,przeczacych Bostwu Chrystusa,
                    > m.in.zalozycieli SJ.

Oni to wspierali krwawe wojny ????
                    • opornik4 Re:c.d - poprzedniego 30.07.08, 21:05
                      kolter_hugh napisał:
                      > > Nie tylko,powiedzial nam to aniol Gabryiel.
                      > > Pozniej Bog poprzez swojego aniola,jak sie sprawy maja przekazuje Jozefowi
                      >
                      > Raczej napisał o tym Mateusz ::)))

Patrzac w ten sposob,moglabym spokojnie odrzucic cala Biblie,
                      bowiem Bog osobiscie jej nie pisal:)

> > Tam gdzie trzeba - cierpial wraz z nimi.
                      >
                      > Zamiast ratować gapił sie z góry ???
                      >
                      > > Podobnie byl obecnym w Auschwitz.
                      >
                      Podobnie byl obecnym w smierci Jezusa - a mogl Go przeciez uratowac,zamiast
                      "gapic sie z gory".

> > MILOSC BOWIEM NIE ZNIEWALA.
                      > > Gdyby tak mialo byc,wystarczylo by przeciez na poczatku zniszczyc
                      > > lub uwiezic Lucyfera i tych,ktorych pociagnal ze soba.
                      > > Zdusilo by sie wtedy Zlo w samym zarodku.
                      >
                      > Lucyfer to człowiek więc nie wiem o kim mówisz ::)))

Lucyfer,ktorego imie brzmi w tlumaczeniu Jutrzenka,byl jednym
                      z aniolow - zbuntowal sie przeciw Bogu
                      i wraz z kilkoma innymi anilami wymowili Mu posluszenstwo.

> > Po przeczytaniu opisu,moze tak - po POZNANIU Boga juz nie.
                      > > BOG NICZEGO NIE NAKAZUJE,zawsze prosi.
                      > > [to akurat wiem,bo sama tego doswiadczylam]
                      >
                      > To przeczytaj raz jeszcze ::)))
                      Nie mam takiej potrzeby.Pokory Boga doswiadczylam i doswiadczam
                      w swojej codziennosci.
                      Tym sie wlasnie roznimy.Ja Go ZNAM z autopsji,Ty nie.

> No , na kolanach składając modły do Marii ::))))(Wj 20 ,4-5)
                      Nie do NIEJ,a wraz z NIA - to jednak roznica.
                      • kolter_hugh Re:c.d - poprzedniego 30.07.08, 21:27
                        opornik4 napisała:
                        > Podobnie byl obecnym w smierci Jezusa - a mogl Go przeciez uratowac,zamiast
                        > "gapic sie z gory".

Nie , po to go wysłał aby jego sprawiedliwa krew zmyła hańbę za grzech Adama ::))))

> Lucyfer,ktorego imie brzmi w tlumaczeniu Jutrzenka,byl jednym
                        > z aniolow - zbuntowal sie przeciw Bogu
                        > i wraz z kilkoma innymi anilami wymowili Mu posluszenstwo.

Słonko Lucyfer to nazwa monarchów z rodu Nebukadneccara
                        Iz 14 ,12 -16
                        12 „O, jakże spadłeś z nieba, jaśniejący, synu jutrzenki! Jakże zostałeś
                        powalony na ziemię, ty, który obezwładniałeś narody! 13 A przecież ty rzekłeś
                        w swoim sercu: ‚Wstąpię aż na niebiosa. Wyniosę swój tron ponad gwiazdy Boże
                        i zasiądę na górze spotkania, w najdalszych stronach północy. 14 Wstąpię ponad
                        wyżyny obłoków; upodobnię się do Najwyższego’.

15 „Jednakże zostaniesz strącony do Szeolu, do najdalszych części dołu. 16 Ci,
                        którzy cię zobaczą, będą się tobie przypatrywać; będą cię uważnie oglądać,
                        mówiąc: ‚Czy to ten mąż, który sprawiał, że drżała ziemia, który trząsł

> Nie mam takiej potrzeby.Pokory Boga doswiadczylam i doswiadczam
                        > w swojej codziennosci.
                        > Tym sie wlasnie roznimy.Ja Go ZNAM z autopsji,Ty nie.

Ty go znasz i co dzień przed obrazkiem obrażasz ??

> Nie do NIEJ,a wraz z NIA - to jednak roznica.

Jak możesz to z nią robi skoro ona nie żyje !!
                        1 Kor 15,21-23
                        Ponieważ bowiem przez człowieka [przyszła] śmierć, przez człowieka też [dokona
                        się] zmartwychwstanie. (22) I jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w
                        Chrystusie wszyscy będą ożywieni, (23) lecz każdy według własnej kolejności.
                        Chrystus jako pierwszy, potem ci, co należą do Chrystusa, w czasie Jego przyjścia.

Zresztą widać to wyrażnie ze słów apostoła Pawła który wiedział o tym i kazał
                        modlić się tylko do Boga za pośrednictwem Jezusa !!
                        1 Tym 2,5
                        Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek,
                        Chrystus Jezus,

• opornik4 Re:c.d - poprzedniego 31.07.08, 01:20
                          kolter_hugh napisał:
                          > Nie , po to go wysłał aby jego sprawiedliwa krew zmyła hańbę za grzech Adama
                          ::))))
                          >
                          Kogo wysylal,jezeli nie byla to czesc Jego Samego,nie byl to Jego Syn
                          Jednorodzony?Niby kim byl Jezus przed swoim wcieleniem?
                          Duchem?Jakim?Jak mialby sie nazywac?
                          Pojednanie czlowieka z Bogiem moglo sie
                          spokojnie odbyc bez smierci Jezusa.
                          Judasz tez wcale NIE MUSIAL Go zdradzic.
                          Ludzie nie sa zdeterminowani w swoim dzialaniu,zawsze moga wybierac dobro,albo zlo.
                          Nie jestesmy marionetkami w rekach naszego Stworzyciela,
                          gdyby mialo tak byc,to nasze zycie nie mialo by sensu.
                          Lecz zeby to zrozumiec,naprawde trzeba doswiadczyc Jego Milosci
                          w swoim zyciu.

> Ty go znasz i co dzień przed obrazkiem obrażasz ??

Spotykam go w Duchu i duszy - nie w obrazku.

> Jak możesz to z nią robi skoro ona nie żyje !!
                          > 1 Kor 15,21-23
                          > Ponieważ bowiem przez człowieka [przyszła] śmierć, przez człowieka też [dokona
                          > się] zmartwychwstanie. (22) I jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w
                          > Chrystusie wszyscy będą ożywieni, (23) lecz każdy według własnej kolejności.
                          > Chrystus jako pierwszy, potem ci, co należą do Chrystusa, w czasie Jego przyjścia.
                          >
                          Ona zyje,tak jak zyja wszyscy,ktorzy przed nami odeszli.
                          Jak bede zyla ja po swojej smierci.
                          Bowiem to co ludzie smiercia nazywaja,jest tylko narodzinami
                          do nowego zycia,juz wiecznego.
                          Przeciez tylko dlatego zostalismy zrodzeni.
                          Wlasnie ta pewnosc pozwala mi bez leku myslec o odejsciu z tego swiata.

> Zresztą widać to wyrażnie ze słów apostoła Pawła który wiedział
                          o tym i kazał
                          > modlić się tylko do Boga za pośrednictwem Jezusa !!
                          > 1 Tym 2,5
                          > Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek,
                          > Chrystus Jezus,
                          >
                          Modlimy sie do Boga,w Imie Jezusa.
                          Tak jak apostolowie w jego imieniu uzdrawiali i wypedzali demony
                          - my rowniez mozemy czynic.Jezus polecil zreszta swoim uczniom
                          by tak robili.
                          "O cokolwiek poprosicie Ojca w moim Imienu,da wam".
                          My wierzymy jeszcze,ze wraz nami modli sie cale niebo.
                          To nie swieci,ani Maryja udzielaja nam swoich Lask.
                          Tych moze udzielac tylko Bog.
                          Lecz oni moga sie modlic za nami.
                          Zrozumialym dla ludzi jezykiem wyrazajac
                          - ich modlitwa jest czyms zblizonym do naszej modlitwy wstawienniczej.
                          [Wspolnota ludzi wierzacych modli sie nad kims,kto ich o to prosi.]
                          O ile wiem,SJ takiego rodzaju modlitwy nie znaja,
                          oni (w przeciwienstwie do chrzescijan)wogole malo sie modla.
                          Prawdopodobnie nie zetknales sie wiec z tego rodzaju modlitwa.
                          A szkoda,ona ma niesamowita Moc Przemiany zarowno nas samych,
                          jak i otaczajacego swiata.
                          • kolter_hugh Re:c.d - poprzedniego 31.07.08, 18:07
                            opornik4 napisała:
                            > Kogo wysylal,jezeli nie byla to czesc Jego Samego,nie byl to Jego Syn
                            > Jednorodzony?Niby kim byl Jezus przed swoim wcieleniem?

Qurde tow twojej katolickiej biblii nie ma Objawienia ::)))
                            Jezus to pierwsze stworzenie Boże od niego wszystko się stało !!
                            Obj 3,14
                            Aniołowi Kościoła w Laodycei napisz: To mówi Amen, Świadek wierny i prawdomówny,
                            Początek stworzenia Bożego:

> Duchem?Jakim?Jak mialby sie nazywac?

Był aniołem !!Michałem ::))))

> Pojednanie czlowieka z Bogiem moglo sie
                            > spokojnie odbyc bez smierci Jezusa.

Nie znasz biblii to i klepiesz bzdury , krew za krew ,oko za oko , doskonały
                            grzeszy ,doskonały odkupuje !!

> Judasz tez wcale NIE MUSIAL Go zdradzic.

Nikt niczego nie musi ale każdy coś chce !!

> Ludzie nie sa zdeterminowani w swoim dzialaniu,zawsze moga wybierac dobro,albo
                            > zlo.

Ty wybrałaś zło zostając członkinią tej sekty ::((((

> Nie jestesmy marionetkami w rekach naszego Stworzyciela,
                            > gdyby mialo tak byc,to nasze zycie nie mialo by sensu.
                            > Lecz zeby to zrozumiec,naprawde trzeba doswiadczyc Jego Milosci
                            > w swoim zyciu.

Nie wiem po co strzelasz mi kazania ??

> Spotykam go w Duchu i duszy - nie w obrazku.

Nigdy nie klękasz przed obrazkami ???

> Ona zyje,tak jak zyja wszyscy,ktorzy przed nami odeszli.

Ona jest martwa od 2 tys lat ale wstanie kiedy Bóg pozwoli !!
                            Koh 9,4-6.10
                            Bo któż stanowi wyjątek? Wszyscy żyjący mogą jeszcze mieć nadzieję
                            - bo lepszy jest żywy pies niż lew nieżywy - (5) ponieważ żyjący wiedzą, że
                            umrą, a zmarli niczego zgoła nie wiedzą, zapłaty też więcej już żadnej nie mają,
                            bo pamięć o nich idzie w zapomnienie. (6) Tak samo ich miłość, jak również ich
                            nienawiść, jak też ich zazdrość - już dawno zanikły, i już nigdy więcej udziału
                            nie mają żadnego we wszystkim, cokolwiek się dzieje pod słońcem.
                            10 Każdego dzieła, które twa ręka napotka, podejmij się według
                            twych sił! Bo nie ma żadnej czynności ni rozumienia, ani poznania, ani mądrości
                            w Szeolu, do którego ty zdążasz.

> Jak bede zyla ja po swojej smierci.

Pewno będziesz mogła zmartwychwstać do życia w tysiącletnim królestwie !!

> Bowiem to co ludzie smiercia nazywaja,jest tylko narodzinami
                            > do nowego zycia,juz wiecznego.
                            > Przeciez tylko dlatego zostalismy zrodzeni.
                            > Wlasnie ta pewnosc pozwala mi bez leku myslec o odejsciu z tego swiata.

Umieramy z nadzieja zmartwychwstania , bajki o duszy nieśmiertelnej pochodzą z
                            Grecji i nie są nauką biblijna!!

> Modlimy sie do Boga,w Imie Jezusa.
                            > Tak jak apostolowie w jego imieniu uzdrawiali i wypedzali demony
                            > - my rowniez mozemy czynic.Jezus polecil zreszta swoim uczniom
                            > by tak robili.
                            > "O cokolwiek poprosicie Ojca w moim Imienu,da wam"

Ta , a do Marii nie klepiesz mantr ::)))

> My wierzymy jeszcze,ze wraz nami modli sie cale niebo.
                            > To nie swieci,ani Maryja udzielaja nam swoich Lask.
                            > Tych moze udzielac tylko Bog.
                            > Lecz oni moga sie modlic za nami.

Nie , nie mogą wyrażnie zacytowałem ci werset z listu Pawła !!!

> Zrozumialym dla ludzi jezykiem wyrazajac
                            > - ich modlitwa jest czyms zblizonym do naszej modlitwy wstawienniczej.
                            > [Wspolnota ludzi wierzacych modli sie nad kims,kto ich o to prosi.]
                            > O ile wiem,SJ takiego rodzaju modlitwy nie znaja,

Czyli nie wiesz bo maja ,ale zgodnie z nauka biblii mofdla sie tylko do Boga
                            oraz tylko za żywych ludzi nigdy za nieboszczyka bo on już swoją nagrodę dostał
                            więc niczyje np;kupowane za pieniądze modły niczego nie zmienią poza stanem
                            konta duchownego
                            > oni (w przeciwienstwie do chrzescijan)wogole malo sie modla.
                            > Prawdopodobnie nie zetknales sie wiec z tego rodzaju modlitwa.
                            > A szkoda,ona ma niesamowita Moc Przemiany zarowno nas samych,
                            > jak i otaczajacego swiata
                            • opornik4 Re:c.d - poprzedniego 31.07.08, 23:09
                              kolter_hugh napisał:
                              > Qurde tow twojej katolickiej biblii nie ma Objawienia ::)))
                              > Jezus to pierwsze stworzenie Boże od niego wszystko się stało !!
                              > Obj 3,14
                              > Aniołowi Kościoła w Laodycei napisz: To mówi Amen, Świadek wierny
                              i prawdomówny
                              > ,
                              > Początek stworzenia Bożego:
                              >
                              Powyzsze wyraznie mowi o Bostwie Chrystusa.

> > Duchem?Jakim?Jak mialby sie nazywac?
                              >
                              > Był aniołem !!Michałem ::))))
                              W tym wypadku,chyba sobie zarty stroisz.
                              Aniolowie zostali stworzeni jako byty niewidzialne,
                              maja mozliwosc pokazywac sieludziom pod postacia czlowieka,
                              ale nie nie moga sie urodzic na ziemi z matki ludzkiej.
                              Podobna mysl jest wlasnie poganska.

> Nie znasz biblii to i klepiesz bzdury , krew za krew ,oko za oko ,
                              doskonały
                              > grzeszy ,doskonały odkupuje !!
                              >
                              Taki obraz Boga jest mi obcym i pewnie tez dlatego nie zostalam SJ.
                              BOG,JEST MILOSCIA NIESKONCZONA i wlasnie takie poznanie czyni
                              czlowieka prawdziwie WOLNYM.
                              Pragne czynic dobro,bo Go miluje,a nie dlatego,ze jestem do tego
                              lekiem przed Nim przymuszona.
                              Zreszta sama z siebie nic dobrego uczynic nie moge,
                              bez Mocy Jego Ducha jestem zupelnie bezradna.
                              Jedyne co moge,to pragnac,by On we mnie dzialal.

> Ty wybrałaś zło zostając członkinią tej sekty ::((((
                              >
                              To Ty tak myslisz,ja mam liczne dowody na to,ze jest jednak inaczej.

> Nigdy nie klękasz przed obrazkami ???
                              Przed obrazami NIGDY.
                              Ja wogole zadko klekam,bo mam chore kolana:)
                              A powaznie,nawet w duchu CZESC ODDAJE TYLKO BOGU.

> Ona jest martwa od 2 tys lat ale wstanie kiedy Bóg pozwoli !!

> Pewno będziesz mogła zmartwychwstać do życia w tysiącletnim
                              królestwie !!

> > Jak bede zyla ja po swojej smierci.

> Pewno będziesz mogła zmartwychwstać do życia w tysiącletnim
                              królestwie !!

> Umieramy z nadzieja zmartwychwstania , bajki o duszy
                              nieśmiertelnej pochodzą z
                              > Grecji i nie są nauką biblijna!!

To,co napisales okropnie brzmi.Brrr.
                              Pachnie islamem.
                              Widze teraz jak piekna jest moja wiara.
                              Nie tylko daje nadzieje,ale i uwalnia od leku.
                              Zaczynam rozumiec,dlaczego niektorzy tak sie smierci boja.
                              JA NIE UMRE!!!
                              W momencie tego,co nazywamy smiercia,narodze sie do nowego zycia.
                              To jest troche podobne do ludzkich narodzin na ziemi.
                              Gdybys mogl zapytac dzieciatko w lonie matki,a ono by bylo w stanie
                              Ci odpowiedziec - czy chce przyjsc na swiat? Odpowiedzialoby,ze nie.
                              tam gdzie jest czuje sie przeciez bezpieczne,narodziny sa dla niego
                              straszliwa trauma.
                              I tak jest wlasnie z nami,gdy przychodzi nam odejsc z tego swiata.

Twoje postrzeganie smierci,jest nie tylko makabryczne,ale wydaje sie
                              tez glupie i nielogiczne.
                              Umieraja zwierzeta,a my jestesmy przeciez kims szczegolnym
                              w oczach Boga.

Jezus powiedzial mi:
                              "W Domu Mojego Ojca jest mieszkań wiele,
                              ide przygotowac wam miejsce".

Troche mi Ciebie zal.
                              Jakze trudnym musi byc zycie z takim postrzeganiem (jak Twoje)
                              Bozej rzeczywistosci.

Twoja percepcja Boga,w duzej mierze przypomina nauke Kk
                              przed Soborem Watykanskim II.
                              Teraz wiec nie dziwie sie katolikom,ktorzy dali sie zewangelizowac
                              Koscolom chrzescijanskim.
                              • kolter_hugh Re:c.d - poprzedniego 01.08.08, 18:32
                                opornik4 napisała:
                                > > Obj 3,14
                                > > Aniołowi Kościoła w Laodycei napisz: To mówi Amen, Świadek wierny
                                > i prawdomówny
                                > > ,
                                > > Początek stworzenia Bożego:
                                > >
                                > Powyzsze wyraznie mowi o Bostwie Chrystusa.

Najwyrażniej nie rozumiesz prostego tekstu biblijnego lub twoje przekonanie o
                                boskości Jezusa nie pozwala ci racjonalnie spojrzeć na tekst który wyrażnie mówi
                                o tym iż Jezus jest stworzeniem Bożym ::)))

> W tym wypadku,chyba sobie zarty stroisz.
                                > Aniolowie zostali stworzeni jako byty niewidzialne,
                                > maja mozliwosc pokazywac sieludziom pod postacia czlowieka,
                                > ale nie nie moga sie urodzic na ziemi z matki ludzkiej.
                                > Podobna mysl jest wlasnie poganska.

Sama teoria ze człowiek urodził się z matki dziewicy i ojca Boga jest jak
                                najbardziej pogańska ::))) kłaniają sie mity greckie

> Taki obraz Boga jest mi obcym i pewnie tez dlatego nie zostalam SJ.

Jaki Boga sprawiedliwego ??
                                1 Tym 2,6
                                który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym
                                czasie.

> BOG,JEST MILOSCIA NIESKONCZONA i wlasnie takie poznanie czyni
                                > czlowieka prawdziwie WOLNYM.
                                > Pragne czynic dobro,bo Go miluje,a nie dlatego,ze jestem do tego
                                > lekiem przed Nim przymuszona.
                                > Zreszta sama z siebie nic dobrego uczynic nie moge,
                                > bez Mocy Jego Ducha jestem zupelnie bezradna.
                                > Jedyne co moge,to pragnac,by On we mnie dzialal.

Już ci raz pisałem nie praw mi kazań bo to żałosne ::)))

> To Ty tak myslisz,ja mam liczne dowody na to,ze jest jednak inaczej.

No tak przecież ŚJ mają Guru całkiem jak wy w watykanie ::)))

> Przed obrazami NIGDY.

Łżesz !!!

> Ja wogole zadko klekam,bo mam chore kolana:)

Nie główkę ::)))

> A powaznie,nawet w duchu CZESC ODDAJE TYLKO BOGU.

Łżesz !!

> To,co napisales okropnie brzmi.Brrr.
                                > Pachnie islamem.

Nie wiesz ze koran jest bardziej podobny do żydowskiego pięcioksięgu niż
                                pozostałe księgo Hebrajskie ??

> Widze teraz jak piekna jest moja wiara.

Oparta na pogańskich wierzeniach ::)))

> Nie tylko daje nadzieje,ale i uwalnia od leku.
                                > Zaczynam rozumiec,dlaczego niektorzy tak sie smierci boja.
                                > JA NIE UMRE!!!

Nie , ty na pewno nie,twój psychiatra cię w tym upewnił ???

> W momencie tego,co nazywamy smiercia,narodze sie do nowego zycia.

No fakt bo dla nieboszczyka który zmarł np; w 1678 roku w momencie
                                zmartwychwstania będzie myślał ze spał chwilkę ::)))

> To jest troche podobne do ludzkich narodzin na ziemi.
                                > Gdybys mogl zapytac dzieciatko w lonie matki,a ono by bylo w stanie
                                > Ci odpowiedziec - czy chce przyjsc na swiat? Odpowiedzialoby,ze nie.
                                > tam gdzie jest czuje sie przeciez bezpieczne,narodziny sa dla niego
                                > straszliwa trauma.
                                > I tak jest wlasnie z nami,gdy przychodzi nam odejsc z tego swiata.

Nie prawda , po prostu w każdego człowieka wszczepiono chęć życia na ziemi ,Bóg
                                stworzył człowieka do życia wiecznego stąd nie chęć do odejścia w niepewność ::)))

> Twoje postrzeganie smierci,jest nie tylko makabryczne,ale wydaje sie
                                > tez glupie i nielogiczne.
                                > Umieraja zwierzeta,a my jestesmy przeciez kims szczegolnym
                                > w oczach Boga.

Wiesz moje to nie jest , ale w twojej biblii tak ją opisano wystarczy poczytać i
                                odrzucić watykańskie bajdy o duszy nieśmiertelnej i wszystko będzie jasne.

> Jezus powiedzial mi:
                                > "W Domu Mojego Ojca jest mieszkań wiele,
                                > ide przygotowac wam miejsce".

W objawieniu ujawnił liczbę tych mieszkań , otwórz i sprawdż ile ::)))

> Troche mi Ciebie zal.
                                > Jakze trudnym musi byc zycie z takim postrzeganiem (jak Twoje)
                                > Bozej rzeczywistosci.

Coraz bardziej upewniasz mnie ze jesteś infantylną kobietą o umyśle
                                dwunastolatki ::(((

> Twoja percepcja Boga,w duzej mierze przypomina nauke Kk
                                > przed Soborem Watykanskim II.
                                > Teraz wiec nie dziwie sie katolikom,ktorzy dali sie zewangelizowac
                                > Koscolom chrzescijanskim.

Wywal katechizmy odrzuć watykańskie spojrzenie , poczytaj biblie a może
                                zrozumiesz jak błądzisz !!
                                2 Kor 4,4
                                )dla niewiernych, których umysły zaślepił bóg tego świata, aby nie olśnił ich
                                blask Ewnagelii chwały Chrystusa, który jest obrazem Boga.
                                • opornik4 Re:c.d - poprzedniego 02.08.08, 01:20
                                  kolter_hugh napisał:

> Jaki Boga sprawiedliwego ??
                                  > 1 Tym 2,6
                                  > który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym
                                  > czasie.

Kazan Ci nie prawie.
                                  Coraz bardziej natomiast rozumiem,czemu nie chcesz zawierzyc Bogu swojego zycia.
                                  Ja,gdybym miala taki Jego obraz jak masz Ty
                                  - tez bym sie chyba nie zdecydowala.
                                  Zawierzyc komus siebie,tylko z leku przed kara?Brrr.

Nie lze,nie mam powodu.
                                  Dziele sie tylko z Toba swoja wiara.

> > Nie tylko daje nadzieje,ale i uwalnia od leku.
                                  > > Zaczynam rozumiec,dlaczego niektorzy tak sie smierci boja.
                                  > > JA NIE UMRE!!!
                                  >
                                  > Nie , ty na pewno nie,twój psychiatra cię w tym upewnił ???
                                  >
                                  > > W momencie tego,co nazywamy smiercia,narodze sie do nowego zycia.
                                  >
                                  > No fakt bo dla nieboszczyka który zmarł np; w 1678 roku w momencie
                                  > zmartwychwstania będzie myślał ze spał chwilkę ::)))
                                  >
                                  To co,zwierzatka tez zmartwychwstana?
                                  > Nieprawda , po prostu w każdego człowieka wszczepiono chęć
                                  życia na ziemi ,Bóg
                                  > stworzył człowieka do życia wiecznego stąd niechęć do odejścia
                                  w niepewność ::)))

Popatrz,popatrz.
                                  Moze i tam cos "wszczepiono",ale chrzescijanie nie maja w swoich sercach leku
                                  przed tym co potocznie smiercia nazywamy.
                                  Oni,wiedza bowiem,iz odejda do Domu Ojca.

> 2 Kor 4,4
                                  > )dla niewiernych, których umysły zaślepił bóg tego świata, aby nie olśnił ich
                                  > blask Ewnagelii chwały Chrystusa, który jest obrazem Boga.

Te Slowo poznalam zanim zetknelam sie z nauka Katechizmu
                                  i innymi publikacjami naszego Kosciola.
                                  One wlasnie na powyzszym wersie sie opieraja:)
                                  "Naszych" ludzi wlasnie :"olśnił blask Ewnagelii chwały Chrystusa, który jest
                                  obrazem Boga."

Nadal twierdze,ze moja wiara znajduje tez oparcie w logice
                                  - natomiast Twoje poglady moga skutecznie zniechecic od pojscia
                                  za Nim.
                                  • opornik4 Re:c.d - poprzedniego 02.08.08, 01:29
                                    Jeszcze kawalek do poprzedniego.
                                    kolter_hugh napisał:

"Coraz bardziej upewniasz mnie ze jesteś infantylną kobietą
                                    o umyśle dwunastolatki ::((("

- " Zaprawdę, powiadam wam: Jeśli się nie odmienicie i nie staniecie jak dzieci,
                                    nie wejdziecie do Królestwa niebieskiego. Kto się więc uniży jak to dziecko, ten
                                    jest największy w Królestwie niebieskim." (Mt 18:3-4).Czyli królestwo niebieskie
                                    mogą zdobyć tylko dorośli
                                    z osobowoscia dziecka.
                                    • kolter_hugh Re:c.d - poprzedniego 04.08.08, 17:50
                                      opornik4 napisała:
                                      > - " Zaprawdę, powiadam wam: Jeśli się nie odmienicie i nie staniecie jak dzieci
                                      > ,
                                      > nie wejdziecie do Królestwa niebieskiego. Kto się więc uniży jak to dziecko, te
                                      > n
                                      > jest największy w Królestwie niebieskim." (Mt 18:3-4).Czyli królestwo niebieski
                                      > e
                                      > mogą zdobyć tylko dorośli
                                      > z osobowoscia dziecka.

Być otwartym na Jezusa jak dziecko tego dotyczy ten werset nie zaś żyć w
                                      ciemnocie i używać argumentów infantylnych jak na dwunastolatkę przystało , tak
                                      jak jest z tobą !!
                                      • opornik4 Re:c.d - poprzedniego 08.08.08, 18:15
                                        kolter_hugh napisał:
                                        > Być otwartym na Jezusa jak dziecko tego dotyczy ten werset nie zaś żyć w
                                        > ciemnocie i używać argumentów infantylnych jak na dwunastolatkę przystało , tak
                                        > jak jest z tobą !!

Tu nie chodzi o otwarcie swego serca na jezusa,
                                        ale wlasnie o to bysmy potrafili przychodzic do Boga
                                        i widziec Go,Kochajacym nas Ojcem.
                                        Ufac Mu bezgranicznie,tak jak dziecko ufa ziemskim rodzicom.
                                  • kolter_hugh Re:c.d - poprzedniego 04.08.08, 17:48
                                    opornik4 napisała:
                                    > Kazan Ci nie prawie.
                                    > Coraz bardziej natomiast rozumiem,czemu nie chcesz zawierzyc Bogu swojego
                                    zycia> Ja,gdybym miala taki Jego obraz jak masz Ty
                                    > - tez bym sie chyba nie zdecydowala.
                                    > Zawierzyc komus siebie,tylko z leku przed kara?Brrr.

Jaki to ja mam obraz Boga ??

> Nie lze,nie mam powodu.
                                    > Dziele sie tylko z Toba swoja wiara.

Łżesz bo nie ma katolika który by przed obrazem nie klęczał , no chyba że do
                                    kościoła nie chodzi !! twoja wiara maa mało biblijne podstawy jest po prostu
                                    jarmarczna !!

> > W momencie tego,co nazywamy smiercia,narodze sie do nowego zycia.

To nie jest nauka biblijna tylko twoje przekonanie zbudowane na fałszywych
                                    tradycjach katolickich !!

> To co,zwierzatka tez zmartwychwstana?

Po co ??

> Popatrz,popatrz.
                                    > Moze i tam cos "wszczepiono",ale chrzescijanie nie maja w swoich sercach leku
                                    > przed tym co potocznie smiercia nazywamy.
                                    > Oni,wiedza bowiem,iz odejda do Domu Ojca.

Ta to ciekawe że każdy boi sie śmierci ::)))) i prosi bozię o długie i
                                    szczęśliwe życie!

>
                                    > Te Slowo poznalam zanim zetknelam sie z nauka Katechizmu
                                    > i innymi publikacjami naszego Kosciola.
                                    > One wlasnie na powyzszym wersie sie opieraja:)
                                    > "Naszych" ludzi wlasnie :"olśnił blask Ewnagelii chwały Chrystusa, który jest
                                    > obrazem Boga."

To ciekawe że tak was olśnił ze prostych cytatów biblii nie rozumiecie ::))))

> Nadal twierdze,ze moja wiara znajduje tez oparcie w logice

Logice Kalego ??

> - natomiast Twoje poglady moga skutecznie zniechecic od pojscia
                                    > za Nim.

Bo ciemnota duchowa ma to do siebie właśnie ::(((
                                    • caroli_ne_86 Re:c.d - poprzedniego 04.08.08, 22:36
                                      Kolterku.Czemu taki nerwowy jesteś?
                                      Nie wszyscy rozumieją ..Biblię, jest tak wiele różnych odcieni znaczeniowych
                                      ,ech...
                                      • kolter_hugh Re:c.d - poprzedniego 04.08.08, 22:40
                                        caroli_ne_86 napisała:

> Kolterku.Czemu taki nerwowy jesteś?

Ja nerwowy ?

> Nie wszyscy rozumieją ..Biblię, jest tak wiele różnych odcieni znaczeniowych
                                        > ,ech...

Jak jej nie rozumieją to niech milczą
                                        • caroli_ne_86 Re:c.d - poprzedniego 04.08.08, 22:50
                                          kolter_hugh napisał:

> Jak jej nie rozumieją to niech milczą

Ok ,przepraszam ,już mmilczę.
                                          Dobranoc
                                          pl.youtube.com/watch?v=55rRqroXjOI
                      • prokasia75 Re:c.d - poprzedniego 30.07.08, 21:38
                        opornik4 napisała:

> > No , na kolanach składając modły do Marii ::))))(Wj 20 ,4-5)
                        > Nie do NIEJ,a wraz z NIA - to jednak roznica.

Np.:
                        Pod Twoją obronę uciekamy się święta Boża rodzicielko. Naszymi prośbami racz nie gardzić w potrzebach naszych, ale od wszelakich złych przygód racz nas zawsze wybawiać panno(?) chwalebna i błogosławiona. O pani nasza! Orędowniczko nasza! Pośredniczko nasza!
                        Pocieszycielko nasza! Z Synem swoim nas pojednaj, Synowi swojemu nas
                        polecaj, swojemu Synowi nas oddawaj. Amen

Albo:
                        Jest zakątek na tej ziemi, gdzie powracać każdy chce,
                        Gdzie króluje Jej oblicze, na nim cięte rysy dwie.
                        Wzrok ma smutny, zatroskany, jakby chciała prosić Cię,
                        Byś w matczyną jej opiekę oddał się.

Madonno, Czarna Madonno,
                        Jak dobrze Twym dzieckiem być!
                        O pozwól, Czarna Madonno,
                        W ramiona Twoje się skryć.

W Jej ramionach znajdziesz spokój I uchronisz się od zła,
                        Bo dla wszystkich swoich dzieci Ona serce czułe ma.
                        I opieką Cię otoczy, Gdy Jej serce oddasz swe
                        Gdy powtórzysz Jej z radością słowa te:

Madonno, Czarna Madonno,

Dziś, gdy wokół nas niepokój, Gdzie się człowiek schronić ma,
                        Gdzie ma pójść, jak nie do Matki, Która ukojenie da.
                        Więc błagamy, o Madonno, Skieruj wzrok na dzieci swe
                        I wysłuchaj, jak śpiewamy prosząc Cię:

Madonno, Czarna Madonno,

Albo (ale to tylko do tej częstochowskiej):
                        Matko, spójrz w nasze serca, Z których wielka wdzięczność bije.
                        Matko, spójrz w nasze serca, W których Chrystus, Syn Twój żyje.
                        Przyjmij podziękowania Młodych serc radosną pieśń,
                        Przyjmij, o Matko droga, Od nas chwałę, hołd i cześć.
                        ref.:Sześćset lat, Maryjo, z nami jesteś,
                        z Jasnej Góry Wiernie trzymasz straż,
                        sześćset lat już bronisz nas od nieszczęść,
                        by nie zginął polski naród nasz.
                        Chcemy prosić Cię, Maryjo, dzisiaj,
                        gdy wokoło czyha tyle burz,
                        zostań z nami, Matko ukochana
                        Nie lat sześćset, lecz na zawsze już.

Polski katolicyzm właśnie taki jest maryjny:(
      • obt37 Re: Apokalipsa. 27.07.08, 17:13
        panismok napisała:

> Witaj,
        > nie będę się wgłębiać w szczegóły, chcę tylko zauważyć pewien logiczny zgrzyt.
        >

Nie ma zadnego zgrzytu. Odpowiedz:
        Kiedy ma zacząć się to co opisuje Apokalipsa?
        Jak długo ma trwać?
        Czy w to wierzysz i tym się kierujesz w życiu?
        Ilu ludzi w to wierzy i tą wiarą się kieruje?
        Czy jest ich coraz więcej?
        Czy wizja ta opisuje losy każdego człowieka osobno?
        ...
        Czy potrafisz wyjaśnić symbolikę Apokalipsy?
        • kaprys9 Re: Apokalipsa. 29.07.08, 16:18
          obt37 napisał:

> panismok napisała:
          >
          > > Witaj,
          > > nie będę się wgłębiać w szczegóły, chcę tylko zauważyć pewien logiczny zg
          > rzyt.
          > >
          >
          > Nie ma zadnego zgrzytu. Odpowiedz:
          > Kiedy ma zacząć się to co opisuje Apokalipsa?
          > Jak długo ma trwać?
          > Czy w to wierzysz i tym się kierujesz w życiu?
          > Ilu ludzi w to wierzy i tą wiarą się kieruje?
          > Czy jest ich coraz więcej?
          > Czy wizja ta opisuje losy każdego człowieka osobno?
          > ...
          > Czy potrafisz wyjaśnić symbolikę Apokalipsy?

..gdyby ktoś potrafił..nie byłoby tego - co jest.
    • katolik.1 Re: Apokalipsa. 29.07.08, 16:08
      Armagedon-wielka wojna Boga -Stwórcy wszechświata.Dopiero zaistnieje,kiedy
      tylko będą mówić-pokój i bezpieczeństwo.Tesaloniczan -list na to
      wskazuje.Ludziom będzie się zdawać,że uporali się z wojnami,ale wtedy dosięgnie
      świat zagłada ze strony Boga.
    • tok33 Re: Apokalipsa. 29.07.08, 16:44
      Apokalipse to ja mam prawie codziennie w domu jak mnie odwiedza ta wiedzma
      TESCIOWA!!:)))))))
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 29.07.08, 20:07
        tok33 napisał:

> Apokalipse to ja mam prawie codziennie w domu jak mnie odwiedza ta wiedzma
        > TESCIOWA!!:)))))))

Piszesz z uśmiechem to chyba tylko ..żart??

Bo przecież Teściowa to też ..Mama a Mamę każdy z Nas ma tylko jedną...należy
        jej się miłość, szacunek i ..oddanie.
        pl.youtube.com/watch?v=LWoyZixx1l4&feature=related
        • sisi_4 Re: Apokalipsa. 30.07.08, 12:59
          Jako osoba wierzaca sklaniam sie bardziej do tej Apokalipsy podanej nam w Biblii. Pozdrawiam Cie Carolinko
        • tok33 Re: Apokalipsa. 30.07.08, 15:11
          caroli_ne_86 napisała:

> tok33 napisał:
          >
          > > Apokalipse to ja mam prawie codziennie w domu jak mnie odwiedza ta wiedzm
          > a
          > > TESCIOWA!!:)))))))
          >
          > Piszesz z uśmiechem to chyba tylko ..żart??
          >
          > Bo przecież Teściowa to też ..Mama a Mamę każdy z Nas ma tylko jedną...należy
          > jej się miłość, szacunek i ..oddanie.
          > Pozdrawiam:)

Zgadzam się z Toba miła dziewczyno ,ze szacunek sie należy jak kazdemu
          czlowiekowi ale uwierz mi ,że są ludzi wredni, podli i trudno o ten szacunek dla
          nich Zycze ci wspanialej Tesiowej,bo o taka teraz trudno - wspanialA tesciowa to
          skarb w rodzinie-:)Pozdrowienia odwzajemnione .Dobrej muzy sluchasz-:)

• caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 04.08.08, 22:48
            tok33 napisał:

> caroli_ne_86 napisała:
            >
            > > tok33 napisał
            Zgadzam się z Toba miła dziewczyno ,ze szacunek sie należy jak kazdemu
            > czlowiekowi ale uwierz mi ,że są ludzi wredni, podli i trudno o ten szacunek dl
            > a
            > nich Zycze ci wspanialej Tesiowej,bo o taka teraz trudno - wspanialA tesciowa t
            > o
            > skarb w rodzinie-:)Pozdrowienia odwzajemnione .Dobrej muzy sluchasz-:)

Tok:)Każde złe emocje mają swoją ..przyczynę.Czy nie lepiej spokojnie porozmawiać...wyjaśnić?
            Dziękuję za ..życzenia :)

Muzyka ..słucham różnej ,róznistej ale najbliższy jest mi blues i ..klasyka:)
            pl.youtube.com/watch?v=55rRqroXjOI
    • jerz-ykk Re: Apokalipsa. 30.07.08, 15:30
      Nie w ierz w te religijne bzdury!!!!Zadna apokalipsa To tylko religijni
      fanatycy o niej mysla Ja sie od tego juz uwolnilem i zycze tej wolnosci kazdemu!!
    • ja.28 Re: Apokalipsa. 31.07.08, 17:02
      Jutro nastąpi zaćmienie Słońca. Kulminacja astronomiczna o godz. 11:50,
      kulminacja energetyczna o godz. 12:22.
      Może to bedzie nasz koniec???:):)
      • largo_m Re: Apokalipsa. 01.08.08, 14:53
        ja.28 napisała:

> Jutro nastąpi zaćmienie Słońca. Kulminacja astronomiczna o godz.
        11:50,
        > kulminacja energetyczna o godz. 12:22.
        > Może to bedzie nasz koniec???:):)

Zyjemy a wiec wszystko po staremu
        Czy ktos podejrzal bo ja przespalem:)
        • prokasia75 Re: Apokalipsa. 01.08.08, 14:57
          largo_m napisał:

> Czy ktos podejrzal bo ja przespalem:)

A jaki sprzęt można wykorzystać do oglądania tego zjawiska (tak na przyszłość
          pytam)? Chodzi mi o coś "domowego":)
          • sigma.33 Re: Apokalipsa. 01.08.08, 15:39
            To trzeba miec chyba odpowiedznie okulary i jakas lunete??Pozdrawiam
    • georg54 Re: Apokalipsa. 02.08.08, 15:43
      Zgodnie z tym co podaje nam Pismo Swiete
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 03.08.08, 11:28
        georg54 napisał:

> Zgodnie z tym co podaje nam Pismo Swiete

A może Proszę Pana wynajedziemy eliksir niesmiertelnosci, zaludnimy nasza Galaktyke i "bedziemy zyc wiecznie w raju na Ziemi" i w kosmosie:) a z nieba bedzie nam miłosciwie panowal nasz przyjaciel ,pan georg54 :)??
        • iza11222 Re: Apokalipsa. 06.08.08, 16:53
          caroli_ne_86 napisała:
          >
          > A może Proszę Pana wynajedziemy eliksir niesmiertelnosci,
          zaludnimy nasza Gala
          > ktyke i "bedziemy zyc wiecznie w raju na Ziemi" i w kosmosie:) a z
          nieba bedzie
          > nam miłosciwie panowal nasz przyjaciel ,pan georg54 :)??

Ale ty masz pomysly Carolka!!Ale na tego panujacego to ja bym
          koltera wybrala .Wesolo by bylo ,nie sadzisz???Pozdrawiam!!!!!
          >
          >
          • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 06.08.08, 23:10
            iza11222 napisała:

> caroli_ne_86 napisała
            >
            > Ale ty masz pomysly Carolka!!Ale na tego panujacego to ja bym
            > koltera wybrala .Wesolo by bylo ,nie sadzisz???Pozdrawiam!!!!!
            Lubię sobie ..pofantazjować ,czasem:)

Kolterek ??To dla takich czarownic jak ja byłby tylko ...stos...:((((
            Kolorowych snów Izo:)
            pl.youtube.com/watch?v=YZoQ_E8GHsk&feature=related
            • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 07.08.08, 18:51
              caroli_ne_86 napisała:
              > Kolterek ??To dla takich czarownic jak ja byłby tylko ...stos...:((((
              > Kolorowych snów Izo:)

Niby to dlaczego ?
              • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 07.08.08, 18:54
                kolter_hugh napisał:

> caroli_ne_86 napisała:
                > > Kolterek ??To dla takich czarownic jak ja byłby tylko ...stos...:((((
                > > Kolorowych snów Izo:)
                >
                > Niby to dlaczego ?

Dlatego ,ze nie znają Biblii i powinny ..zamilknąć ..i takie tam ..jeszcze:)
                Milczę ,też zle???
                • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 07.08.08, 19:41
                  caroli_ne_86 napisała:
                  > Dlatego ,ze nie znają Biblii i powinny ..zamilknąć ..i takie tam ..jeszcze:)
                  > Milczę ,też zle???

To katolicy palili na stosach za znajomość biblii właśnie ::(((
                  • opornik4 Re: Apokalipsa. 08.08.08, 18:25
                    kolter_hugh napisał:
                    > To katolicy palili na stosach za znajomość biblii właśnie ::(((

Rafał A. Ziemkiewicz
                    Stosy kłamstw o Inkwizycji

Obraz Świętej Inkwizycji, pokutujący w potocznej świadomości i bezustannie
                    ugruntowywany przez media, ma tyle samo wspólnego z historyczną prawdą, ile
                    Księstwo Mołdawii z serialu "Dynastia" z prawdziwą Mołdawią.

O Świętej Inkwizycji słyszał każdy. Przy dziesiątkach okazji przywołuje się ją
                    jako symbol najstraszliwszego w dziejach cywilizacji masowego prześladowania,
                    fanatyzmu i kontroli myśli. Liczni autorzy każą nam widzieć w niej historyczny
                    pierwowzór hitleryzmu i stalinizmu. Każda napaść na Kościół i religię katolicką
                    obowiązkowo zawiera odwołanie do jakoby powszechnie znanych, a nie
                    odpokutowanych zbrodni Świętego Officjum. O owych enigmatycznych zbrodniach
                    przypomina bez przerwy - ale i bez konkretów - prasa, filmy, literatura. Nawet
                    pornografia z lubością wyżywa się w kojarzeniu tortur z lochami Inkwizycji i
                    zakapturzonymi mnichami.

Kto by jednak chciał ową najczarniejszą z legend skonfrontować z dziełami
                    historyków - nawet tych nie kryjących swej niechęci do Kościoła i religii -
                    przeżyje głębokie zdumienie, że wszystko było inaczej.

calosc pod:

www.datapolis.com/grzes/inkw_rz.htm
                    • kolter_hugh Re: Apokalipsa. 08.08.08, 20:49
                      opornik4 napisała:

> kolter_hugh napisał:
                      > > To katolicy palili na stosach za znajomość biblii właśnie ::(((
                      >
                      > Rafał A. Ziemkiewicz
                      > Stosy kłamstw o Inkwizycji

Rafałek to kiepski pisarzyna kiepskich powieści science fiction , a obecnie
                      mocno nawiedzony religijnie matołek parafialny !!
          • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 07.08.08, 20:14
            iza11222 napisała:

> caroli_ne_86 napisała:
            > >
            > > A może Proszę Pana wynajedziemy eliksir niesmiertelnosci,
            > zaludnimy nasza Gala
            > > ktyke i "bedziemy zyc wiecznie w raju na Ziemi" i w kosmosie:) a z
            > nieba bedzie
            > > nam miłosciwie panowal nasz przyjaciel ,pan georg54 :)??
            >
            > Ale ty masz pomysly Carolka

Jeszcze tak sobie myślę...,że być może przełamiemy barierę życia i śmierci i
            nauczymy sie tworzyć nowe ....życie???
            Moze jesteśmy produktem innej... cywilizacji ktorej już nie ma bo bo wszystko
            ma swój poczatek i.... koniec??
            • opornik4 Re: Apokalipsa. 08.08.08, 18:18
              caroli_ne_86 napisała:
              > Jeszcze tak sobie myślę...,że być może przełamiemy barierę życia i śmierci i
              > nauczymy sie tworzyć nowe ....życie???

To juz ludzkosc przerabiala.
              Ludzie chcieli sie stac rownymi Bogu.
              Jest to opisane w Biblii,w przypowiesci o wiezy Babel.
            • largo_m Re: Apokalipsa. 09.08.08, 17:47
              Przypominam sie tylko Caroline-;)
    • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 03.08.08, 11:23
      Tak sobie dzis pomyślałam ,ze może być kombinacja różnych scenariuszy np> .. wygasanie słońce {bo skończy mu sie zapas wodoru) przy jednoczesnej biblijnej apokalipsie( na 7 tronach 7 baranków, 7 aniołów itd.:)) z asteroidem na dodatek? :-)))))Tylko czy ja doczekam??
    • largo_m Re: Apokalipsa. 08.08.08, 13:22
      Carolino jeszcze raz tu napiszę.
      Mam dla Ciebie propozycje:)
      Chciałem Cie zaprosić na prywatne ,zamkniete forum na irlandzkim portalu Jest
      tam nas spora grupa kulturlanych ludzi ., część z Francji ,Holadii i z
      Polski:)Tematy sa rózne .Rownież dyskutujemy cżesto na temat religii i nie tylko
      katolickiej
      Do wyboru do koloru:)
      Nie moge do Ciebie napisać bo nie masz tu skrzynki dlatego prosze napisz do mnie
      jeśli jesteś zainteresowana pobytem na tym forum:)
      Podam Ci dalsze wskazowki jak napiszesz:)
      Bedziesz tam bardzo mile widziana:) Pozdrawiam w samo poludnie:)
    • opornik4 Re: Apokalipsa. 08.08.08, 18:11
      ja.28 napisała:

> piwi77 napisał:
      >
      > > Przepowiednia, w której należy domyślać sie o co chodzi, jest
      > > zarówno bezsensu, jak i bez ryzyka. Cokolwiek się wydarzy, będzie
      > > można do niej dopasować i wyjdzie, że przepowiednia się sprawdziła.
      >
      > Poza tym tych przepowiedni bylo już multum Ile to razy ja czekalam na koniec
      > świata zapowiadany przez ludzi z mojego otoczenia ?? nie zlicze chyba:)

Apokalipsa,nie jest przepowiednia.
      Jest Bozym proroctwem,a to jednak stanowi roznice.
      • caroli_ne_86 Re: Apokalipsa. 13.08.08, 19:20
        opornik4 napisa
        > Apokalipsa,nie jest przepowiednia.
        > Jest Bozym proroctwem,a to jednak stanowi roznice.

Możesz to wytłumaczyć?
        • opornik4 Re: Apokalipsa. 19.09.08, 15:58
          caroli_ne_86 napisała:

> opornik4 napisa
          > > Apokalipsa,nie jest przepowiednia.
          > > Jest Bozym proroctwem,a to jednak stanowi roznice.
          >
          > Możesz to wytłumaczyć?
          >
          Poczytaj sobie tu:

www.opoka.org.pl/biblioteka/H/HN/2/14zwykly-1.html

"W czasach, w których przyszło nam żyć — pełnych niepewności,
          sensacji, fałszywych wiadomości, dwuznaczności, manipulacji,
          kłamstwa i relatywizmu — warto zastanowić się, czym tak naprawdę
          jest proroctwo. Najczęściej kojarzy się ono z przepowiadaniem
          przyszłości, z przewidywaniem wydarzeń, które mają nastąpić.
          Wielu ludziom słowo „proroctwo” przywodzi na myśl wróżkę,
          jasnowidza..."

I tu:

www.archiwum.gildia.pl/teksty/kormak/przepowiednie01

"Przepowiednie są opisami przyszłych zdarzeń, nie wynikającymi
          z logicznego wnioskowania. Powstają, gdy:

a) przepowiadającemu wydaje się, że doznał iluminacji, prekognicji,
          in. jasnowidzenia progresywnego (tzn. nagle, bez intelektualnej
          aktywności, poznał prawdę o zdarzeniach w przyszłości;

b) przepowiadającemu wydaje się, że ktoś mu objawił, wyjawił
          co nastąpi

c) przepowiadającemu wydaje się, że osiągnął poznanie przyszłych
          zdarzeń przez interpretację systemu znaków magicznych

d) przepowiadający z premedytacją wymyślił wizje przyszłości, by
          odnieść określone korzyści (majątkowe, emocjonalne) i twierdzi,
          iż jego przepowiednie powstały na skutek któregoś z ww. sposobów ;
          np. L. Ron Hubbard - pisarz SF, twierdzący, że "najlepszym sposobem
          na zdobycie fortuny jest stworzenie kultu" - założył Kościół
          Scjentologi

Powyzej podany portal (gildia) zawiera opracowania ateistyczne.
    • slen59 Apokalipsa a proroctwo Oriona 2012 17.09.08, 15:40
      slyszałaś o tym ??
      Oto fragment :"W roku 2012 ludzkość stanie w obliczu zagłady. Trzęsienia ziemi o
      niespotykanej sile i ogromne fale zniszczą naszą cywilizację. Europa i Ameryka
      Północna przesuną się o do strefy polarnej. W apokalipsie zginie prawie cała
      ludzkość.
      Oto przepowiednie Majów i Egipcjan, potomków legendarnej Atlantydy, pogrzebanej
      pod biegunem południowym. Dzięki swej zdumiewającej wiedzy astronomicznej
      mieszkańcy legendarnego lądu mogli dokładnie przewidzieć klęskę światową – potop
      z 9792 roku p.n.e. Zbudowali wówczas tysiące łodzi i uciekli do Ameryki
      Południowej i Egiptu...
      Patrick Geryl i Gino Ratinckx – znani badacze zagadek przeszłości – odnaleźli
      zapomnianą kapsułę czasu wiedzy starożytnych umieszczoną w potężnym labiryncie,
      wzniesionym, jak mówi legenda, przez cywilizacje sprzed potopu. Złamali
      starożytne szyfry gwiezdne sprzed 10 000 lat – jak tajemniczy zodiak z Dendery –
      i ustalili, że w roku 2012 Wenus, Mars, Orion i inne gwiazdy znajdą się w takiej
      samej pozycji jak w roku 9792 p.n.e., roku poprzedniego „końca świata”. I
      odczytali proroctwo, że będzie to początek końca naszej cywilizacji."
      Brzmi niezle.Zwolennicy tej teorii powolują sie na cykl ok 12 tys lat w ktorym
      zmienia sie biegunowość ziemi.I własnie taka zmiana ma nastąpis 22 grudnia
      2012-skutek tego jak powyzej
      • iga.26 Re: Apokalipsa a proroctwo Oriona 2012 22.09.08, 17:22
        Przestancie czytać te brednie!
      • vana-imago Re: Apokalipsa a proroctwo Oriona 2012 02.12.08, 19:56
        a słyszałaś o tym?
        "Apokalipsa" - znaczy "objawienie", "odsłonięcie". Nie zniszczenie. :)
    • iga.26 Re: Apokalipsa. 22.09.08, 17:24
      Biblii nie czytam i nie wierze w zaden koniec swiata To bajki dla
      tych co maja mozg wyprany przez takich jak Rydzyk!.
      Czlowiek umiera to jest naturalne i na tym koniec .Do piachu albo na
      spalenie Zalezy od wyboru .
      • kolter_hugh1 Re: Apokalipsa. 29.11.08, 22:49
        iga.26 napisała:
        .Do piachu albo na
        > spalenie Zalezy od wyboru .

Co mają powiedzieć górale ? u nich cmentarze na skalenie na piachu ::((((
        • loshenrykos Re: Apokalipsa. 29.11.08, 23:14
          dobrze mówisz kolter Jezus miał braci i siostry tylko fanatycy i
          nieuki o tym nie wiedzą a właściwie nie chcą wiedzieć bo im świat na
          głowy się wali , ich zakłamany swiat pełen złych przywódców
          religijnych odpowiedzialnych za przelew krwi niewinnych ludzi i
          takim wierzą ! Byłym agentom bezpieki i pedofilom homoseksualistom
          i oszustom finansowym naciągaczom i pasożytom błogosławiącym broń do
          zabijania dzieci kobiet i starców . a fe

Czyny głośniej mówią niż słowa !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka