Dodaj do ulubionych

Objawienia

25.04.09, 13:34
Apostoł Paweł zapowiedział: "Zaś duch wyraźnie mówi, że w późniejszych wyznaczonych czasach odstąpią niektórzy od wiary, lgnąc ku duchom zwodzącym i naukom demonów, za pomocą udawania mówiących kłamstwa, mający wypalone swoje sumienie, zabraniający zaślubiać się, trzymać się z dala pokarmów, które Bóg stworzył do spożywania z dziękczynieniem wiernym i tym, którzy poznali prawdę" (1Tm.4:1-5, przekład dosłowny).

Kto miał objawienia?
Joseph Smith (1805 - 1844). Jako 14-letni chłopiec w trakcie modlitwy doznał wizji religijnej, w której ukazali mu się Bóg Ojciec i Syn Boży - Jezus Chrystus, którzy przekazali mu, aby na razie nie przystępował do żadnego z kościołów i że zostanie powiadomiony później, co ma uczynić. Około trzy lata później - 21 i 22 września 1823 r. ukazał mu się prorok Moroni, który przekazał mu, że na górze Cumorach znajdzie złote płytki z wyrytymi na nich inskrypcjami w języku reformowanym egipskim. Ich tekst, przetłumaczony przez Józefa Smitha, jak twierdził pod wpływem boskiego natchnienia, zawarł w Księdze Mormona.
6 kwietnia 1830 Józef Smith wraz z pięcioma przyjaciółmi założył Kościół Chrystusa, wkrótce nazwany Kościołem Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich. Wszystkich obowiązuje zakaz picia alkoholu, kawy i herbaty. Misjonarze mają też zakaz wstępowania w związki małżeńskie.

Ellen Gould White (1827 – 1915). Wszystkie książki, które napisała Ellen White powstały w oparciu o objawienia, jakie otrzymała od Pana. Pani White miała ok. 2000 widzeń (więcej niż jakikolwiek prorok biblijny) o różnym czasie trwania. Była wegetarianką i czynną propagatorką wegetarianizmu. Adwentyści mają też zakaz picia alkoholu, kawy i herbaty.

To tylko dwa przykłady. Objawienia były i są też w innych religiach.

Co Jezus mówił na temat nowych zakazów?
W Księdze Objawienia 2:24,25, czytamy: "A wam mówię i drugim, którzyście w Tyjatyrzech, którzykolwiek nie mają tej nauki i którzy nie poznali głębokości szatańskich, jako mówią: Nie włożę na was innego brzemienia. Wszakże to, co macie, trzymajcie, aż przyjdę" (BG).
Co oznacza w tym kontekście zwrot: "Nie włożę na was innego brzemienia"?
Użyty tu grecki wyraz βάρος (ciężar, brzemię) można znaleźć też w tekście Dziejów Apostolskich 15:28, gdzie (w tym kontekście) oznacza zakazy.

Jezus podczas objawienia danemu Janowi stwierdził, że nie wrzuci żadnych innych (dodatkowych) zakazów. Jezus stwierdził tu, że chrześcijanie mają trzymać się mocno zakazów, którym już podlegają. Dał wyraźnie do zrozumienia, że aż do przyjścia nie dołoży żadnych nowych zakazów.
Późniejsze zapowiedziane objawienia, w których pojawiają się nowe zakazy (dotyczące spożywania pewnych pokarmów), są najwyraźniej demonicznego pochodzenia.
Obserwuj wątek
    • miseczka.0 Re: Objawienia 14.05.09, 11:08
      a dla mnie wyrażnie wskazuje to na kościół katolicki.Objawienia
      maryjne, nałożone posty i celibat księży itp. to są znaki iście
      szatańskie.
      • miseczka.0 Re: Objawienia 07.07.09, 13:43
        no i nie doczekałam się komentarza od ewiaka
        • ewiak.r Re: Objawienia 07.07.09, 16:38
          Podałem wcześniej tylko dwa przykłady. Pisałem, że objawienia były i są też w
          innych religiach. Wyraziłaś na forum swoją opinię i masz do tego prawo. Nie mam
          zwyczaju komentowania każdej wyrażonej tu opinii.
          • futurysta_m Re: Objawienia 23.06.10, 21:40
            a skad my wiemy, ze Smith mial objawienie? Wierzymy mu na slowo i na
            slowo innych czlonkow Kosciola Jezusa Chrystusa w Dn. Ost.?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka