Dodaj do ulubionych

Nowe ciekawe forum

03.01.04, 19:09
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15998
Napiszcie tam, co myślicie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Nowe ciekawe forum 04.01.04, 20:19
      arcykr napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15998
      > Napiszcie tam, co myślicie na ten temat.

Ja wolę napisać tu. Niewątpliwie gwiazd i różnistych wokół nich planet jest bez
      liku. Nie mam pojęcia, czy istnieje na nich jakiekolwiek życie. Do życia
      białkowego potrzebny jest bardzo wąski przedział i temperatury i ciśnienia i
      składu atmosfery i istnienie wody, pożywienia... Bóg powiedział: czyńcie sobie
      ziemię poddaną. Nie wspomniał o światach pozaziemskich. Stąd można
      wywnioskować, że życiu białkowemu przeznaczył ziemię na której określił bardzo
      specyficzne warunki fizyczne. Ale niezależnie od tego, czy na innych planetach
      istnieją istoty rozumne, czy też jesteśmy sami, Bóg jest jeden dla całego
      stworzenia. I nawet jeśli jakieś zielone krzemowe ludziki będą twierdzić, że
      Bóg też jest zielony, będzie to ten sam Bóg, którego nazywamy ojcem.
      Stworzyciel nieba i ziemi. I ponieważ Bóg stworzył również te hipotetyczne
      zielone ludziki, nie będą musiały one uwierzyć w Boga, bo od dawna w niego
      wierzą. Życie białkowe wierzy w Boga, dlaczego życie krzemowe czy jakiekolwiek
      inne miałoby spotkać się z pojęciem Boga dopiero po przybyciu na Ziemię?
      Pytanie "czy kosmici uwierzą w Boga" wydaje mi się dziwaczne. To tak, jakby Bóg
      był wymysłem ziemian, i wspaniali i mądrzy kosmici dopiero po przybyciu do
      ciemnogrodu spotykają się z lokalnymi zabobonami. Nie podoba mi się takie
      ujęcie sprawy. Dlatego to forum nie jest dla mnie ciekawe.
      Arcykrze, na jakiej podstawie twierdzisz, że mowa o jednej owczarni i jednym
      pasterzu dotyczy istot z różnych planet? Według mnie TA owczarnia to wierzący w
      Jedynego Boga, a inne owczarnie to politeiści. I nigdy nie odniosłam wrażenia,
      że chodzi o podział na ziemian i innych. Kosmici monoteiści to też TA
      owczarnia. Ale ja nie wierzę, że poza ziemią istnieje jakiekolwiek życie.
      Kiedyś się tym problemem trochę interesowałam i wyszło mi, że jesteśmy sami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka