Dodaj do ulubionych

problemy w zus i us

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 17:10
czy ktoś mógłby mi poradzić, bo nie wiem co myśleć, mąż ma zaległości w zus i us, prowadzi firme i przez pare lat nie płacił, dług jest duży, niespłacalny, nie zgodzili się na raty, ani na umorzenie części. jesteśmy małżeństwem od roku, czy ja jako żona odpowiadam za jego długi, nigdy się nie rozliczaliśmy razem, co jest oczywiste. Czy warto brać rozdzielność?
Obserwuj wątek
    • Gość: aginka3 Re: problemy w zus i us IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 17:15
      c.d.
      A co grozi mojemu mężowi za te długi?, jest niewypłacalny, nie posiada nic, żadnego majątku, ruchomości, nic.
      • Gość: Michał Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 18:14
        ale mam układ ratalny , walczyłem o niego 1,5 roku w koncu dali , co
        do długów to te przed małżenskie Ciebie nie dotyczą natomiast
        powstałe po ślubie są Waszymi wspólnymi długami , wiedziałaś
        wcześniej o kłopotach męża przed ślubem ? bo wtedy należało zrobić
        intercyze w dniu ślubu
        • Gość: agitka3 Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 18:36
          nie wiedziałam...mogłam się tylko domyślać, czyli jak zajmą jego konta bankowe, to mnie też to czeka?jego dług w us to przeszło 100 tys, w zusie niewiadomo, do us wystąpił sam z zażaleniem na siebie, ale jego prośby wszystkie odrzucili, bo wyszło, że zatrudniał ludzi na czarno i podwójny podatek Vat. Sądziłam, że jednak mnie to nie dotyczy...
          • Gość: Ela Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.centertel.pl 25.11.09, 14:58
            Rób rozdzielczość majątkową i to szybko, będziesz odpowiadać tylko za długi od
            dnia ślubu do dnia zrobienia intercyzy razem z mężem reszta Cię nie
            obchodzi.Szybko idź do notariusza nie czekaj ani dnia.
            • Gość: aginka3 Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 09:36
              rozdzielność majątkową weźmiemy, czy szybko to nie wiem, bo skoro nie posiadamy majątku wspólnego żadnego to nie za bardzo mam czym odpowiadać za długi męża. w przypadku długów podatkowych małżonek odpowiada ograniczenie do majątku wspólnego tylko
              • Gość: a Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 22:24
                Ale odpowiadasz za jego dlugi powstale w trakcie malzenstwa.
                Piszesz, ze nadal prowadzi firme, wiec czesc dlugow mogla powstac
                juz w trakcie waszego malzenstwa. Wspolnota majatkowa oznacza takze
                wspolnote dlugow.
                • Gość: aginka3 Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 10:38
                  rozumiem,rozmawiałam z prawnikiem i on powiedział,że osobiście nie odpowiadam, że nie będę nic spłacać, odpowiadamy z mężem wspólnie naszym majątkiem, a jeśli nie mamy to co?
                  • Gość: Michał Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.opera-mini.net 28.11.09, 13:41
                    Ja też nie mam majątku za to spore zaległości w US narazie łamiąc prawo skarbowe i oni o tym dobrze wiedzą płace im co miesiąc 800zl bo mam taki układ ratalny narazie na 3 lata a małżonek powinien iść do US i napisać prośbe o raty czyli pomoc publiczną de-minimis dobrze uzasadniając ją chociaż ja coraz częściej myślę o zaprzestaniu im płacenia bo końca spłaty chyba nie dożyję i zaczynam żałować że już im wpłaciłem 70tyś zł przez te kilka lat no ale mam spokój narazie
                  • Gość: delfin Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.chello.pl 28.11.09, 14:17
                    Leć do notariusza i podpisujcie rozdzielność majątkową, nie jest to
                    drogie, jeśli US dowie sie że jesteście małżeństwem, wejdą na także
                    na twoje konto i pensje. I zmień prawnika, wszystko co zarabiacie
                    jest waszym wspólnym dochodem i US jak sie uprze może zająć, na
                    wszystkie zakupy bierz rachunki na siebie, jak przyjdzie komornik
                    musisz mieć kwity..
                    • Gość: Michał Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 15:39
                      ciekawi mnie czy na nr NIP mojej żony jest jakieś zadłużenie no bo
                      długi są moje i mój NIP jest zadłuzony bo jeżeli nie to rozdzielność
                      by mi się tez przydała , przynajmniej żona by mogła sobie kupić np
                      nowe meble
                      • Gość: delfin Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.chello.pl 28.11.09, 23:40
                        Jeśli podpisała ci zgodę na kredyt to tak. Najłatwiej sprawdzić w
                        BIK-u czy żona jest obciażona. Co do US, to najpierw szukają
                        majatku dłuznika, jeśli nic nie mogą odzyskać szukaja dalej, pensja
                        zony to niezłe źródło odzyskania należnosci.
                        • Gość: Michał Re: Kresyty spłacam więc OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 10:34
                          ale chodzi o US , tam zostało mi po prostu naliczone z PIT i VAT ,
                          nie miałem działalności wtedy ale uznali że miałem więc wyszło jak
                          jest a długu sporo , rozumiem że jak bym przestał spłacać do US to
                          wtedy do zony skoczą tak ? chyba jednak będę nadal kupował na
                          teściów co zresztą juz robię od ... 4 lat , a co z moją córką ?
                          teraz jej stuknie 18lat , ona jest bezpieczna ? bo można jej ładować
                          w jakiś posag ;) zamiast temu krwiopiscy fiskusowi
                  • Gość: a Re: Też mam długi w zus i us i żyję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 23:48
                    Alez macie: majatek in minus czyli dlugi. Nawet jesli za pare lat
                    byscie sie rozeszli, to dlugi ktore robi teraz beda sciagac rowniez
                    z Twoich dochodow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka