Dodaj do ulubionych

Licytacja domu! Problem

16.04.12, 13:07
Witam, mam problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić. Mieszkam i jestem zameldowana na stałe w domu razem z jego właścicielem. Ma on spore zadłużenie w banku. Komornik chce zająć mu dom i pierwszą licytację domu wyznaczono mu na lipiec tego roku. Co w takim wypadku mam robić ja? Nie jestem właścicielem domu ani nie mam zadłużenia? Aktualnie jestem w ciąży, państwo w takim przypadku wyrzuci mnie na bruk? Czy ktoś zlicytuje dom razem ze mną skoro nie jestem w żadnym związku (formalnym i nieformalnym) z właścicielem?
Obserwuj wątek
    • smallcloud Re: Licytacja domu! Problem 16.04.12, 13:12
      Nieruchomość może być zlicytowana z lokatorem.
      Następnie nowy właściciel może wystąpić o eksmisje.
      • andziapandzia Re: Licytacja domu! Problem 16.04.12, 14:09
        A co jeżeli właściciel przepisałby dom na inna osobę? Całkiem obcą np. jak ja? Nie zabraliby mu domu? Z góry dziękuje.
        • Gość: Michał Re: Licytacja domu! Problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 16:06

Tu już nic nie wykombinuje , może tylko pogorszyć pozbywając się nieruchomości teraz / łamie prawo / a i tak można coś takiego unieważnić , teraz nic nie zrobisz już jedynie tylko liczyć można na to że nie dojdzie do skutku licytacja
          • Gość: zadłużona Re: Licytacja domu! Problem IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.12, 21:09
            na bruk nie pójdziesz.jestes w ciąży.ustawa mówi o tym kto jest chroniony przed eksmisja na bruk,poczytaj o tym.
            • Gość: Michał Re: Licytacja domu! Problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 21:12
              przyszły właściciel - jeżeli wygra licytacje może zrobić piekło mieszkańcom takie że sami się wyprowadzą , wystarczy że domelduje jakąś grupkę niewyżytych studentów i po jakimś czasie obecni mieszkancy będą mieli dość
        • frediiii Re: Licytacja domu! Problem 16.04.12, 21:38
          takie przepisanie to złamanie art. 300 "§ 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku, grozi karą do 3 lat" , dodatkowo wierzyciel bez problemu podważy taką darowiznę.
          Nie wiem jak bardzo atrakcyjny jest dom, ale domy z lokatorami gorzej się sprzedają ze względu na konieczność zapewnienia chronionemu lokatorowi lokum zastępczego, ta powinność spada na gminę, albo na nowego właściciela.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka