IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 22:13
Mam takie pytanie. Otóż mieszkam z rodzicami w domu. Ojciec ma założoną niebieską karte i rozpoczęły się wobec niego działania prokuratorskie. W spisanym przez policje protokole, jest poruszona m.in. kwestia celowego odbierania matki korespondencji(rachunków, długów itp.) . Matkę mam obecnie za granicą,a ojciec niebawem wyjeżdża na misje. Trzyma całą jej poczte u siebie i straszy że niebawem za matki długi (o których ona nic nie wie), lada dzień przyjdzie komornik do domu a ja pójde do domu opieki . Stąd też mam takie pytania:

Czy w momencie gdyby komornik przyszedłby do domu, a matka osobiście nie odbierała żadnego listu z sądu, ma prawo zająć część majątku domu? Czy odebranie jej poczty m.in. z sądu przez ojca ma w tej sytuacji jakiekolwiek znaczenie, czy komornika generalnie nie interesuje kto odebrał poczte?

Czy w przypadku gdy nie ma rozdzielności majątkowej u rodziców, komornik przyjdzie do domu czy najpierw zabiera pieniądze z konta współmałżonka?

z góry dziękuje za odpowiedzi,

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • mordimer.madderdin Re: Witam, 20.09.12, 06:39
      Komornika nie interesuje, czy korespondencja W OGÓLE została odebrana. Ale w przypadku, gdy korespondencja została odebrana przez kogoś innego niż adresat i nie została adresatowi przekazana, ten ma możliwość wystąpienia o tzw. przywrócenie terminu na dokonanie czynności prawnej. Wziąwszy pod uwagę protokoły policyjne, powinno to być łatwe do udowodnienia. Choć oczywiście łatwiej przeciwdziałać na bieżąco, niż później odkręcać zawiłe sprawy.

Odnośnie twojego pytania, czy najpierw zajmie konto, czy przychodzi do domu - robi to, co nakazuje mu wierzyciel. Konto i wynagrodzenie zająć najłatwiej.

Niech matka coś działa z tą sprawą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka