Dodaj do ulubionych

Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty

IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.13, 11:35
Witam,

jestem dłużnikiem firmy Intrum Justitia. Dług jest poniżej 1000 złotych, został wykupiony od Orange.
Podczas rozmowy z pracownikiem tej firmy, który nota bene do uprzejmych nie należał, próbowano wymóc na mnie spłatę długu w ciągu dwóch (!) dni - osobiście uważam to za skrajny absurd.
Oczywiście uznaję to roszczenie, ponieważ dług faktycznie istnieje, powstał przez moje zaniedbanie i jak najbardziej dług ten zamierzam spłacić.
Podczas wspomnianej rozmowy zadeklarowałem więc, bardzo wyraźnie, iż dług spłacę w pierwszych dniach następnego miesiąca - sprawa oczywista - dostanę wtedy wypłatę i będę mógł to zrobić.
W odpowiedzi usłyszałem że termin jest "nie do przyjęcia" (20 dni!) i że do tego czasu sprawa zostanie skierowana do sądu a ja będę musiał ponieść koszty postępowania sądowego.

Pytanie: czy groźba skierowania sprawy do sądu, pomimo wyraźnej deklaracji spłaty w określonym przeze mnie terminie który wypada za 20 dni, może faktycznie zostać zrealizowana?
Mi osobiście wydaje się to absurdalne, ponieważ wyraźnie dążę do polubownego zakończenia sprawy, zgadzam się na spłatę i wyraźnie określam kiedy zamierzam spłatę uiścić.

Pytam o to bardziej dla świadomości czy mam się faktycznie przygotować na poniesienie dodatkowych kosztów czy mogę raczej spać spokojnie bo groźba nie ma pokrycia w rzeczywistości.
Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty 15.06.13, 15:18
      olej, nie odbieraj telefonu i tyle.
      • Gość: bolo_33 Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty IP: 217.170.171.* 15.06.13, 21:08
        a jak już odbierzesz to przedstaw się tak jak ja : John Kowalski z Warszawy i po 4 telefonie masz spokoj ;(
        • Gość: Ja Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 13:13
          Dzięki za odpowiedź :)

Żeby unikać kontaktu z windykatorami nie ma problemu - mieszkam w innym miejscu niż adres zameldowania, z telefonem jest jeszcze łatwiej.
          Dzwoniłem do nich sam, z własnej i nieprzymuszonej woli. Chcę zwyczajnie doprowadzić do sytuacji w której grzecznie zaczekają te 2 - 3 tygodnie aż spłacę ten dług - w całości i w zadeklarowanym terminie. Bez grożenia sądami, "inspektorami terenowymi" czy czymkolwiek innym co tam mogą mieć w swoim żałosnym arsenale.
    • mordimer.madderdin Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty 15.06.13, 21:19
      Gó...arze z callcenter bywają bezczelni i uciążliwi, bo szefostwo ich piłuje na wynik, a z drugiej strony - zżera ich frustracja, że są mali, głupi, nie zrobili kariery, zarabiają grosze, nie mają perspektyw. Jakbyś zobaczył CV niejednego z nich, padłbyś ze śmiechu.

No, ale przejdźmy do meritum: dostałeś od nich wezwanie do zapłaty, listem poleconym?
      • Gość: Ja Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 13:08
        Dzięki za odpowiedź!

Oczywiście że nie dostałem zapłaty listem poleconym. Telefony od nich czasem odbieram, mówię że kolega dzwonił z tego telefonu a dzwonię do nich sam - mówiąc że nie dzwonię ze swojego numeru.
        Po prostu dziwi mnie fakt że grożą mi sądem pomimo tego że nie odmawiam spłaty tyle tylko że nie zgadzam się na ich bzdurne terminy, bo, szczerze mówiąc, kto i skąd wytrzaśnie tyle kasy w 2 dni?
        To że pracownicy tej firmy są chamowaci i nieuprzejmi jakoś mnie szczególnie nie dziwi. To że są sfrustrowani jest jasne i oczywiste bo kto by chciał pracować na słuchawkach w firmie windykacyjnej? Ani nie jest to przyjemne ani nie ma świadomości że robi się cokolwiek dobrego dla świata... Ale nie o tym chciałem tu rozmawiać.

Chciałem się tylko dowiedzieć czy ich groźby z sądem mogą mieć pokrycie w rzeczywistości. W razie czego mam nawet dobrego znajomego prawnika i chyba pogadam z nim na ten temat bo na 100% nie weźmie ode mnie pieniędzy. Mimo wszystko będę wdzięczny jeśli odezwie się ktoś kto miał już jakieś doświadczenie z tego typu groźbami ze strony tej firmy lub innych FW.
      • Gość: Ja Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 13:14
        Tak jeszcze dodam że jedyne co od nich dostałem pocztą to makulatura wrzucona do skrzynki na listy. Żadnych poleconych nie było.
        • mordimer.madderdin Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty 16.06.13, 20:53
          Jeśli nie było wezwania do zapłaty poleconym, a masz zamiar zapłacić na początku lipca, to możesz spać spokojnie. Bez tego nie odważą się skierować sprawy do sądu, a nawet gdyby - wygrasz w cuglach i jeszcze narazisz ich na koszty Twojego adwokata.
          • Gość: Cfaniak Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 08:47
            Gdybym się przejmował takimi śmieciami od kruków, sruków i innych industrii to dawno bym się wykończył...........
    • Gość: margo Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty IP: *.sta.asta-net.com.pl 17.06.13, 10:35
      Spokojnie- jeśli dzwonią a nie przysyłają poleconych to na razie masz miękką windykację. Straszą, bo liczą że spękasz na taki argument, a w zasadzie to tak szybko do sądu cię nie podadzą. Musiałoby przyjść listowne wezwanie ostateczne lub przed sądowne poleconym- radzę nie odbierać jeśli by się wydarzyło- awizo i korzystasz dwa tygodnie na czasie, bo termin jest od odebrania listu i wynosi 7 dni. Spokojnie wpłać jak dostaniesz kasę ewentualnie zadzwoń przed i dopytaj o te ich śmieszne odsetki.
    • Gość: gość Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty IP: *.free.aero2.net.pl 01.07.13, 13:07
      Należałoby się jeszcze upewnić, że rzeczywiście miała miejsce cesja Pana długu - ustna informacja z call-center to trochę za mało...
    • Gość: gosc Re: Intrum Justitia - absurdalne terminy spłaty IP: 87.206.93.* 01.07.13, 20:53
      1)uwazaj na kazde slowo ktore powiesz do konsultanta przez telefon!!!Ja mialam dlug rozlozony na raty-platnosc do 30-tego kazdego m-ca.Poniewaz wyjechalem z domu raty w moim imieniu placil syn zawsze 15-tego.Ktoregos m-ca syn zaplacil 25-tego i od tej pory zaczal sie koszmar.Najpierw telefon od nich ze spoznilam sie z rata(a to oni przyslalil mi pismo z ustalonym przez nich terminem) i musze wplacic cala pozostala kwote,potem po 5 telefonow dziennie.Ktoregos razu Pani powiedziala ze jak dzwonila do mnie to powiedzialam ze jak bede miala pieniadze to bede placic 20-tego i ze dla niej to jest termin raty a nie jakis papierek!!!(kpina!)Dostawalam po kilkanascie dziennie gluchych telefonow.Za ktoryms razem powiedzialam ze podam ich do sadu o nekanie telefoniczne.Od tej pory mialam spokoj,a raty dalej placilam.2)Nich Panu rozloza dlug na raty.3)Wszystkie pisma ktore dostaje p.od nich prosze nie wyrzucac!4)Wszystkie pisma ktore p. wysyla do nich to tylko za zwrotnym potwierdzeniu odbioru!!!!!(To bardzo wazne)Zycze cierpliwosci i powodzenia!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka