Dodaj do ulubionych

radca prawny

IP: *.d85.gls / 217.7.24.* 04.01.06, 10:20
mam pytanie.09-10-03 rodzice przepisali na mnie mieszkanie.
wczoraj dostałam pismo od radcy prawnego reprezentującego jakąś firme która
żąda ode mnie spłaty długów które zrobił mój ojciec i powołują sie na nakaz
zapłaty który skierowany był do taty ale z dnia 15-10-03 ( o długach ojca
nikt z rodziny nie wiedział.
czy dobrze odpowiedziałam na piśmie iż darowizna zrobiona była wcześniej i
wobec tego nie będe ponosić odpowiedzialności za ojca.
Obserwuj wątek
    • Gość: Majkel Re: radca prawny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 10:51
      zle. Wierzyciel ma prawo domagac sie w Sadzie uznania umowy darowizny za
      bezskuteczna. Chodzi o to ze taka umowa jest uznawana jako proba ucieczki od
      zaplaty i proba zbycia majatku by wykazac ze sie nic nie ma. Daty nie maja tu
      nic do rzeczy. Mozna najwyzej sie przyjrzec czy nie ma tutaj przedawnienia (3
      lata powinno byc w tym wypadku) oraz pokombinowac z majatkiem wspolnym i odrebnym.
      • Gość: dominiczka11 Re: radca prawny IP: *.d85.gls / 217.7.24.* 04.01.06, 11:03
        przedawnienia od czego??daty nakazu zapłaty czy moze darowizny?
        ale problemem jest to iż ojciec zrobił te długi w tajemnicy i dlatego matka
        założyła mu sprawę. czy to się nie liczy?
        • Gość: Majkel Re: radca prawny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 12:45
          termin przedawnienia biegnie od dnia kiedy swiadczenie stalo sie wymagalne.
          Innymi slowy. Jesli bylo zobowiazanie ze dlug zostanie splacony do konca roku
          to od 1 stycznia zaczynaja biec 3 lata. Jesli chodzi o to ze dlug w tajemnicy?
          No coz. Twoja mama moze sprobowac zalozyc w Sadzie Rejonowym Wydz. Rodzinny
          (jesli nie maja rozwodu) zniesienie wspolnosci majatkowej z data wsteczna.
          Oznacza to ze od daty zniesienia wspolnosci majatkowej ojciec mogl dysponowac
          jedynie swoim majatkiem odrebnym. Wszelkie zatem zobowiazania bierze zatem tylko
          na siebie. Sad jednak moze nie orzec tak jak we wniosku jesli mialo by to sluzyc
          ucieczce przed dlugami. POzatym jest jeszcze taka instytucja jak przekroczenie
          zarzadu. Chodzi o to ze zaciagajac zobowiazanie bez zgody matki ojciec
          zadysponowal majatkiem do ktorego zarzadzania nie mial wylacznego prawa.

Tak czy siak sprawa znajdzie sie pewnie w Sadzie. Radze wziac jakiegos prawnika
          bo sprawa moze byc skomplikowana.
          • Gość: dominiczka11 Re: radca prawny IP: *.d85.gls / 217.7.24.* 04.01.06, 14:38
            dziękuje za pomoc
            Czego w takim razie mogę się teraz spodziewać od tego radcy prawnego.
            Wiadome jest to że nie zapłacę za te zaległości.Cały czas upieram się iż
            mieszkanie było przepisane w związku z tym iż zaczęłam sama je utrzymywać i
            dlatego rodzice je na mnie przepisali.
            • settembrini Re: radca prawny 09.01.06, 00:44
              no coz... z tego co rozumiem twoj ojciec rozporzadzil swoim majatkiem ewidentnie
              ze szkoda dla wierzyciela, ktoremu obecnie przysluguje roszczenie paulianskie
              lub tzw. actio ad rem, w celu zaspokojenia sie z tej nieruchomosci mieszkaniowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka