Dodaj do ulubionych

Czy komornik moze zająć rente - 650 zł?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 09:23
mój dłużnik otzrymuje rentę, niewielka ale ok 650zł, resztę zarabia na czarno
(czyli pozostałe dochody nie do ujawnienia)i mam teraz pytanie: czy komornik
moze zająć tak małą rentę?

Obserwuj wątek
    • Gość: wierzyciel Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 08:34
      Jeszcze raz prosze o odpowiedz
      • malgosia403 Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? 11.04.06, 08:51
        Wiesz,mój były nie płacił alimentów, a w momencie otrzymania renty,komornik
        siadł mu na pieniążkach,,więc chyba raczej może...
        • Gość: wierzyciel Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 09:03
          OK dzieki, ale chodzi mi o bardziej specjalistyczna odpowiedz- ile z takiego
          poziomu swiadczenia moze komornik "zabrac". czy reguluje to konkretny zapis w
          prawie?
          • malgosia403 Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? 11.04.06, 10:37
            Słuchaj,ja u siebie w papierzyskach wyczytałam,że komornik nie może zająć więcej
            niż 3/5 wynagrodzenia-tak bylo pare lat wstecz.Wydaje mi się,że najlepiej
            zrobisz udając się do komornika i zapytasz,lub po prostu przedzwoń..nawet
            sekretarki u komornika powinny wiedziec takie rzeczy.Pozdrawiam..
            • Gość: mike Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 13:22
              do alimentów zawsze się dobierze ale do innych długów już nie bo musi
              zapewnić minimum egzystencji dłuznikowi czyli te 900zł/mc więc
              Ty dostaniesz alimenty bo to jest brane inaczej ale tylko to
              • Gość: Majkel Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? IP: 80.51.247.* 11.04.06, 19:36
                hoooo hoooo minimum egzystencji za 900 PLN :)) No to juz niezle.
                Napewno nie jest to kwota 900 PLN tylko duzo nizsza. NIe chce tutaj strzelac
                kwotami bo po prosu w tej chwili nie pamietam. Poszukaj na forum moglbym
                przysiac ze kiedys byl na ten temat watek.
                • mike68 Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? 11.04.06, 22:37
                  kurcze , jestem ciekaw ile to minimum wynosi , myslałem ze minimalna krajowa
                  brutto czyli ok 900zł więc na rękę zostaje trchę mniej - czy to nie jest to
                  minimum?? a w dodatku jezeli jest jeszcze rodzinka do tego?
                  • Gość: mike68 Re: ooo , może to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 22:40
                    Egzekucja z wynagrodzenia

Komornik nie może zając całości wypłaty dłużnika. Nawet gdy egzekwowane są
                    alimenty, może zostać potrącone do 60 proc. z całości pensji po odliczeniu
                    wszystkich składek ubezpieczeniowych i podatku. Do pełnej wysokości mogą
                    zostać egzekwowane dodatkowe wypłaty premie roczne czy nagrody, jeśli dotyczą
                    zaspokojenia świadczeń alimentacyjnych.Jeśli dotyczą one innych należności niz
                    alimenty, sąd nie może zając więcej niż 50 proc. wynagrodzenia.

Kwoty wolne od potrąceń za pracę to

minimalne wynagrodzenie, 75 % wynagrodzenia przy potrąceniu zaliczek
                    pieniężnych oraz 90 % wynagrodzenia przy potrąceniu kar pieniężnych o których
                    mowa w Kodeksie Pracy. Ile zatem komornik może pozostawić dłużnikowi
                    minimalnej kwoty na przeżycie? W przypadku osób nie pobierających stałego
                    wynagrodzenia bądź rolnika, prawo mówi o pozostawieniu środków niezbędnych na
                    utrzymanie rodziny przez co najmniej dwa tygodnie. Ocena wysokości kwoty
                    pozostaje w gestii komornika.
                • Gość: wierzyciel Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:03
                  ok, to teraz pytanie czy warto sie sadzic o kwote 4000 zł przy tak malych
                  dochodach dluznika?
                • Gość: wierzyciel Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:03
                  ok, to teraz pytanie czy warto sie sadzic o kwote 4000 zł przy tak malych
                  dochodach dluznika?
                  • mike68 Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? 12.04.06, 13:26
                    ja sądziłem się w 1998 roku o kwotę 4040zł i sąd nakazał mu zapłatę a on
                    powiedział że mnie spłaci - koszty sądowe poniosłem ja ok 400zł / nieznajomosc
                    przepisów bo wygrałem sprawę / i koszty potem komornika i tak nici z tego bo od
                    dłużnika nic nie odzyskano ale sądzić się warto bo dostajesz od sadu klauzulę
                    wykonawczą i możesz co jakiś czas do komornika dawać nakaz egzekucji - klauzula
                    wazna jest 10 lat a potem mozna ją odnowić aż w końcu kiedyś dłuznik sie
                    zapomni / kilka lat ciszy / i wtedy udezyć , ja czekam juz 4 lta w cisza a za
                    rok zaatakuję od nowa tyle ze z kwotą już w granicach 20tyś zł po tylu latach
                    • Gość: wk Re: Czy komornik moze zająć rente - 650 zł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 09:52
                      do kwoty 456,-zł. nie może zabierać, gdzieś coś czytałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka