Dodaj do ulubionych

reklamacja laptopa

06.03.07, 17:07
Mam pewien problem, otóż zakupilem laptopa w sieci Vobis, ktory okazal
sie
bardzo wadliwym sprzetem. Juz po pierwszym tygodniu uzytku zwracalem go do
serwisu gwarancyjnego, po czym w przeciagu miesiaca zostal tam wyslany
ponownie. Teraz sprzet znow nie dziala jak powinien i chcialbym go
zareklamowac juz
trzeci raz. Podobno moge rzadac wymiany sprzetu na nowy przy 3 reklamacji?
Gwarancja jest jeszcze przez 1,5roku. Na podstawie jakis praw moge zarzadac
nowego sprzetu? Co mam zrobic jezeli nie beda chcieli wydac mi nowego
sprzetu?
Tym bardziej ze spotkalem sie z niemila obsluga w salonie, oraz naprawa z
14dni roboczych zmieniala sie w 4tyg.
Obserwuj wątek
    • Gość: skeezy Re: reklamacja laptopa IP: *.chello.pl 06.03.07, 18:13
      kkamilekk napisał:

> Podobno moge rzadac wymiany sprzetu na nowy przy 3 reklamacji?
      Wymiany sprzętu żądać można niezależnie od tego, czy reklamacja jest pierwszą,
      trzecią, czy dziesiątą z kolei, pod warunkiem, że roszczenie kierowane jest do
      sprzedawcy, a jego podstawą prawną jest art. 8 pkt. 1 Ustawy o szczególnych
      warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27
      lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176).

> Na podstawie jakis praw moge zarzadac nowego sprzetu?
      j.w.

> Co mam zrobic jezeli nie beda chcieli wydac mi nowego sprzetu?
      Sprzedawca może odmówić wymiany komputera, jeżeli wymiana jest niemożliwa lub
      wymaga poniesienia nadmiernych kosztów (art. 8 pkt. 1 przywołanej wyżej ustawy).

• kkamilekk Re: reklamacja laptopa 06.03.07, 20:20
        "Sprzedawca może odmówić wymiany komputera, jeżeli wymiana jest niemożliwa lub
        wymaga poniesienia nadmiernych kosztów"
        czyli rozumiem ze moga mnie odrazu odprawic z kwitkiem. Wytlumacza sie ze nie
        maja takieogo sprzetu na stanie?a na dodatek juz takeiog nie znajdabo wycofali
        z produkcji, czy inne wytlumaczenie. I tak i tak bede skazany na beznadziejny
        serwis firmy FUJITSU-SIEMENS computers. A jezeli chcialbym wymienic laptopa na
        inny model za doplata? pokryć różnice w cenie?
        • Gość: skeezy Re: reklamacja laptopa IP: *.chello.pl 06.03.07, 20:41
          kkamilekk napisał:

> czyli rozumiem ze moga mnie odrazu odprawic z kwitkiem. Wytlumacza sie ze nie
          > maja takieogo sprzetu na stanie?
          Nie. Odmowa wymiany z przyczyn określonych w art. 8 ust.1 Ustawy o szczególnych
          warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27
          lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176) nie zwalnia sprzedawcy z odpowiedzialności
          wobec kupującego.
          Art. 8 ust. 4 w/w ustawy stanowi: "Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w
          ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła
          uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana
          narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się
          stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić,
          gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu
          odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego
          nabycia."
    • she2001 Re: reklamacja laptopa 06.03.07, 22:35
      Wydaje mi sie ze nie nalezy mylic gwarancji od niezgodności towaru z umowa na podstawie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży. Ale w obu tych instytucjach masz możliwośc wymiany towaru na nowy. W takim razie na jakiej podstawie zgłaszałes wady towaru??

• kkamilekk Re: reklamacja laptopa 06.03.07, 23:32
        pierwsza naprawe jakos przebolalem... przy drugiej rzadalem juz nowego sprzetu,
        ale tlumaczono mi ze nie maja drugiego takiego na skladzie. W oby przypadkach
        naprawa miala byc wykonana priorytetowo jak najszybciej a czekalem po 4 tyg w
        obu przypadkach. Teraz chcem postawic na swoim i nie dac im mozliwosci
        wcisnieciu mi tego wadliwego sprzetu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka