Dodaj do ulubionych

ROR zajęcie przez komornika.

IP: *.sileman.net.pl 28.04.07, 00:15
Jak to jest z tymi środkami na kncie osobistym. Gdzies ciągle obija mi się o
uszy że musi pozostać trzykrotna średnia krajowa a nadwyżki można zająć.
Gdzie znajdę dokładne przepisy i co należy zrobić kiedy już środki są
zablokowane ? Co jeśli na konto wpływają alimenty dla dziecka. Zbieraliśmy na
aparat ortodontyczny i niestety zablokowane :-( MA takie prawo jak myślicie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wanda Re: ROR zajęcie przez komornika. IP: *.net81.citysat.com.pl 28.04.07, 14:27
      Komornik ma prawo zabrać wszystko oprócz chyba 850 zł . Choroba dziecka nie ma
      tu nic do rzeczy . Wierzyciel też może mieć chore dziecko. Wanda
      • Gość: zosia Re: ROR zajęcie przez komornika. IP: *.chello.pl 28.04.07, 18:09
        widziała co powiedziała --------szkoda pisania
        • mada9911 Re: ROR zajęcie przez komornika. 28.04.07, 21:02
          Wanda ma racje mi zostawił jeszcze mniej bo 650 myślę że nie ma takiego czegoś
          jak trzykrotnośc średniej krajowej Zosiu niestety to jest prawda co Wanda pisze
          • Gość: Wanda Re do mada9911 IP: *.net81.citysat.com.pl 28.04.07, 21:50
            Jeżeli zostawil Ci 650zł / z pełnego etatu/ to jest to sprzeczne z
            prawem .Wanda
            • Gość: zosia Re: Re do mada9911 IP: *.chello.pl 28.04.07, 22:41
              zostawia najnizszą krajową netto ,i to jest zgodne z prawem
            • Gość: mada9911 do Wandy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 19:45
              Wobec powyższego co napisałaś Wando nie rozumię.Może jest inaczej[z pełnego
              etatu] a inaczej z rent lub emerytur i osób samotnych jak należy to sobie
              samemu obliczyć.Jezeli jest tak jak piszesz że ma zostawić ok.850zł co należy w
              takiej sytuacji zrobić boje się tej sprawy ruszac bo nie jestem teraz pewna czy
              jest słuszna.Dzięki za podpowiedz.
              • Gość: Wanda Re: do mada9911 IP: *.net81.citysat.com.pl 29.04.07, 19:57
                Jezeli pracujesz np. na 1/2 etatu to mogą Ci zajać 300zł i tak dalej mozna
                zmieniać 2/5 3/6. Co do rent i emerytur to nie mam wiedzy. Wanda
                • Gość: zosia Re: do mada9911 IP: *.chello.pl 29.04.07, 22:15
                  idziesz do banki ,osoba do tego upowazniona odblokowuje konto i wyplaca ci
                  tylko kwote wolną od zajęcia [680 zloty netto] to jest najnizszą krajową i
                  ponownie ta osoba blokuje konto.Do czasy do kiedy masz zajęcie tak bedzie co
                  miesiąc
                  • Gość: mada9911 do Zosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 23:24
                    Ależ Zosiu po co mam odblokowywać konto skoro kwotę wolną od zajęć bank musi mi
                    wypłacić,dlaczego miałby mi blokować.Dostaje bank pismo od komornika ile
                    zabiera i na tym sie jego powinność konczy,chyba że z bankiem macierzystym mam
                    na pieńku wtedy decyzję podejmuje sam bank i ma prawo zabrac nawet wszystko,tak
                    jest w PKO np.debet nie spłacony w ciągu 30 dni.Tak było w moim przypadku.
      • unhappy Re: ROR zajęcie przez komornika. 29.04.07, 00:36
        Gość portalu: Wanda napisał(a):

> Komornik ma prawo zabrać wszystko oprócz chyba 850 zł .

Ustawa "Prawo bankowe"

Art. 54. 1. Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych,
        rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat
        oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne
        od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do
        wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze
        przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego
        Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia
        tytułu wykonawczego.

2. Środki pieniężne zgromadzone na rachunku oszczędnościowym, rachunku
        oszczędnościowo-rozliczeniowym oraz na rachunku terminowej lokaty
        oszczędnościowej prowadzonym dla kilku osób fizycznych są wolne od zajęcia do
        wysokości określonej w ust. 1, niezależnie od liczby współposiadaczy takiego
        rachunku.

> Choroba dziecka nie ma
        >
        > tu nic do rzeczy . Wierzyciel też może mieć chore dziecko. Wanda

Chore dziecko wierzyciela nie zwalnia komornika od przestrzegania prawa zgodzisz
        się?

• zauber07 Re: do Wandy 13.05.07, 15:41

> Komornik ma prawo zabrać wszystko oprócz chyba 850 zł .

Jeżeli komornik zabrał mi z poborów tę część co do której ma prawo,ja
        natomiast za resztę kupiłem sobie telewizor,czy moze go również zabrać??.Jeżeli
        to zrobił to czy mogę składać skargę na jego czynności??
        • Gość: mada dobre pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 21:02
          zauber dobre pytanie,też chciałabym wiedzieć,może ktoś odpowie?
    • unhappy Re: ROR zajęcie przez komornika. 29.04.07, 00:39
      Gość portalu: bebok napisał(a):

> Jak to jest z tymi środkami na kncie osobistym. Gdzies ciągle obija mi się o
      > uszy że musi pozostać trzykrotna średnia krajowa a nadwyżki można zająć.
      > Gdzie znajdę dokładne przepisy i co należy zrobić kiedy już środki są
      > zablokowane ?

Poprosić bank o "chwilowe odblokowanie". Wtedy myk do bankomatu i czyścimy konto.

> Co jeśli na konto wpływają alimenty dla dziecka. Zbieraliśmy na
      > aparat ortodontyczny i niestety zablokowane :-( MA takie prawo jak myślicie ?

Po wpłynięciu środków na konto są już nieodróżnialne dla komornika. Myślę, że
      najlepiej z komornikiem pogadać, pokazać mu jakie składniki wpływają na konto i
      ile możecie miesięcznie w zębach mu przynosić. Jeśli da się przekonać (a
      powinien) to będzie dla was o wiele wygodniejsze.
      • majkel01 Re: ROR zajęcie przez komornika. 29.04.07, 15:31
        > Poprosić bank o "chwilowe odblokowanie". Wtedy myk do bankomatu i czyścimy kont
        > o.

a ciekawe na jakiej podstawie bank mialby odblokowac konto ? W dodatku gdyby
        bank odblokowal takie konto to osoba za to odpowiedzialna wchodzi w konflikt z
        prawem za utrudnianie egzekucji komorniczej.
        • Gość: Wanda Re: do majkel01 IP: *.net81.citysat.com.pl 29.04.07, 18:21
          Niektórz wychodza z załozenie - A PO MNIE CHOĆBY POTOP. wANDA
          • unhappy Re: do majkel01 29.04.07, 18:26

> Niektórz wychodza z załozenie - A PO MNIE CHOĆBY POTOP. wANDA

A kto konkretnie i o co miało chodzić z tym potopem? :D

• zauber07 Re: do majkel01 29.04.07, 19:38
              unhappy napisał:

> Gość portalu: Wanda napisał(a):
              >
              > > Niektórz wychodza z załozenie - A PO MNIE CHOĆBY POTOP. wANDA
              >
              > A kto konkretnie i o co miało chodzić z tym potopem? :D

Sama nie wie o co jej chodzi,pewnie chce ZAISTNIEĆ
              >
            • Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.net81.citysat.com.pl 29.04.07, 19:52
              Poczytaj post Majkela to moze zrozumiesz . Kotś radził ,że by ktoś inny na
              sekundkę złamał prawo bo to pomoze jakiemuś dłuznikowi. Liczy sie tyłeczek
              jakiegos zafajdanego dłuznika natomiast ten który miałby odblokować konto -
              NIELICZY SIE WOGÓLE. TERAZ PONIAŁ? Wanda
              • unhappy Re: do unhappy 30.04.07, 08:35

> Poczytaj post Majkela to moze zrozumiesz .

Chyba za głupi jestem, żeby wypowiedź nie na temat dociągnąć do tematu.

> Kotś radził ,że by ktoś inny na
                > sekundkę złamał prawo bo to pomoze jakiemuś dłuznikowi.

Nie pomoże na pewno wierzycielowi bo poniżej trzech krajowych komornik może
                obejść się smakiem a po takiej akcji oczywistym jest, że pieniądze dłużnik
                będzie brał do ręki i komornik będzie musiał wejść na pensję.

> Liczy sie tyłeczek
                > jakiegos zafajdanego dłuznika natomiast ten który miałby odblokować konto -
                > NIELICZY SIE WOGÓLE. TERAZ PONIAŁ? Wanda

Tyłeczek zafajdanego wierzyciela - ciekawa konstrukcja. Może nieco zbyt
                emocjonalna...

Myślenie emocjami nie ma sensu jakkolwiek na bardziej zahukanych dłużników ma
                szansę zadziałać. Ale odsetek nieświadomych jest coraz mniejszy niestety lub na
                szczęście. Tylko co to ma do słów "po nas choćby potop" nie pojąłem...
                • Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.net81.citysat.com.pl 30.04.07, 11:15
                  Nigdzie i nigdy nie napisałam lub zasugerowałam ,że jesteś głupi.Co do '' a po
                  mnie choćby potop'' tez nie będe sie rozwodzil . Moze napisze o ''spalonej
                  ziemi''. Wybierasz wyrazy z kontekstu kilku postów i i dopasowujesz do swoich
                  przekanan. Nie o to mnie , Majkelowi , mada chodzilo . Wanda
                  • Gość: di Re:zajęcie IP: *.chello.pl 09.05.07, 21:19
                    Z przytoczonych przepisów jasno wynika że:
                    -trzykrotność średniej krajowej na koncie dotyczy PRZEDSIĘBIORSTW,
                    -natomiast bez względu na to , na jakim etacie pracujesz całym, połówce czy
                    ćwiartce, kwotą wolną od zajęcia jest 950 zł.,jesli tyle Ci nie zostawiono na
                    koncie złoż skargę na czynności komornicze,
                    - jeśli masz zajętą już pensję odbieraj wynagrodzenie w kasie firmy lub załóż
                    inne konto, ewentualnie poproś o przesyłanie przekazem pocztowym,
                    -założenie innego konta nie jest unikaniem egzekucji, bo przecież komornik
                    obciąża najpierw wynagrodzenie,
                    -założenie nowego konta działa do czasu kiedy komornik nie zdobędzie informacji
                    w US, gdzie wpływają Twoje pieniądze, trwa to około trzech, czterech miesięcy.
                    • unhappy Re:zajęcie 10.05.07, 00:07
                      Gość portalu: di napisał(a):

> Z przytoczonych przepisów jasno wynika że:
                      > -trzykrotność średniej krajowej na koncie dotyczy PRZEDSIĘBIORSTW,

Co ??? To przedsiębiorstwo może mieć rachunek oszczędnościowy?

:D

> -natomiast bez względu na to , na jakim etacie pracujesz całym, połówce czy
                      > ćwiartce, kwotą wolną od zajęcia jest 950 zł.,jesli tyle Ci nie zostawiono na
                      > koncie złoż skargę na czynności komornicze,

Komornik nie zabierze nic PONIŻEJ wielkości wskazanej w artykule 54.

> - jeśli masz zajętą już pensję odbieraj wynagrodzenie w kasie firmy lub załóż
                      > inne konto, ewentualnie poproś o przesyłanie przekazem pocztowym,

Jeśli egzekucja jest prowadzona z pensji to księgowa część przelewa na wskazane
                      przez komornika konto. Nie zdąży zobaczyć tych pieniędzy :)

> -założenie innego konta nie jest unikaniem egzekucji, bo przecież komornik
                      > obciąża najpierw wynagrodzenie,

Otóż to.

> -założenie nowego konta działa do czasu kiedy komornik nie zdobędzie informacji
                      > w US, gdzie wpływają Twoje pieniądze, trwa to około trzech, czterech miesięcy.

Nie musi. Wyśle zapytanie do okolicznych banków :) Natomiast zastanawia mnie
                      skąd US miałby wiedzieć na jakie konto wpływają moje pieniądze...
    • Gość: mike Re: Mi skarbowy zajął na 6 miesięcy nieaktywny ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 22:47
      i co się okazało wczoraj ??? mam następny dług w US tym razem nie w dochodowym
      i VAT jaki mi rozłozyli na raty ale w WINDYKACJI !!! szlag mnie trafił
      normalnie , mam tam na dzisiaj 14tyś zł nieświadomego długu czyli oni pobrali
      sobie jakiś % długu przy zajęciu konta jakie miałem i tak nieaktywne - to się w
      pale nie mieści !!!! , jak tak można to nie wiem , będę pisał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka