Dodaj do ulubionych

Chcę odzyskać pieniądze

IP: *.devs.futuro.pl 04.11.08, 15:56
Pożyczyłam znajomemu pieniądze, spisaliśmy umowę (oświadczenie) bez świadków
z terminem spłaty. Nie wywiązał się. Oprócz tej "umowy" posiadam potwierdzenie
przelewu całej kwoty z mojego na jego konto. Jakie są szanse że odzyskam
pieniądze w sądzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: PM Re: Chcę odzyskać pieniądze IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.08, 16:10

a jaka kwota?
      • aniol_stroz1 Re: Chcę odzyskać pieniądze 04.11.08, 20:24
        Dzięki tej umowie masz jakieś pole manewru. Możesz ściągnąć
        pieniądze sądownie. Sprawy takie odbywają się najczęściej w sądach
        grodzkich. Wyślij do delikwenta "wezwanie do zapłaty", jeżeli nie
        poskutkuje, to wyślij "ostateczne wezwanie do zapłaty", obydwa
        poleconym z opcją "potwierdzenie odbioru". Wezwania są podkładką do
        założenia sprawy. Dobrze byłoby zorientować się jaki gość posiada
        majątek, gdzie pracuje itd. Informacje te przeydadzą się
        komornikowi, gdyby doszło do egzekucji przymusowej. Ale na początek
        może wezwania pomogą.

Pozdrawiam
        • Gość: zajączek Re: Chcę odzyskać pieniądze IP: *.centertel.pl 04.11.08, 21:56
          Te "przedostateczne", "ostateczne", "naprawdę ostateczne" i "uważaj! już
          najostateczniejsze" wezwania do zapłaty, koniecznie z opcją "potwierdzenia
          odbioru" są podkładką jedynie do zwiększania efektu cieplarnianego. Chrońmy lasy!!
      • Gość: Iga Re: Chcę odzyskać pieniądze IP: *.devs.futuro.pl 05.11.08, 08:32
        7000
        • Gość: dan_z Re: Chcę odzyskać pieniądze IP: *.aster.pl 05.11.08, 09:12
          Jeżeli Ty i dłużnik nie prowadzicie działalności gospodarczej to
          będzie sąd cywilny. Jeżeli znasz adres zamieszkania to wezwanie,
          pozew i komornik. Komornikowi powinnaś dostarczyć/pozbierać więcej
          danych o dłużniku i sprawa prosta. Musiałabyś jeszcze sprawdzić co
          na tym oświadczeniu napisaliście.
          • aniol_stroz1 Re: Chcę odzyskać pieniądze 05.11.08, 10:48
            "Zajączek" zamiast pisać farmazony, to napisz coś na temat. Ja
            uważam, że mam rację i tak się robi, że przed przystąpieniem do
            odzyskania długu na drodze sądowej, należy wysłać dwa wezwania do
            zapłaty: łagodne i przedsądowe, aby udowodnić, że próbowało się
            ugodowo rozwiązać spór. Tak więc nie wiem do czego pijesz? A jeżeli
            chcesz to podważyć, co napisałem, to użyj merytorycznych argumentów,
            a nie chrzanić bzdety. W końcu jesteś prawnikiem, wiec chyba nie
            będziesz miała z tym problemów, a po drugie jestem ciekaw
            wersji "zajączka" :)).

Pozdrawiam
            • Gość: PM Re: Chcę odzyskać pieniądze IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.08, 10:53

dla 7 tysięcy nie podejmuje się działań innych aniżeli sądowo-
              komorniczych :)
              • Gość: Iga Re: Chcę odzyskać pieniądze IP: *.devs.futuro.pl 05.11.08, 10:57
                Czyli mam sobie dać spokój z wezwaniem do zapłaty?
                • aniol_stroz1 Re: Chcę odzyskać pieniądze 05.11.08, 14:54
                  Wysyłaj.

Pozdrawiam
            • Gość: mąż zajączka Re: Chcę odzyskać pieniądze IP: *.centertel.pl 05.11.08, 21:47
              Skróć Pan ozór, to po pierwsze. Po drugie, wymóg "podjęcia próby ugodowego
              zakończenia sporu", czyli przeprowadzenie postępowania reklamacyjnego
              ustanowiony jest jedynie w postępowaniu odrębnym w sprawach gospodarczych. Po
              trzecie, jedyną i ewentualną sankcją wytoczenia powództwa bez "łagodnych i
              ostatecznych" wezwań jest to, że sąd nie obciąży przegrywającego kosztami, jeśli
              nie dał powodu do wytoczenia sprawy (skoro nie płacił a wiedział komu i ile, to
              raczej nie do wykazania) i uznał przy pierwszej czynności żądanie.
              Tyle meritum na Twoje nieładne odezwanie się, aż sam się sobie dziwię.
              Aha, po czwarte - z tą "opcją potwierdzenia odbioru" - tego nie pojmę, nawet
              odrębne tego nie wymaga.
              • aniol_stroz1 Re: Chcę odzyskać pieniądze 05.11.08, 22:48
                Gdyby "zajączek" od razu napisał to co Ty, to na pewno mój ton był
                inny. Jeżeli ma coś do napisania, to niech pisze, a nie bawi sie w
                jakieś historie typu "chrońmy lasy". A Ty też, jeżeli masz wiedzę i
                wychwytujesz jakiś błąd, to napisz autorowi wątku co ma zrobić, bo
                samo poprawianie mnie, tutaj nic nie wnosi. A od czego
                jest "polecony za potwierdzeniem odbioru"? Aby mieć pewność i
                potwierdzenie, że list trafił do adresata. Już rozumiesz?

Pozdrawiam
                • Gość: mąż zajączka Re: Chcę odzyskać pieniądze IP: *.centertel.pl 06.11.08, 11:55
                  Zajączek był dowcipny, Ty niegrzeczny - nic Cię nie usprawiedliwia.
                  Czym jest "potwierdzenie odbioru" to ja wiem, nie wiem tylko, po co za coś
                  takiego płacić, skoro nawet odrębne w sprawach gospodarczych dla wykazania
                  prowadzenia tzw. postępowania reklamacyjnego wymaga "wysłania pisma przesyłką
                  poleconą".
                  Nie robić czegoś, czego robić nie trzeba, oszczędzać klientowi kosztów, chronić
                  lasy.
                  • aniol_stroz1 Re: Chcę odzyskać pieniądze 06.11.08, 14:38
                    Po pierwsze nie usprawiedliwiam się, bo nie mam za co i nie mam
                    przed kim, po drugie dla mnie to była złośliwość, a po trzecie
                    2x4,50 zł (około), to rzeczywiście koszty zabójcze, po
                    czwarte "listem poleconym za potwierdzeniem odbioru" wysłałbym ja
                    jako ja, bo np. lubie wiedzieć, że moja korespondencja dociera, a
                    nie patrzyłbym co wymaga postępowanie. Po piąte, dalej uważam, że
                    mam rację. Poniżej wklejam link do podobnej sprawy i zaznaczam nie
                    jest to sprawa gospodarcza. Takich spraw w necie są setki i na tym
                    buduje moją wiedzę.
                    e-prawnik.pl/umowa-pozyczki/dochodzenie-zwrotu-przedmiotu-pozyczki,odpowiedzi,prawo-cywilne

Pozdrawiam
                    • Gość: mąż zajączka Re: Chcę odzyskać pieniądze IP: *.centertel.pl 06.11.08, 15:38
                      Zauważam, że szkoda tu zaglądać.
                      Dobrze jednak, że są eprawnicy, dla których "tzw. nakaz to taki wyrok bez
                      rozprawy i jak się go nie uda uzyskać, to trzeba wnieść pozew o zapłatę - mamy
                      zbliżony, o zachowek - a od tego pozwu to sąd pobierze wpis (ale aktualni) w
                      wys. ok. 7%, natomiast najlepiej to poczekać na lepsze czasy".
                      Aha, ja jako ja - mistrzostwo świata, normalnie czapki z głów.
                      • aniol_stroz1 Re: Chcę odzyskać pieniądze 06.11.08, 22:48
                        Tylko pytanie kto tu ma rację "prawnik mąż zajączka", czy e-prawnik.
                        I ja jako ja myślę, że przeczytałem już tyle opisów podobnych spraw,
                        że wierzę większości, niż jednej osobie, ale pewnie tylko i
                        wyłącznie Ty masz rację :))), reszta pewnie zaliczyła aplikację
                        na "trójach" :)). Nabijasz się języka jakim piszą e-prawnicy, ale
                        jest na portalu napisane, że prawnicy używają takich określeń, aby
                        były zrozumiane dla szerokiej grupy czytających. Ty się do takich
                        nie zaliczasz z tego co zauważyłem, bo piszesz prawniczym dla nikogo
                        niezrozumiałym bełkotem, pewnie prosto z otwartego przed nosem KC.
                        Nie musisz tutaj zaglądać, bo i tak nic nie wnosisz, choć myślałem,
                        na początku, że będzie inaczej. Z resztą 90% Twoich wpisów tyczy się
                        tylko i wyłacznie wątków, gdzie poruszane jest przedawnienie. Tak
                        więc śmiało możesz zmienić swój nick na "specjalista-przedawnienie"

Pozdrawiam
                        • Gość: mąż zajączka Re: Chcę odzyskać pieniądze IP: *.centertel.pl 06.11.08, 23:19
                          Człowieku ochłoń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka