Gość: anek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 15:54 czy ktoś korzystał z ich usług? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dłużnik [...] IP: *.wejherowo.vectranet.pl 01.09.09, 16:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Amber Gold z Gdańska IP: 77.255.185.* 10.09.09, 21:51 do Dłużnik oszuści? ale co masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola [...] IP: 77.255.65.* 07.12.09, 18:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Amber Gold z Gdańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.09, 08:15 czy ta firma to naprawde działa chciałabym wiedzieć bo jedni pisza tak inni że nie Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Amber Gold z Gdańska 14.11.09, 22:50 Kilka zasad (bardzo prostych). 1. Przeczytaj umowę. Jeśli to "argentyna" to będzie niezrozumiała bo są celowo tak formułowane żeby utrudnić wyłapanie na pierwszy rzut oka "argentyny". Najlepiej zeskanować i umieścić gdzieś na sieci ale... firmy od "argentyn" niechętnie dają umowy do domu przed podpisaniem. Czykli - dostajesz przy biurku kilka stron umowy napisanej prawniczym bełkotem i masz na miejscu zdecydować się czy podpisujesz czy nie. 2. Opłaty wstępne to śliska sprawa - wiele firm żyje z takich opłat udzielając prawie wszystkim negatywnych odpowiedzi z automatu. Zasadniczo jakakolwiek opłata wstępna (choćby 50 zł) moim zdaniem skreśla taką firmę. 3. Wypowiedziami na forach się nie sugeruj bo często podstawione osoby rozpływają się w zachwytach - nie wierz niczemu czego sam nie sprawdzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Amber Gold z Gdańska IP: 193.26.131.* 04.02.10, 20:21 znam kilka osób, które pracują w tej firmie, miałem styczność także w jej szefostwem. Firma działa na rynku od niedawna - to fakt. Biuro ma póki co w mało reprezentacyjnym miejscu Gdańska - to fakt, ale ciągle się rozrasta i zatrudnia pracowników. Inwestuje pieniądze nie tylko w nową stronę internetową ale także w rozwój. Zakupili ostatnio bardzo dużo systemów informatycznych do zarządzania, szkolą agentów, którzy sprzedają ich polisy i co ważne walczą z nieuczciwymi agentami. Zauważcie, że produkty ambergold sprzedawane są nie bezpośrednio przez samą firmę a przez agentów, którzy z nią współpracują. Często to oni właśnie oszukują klientów pobierając nielegalnie dodatkowe opłaty. Poza tym z tego co wiem opłaty wstępnej za sprawdzenie w BIK przedstawiać nie trzeba gdy samemu załatwi się te dokumenty (BIK też pobiera za nie opłatę). Poza tym wskażcie mi proszę bank, który nie pobiera opłaty za przygotowanie kredytu (czasem nazywają to wprost, a czasem mówią o marży). Jeżeli chodzi o odmowy udzielenia kredytu to zauważcie proszę jacy ludzie korzystają z usług ambergold. To osoby, które popadły w długi po uszy i już żaden bank nie da im złamanego grosza. To często osoby, które spłacają 2000zł miesięcznie rat a dochodu mają 500zł. Z całym szacunkiem ale czy Wy dalibyście im kredyt? Osobiście nie wierzę jeszcze do końca w uczciwość firmy ambergold ale mam z nią styczność na co dzień przez to, że pracują tam moi znajomi i przyznam, że coraz bardziej się przekonuję, że co jak co, ale są raczej uczciwi. Zastanówcie się proszę nad tym co napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
mordimer.madderdin Re: Amber Gold z Gdańska 05.02.10, 07:29 Śliczna laurka. Napracowałeś się. Pewnie niejeden desperat da się nabrać na ten spam. Na początek: IP autora jest przypadkiem z Gdańska - siedziby AG. Niby nic, ale już budzi podejrzliwość. Gość portalu: taki jeden napisał(a): "Inwestuje pieniądze nie tylko w nową stronę internetową ale także w rozwój. Zakupili ostatnio bardzo dużo systemów informatycznych do zarządzania" I co z tego? I co to oznacza? Że kupili 10 pakietów Windows 7? Nie system informatyczny zarządza inwestycją. Kim są ludzie, którzy nadzorują proces inwestycji? Jakie mają referencje? Doświadczenie? "Poza tym z tego co wiem opłaty wstępnej za sprawdzenie w BIK przedstawiać nie trzeba gdy samemu załatwi się te dokumenty (BIK też pobiera za nie opłatę)." Nie do końca tak. Za raport podstawowy pobierany raz na pół roku, BIK nie pobiera żadnych opłat. "Poza tym wskażcie mi proszę bank, który nie pobiera opłaty za przygotowanie kredytu" Proszę bardzo: www.knf.gov.pl/sektor_bankowy/Podmioty_nadzorowane/Banki_w_Polsce/index1.html Większość z tej listy nie pobiera opłat przygotowawczych. Koszty o których piszesz, są ponoszone przez klienta dopiero PO przyznaniu kredytu. Mógłbym tak jeszcze długo odnosić się do tego sprytnego oszustwa, mógłbym się odnieść do wypowiedzi prezesa AG z ich strony www, ale po co? Naiwni, chciwi zysku i zdesperowani i tak pewnie łykną te wasze brednie. Może jednak chociaż nieliczni zastanowią się, zanim wdepną w kolejne gó.... Odpowiedz Link Zgłoś
mordimer.madderdin Re: Amber Gold z Gdańska 05.02.10, 07:32 Ach, i jeśli ktoś jeszcze nie czytał: Na czarnej liście KNF i w prokuraturze "Działalność Amber Gold przyciągnęła uwagę Komisji Nadzoru Finansowego, która niedawno umieściła firmę na liście ostrzeżeń publicznych (tzw. liście alertów) . - Według naszej wiedzy może ona prowadzić działalność bankową polegającą na przyjmowaniu wkładów pieniężnych od klientów w celu obciążania ich ryzykiem. Na prowadzenie takiej działalności niezbędna jest zgoda KNF - poinformowała Wyborczą.biz rzecznik Komisji. Umieszczenie firmy na liście alertów oznacza, że nadzór ostrzega przed korzystaniem z jej usług. KNF doniósł też na Amber Gold do prokuratury. Z naszych informacji wynika, że prokuratura w Gdańsku-Wrzeszczu prowadzi postępowanie przygotowawcze i w ciągu kilku najbliższych dni może podjąć decyzję co dalej zrobić z tą sprawą. Czy prokuratura zacznie śledztwo, a potem skieruje przeciwko twórcom Amber Gold akt oskarżenia do sądu? - Nie jest jeszcze przesądzone, czy firmie Amber Gold zostaną przedstawione zarzuty. Ostateczna decyzja zapadnie w poniedziałek- mówi prokurator Witold Niesiołowski z Prokuratury Rejonowej w Gdańsku Wrzeszczu. Nie jest to pewne, bowiem tego rodzaju pośrednicy korzystają z nieprecyzyjnego prawa. Amber Gold nie zawiera ze swoimi klientami umów lokat, a tylko kontrakty lokacyjne. Takie kontrakty działają jak lokaty, ale w umowie nie są nimi nazywane. To znany patent, kontrakty lokacyjne oferuje klientom np. firma Finroyal, której reklamy można znaleźć w największych ogólnopolskich gazetach. Sprzedawcy kontraktów lokacyjnych twierdzą, że na taką działalność nie jest im potrzebne zezwolenie od nadzoru finansowego. Nawet jeśli Amber Gold nie łamie prawa, to z pewnością obiecuje klientom gruszki na wierzbie. Eksperci, pytani przez nas o bezpieczeństwo inwestycji w złoto, pukają się w czoło. Ich zdaniem, 10 proc. zysk z tego typu produktów możliwy jest tylko w czasie hossy, a skąd właściciele firmy wezmą pieniądze na wypłaty jeśli trend się odwróci? W piątek próbowaliśmy skontaktować się z Amber Gold. Na próżno - wszystkie numery telefonów podane na stronie nie odpowiadały. A jeszcze niedawno firma reklamowała swoje lokaty w złoto w ogólnopolskiej prasie." Całość do przeczytania tutaj: wyborcza.biz/biznes/1,100896,7487876,Amber_Gold_pod_lupa_prokuratury__Kusi_zyskami_z_inwestycji.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten sam co wyżej Re: Amber Gold z Gdańska IP: 91.198.179.* 05.02.10, 11:02 a skąd mam być jak nie z Gdańska, skoro mówię, że znam osoby, które w tej firmie pracują. A system informatyczny to nie windows 7 a trochę bardziej skomplikowany CRM. Wdrożenie nie kosztuje 1000zł a kilkanaście do kilkudziesięciu. Napisałem też, że ciągle nie mam do tej firmy zaufania ale wiem mniej więcej co się dzieje wewnątrz jej samej i uważam, że nie jest to argentyna. Poza tym Kolego (lub Koleżanko) czemu nie ustosunkowałeś się do innych kwestii, które poruszyłem w poście??? Jeżeli chodzi o artykuł to proponuję Wam sprawdzić w Gdańskiej prokuraturze autentyczność informacji o jej zainteresowaniu Ambergoldem to się dowiecie prawdy. Proponuję także poszukać innych artykułów dziennikarki GW to zobaczycie, że artykuł jest napisany pod wpływem konkurencji ambergoldu. Faktycznie firma znajduje się na liście KNFu ale czy zastanowiłeś się czemu? Jeżeli nie to Ci powiem. Nie chodzi o kredyty tylko o lokaty w złoto, które nie są lokatami. Firma za pieniądze ludzi kupuje kruszec, który jest przechowywany w jednym z polskich, znanych banków. Firma nie ma prawa do sprzedaży lokat bo nie spełnia przepisów usawy o prawie bankowym ale to, co robi nie jest nielegalne gdyż formalnie jest pośrednikiem przy inwestycji w złoto. Nie znam dokładnych uwarunkowań prawnych ale to co robią jest na granicy prawa, ale na pewno jej nie przekracza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znachor Re: Amber Gold z Gdańska IP: *.146.21.19.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.02.10, 14:14 Widzę za to, że ty znasz się na finansach jak świnia na pasjansach. Po pierwsze: AG to dom składowy, więc jakby nawet padła, to złoto nie jest masą upadłościową, więc gwarancję kapitału masz 100%, a do tego każda lokata ubezpieczona, więc odsetki też dostaniesz. A artykuł jest jawnie pomówieniem. Jak skomentujesz to, że 37% akcji Agory SA (wydawcy Gazety) należy do BZ WBK AIB Asset Management SA -spółki powiązanej z bankiem BZ WBK ewidentnie konkurenta AG. Druga sprawa to te rzekome niepobieranie opłat. Po pierwsze pobierają, co sam przyznałeś, mówiąc, że "większość nie pobiera". A pod drugie co ma knf do pożyczania pieniędzy. Od tego są inne przepisy, to reguluje kodeks cywilny. Przecież ja też mogę pożyczyć dowolnej osobie pieniądze. Jak AG pożycza komuś, to raczej ich problem, a nie klientów. Tym bardziej że pożyczają mega zadłużonym osobom, to trudno żeby przyznawalność była duża i żeby nie weryfikowali ich. A może ty janosiku pożyczaj pieniądze bez sprawdzenia dłużnika??? A jeszcze słowo komentarza co do kredytów bankowych. Nie wiem czy wiecie, ale w kilku bankach są takie procedury, że jak masz podpisaną umowę (przez siebie i przez nich) i pełną werfyfikację i czekasz tylko na przelew to i tak umowa może nie dojść do skutku. Ponieważ w umowie są zapiski, że jak nie przeleją kasy to umowa po porstu nie weszła w życie. Więc nie bełkocz tu o cudnych bankach, bo chyba zapomniałeś któż to namieszał ostatnimi czasy w światowcyh finansach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Amber Gold z Gdańska IP: *.rz.izeto.pl 07.03.10, 08:34 Witam Widzę że Masz dosyć sporą wiedzę na temat amber gold , zastanawiam się na zainwestowanie w ich lokate gold jest naprawde konkretna ale nie mam jakoś przekonania oprocentowanie 10% w skali roku bez podatku belki cudownie czy tylko tak jest naprawde ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janosz Re: Amber Gold z Gdańska IP: *.146.85.62.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.04.10, 15:11 lokata.ambergold.com.pl/jak_dziala_lokata.html firma sporo o sobie pisze i szczegółowo wyjaśnia, zabezpieczenia wygladaja sensownie i mozna je zweryfikowac wiec jak ktos mysli o zlocie to niech sobie poczyta. swoja droga czy ktos wie jakie sa mozliwosci poza ambergoldem lokowania kasy w zloto? o numizmatach wiem ale moze jeszcze cos innego? warto porownac. Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: Amber Gold z Gdańska 03.04.10, 01:17 Jeżeli jedna osoba podaje się za dwie, to to co pisze w tych wątkach jest co najmniej mało wiarygodne i ogólnie podejrzane. Chodzi mi o "Znachora" i "Janosza". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foru Re: Ambergold z Gdańska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 13:44 Witam. Czytając te posty zacząłem się zastanawiać czy mówimy o tej samej instytucji? Ja skorzystałem z ich usług i jestem bardzo zadowolony. Moje pieniądze rosną sobie na lokacie a ja niczym nie muszę się przejmować a co lepsze- zajmować. Dla zainteresowanych zostawiam link do ich strony: www.lokatybezbelki.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: Ambergold z Gdańska IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 17:17 a wiedziałeś o ich oprocentowaniu - przecież to oprocentowniw kredytów przeterminowanych w banku , nieżle zarabiaja NA POTRZEBUJACYCH.każdy analityk złapałby się za głowę.za chwile znowu będziemy w kłopotach finansowych tylko teraz wobec nich , a ciekawe wtedy czy i oni nie są córką firmy windykacyjnej jak connect :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Amber Gold z Gdańska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.11, 21:24 hejka, ja jestem mile zaskoczony zainwestowałem 10.000 zł i zgodnie z zakończeniem terminu przelali kwotę z odsetkami, także inwestuje kolejne pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytający Re: Amber Gold z Gdańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 17:31 Nie znam fimy, nie korzystałem z usług, bylem na stronie i co się rzuca w oczy. Przede wszystkim firma ma niezły kapitał założycielski - 10 baniek gotówką to nie jest znowu tak mało. Po drugie, nietrudno mi sobie wyobrazić, kiedy ktoś dysponujący kapitałem - a takich ludzi w Polsce przybywa - zakłada właśnie taką działalność, która polega na przyjmowaniu wkładów celem inwestowania i udzielaniu pożyczek. Nie doszukiwałbym się w tym sensacji. Po trzecie, to że firma nie jest formalnie bankiem, nie oznacza że udziela wariackich pożyczek bez oceny zdolności kredytowej. I nie dziwi mnie, że ludziom odmawia się pożyczek jeżeli nie są w stanie ich spłacić lub mają inne poważne zobowiązania, co na jedno wychodzi. A że tak jest - nie wątpię, ponieważ do takich firm idą w pierwszej kolejności desperaci mający pozamiatane w bankach. Po czwarte, do rekomendacji KNF podchodziłbym z pewnym dystansem. Nigdy nie słyszałem aby KNF (a wcześniej KNB) interweniowała w sprawie banków, które za grosze sprzedają przedawnione wierzytelności za ułamek wartości firmom windykacyjnym, nie przedstawiając wcześniej "promocyjnej" oferty zainteresowanym dłużnikom. Nie słyszałem również o przypadkach, kiedy to KNF/KNB interweniowały w sprawie sprzedaży kredytów bankowych wraz z funduszami inwestycyjnymi, a sporo ludzi na tym straciło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Amber Gold z Gdańska IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 22:14 nigdy nie byłem i nigdy nie wiem a, aż tyle wiem , co najmniej dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytający Re: Amber Gold z Gdańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 19:42 Gość portalu: klient napisał(a): > nigdy nie byłem i nigdy nie wiem a, aż tyle wiem , co najmniej dziwne A coż w tym dziwnego? Na stronie są pewne informacje, o świecie też mam pewne pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A_kuku Re: Amber Gold z Gdańska - versus inne banki IP: *.nplay.net.pl 04.10.11, 23:22 Witam. Nie znam firmy AG i nie korzystałem z jej usług, chcę natomiast wyjasnić dlaczego banki sprzedają wierzytelności funduszom sekurytyzacyjnym a nie zadłużonym klientom. Sprawa jest bardzo prosta, po pierwse są to duże transakcje o wartości nawet dsiesiatków milionów PLN biorąc pod uwagę upust na wierzytelnościach - który może dla bardzo złego/opóźnionego portfela wynosić nawet do 90% i żaden bank nie będzie robił uprzejmości niesolidnemu klientowi i pisął pisma, czy by nie nabył swojego przeterminowanego kredytu. Po drugie banki tracą relatywnie mniej na sprzedaniu wierzytelności do funduszy sekurytyzacyjnych z powodu - dźwigni podatkowej, to rozwiązanie nie obowiązuje przy sprzedaży wierzytelności innym podmiotom. I tak to mniej więcej jest Odpowiedz Link Zgłoś