Dodaj do ulubionych

Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu

21.03.06, 00:24
"Część terenu miasto sprzedało firmie San Bud i Fast,(...) Negatywną ocenę
otrzymał m.in. Matex produkujący armaturę sanitarną oraz firmy Denix i Dowhan.
Z czasem coraz więcej działek pozostało bez inwestorów. - Zaczęli się
wycofywać nawet ci, którzy zgodę radnych na dzierżawę mieli. (...) Na polu
bitwy został jeszcze Stelmet, producent akcesoriów ogrodzeniowych z drewna,
hurtownia Makro&Cash, która teren odkupiła od Fastu i już wybudowała halę,
oraz Sanbud. Przez 10 lat działkę będzie też dzierżawił Zbigniew Bąbelek,
zielonogórski przedsiębiorca, który planuje na 3 hektarach budowę fabryki
kosmetyków, LUG - producent lamp oraz firma Unipak.

(...) Jak zdradził Zdzisław Szczepański, miasto już rozmawia z kierownictwem
Lumelu, który chciałby 4-5 ha."

No i dupa! Fast kupił a potem sprzedał i zarobił ;-)) Za....ste inwestycje!!
Działki kupują firmy zielonogórskie. A miastu potrzeba inwestycji z zewnątrz!!
No to sobie Zielonogórzanie popracują na tych tworzonych "nowych miejscach
pracy..." Gratuluję urzędasom podejścia do sprawy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jan Szulgo Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.03.06, 08:26
      Na początek pytanie: czy to ten San Bud, który przez 9 miesięcy remontował
      około 200 metrowy odcinek ul. Botanicznej, jeszcze nie dokończonej a już
      wymagającej znaczącej naprawy? Czy Fast to ten od produkcji kostki
      drogowo-chodnikowej? A gdzie zakłady produkcyjne o wysokich technologiach? Tak,
      przemawia przeze mnie gorycz i to w pełni uzasadniona. Na początku kadencji
      zarządu miasta /2002/ zgłosiłem się do Pani Polak z propozycją ściągnięcia do
      miasta inwestorów o nowoczesnych technologiach produkcji. Po kilku tygodniach
      zwróciłem się z ponowieniem zaoferowanej propozycji. W zamian usłyszałem, że
      służby promujące miasto i członkowie zarządu je nadzorujące, reprezentują tak
      wysoki poziom intelektualny i merytoryczny, że jakakolwiek pomoc w tych
      sprawach z zewnątrz jest zbędna. Wyniki działań tych wysoce uzdolnionych
      ludzi nie kazały jak widać długo na siebie czekać.
      A odsprzedanie uzbrojonych terenów inwestycyjnych to pomysł, który
      mógł urodzić się w chorych albo pazernych umysłach, bo ze względów ekonomicznych
      nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia.
      Gratuluje inwestycyjnego sukcesu!
      • Gość: mruk Musimy wybrać jeszcze kilku nauczycieli IP: *.ztpnet.pl 21.03.06, 08:29
        do władz. Wtedy będzie raj w ZG. Po co nam fachowcy?
    • Gość: ALI Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.03.06, 08:52
      Czyli mamy przelewanie z pustego w prózne....a wam zielonogorzanie życze
      przyjemnych prac w hipermarketach za 700 zlotych lub przy myciu angielskich lub
      irlandzkich kibelków i garów.....ot wladza nam zalatwila inwestorów .....
    • Gość: k3k Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 09:58
      Zastanowiło mnnie jedno: wszystko to były firmy produkcyjne. Tymczasem w
      nowoczesnym kraju tylko ok.25% PKB pochodzi z przemysłu, ok.70% z usług.
      Czyżbyśmy wkraczali w III świat, kt. szczyci się przemysłem? Zresztą nawet te
      wytwórcze nie mają nic wspólnego z Hi - Tech.
      Nawiasem: zauważcie, że internauci nasi traktują przymiotnik "produkcyjny"
      pozytywnie.
      • Gość: bss Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:41
        >Tymczasem wnowoczesnym kraju tylko ok.25% PKB pochodzi z przemysłu, ok.70% z
        usług.<

Kiedyś prawie każdy zakład przemysłowy zatrudniał awoich murarzy, tynkarzy ,
        hydraulików czy też sprzątaczki itd...itd. Dziś często na rzecz zakładu
        produkcyjnego pracują różnego rodzaju spółki, spółeczki właśnie z wyżej
        wymienionymi pracownikami. Wiedz o tym , że bez brzemysłu nie będzie usług - ot
        taki łańcuszek szczęścia.
        • Gość: k3k Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 21:31
          równie dobrze mógłbyś argumentować, że bez rolnictwa nie bedzie przemysłu. No bo
          każdy robotnik je jedzenie, a nie maszyny. Niestety, równiez era rolnictwa się
          skończyła: obecnie daje ono 2-3% PKB.
          A jeśli chodzi o usługi, to nie mam na myśli sprzątaczki, ale architekta,
          prawnika, informatyka, bamkiera, chirurga, etc. etc. Kiedys było dla mnie
          szokiem, ze taka Agora ma wartość porównywalna z całym polskim górnictwem i
          hutnictwem miedzi. Dziś dziwię się ludziom, którzy chwala Gierka za dbałość o
          huty i kopalni w czsach, gdy rozwinięte kraje na gwałt od tego uciekały.
    • Gość: erre Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.03.06, 10:10
      Dobrze,że radni nie wpuszczają na strefę tylko hurtowni i handlu,bo już można
      by było całkiem...
      • Gość: MAXX Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.03.06, 10:16
        Jak nie dowhan ,to bąbelek ,czy macek - te nazwiska ( a wlasciwie firmy tych
        panów)....brrrrr aż ciarki przechodzą - nazwanie ich powaznymi inwestorami to
        KPINA z ludzi ich znajacych i ich dotychczasowe osiągnięcia......lepsze już
        makro czy stelmet......
        • Gość: zg Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.ztpnet.pl 21.03.06, 10:23
          Spokojnie......

To ze w UM pracuje banda nieudacznikow wiadomo nie od dzis.

Mi tam niespecjalnie jest zal tych inwestycji ktore mialy tam powstac min
          zaklad produkujacy buty, ktory by zatrudnial 100 pracownikow
          Pewnie ze szkoda ale wazne ze 2 najwieksze inwestycje zostaja czyli Stelmet-500
          miejsc pracy i ta firma produkujaca kosmetyki-300 miejsc pracy

Nam potrzeba inwestorow z branzy elektroniki, informatyki
          Tylko wtedy studenci UZ zostana w ZG

A to ze lumel to rodzima firma to nieznaczy ze gorzej
          Jest to swietnie rozwijajaca sie firma, jeszcze niedawno nazekali z lumelu ze w
          ZG nie moga powiekszyc swojego zakladu.
          Tam pracuja ludzie po elektrotechnice, z UZ i nie tylko.

Bedzie dobrze
          Cierpliwosci
          Trzeba koniecznie powiekszyc strefe

PZDR
      • alezja Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu 21.03.06, 10:25
        Pomysł ze strefą był całkiem dobry. Problem leży w tym, że nie stworzono tam
        tak naprawdę "nowych" miejsc pracy, a jedynie je przeniesiono z poprzednich
        miejsc lokalizacji w Zielonej Górze lub okolicach. Inna sprawa, że ściągnięcie
        zewnętrznych inwestorów jest zadaniem trudnym. Zielona Góra nie ma co liczyć na
        jednego inwestora "strategicznego". Postawiłbym na ściąganie firm które dają
        nawet po kilka miejsc pracy.
        Co do usług, sektor ten rozwija się tylko wtedy, kiedy obywatele posiadają
        środki finansowe. W Zielonej Górze usługi i handel są mocno rozwinięte i
        obawiam się, że bez zwiększenia dochodów zielonogórzan nie ma co liczyć na
        rozwój sektora usług w naszym mieście.
        • Gość: k3k Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:48
          mówiąc "usługi" miałem na mysli raczej np. to , co programiści w Indiach robią
          dla Microsofta w USA, a nie fryzjerki czy solaria (to też zresztą w końcu
          przyjdzie). Więc lokalna zamożność w dzisiejszym świecie ma mniejsze znaczenie.
          Niski jej poziom jest nawet atutem - patrz Indie czy Chiny. Z Chinami już nie
          wygramy w produkcji, w sferze postindustrialnej mamy szanse. Zresztą - patrz
          ADB. Dlaczego nie powstaje drugi, trzeci zakład tego typu?
          • alezja Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu 21.03.06, 11:49
            Lokalna zamożność, a dokładniej jej niski poziom ma znaczenie dla inwestorów,
            bo niski standart życia powoduje, że pracownicy chętniej robią za "drobne"-
            dlatego wszyscy pchają się do Chin. Osobiście jestem bardzo zainteresowany tym,
            by zamozność "lokalna" mieszkańców Zielonej Góry była duża :). Nie mam zamiaru
            pracować za stawki za które pracują Chińczycy, bo nie mają wyjścia.
            Walka "konkurencyjna" realizowana za pośrednictwem zmniejszenia płac i "kosztów
            pracy" jest moim zdaniem drogą do nikąd i powoduje ubożenie społeczeństwa.
            Powstawanie nowych zakładów jest też związane z tym, czy jest rynek zbytu dla
            usług lub towarów. Może dlatego nie ma "innych" ADB na naszym terenie.
            • Gość: student Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.pools.arcor-ip.net 21.03.06, 13:44
              Chyba sie mylisz alezja.
              Przeciez ADB nie jest w Zielonej z powodu lokalnego rynku zbytu.
              Polecam strony: www.adbholdings.com i www.adbglobal.com
              Latwo cos napisac, ale widac trudniej przedtem pomyslec.
              • alezja Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu 21.03.06, 18:37
                Nie napisałem, że ADB sprzedaje na lokalnym zielonogórskim rynku. Najwyraźniej
                Student szybciej odpisujesz na posty niż je czytasz:). Chodziło mi o to, że
                powstawanie firm związane jest oprócz "warunków lokalnych" ze znalezieniem
                rynku zbytu dla produktu. Podstawowym problemem producentów nie jest dzisiaj
                produkcja a właśnie zbyt.Jaki jest popyt na produkty firm takich jak ADB i na
                jakich rynkach-nie wiem. Wyraziłem przypuszczenie -"może". Bez złośliwości
                proszę ;)
                • Gość: mmXX ADB Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 21:10
                  W sprawie ADB - popyt w kilkudziesięciu panstwach na 5 kontynentach. W ZG
                  znajduje sie Resaerch and Development Center, m.in. 10 doktorów, 270 magistrów
                  etc. W ciągu 4 lat uzyskali 160 patentów. Firme (międzynarodową dzis) założyli
                  absolwenci Politechniki ZG.
                  Swoją drogą -czemu nikt o tym nie wie? Owszem AD stara się być w cieniu, ale juz
                  ponad rok temu stało sie głośno o firmie z ZG. A my ciągle o Zastalu...
    • Gość: Jan Szulgo Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.03.06, 15:44
      Usługi w zakresie informatyki, księgowości, bankowości, kompleksowej obsługi
      koncernów czy korporacji, są za wszech miar racjonalne i mieszczą się w ramach
      wysokich technologii.Ten rynek usług zaczyna się szybko rozwijać w Polsce.
      Przykładem Łódź czy Kraków. Dlaczego nie Zielona Góra, która ma ogromne
      możliwości na tym rynku? Wyśmienita kadra pracująca w branży elektronicznej,
      zaplecze naukowe w postaci Uniwersytetu Zielonogórskiego plus inne uczelnie,
      niebieski laser który według nie dawno uzyskanej informacji z tak zwanej
      pierwszej ręki już stosowany w Lumelu. Toż to nowe "krzemowe zagłębie" na
      wyciągnięcie ręki na naszym zielonogórskim podwórku. Tylko kto ma po nie
      sięgnąć? Niestety, realizatorów "ze świecą szukać".
      • Gość: bss Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 16:01
        >Toż to nowe "krzemowe zagłębie" na wyciągnięcie ręki na naszym zielonogórskim
        podwórku. Tylko kto ma po nie sięgnąć? Niestety, realizatorów "ze świecą
        szukać".<

I tu urywa się łańcuszek. Nie ma usług bez przemysłu, tym bardziej
        rodzimego. Inaczej jest w bogatszych i rozwiniętych krajach świata. Co z tego ,
        żę mamy zdolnych elektroników i uczelnę jeżeli nie mamy na tyle poważnych
        własnych "zakładów", które mogłyby zlecać opracowanie nowych technologi w celu
        wdrożenia do produkcji. Jak wielu ludzi różnych branż i instytutów naukowych
        pracuje na rzecz np. biura projektowego samochodów czy też samolotów. Owszem
        w Polsce są zakłady samochodowe, ale technologia ich produkcji pochodzi
        niestety z zachodu.

pozdrawiam
      • Gość: zielonogórzanin Re: Inwestorzy wycofują się ze Spalonego Lasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 22:05
        Trudno się dziwić. Wybieramy do rady miejskiej nauczycieli i sklepikarzy.
        Miastem rządzi babka kiepska - doświadczona miernie w zarządzaniu szkółką. Oni
        by chcieli kopalnie mieć, wagony i czołgi budować (tradycje PRL-u żyją), a jak
        przychodzi facet i mówi ja mam swoja kasę i ja ryzykuję, dlatego wara mi od
        oceny czy to nam jest potrzebne. Jak chcecie drodzy moi sklepikarze kopalnie i
        fabryki mieć tutaj to czemu ich nie budujecie za własne pieniążki??
        Chcecie rozwoju przemysłu według waszych wyobrażeń to do baćki Łukaszenki, on
        się na tym zna i wasze myślenie zaakceptuje.
        Inwestorzy mają własne pieniądze i będą je wydawać na to co sami uważają za
        przynoszace dochody, a nie na to wam gminne rekiny biznesu przychodzi (z
        trudem) do zakutych łbów.
        • Gość: mruk Celnie napisane. Brawo. IP: *.ztpnet.pl 22.03.06, 22:15

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka