Dodaj do ulubionych

Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów

• Gość: lee Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.09, 11:13
      W jednym przedstawieniu teatru gra i śpiewa moja nauczycielka z UZ z koleżanką i
      znana barmanka w Zielonej, jeśli każdy może być aktorem, to wyrzucić wszystkich
      aktorów zawodowych, skoro problem z nimi.
      • Gość: radwanskinad.com Na chore dzieci, a nie na teatr ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 13:28
        Dopóki brakuje pieniędzi na chore dzieci, nie powinna się znaleźć
        złotówka na kulturę,sztukę czy kościół - nawet pod przykrywką
        pseudoprofilaktyki.
        Zgadzam sie z poniższym:
        Gó...any temat i gó...any teatr. Na zapleczu śmierdzi wódą,
        papierochami, narkotykami i komuną.
        Zamknąć to parakulturalne ścierwowisko, przechowalnię dla
        ukształconych i zadufanych w sobie beztalenci.
        Często uzależnionych i tkwiących w utopijnej dekadencji ałtystów.
        W języku ludzkim brakuje słów na opisanie tego czegoś.
        Tragikomiczny wrzód na dupie miasta.
        PpodPiSuję się pod tym obiema rękami.

• nojman0 Re: Na chore dzieci, a nie na teatr ! 19.04.09, 14:07
          Kretyńska demagogia.To chyba jakiś działacz PIS-u.Na pewno nie lubi też
          pedałów.Ale dlaczego nie lubi aktorów ????
    • Gość: Dagmara Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 19.04.09, 14:31
      Przede wszystkim nie rozumiem czemu mają służyć obraźliwe łatki, przyczepiane na
      forum aktorom, którzy świetnie grają. Pani Donimirska fantastycznie zagrała w
      "Wizycie starszej pani" i "Stworzeniach scenicznych" i to może zobaczyć każdy,
      kto wybierze się na spektakl. Prywatnie nie nie zam żadnego aktora i nie wiem
      jakim kto jest człowiekiem i tak naprawdę to mało mnie to obchodzi, bo jeśli
      chodzę do teatru to oglądać spektakl, a nie czyjeś życie za kulisami. Poza tym
      źle lub dobrze można powiedzieć o każdym, ale co z tego, jeśli ważne jest to, co
      widać na scenie? Nie umiem ocenić talentu zwolnionych aktorów, bo nigdy
      (przepraszam) nie patrzyłam na poszczególne osoby, ale na całą sztukę, która mi
      się podobała lub nie. "Bar Moskwa" mi się nie podobał, a to właśnie chyba robił
      Pan Czarnota, a "Wizyta starszej pani" podobała mi się bardzo, bo stawia ważne
      pytania i jest pokazana w ciekawy sposób.
      Nie rozumiem tego całego szumu, że dyrektor kogoś zwalnia - ma do tego prawo, bo
      jest dyrektorem i jako widz obchodzi mnie tylko to, czy poziom artystyczny
      dzięki zwolnieniom podniesie się czy nie. A tutaj na podsumowanie jest chyba za
      wcześnie. Każdy prezes czy dyrektor ma prawo podejmować decyzje z których nie
      musi się tłumaczyć całemu światu. Podjął i tyle. Jak skończy się kadencja Panu
      Czechowskiemu, to będzie można dopiero określić całokształt jego pracy i tego,
      co zrobił lub nie. A póki co - niech buduje swój zespół wg swojej wizji, bo
      pojawiły się ciekawe spektakle i ludzie chcą na nie chodzić. A to, że ktoś
      został zwolniony nie powinno być powodem do obrażania kogokolwiek - więcej klasy!
      • Gość: lili Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 15:42
        Jeżeli będziemy czekać do końca kadencji, to już nie będzie co oceniać i znowu
        polak będzie mądry po szkodzie, piszesz jak polityk.
        W tym co napisałaś zaprzeczasz sama sobie, że oceniasz tylko spektakl, a nie
        aktorów, a za chwilę oceniłaś Donimirską.
        Niech dyrektor robi co chce i zwalnia kogo chce, nawet sam się może zwolnić(to
        było by chyba najlepsze wyjście)takie jego prawo, ale nie zabraniaj nam - widzom
        i zielonogórzanom oceny tego co dzieje się w teatrze, bo to nasze święte prawo.
        To nie jest prywatny teatr dyrektora i podlega ocenie opinii publicznej.
      • Gość: PRAKTYK Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.acn.waw.pl 19.04.09, 17:24
        Dziękuję Ci Dagmara za te kilka słów NA POZIOMIE! A przyznam, że powoli traciłem już nadzieję. Mnie w tym całym "nadmuchanym" zamieszaniu zastanawia tylko jedno; kompletny brak wyobraźni tych RZEKOMO zwolnionych aktorów. Bowiem z wypowiedzi dyr. Czechowskiego wynika jednoznacznie, że: cyt.: - To nie jest tak, że kogokolwiek zwolniłem. Nikt ode mnie tego nie usłyszał. Uczciwie powiedziałem dwójce aktorów, że nie widzę dla nich ról w przyszłym sezonie. Ale nie zamykam przed nimi drzwi. Nadal mogą występować gościnnie w spektaklach, w których grają. Rozmowy z nimi trwają, a sprawa nie jest zamknięta.” - Jeżeli więc Państwo Aktorzy "lecą do prasy" i tam dzielą się swoimi "obawami”, co do swojej przyszłości, to albo im się coś pomyliło (adresat lub kolejność) albo najoczywiściej w świecie brakuje im (oprócz umiejętności logicznego myślenia) instynktu samozachowawczego. Na co oni liczą? Że po tej "prasowej reklamie" ktoś będzie chciał z nimi jeszcze kiedykolwiek pracować? Chyba, że zrobili to świadomie, wychodząc z założenia, że: PO NAS - CHOĆBY POTOP! I sądzę, że chyba nie tylko dyr. Czechowski będzie "zmuszony" zweryfikować swoją wcześniejszą ofertę co do dalszej ewentualnej współpracy. Tak po ludzku jestem najzwyczajniej ciekawy, jaki będzie to miało (albo już ma) wpływ na ich relacje z pozostałymi kolegami w zespole, który prawdę mówiąc został przez nich "opluty". Bo chyba nikt z czytających te wypowiedzi na FORUM nie ma wątpliwości, że większość z nich jest, delikatnie mówiąc "inspirowana" przez bezpośrednio zainteresowanych. Brzydko się bawicie Państwo Aktorzy! No, ale jeżeli mam rację, to Wam na tym już nie zależy. Pozostaje tylko nadzieja, że obecnemu Dyrektorowi uda się w końcu skonstruować taki zespół, na który, jako szef TEATRU, będzie mógł naprawdę liczyć i z którym będzie się mógł pokusić o skonstruowanie takie repertuaru, który zadowoli gusta i bardziej i mniej wybrednych. Tylko, błagam, oszczędźcie nam już tych "Barów Moskwa" czy "Innamorato". Panie Dyrektorze, za te szmiry Pan też ponosi odpowiedzialność! Nie tylko „artista” Czarnota (jak wynika z poprzednich wypowiedzi na FORUM). A nam Wszystkim, kochani forumowicze życzę, żeby ten Nasz Teatr był w jak najlepszej kondycji! I brońmy go, jeżeli trzeba! Wszak mamy TYLKO JEDEN! I powtórzę za Dagmarą: WIĘCEJ KLASY!
        • Gość: tony Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 19.04.09, 18:26
          To zbrzmiało jak głos samego Dyrektora Czechowskiego.
        • Gość: były widz Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 20:48
          interesujące, jak z jednego tekstu można wyczytać różne rzeczy; PRAKTYK widzi i wierzy święcie tylko w słowa Dyrektora, mnie zainteresowały wypowiedzi aktorów - Czarnota - albo sam odchodzi albo zostanie wyrzucony, Beling została zweryfikowana na podstawie drobnego epizodu w jednej sztuce, Sokal - ultimatum nie do odrzucenia - albo klinika, albo teatr; odbijam piłeczkę - przez kogo jest inspirowany PRAKTYK? Nasza dyskusja jest własnie obroną TEATRU drogi PRAKTYKU, choć się trochę spieramy, Twoja, mam wrażenie, wyłącznie obroną Czechowskiego; Dyrektor miał sezon na zaprezentowanie nam swojej idei "nowego autorskiego teatru" złozonego w większości ze sklonowanej mlodzieży i jednego rezysera; mnie nie przekonał....
          • Gość: Melpomena Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.acn.waw.pl 19.04.09, 22:23
            Drogi Były Widzu - proszę nie uciekaj od naszego Teatru. Na początku sezonu
            (chyba rok temu) było zorganizowane otwarte spotkanie zielonogórskich widzów i
            sympatyków teatru z dyrektorem Czechowskim, na którym przedstawił siebie i swoją
            wizję teatru. Był to wspaniały początek do nawiązania dialogu z Nami – z ludźmi,
            którym akt tworzenia nie jest obojętny.
            Może po tej, teraz toczącej się dyskusji na forum gazety dyrektor zainicjuje
            regularne spotkania z Widzami. Obie strony będą mogły się wypowiedzieć na temat
            teatru. Nikt z ukrycia nie będzie doszukiwał się zwolenników, pupilków, lizusów
            dyrektora. Aktorzy będą mogli porozmawiać o swoich rolach, o wartości swojej
            pracy. Widzowie by mogli wypowiedzieć się, co im się nie podobało (znam kilku
            młodych , którzy z niesmakiem wychodzili z Innamorato). Były Widzu wspólnie
            moglibyśmy wystąpić w OBRONIE TEATRU!
            Myślę sobie, że gdyby wszystko toczyłoby się po staremu (p. Czarnota, p.Sokal ,
            p. Beling zostają) nikt nie dyskutowałby o kondycji LT.
            Drogi Były Widzu –„ interesujące, jak z jednego tekstu można wyczytać różne
            rzeczy …” pozwolę sobie na własną interpretację: p. Sokal – oprócz aktorstwa jej
            pasją jest logopedia. Pracuje w klinice w Zielonej Górze. Dyrektor postawił
            ultimatum: albo teatr albo klinika.
            Czy Były Widzu wiesz jak ciężka jest praca aktora. To nie tylko produkt finalny-
            spektakl grany raz dziennie. To próby ranne i wieczorne, to pełna dyspozycyjność
            czasowa, to emocjonalne wyłączenie się od świata zewnętrznego. Melpomena jest
            zazdrosna kochanką Drogi Były Widzu. Nie można do końca się oddać i temu i temu
            – bo wierzę, że pracę logopedy p. Sokal chce wykonywać również dobrze i z
            pasją. Może po rocznej współpracy dyrektor chciał aby p.Sokal dokonała
            świadomego wyboru.
            Może pracując jako logopeda i pomagając chorym odniesie większy sukces.
            Dalej p. Sokal mówi- młodzi, którzy nas zastąpili, to w sporej części amatorzy,
            bez porządnej szkoły, niewiele potrafią… Pani Wioletto, każdy z Nas stoi, stał i
            będzie na początku drogi, każdy z nas uczy się i zdobywa doświadczenie. Dlaczego
            pani nie daje szansy innym, czy podała pani dłoń młodym, czy coś zaproponowała i
            dała przykład… (chętnie podyskutuję na spotkaniu miłośników teatru o pani rolach
            w „OBOK” , „Wizycie starszej pani” ). Życzę sukcesów w pracy w klinice!
            Dalej- pan Czarnota doskonale sobie radził i radzi w pracy poza LT (patrz strona
            WWW.e-teatr.pl) dużo pracy w filmach, kilkakrotne zmiany Teatrów. Jest
            zahartowany w bojach niech nie robi z siebie męczennika. Niech nie niszczy
            dobrego wrażenia o sobie.
            O pani Beacie Beling nie wielę mogę napisać, bo wycieranie szmatą desek sceny i
            natchnione miotanie się po niej nie stanowi rzeczywiście artystycznego wyzwania
            dla aktorki. Może to dobrze, że p. Czechowski dał szansę p. Beling na pracę w
            innym Teatrze. Życzę sukcesów.
            • Gość: zeus Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 22:47
              Melpomeno! Daj Pan sobie spokój Panie dyrektorze. Zrobiłeś co uważałeś za
              słuszne i kropka. Widocznie zazdrość i zawiść okazała się silniejsza od
              ludzkiego oblicza i zwykłej przyzwoitości.
              Proszę abyś nie wycierał sobie siedzenia tymi nazwiskami, już dość, to już
              przeszłość. Co teraz zrobią i jak będą żyć to już na pewno nie twoja sprawa. Daj
              już spokój człowieku! Nie usprawiedliwiaj się!
              • Gość: zorientowany Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 23:01
                Dyrektorzy w innych teatrach cieszą się i nie mają nic przeciwko temu, że
                aktorzy radzą sobie jak mogą poza teatrem(reklamy, filmy, radio, chałtury i
                inne), aby jakoś normalnie żyć.
                Widocznie dyrektor teatru w Zielonej tego nie toleruje. Taki to widocznie typ.
                • Gość: chałturnik Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 23:03
                  No. Sam wyrywa ile może, a innym nie pozwala.
                • Gość: Cichy Wielbiciel Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.acn.waw.pl 20.04.09, 01:38
                  Oj, Marta, Marta (zwracam się do Marty Artymiak, prywatnie żony Wojtka Czarnoty).
                  Zawsze myślałem, że ciąża to stan błogosławiony, ale Ty wyraźnie dajesz światu
                  do zrozumienia, że nie wszystkim jest to dane. Być może to ta późna pora
                  sprawiła, że mam już Cię powyżej dziurek w nosie. Ponad 20 Twoich wpisów na
                  ogólna liczbę 90, to wystarczy żeby się zorientować, kto zacz ten cały:
                  detektyw, były widz, przykro, kaka, krytyk, ekonomista, pan D, lili,
                  zorientowany, absolwent czy kto tam jeszcze. Jak byś się za bardzo dziwiła: jak
                  mnie rozszyfrowali, to poczytaj sobie te swoje wypowiedzi i sama będziesz
                  musiała dojść do jednego, jedynie słusznego związku: że takiego adiutanta jak Ty
                  to Wojtuś nie miał, nie ma i mieć nie będzie. Szkoda tylko, że jesteś tak
                  beznadziejnie głupia. Tak, Martuniu! Koniec z kindersztubą! Tobie wolno, a innym
                  nie? Przesadziłaś, więc MASZ! I nie drwij sobie z wykształceniu kolegów aktorów,
                  bo sama jesteś - jak to się u nas mówi - po kosmetycznych kursach aktorskich.
                  Dobry aktor przede wszystkim jest POKORNY, ale to uczucie ani Tobie, ani Twojemu
                  Wojtusiowi-Czarusiowi raczej nie grozi, więc... Spróbuj przestać pisać na tym
                  FORUM, a zobaczysz jak się wszystko uspokoi. Tylko czy Cię na to jeszcze stać.
                  Oj, wątpię. Chyba najlepiej by było gdybyście opuścili te niegościnną dla Was
                  Zieloną Górę i wyjechali... np. do Twojej ukochanej Afryki. A nuż będziecie
                  mieli szczęście i zje Was jakiś LEW.
                  Całuski.
                  Zgadnij KTO TO?

• Gość: zorientowany Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.09, 06:29
                    Faraon przestań, chyba za dożo wypiłeś.
                  • Gość: były widz Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.09, 19:29
                    posłuchaj, cichy, ale prostacki wielbicielu,gdybys rzeczywiscie przeczytał dokladnie MOJE wypowiedzi, zauważyłbys, że nijak mają się do Twojej teorii spiskowej, gdzie Twoją chorą wyobraźnię wypełnia obraz Marty Artymiak (nie powiem, ładna dziewczyna,przy takich jak Twoje objawach, silnego zakomleksienia, może podziałac na wyobraźnię, jak się domyslam, juz niemłodego, niespełnionego artysty (?)); odsyłam chocby do mojego wpisu odnoszącego się do "stu rak, stu sztyletów" premiery TLu, w czasach kiedy M.Artymiak jeszce pewnie na świecie nie było; pewnie tez nie zauważyłes, że ANI RAZU, ani w jednym wpisie nie recenzuję ani jednego aktora i ani jednego spektaklu; Nawet MELPOMENA (podejrzewam, ze prywatnie PAN DYREKTOR)szybko sie zorientował, że ma do czynienia z PRAWDZIWYM WIDZEM i przynajmnie próbuje polemizowac i wykładac swoje racje; Jeżeli nie masz nic do powiedzenia, oprócz chamskiego znieważania ludzi (podaruję sobie: "kobiet w ciązy", bo dla NORMALNEGO człowieka jest to oczywista oczywistość)to podaruj sobie te dyskusję, idź na spacer, albo zrób z soba cokolwiek; starałam sie cały czas prowadzić rzetelną kulturalna polemikę, skoro przydarzyła się taka okazja, ale Ty mnie po prostu wyprowadziłeś z równowagi człowieku, bo chamstwa nie znoszę i nie bedę tolerowć w stosunku do nikogo... uffff...Absolutnie BEZ Całusków. I nie interesuje mnie KTO TO.
            • Gość: były widz Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.09, 00:00
              bardzo ładne Melpomeno... prawie dałam sie nabrać na lep ukłonu w stronę widza... :) Jeżeli "czyszczenie" zespołu miało być pretekstem do rozpoczęcia dialogu o kondycji TLu to gratuluję determinacji. I jeszce raz apeluję - dajmy spokój z recenzjami - mam wrażenia, że są tutaj trochę nie na temat. Kibicuję naszemu teatrowi od ponad 20 lat (nie, zapewniam, nie jestem staruszką, po prostu bardzo wcześnie polknęłam bakcyla :)), mimo, że oglądałam również genialne kreacje i słynne spektakle w innych, bardziej teatralnych miastach (również z udziałem aktorów, na których się powołujesz w poprzednim wpisie), zawsze z olbrzymią przyjemnoscią ciągnęłam na niemal kazdą premierę TLu i z równą przyjemnoscią łykam meczącego Kaspara jak i cieszy mnie prostota i lekkość Innamorato. Nie w tym rzecz. Cały czas usiłuję zwrocić uwagę na dziwacznosc tego tworu = zespołu , który zostaje. Przysiegam, nie rozróżniam tych mlodych, nie umiem zapamietac ich nazwisk, niczym mnie nie intrygują. Przykro mi. Gdy otworzyłam dzisiaj strone TLu na zakladce "zespół" i "wykresliłam" tych, którzy odchodzą, zostaja sami "gościnni", kilka jednakowych aktorek (ile wersji "Pokojówek" mozna wyprodukowac?)i kilku "starszych" aktorów, którzy pewnie już w panice odliczaja swoje dni w TL. Nie przekonuje mnie to. I tyle....
        • Gość: Melpomena Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.acn.waw.pl 19.04.09, 21:03
          Dziękuję Praktykowi za głos. Dodał mi odwagi i pomógł wydrzeć z mej piersi krzyk
          – RATUNKU!!
          Co to za rozpacz za „WSPANIAŁYMI” spektaklami? Innamorato, Bar Moskwa –
          przecież to kicz. To zwykłe estradowe występy do kotleta, które mają zapewnić
          lekką i przyjemną rozrywkę i nic więcej. Czy taki ma mieć LT poziom artystyczny
          w Uniwersyteckim Mieście? Czy p. Czarnota miałby odwagę pokazać swoje aktorskie
          oblicze w tych spektaklach na Przeglądach Teatralnych w Warszawie, Toruniu,
          Szczecinie… Czy tak lekko i z gracją słodkiego hipopotamka odbiłby balonik w
          stronę Mistrzów Teatru- J.Englerta, J. Gajosa, J.Frycza… Panie Wojtku proszę się
          wstydzić, jeśli to były pana propozycje artystyczne to OSKARŻAM PANA, że z pełną
          świadomością zniszczył Pan WRAŻLIWOŚĆ WIDZÓW NA ULOTNE PIĘKNO I UDUCHOWIENIE
          dając w zamian estradową papkę , a przecież zdobyte Leony do czegoś zobowiązują!
          Żal mam tylko do Dyrektora Teatru, że dołączył do repertuaru te dwa muzyczne
          spektakle, w których aktorzy wokalnie ledwo, ledwo dają sobie radę, a przeboje z
          Festiwalu z San Remo w tym wykonaniu są żenujące … ale rozumiem, że jeden teatr
          musi zadowolić różne gusta, różne smaki.
          Dyrektorze trzymam kciuki w dalszej pracy! „Wizyta starszej pani”- bardzo dobry
          spektakl (muzyka wspaniała- buduje klimat), „Stworzenia sceniczne”-
          interesujący, „Kaspar H.” – kontrowersyjny, można o nim podyskutować,
          krytykować, nie pozostawia obojętnym.
          Drodzy Widzowie może czas WYKONAĆ KROK NA PRZÓD aby rozwinąć swoją wrażliwość i
          móc po obejrzanej premierze naprawdę porozmawiać o Teatrze, Spektaklu , o roli
          aktora.
          Pozwólmy Dyrektorowi Czechowskiemu WYKONAĆ TEN KROK!
          Na koniec: Panie Wojtku do głębokiego przemyślenia w samotności polecam film „
          Słońce i cień” z G. Holoubkiem, proszę posłuchać co mówi MISTRZ o zawodzie
          aktora, powołaniu i … gwiazdorstwie. Panie Wojtku – pana czas w Lubuskim Teatrze
          już się skończył, wykonuje pan wolny zawód (na stronie WWW.e-teatr czytałam, że
          doskonale pan sobie radzi poza teatrem) Proszę odejść z godnością i dobrym smakiem.
          • Gość: widzka Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 21:35
            Wszystko fajnie napisałaś o tych "wspaniałych" spektaklach w reżyserii
            Czechowskiego, ale czy wszystko musi być w tym samym stylu.
            Pewnie, że trzeba pomyśleć, zastanowić się, wyciągnąć jakieś wnioski.
            Można zjeść pudełko, dwa pysznych czekoladek, ale w końcu można zwymiotować.

ps.
            Te włoskie i rosyjski pioseneczki, choć być może zrobione przez aktorów, to
            jednak są one w repertuarze teatru i za nie również odpowiada dyrektor. To on je
            dopuścił i podobno był bardzo zachwycony.
          • Gość: detektyw Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 21:40
            Cóż za wspaniały tekst. Zamiast aktorką mogła byś być poetką, co za dramaturgia,
            aż widać łzę na twoim poliku. Nie martw się na ciebie też przyjdzie pora.
          • Gość: były widz Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 22:40
            ludzie, nie wytrzymam.... część z Was poczuła wenę recenzenta i dręczy nas swoimi głebokimi przemysleniami na temat konkretnych spektakli i aktorów; przeciez od czterech dni próbujemy pogadać nie na temat, czy dobrze sie bawiłaś na Bar Moskwa i za co nie lubisz Wojtka Czarnoty, tylko jakie sa granice dyktatury w teatrze i jakie zadanie spełniamy w teatrze my - widzowie (zreszta jak Was czytam, to czuje sie jakbym niechcacy zabłądziła za kulisy, jestem chyba na tym forum jedynym "nieskorumpowanym" widzem), czy mam byc tylko ogladaczem? Jedyną formą dyskusji o teatrze, która, ja "niezrzeszona" moge podjąć, jest "nie idę, nie ogladam, nie płacę). Akurat Czechowski, swoimi kontrowersyjnymi decyzjami wywołał tę dyskusje i bardzo dobrze. Wkreciło mnie to forum i mogę się wreszcie wygadać, bo nikogo na codzień w teatrze nie obchodzi moje-widza zdanie. Więc MELPOMENO, nie idź tą drogą i nie psuj tej dyskusji swoimi pseudo-recenzjami, a już wplątywanie w tę prowincjonalną dyspute takich nazwisk jak Gajos, Frycz, Englert (zreszta w bardzo niegrzecznym tonie zestawionych z Czarnotą)to juz jazda po bandzie i płaskie popisy niby-elokwencji. Proooooszę....Odrobinę "godności i dobrego smaku"
          • Gość: wielbiciel Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: 195.117.22.* 20.04.09, 08:19
            O Melpomeno! Proszę napisz coś jeszcze. Ty tak pięknie piszesz, chyba piękniej
            niż mówisz. Jak tak dalej będziesz pisał, to przestaniesz być "złotoustnym", a
            zostaniesz "złotopiórym".
        • Gość: lili Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 21:20
          Ty praktyk po prostu uwierzyłeś w to co powiedział Czechowski do prasy, że
          nikogo nie zwolnił, a aktorzy wiedzą co usłyszeli od dyrektora i to jest ta
          subtelna różnica, że ty wierzysz w to co przeczytałeś, a oni WIEDZĄ co usłyszeli.
        • Gość: fatfa Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.silesnet.net 20.04.09, 02:11
          Ty praktyk,z inspiracji donimirsko-czechowskiej jak się kogoś
          wypieprza to trzeba to ubrać w ładne słówka-otwarte drzwi-a gdzie
          etat,ZUS itp.Lepiej przyjąć potulnych praktykantów po Olsztyńskim
          studium i wypalonych ale poslusznych alkoholików,bo sprzedajne
          pseudo-związki już kupione.Władze opamiętajcie się i zróbcie
          porządek w tym burdelu,który mianuje się świątynią sztuki ze
          strażnikiem słowa w kierownictwie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Nocny Marek Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 19.04.09, 18:14
      W Polsce większość uważa, że zna się na trenowaniu reprezentacją narodową lepiej
      niż selekcjoner. Co drugi gotów jest udzielać rad kogo i w której minucie należy
      wpuścić na boisko, a kogo ściągnąć. Sami specjaliści. Czy jest temat na którym
      Polak w swoich oczach się nie zna? Może jednak w teatrze powinien decydować
      dyrektor, który wygrał konkurs dzięki swoim wcześniejszym osiągnięciom?
      • nojman0 Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 19.04.09, 21:40
        Dyrektor został dyrektorem bo wygrał konkurs.Aby wygrać musiał przedstawić wizję
        "swojego"teatru.Wizja została zaakceptowana przez jego pracodawcę.W
        przedstawionej wizji pokazał też obraz "swojego " zespołu.Żądanie od niego
        natychmiastowych efektów jest nieuczciwością.W komisji konkursowej był
        przedstawiciel Związków Zawodowych - załoga w pewnym stopniu
        współwybierała.Budowa zespołu i obrazu "swojego "teatru to nie jest sprawa 1
        sezonu.To musi potrwać.Chciało by się porozmawiać poważnie o kondycji teatru,ale
        spiskowy klimat wielu wypowiedzi prowokuje do zwyczajnych pyskówek.Szkoda.Stary
        zespół aktorski jest dosyć specyficzną grupą ludzi.Można by było podać
        dziesiątki przykładów na ich "manipulowanie " przy kolegach,przy swoim
        dyrektorze .O ile pamiętam,to mieliśmy u siebie Tomka (teraz gorzowianina),a i
        Waldeczek był.I pracowało się nad nim ,oj pracowało.Argumenty jednej z osób w
        dyskusji,że brakuje bajek i sztuk dla młodzieży były by znaczące,gdyby wyszły od
        widza.Ale przecież tu chodzi o kasę Dużo bajek ,dużo spektakli,duża kasa.Ot i
        wszystko.
        • Gość: zorientowany Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 21:47
          Podobno nie ma podziału na lalki i dramat. Wszyscy mogą grać we wszystkim. Jak
          było by więcej bajek i spektakli dla młodzieży skorzystali by i aktorzy i
          widzowie i dyrektor miałby spokojną głowę.
          Zresztą prawie wszyscy są po lalkach no i kilkoro w ogóle bez szkoły aktorskiej.
    • Gość: Wielbicielki Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.09, 21:36
      Ja i moje trzy koleżanki chodzimy do teatru z powodu pana Wojtka Czarnoty i
      chcemy go nadal oglądać na naszej scenie. Ula, Marta, Ania i druga Ania.

• Gość: Wielbiciele Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 19.04.09, 22:01
      Ja i moich 17 kolegów (Janek, Tomek, drugi Tomek, trzeci Tomek, Przemek, Daniel,
      Waldek, Radek, Paweł, Mikołaj, Albert, Mariusz, Orion, Dawid, Grzegorz, Maciek,
      Emil) chodzimy na przedstawienia w których nie gra Wojciech Czarnota :) hihihihi
      A jak skrzyknę kolegów z jednostki straży pożarnej, to będzie nas jeszcze więcej.
      • Gość: absolwent Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 22:05
        Studenci dajcie spokój! Jak chcecie się bawić w teatr to do domu kultury.
        Zresztą prędzej czy później Czechowski was też przestanie kochać.
        • klublubuski Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 20.04.09, 00:01
          Czytam tą przydlugą dyskusję. Moja opinia się nie spodoba.

Dyrektor teatru ma prawo pozwalniać kogo chce- od tego jest, a trumnę socjalizmu
          zamykamy.

Ale na rynku powinna być konkurencja, a nie tak że całe pieniadze publiczne na
          teatr w ZG dostaje tylko jedna instytucja. Niech samorząd wypłaca pieniądze w
          formie grantów na konkretne sztuki, o które wszyscy będą mieli prawo się
          ubiegać. Ocenią widzowie i krytycy kto ma słuszność i czyj teatr lepszy.
          • kordua Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 20.04.09, 00:13
            Ja tez to czytam i wlosy mi sie zjerzyly na broszce! Kto niebyl
            na "Wizycie pani Ani" niech nie mowi ze sie zna na teatrze i apropo
            to ja chyba lepiej wiem na jakiej sztuce bylam. A Pan dyrektor jest
            swietny mlody i wie jak zachecac ludzi zeby przyszli na sztuke. Kto
            to niedocenia jest poprostu zlosliwy i niechce dobrze dla tego
            teatru. Pozdrawiam
            • Gość: Fanka Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.04.09, 01:18
              A ja jestem fanką "Wizyty pani Ani" Niech żyje pani Ania:))))! NIECH ŻYJE!!!!! Hit tego forum:)))))
    • Gość: analityk Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: 195.117.22.* 20.04.09, 09:23
      Przeczytałem wszystkie wpisy na tym forum, jedne z zaciekawieniem inne z
      niesmakiem. Doszedłem do wniosku, że sprawa zwolnień aktorów, to sprawa
      trzeciorzędna, a może jeszcze mniej ważna i dobrze, bo przecież jedni odchodzą
      inni przychodzą. Zresztą dyrektor niedawno przyszedł i niedługo też odejdzie.
      Nikt nie będzie płakał ani po aktorach, ani tym bardziej po dyrektorze. To co
      widać po wpisach, to to, że pracownicy teatru(bo tylko oni się tu wpisują, to
      nawet laik by zauważył)wykorzystali pretekst przy okazji artykułu i wylali
      wszystkie żale na forum(jedne na pewno bardziej trafne inne mniej).
      Mnie jednak najbardziej uderzył i zszokował ton wypowiedzi, przecież taka sama
      atmosfera jest w teatrze! Jak oni tak mogą pracować! Jak wspólnie tworzyć coś
      fajnego! Ta sytuacja powtarza się od lat, więc chyba w nie samym dyrektorze
      problem, choć on też nie jest bez winy, bo nie potrafił sobie z tym poradzić i
      jak jego poprzednicy zapętlił się w te same sidła i układy. Oprócz dyrektora w
      większości wpisów przewija się nazwisko lub sugestia w stosunku do jednej osoby,
      która przetrwała już wielu dyrektorów, ale ja go oczywiście nie wymienię, bo to
      tylko wnioski z być może nie trafionej analizy głupiego "analityka". Serdecznie
      pozdrawiam wszystkich formuowiczów.Bawcie się dobrze i dawajcie upust temu co
      was boli, bo przecież po to wymyślono forum.
      • kordua Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 20.04.09, 11:28
        Ja tez jestem fanka "Wizyty pani Ani"! Ciesze sie ze wam sie tez
        podoba bo to jest swietne i Pan dyrektor sie napracowal nadtym. A co
        do roli pana Czarnoty to tez mi sie podobala, ale widze ze nie
        wszyskim. Szkoda bo pan Czarnota jest mily i przystojny i lubie go
        jako aktora i mysle ze Pan dyrektor tez go polubi i niewyrzuci.
        Pozdrawiam
      • Gość: mim Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.09, 16:11
        Zieloni wywołali tą na wskroś zielona dyskusję i młócą te"plewy" a ziarna z tego
        niewiele.Spotkajcie sie w teatrze i wyjaśnijcie sobie wasze wydumane problemy.
    • Gość: Zdziwiony Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 20.04.09, 17:02
      Ilość inwektyw stosowana przez zwolenników tych, którzy czują się tak
      pokrzywdzeni nakazuje nie nazywać Was ciemnogrodem, ale czarnogrodem, a jeszcze
      dokładniej czarnotogrodem. Wstyd!
      • Gość: lili Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.09, 17:54
        Mylisz się jak sądzisz, że na tym forum piszą tylko ci co zostali zwolnieni.
        Jest tu wiele wpisów pracowników, którzy nadal pracują w teatrze i niestety nie
        mogą w inny sposób jak tylko na forum podzielić się swoimi negatywnymi
        odczuciami. Ja jestem tego przykładem.
        Gdybym powiedziała otwarcie jak jest, to jestem następna.
      • Gość: wioletta sokal Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.09, 20:33
        W związku z wpisami o jakiś rzekomych żalach i poczuciu krzywdy przez osoby
        odchodzące z teatru, chciałabym przekazać wszystkim, że żadnego żalu ani krzywdy
        nie odczuwam. Odchodzę z teatru za porozumieniem stron, nosiłam się z zamiarem
        odejścia od trzech lat, a teraz stało się to faktem i nie żałuję(choć kocham teatr).
        O tym, że nie podoba mi się monotematyczny repertuar oraz, że niektórzy nowo
        przyjmowani aktorzy prezentują niski poziom mówiłam dużo wcześniej i nadal to
        podtrzymuję, a artykuł w prasie dał mi jedynie możliwość publicznego
        wypowiedzenia się.
        Proszę, aby nikt nie wypowiadał się w moim imieniu i sugerował coś co nigdy nie
        miało miejsca. Żegnam i nie będę komentować tego obrzydliwego forum.
    • Gość: Bartek K. Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 20.04.09, 17:11
      Wszędzie i zawsze znajdą się ludzie, którym się nigdy nic nie podoba. Szkoda, że
      niszczycie LT, który odwiedzam od wielu lat, także teraz. Te rozmowy między
      aktorami nie powinny mieć miejsca na FORUM publicznym, bo psują wizerunek teatru
      i źle świadczą o osobach piszących.
      Jako widz nie dostrzegam, żeby działo się coś złego w teatrze.
      • Gość: iwona Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.aster.pl 20.04.09, 18:37
        B o sie nie wiele dzieje...władza nic nie mowi...ludzie walą na g.....
        amatorszczyzne muzyczna-to w amfiteatrze powinno sie dziac/zok miałam na mysli/a
        nie w TEATRZE.Bez racji ci co pisza o dyrektorze-wieczny rezyser,dyrektor
        filharmoni tez wiecznie dyryguje -tak wolno.tylko czy kasoiora osobna za to?to
        jest pytanie?Sprywatyzowała bym teatr.aktorzy kontraktowi itp.Słuzebnej roli
        wobec narodu nasz teatr juz nie pełni,wiec mozliwe Ale się porobiłoA TAK
        NAWIASEM.TO GDYBY NIE DZIALALNOSC NIE DOTOWANYCH PODMIOTOW/ABI.BRUNO.KAWON ITP/
        ZYLIBYSMY NA PUSTYNI...
    • Gość: Bartek K. Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 20.04.09, 18:53
      Wolne żarty! Wylewane tu są takie pomyje, że aż żal patrzeć, że ludzie związani
      z teatrem w ogóle są do tego zdolni. Dla mnie jakaś grupa malkontentów, którzy
      znaleźli sobie zaułek, żeby robić osobiste wycieczki. Jak komuś podoba się jakiś
      spektakl Czechowskiego, to od razu jest atakowany. A przecież każdy stąd wie,
      jaki był poziom naszego teatru kilka lat temu. Znaleźliście sobie jakąś wojnę "z
      układem" i widzicie spisek, bo ktoś tam został lub nie został zwolniony. Mnie
      osobiście najbardziej boli to, że pan Czarnota określił swoje role ochłapami, a
      byłem na Obok i tam grało wielu aktorów i wszystkie role były równorzędne. Czy
      to oznacza, że spektakl jest ochłapem, wszyscy, którzy w nim grali? A może ja,
      bo kupiłem bilet? A może autor lub reżyser? Nie lubię tych, którzy piszą tylko
      po to, żeby "się działo" i chyba nie jestem w tym odosobniony.
    • Gość: ktos Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 20.04.09, 19:27
      Bartek K. - dokładnie. A jeśli ci "zwolnieni "aktorzy też mają taki sam stosunek
      do pracy i kolegów jak to wynika z wypowiedzi niektórych z nich w gazecie?
      Trzymałbyś ich w teatrze?
      • Gość: lili Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.09, 20:04
        Czyli jednak dyktatura. Bo jak ktoś ma własne zdanie inne niż dyrektor to do
        widzenia. Macie rację lepiej siedzieć cicho i godzić się na tą przeciętność.
        Typowo polskie, małostkowe, bo jak się powie,że ktoś jest słaby, to wielka obraza.
    • Gość: Lenka Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 20.04.09, 20:57
      Ludzie czy was pogielo? To jakas masakra jest. Jezu! Fatfa ty sie lecz! Mnie sie
      podoba Tektonika uczuc i Ksztalt rzeczy. Zabijesz mnie za to? Ja rozumiem ze
      artysci sa zazdrosni i tak dalej ale ty jestes niezle walnieta lub walniety.
      Sorka ale bierz jakies psychotropy.
      • Gość: fatfa Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.silesnet.net 21.04.09, 15:42
        Lenka,jełopo pojedź i zobacz co
        robią:Głomb,Strzępka,Klata,Warlikowski,Kruszczyński,Klemm i
        inni.Porównaj to z popłuczynami proponowanymi przez Czechowskiego a
        nazywanymi teatrem ambitnym i dopiero wysyłaj kogoś po psychotropy
        bo gó... widziałaś i wiesz!!!
    • Gość: Patriota Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 20.04.09, 21:12
      Nie rozumiecie! Czechowski jest kosmitą i kupił wszystkich lub wyprał mózg.
      Następnym jego krokiem jest opanowanie Zielonej a potem całej Europy. Wiem też
      że chce opanować teatry w Kairze i Etiopii. Reżyseruje bo nadaje podprogowe
      sygnały - dołącz lub zgiń.
      Do broni opozycjoniści. Za wolność, równość i uciemiężonych. Kononowicz na
      dyrektora teatru!
      • kordua Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 20.04.09, 21:37
        Nieprawda bo Pan dyrektor nie jest zadna kosmita on po prostu chce
        robic takie rzeczy jak "Wizyta pani Ani" i inne jak "Bar Moskwa",
        ale jeszcze tego nie obejrzalam, ale plakat jest bardzo ladny! Nie
        mozna tak o kims pisac bo to niesprawiedliwe a jak sie niepodoba to
        mozna isc do kina albo na pice. Pozdrawiam wszystkich fanow teatru
    • Gość: studentka Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 21.04.09, 08:43
      A mnie się repertuar Lubuskiego podoba. I E. Donimirska jako Starsza Pani i
      Karolina Honchera w Kształcie rzeczy. Więcej takich spektakli panie dyrektorze!
      Pozdrawiam
      Anka Z.
      • kordua Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 21.04.09, 09:41
        I mi sie podoba! Uwazam ze nie mozna mowic zle o Panu dyrektorze bo
        sa dobre przedstawienia i on sie stara. Mysle ze to ciezka praca bo
        np. we "Wizycie pani Ani" jest duzo aktorow i trzeba to umiec
        pokierowac. Mi sie jeszcze podobala "Tektonika uszu", ale to
        nierezyserowal Pan dyrektor. Ale tez jest fajne. Pozdrawiam
        • Gość: finisz Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.09, 10:41
          Dobra zamykamy dyskusję. Kto miał sobie ulżyć to sobie ulżył. Kto chciał użyć
          wazelinki już to zrobił. Przecież wiadomo, że i tak nic się nie zmieni, więc po
          co bić pianę.
          Kto się jeszcze wpisze, ten fujara.
          • fuyarka Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 21.04.09, 11:47
            Ja też bardzo chciałem się wpisać, ale jakoś brakowało czasu -
            człowiek jest taki zalatany, wciąż za czymś goni, zapomina o
            sprawach ważnych, istotnych... Gubi sens i cel... Przestaje
            zauważać, że życie ma kolory... Przestaje zauważać słońce i
            przyrodę... Przestaje być tęczowym dzieckiem i staje się smutny i
            melancholijny. A po co?
            Podajcie sobie ręce i uśmiechnijcie się do siebie. To naprawdę
            pomaga.
          • Gość: 12345 Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.acn.waw.pl 21.04.09, 12:42
            Te czarnota-niemota! (Gość: finisz) za fujare to sie mozesz tylko potrzymac, oczywiscie pod warunkiem ze ja posiadasz, bo to ze jaj nie masz to wiecej jak pewne. rozpetales dyskusje, oblales wszystkich gownem ze swojej artystycznej kadzi, a teraz chcesz sie wycofac rakiem. skonczymy wtedy kiedy bedziemy chcieli, a ty co najwyzej mozesz sie tylko poprzygladac
            • Gość: rysiek faron Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 12:48
              Szanowni Państwo Forumowicze.
              Ośmielam się zabrać głos, ponieważ uważam, że granice zwykłej
              ludzkiej przyzwoitości, w niektórych zamieszczanych tu wypowiedziach
              zostały p r z e k r o c z o n e.
              Odezwały się m.in. głosy, że część z nich jest autorstwa aktorów
              Lubuskiego Teatru. Nie potwierdzam, (nie złapałem nikogo za rękę),
              ale też nie zaprzeczam, gdyż przytaczane w tych wypowiedziach fakty
              jednoznacznie sugerują, że ich autorzy są nieźle zorientowani w
              naszej teatralnej "kuchni". Zatem przypuszczenia, że niektóre wątki
              w dyskusji są inspirowane przez pracowników Teatru, mogą być
              uzasadniane. A ponieważ niektóre z tych wypowiedzi ewidentnie
              naruszają dobre imię wymienianych w nich - również z nazwiska –
              osób, jest mi po prostu przed Państwem wstyd. Ktoś powie: takie są
              oblicza naszej młodej, raczkującej, polskiej demokracji – chyba nie
              o taką demokrację nam chodzi. Moja wielka prośba do Państwa:
              oceniajcie nas (aktorów) na podstawie naszej pracy scenicznej.
              Zapewniam Was, że nasze miejsce na dialog z Widzami jest na scenie.
              A na te ludzkie słabości (aktorzy - to też tylko ludzie) spuśćcie,
              proszę zasłonę-kurtynę milczenia.
              Wybaczcie mi Państwo, że nie odniosę się publicznie do kwestii
              zwalnianych (?) kolegów aktorów. Nie zrobię tego, ponieważ jestem we
              władzach związkowych naszego Teatru i czekam na oficjalne pismo od
              dyrektora Teatru w tej sprawie, żebym mógł się do niego, również
              oficjalnie odnieść. Zainteresowani Koledzy też będą mieli prawo
              odwołać się od decyzji dyrektora do swoich organizacji związkowych,
              a także do innych podmiotów np. do sądu pracy. Ale to wszystko
              dopiero przed nami.
              Poza tym uważam, że jest to wewnętrzna sprawa Teatru.
              A jeżeli miałbym się odnieść do wypowiedzi "adresowanych" w stronę
              dyrektora - Szanowni Państwo, jeszcze się taki nie narodził, co by
              wszystkim dogodził - jeżeli ktoś ma odmienne zdanie na temat
              prowadzenia naszego Teatru niż Robert Czechowski i uważa, że wie jak
              to zrobić - proszę bardzo - niech stanie do konkursu na dyrektora
              Teatru, niech go wygra i niech działa. Stara teatralna prawda mówi:
              dobry artysta zmienia teatr, zły - dyrektora.
              Będę bronił Lubuskiego Teatru z wielu powodów. Tu wymienię tylko
              dwa: po pierwsze - jest to jedyny teatr w mieście, a po drugie jest
              to moje miejsce pracy. Czy ta deklaracja stawia mnie w rzędzie tych,
              którzy (wg sugerowanych w niektórych wypowiedziach kryteriów) są z
              jakiejś koterii i sitwy, i tępo realizują "twórcze" zamysły reżysera-
              czechowskiego - oceńcie Państwo sami.
              Pragnę Państwa zapewnić, w imieniu wszystkich pracowników Teatru, że
              autentycznie zależy nam na realizowaniu jak najlepszych spektakli.
              Równie mocno jak na Waszej akceptacji.
              Czego Wy, Widzowie możecie dać wyraz przychodząc na nasze spektakle.
              Ktoś kiedyś powiedział: "teatr nie jest niezbędny do życia, tylko że
              bez teatru byłoby trochę smutniej".

„I to by było na tyle” /prof. mniemanologii stosowanej J. T.
              Stanisławski/

Z wyrazami szacunku
              Rysiek FARON - przew. Związku Artystów Scen Polskich przy Lubuskim
              Teatrze
              wiek - 57 lat, na scenie - 32 lata - /navigare necesse est/
              teatr.zgora.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=187&Itemid=80
              www.e-teatr.pl/pl/osoby/2395.html
              www.filmpolski.pl/fp/index.php/112071
              • Gość: fatfa Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.silesnet.net 21.04.09, 16:09
                Panie magistrze sztuki Faron trochę mało 14 rólek teatralnych na 32
                lata pracy scenicznej/sprawdziłam e-teatr pana link/ żeby uchodzić
                za autorytet w tej dziedzinie,a"Przepraszam czy tu biją" to
                dawno,dawno,dawno...
        • Gość: fatfa Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.silesnet.net 21.04.09, 15:52
          Kordua skończ już z tą panią Anią bo się można porzygać z twojej
          głupoty,nie masz co pisać to nie pisz!
    • Gość: Bartek K. Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 21.04.09, 14:39
      Panie Ryszardzie, dziękuję Panu w imieniu swoim i mam nadzieję innych widzów
      zielonogórskiej sceny za te słowa.
      Sam prowadzę niewielką firmę i wiem jak ciężko czasem jest świecić za błędy
      pracowników przed klientami. Gdyby moi pracownicy jednak zachowali się tak jak
      Pana koledzy, nie miałbym Pańskiej wyrozumiałości.
      Na pewno nie przestanę chodzić na spektakle i będę wierzył że nie dla wszystkich
      role w teatrze to ochłapy.
      Gratuluję Panu odwagi że otwarcie wystąpił Pan tutaj z tak mądrymi słowami.

Pozdrawiam
      Bartek K.
    • Gość: Tito Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 21.04.09, 14:48
      Lenka
      Moje TOP 3 w teatrze

1. Stworzenia. (SUPER GRA AKTORSKA)
      2. Kształt rzeczy. (TEMATYKA)
      3. Kaspar Hauser. (KLIMAT)
    • Gość: mx Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 21.04.09, 14:57
      Finisz to swiat sie dzieli na wazeliniarzy i na tych ktorzy sobie ulzyli taak?
      Widze ze jak kogos nazwiesz fujara to ci z tym lepiej. Ja nikogo nie nazwalem to
      jestem wazeliniarz. Niezle.
    • Gość: z teatru Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 21.04.09, 17:53
      Fatfa, ważne na FORUM jest tylko to, że Pan Faron napisał z sensem i pokłonem w
      stosunku do widzów i WSZYSTKICH ludzi związanych z teatrem, a fatfa tylko zna
      język rynsztokowy, którego jak widać wszyscy mają szczerze dosyć.
      • kordua Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 21.04.09, 22:36
        Sama gadasz glupoty fafta srafta a jak nie bylas na "Wizycie pani
        Ani" to sie nie odzywaj lepiej. Moze jeszcze ci sie niepodoba pan
        Czarnota albo Pan dyrektor albo kto ci sie niepodoba? I nie wtrocaj
        sie do rozmow jak kulturalnie ktos omawia rozne rzeczy. Jak cie
        teatr nieinteresuje to idz do cyrku albo na spacer albo do zoo.
        Pozdrawiam wszystkich fanow teatru
    • Gość: lili Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: 195.117.22.* 22.04.09, 09:57
      fatfa nie daj się.Twoje wpisy są super i jak widać wiadomości sprawdzone i
      trafne. Nie daj się zastraszyć małym ludzikom.
      • Gość: akustyk Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.09, 19:51
        raz, raz próba mikrofonu.
    • Gość: Lenka Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.04.09, 20:03
      Fatfa nie tylko musisz isc do psychiatry ale jeszcze brac leki na koncentracje.
      Ja pisalam co mi sie podobalo w teatrze w ZG a ty jakies nazwiska rezyserow bez
      sensu wymieniasz. Pewnie masz nadzieje zostac dyrektorem ale choroba psychiczna
      przeszkadza? Startuj na pacjenta. Na pewno sie uda. Wez swoje frustracje w buty
      i idz sie utop.
      • Gość: fatfa Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.silesnet.net 23.04.09, 01:36
        żal mi was wielbiciele pseudo-twórczości pana Czechowskiego,jeśli
        naprawdę kochacie Teatr to obudzicie się z ręką w nocniku.I do
        teatru Lenki,Korduy i inne pierduły po raz enty na :wizyty pani
        ani,kotlety pani biety,koperty pani roberty itp.bzdety,szkoda mi na
        was czasu
    • fatfa Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 23.04.09, 01:47
      Na koniec,nie odbieram Czechowskiemu prawa do podejmowania decyzji
      repertuarowych,personalnych też uważam że w teatrze nie ma demokracji
      ale nie można się kierować własnymi widzimi się i kaską ponad
      wszystko,a jakie decyzje podejmuje widzimy mam nadzieje ,że już nie
      długo
      • kordua Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 23.04.09, 11:05
        No wlasnie a ja czytalam w internecie ze jest taki Aktor pan
        Wojciech Czarny ale nie Czarnota i on wystepowal u Pana dyrektora i
        moze by jego przyjoc do teatru? Wtedy bybyl pan Wojciech Czarny i
        pan Wojciecz Czarnota i bybylo smiesznie i wszyscy bysie mylili!
        Pozdrawiam
        • Gość: fatfa Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.silesnet.net 27.04.09, 19:02
          kordua ty jesteś wyjątkowy bezmózg
    • Gość: neogenn Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.kalisz.mm.pl 23.04.09, 18:04
      a ja chciałbym zauważyc kilka spraw jako gość teatru lubuskiego

gdy pierwszy raz przyjechałem do zielonej góry to teatr był zapuszczony jak
      jakiś skłot punkowy a nie instytucja państwowa

ubikacje wyglądały tak ze chyba tylko dzis na centralnym tak wyglądaja w zapomnieniu
      w gościnnych pokojach wylewało szambo i z ciuchów pozostawionych po nocy
      wytrzepywało się karaluchy

dlaczego tego nikt nie pisze ze dziś jako tako zaczyna teatr w końcu wyglądać
      jak cywillizowane miejsce a nie zapuszczony barak

wyremontowane pokoje i ubikacje (po ilu latach ja się pytam po ilu wreszcie?)

a co do spektakli to czy nikt nie potrafi powiedziec jak jest naprawdę tylko
      czytam tutaj o barze moskwa i innamorato

kurcze wiem o tym doskonale przecież
      że na spektakl -stworzenia sceniczne- zawsze jest komplet widowni
      na -tektonike uczuc- tak samo
      jest młodzieżowy -kształ rzeczy-
      sa bajki
      i oczywiście jest -wizyta starszej pani- jako priorytet teatru oczywiście

i tylko idiota moze nie widziec ty ch spraw obiektywnie

uważam ze sporo na tym forum jest nieprawdy i kłamstwa oraz wyolbrzymienia
      oraz oczywiście najważniejsze że wszyscy jakos sa anonimowi
      czyli oco chodzi ludzie boicie się samych swoich słów czy co ?

najlepiej zróbcie tak
      niech obecny dyrektor czechowski wyremontuje wam cały teatr a wy mu
      podziekujscie i wio

żenujące

oczywiście zaraz sie posypia słowa na mnie niemiłe
      ale powiem tylko jedno
      każdy ma to na co zapracował
      bo tylko nasza praca pokazuje jacy jesteśmy i co reprezentujemy sobą
      na wizerunek teatru pracujemy wszyscy razem a nie tylko dyrektor któremu można
      wszystko zarzucic i wyrzucić
      polecałbym wszystkim wziąść się do pracy i zacząć wspólnie pracować nad
      wizerunkiem teatru
      (mozna by brac tylko lekcje od teatru w wałbrzychu)

a co wy byście chcieli z teatru zrobić sobie kółko gospodyn wiejskich czy
      teatrzyk jak w remizie strażackiej i jescze wieczorki disko polo urządzać ?

miłego dnia dla wszystkich
      benyamin
      • Gość: ewa Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.aster.pl 23.04.09, 20:13
        nie przypisuj zasług sraczowych DYR CZECHOWSKIEMU,JUZ BYłO WCZESNIEJ,I nie jego
        zasługa perspektywiczny remont-wladzy.ja mam w d.... te sracze,wole to co
        było-teatr zył.krecił sie w zieloncej swiat polskiego teatru,trendy itp.a teraz
        co?za taka kasiore-nie wiesz ile,tylko tyle -no wala ,w koncu 5 osobowy
        impresariat musi cos naganiac,a po drugie na co maja chodzic,nie ma wyboru,Na
        wszystkim byłam juz dawno,i na co teraz mam pojsc?
    • Gość: adam Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.tpn.ceron.pl 24.04.09, 07:53
      Ewa. Ta, masz rację. Remont nie, bo to władze. Poza tym to robili robotnicy,
      więc tym bardziej żadna zasługa dyrekcji. Jak spektakl dobry, to zasługa
      aktorów, a jak coś jest źle, to winny jest Czechowski.
      Jak nie widzisz pozytywnych zmian, to znaczy, że nic nie widzisz. A jak na 1
      sezon uważasz, że mało zostało zrobione, to nie wiem gdzie i kiedy widziałaś w
      takim czasie tak duże postępy.
      • Gość: ewa Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.aster.pl 24.04.09, 10:11
        pisz mi na temat-na co mam pojśc-wszystko widziałam,czemu nie sciaga sie z
        pOLSKI,JAK ROBIł TO AB.TO KULTURA NARODOWA I POWINNSMY MIEC DO NIEJ DOSTEP,W
        KONCU ZA NASZE PIENIADZE TEATR FUNKCJONUJE.MAM OCHOTE ZOBACZYC SPEKTAKLE NP
        TEATRU POLONIA,a nie odgrzewane rezyserki-do niczego nawet do smiechu potrzebne
        sztuczki.....o tym rozmawiajmy a nie o kto ile sraczy zrobiłCzy nastepna sztukę
        rezyseruje znowu dyrektor?
        • kordua Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 24.04.09, 17:20
          Ja uwazam ze sraczy na pewno nierobi Pan dyrektor bo od tego sa inni
          ludzie. Ludzie co wy piszecie! To dobrze ze Pan dyrektor robi nowe
          przedstawienie bo mi sie bardzo podobalo co robil wczesniej i juz
          czas na cos nowego. To tez jest Kultura narodowa a zwlaszcza "Wizyta
          pani Ani". Jagby zrobili cos podobnego to bybylo super. Pozdrawiam
          • fuyarka wziąć 25.04.09, 00:56
            Panie Benyaminie Neogenn - mówi się "wziąć" a nie "wziąść". Wiem to,
            bo kiedy przyjechałem ze wsi do miasta na studia i na spotkaniu
            integracyjnym powiedziałem, że chciałbym aktywnie wziąść udział w
            kształtowaniu relacji między studentami różnych wydziałów, to
            koledzy rechotali potem kilka dni na mój widok i nazywali mnie
            Grzesiem, chociaż ja mam na imię Tadeusz. Kiedy pytałem: dlaczego
            Grzesio, to znowu się śmiali i śpiewali "idzie Grześ przez wieś,
            worek piasku niesie...". Teraz oczywiście dobrze wiem, że mówi
            się "aktywnie wziąć udział...", ale wtedy nie miałem lekko.
            Dziewczyny patrzyły na mnie jak na Grzesia a nie Tadeusza, koledzy
            dostrzegali mnie dopiero wtedy, gdy przywoziłem z domu kiełbasę lub
            kiszkę własnej roboty albo trochę samogonu. No i co to za życie?
            Chciałem się zapisać na dodatkowe zajęcia, być z ludźmi, jakoś tak
            razem, w grupie - gdzie tam. Możesz wziąść i przynieść piłkę
            Grzesiu, mówili do mnie. Możesz wziąść swoje gumiaki i postawić na
            korytarzu? W całej szatni czuć obornikiem. Tak... To nie było miłe...
            Pomyślałem wtedy, że może w kółku teatralnym spotkam ludzi
            wrażliwych, wyczulonych na fałsz, pozór i banał, ludzi, którym nie
            będzie przeszkadzał mój wiejski akcent - ale skąd. Powiedzieli mi,
            żebym przyszedł jak będą robić przedstawienie o podwojeniu pogłowia
            trzody chlewnej. Od tamtej pory zawsze, kiedy przechodzę koło
            naszego teatru to mam gęsią skórkę i kręci mi się w głowie.
            Ale chętnie przyjdę, jeżeli trzeba pomóc. Chciałbym pokonać sam
            siebie i zostawić coś po sobie, no i żeby pan dyrektor nie musiał
            sam robić wszystkiego.

Tadeusz
    • Gość: null Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 17:47
      Ciekawe tylko, czy wielka koncepcja teatralna, do której mu ludzie nie pasują
      przebije się w końcu poza Nową Sól? Bo jakoś na razie cieniutko.
      • kordua fatfasratfa 29.04.09, 10:38
        Ty fafta mowisz ze jestem bezmozg a ty co jestes zazdrosc cie skreca
        ze nam sie dobrze rozmawia z Panem dyrektorem albo z aktorami jak na
        przyklad z panem Wojciechem Czarnota czy inni i ja rozumie ze ty
        myslisz ze ja jestem glupia, ale to nieprawda. Ja duzo razy ogladam
        przedstawienia i czytam duzo i rozmawiam, ale nie z takimi krowami
        jak ty
        • Gość: fatfa Re: sratfa IP: *.silesnet.net 29.04.09, 16:39
          Puk,puk,puk kordua kto tam jest?Pustka,utnij sobie głowę po co ci
          dwie dupy.Dobrze to świadczy o dyrektorze skoro dobiera sobie do
          dyskusji taka intelektualistkę i takich znawców robi teatr!
          • kordua sratfafatfa 29.04.09, 19:41
            Ty fafta jestes naprawde psychiczny, ale to twoja sprawa. Jagbys
            czasem poszed do teatru to bys moze zrozumial cos o zyciu. Ale ty
            nikogo nielubisz tak juz masz jak jakas malpa. Aha i napewno masz
            zwisniete dojki albo malego waculka
            • Gość: fatfa Re: sratfafatfa IP: *.silesnet.net 01.05.09, 11:44
              Powtarzam bo do cepa nie dociera:Puk,puk,puk kordua kto tam jest?Pustka,utnij
              sobie głowę po co ci
              dwie dupy.Dobrze to świadczy o dyrektorze skoro dobiera sobie do
              dyskusji taka intelektualistkę i takich znawców robi teatr!
            • Gość: Fatfa Re: sratfafatfa IP: *.silesnet.net 01.05.09, 11:46
              Kordua-pierdua ,zapisz się na kurs ortografii ,najlepiej dla analfabetów
              • kordua pan pie... z malym wackiem 01.05.09, 22:57
                Te sratfa uwazaj zebys sie nie zdziwil burasie - wciagam cie przez
                dziurke w nosie i wydmuchuje prosto do kibla, kolku. Poza tym
                powtarzasz sie piszac powtornie o tej dupie zamiast glowy - a drugi
                raz to malo smieszne - nie ma wiekszych nudziarzy nad tych, co
                chwytają sie tego samego zartu dwa razy. No ale to proste - nie
                kumasz nic z takiej, przykladowo, WIZYTY PANI ANI, wiec trudno
                wymagac od ciebie kreatywnosci, chocby w wyzywaniu lepszych od
                siebie. Krotko mowiac - kij ci w loche, ortografiku wyrafinowany
                • Gość: szcze na cie Re: pan pie... z malym wackiem IP: *.silesnet.net 01.05.09, 23:56
                  kordua-pierdua z kompleksem ptaszka wsaz nos w dupsko może się dotlenisz i idź
                  szybko na panią anie bo niedługo nie będzie okazji jak zdejmą te gówna.To już
                  ostatnie moje pozdrowiena dla pustej pały,nie będę zniżała się sią do twojego
                  rynsztoku-miłośniczko "dużej kultury"!!!
                  • kordua pani ze zwisem 02.05.09, 00:23
                    Ojej, wiec jednak masz zwisniete dojki. Na pewno jestes niezbyt
                    ladna i nikt nie chce z toba chodzic na WIZYTE PANI ANI, stad braki
                    w ogladzie oraz brak gustu. To nie ma zreszta znaczenia, zwisniete
                    dojki czy maly wrobel. Chodzi o to, ze masz zal do swiata, dymneli
                    cie pewnie z tego teatru i teraz strzykasz jadowita slina. Brakuje
                    ci jednak argumentow i twoje wizgi nikogo juz nie ruszaja.
                    Moze popatrz se w telewizor. Chyba raz w tygodniu jest teatr
                    telewizji.
    • Gość: optymistka Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów IP: *.netdrive.pl 15.05.09, 00:06
      Czytając te wszystkie opinie mam wrażenie, że to jest lament
      zwalnianych aktorów.Znam to środowisko i Pana Dyrektora.
      Moi drodzy ten zespół artystyczny tzw. stary należy wymienić ,
      ponieważ Ci ludzie uważają , że im się wszystko należy. Ale wymianę
      zacząć od Pani Donimirskiej,Państwa Trębaczów, Pani Zdanowicz ...;
      wiecznego złego ducha LT.
      Zespół techniczny zasiedziały, skostniały.
      A Pan Dyrektor Czechowski zrujnuje teatr tak , że nikt już go nie
      podniesie.Po objęciu stanowiska dyrektora teatru zaczął od
      wykańczania i obrażania starych pracowników.Wymuszając na nich
      odejście z pracy i tym się chlubi.Przjął do pracy za wysokie pensje
      (o których nawet nie marzyło się starym pracownikom) dwór który jemu
      adoruje.Pan Dyrektor umie pięknie mówić (jest po psychologi) ale
      słowa do czynów mają się tak jak dwie drogi na autostaradzie.
      Jego cel to pozbyć się ludzi myślących dbających o teatr a otoczyć
      się ludzimi posłusznymi , przy których może robić wszystko , oni
      nigdy nie podważą jego postępowania.Jego zasda to maksymalnie
      zarobić dla siebie i wygodnie pracować a ludziom wmawiać ,że dba o
      teatr , o repertuar.A w efekcie on dba tylko o siebie i swój
      portfel.Dziwi mnie, że Urząd Marszałkowski ten stan akceptuje -
      wielokrotne reżyserowanie, wydawanie pieniędzy na rózne spotkania,
      bankiety, kawki i herbatki dla siebie i dworu no i oczywiście dla
      Pani audyt, przeprowadzone likwidacje majątku, przyszykowane
      następne sprzedaże majątku.Najlepszą oceną repertuaru jest
      sprawdzenie wyniku sprzedaży spektakli i porónanie z kosztami
      produkcji ich.Natomiast oceną gospodarności Pana Dyrektora niech
      będzie wynik finansowy teatru po odjęciu wpływów ze sprzedaży części
      majątku.Opowiadać można dużo i pięknie (przekonywująco) gorzej z
      działaniem.
      • kordua Re: Dyrektor Teatru Lubuskiego zwalnia aktorów 29.08.09, 00:35
        nie, nie! to sa gupoty chyba pesymistki bo pan dyrektor jest kulowy i naprawde dobry artysta i ciekawy czlowiek! sa tacy co sie nie znaja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka