Dodaj do ulubionych

Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki?

IP: *.visp.energis.pl 12.03.04, 18:04
Już niebawem polscy operatorzy, zaprzestaną dotować(nie w całości oczywiście)
telefony, ma to się przyczynić do zmniejszenia kosztów czyli obniżenia stawek
za rozmowy smsy itd. Wiedz ma do Was pytanie, czy wolicie płacić za minutę
rozmowy tyle co teraz i mieć możliwość kupna „słuchawki” za symboliczne
pieniądze(od 1zl do 99zl) czy mieć tanie rozmowy a drogie aparaty?
Obserwuj wątek
    • Gość: fdfd Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 18:22
      fddfdf
      • Gość: Peppers Rozmowy IP: *.acn.pl 12.03.04, 18:57
        Ja wole miec tanie rozmowy i tanie SMSy. Ale nie sadze aby operatorzy
        drastycznie podniesli ceny telefonow. Oni musza miec ruch w interesie a jesli
        za bardzo podbija ceny apaatow to straca potencjalnych klientow, bo ludzi
        zwyczajnie nie bedzie stac na zakup komorki.

Pozdrawiam!
        • olus_stad Re: Rozmowy 13.03.04, 18:51
          Wydaje mi sie, ze jak opy przestana dotowac komorki to do akcji wkrocza tabuny dresow, ktore jak nic beda sie staraly zapelnic rynek tanszymi lojonymi ceglami. Taka jest moja refleksja.

Pozdrawiam
        • Gość: fasf Re: Rozmowy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 19:48
          asfdfsa
    • barracuda7110 Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? 13.03.04, 20:48
      Gdybym miał naprawdę tanie rozmowy to przeżyłbym nawet korzystanie z nokii 3310 ;).
      • olus_stad Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? 13.03.04, 22:42
        Z 3310?? To nawet przyjemne, pomysl o takich kozak aparatach jak bosch 509 albo nokia 5110. Bateria trzymajaca kolo jednego dnia to nawet nie ma jak wykorzystac tych minut;))

Pozdrawiam
        • Gość: TANIE ROZMOWY TANIE ROZMOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 00:22
          No akurat w nokii 5110 to bateria trzymała ponad tydzień więc nie naginaj
          faktów. Oczywistym jest wybór drogiego (nawet kilkaset zł telefonu)i bardzo
          tanich rozmów.Wystarczy policzyć z kartką i długopisem biorąc pod uwagę okres
          kilku lat. Ale prawda jest taka, że większość głupiego społeczeństwa nie ma
          oszczędności tylko kredyty do spłacenia więc drogi telefon jest wielkim
          problemem:)))Każdy tworzy własny los.
          • olus_stad Re: TANIE ROZMOWY 14.03.04, 16:32
            Chcesz mi powiedziec, ze w Nokii 5110, ktora produkuja od roku 1999 bateria trzyma tydzien?? Nie wierze! Chyba w glanz nowce nie smiganej w ogole.

Pozdrawiam
        • barracuda7110 Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? 14.03.04, 00:25
          Nie byłbym taki pewny. Po kilku miesiącach korzystania z nokii 7110 próba
          chwilowego choćby skorzystania z 3330 mojej mamy kończy się odłożeniem fona na
          półkę i kilkoma niezbyt kulturalnymi komentarzami pod adresem fińskiej firmy.
          Muszę przyznać, że nie miałem okazji korzystać z żadnego telefonu firmy bosch
          (chyba, że za taki uznamy siemensa c30, który to nawet na GoL- występuje pod
          2-ma nazwami).
          ps gdybym miał do wyboru jakiś "odbajerzony" telefon za złotówkę i cholernie
          drogie połączenia i np. nokię 7110 (lub nawet 3210 bądz jakiegoś starego
          siemensa) a połączenia np za 20 gr./minuta bez wahania wybrałbym to drugie :).
          Pozdrawiam.
          barracuda7110
          • Gość: Peppers Tak.... IP: *.acn.pl 14.03.04, 10:28
            1. Ktos tutaj slusznie zauwazyl, ze podniesienie cen telefonow (badz nie
            sprzedawanie ich wogole tak jak to robi nowy operator HEYAH) spowoduje
            nakrecenie rynku kradzionych telefonow. A to moze byc niebezpieczne.

2. Ktos rowniez slusznie zauwazyl (zreszta sam o tym pisalem), ze zbytnie
            podniesienie ceny telefonow spowoduje iz ludzi nie bedzie stac na ich zakup.
            Operatorz wiec straca. No, chyba ze tak ja HEYAH maja nadzieje zarobic jedynie
            na oplatach za polaczenia a rynek sprzedazy telefonow oddac calkowicie w rece
            zlodziei.

Pozdrawiam!
            • barracuda7110 Re: Tak.... 14.03.04, 14:21
              Dopóki będą chętni na kupno kradzionego fona dopóty buraki będą je nam zabierać :-/
              • Gość: P.S.J. Re: Tak.... IP: *.itpp.pl 23.03.04, 11:01
                Czy sugerujecie, że np. CAŁY rynek wtórny samochodów, to samochody z kradzieży?
                Dlaczego z komórkami (o wiele przecież tańszymi) miałoby być odwrotnie?
    • acur_bez.podkreslenia Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? 14.03.04, 12:48
      dodałbym jeszcze, że zjawisko już się nasila, czego dowodem nowa oferta idea
      MEGA, atrakcyjna, natomiast telefony (owszem, są) raczej przeciętne o
      wysooookich cenach ( w porównaniu do tego do czego operatorzy nas
      przyzwyczaili). Co do kradzieży telefonów, to były, są i będą i nie sądzę, żeby
      w znacznym stopniu to zjawisko się nasiliło, obawiałbym się raczej wzrostu cen
      aparatów ze względu na wzrost popytu, poza tym są to na razie (i myślę, że nie
      prędko coś się w tym względzie zmieni) oferty dla osób fizycznych, więc jeśli
      chodzi o firmy tu na razie bez zmian i z tej strony widziałbym spory rynek
      aparatów używanych sukcesywnie zasilających rynek wtórny (każdy człowiek
      interesu musi co jakiś czas kupić sobie nową komórę, tak jak skórę i furę :)
      • Gość: Peppers Nie zgodze sie IP: *.acn.pl 14.03.04, 14:27
        1. Jesli rosnie popty to cena powinna spadac a nie rosnac. Bo wiecej sprzedasz
        czyli wiecej zarobisz- nawet jesli masz niska marze.

2. Zlodzieje kradna to na co jest zbyt. Jesli nie ma zbytu- czyli nie moga tego
        sprzedac- to kradziez sie nie oplaca. W tej chwili kradzieze komorek sie
        nasilaja, bo operatorzy oferuja aparaty po duzo drozszych cenach niz ceny z
        bazaru. Uwazam, ze jesi HEYAH (ktora nie oferuje telefonow) stanie sie
        popularna, kradziezy komorek bedzie wiecej, bo coraz wiecej osob bedzie
        potrzebowalo telefonu bez blokady SIMLOCK to obslugi kary HEYAH.

Pozdrawiam!
        • acur_bez.podkreslenia Re: Nie zgodze sie 14.03.04, 18:47
          ja tez pozwolę sobie nie zgodzić się:

jak popyt wzrośnie, czyli więcej będzie chętnych do zakupu, a mniej towaru do
          sprzedania, cena towaru zdecydowanie wzrośnie!!! to tak łopatologicznie ale
          zdecydowanie zgiodnie z prawami rynku!
    • Gość: ppp Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 01:46
      tanie rozmowy, na komorke mozna sobie uzbierac
    • Gość: cubus Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 10:37
      Witam.

Mam taki pomysl (nierealny z reszta)
      Widzialbym to w ten sposob:

Tansze rozmowy i mozliwosc zakupu telefonu w sytemie ratalnym.
      Wplaca sie jakas czesc wartosci telefonu przy zakupie,
      nastepnie przez okreslony czas bylaby do rachunku doliczana kolejna rata
      za telefon.

I tak rachunek moglby wygladac nastepujaco:

1. Abonament - przedplata xxx pln
      2. Oplaty za polaczenia pozaabonamentowe xxx pln
      3. Telefon - splata xxx pln

Oczywiscie ceny telefonow przy zakupie jednorazowym powinny byc nizsze
      niz w sytemie ratalnym.
      • Gość: Maciej D. Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? IP: *.visp.energis.pl 15.03.04, 18:38
        dobry pomysł
        • acur_bez.podkreslenia Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? 15.03.04, 19:56
          telefon na raty?
          to się właśnie działo do tej pory! bo czymże innym jest abonament? można go
          traktować jako podatek, można jako "ratę" za aparat, który "kosztował"
          złotówkę, przy umowie np 24 miesięcznej zwrócił się operatorowi aparat z
          nawiązką...

pomysł dobry? niekoniecznie, szczególnie jak przypadnie do gustu operatorom :)
          • Gość: cubus Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 22:54
            Masz racje. W tej chwili splacasz takze telefon w abonamencie.
            W tym co pisalem byloby tak, ze abonament (koszty rozmow) sa niskie,
            a telefon to osobna pozycja. Niezaleznie czy placisz od razu za telefon czy bierzesz go na raty to koszt rozmowy jest na poziomie powiedzmy 70-80 groszy,
            a splata telefonu jest w osobnej pozycji (wyszczegolnionej na rachunku).

Czyli np. telefon za 500 zl:

1. Placisz za niego 20% wartosci czyli 100zl
            2. Przez 10 miesiecy placisz raty po 40 zl + oprocentowanie np. 10%

i po tym czasie placisz juz tylko za rozmowy.

Ale to tylko marzenia ścietej glowy

pozdrawiam
        • olus_stad Jaka to cena? 15.03.04, 19:57
          Ile wedlug Was powinna by kosztowac taka zdecydowanie_mniej_dotowana komorka?? Ja bylbym w stanie dac kolo 200zl. Wychodzi kolo 11zl na miesiac gdybys spacal/a przez okres roku czasu. Mysle, ze to calkiem rozsadne to co piszesz:)

Pozdrawiam
          • Gość: Peppers Prawa rynku IP: *.acn.pl 15.03.04, 22:09
            Ktos tutaj jednak sie myli. Albo inaczej- wychodzi z blednego zalozenia, ze gdy
            bedzie nadmiar kupujacych to powstanie deficyt towaru. Wtedy faktycznie cena
            moglaby wzrosnac. Ala komorek jest tyle na rynku, ze deficytu towaru nie bedzie
            wiec cena pozostanie ta sama a nawet spadnie, bo jak operator obnizy ceny to
            jeszcze bardziej wzrosnie mu sprzedaz i odbija sobie ta roznice w cenie
            aparatow na oplatach za abonament.

Pozdrawiam!
            • acur_bez.podkreslenia Re: Prawa rynku 20.03.04, 06:56
              jasne! słusznie! to właśnie miałem na myśli pisząc o rynku wtórnym telefonów!
    • Gość: P.S.J. Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? IP: *.itpp.pl 23.03.04, 10:57
      Po co Ci tania komórka, z której nie zadzwonisz, bo nie stać cię na rozmowę?

Poza tym komórka to nie skarpetki, nie musisz sobie kupować nowej co rok, czy
      nawet dwa lata. Co bardziej udane modele działają i po pięć lat - sporo czasu,
      żeby odżałować z 500 złotych na nową.

Per analogiam: wolisz mieć tanią benzynę, czy drogą benzynę i tańszy samochód?
    • Gość: wk Re: Wolicie tanie rozmowy, czy tanie komórki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 02:26
      Mam nadzieję, że za rok jak skończy mi się umowa nadal bedą fajne aparaty w
      promocjach. Bo jesli nie trudno, HEYAH czeka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka