Gość: Andrzej Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 29.01.05, 21:58 Podano w kolejności NAZWISKO - MIEJSCOWOŚĆ, Gmina, Powiat. ECKHERT - LEWACZE, Ludwipol, Kostopol EMMA - RUDNIA POGOREŁOWSKA, Ludwipol, Kostopol ESING - SIELCE, Wielick, Kowel FALIKOWSKI - MYSZAKOWA, Ludwipol, Kostopol FALKOWSKI - JAKUBÓWKA MAŁA, Ludwipol, Kostopol FALKOWSKI - RUDNIA POTASZNIA, Ludwipol, Kostopol FASOWICZ - GŁUSZKÓW, Ludwipol, Kostopol FELIKOWSKI - HURBY, Ludwipol, Kostopol FELIŃSKI - ADAMÓWKA, Ludwipol, Kostopol FELIŃSKI - JANÓWKA, Niemowicze, Sarny FELIŃSKI - WYRKA, Stepań, Kostopol FESIUK - ZAMOSTYSZCZE, Berezne, Kostopol FIJAK - KRZESZÓW, Berezne, Kostopol FILICZKOWSKI - NATALJA, Berezne, Kostopol FILIŃSKI - ADAMÓWKA, Ludwipol, Kostopol FILIŃSKI - ILNIKI, Berezne, Kostopol FILIPAN - ZALESIE, Berezne, Kostopol FIŁYP - SARKÓWKA, Berezne, Kostopol FLIEGER - ZAGAJE, Czaruków, Łuck FLISZEK - ZASTAWIE, Ludwipol, Kostopol FLORCZAK - JANÓWKA os. (Legionowa), Ludwipol, Kostopol FLORCZYK - HURBY, Ludwipol, Kostopol FLORCZYK - ZASTAWIE, Ludwipol, Kostopol FOINT - LUBOMIRKA, Sudobicze, Dubno FROJKO - DERMANKA, Ludwipol, Kostopol FURDANOWICZ - LUBOMIRKA, Korzec, Równe FURS - JANOWA DOLINA, Kostopol, Kostopol GABRYK - BUDKI SNOWIDOWICKIE, Kisorycze, Sarny GABRYŚ - JANOWA DOLINA, Kostopol, Kostopol GADOWSKI - BIELSK, Ludwipol, Kostopol GADOWSKI - MŁYNEK, Ludwipol, Kostopol GADOWSKI - NOWINY, Ludwipol, Kostopol GADOWSKI - PASIEKI, Ludwipol, Kostopol GAJEWSKI - BUDKI UJŚCIAŃSKIE, Ludwipol, Kostopol GAJEWSKI - MARULCZYN, Ludwipol, Kostopol GAJEWSKI - WILCZE, Silno, Łuck GAJZLER - NOWINY, Ludwipol, Kostopol GALA - HOŁODNICA, Kołki, Łuck GALA - TARAŻ, Kołki, Łuck GALICKI - ADAMÓWKA, Ludwipol, Kostopol GALICKI - HUTA BYSTRZECKA, Ludwipol, Kostopol GALICKI - HUTA STARA, Ludwipol, Kostopol GARBALIŃSKI - PODRAŁÓWKA, Ludwipol, Kostopol GARDY - BYSTRZYCE, Ludwipol, Kostopol GAWEŁ - ZASTAWIE, Ludwipol, Kostopol GAWORSKI - MYSZAKOWA, Ludwipol, Kostopol GĄGAŁA - BIELCZAKOWSKA KOL., Ludwipol, Kostopol GĄSIOROSKI - PORYCK, Poryck, Włodzimierz GIEMZA - MŁYNEK, Ludwipol, Kostopol GILEWSKI - HUTA BYSTRZECKA, Ludwipol, Kostopol GILEWSKI - MARIANÓWKA, Kołki, Łuck GILEWSKI - PODRAŁÓWKA, Ludwipol, Kostopol GIŻYCKI - WYRKA, Stepań, Kostopol GLIŃSKI - KADOBYSZCZE, Berezne, Kostopol GLIWIŃSKI - ILNIKI, Berezne, Kostopol GLIWIŃSKI - NATALJA, Berezne, Kostopol GŁADKOWSKI - ZAUGOLCE, Silno, Łuck GŁĄB - ZARUDZIE, Warkowicze, Dubno GŁOWACKI - SPALONY MŁYNEK, Ludwipol, Kostopol GNITECKI - KUDRANKA, Ludwipol, Kostopol GODLEWSKI - BIELCZAKOWSKA KOL., Ludwipol, Kostopol GOLDRUB - ZAMOSTYSZCZE, Berezne, Kostopol GORCZYCA - BIELSK, Ludwipol, Kostopol GORZKIEWICZ - NOWINY, Ludwipol, Kostopol GOSTKIEWICZ - HUTA BYSTRZECKA, Ludwipol, Kostopol GOTLIEB - JANÓWKA os. (Legionowa), Ludwipol, Kostopol GÓRAJEWSKI - BIAŁY BRZEG, Ludwipol, Kostopol GÓRAJEWSKI - BUDKI UJŚCIAŃSKIE, Ludwipol, Kostopol GÓRAJEWSKI - HUTA BYSTRZECKA, Ludwipol, Kostopol GÓRAJEWSKI - ZASTAWIE, Ludwipol, Kostopol GÓRALNIK - BUDKI UJŚCIAŃSKIE, Ludwipol, Kostopol GÓRALNIK - LUBOMIRKA, Korzec, Równe GÓRSKI - BIELCZAKOWSKA KOL., Ludwipol, Kostopol GÓRSKI - MYSZAKOWA, Ludwipol, Kostopol GRABOWSKI - JANÓWKA, Niemowicze, Sarny GRABOWSKI - NOWINY, Ludwipol, Kostopol GRABOWSKI - WORONÓWKA, Ludwipol, Kostopol GRĄZAK - BIELSK, Ludwipol, Kostopol GRENDUS - TEMNE STEPAŃSKIE, Stepań, Kostopol GRENZA - ZASTAWIE, Ludwipol, Kostopol GRĘZAK - BIELSK, Ludwipol, Kostopol GROCHOWSKI - KADOBYSZCZE, Berezne, Kostopol GROMCZYŃSKI - BIELSK, Ludwipol, Kostopol GROMCZYŃSKI - RUDNIA STRYJ, Ludwipol, Kostopol GROMCZYŃSKI - PASIEKI, Ludwipol, Kostopol GRONOWICKI - ZAMOSTYSZCZE, Berezne, Kostopol GRUDZIŃSKI - MARULCZYN, Ludwipol, Kostopol GRUSZCZYŃSKI - SARKÓWKA, Berezne, Kostopol GRYNIEWICZ - HURBY, Ludwipol, Kostopol GRZEBIENIAK - ZACHODNIE KWARTAŁY, Korzec, Równe GRZEJDA - SIELCE, Wielick, Kowel GRZELAK - JANÓWKA, Włodzimierzec, Sarny GRZEWIŃSKI - ŁADESA, Silno, Łuck GRZYBOWSKI - MARIANÓWKA, Kołki, Łuck GRZYWNA - ANTOLIN, Ludwipol, Kostopol GUZIEWICZ - KRZESZÓW, Berezne, Kostopol GWOZDEK - DOŁHAŃ, Kisorycze, Sarny www.stronyowolyniu.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekM. Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 04:16 Witam Gratuluję fantastycznego pomysłu i ogromnej roboty wykonanej przy zbieraniu danych. Teraz może coś ode mnie: mój dziadek, Michał (Mieczysław) Galiński urodził sie w 1918 roku w Worotniowie, gmina Poddębce, powiat Łuck; jego rodzice to : Stanisław i Teresa z d. Lewicka. Dziadek zrobił maturę w Łucku, w powiatowym Gimnazjum im. T. Kościuszki w 1938. Potem poszedł na "zawodowego" żołnierza. Jestem aktualnie na etapie ustalania losów dziadka i - w miarę możliwości - również reszty. Mam nadzieję, że wkrótce będę już mógł dorzucić więcej szczegółów,tymczasem jeśli ktoś z Państwa miałby jakiekolwiek informacje o np. Worotniowie (czy ta wieś jeszce w ogóle istnieje?) czy też rodzinie Galińskich - będę ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:58 Moja rodzina pochodzi z miejscowości Budki Wojtkiewickie parafia Wojtkiewicze. Znalazłam informacje na temat parafii Wojtkiewicze i kościoła spalonego w 1943 roku. Parafia ta znajdowała się w DEKANACIE SARNEŃSKIM. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu gdzie dokładnie na mapie była ta miejscowość. Mieszkały tam rodziny o nazwiskach: Suchowieccy, Gajdemscy, Garbowscy. Bardzo dziękuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 05.02.05, 00:44 Witkowicze to wiem gdzie leżały (pół godziny piechotą z Berezna w kierunku północnym), ale Wojtkowicze i Budki W. to raczej nie były w woj. wołyńskim. Sugeruję szukać w woj. poleskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 05.02.05, 03:04 Mam już więcej informacji: Parafia Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Wojtkowiczach, erygowana w 1927 roku, kościół był drewniany. Do parafii należały: Wojtkowicze, Berezów, Białowiż, Bleżowo, Chmiel, Dubno, Jamnica, Józefin, Kupiel, Libuchowa futor, Lipka, Lisiczyn, Lisiszcza, Motycz, Musznie, Nachorski futor, Nastachowski futor, Podjasieniec, Polskie futor, Rachnowski futor, Słobódka, Tupik, Ulik, Wojtkowickie Budki, Zielone. Parafia leżała na terenie gminy Berezów pow. Stolin woj. Poleskie, kilka miejscowości leżało w gminie Kisorcze pow. Sarny. W 1938 roku parafia liczyła 1500 wiernych. W 1943 roku kościół został spalony przez Ukraińców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 15:52 Panie Andrzeju! Jeszcze raz bardzo dziękuje i serdecznie pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ви Re: Miejscowść na Wołyniu IP: 194.44.158.* 25.02.11, 14:58 Пaрaфия Вейкевицкaя бoльшей чacтью былa рacпoлoженa нa землях гмины Березoвcкoй. Делo в тoм, чтo в caмoм cеле Березoв был кocтел. Я еще пoмню в гoдaх 1960-х caмo здaние, кoтoрoе иcпoльзoвaли пoд пyнкт oбщеcтвеннoгo питaния (cтoлoвyю). Этo былo кирпичнoе cтрoение c выcoкoй крышей и прoдoлгoвaтыми oкнaми. К бoльшoмy coжaления вcе пoляки кoтoрые ocтaлиcь в cеле пocле 1939 гoдa дaвнo yмерли и yзнaть чтo либo пoчти не вoзмoжнo. Ищy инфoрмaцию o дaннoм кocтеле: фaмилии прихoжaн, cвященнocлyжителей, иcтoрию пocтрoйки хрaмa. Былo бы хoрoшo yвидеть фoтoгрaфию. Инфoрмaция нyжнa для книги o cеле в кoтoрoй еcть рaздел o пoлякaх. Пиcaть нa этoт caйт или n_v_m_1@mail.ru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagow@interia.pl Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 21:54 Wychowałąm sie na opowiadaniach o BudkCH. te wszystkie nazwiska jakie wymieniłas to moja rodzina, a ja sama z domu jestem Suchowiecka. Powiedz co cię interesuje. Nazwa dzisiejsza tej miejscowości to Kamienskoje Mój mail Jagow@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waclaw Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.proxy.aol.com 14.11.06, 01:44 Byly Budki Wojtkiewickie w gm. Berezow, pow. Stolin, woj. poileskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Gajdemska Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 18:18 Moja Babcia pochodzi z Budek Wojtkiewickich,Stanisława Gajdemska z domu Ficner,córka Bronisławy i Jana,obecnie mieszka w Gołdapi.Butki Wojtkiewickie znajdują się kolo Rokitna-nie wiem czy jeszcze istnieje ta miejscowość,jak sprawdzę to poinformuje.Znam rodzinę Suchowieckich,Garbowskich,obecnie mieszkają w Czarnowie kolo Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.korbank.pl 13.12.07, 00:30 Miałem już zgłoszenie rodziny z Budek Wojtkiewickich, ale niestety miejscowość ta leżała na Polesiu (i nie wołyńskim). Szkoda, że nie ma Stron o Polesiu. Odpowiedz Link Zgłoś
renatkaaa64 Re: Miejscowść na Wołyniu 06.10.23, 15:12 moi dziadkowie mieszkali na Polesiu Wołyńskim pod Rokitnem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARBARA Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 18:40 Moja MAMUSIA EWELINA Z DOMU FICNER URODZIŁA SIE W BUDKACH WOJTKIEWICJICH , BABCIA KAMILA SIEDLECKA MIESZKAŁA W POLSCE W ZŁEJWSI WIELKIEJ KOŁO TORUNIA , CICIE JANINA I JADWIGA DALEJ TAM MIESZKAJĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata S. Re: Miejscowść na Wołyniu IP: 194.33.77.* 13.08.13, 17:18 Witam czy ktoś ma informację na temat rodzinny Siedleckich między innymi od Józefa Siedleckiego z dawnych Budek Wojtkiewickich. Szuka córka Małgorzata Siedlecka z Bielska-Białej. Prosze o odpowiedź tu lub ew. na @ mirekk@os.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lida Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 18:14 chcialabym wiedziec gdzie obecnie sa budki wojtkiewickie lub gdzie były Chciałabym sprawdzic na mapie skad pochodzil moj dziadek pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.korbank.pl 12.06.08, 18:05 download.maps.vlasenko.net/mapa-taktyczna-polski/P42_S45_Wojtkiewicze.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzta Re: Miejscowść na Wołyniu IP: 193.46.186.* 28.05.12, 11:05 Witam, moja babcia również pochodzi z m. Budki Wojtkiewickie z domu Gajdemska. Nie wiem czy nasze babcie nie byłu siostrami przyrodnimi, ponieważ pradziadkowi zmarła I żona, a druga urodziła 6-cioro dzieci w tym moją babcię Jadwigę. Babcia coś mi wspominała o rodzinie w Czarnowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renatkaaa64 Re: Miejscowść na Wołyniu 06.10.23, 15:13 moi dziadkowie mieszkali na Polesiu Wołyńskim pod Rokitnem Cytuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.antro.pan.wroc.pl 11.12.07, 14:15 Znalazłam informację, że Pan Gajdemski Zbigniew, którego ojciec pochodził z Budek Wojtkowickich mieszkał jako 15 letni chłopiec w Ostródzie wraz z siostrą i bratem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Miejscowść na Wołyniu IP: 193.46.186.* 28.05.12, 11:58 Zbigniew Gajdemski syn Hieronima Gajdemskiego, mieszka w Ostródzie z siostrą a drugi brat mieszka pod Ostródą. Wszystko się zgadza, jego ojciec pochodzi z Budek Wojtkiewickich zza Buga ( Wołyń - Polesie pow. Rokitno) - moja rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
trevor106 Re: Miejscowść na Wołyniu 25.05.15, 19:00 moja babcia nazywala sie teresa gajdemska ur 1906 okolo bo dokladnie nie wiadomo mam rodzine w ostrudzie i pod ostruda wiem ze babcia miala bodajze 5 braci jeden na pewno mial na imie august i zginal zabity przez banderowcow babcia miala troje dzieci sabine zofie i zbyszka wiem ze niemcy wywiezli ich na roboty do friedland pozdr tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Budki Wojtkiewickie Polesie IP: *.wide-net.pl 27.12.07, 18:37 Witam. Mój dziadek Franciszek Gajdemski urodził sie w Budkach Wojtkowickich 11.11.1918 r. jego ojciec miał na imie Adam a matka Ewa z domu Lech miał też rodzenstwo Brata Piotra który zginą na wojnei, siostre i chyba jeszcze 2 braci (wszyscy zostali zamordowani). Dziadek zmarł niestety kilka dni temu, jesli posiada Pani jakies informacje o mojej rodzinie lub o wspomnianej miejscowosci którą zamieszkiwali to prosze o kontakt g.g1@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mpolinowska99 Re: Budki Wojtkiewickie Polesie 28.05.12, 21:22 Sama dopadłam książkę Leona Żura pt. "Polacy i Ukraińcy któredy do pojednania", właśnie zaczynam lekturę , żeby cokolwiek sie dowiedzieć. Niestety od dziadków mam śladowe informacje. Zachował mi się akt ślubu i akt urodzenia dziadka. Mam niewielkie informacje na temat moich dziadków , którzy już nie żyją, Mam ciotkę,m która ma drzewo genealogiczne rodziny Gajdemskich. Mój pradziadek nazywał się Gajdemski i miał łącznie 15 - cioro dzieci. 9-cioro z pierwszą żoną a 6-cioro z drugą żoną. Dam znać , jak dowiem się coś więcej. Pozdrwiam Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Budki Wojtkiewickie Polesie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 10:22 Leon Żur był spokrewniony z moją mamą jeszcze nie tak dawno się ze sobą kontaktowali (niestety już nie żyje i więcej książek nie napisze a szkoda bo dzięki niemu zaczęłam drążyć temat Wołynia jako dziecko przeczytałam książkę "Było ich trzy "czyli trzy miejscowości których już niema/Budki Borowskie,Okopy,Netreba lub Dołhań/,żyje jeszcze kuzyn mojej mamy który swoje wspomnienia przekazywał Leonowi żurowi ,a ten wykorzystywał te wiadomości w swoich książkach niestety jest tam trochę pomyłek między innymi dotyczące mojego Dziadka Józefa Januszkiewicza bo Józefów było chyba trzech . Bronisław Januszkiewicz jest synem brata mojego Dziadka i siostry mojej Babci mieszka k/Żurawiny Dolnośląskie i jeszcze można się dużo dowiedzieć mimo tego że ma już 88 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Budki Wojtkiewickie Polesie IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.13, 17:48 Proszę o kontakt w sprawie Bronisława Januszkiewicza na adres grzegorz.naumowicz@interia.pl. Moja wujenka pochodząca z Huty Stepańskiej lat 91 mieszka w Żurawinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gajdemska Re: Budki Wojtkiewickie Polesie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.14, 12:21 Witaj Małgosiu. moi pradziadkowie to Teofila i Wiktor Gajdemscy, mój dziadek Telesfor Gajdemski wraz z nimi pochodzą z Budek Wojtkiewickich.Pozdrawiam Ciepło anonymous@autograf.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukam korzeni Re: Budki Wojtkiewickie Polesie IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.08.15, 11:32 takze mam rodzine pochodzaca z Budek i nazwisko mojej najblizszej rodziny, w czym moje to takze Gajdemska. jezeli tylko mozesz, prosze, skontaktuj sie ze mna. sylwia.gajdemska@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Zalewski Re: Budki Wojtkiewickie Polesie IP: *.play-internet.pl 18.12.12, 02:01 Jeżeli dziadek był kapitanem WOP dowódcą batalionu w Prudniku proszę o kontakt mam coś co napewno zaciekawi i możemy sobie wzajemnie pomóc. www.gbond3@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronisłąw Garbowsk Re: Miejscowść na Wołyniu IP: 89.230.249.* 20.06.08, 16:04 Ojciec Rafał, matka ludwika Suchowiecka, babcie franciszka Gajdemska. Pochodzą z budek wojtkiewickich pow. stolin. telefon: 0-692-261-057. Na pewno jestesmy rodzina, prosze o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucyna Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.08, 17:32 moja babcia urodziła sie we wsi Budki Wojtkiewickie gmina Berezów powiat stolinski nazywała sie Helena Suchowiecka data urodzenia 1915 czy wie moze Pan cos na temat mojej babci cos o jej rodzinie moj adres e mail luci84@wp.pl z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucyna Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.08, 17:38 moja babcia urodziła sie w 1915 we wsi Budki Wojtkiewickie gmina Berezów nazywała sie Helena Suchowiecka jesli pani wie cos na jej i jej rodziny temat to bym bardzo prosiła o informacje moj e mail luci84@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wolyni Re: Miejscowść na Wołyniu 05.12.08, 18:16 Budki Wojtkiewickie to Polesie. Nie posiadam żadnych informacji, ale z tego co pamiętam, już dwie osoby pytały o tą miejscowość. Może posiadają jakieś informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktordwo@op.pl Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 16:34 Tak się składa,że moja rodzina mieszkała w Budkach Wojtkiewickich.Osobiście znam te rodziny.Służę adresem internetowym mapy,gdzie są Budki Wojtkiewickie:www.mapywig.org , następnie skorowidz 1:100000 ,mapa P42 S45.Proszę o kontakt to napiszę coś więcej.Pozdrawiam Wiktor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliwicia Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.dynamic.mm.pl 16.05.11, 19:24 Witam, Pani Ewo proszę o kontakt, ponieważ poszukuję jakichkolwiek informacji o moich przodkach. Interesuje mnie nazwisko Gajdemscy. Pozdrawiam, Oliwia - mój e-mail to: oliwicia@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci84 Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.13, 19:47 witam moja babcia pochodziła z tej wsi nazywała sie Helena Suchowiecka troche opowiadała mi o wydarzeniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolanta gizler Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.13, 22:00 Co mowila o roku 1943? Co sie tam dzialo w lipcu? Czy wszyscy uciekli? Czy byla tam partyzantka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Miejscowść na Wołyniu IP: *.sta.asta-net.com.pl 16.01.14, 23:52 Witam, moja babcia urodziła się w tej miejscowości, jej panieńskie nazwisko Suchowiecka, z kolei Witala Gajdemska byla jej kuzynką. Jeżeli jest Pani spokrewniona z moja rodzina lub ma jakieś informacje na jej temat bardzo proszę o kontakt: katarzyna.jelen@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 05.02.05, 01:05 Dziękuję za gratulacje. Do sprawdzenia, czy miejscowość przetrwała do dnia dzisiejszego, polecam dokładne aktualne mapy ukraińskie dostępne na stronie www.kmu.gov.ua/gis/index.jsp (działa pod IE). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acia90 Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: 82.160.72.* 27.10.05, 16:34 ja jedynie mogę powiedzieć że ja sama mam na nazwisko Lewicka i mieszkam w Trawnikach w województwie lubelskim =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEATA Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.ip.jarsat.pl 09.01.14, 23:12 Witam, ostatnio po przeczytaniu książki zaczęłam szukać informacji o mojej rodzinie, stąd moja odpowiedź. Moje nazwisko panieńskie Gajdemska. Babcia Gertruda z domu Ciesielska wyszła za mąż za Grzegorza Gajdemskiego, (babcia jest druga żona dziadka, pierwsza żona miała na imię Anna). Z pierwszego małżeństwa była trójka dzieci Stanisława, Aleksandra, Marysia. Zostali przesiedleni z Budek Wilkowickich. Mój tata Józef Gajdemski syn Grzegorza i Gertrudy, urodził się 10 lipca 1948 r. w Czarnowie. Poszukuje siostry babci i informacji o dziejach rodzinny. M0j adres muminek70@wp.pl Dziękuję za wszystkie informacje pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 15:22 witam również poszukuje moich przodków, a konkretnie babci Leokadi szczepińskiej urodzonej w 1932 w majdanie komorowskim byłbym wdzieczna za jakiekolwiek wskazówki moj mail ula3 ula3_80@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.korbank.pl 10.07.08, 01:54 Majdan w zasadzie nosił nazwę Majdan Komarowskim, bo przy wsi o nazwie Komarów (a nie Komorów). Może przed pierwszą wojną światową nazywał się inaczej - nie sprawdzałem. wolyn.ovh.org/opisy/majdan_komarowski-07.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 02.04.12, 21:22 Witam.Nie mam niestety interesujących panią informacji.Jestem synem osoby pochodzącej z Majdana Komorowskiego.Może ma pani jakieś informacje na temat naszej małej ojczyzny?Nie znałem swoich dziadków,a ojciec niechętnie opowiadał o tamtych czasach.Mój adres lipinski6@poczta.onet.pl.Będę wdzięczny za kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 12:56 witam moja babcia urodziała się w majdanie komorowskim diecezja kołki powiat łuck, czy masz może jakieś informacje dzięki którym mogłabym odnaleźć dalszych przodków? pozdrawiam sedrcznie ula3_80@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 17:19 Mój ojciec urodził się właśnie w Majdanie Komorowskim,moje nazwisko Żurawek.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G,O IP: 83.2.244.* 16.12.08, 14:09 Szukam krewnych rodziny Opackich z Kostopola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joana Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G,O IP: *.180.113.83.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.03.11, 15:58 Moi przodkowie noszą nazwisko Opaccy i pochodzą z miejscowości Hołoby na Wołyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G,O IP: *.ip.netia.com.pl 14.05.13, 16:28 Witam; No to chyba mamy wspólnych przodkow. Mój pradziadek Jan Opacki pochowany jest na cmentarzu w Hołobach. Ale z tego co wiem mieszkali oni w miejscowości Nowy Mosor, to była wieś w gminie Hołoby. Bardzo proszę o kontakt: ewepa@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.devs.futuro.pl 04.02.05, 04:29 Mój dziadek miał na nazwisko Feret, moja babcia z domu Ostrówka, wiem że pochodziło któreś z nich z Tuszkowa, jeśli jesteś w stanie mi pomóc proszę o wiadomość arzewnicka@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Gieroba Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 22:16 Dodam jeszcze - GÓRSKI, Zabłoćce, Grzybowica, Włodzimierz i GMYTROWSKA, Skobełka, Horochów. Czy ktoś z Was spotkał się z nazwiskiem GMYTROWSKI (może Gmitrowski)? Moja prababcia Jadwiga Gmytrowska urodziła się w 1883 r. w Skobełce k/Horochowa. Przez pewien czas mieszkała w Chołoniowie i tam w 1899 r. poślubiła Bronisława Górskiego, z którym zamieszkała w Zabłoćcach. Miała rodzeństwo, siostrę i brata, z którymi nie wiadomo co się stało podczas wojny. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Сергей Д. Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.hsd1.ma.comcast.net 11.04.05, 19:10 Из архива рода Dermanowski: "Копия трём метрикам (metriki) Ивана , Доминика и Гавриила ,Людовиковых сыновей, Дермановских . По Указу ЕИВ , выпись из метрической крестоприводной Полонского приходского костёла книги , в архиве ЛЖРКДК хранящейся - с польского - Лета господня 1831 2 мая , в Барановицкой каплице Полонского прихода окрещено дитя с наричением оному имени Иван , его приподобием ксёндзом капилляном Романом Верек...? дворян Людовика и Анастасии (из Свенцицких) Дермановских законных супругов сына , того ж дня в селении Йозефовки Полонского прихода рождённого .К сему восприемниками св.крещения были дворяне Гаспр Гурковский (Gaspar GÓRSKI) Елисаветою Барковскою- девицею. ........26 ноября 1843г." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 12.04.05, 23:26 W jakim Archiwum należy szukać innych metryk z Wołynia z 19 wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Сергей Д. Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.hsd1.ma.comcast.net 13.04.05, 21:09 Я нашёл в РГИА (Санкт-Петербург), если я правильно понял ваш вопрос.Есть ещё русский сайт: www.vgd.ru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.04.05, 22:41 prawilno, prawilno. Tak ja pisał co by Ty zrozumiał (poniał) :) spasiba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz G. Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:59 Jestem dobrze zorientowany o rodzinie Gniteckich z Kudranki (Budki Kudranskie), gmina Ludwipol , powiat Kostopol. Nestorem rodu bul Rafal Gnitecki ur. okolo 1860 r. zm. w 1916 r. Ozeniony z Elzbieta zd. Konsewicz ur. 7.0.1866r. zm. 30.12.1951 r. Mieli 13-cioro dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka w Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.11.06, 22:27 Witam. Moj pradziadek nazywał się Apolinary Gnitecki zamieszkiwał w miejscowosci Cecylówka żona Helena ,jego córka a moja babcia to Janina ,po wojnie zamieszkali na Dolnym Sląsku.Mamy dalekich krewnych o nazwisku Konsewicz ,rowniez z tamtych stron.Proszę o kontakt.Moj mail agus-72@o2.pl pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Florczyk Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 23:33 Paweł Florczyk zamordowany w Hurbach to stryj mojego dziadka Antoniego Florczyka i ojciec Mietka Florczyka mieszkającego w Kętrzynie. Mój tato (Piotr Florczyk ur. 4.10.1936 r.) mieszkał we wsi Zastawie. Teraz mieszka w Radziejach (warmińsko - mazurskie). Moja babcia Zofia Florczyk (z domu Gotlieb) zm. w 1985 r.. Brat taty Adam Florczyk już nieżyje, drugi brat Władysław też niestety już zmarł. Siostra taty Genowefa nieżyje bodajże od 1950 r. Jeśli ktokolwiek ich znał i mógłby napisać mi parę słów będę wdzięczny. krzysztof@najlepszy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesław Gotlib Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.14, 15:33 Odpowiedz dla Krzysztofa Florczyka. Nazywam się Czesław Gotlib (ur.1950r). Dopiero teraz przeczytałem wpis na Forum Gazeta pl o rodzinie z Wołynia ( z 2006r). Posiadam sporą wiedzę o rodzinie pana babki Zofii z d. Gotlib. Zofia i mój dziadek Ignacy byli rodzeństwem. Mój ojciec Jan (ur 1922 - żyje) znał dzieci swojej ciotki Zofii i Antoniego: - Władysława (ur,1922- rówieśnik), Adama i Piotra. Powiedział mi nieco o okolicznościach śmierci Genowefy. Rodzina mojego dziadka Ignacego Gotliba mieszkała w Annowoli. Paweł Florczyk (zamordowany przez Ukraińców) to ojciec mojej babki Stanisławy Florczyk żony Ignacego. Posiadam orginalny paszport z 1903 r Jana Gotliba (pradziadka) gdzie Ignacy i Zofia są wpisane jako dzieci a z niego wynika pochodzenie rodziny. Więcej informacji można pozyskać od mojego ojca Jana. Jeżeli jest pan zainteresowany proszę o kontakt e-mail (biltogzc@poczta.onet.pl) podam wtedy mój telefon. E-mail podany w post-cie nie aktualny - próbowałem przesłać e-maila. Odpowiedz Link Zgłoś
monika1971 Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G 21.10.18, 14:31 Dzień dobry! Szukam Heleny Jędrzejczyk z domu FLORCZYK,żony Antoniego Jędrzejczyka z Hurby i ich dzieci lub wnuków.Antoni Jędrzejczyk to brat Feliksa i Józefa.Wiem,że Paweł Florczyk został zamordowany w Hurby.Mój e-mail to marek1902@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Rzepka Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.10.15, 12:32 Witam, Na forum gazeta.pl przeczytałam dzisiaj Pana wpis odnośnie przodków noszących nazwisko Florczyk. Niestety nie mogę pomóc w poszukiwaniach informacji ale tak się składa, że ja również szukam informacji dotyczących moich przodków, konkretnie dziadka, który nazywał się Marian Józef Florczyk, urodził się w Warszawie 23.09.1923r. a w latach 50-tych mieszkał na dolnym śląsku w woj. wałbrzyskim. Niestety nie wiem czy, kiedy i gdzie zmarł i nic o jego rodzinie. W związku z tym chciałam zapytać Pana, czy może do Pana rodziny należał mój dziadek. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Karolina Rzepka Odpowiedz Link Zgłoś
monika1971 Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G 21.10.18, 12:18 Szukam potomków rodzin ze wsi Hurby.Chodzi mi o rodzinę Jędrzejczyk.Tam mieszkali bracia z rodzinami Feliks Jędrzejczyk z żoną Lonią i córka Haliną ,Józef Jedrzejczyk ,Antoni Jędrzejczyk z żoną Heleną Jedrzejczyk z domu FLORCZYK.Czy coś panu wiadomo o Helenie i Antonim Jedrzejczyk.Mój e-mail marek1902@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 48adam@neostrada.p Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 17:20 GORZKIEWICZ - NOWINY, Ludwipol, Kostopol Witam.Moja babcia mieszkała w Kostopolu przy ul.Adamówka 27-????? ale nazwisko to Małecka-Wiśniewska Bronisława z domu GORZTKIEWICZ nieco inaczej niż w wykazie.Poszukuję informacji na temat jej pierwszego mężą nauczyciela wiejskiego z Annowala zm.1922-1925,lub informacji gdzie szukać aktów zgonu lub ślubów z Annowali. Informacje 48adam@neostrada.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IMAK Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.net.pulawy.pl 29.10.07, 09:50 Jestem przodkiem Konstantego Gładkowskiego i Marii Gładkowskiej ur. w 1848 r. zmarłej w 1928 r.Grób w Solcu n/Wisłą. Szukam potwierdzenia pokrewieństwa z Konstancja Gładkowską, znajomą Szopena. I. Mak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Gładkows Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 16:51 Mój ojciec Jan Gładkowski ur. się 18.04.1923 w Aleksandrówce, pod Kiwercami w pow. Równe na Wołyniu. Trudno mówić o pokrewieństwie z Marią. gladkowski@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anitka7600 Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.play-internet.pl 30.01.11, 15:16 Z akt metrykalnych doczytałam się,że Jan Gładkowski był moim kuzynem w drugiej linii.Miejsce urodzenia mogło by się zgadzać,ponieważ z tamtych stron pochodzi większość moich przodków. Z moich źródeł Jan Gładkowski ur.26.03.1923r.Zastanawiam się czy to ta sama osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśka Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.elk.mm.pl 10.07.11, 19:15 Moja babcia z domu była Gładkowska . Miała liczne rodzeństwo. Pozostała tylko jedna siostra, Zofia. Moja prababcia miała na imię Maria, ale nie z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk.filinski@ne Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 14:22 rodzina mojej matki zJanówki pow Sarny Feliński Adam Piotr Jan Antoni .Aniela. a z Boroskich Budek .ur a zamieszkali pow Sarny to Adam Benedykt Rafał Aniela po mężu Walas. Januszkiewicze, Ostrowskie Cybulskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 23:13 Mój dziadek Józef Januszkiewicz 1900 (s.Gracjana i Karoliny z d. Boczkowska) z Budek Borowskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELA Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.13, 17:06 Józef Januszkiewicz 1900 r.Budki Borowskie.-Mój dziadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: 81.15.156.* 05.04.08, 23:29 Anna z Gorajewskich,zona Michała Chmielnickiego/Podole/koniec XIx wieku. Moze posiada Pan jakies inf.na temat tej Anny? Stefan plisst@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazyna Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 18:06 jestem wnuczka Heleny Rosińskiej z domu Galla ,ktora pochodzi ze wsi Hołodnica ,niestety babcia już nie żyje ale posiadam dużo wiadomości na temat rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.korbank.pl 29.06.08, 00:20 Podaję miejsce dla wiadomości o rodzinach z Wołynia www.wolyn.ovh.org -> FORMULARZ > jestem wnuczka Heleny Rosińskiej z domu Galla ,ktora pochodzi ze wsi > Hołodnica ,niestety babcia już nie żyje ale posiadam dużo wiadomości > na temat rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misipko Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.fn.pl 18.06.09, 15:59 Witam, a ja jestem wnukiem Anny Olszewskiej z Rudni koło Kołek i oczywiście Hołodnicy, jej ojciec czyli mój pradziadek Stanisław Olszewski to syn Wincentego Olszewskiego i Anieli z d. Rosińska, żona Bronisława z d. Kazimierska - c. Wiktora, dzieci: Aniela 1910, Jadwiga 1914, Maria, Anna (Hania) 1925, Krystyna, Franciszek. Jestem przekonany w 99%że jesteśmy spokrewnieni. Pozdrawiam Wojtek Stefanowicz e-mail stefanowicz(a)fornet.com.pl (a)=@ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.fn.pl 06.08.08, 20:43 Witam, a ja jestem wnukiem Anny Olszewskiej z Rudni koło Kołek i oczywiście Hołodnicy, jej ojciec czyli mój pradziadek Stanisław Olszewski to syn Wincentego Olszewskiego i Anieli z d. Rosińska, żona Bronisława z d. Kazimierska - c. Wiktora, dzieci: Aniela 1910, Jadwiga 1914, Maria, Anna (Hania) 1925, Krystyna, Franciszek. Jestem przekonany w 99%że jesteśmy spokrewnieni. Pozdrawiam Wojtek Stefanowicz e-mail stefanowicz(a)fornet.com.pl (a)=@ Odpowiedz Link Zgłoś
misipko Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G 06.08.08, 20:44 Witam, a ja jestem wnukiem Anny Olszewskiej z Rudni koło Kołek i oczywiście Hołodnicy, jej ojciec czyli mój pradziadek Stanisław Olszewski to syn Wincentego Olszewskiego i Anieli z d. Rosińska, żona Bronisława z d. Kazimierska - c. Wiktora, dzieci: Aniela 1910, Jadwiga 1914, Maria, Anna (Hania) 1925, Krystyna, Franciszek. Jestem przekonany w 99%że jesteśmy spokrewnieni. Pozdrawiam Wojtek Stefanowicz e-mail stefanowicz(a)fornet.com.pl (a)=@ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Dolewa Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.147.106.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.12.11, 17:32 Bronisława Kazimierska to twoja prababcia jej ojcem był Kazimierski Wiktoryn a matką Karolina kazimierska z domu kobylańska.Mieli dzieci :Konstantyn,Jadwiga,Stanisław,Maria i Bronisława.Mojego męża prababcią była Maria Markowska z domu Kazimierska. Chyba jesteśmy dalekimi krewnymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Zarańska Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.181.131.99.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.12.11, 19:52 Witam Panią M. Dolewa, Czy miała Pani w rodzinie kogoś z Ziółkowskich? Serdecznie pozdrawiam, Elżbieta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Dolewa Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 14:05 W chwoli obecnej nic mi nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
misipko Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G 30.09.13, 23:05 Witam, przepraszam że tak późno odpisuję ale jakoś potem nie zaglądałem na te forum, jak i też nie miałem info o odpowiedzi w tym wątku. Z tego co Pani pisze to pokrewieństwo jest pewne, potem doszedłem że Wiktor to właściwie jak Pani pisze Wiktoryn. Duża ta rodzina, jeżeli ta informaca dotrze do Pani proszę o kontakt : misipko(a)tlen (a)=@ Odpowiedz Link Zgłoś
roza1951 Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G 22.10.12, 20:17 Moja prababka Helena Rzeplińska,córka Aleksandra i Anny Rosińskich ur.25.12.1868 w Krzemieńcu,zm.20.10.1951 w Warszawie.To chyba jedynie zbieżność nazwisk. Róża Odpowiedz Link Zgłoś
roza1951 Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G 22.10.12, 20:22 Gość portalu: grazyna napisał(a): > jestem wnuczka Heleny Rosińskiej z domu Galla ,ktora pochodzi ze wsi > Hołodnica ,niestety babcia już nie żyje ale posiadam dużo wiadomości > na temat rodziny Moja prababka Helena Rzeplińska,córka Aleksandra i Anny Rosińskich ur.25.12.1868 w Krzemieńcu,zm.20.10.1951 w Warszawie.To chyba jedynie zbieżność nazwisk. Róża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: 81.15.156.* 27.06.08, 19:37 Poszukuje inf.na temat podolskiej linii rodziny Górajewskich. Prosze o list na plisst@poczta.onet.pl Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: 81.15.156.* 19.09.08, 22:56 Prosze o list na plisst@poczta.onet.pl odnośnie rodu Górajewskich. Takie nazwisko przewija się w dokumentach mojej rodziny po stronie mamy na Podolu w okolicach Kamieńca Podolskiego. Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmagmi@wp.pl Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.08, 14:50 Antoni Fasowicz był przyrodnim bratem mojej babci. Jego Ojciec (nie znam imienia) zginął w czasie I wojny światowej, lub wkrótce po jej zakonczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Guzowski Konstanty i Emilia 12.12.08, 16:34 Świecie/Swietje gm. Aleksandria, pow. Rowne, woj. wolynskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy guzowski Re: Guzowski Konstanty i Emilia IP: *.cust.tele2.pl 09.01.09, 20:53 Mój dziadek miał na imię Konstanty babka Emilia z domu Urbanowicz.Mój adres to Stara Kraśnica17 tel.0757135869.E-mail.Kolbuch17. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy guzowski Re: Guzowski Konstanty i Emilia IP: *.cust.tele2.pl 11.01.09, 16:45 Nie wiem kiedy to przeczytasz.Moim ojcem był Jan,miał brata:Antoni,Józef,Władysław,Stanisław.Siostry:Helena,Irena,Janina.Ja jestem już z drugiej tury,bo pierwsza żona Antosia [Kosińska]zmarła na Wołyniu.Proszę o szybki kontakt!!!!!.Masz na Dolnym Sląsku pełno krewniaków.Adres m-eil;jerzy guzowski kolbuch_17.GG[10920084].SK kolbuch17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Guzowski Re: Guzowski Konstanty i Emilia IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 11:44 Nie wiem od kogo dostałem posta,ale się zgadza !!!Szukaj na facebuku ,zwróć uwagę na na moje foto !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogda252 Re: Guzowski Konstanty i Emilia IP: *.dynamic.mm.pl 26.01.12, 21:48 Witam Moja prababcia nzwała się Urszula Guzowska - wyszła za mąż za Władysąłwa Stawskiego w 1864r. w Aleksandrii- pow. Równe. Pozdrawiam Bogusława bogda252@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Guzowski Re: Guzowski Konstanty i Emilia IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.11, 08:20 Witam .Jestem wnukiem.Wysyłam powtórnie namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Grudzień Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.schulstad.com.pl 22.12.08, 10:28 Moja mama pochodzi z Lubomirki, jej panieńskie nazwisko to Furdanowicz. Babcia Izabela była w Lubomirce nauczycielką a dziadek Paweł był podoficerem KOP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sophia Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.CWRU.Edu 26.04.12, 21:11 Hi, I think we might be cousins. My great grandmother was Izabella Furdanowicz and my great grandfather was Pawel. She was a school teacher in Lubomirki. Is Your mother by chance Alicja? My great grandfather Pawel worked for the as a border protection corps sergeant between Ukraine and Poland, until he was arrested in about 1941 and was sent to Siberia. Witam, myślę, że możemy być kuzynami. Moja prababcia była Izabella Furdanowicz i mój pradziadek był Paweł. Była nauczycielką w Lubomirki. Czy Twoja matka przez Alicję przypadek? Mój wielki Paweł dziadek pracował jako sierżanta Korpusu Ochrony Pogranicza między Ukrainą i Polską, aż został aresztowany w około 1941 i został zesłany na Syberię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Stecka Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 16:17 Gromczyński Julian / Bielsk / w zasadzie to mieszkał w Nowinach - to mój dziadek. W 1945 zostali przesiedleni na ziemie odzyskane ,zamieszkal z zoną Julianna i i 6 dzieci w Dzietrzychowicach pod Zaganiem woj Lubuskie . Zginął w 1965 tragicznie. jego dzieci mieszkają W zIELONEJ gORZE , Zaganiu i SZCZECINKU . Spokrewnieni z rodziną Gadowskich . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.12, 00:08 Witam. FOINT z fut. Lubomirka, Sudobicze, Dubno to moja rodzina, proszę o informacje i kontakt hprzewl@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
tomeks1906 Re: Nazwiska rodzin na litery E, F, G 22.05.19, 15:11 Jestem Giemza. Na Wołyniu w Ludmiłpol zginelo 7 osob z mojej rodziny .Ustalilem dane 6 osob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Osówka IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 05.03.05, 13:13 > witam a ja szukam ludzi z miasteczka Osówska. Takie ogłoszenie najczęściej jest niezauważone. Myślę, że będzie lepiej jak utworzę stronę opisującą miejscowość (w okresie przedwojennym). Żeby utworzyć stronę muszą być spełnione warunki: - miejscowość położona na Wołyniu. Należy podać nazwę powiatu i gminy, - znana przynajmniej z nazwiska jedna rodzina z tej miejscowości (wskazane podanie imion i do którego roku rodzina tam mieszkała), - źródło (przynajmniej email do osoby informujacej). W celu przekazania danych, proszę posłużyć się formularzem lub adresem email podanym na stronach o Wołyniu stronyowolyniu.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papuga2@gazeta.pl Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.interraw.net.pl 25.02.05, 19:13 A co to znaczy ze ktos posiadal herb Wołyński wiem ze to troche wczesniejsze czasy bo 18.. ktorys rok ale znalazlam nazwisko Badowski i bardzo mnie interesuje to nazwosko moze tam pozniej tez mieszkal ktps o takim nazwisku . Pozdrawiam Was serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 27.02.05, 01:35 Może pomoże ktoś w www.szlachta.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konik Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 10:12 mojej koleżanki rodzina pochodzi z wołynia- nazwisko panieńskie jej mamy Kurek miejsce urodzenia Łuck Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny z Wołynia IP: 80.53.160.* 05.03.05, 13:19 Dziękuję za informację. Trochę za skromne, żebym mógł wykorzystać, ale kto wie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azymek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 62.148.81.* 21.09.05, 12:42 W parafii łuckiej znalazłem zaślubiny Kurek Paweł(1919/15 z Weroniką Mróz z rodziców Michał i Katarzyna z Terenców. Odpowiedz Link Zgłoś
janakobra Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 30.05.08, 22:35 moja rodzina pochodzi z wolynia z rudni leczynskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.10, 21:41 Moj tata pochodzil z Rudni Leczynskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ip.netia.com.pl 14.08.11, 20:20 jaki region jaka wies cie interesuje pisz mariusz160@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 22:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 16:49 Mój ojciec urodzil sie W 1924 r.w miejscowosci Zielona gm.Turzysk pow.Kowel Z matki Henryki Jakubowskiej z domu Wróblewskiej i z ojca Walerego Szczygielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 31.03.05, 13:14 >Mój ojciec urodzil sie W 1924 r.w miejscowosci Zielona... Wiemy, wiemy ;) free.of.pl/w/wolynskie/opisy/4zielona.html Odpowiedz Link Zgłoś
wolyni Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 08.07.10, 01:50 Do strony jest już lepszy, bo działający odsyłacz http://wolyn.ovh.org/opisy/zielona-04.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysiuw Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.wsm.wielun.pl / 80.48.52.* 17.04.05, 14:10 Serdecznie dziękuję Panu Andrzejowi za wskazanie drogi do dalszych poszukiwań.O efektach powiadomię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr zielona IP: 83.24.212.* 07.09.08, 11:25 witam moja rodzina pochodzi z Zielonej nad rz. Turią k. Kowla mój adres polcast@wp.pl możemy wymienić się informacjami także na temat innych rodzin SIATKA, KECLER, SKUZA, RZĘDA, SKOWRON ITD Odpowiedz Link Zgłoś
wolyni Re: zielona 18.12.08, 00:01 Możemy wymienić się informacjami. Ja podaję pierwszy: wolyn.ovh.org/opisy/zielona-04.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Kęcler Re: zielona IP: 109.243.180.* 23.05.10, 19:33 Szukam kontaktu z osobami o nazwisku Kęcler.Moj nr.gg.10364176 adres e-mail:tocom0@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Violetta Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 20:00 Pchodze z rodu Łaskarzewskich moi przodkowie pochodza z Wołynia z Marynówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 27.07.05, 01:20 Skąpa ta informacja. Łaskarzewski i jak dalej? Żona, dzieci? Znajomi? Marynówka na Wołyniu? Gdzie dokładnie? Powiat, gmina, parafia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.sowinska podkamien IP: *.chello.pl 31.03.05, 22:41 moja rodzina-sowinsccy -pochodzi z podkamienia. wiem, ze byl tam ogromny klasztor, w ktorym ukrywali sie polacy.- moj dziadek chyba tez. to chyba wszystko co wiem. moi rodzice nie pytali sie wlasnych skad pochodza, o historie. dlatego moja wiedza ogranicza sie do tego strzepka inform. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: podkamien IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 31.03.05, 23:47 Podkamień znajdował się poza województwem wołyńskim (w tarnopolskim), chociaż w swoim czasie był też zaliczany do miejscowości położonej na Wołyniu, ale w ostatnim okresie uznawano, że jednak na Podolu. Ponieważ "granice" Wołynia na przestrzeni wieków były "płynne", na swoje potrzeby przyjąłem, że Wołyń to obszar dawnej Gubernii Wołyńskiej. Być może nie słusznie, ale... od czegoś trzeba było zacząć. :) Podsumowując: jak dla mnie, Podkamień nie leży na Wołyniu. Ale mam jeszcze dobrą wiadomość; otrzymałem kiedyś list od p. Cz. Świętojańskiego, którego część rodziny pochodzi z Podkamienia. Wygladało na to, że posiada pewną wiedzę o tej miejscowości. Adres email pana Cz. Ś. mogę wysłać zainteresowanym indywidualnie. Mój adres podany jest na www.stronyowolyniu.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Zurawski Re: Podkamien IP: *.proxy.aol.com 14.11.06, 21:16 Wedlug mapy II RP Podkamien znadowal sie k/m Brody w woj Tarnopol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noe Re: podkamien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:31 Polecam stronę: www.podkamien.yoyo.pl/news.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekst Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 13:23 Mam teścia, który urodził się na Wołyniu i mieszkał we wsi Kopaczówka w powiecie łuckim, przetrwał tam okupację radziecką, niemiecką, rzezie ukraińskie a w 1957 został wraz z rodziną i całą wsią przeniesiony w okolice Pasłęka na Mazury.Gdyby kogoś interesowała jego historia i wspomnienia - poproszę Go o podzielenie się nimi.Cżesto wspomina tamte czasy i może przekazać dużo ciekawostek.Teraz mieszka niedaleko Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 01.04.05, 21:02 >...Gdyby kogoś interesowała jego historia i wspomnienia -... Przecież od kilku miesięcy piszę, że mnie interesują takie historię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekst Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 22:05 Przepraszam, ale właśnie dziś wszedłem na to forum i nie zorientowałem się w jego zasadach. Obiecuję że przy przy najbliższym spotkaniu porozmawiam z Teściem o tym. A rok repatracji oczywiście pomyliłem, przyjechali w 1947r.Na akcie nadania ziemi jest data 20.10.1947r.Nazwisko teścia - Brodnicki. Przyjechał z ojcem, matką i trzema siostrami.Jedna z nich Maria Bogusławska napisała książkę o swoich losach, odnalazłem informację o tej książce w wyszukiwarce na hasło "Kopaczówka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.stat.gov.pl 29.06.11, 10:08 Moja mama to Maria Bogusławska i faktycznie napisała wspomnienia z tamtych lat i sporo jest tam ciekawych informacji i zdjęć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Bogusławski Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 13:42 Moja rodzina miała majątek pod Łuckiem , jakiś Horochoryń czy coś takiego i jakieś inne wioski Olenikiczy Olejniki , pradziadek Sanisław, a prapradziadek Antoni. Wywieźli dziadka na Syberię. Jeżeli Pani mama ma jakieś informację to proszę o odpowiedź .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 195.117.22.* 24.11.11, 15:03 Dopiero dziś wszedłem na to forum ale moja matka jest z d. Brodnicka a jej rodzina pochodzi z Kopaczówki na Wołyniu. Jej ojciec- Wojciech Brodnicki i matka Stefania Brodnicka z d. Romanowska przyjechali właśnie w okolice pasłęka z 2 ką dzieci i ojcem i moim pradziadkiem Mikołajem Brodnickim. Moja matka urodziłą się już na ziemaich Odzyskanych. Kontakt: tramper@op.pl. Zresztą cała parafia wraz z obrazem Matki Boskiej z Rożyszcz jest teraz w Zielonce Pasłeckiej. Znam opowieść dziadka nie wiem czy prawdziwą jak ją potajemnie wywieźli zeby nie wpadła w rece Sowietów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Chojnicka Do osoby z Warszawy IP: *.centertel.pl 13.07.13, 18:21 Mieszkam w Pasłęku i mój tata zawsze wspominał rodziny z Kopaczówki więc podaje kontakt basiaizach@.gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciagi Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 24.08.08, 11:23 Moja stryjenka też pochodzi z Kopaczówki,gdzie jej dziadek Brodnicki miał swoje włosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.kd4nxx14.dynamic.dsl.tele.dk 21.09.08, 18:47 a jak na imię maił dziadek, to prawdopodobnie też moja rodzina... prosze o kontakt na priv dsuchy@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.kuczynski Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 25.03.09, 02:32 Witam, Szukam dzieci Katarzyny Kuczyńskiej ur 1869 zm w Budkach Kudrańskich w 14.12.1942 : Stanisława, Adama, Kazimierza. Może ktoś żyje jeszcze z rodzin tych trzech synów. Tomasz Kuczyński tomsz.kuczynski@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy.pudlo@wp.pl Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 14:20 moja żona pochodzi z kopaczowki i jej rodzina nazwisko p. żony jakubowska ur.1939 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.12, 22:36 Poszukujemy wujka, mojej babci brata, lisieckiego Tadeusza, ur.1923 w Podralowce pow. Kostopol. Syn Adolfiny i Wincentego Lisieckich. Rodzenstwo: Alfred i Antoni bracia , Regina, Leontyna. Hieronima- siostry. Wujek w czasie wojny wraz z siostra Regina zostal wywieziony do Niemiec na roboty. Siostra Regina po wojnie wrocila do Polski i zyje do dzisiaj. A wujek po wojnie raz sie odezwal przez radio. Pracowali w rejonie Hessen (dzisiejszego Do dnia dzisiejszego nie mamy zadnych wiadomosci. Za kazda informacje bedziemy wdzieczni. Odpowiedz Link Zgłoś
nast-ka1 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 21.12.08, 19:06 poszkuje ludz bądz rodziny kępinskich prawdo podobnie nazwisko moglo być pisane kempinski a chodzi mi konkretnie Aleksanra dziadka mojego mój tata anastazy ktury byl zonaty z franciszka parczynska i mieli trzech synów apoliniary z roku 20 bronislawa z roku 22 urodzonych w włodzimierzowie i józef ur 31 ur własnie w kopaczówce dziadek prawdopodobnie był zamożnym człowiekiem i niewiem czy tam został bo babcia umarła w polsce franciszka umarła tam nie wiem wjakich okolicznosciach nie wiem czy nie było wiencej dzieci i czy nie padli ofiarami mordu kture się tam odbywały w tamtych czasach bo itakie wiesci chodzily po rodzinie nie znam powodu ich wyjazdu z tamtąt i dokladnie kiedy wyjechali gdyby cos pana tesć wiedzial o tej rodzinie prosze okontakt i byłabym w dzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
mahakala2000 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 02.09.12, 11:47 Witam, moja rodzina też Kępińscy, ale z trochę innej części. Czy jest możliwe aby mój pradziadek i Pani rodzina byli rodziną? Mój pradziadek Ferdynand Kępiński był ożeniony z Marią (może Marianną) z domu (i tu jest parę nazwisk, w zależności od dokumentu) Gajewska, Bałgajewska, Bugajewska, Domin). Przez jakiś czas mieszkali przed wojną w Janówce, pow. Sarny, woj. wołyńskie. Żona Ferdynanda mieszkała po wojnie z dziećmi w Perzowie, powiat Kępiński, woj. wielkopolskie (kiedyś kaliskie). Zmarła pomiędzy 1945 a 1953 rokiem i ponoć jest pochowana na cmentarzu we wsi Turkowy, gmina Perzów, powiat Kępiński, woj. wielkopolskie (kiedyś kaliskie) Mieli piątkę dzieci, o których wiem: 1. Stanisław, 2. Leopold Apolinary urodzonego 07.05.1923 w Janówce, pow. Sarny, woj. wołyńskie ożenionego chyba już w Polsce po wojnie z Longiną z domu Jankowską (mieli dwóch synów Kazimierza i Andrzeja). Leopold po wojnie prowadził gospodarstwo w Perzowie, powiat Kępiński, woj. Wielkopolskie (kiedyś Kaliskie). Zmarł w 1 999. 3. Edward urodzony 25.07.1914 w powiecie Sarny, woj.wołyńskie (chyba także w Janówce), ożenionego z Anną z domu Sołowiańczuk (ojciec Aleksander Sołowiańczuk, matka Maria z domu Hajduk) ur. 03.11.1913 we wsi Radowicze, gmina Turzysk, powiat Kowel, woj. Wołyńskie. Przed wojną mieli gospodarstwo w Jachimówce, gmina Kisielin, powiat Horochów, województwo wołyńskie. Mieli dzieci: Edward (ur. 01.11.1941 r.w Jachimówce, gmina Kisielin, powiat Horochów, województwo wołyńskie), Irenę (ur. 16.08.1943 w Pettenbach, Austria – podczas wywózki na roboty, zm. w 1962), Stefana (ur.30.12.1944 w Pettenbach, Austria – podczas wywózki na roboty, zm. w 2002), Józefa (ur. 12.05.1946 w Perzowie,zm.w 1986), Ryszarda (ur. 05.04.1949) i Kazimierza (ur. 3.11.1951, zm. 2003). 4. prawdobodobnie Stanisławę – która prawdopodobnie była matką Romana ur. w 1942 w Jachimówce, gmina Kisielin, powiat Horochów, województwo wołyńskie. Wiem, że wyjechała już z Perzowa do USA, gdzie zmarła. Miała tam jednego syna, który wyjechał do Australii gdzie także zmarł. 5. Córka, imienia nie znam, także już z Perzowa wyjechała gdzieś w zielonogórskie. Edward z rodziną został wywieziony do Austrii na roboty. Pracował u gospodarza w Pettenbach od lipca 1943 do maja 1945. We wrześniu wrócili do Polski. On pojechał do Poznania, żona Anna z dziećmi do Hrubieszowa, wówczas woj. krakowskie. Mieszkali najpierw w we wsi Domasłów, później aż do śmierci na Gęsiej Górce,obie miejscowości w gminie Perzów,powiat Kępiński. Leopold Apolinary także był na robotach w Austrii w Attnang-Puchheim. Po wojnie mieszkał w Perzowie. Nie wiem czy cała rodzina była wywieziona na roboty. Wiem, że wszyscy mieszkali tuż po wojnie w Perzowie lub jego okolicach. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje anke@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.15, 18:10 Witam. Wiem o kim pani pisze i znam te osoby. Anastazy to mój pradziadek. Proszę o kontakt. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kobbaewa12 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 05.01.15, 00:57 Nie wiem czy piszesz do mnie, dostalam email od Ciebie.Na Forum jestem od maja( Ewka1) Jezeli tak to odpisz Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
goskep Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 05.01.15, 09:40 nast-ka1 napisała: > poszkuje ludz bądz rodziny kępinskich prawdo podobnie nazwisko moglo > być pisane kempinski a chodzi mi konkretnie Aleksanra dziadka mojego > mój tata anastazy ktury byl zonaty z franciszka parczynska i mieli > trzech synów apoliniary z roku 20 bronislawa z roku 22 urodzonych w > włodzimierzowie i józef ur 31 ur własnie w kopaczówce dziadek > prawdopodobnie był zamożnym człowiekiem i niewiem czy tam został bo > babcia umarła w polsce franciszka umarła tam nie wiem wjakich > okolicznosciach nie wiem czy nie było wiencej dzieci i czy nie > padli ofiarami mordu kture się tam odbywały w tamtych czasach bo > itakie wiesci chodzily po rodzinie nie znam powodu ich wyjazdu z > tamtąt i dokladnie kiedy wyjechali gdyby cos pana tesć wiedzial o > tej rodzinie prosze okontakt i byłabym w dzieczna > Witam. Jeśli jest taa możliwość to bardzo proszę o kontakt, ponieważ w pani opisie wszysto zgadza się z moją rodziną, a Aleksander to mój pradziadek Odpowiedz Link Zgłoś
kobbaewa12 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 05.01.15, 12:44 Dzien dobry,ja moze jeszcze raz zacytuje moj wpis poniewaz nie moge znalezc powiazania. Moi dziadkowie to:Michalina Garbowska i jej maz Hieronim Garbowski. Dzieci:Julia(moja mama)Jozefa,Leokadia,Franciszek,Rafal,Antoni Mama i jej rodzenstwo urodzeni w Starykach. Dziadek zmarl w Starykach, Babcia i jej dzieci wszystkie ocalaly i po wojnie zostala przesiedlona do Polski najpierw do Wolczyna pozniej Komozna.Antoni pieciora dzieci Jozefa nie miala dzieci, Franciszek do Namyslowa, dwoje dziec:.Marek, Iwona Leokadia do Bielawy jedno dziecko:Waldek Rafal do Dzierzaniowa, dwoje dzieci Dariusz i Jurek. Antoni piecioro dzieci:Alicja, Irena, Grazyna, Leszek, Mirek. Nie wiem nic o dziadkach poza nazwiskami. Wedlug wpisu na stronie( google:Staryki) jest mozliwe, ze bracmi mojego dziadka moga byc Lucjan, Michel, Daniel, Konstanty, Cezary, Wladyslaw, Grzegorz W Starykach bylo okolo 120 gospodarstw polowe z nich mozesz znalezc na Google:Staryki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.15, 22:48 Witam, jestem synem Józefa Kępińskiego ur. w 1931 roku w Kopaczówce. jego ojciec Anastazy ur w 1888 pochodził z okolic Wołynia. Odpowiedz Link Zgłoś
piorko72 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 02.02.14, 15:57 WITAM MAM CIOCIĘ KTÓRA URODZIŁA SIĘ W Różyszcze na Wołyniu 1928 roku.Pamięć u niej różna mówi że była tęż przewieziona z rodziną do Pasłęka lub Zielonki Pasłęckiej. Nazywała się Maria Parandyk ,ma siostrę Walerię brata Olka może teść coś pamięta proszę pisać na anna.piorkowska@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysiuw@ tlen.pl Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.wsm.wielun.pl / 80.48.52.* 07.04.05, 16:40 szukam kontaktu z osobą ,która opracowała wykaz mazwisk z kolonii Głuszków gm.łudwipol,powiat Kostopol parafia Myszakowa,w zbiorze "zniszczone i zapomniane osiedla w powiecie Kostopolskim na Wołyniu.Odnalazłam tam nazwisko moich dziadków i prawdopodobnie rodzeństwa mojego nieżyjącego taty.mój tata nigdy nie dowiedział się co stało się z jego rodziną po jego wywózce do gułagu.Błagam, pomocy, jest to pierwszy ślad o rodzinie .Może żyją gdzieś potomkowie Jana i karoliny Lisowskich,ich syna Hipolita, Zygmunta,córek:Genowefy,Anny?Mój tata miał na imię Dominik. Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 11.04.05, 15:22 Wśród nazwisk na literę F znalazłem rodzinę mojej mamy. Jest to rodzina Feliszków z koloni Zastawa w gminie Ludwipol woj. wołyńskie. Z wyszczególnionych ilościowo osób z rodziny Feliszek tylko żyje moja mama Teodozja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Jaworski Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 09:51 Witaj Na stronach o Wołyniu jest ogłoszenie o pielgrzymce na ziemie naszych ojców Ludwipol, Równe,Łuck,Kostopol,maj czerwiec. Z pozdrowieniami Mieczysław Jaworski,mąż Dani Feliszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.korbank.pl 14.04.08, 23:29 Na Stronach o Wołyniu (www.wolyn.ovh.org) jest informacja o WYCIECZCE na Wołyń. Oczywiście po drodze każdy może modlić się i śpiewać, ale ojciec franciszkanin L. Rześniowiecki nie organizuje PIELGRZYMKI, tylko WYCIECZKĘ po ziemiach naszych ojców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 12.04.05, 10:18 Materiały o Głuszkowie udostępnił p. Piotrowskiemu - autorowi książki "Zniszczone i zapomniane osiedla Polskie oraz kościoły w powiecie kostopolskim na Wołyniu" p. Fortunat WILCZYŃSKI, były mieszkaniec Głuszkowa. W tej sytuacji jedyny kontakt możliwy jest przez p. Piotrowskiego, ale ten nie używa komputera, w tym internetu, nie podaje swojego adresu i ma zastrzeżony numer telefonu. Ale, nie wszystko stracone, bo autor książki ma rodzinę ;) i można próbować tą drogą. Podaję adres e-mail do kuzyna p. Piotrowskiego, do p. Ryszarda B. Kobylańskiego, który może spróbować w tej sprawie pomóc: rb.kobypl @ neostrada.pl (spacje zbędne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonezka@gazeta.p Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:11 Witam! Trochę poczytałam-świetne! Kiedyś próbowałam zrobić drzewo genealog., ale niestety ,miałam za mało danych. Stanęłam na dziadkach ze strony ojca, którzy pochodzili z Nadwórnej, to zdajesie pow. stanisławowski. Mam prośbę, czy istnieje jakaś strona w internecie, dzięki której mogłabym się czegoś dowiedzieć?Komp. mam od niedawna,więc nie radzę sobie jeszcze tak dobrze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 20.04.05, 18:53 Proszę kliknąć na link "Kresy - śladami naszych przodków" (dostępny na różnych stronach, również na www.stronyowolyniu.prv.pl ). Jest tam ranking stron i Kresach i może znajdzie się coś ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Zurawski Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.proxy.aol.com 14.11.06, 21:20 w II RP Nadworna byla miastem powiatowym i lezy w dawnym woj. stamnislawowskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Сергей Д. Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.hsd1.ma.comcast.net 13.05.05, 00:43 Панове, я тут напечатаю польские фамилии с Волыни, которые встречаються в моём семейном архиве за 19 век, может кто увидит родных.Заранее извиняюсь, что имея маму - польку , по польски не пишу и с трудом читаю. Итак : Чайковский (предводитель дворянства Новоград- Волынска) /Czajkowski/ ,Бельский /Bielski/ (уездный стряпчий), Юлия Загурская /Zagórski/ (дворянка 18 век, Волынь) , Романович (колежский ассесор), Солецкий (дворянин), Калитович (дворянин), Росановский (архивариус),дворяне : Йосиф Закржевский \Zakrszewski\ , Иван Гроховский \Grochowski\ , Адам Багинский \Bagiński\ , уездный стряпчий Пиотровский \Piotrowski\ , Йосиф Трипольский \Trypolski\ , Шимон Жигалинский (17 век),ксёндз Полонский, Иван Малевский \Malewski \, Лещинский \Leszczyński\, Гилевич,Борковский Пётр \Borkowski\, Дермановский \Dermanowski\ (дворяне), ксёндз Селезим Дворжицкий \Dworzecki\ , каноник Житомира Валентин Шабловский \Szablowski\, дворяне: Василий Добровольский \Dobrowolski\,Иван Хелмовский /Chełmowski/ . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 15.05.05, 23:14 Leonard Urbanowicz, którego z podanych nazwisk interesuje Bagiński, przetłumaczył wiadomość Siergieja: "Panowie, ja wypisałem polskie nazwiska z Wołynia, które spotykam w moim rodzinnym archiwum z XIX wieku, może ktoś rozpozna krewnych. Zawczasu przepraszam, ja mam mamę Polkę, ale po polsku nie piszę i z trudem czytam. Czajkowski (marszałek szlachty w powiecie Nowogród Wołyński), Bielski (powiatowy nadzorca sądowy), Julia Zagórska szlachcianka z XVIII wieku Wołyń, Romanowicz (kolegialny asesor sądowy), Sołecki szlachcic, Kalitowicz szlachcic, Rosanowski (archiwariusz, może to być notariusz). Szlachcice: Józef Zakrzewski, Jan Grochowski, Adam Bagiński. Powiatowy Kurator Sądowy Piotrowski, Józef Trypoliski, Szymon Żygaliński (17 wiek, ksiądz z Połonnego), Jan Malewski, Leszczyński, Gilewicz, Borkowski, Piotr Dermanowski szlachcic salezjanin(?) ksiądz, Dworzecki kanonik z Żytomierza, Walenty Szabłowski, Bazyli Dobrowolski, Jan Chełmowski. Сергей! Napisz (po rosyjsku) do Leonarda [leonard(at)piotrus.com.pl] o Bagińskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Сергей Д. Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.hsd1.ma.comcast.net 21.05.05, 07:38 Дополнение.Из семейного архива - имена дворян Волыни с датами событий в которых они упоминаються: 19 июля 1794г. - дворянин Иван Ставицкий. 3 апреля 1800 г. - дворянин Казимир Новицкий. 1 марта 1830 г. - ксёндз Модест Кржиштановский. 2 мая 1831 г. - дворянка Анастасия Свенцицкая. 21 ноября 1832 г. Пракседа и Иван Яблонские. 1 сентября 1835 г. - дворяне Павлина и Григорий Райковские. 26 апреля 1843 г. Житомир - ассесор-прелат Сильвестрович, секретарь - Ю.Сикорский. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalitowicz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.proxy.aol.com 29.10.06, 06:29 Hello, my name is : Kira KALITOWICZ, I live in south of France and I don't speak Polish. but I find in your forum my family name. Could you help me for find informations. Thanks. Odpowiedz Link Zgłoś
giza444 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 06.05.11, 01:23 Chełmowski moja rodzina pochdziła z tych terenów pradziadek miał na imię Jarosław. Odpowiedz Link Zgłoś
giza444 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 14.04.15, 17:27 W moim drzewie mam kilka osób o personaliach Jan Chełmowski. Ostatnim najmłodszym urodzonym w 1857 roku był Jan - Kazimierz, prawdopodobnie lekarz. Ojciec Konstantego, Romana i Elżbiety, mąż Marii. Jeśli to ten proszę o kontakt. giza444@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
giza444 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 14.04.15, 17:31 W moim drzewie mam osobę o danych Jan-Kazimierz Chełmowski, mąż Marii, ojciec Konstantego, Romana i Elżbiety. Prawdopodobnie lekarz. Jeżeli to ten Jan Chełmowski proszę o kontakt: giza444@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KALITOWICZ Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dsl.club-internet.fr 19.12.10, 06:50 Здрaвcтвyйте, я фрaнцyзcкoм и я ищy cвoю cемью, имя кoтoрoгo Kalitowicz, прoщения зa мoи грехи, пoтoмy чтo я иcпoльзyю рyccких интернет перевoдчик языкa. Мoя cемья из Вoлыни (Zytomir). Мoжете ли вы рaccкaзaть мне бoльше, блaгoдaрю вac зa вaшy пoмoщь. Кирa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KALITOWICZ Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dsl.club-internet.fr 19.12.10, 06:54 Witaj, jestem francuskim i szukam mojej rodziny, którego nazwa jest Kalitowicz, przebaczenie za moje grzechy, ponieważ używam tłumacz internet. Moja rodzina pochodzi z Wołynia (Zytomir). Czy możesz mi powiedzieć, dziękuję za pomoc. Kira Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polka Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.13, 23:48 У мене є b деревo, Julia Zagórska ймoвірнo нaрoдивcя в 1896 рoці, якa вийшлa зaміж зa Джoзеф Zagórski. Сім'я Пoльщі. Odpowiedz Link Zgłoś
kalitowicz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 11.12.23, 14:31 Здравствуйте Сергей! Почти двадцать лет назад (2005 г.) я видел Ваше сообщение на польском форуме Газета.pl, в котором Вы сказали, что у Вас есть в семейных архивах информация, касающаяся некоторых людей с Волыни (в том числе Калитовичей/дворян), которая интересует нас более конкретно. Можете ли вы связаться со мной по электронной почте, вот мой адрес: salometkira28@gmail.com. Спасибо и очень жду вашего ответа. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetia.net.pl 30.01.12, 00:01 witam moj dziadek z domu Lisowski, siostra Genowefa, niestety juz nie zyja od paru lat, po wojnie przesiedlenie na Dolny Slask okolo 20km od Wrocławia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czkamyk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ghnet.pl 31.01.12, 08:58 Mam Lisowską Genowefę w drzewie, nawet dwie -rocznik 1917 i 1914.Jak miał na imię Twój dziadek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 30.04.05, 23:50 Przedstawiam kolejną listę ustalonych już nazwisk rodzin mieszkających do 1939 r. na Wołyniu (woj. wołyńskie w II RP). W kolejności: NAZWISKO - MIEJSCOWOŚĆ. Gmina, Powiat HABIŃSKI - ANTOLIN, Ludwipol, Kostopol HAJDAMOWICZ - ANTOLIN, Ludwipol, Kostopol HAJDAMOWICZ - HUTA STARA, Ludwipol, Kostopol HAJDAMOWICZ - LIPNIKI, Berezne, Kostopol HAJNISZ - KRZESZÓW, Berezne, Kostopol HALCZUK - HURBY, Ludwipol, Kostopol HALCZUK - RUDNIA ŁĘCZYŃSKA, Berezne, Kostopol HALCZUK - RUDNIA ŁĘCZYŃSKA, Berezne, Kostopol HANUSZEWICZ - PODRAŁÓWKA, Ludwipol, Kostopol HERMASZEWSKI - KRZESZÓW, Berezne, Kostopol HERMASZEWSKI - LIPNIKI, Berezne, Kostopol HILDEBRAND - NIERUCZE, Silno, Łuck HNITECKI - MŁODZIANÓWKA, Berezne, Kostopol HODUN - ZACHODNIE KWARTAŁY, Korzec, Równe HOLC - JANOWA DOLINA, Kostopol, Kostopol HOLCZYK - ADAMÓWKA, Ludwipol, Kostopol HOŁODECKI - WIERZYCA, Korzec, Równe HOŁUBECKI - BRZEZINA, Rafałówka, Sarny HOŁUBECKI - BUDKI, N. Czartorysk, Łuck HOŁUBECKI - KRZESZÓW, Berezne, Kostopol HOŁUBECKI - LIPNIKI, Berezne, Kostopol HOŁUBECKI - ZAMOSTYSZCZE, Berezne, Kostopol HOŁUBOWICZ - RUDNIA POTASZNIA, Ludwipol, Kostopol HOŃCZARUK - WORONUCHA, Miedzyrzec, Równe HORDOWSKI - MARIANÓWKA, Kołki, Łuck HOROSZKIEWICZ - JANÓWKA, Niemowicze, Sarny HOROSZKIEWICZ - ŁADESA, Silno, Łuck HOROSZKIEWICZ - TEMNE STEPAŃSKIE, Stepań, Kostopol HOROSZKIEWICZ - WILCZE, Silno, Łuck HORYŃCZUK - BIELCZAKOWSKA KOL., Ludwipol, Kostopol HRUBA - WYRKA, Stepań, Kostopol HRYNIAK - MARIANÓWKA, Kołki, Łuck HRYNIEWIECKI - BUDKI UJŚCIAŃSKIE, Ludwipol, Kostopol HRYNIEWIECKI - ZACHODNIE KWARTAŁY, Korzec, Równe HULEWICZ - WYRKA, Stepań, Kostopol HURYN - LIPNIKI, Berezne, Kostopol HURYN - ZACHODNIE KWARTAŁY, Korzec, Równe HYCEWICZ - DERMANKA, Ludwipol, Kostopol ILCZUK - WORONUCHA, Miedzyrzec, Równe INACH - GŁUSZKÓW, Ludwipol, Kostopol IWACH - WORONUCHA, Miedzyrzec, Równe IWANICKI - JANÓWKA KOLONIA, Ludwipol, Kostopol IWAŃCZUK - RUDNIA POGOREŁOWSKA, Ludwipol, Kostopol IWASZCZYSZYN - SARKÓWKA, Berezne, Kostopol JABŁOŃSKI - NIERUCZE, Silno, Łuck JABŁOŃSKI - TARAŻ, Kołki, Łuck JABŁOŃSKI - ZAMOSTYSZCZE, Berezne, Kostopol JACH - MOCZULANKA, Ludwipol, Kostopol JACH - MYSZAKOWA, Ludwipol, Kostopol JADOWSKI - ZASTAWIE, Ludwipol, Kostopol JAGIEŁŁO - JANÓWKA, Włodzimierzec, Sarny JAKUBOWSKI - BUDKI SNOWIDOWICKIE, Kisorycze, Sarny JAKUBOWSKI - JANOWA DOLINA, Kostopol, Kostopol JAKUBOWSKI - LEWACZE, Ludwipol, Kostopol JAKUBOWSKI - WORONUCHA, Miedzyrzec, Równe JAKUBOWSKI - ZAGAJE, Czaruków, Łuck JAKUBOWSKI - ZIELONA, Turzysk Kowel JANCEWICZ - ZALESIE, Berezne, Kostopol JANCZEWSKI - LUBOMIRKA, Korzec, Równe JANICKI - WYRKA, Stepań, Kostopol JANISZCZUK - HUTA BYSTRZECKA, Ludwipol, Kostopol JANKIEL - DERMANKA, Ludwipol, Kostopol JANKIEL - MOCZULANKA, Ludwipol, Kostopol JANKIEWICZ - BYSTRZYCE, Ludwipol, Kostopol JANKIEWICZ - JANÓWKA os. (Legionowa), Ludwipol, Kostopol JANKIEWICZ - KRZESZÓW, Berezne, Kostopol JANKOWSKI - JANÓWKA, Niemowicze, Sarny JANKOWSKI - PRZERYTKA, Ludwipol, Kostopol JANKOWSKI - WORONUCHA, Miedzyrzec, Równe JARECKI - JANOWA DOLINA, Kostopol, Kostopol JASIŃSKI - JANOWA DOLINA, Kostopol, Kostopol JASIŃSKI - MYSZAKOWA, Ludwipol, Kostopol JASIŃSKI - RUDNIA POTASZNIA, Ludwipol, Kostopol JASIŃSKI - SIELCE, Wielick, Kowel JASIŃSKI - WORONUCHA, Miedzyrzec, Równe JASKÓŁOWSKI - ŁADESA, Silno, Łuck JASTRZĘBSKI - BYSTRZYCE, Ludwipol, Kostopol JASTRZĘBSKI - HUTA STARA, Szumsk, Krzemieniec JASTRZĘBSKI - ZACISZE, Silno, Łuck JASTRZĘBSKI - ZADĄBROWIE, Rafałówka, Sarny JAWORSKI - BIELCZAKOWSKA KOL., Ludwipol, Kostopol JAWORSKI - BYSTRZYCE, Ludwipol, Kostopol JAWORSKI - HUTA STARA, Ludwipol, Kostopol JAWORSKI - JANOWA DOLINA, Kostopol, Kostopol JAWORSKI - KOZIARNIK CHOTYŃSKI, Ludwipol, Kostopol JAWORSKI - MYSZAKOWA, Ludwipol, Kostopol JAWORSKI - SPALONY MŁYNEK, Ludwipol, Kostopol JAWORSKI - WORONÓWKA, Ludwipol, Kostopol JAWORSKI - PONIATÓWKA, Chorów, Zdołbunów JELIŃSKI - BUDKI SNOWIDOWICKIE, Kisorycze, Sarny JERMOLUK - ZAMOSTYSZCZE, Berezne, Kostopol JEWGIEJUK - GŁUSZKÓW, Ludwipol, Kostopol JEWGIEJUK - LIPNIKI, Berezne, Kostopol JEWGIEJUK - SARKÓWKA, Berezne, Kostopol JEWGIEJUK - ZAMOSTYSZCZE, Berezne, Kostopol JEZIERSKI - PORYCK, Poryck, Włodzimierz JĘDRZEJCZYK - BIELSK, Ludwipol, Kostopol JĘDRZEJCZYK - HURBY, Ludwipol, Kostopol JĘDRZEJEWSKI - ANTONÓWKA, Silno, Łuck JON - KRZESZÓW, Berezne, Kostopol JORDANOWSKI - ILNIKI, Berezne, Kostopol JUCEWICZ - WYRKA, Stepań, Kostopol JURACKI - KRZESZÓW, Berezne, Kostopol JUROWSKI - HUTA BYSTRZECKA, Ludwipol, Kostopol Zapraszam do uzupełnienia danych na www.stronyowolyniu.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Jemielita Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.przeglad.com.pl / 62.29.141.* 15.07.05, 15:38 A czy trafił Pan na nazwisko Wawrzeńczyk. Tak nazywali się moi dziadkowie, którzy mieszkali w Dubnie. Dziadek Stanisław był w 2 D.A.K, babcia zajmowała się domem i trojgiem dzieci: Bogusławą (moją matką), Andrzejem i Józefem (moim wujowie). Byłem w Dubnie przed dwoma laty, ale tylko na chwilę. Nie zdążyłem nawet odwiedzić grobu (jeśli jeszcze jest) starszej siostry mojej mamy, chyba Marysi Wawrzeńczyk. Chcę zrobić z matką taki mały wypad do Dubna jeszcze tej jesieni, ale równolegle trafiłem na strony o Wołyniu i postanowiłem się odezwać. Rafał Jemielita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 16.07.05, 22:06 Niestety, podczas opracowywania, czy przepisywania wykazów mieszkańców przedwojennego Wołynia, jeszcze nie spotkałem się z nazwiskiem Wawrzeńczyk. Pozwolę sobie umieścić na tablisy adresowej to nazwisko przy miejscowości Dubno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 16.07.05, 23:20 No tak, przecież nie znam do Pana adresu e-mail, a przydałoby się go umieścić przy nazwisku. Adres proszę podać tu na forum lub przesłać na adres wolyn(a)op.pl (oczywiście przy wysyłaniu wiadomości należy zamienić znaki "(a)" na znak "@" ) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichałObarzanowski Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 21:50 Panie Rafale, To nie na temat ale szukam Rafała Jemielity z Warszawy, kiedyś posiadacza Renault 4, poznaliśmy się na ulicy Bagatela. Jeśli to pan to proszę o kontakt. z poważaniem, Michał Obarzanowski Odpowiedz Link Zgłoś
obany Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J 18.12.05, 21:55 Nie podałem namiaru: obany@gazeta.pl Michał Obarzanowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Marucha Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.MAN.atcom.net.pl 02.04.09, 14:41 Szanowny Panie, Chciałbym się z Panem skontaktować. Mój Dziadek służył w 2dak-u w Dubnie i z Pańskim Dziadkiem dobrze się znali. Więcej - jmarucha@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Marucha Wawrzeńczyk IP: *.MAN.atcom.net.pl 06.04.09, 14:17 Rroszę o kontakt w sprawie, o której Pan pisze. jmarucha@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciagi Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J 02.06.08, 12:53 Witam!!! Poszukuję rodziny Harasimowicz z Równego.Dziadek Antoni miał za żonę Annę Lachocką ur.w Zdołbunowie-mieli 5 dzieci,z których dwoje zmarło w dzieciństwie w Równym.Dziadek zmarł w 1937r ,a reszta rodziny po deportacji w 1945r,przyjechała do Polski.Dziadek Antoni miał prawdopodobnie 9 braci i 1 siostrę i właśnie ich poszukuję . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.icpnet.pl 26.06.08, 00:08 Czy ta siostra miała na imię Zofia? Moja rodzina pochodzi z tamtąd. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciagi Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J 14.07.08, 10:56 Do tej pory nie udało mi się ustalic imienia siostry.Moze napiszesz mi cos więcej o swojej rodzinie .Trudno cos ustalic ,kiedy nie ma skad czerpac wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HRYCIUK Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 14:08 Witam ,moze ktos ma informacje o Eugenii Hryciuk ur.w 1907 w Puzowie gm.Korytnica /WOLYN/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 16:57 Witam, moja babcia to EUGENIA HRYCIUK ur.25.12.1907r w Puzowie gm.,Korytnica corka JANA I Heleny Bardzo prosze o kontakt w tej sporawe.Czekamipozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: 212.219.249.* 22.07.13, 16:14 Moze jestem Twoja krewniaczka? Moj ojciec urodzil sie w Rownem,a jego rodzina wyjechala do Polski zacvhodniej po wojnie.Matka tez stamtad z domu Legowicz .Pozdrawiam ze Szkocji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.static.virginmediabusiness.co.uk 07.01.14, 01:12 Witam, jestem potomkiem Grzegorza Harasimowicza, ur. Równe, w 1882 roku. Miał żonę Bronisławę z d. Kostrzycka ur. Aleksandria 1893r. Szukam krewnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Halczuk-Rogo Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.dip.t-dialin.net 07.08.08, 21:21 Witam wszystkich serdecznie.Moj tatus Kazimierz Halczuk urodzil sie w Rudni Leczynskiej pow.Kostopol.Tatus zmarl w 1997roku w styczniu Mieszkal w Grudziadzu z cala swoja rodzina tzn.Zona i dziecmi. Reszta braci i rodzice mieszkali na Dalnym Slasku w miejscowosci Miedzylesie i we wiosce Szklarnia niedaleko Miedzylesia. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Czytam z bardzo duzym zainteresowaniem dzieje mojego rodu Halczukow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halczuk Vincenty Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: 91.178.1.* 23.08.08, 12:59 Dzien Dobre, Jestem z Belgii moj Tata Halczuk Wincenty urodzone w Kostopol w dniu 30/10/1924 wyjachal do Belgii po wojnie 1947r Babcia miala imie i nazwisko Jozefa Baginski. Tatuz nigde nie mowlol mi jak dzadza i dwie szostry swoje zgynole, prawdo potobnie zamordowaly bolszewiki ukraincy... Jest albo byla rodzyna Halczukow w Wroclawiu ( Wincenty ) i w Zmigrod Hechonia majonc sorke Krystina. Mam 48 lat i nic nie wiem od moji rodzine, jak Pani ma dalszych informacje bardzo prosze o kontakt. Dzienkuje - Pozdrawiam. Vincenty Halczuk - Belgia. vincenty.hal@skynet.be lub skype : vincentybelpol lub kom : 0032476881046 Odpowiedz Link Zgłoś
monika1971 Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J 20.10.18, 20:46 Czy pani Józefa Bagińska miała siostrę Lonię-Leontynę Jędrzejczyk z domu Bagińska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.devices.net.pl 11.02.16, 10:40 Droga Haniu odezwij się do mnie ficwszpic@gmail.com jestem wnuczką Genowefy Halczuk po mężu Michalewska Odpowiedz Link Zgłoś
monika1971 Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J 27.10.18, 12:27 Dzień dobry!Czy Józefa Halczuk z domu Bagińska z Hurby to rodzina Lonii-Leontyny Jędrzejczyk z domu Bagińska z Hurby.Lonia miała męża Feliksa Jędrzejczyka i córkę Halinę Jedrzejczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
monika1971 Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J 27.10.18, 12:31 Czy Józefa Halczuk z domu Bagińska z Hurby to siostra Lonii-Leontyny Jędrzejczyk z domu Bagińska z Hurby?e-mail marek1902@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucyna Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.83.230.23.34.debacom.pl.e-zabrze.pl 01.03.09, 20:24 czy nazwisko Hrywniak nie pojawia sie w tych spisach bo Hryniak jest ale to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucyna Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 21:25 witam a ja poszukuje nazwiska Grywniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holc rodzina Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.pools.arcor-ip.net 07.04.12, 02:42 roche puzno i mam nadzieje ze bezie odpowiedz mozliwa na maila emce@gmx.de. Moj Duadek nazywal sie Eugeniusz Holc i podobno zyl z rodzinoa w adamowce (lub region) Jakie Imiona Holc wystapily? z gory dziekuje za Info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Nazwiska rodzin z Wołynia na litery H, I, J IP: *.31.66.29.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.02.14, 17:52 Moja Babcia Regina, z domu Jankowska. Urodzona w Sarnach, mieszkała do 7 roku życia w Janówce (miejscowość całkowicie spalona), koło Saren. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 04.06.05, 06:41 podnosze ten watek, zeby nie zniknal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makraw Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.06, 19:07 Mój niżyjący teść urodził się we wsi Peremerówka tam mieszkał z rodzicami nazwisko Wysocki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.CNet.Gawex.PL 18.10.09, 11:41 Moja Rodzina pochodzi z Wołynia.Jan Wysocki r.1906 mój dziadek.Alicja Wysocka r.1932 moja mama.Dziadek miał stryjów w okolicy bliskiej,niestety mama nie pamięta miejscowości.Antoni Wysocki,Helena siostra Antoniego,jej mąż Jan Mrówka ,to kuzyni i więcej.... jarak57@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
olo999000 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 28.12.17, 10:59 Mój dziadek urodził się w tej samej wsi, nazwisko Krasowski. Proszę o kontakt: olek_krasowski@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Zmarł Czesław Piotrowski z Warszawy IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 21.06.05, 00:01 urodziny w Hucie Stepańskiej na Wołyniu, autor m.in. wykazów mieszkańców miejscowości w pow. kostopolskim, sarneńskim, łuckim. Dziś (21.06) pogrzeb. ['] Odpowiedz Link Zgłoś
hella100 Re: Zmarł Czesław Piotrowski z Warszawy 17.07.05, 23:43 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > urodziny w Hucie Stepańskiej na Wołyniu, autor m.in. wykazów mieszkańców miejs > cowości w pow. kostopolskim, sarneńskim, łuckim. Dziś (21.06) pogrzeb. > ['] A oprocz tego rowniez czlonek WRON-u:) Nie, zebym cos do niego miala, to moja dosyc bliska rodzina. Zrobil kiedys drzewo genealogiczne naszej rodziny, w ktorym to drzewie rowniez figuruje. Podobno calkiem sympatyczny czlowiek [nigdy go nie poznalam] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zmarł Czesław Piotrowski z Warszawy IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 27.07.05, 00:43 Napisałem już w innym miejscu, że "Jego życiorys nie przypadł mi do gustu" (delikatnie pisząc), ale jestem pełen podziwu za robotę, jaką wykonał dla "ocalenia polskiego Wołynia od zapomnienia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepus Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.pronet.lublin.pl 26.06.05, 20:53 We wsi Ossa, gmina Turzysk, powiat Kowel, mieszkała rodzina Pilichowskich, Feliks(był leśniczym) i Helena. Mieli siedmioro dzieci. W czasie pogromu zostali ostrzeżeni przez przyjaciół, Ukraińców. Uciekli. Feliks, niestety, nie zdążył. Bardzo proszę , jeżeli ktoś ma informację na temat Ossy lub rodziny Pilichowskich, o kontakt: rlepak@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marka Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.241.81.adsl.skynet.be 30.06.05, 14:04 Moj dziadek Leopold Kotowski pochodzil z malenkiej wsi w okolicach Worony. Niestety nazwy nie pamietam. Znam natomist brzmienie nzawiska jego matki, ktorej panienskie nazwisko brzmialo Bonikowska lub Bonkowska Stanislawa (z uwzglednieniem polskich znakow). Mial dwoch starszych braci, partyzantow ktorzy zgineli, nie znamy miejsca ich pochowku. Znane sa natomiast okolicznosci smierci jednego z nich. O drugim z nich nikt nie slyszal. Przez wiele lat po wojnie poszukiwalismy jakichkolwiek informacji o Alku (Aleksandrze). Dziadek i jego bracia byli zolnierzami AK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 30.06.05, 23:39 Wszystko to ciekawe, szkoda tylko, że informacje są niepełne. W gromadzie Worona był jeszcze majątek o tej samej nazwie, ponadto dwa uroczyska: Łuzgi i Podkoszyra - może któraś z tych nazw wyda się znajoma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marka Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.242.81.adsl.skynet.be 04.07.05, 16:20 Sprawdze to przy najblizszej okazji pogrzebania w dokumentach rodzinnych:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikawanda Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:29 Chciałabym skontaktować sie z rodziną Soczyńskich z Wołynia.Wiem od babci,ze rodzina pochodziła z tamtych stron.Nie znam nawet imienia mego pradziada bowiem dziadka Konstantego wychowywał jego stryj Wincenty.Dziadek zginął w 1942 z rąk okupantów.Za wszelkie informacje o Osobach noszacych to nazwisko będe bardzo wdzięczna. monikazabiegala@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafallis Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 195.136.112.* 26.07.05, 18:57 Witam Moja rodzina pochodzi z Wołynia. Nazywali się Lisieccy mieszkali w Hipolitówce, gmina Kostopol. Babcia Teofila Lisiecka z domu Sawicka (miała 9 sióstr), wiem że jej ojciec był gajowym w majątku Dzieduszyckich w okolicach Sarn?, dziadek Czesław (syn Bolesława) Lisiecki. Mieli dwóch synów Ludwika i Romana (mojego ojca). Babcia uczyła Ukrainki szycia, dzięki temu ostrzeżono ją przed pogromem i wraz z małymi synkami uciekła z Hipolitówki. Dziadek w tym czasie był na froncie w 2 Armii WP. Czy ktoś może wie więcej o Hipolitówce i jej mieszkańcach i ich wojennych i powojennych losach? Proszę pisać na adres rafallis@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.przygoda Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn/ IP: *.chello.pl 21.08.05, 19:07 Poszukuję informacji na temat Czesława i Rozali Grudzińskich z Alfredówki gmina Ludwipol oraz wszelkich informacji o Alfredówce (gdzie mogę znaleśc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.przygoda Re: Szukam informacji o Alfredówce gm.Ludwipol IP: *.chello.pl 21.08.05, 21:25 Poszukuję informacji na temat Czesława i Rozali Grudzińskich z Alfredówki gmina Ludwipol powiat Kostopol oraz wszelkich informacji o Alfredówce (gdzie mogę znaleśc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.p. Szukam informacji o Alfredówce gm.Ludwipol IP: *.chello.pl 31.08.05, 19:42 Poszukuję informacji na temat Czesława i Rozali Grudzińskich z Alfredówki gmina Ludwipol powiat Kostopol oraz wszelkich informacji o Alfredówce (gdzie mogę znaleśc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam informacji o Alfredówce gm.Ludwipol IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 01.09.05, 13:42 Główne źródła to czasopismo "Na Rubieży" i dzieło pp. Siemaszków "Ludobójstwo dokonane przez nacjonalistów ukraińskich na ludności polskiej Wołynia 1939-1945", Archiwum Zabużańskie i KUL, oraz zasoby "Ośrodka Karta". Ponadto książki, np. te polecane w czasopiśmie "Na Rubieży" ziemlak.republika.pl/narubiezy/spistresci1.htm (na dole strony). Proponuję też przysłać na mój adres podany na "Stronach o Wołyniu", wszystkie posiadane już informacje (nazwiska rodzin, imiona...), dzięki którym będzie można utworzyć stronę z opisem miejscowości. Z czasem, może ktoś zainteresowany zaglądnie tam i będzie chciał coś dopisać lub skontaktować się z innymi zainteresowanymi miejscowością. Dobrym sposobem jest umieszczanie ogłoszeń (czyli tak jak teraz), ale na odpowiedź trzeba często czekać miesiącami, może latami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.204.65.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.07.11, 17:31 Witam , znam Panstwa Lisieckich mieszkających a Rozpędzinach Małych koło Kwidzyna ,wiem że pochodza z Wołynia jak moi rodzice ,a może ktoś słyszał o rodzinie Janie i Weronice Kubiak jestem jej wnuczką moja mama Maria miała trzy siostru Helena,Janina i Teresa,brat Jan zginął mając 13 lat w domu okrążonym przez Ukraińców ostatnio zamieszkiwali w Sarnach.Może żyją jacyś krewni w Sarnach?Babcia Weronika z domu Maśnicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.204.97.51.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.07.11, 07:28 Poszukuję krewnych z rodziny Hainberger,dziadek Fryderyk ur.1882r.babcia jego żona z domu Kwiecień .Dziadek miał rodzństwo ,Helenę,która zamieszkała koło Berlina ,miała gospodarstwo,Ludwika,która mieszkała w Wiedniu i tam zapewne zamieszkują dalsi krewni,których poszukuję.Dziadek miał syów Adola(Dolka),Józefa ,córkę Marię(która jeszcze żyje) i Gienię ,która zmarła na szkarlatynę.Dziadka z rodziną wywieżli do Działdowa do obozu przejściowego,gdzie z tamtąd mieli go wywieść do Niemiec ale w tym czasie babcia zachorowała więc pozostali w Polsce i osiedlili się w Kwidzynie.Z racji tego że dziadek nosił nazwisko niemieckie(a był austryjakiem) ale mieszkał na Wołyniu w Klesowie był dobrym cieślą,budował domy.Często wspominał mi jak jeżdził do swojej siostry do Wiednia ,kóra mieszkała w dzielnicy Nawale.Może ktoś wie o dalszych krewnych z Wołynia.Podaję moj E-mail:basiaizach@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 23:03 A czy ten ktoś z rodziny lisieckich ma na imię Tadeusz i pochodzi z Podrałówki ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.crowley.pl 20.08.05, 13:27 STANISŁAWÓW k. Lwowa (po wojnie Iwano-Frankowsk). Mieszkała tam rodzina mojej babci(z d. Czartoryska, rocznik 1922)i dziadka (Żurek, rocznik 1911) zapytam, zapiszę, odpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
anita53 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 24.08.05, 23:03 Moi pochodzą: Dziadek wieś Koźle koło Wilcze na Wołyniu (pojawiają się tu nazwiska: Basiński, Chorążyczewski, Sawicki). Babcia kolonia Hały, powiat Sarny, poczta Antonówka, parafia Rafałówka na Wołyniu (jeszcze Huta Stepańska?) i tu nazwiska: Bieruta, Miszkiewicz Może ktoś pochodzi z tych miejscowości? Proszę o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasinska85@wp.pl Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 01:01 Moi pochodzą z Wilcze i Nierucze , nazwisko Kopij , ale skoligaceni z Chorążyczewskimi i Sawickimi.Aniela (siostra mojej teściowej) z d.Kopij za męża Chorążyczewska, Jan Kopij (pradziadek) i żona Józefa Sawicka .Znasz nazwisko Kopij ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.net.e-cho.pl 04.05.13, 00:24 Witam! Moja bab cia pochodzi z miejscowości koźle Franciszka Sulikowska z domu też sulikowska,córka Feliksy z domu Domalewska. a Michał Sulikowski syn Julii z domu Kopij,to był kuzyn mojej babci.Znam jego syna Mieczysława Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diana740 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.gorzow.mm.pl 04.05.13, 12:18 Moja babcia Franciszka Borysowska z domu Sulikowska. Rodzina Sulikowskich pochodziła z Ożgowa. Z dziadkiem Jan Borysowski potem mieszkali w Ełku, a potem we wsi Jeżyki w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego w województwie lubuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
dorociunia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 01.02.15, 20:46 Hej to tez moi dziadkowie😀 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita 53 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.02.06, 19:26 Witam! Moi teściowie Aleksander Dawidowicz i Józefa zd. Chorązyczewska pochodzili z kolonii Balarka gm.Silno, pow. Łuck. Tam rowniez urodził się mój mąż. Ciekawi mnie wszystko co jest związane z tą miejscowoscią. I ciekawa jestem, czy ta miejscowośc istnieje.Gdyby ktoś zechciał podzielić się ze mną wiadomościami podaje swojego meila :dawidowicz@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jolbia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 28.09.10, 14:14 myślę, że troszkę wiem............ mamy wspólne drzewo; tymczasem pozdrawiam Jolanta Odpowiedz Link Zgłoś
losadamos661 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 25.07.08, 10:17 Mój ojciec, ur 1934, nazwiska Bełz, pochodził ze wsi Zamościska, nigdy nie chciał rozmawiać o rodzinie, w 43 został sam, rodzina go zostawiła po jakiejś rzezi, ( o której wspominał, ukraińcy poderżnęli gardła części rodziny, ale rodzice i rodzeństwo przeżyli). Jakoś przeżył wojnę, po wojnie wylądował w Bydgoszczy, potem w Zabrzu. Po wojnie mimo wszystko szukał rodziny przez czerwony krzyż, wspomniał tylko kiedyś przed śmiercią, że wie, część rodziny po wojnie wylądowała w Mostach, część w Rurce, ktoś w Beresteczku. Ojciec ojca zmarł na gruźlice, już po wojnie. To wszystko co wiem o rodzinie ojca. Może ktoś wie coś o losach rodziny Bełz z Zamościska, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.K. Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 09:06 Moja mama pochdziła z Zamościska, nazywała się Sałek ale była spokrewniona z rodziną Bełz. Mieszkała we wsi Bukowo powiat sztumski woj. pomorskie Odpowiedz Link Zgłoś
martyna.salek19 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 20.07.13, 00:23 Ja też mieszkam w Bukowie i mam na nazwisko Sałek. Jestem wnuczką Mieczysława-syna Karola i Adeli. Podobno Karol mieszkał w okolicy Beresteczka na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chojnacka Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.xdsl.murphx.net 26.02.14, 00:56 Witam bardzo serdecznie. Moj dziadek ma na nazwisko Bełz i pochodzi z zamosciska. Mam rownież rodzine we wsi bukowo. Jesli jest taka mozliwosc to chcialabym sie dowiedziec jak najwiecej o rodzinie ze strony dziadka. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.09, 17:30 Moja rodzina ze strony mamy pochodzi z tych stron. Dziadek: Stanislaw Miszkiewicz ur.10.01.1918 Babcia: Stefania Miszkiewicz(Temczynska) ur.18.06.1918 Mama: Irena Miszkiewicz ur.28.03.1935 (kol.Haly) Byli tez krewni:Januszkiewicz,Marciniak,Harewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emiszkiewicz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.blt.pl 26.10.09, 20:26 Mój nieżyjący teść Władysław Miszkiewicz pochodził z kol. Hały w powiecie Sarny. Niestety, kiedy żył mało mówił o rodzinie ze Wschodu. Nie zostawiły również żadne zdjęcia ani pamiątki z Wołynia. A może jesteśmy jakoś spowinowaceni? Czy żyje jeszcze pana Mama, a jeśli tak, to czy pamięta krewnych z Hał? Proszę o kontakt. Z poważaniem E. Miszkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.09, 22:33 Niestety Mama zmarla w 1975 roku a dziadkowie w latach 80-tych,wiec nie ma sie juz kogo zapytac,sa jeszcze ciotki(siostry Mamy)ale zadko sie widujemy ze wzgledu na odleglosc ktora nas dzieli.Chetnie dowiem sie wiecej o kol.Haly,jezeli ktos ma jakies informacje (zdjecia)to prosze o kontakt.Moj mail:norbertpog(at)t-online.de Pozdrawiam. Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.pc.pl 11.09.13, 06:06 O Hałach,skąd pochodzą nasi dziadkowie,ich rodzina i Twoja mama, dowiesz się wszystkiego,jak wpiszesz w google Hały powiat Sarny i tam są strony z mapką i wykazem osób tam zamieszkałych. Postaramy się uzupełnić dane,jak zbierzemy dokładne dane, bo mało jest informacji o naszym dziadku Stanisławie i jego rodzinie.A tak a propo-babcia Stefania była kilkanaście lat młodsza od dziadka, więc jest błędna informacja o roku jej urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.range86-141.btcentralplus.com 11.09.13, 12:41 Krystyno, niestety ja nie z tych Misiurewiczow - moja mama nie pochodzi stamtad, dziadek i babcia to nie Stanislaw i Stefania... natomiast warto bedzie sprawdzic inne galezie rodziny z tej okolicy, bo gdzies tam byc moze znajdzie sie moje powiazanie. Dziekuje za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
gama.1 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 03.12.09, 23:29 Moja rodzina także pochodziła z kolonii Hały, powiat Sarny. Nazwiska: Czarnecki, Żarczyński. Pozdrawiam, M. Czarnecka Odpowiedz Link Zgłoś
estoril2 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 29.06.10, 13:29 W mojej rodzinie również powtarzają się nazwiska Żarczyński (Jan, mój dziadek, syn Pauliny) wolyn.ovh.org/opisy/grabina-09.html i Czarniecki (zmienione podczas wojny na Czarnecki)- to było panieńskie nazwisko mamy mojego dziadka Jana. pozdrawiam Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaspany Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.13, 18:04 Moja rodzina pochodzi z grabiny: wolyn.ovh.org/opisy/grabina-09.html Rodzina Burzyńskich. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanka Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 212.143.122.* 29.07.14, 16:10 Dzien dobry Czy Pana babka miała na imię Aniela i była krawcową? Jeśli tak bardzo proszę o kontakt pozdrawiam Blanka Gorecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Bodera Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.range86-150.btcentralplus.com 22.02.11, 16:25 Poszukuje jakich kolwiek informacji na temat rodziny nazwisko BRODZKI / BROCKI oraz wydazen w miejscowosci KOLONIA HAŁY gm Rowne. Moja Babcia nazywala sie STANISLAWA BROCKA / BRODZKA corka KONSTANTEGO bodera1@msn.com Pozdrawiam Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.11, 14:29 Witaj Robercie: Wyslalem Tobie wiadomosc, ze pochodze z rodziny Brockich. Moja prababcia, byla Stanislawa Brocka, byla matka mojego dziadka Aleksandra Brockiego. Moj dziadek ozenil sie z babcia Wincentyna, zd.Dziekanska z wioski Wyrki. Posiadali troje dzieci Marie po mezu Milewicz, brat Jan i, moj ojciec Mieczyslaw. Zyje, tylko moj ojciec Mieczyslaw. Zyje, jego kuzyn Ryszard Brocki i kuzynka Mieczyslawa po mezu Skrzypczak. Jezeli chodzi o dalsze losy naszej rodziny, to jestem w stanie, sie podzielic. A, jest bardzo dluga nasza historia. Serdecznie pozdrawiam. Zbignie Brocki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irena Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.range86-164.btcentralplus.com 13.11.11, 09:52 Witaj Zbyszku.Przedstawie sie.Jestem corka Stanislawy Brockiej mieszkalismy we wsi Ryczen kolo Gory w domu rodzinnym zostal brat Mieczyslaw,a my rozjechalismy sie jak to w zyciu bywa jest nas 5-ro.Ja ze swoja rodzina mieszkam w Londynie.Mam meza i dwoje dzieci-corka Monika 35 lat i syn Robert 33 lata,ktory nawiazal z Toba kontakt.Poszukujemy informacji na temat naszej rodziny,gdyz nasi rodzice nic nam nie przekazali,bo takie czasy byly.Moja mama miala starszego brata,wujek Wladek,ktory mieszkal we Wroclawiu,moze z tej linii pochodzisz,a to by oznaczalo,ze jestesmy bliska rodzina.Mam nadzieje,ze tak jest.Zyja mojej mamy dwie siostry-ciocia Zosia i ciocia Hela,one sa z drugiego malzenstwa dziadka Konstantego,ale obie ciocie nie chca na tan temat rozmawiac-bardzo je rozumiem.Mam nadzieje,ze wspolnymi silami rozbudujemy nasze drzewo rodzinne.Dziekuje za kontakt i do milego uslyszenia.Serdeczne pozdrowienia.Irena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.12, 18:44 Witaj Ireno. Podaj mi numer tel. Jest duzo tematu. Zgadza sie wszysko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 19:37 Witam.Piszę do osoby, ktora napisala, że Aleksander Brocki był jej dziadkiem. Mam wiedzę na temat mojej rodziny Brockich, Otórz Twój dziadek Aleksander był synem Metrofana Brockiego, który był bratem mojego pradziadka Grzegorza.Grzegoż był ojcem mojego dziadka Piotra. Jak chcesz coswięcej wiedziec to się odezwij. Irena nie ma tej wiedzy. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.14, 21:47 Witam. Moja Babcia Helena zd.Brocka ur.07.07.1907 Hały. Mieszkała w Grabinie z meżem Kazimierzem Burzyńskim 06.01.1900 Grabina. Ojciec mojej babci to Metrofan Brocki Mama jej Aniela, Anna Brocka. Na temat rodziny Dziadka mam już trochę informacji ale bardzo proszę o informacje na temat Brockich Odpowiedz Link Zgłoś
kjola11 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 12.04.14, 17:22 Cześć. Moja mama zd. jest Brocka ale od Grzegorza a Ty od Metrofana (synów Wojciecha). Nie wiem czy znasz Zbyszka Brodzkiego. Zbyszek jest z Twojej gałęzi i ma dużą wiedzę na temat rodziny. Metrofan Brocki miał żonę Annę. Dzieci ich to: Anastazja Szulikowska, Aleksander Brocki, Dominika Panasiuk, Jan Brocki, Piotr Brocki, Konstanty Brocki, Antoni Brocki. Podam ci mój adres kjola1@poczta.onet.pl Pozdrawiam JK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadiusz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.14, 13:02 witam. Zaciekawił mnie twój wątek bo mój dziadek pochodzi z miejscowości Chały i nazywa się Milewicz Mieczysław. Jakbyś miał jakieś informację o rodzinie dziadków to pisz: arkadiuszwisniewksi2@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Zun-Dallou Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.73-79-24.dyn.dsl.cantv.net 31.01.14, 18:56 Prosze o kontakt. W Wenezueli mieszkaja Zielinscy z Wyrki.Janina Zielinska ur. w 1938 roku w Wyrce.Ojciec Antoni i matka Marianna Brocka .Zas ojcem Antoniego byl Aleksander Zielinski o Karolina Dziekanska Odpowiedz Link Zgłoś
kjola11 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 31.01.14, 22:34 Moja mama z domu jest Brocka jest kuzynką Marianny Brockiej (to córka chyba Jana, to jest brata ojca mojej mamy Anieli z domu Brockiej. Pozdrawiam Gość portalu: Justyna Zun-Dallou napisał(a): > Prosze o kontakt. W Wenezueli mieszkaja Zielinscy z Wyrki.Janina Zielinska ur. > w 1938 roku w Wyrce.Ojciec Antoni i matka Marianna Brocka .Zas ojcem Antoniego > byl Aleksander Zielinski o Karolina Dziekanska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Szukam: Zielinski, Dziekanski, Brocki z WYRKI IP: *.73-79-24.dyn.dsl.cantv.net 04.02.14, 19:12 Wszyscy ktorzy maja cos wspolnego z tymi rodzinami prosze o kontakt.jest rodzina Zielinskichh z Wyrek.Mieszkaja w Wenezueli:1. Antoni Zielinsk(ur. 10.02.1907), syn Aleksandra Zielinskiego i Karoliny Dziekanskiej.2.Janina Zielinska (ur.13.06.1938 roku) , corka Antoniego Zielinskiego i Marianny Brockiej( Marianna mogla pochodzic ze wsi Tury),bo w Wyrkach nie wystepowalo to nazwisko. Powtarzam: mieszkaja w wenezueli, poszukuja krewnych w Polsce. Siostra Janiny jest Jadwiga Zielinska, ona mieszka w Australii,a druga siostra, ktorej uzywaja zdrobnialego imienia ktore przypomina Danute, zostala zabita w trakcie ucieczki z Wyrek, w 1943 najprawdopodobniej roku, gdy ukryla sie za workami z kartiflami. Orosze skontaktowac sie z tlumaczka Justyna Zun-Dalloul : e.mail:justynazun@yahoo.com tel.00584129765448.Uwaga: rodzina dziekanski, Zielinski z Wyrek.Broccy (krewni Marianny ,zony Antoniego Zielinskiego) . Odpowiedz Link Zgłoś
kjola11 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 20.02.14, 21:38 Witam, też pochodzę z Brockich z Wołynia. Też chcę się czegoś więcej dowiedzieć o naszej rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
kjola11 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 20.02.14, 21:41 Witaj Robercie: Wyslalem Tobie wiadomosc, ze pochodze z rodziny Brockich. Moja prababcia, byla Stanislawa Brocka, byla matka mojego dziadka Aleksandra Brockiego. Moj dziadek ozenil sie z babcia Wincentyna, zd.Dziekanska z wioski Wyrki. Posiadali troje dzieci Marie po mezu Milewicz, brat Jan i, moj ojciec Mieczyslaw. Zyje, tylko moj ojciec Mieczyslaw. Zyje, jego kuzyn Ryszard Brocki i kuzynka Mieczyslawa po mezu Skrzypczak. Jezeli chodzi o dalsze losy naszej rodziny, to jestem w stanie, sie podzielic. A, jest bardzo dluga nasza historia. Serdecznie pozdrawiam. Zbignie Brocki... Witam, też pochodzę z Brockich z Wołynia. Też chcę się czegoś więcej dowiedzieć o naszej rodzinie napisz do mnie kjola1@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 19:47 Jesteś moim kuzynem, Twoja babcia byla bliska kuzynką mojej mamy. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafson Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.p06.customer.vsm.sh 21.12.14, 23:08 Witam, moj dziadek pochodzil z koloni Haly, powiat Sarny. Nazwisko Sliwinski Pozdrawiam Rafal Odpowiedz Link Zgłoś
teres223 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 14.09.11, 08:26 moja mama pochodzi z tych stron, jej rodzine wymordowano ,przeżyła ona i jej brat,rodzicami byli leon i maria, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 17:42 Mój dziadek ze strony mamy to Józef Januszkiewicz (1900) Budki Borowskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.pc.pl 11.09.13, 05:57 Masz mnóstwo krewnych:od ciotki Haliny kuzynów Krystynę ,Juliana,Eugeniusza,Zbigniewa(nie żyje), od ciotki Genowefy kuzynów Edwarda(nie żyje),Jana i Zdzisława,od ciotki Danuty -Mariusza,Małgorzatę i Ireneusza,od wujka Eugeniusza-Rafała,Adama i Konrada,od ciotki Elżbiety-Ireneusza i Martę,od ciotki Anny-Artura,Krzysztofa,i dwie kuzynki,których imion nie pamiętam. Mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.range86-141.btcentralplus.com 11.09.13, 12:32 Dziekuje za wiadomosc. Owszem, mam ciocie Krystyne (!), ale osoby o innych wymienonych imionach sa mi niestety nieznane. Jasne, ze sa rozne galezie rodu, niektore bardziej oddalone :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pam Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.CNet2.Gawex.PL 02.03.14, 22:59 Moi krewni o tym samym nazwisku pochodzą z następujących miejscowości: Stołpce i Mieszyce. Jeśli chciałbyś nawiązać kontakt, pisz. Powiązane nazwisko: Karniccy Odpowiedz Link Zgłoś
teres223 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 04.12.10, 18:00 moja mama nazywa sie z domu miszkiewicz jej ojciec to leon a mama maria zdomu ziolkowska,poszukuję rodziny dziadka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.204.89.35.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.07.11, 17:06 Znam Jana Ziolkowskiego,który zamieszkuje w Pasłęku niewiem tylko jakie jest powinowadztwo,moge go podpytać czekam na odpowiedz Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teres223@gazeta.pl Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 08:13 mój pradziadek miał na imie jan ,jego żona anna,dzieci to--janina,waleria,stefan,gienia i maria moja babka ,matka mojej mamy juli iandrzeja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Zarańska Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.182.102.207.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.12.11, 20:56 Jestem z rodziny Miszkiewiczów. Jula Krupińska z domu Miszkiewicz to siostra mojego taty Longina Miszkiewicza. Ja urodziłam się w Zgorzelcu. Jeśli to jest pytanie o tą rodzinę to jest nas tu więcej. Proszę o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
teres223 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 05.12.11, 11:05 jak mam rozumieć,że nas jest wiecej? szukam rodziny mojego dziadka,czy wiesz gdzie sa groby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Zarańska Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.147.243.154.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.12.11, 15:28 Mam na myśli Twoją rodzinę tutaj w Polsce czyli żyjące dzieci Twojego wujka Longina a to znaczy, że jesteśmy wnukami Tego samego dziadka, prawda? Ja i moja siostra Basia też poszukujemy tych samych grobów i na razie bez skutecznie. Natomiast toczy się śledztwo w sprawie Zbrodni Ukraińskiej i wkrótce będą przesłuchania Rodzin. Może Ciocia Jula czyli Twoja Mama mogłaby coś powiedzieć na ten temat bo mój Tatuś Longin już nie żyje, a za wiele na ten temat nie mówił bo to był dla niego koszmar. Ja bardzo bym chciała nawiązać kontakt osobisty z Ciocią Julą i oczywiście Tobą też. Jeśli to możliwe to zapytaj Mamę i daj mi odpowiedż. Serdecznie pozdrawiam, Elżbieta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.play-internet.pl 24.05.17, 07:03 Muj dziadek mial na imie longin miszkiewicz i pochodzil ze zgorzelca jego grub jest w bialej podlaskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teres223@gazeta.pl Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 19:19 szukam rodzine dziadka miałna imię leon z druga zona miał córke julie i syna andrzeja. Odpowiedz Link Zgłoś
teres223 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 25.02.11, 15:08 moi dziadkowie mieli na nazwisko miszkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms12 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.07.11, 12:52 Moja prababcia nazywała się Anna Bieruta z d. Miszkiewicz ur. 1899 mieszkała wraz pradziadkiem Norbertem Bieruta ur. w 1889, w kol. Hały na Wołyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
teres223 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 31.07.11, 16:05 prosze o wiecej informacji, Odpowiedz Link Zgłoś
teres223 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 28.08.11, 11:46 MOJ DZIADEK MIAŁ NA IMIE LEON, BYŁ WDOWCEM MIAŁ SYNÓW ADAMA,TOMASZA, KONSTANTEGO-LESNICZY {A MOŻE TO BYLI BRACIA}.BABCIA MARIA Z DOMU ZIÓŁKOWSKA TEŻ BYŁA WDOWA MIAŁA SYNA LONGINA .JEJ SIOSTRY TO JANINA ,WALERIA, CHYBA GIENIA , BRAT STANISŁAW.ICH WSPÓLNE DZIECI TO JULIA I ANDRZEJ.JEST TEZ DANUSIA I HELENKA KRÓRE ZOSTAŁY ZAMOROWANE. MIEJSCOWOSCI JAKIE SIE POWTARZAJA TO:HAŁY,STACHOWKA,SARNY,WYRKA,BRZEZINA TAM SIE URODZIŁA MOJA MAMA JULIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Zarańska Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.182.102.207.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.12.11, 21:05 Tereniu, Jestem córką Longina Miszkiewicza, brata Twojej Mamy Juli. Proszę bardzo o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teres223@gazeta.pl Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 08:05 jakie imiona i miejscowosci pani pamieta z opowiadań, Odpowiedz Link Zgłoś
teres223 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 22.03.12, 17:04 proezę o kontakt teres Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 19:52 Ziemia mojego dziadkaBrockiego Piotra sasiadowała z ziemią Birutów. Biruty mieszkali na tzw. Kotliny. Jola Odpowiedz Link Zgłoś
teres223 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 14.09.11, 08:21 proszę o kontakt ,rodzina mamy nazywała się miszkiewicz ,wymienione miejscowości znam z opowiadań. teres223@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita53 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.11, 15:18 Moi rodzice pochodza z koloni Haly. Moj ojciec, jak rowniez dziadek Aleksander Brocki ozenil sie z babcia Wincentyna zd. Dziekanska pochodzaca z wioski Wyrka. Zyje, jeszcze moj ojciec Mieczyslaw, jak jego kuzyn Ryszard Brocki i jego kuzynka Mieczyslawa. Ojca brat Jan, jak siostra Maria, juz nie zyja. Serdecznie pozdrawiam. Zbigniew Brocki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hały, Bieruta Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.12, 21:19 Mój pradziadek Adam Bieruta pochodził z hały na wołyniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.13, 17:14 Mam informację proszę o kontakt na adres grzegorz.naumowicz@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.13, 13:32 moja rodzina pochodzi z m. Hały Bieruta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.static.enta.net 14.07.14, 15:33 Mój tato pochodzi z Hał Czarnecki Jan. irek.czarnecki@op.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kjola1 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.14, 18:43 Czarneccy mieszkali na Osikowie tj. kolonia Tur. Tam mieszkał Żarczyński i dwie rodziny Czarneckich. Tak? Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brocki Zbigniew Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.12.14, 00:53 Witaj Anito. Moi dziakowie pochodzili z koloni Haly. Nasze nazwisko rodzinne, jest Brocki. Jesten synem Mieczyslawa, Jana, i Marii Brockich. Zyje moj ojciec, jego kuzyn Ryszard z Rudy, ciocia Mieczyslawa z Ligoty malej, ciocie z Debna. Czekam na odpowiedz. Moze lacza nas wiezy rodzinne. Pozdrawiam Zbyszek z Hassfurtu... Odpowiedz Link Zgłoś
darconi Bakonówka, Jezierce- Ozirce, Głuszków lub Hłużkowo 26.08.05, 11:22 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Witajcie. > Czas nagli. Zyjących, którzy moga jeszcze dobrze pamietac swoja rodzinna > miejscowosc, ubywa szybko. Dokumentow na ten temat niewiele. > Poproscie swoich najstarszych w rodzinie, aby opisali swoja przedwojenna > miejscowosc, jezeli to mozliwe, zrobili szkic, ponumerowali domy i napisali, > kto w nich mieszkal. To glownie do celow genealogicznych i dotyczy tych ziem, > gdzie Polski juz nie ma (za jakis czas bedzie za pozno). > Zapraszam na strone, gdzie sa juz podobne opracowania. > Andrzej > wolyn.republika.pl > WYKAZ RODZIN... Witam, Panie Andrzeju przesłałem na poczte uzupełnienie do Bakonówki oraz info Jezierce - Ozirce i czekam na informacje odnośnie Hłużkowo - Głuszków a do wszystkich czytających to naprawde ma jeszcze sens!! mimo iż minęło tyle lat można jeszcze odnaleźć rodzinę o której nie miało się nawet zielonego pojęcia dzięki stronie Pana Andrzeja i jego osobistej informacji ze jest ktoś kto poszukuje osób z danej miejscowości nawiązałem kontakt z osobą z Canady jak się poźniej okazało z moim wujkiem - jego babcia i mojego taty dziadek a moj pradziadek to było rodzeństwo! Pozdrawiam Dariusz Ł. Odpowiedz Link Zgłoś
szani38 Re: Bakonówka, Jezierce- Ozirce, Głuszków lub Hłu 04.09.05, 16:03 Jesli to mozliwe, poprosze o informacje na temat miejscowosci Jezierce (pow. Sarny?). W zasadzie stamtad pochodzi moja rodzina zarowno ze strony matki jak i ojca a nie ma juz nikogo z rodziny, kto by pamietal cos z czasow "zabugowskich", wiem tylko, ze jeszcze zyja wlasnie tam nasi krewni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Jezierce- pow. Sarny IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 07.09.05, 00:26 Nie posiadam informacji o wsi Jezierce w pow. Sarny, gmina Bielska Wola. Proszę przekazać mi swoje informacje na ten temat(na adres podany na www.stronyowolyniu.prv.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Bakonówka, Jezierce- Ozirce, Głuszków lub Hłu IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 05.09.05, 21:49 a do wszystkich czytających to naprawde ma jeszcze sens!! mimo iż minęło tyle > lat można jeszcze odnaleźć rodzinę o której nie miało się nawet zielonego > pojęcia dzięki stronie Pana Andrzeja i jego osobistej informacji ze jest ktoś > kto poszukuje osób z danej miejscowości nawiązałem kontakt z osobą z Canady jak > > się poźniej okazało z moim wujkiem - jego babcia i mojego taty dziadek a moj > pradziadek to było rodzeństwo! Jak ja lubię czytać takie wiadomości! P.S. Bakonówka "uzupełniona", pozostałe strony opracuję wkrótce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Bakonówka, Jezierce- Ozirce, Głuszków lub Hłu 02.07.08, 18:03 Szukam informacji o nazwisku Sokołowscy z Wołynia niestety nie wiem w jakiej miejscowości mieszkali-jedna z kobiet była z domu Kartuszewicz.Jezeli ktoś zetknął się gdziekolwiek z tymi nazwiskami- uprzejmie proszę o wiadomość. Inna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jezierce- Ozirce IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 07.09.05, 00:16 No to pięknie :( Strona o Jeziercach istnieje od 25.11.2004 r. tyle, że zapomniałem o odsyłaczu do niej, za co serdecznie przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
szani38 Re: Jezierce- Ozirce 07.09.05, 12:53 Wyslalam maila na adres wolyn@op.pl, mam nadzieje, ze to dobry adres :) Nie wiem, czy w czyms pomoglam, ale podalam ile wiem na razie o bylych mieszkancach wsi Jezierce (moich krewnych) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jezierce- Ozirce IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 07.09.05, 17:07 dobry, dobry! -dopóki robociki spamowe go nie wyczają :) Dziękuję za informację, zapraszam na utworzoną stronę o Jeziercach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dkrotewicz Wyszogródek IP: *.gaz.zabrze.pl / *.gaz.zabrze.pl 08.09.05, 06:57 Panie Andrzeju mam zdjęcie ołtarza kościoła w Wyszogródku.Przesłać Panu?.Pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Wyszogródek IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 08.09.05, 11:02 Jeżeli to zdjęcie przedwojenne, to bez zastanowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dkrotewicz Re: Wyszogródek IP: *.gaz.zabrze.pl / *.gaz.zabrze.pl 08.09.05, 11:58 Oczywiście przedwojenne Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paola Baginska Re: Bakonówka, Jezierce- Ozirce, Głuszków lub Hłu IP: 93.69.13.* 24.06.10, 23:49 Witam serdecznie potrzebuje pomocy!!!A wiec nazywam sie Paulina Baginska moj pradziadek mieszkal ze swoja rodzina na wsi Jezierce (Ozirce) , nazywal sie Antoni Baginski na temat pradziadka nie wiele informacji znam nie mam pojecia o datach urodzenia,chcialam prosic o poprawke na stonie o Jeziercach jakoz,pod punktem 28 zapisane jest iz Antoni Baginski z cala rodzina zostal zamordowany,co nie jest prawda Antoni wraz z zona Leontyna i dwojka dzieci Waldemarem i Zofia ,przezyli udalo im sie uciec ,schronili sie w lesie,doszukuje sie prawdy i faktow ,jestem wnuczka Waldemara Baginskiego ur.1937 Ozirce ,syna Antoniego,nasza rodzina przetrwala, i istnieje do tej pory moj pradziadek juz nie zyje co prawda a moj dziadek po wielu przeprowadzkach po polsce ,osiedlil sie na warmi i mazurach,gdzie do tej pory mieszka moja rodzina,jakoze moj dziadek zmaga sie w walce z nowotworem chcialam zrobic cos dla niego znalezc dalszych krewnych,lub znajomych,lub dowiedziedz sie czegos wiecej na temat naszej rodziny poniewaz chcialabym zbudowac drzewo genealogiczne,Moze pan panie Andrzeju jest mi w stanie pomoc,cos na temat rodziny Antoniego Baginskiego z Jezierc.Prosze rowniez osoby odpowiedzialne o poprawki na stronach ,gdzie moja rodzina podawana jest za zamordowana.Pozdrawiam serdecznie prosze o kontach wszystkich ktorzy wiedza cos na temat!!!!Moj E mail paolarossa@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wolyni Re: Bakonówka, Jezierce- Ozirce, Głuszków lub Hłu 08.07.10, 01:44 Gdyby znane były imiona rodziców Antoniego, to może udałoby się odszukać informacje o jego rodzeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:42 Mój tata i cała jego rodzina pochodzili z Wołyni, a dokładnie ze Zdołbunowa. Nazywali sie Włodkowscy. Dziadek był Stanisła, babcia Leokadia. Mieli dwóch synów Lucjusz i Tadeusza. Zostawili tam cały majatek. Wylądowali we Włocławków. Wiem dużo więcej, ale nie tyle ile bym chciała. Też jestem zainteresowana zebraniem wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.12, 21:47 Moja mama pochodziła ze Zdołbunowa. Czy ma pani jakąś wiedze o rodzinach Jankowska Maria i Maksymilian chanczewski,Filar Józef.Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniger Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 23:50 Z mojej rodziny - Jakub Nykiel pochodził z Wołynia. Odpowiedz Link Zgłoś
szani38 Dla zainteresowanych powiatem Sarny 13.09.05, 21:13 Witam ponownie :) Kiedys szukajac jakis sladow o rodzinie natknelam sie na ciekawa strone. Nie wiem, czy moze byc do wykorzystania przez Pana, Panie Andrzeju (zapewne zna ja juz Pan), ale innych szukajacych krewnych w powiecie Sarny pewnie zainteresuje ta stronka oto link: nic-nac-project.de/~kolombo/kresy/strona-wolyn/sarny/image006.htmlPozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
szani38 Re: Dla zainteresowanych powiatem Sarny 13.09.05, 21:15 cos nie tak chyba z linkiem, sprobuje jeszcze raz ;-( nic-nac-project.de/~kolombo/kresy/strona-wolyn/sarny/image005.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dla zainteresowanych powiatem Sarny IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 17.09.05, 19:25 Te strony robiłem wspólnie z Tadeuszem Brożbarem. Trochę je sobie "skopał", umieszczając zdjęcia złej jakości. U siebie mam to samo (z lepszymi zdjęciami) w dziale "Ilustrowany przewodnik po Wołyniu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dkrotewicz Re: Dla zainteresowanych powiatem Sarny IP: *.gaz.zabrze.pl / *.gaz.zabrze.pl 19.09.05, 13:40 Ja mam pytanie czy dotarło zdjęcie z Wyszogródka. Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dla zainteresowanych powiatem Sarny IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 23.09.05, 12:11 Tak, dziękuję. Jest już strona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Dla zainteresowanych powiatem Sarny IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.15, 13:59 Czy też mógłbym prosić to zdjęcie email: pawel004.tl@gmail.com Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Watrasiewicz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 21.09.05, 17:20 Moja rodzina (Watrasiewicz, Michałowski, Zakrzewski, Lesiecki) pochodzi z Wołynia (głównie Równe). Zostalismy wywiezieni na Syberię w 1940r. Również chiałbym nawiązać kontakt z innymi. e-mail:BW@BMWConsultants.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbwitt-michalowska Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.07.12, 20:08 Rodzina mojego męża pochodzi z Wołynia; Pradziadek Ignacy,dziadek Jędrzej /Andrzej/Bartłomiej miał liczne rodzeństwo , w tym siostrę Katarzynę ,żonę Marię i dwóch synów: Stefana i Ludwika. Odpowiedz Link Zgłoś
listopad8 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 23.09.05, 10:54 Derażne , czy ktoś coś wie o tej miejscowości ? Proszę napisać. Z Derażnego pochodzi moja mama Daniela Tregier , szukamy rodziny .Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azymek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 62.148.81.* 23.09.05, 12:21 W/g wykazu miejscowości były dwie Dereźne tj w gminie Dereźne i w gminie Berezne; oba w powiecie Kostopol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Msowa Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dsi-sieci.pl 28.06.10, 16:06 mam pytanie? czy ktoś ma informacje o mieszkańcach miejscowości Rybcza którzy tam mieszkali przed wojną i być może jeszcze ktoś z tych osób jeszcze żyje albo ich dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.chello.pl 30.08.10, 16:26 Cześć mój dziadek pochodził z Rybczy mój kontakt to j.dobrowolska23@chello.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiper11111 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.petrus.pl 01.09.10, 20:16 witaj.moja babcia nazywała się Dobrowolska.część rodziny z babci strony osiadła w szczecinku po wojnie.posiadasz może jakieś fotografie rodzinne z czasów gdy mieszkali w Rybczy albo samej Rybczy jak wtedy wyglądała?mój e-mail:kiper73@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 11:41 Tak, żyją Pileccy, tak jak podała wyżej jdobrowolska23 osiedlili się w Szczecinku (Karolina Pilecka ur.1900 zm. w 1993). W Szczecinie są też Grządkowscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiper11111 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.petrus.pl 21.09.10, 11:23 szukam książki Bosakowskiego "niedokończony pamiętnik".czy ktoś mógłby mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiper11111 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.petrus.pl 12.03.11, 18:52 witaj.moi oboje dziadkowie ze strony ojca pochodzą z rybczy.dziadek nazywał się feliks korf a babcia józefa dobrowolska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.radom.vectranet.pl 12.04.12, 21:46 Mojego dziadka mama pochodziła z Rybczy z rodu Dobrowolskich. Mój email: bud-owanie@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.CNet2.Gawex.PL 16.04.12, 01:26 Witam Moi dziadkowie również pochodzą z Rybczy ,a mój tata tam się urodził Moi rodzice byli tam w zeszłym roku. Pozdrawiam Krzysztof Dobrowolski homex@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kiper11111 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 27.12.12, 12:56 witam.moi dziadkowie ze strony ojca pochodzą z Rybczy.niestety już nie żyją.dziadek nazywał się Feliks Korf a babcia Józefa z domu Dobrowolska.dziadek Feliks był jej drugim mężem.wyszła za niego juz po wojnie.pierwszy Jan Rokicki zaginął podczas wojny.nie udało się go babci odnależć.mam gorącą prośbę do użytkowników forum.może ktoś posiada zdjęcia Rybczy z tamtego okresu lub fotografie rodziny Dobrowolskich lub Korf.proszę o kontakt.mój e-mail kiper73@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adria4 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 198.28.92.* 16.04.12, 23:52 znam rody które mieszkały w Rybczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl83 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.giga-komputer.pl 07.09.13, 23:32 Mój dziadek mieszkał tam ale w okresie wojny. Natomiast z Rybczy pochodziła rodzina ojca mego dziadka żony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Łukomscy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 17:43 Żytyń,chyba powiat Równe.Ignacy i Katarzyna Łukomscy z dziećmi Leokadia,Janina,Edmund i...nie pamietam,ale jeszcze jeden mężczyzna.Do dzis żyje Janina (92 lata).Ignacy i Katarzyna (dla mnie pradziadkowie) mieli sklep,ale czy w Równym czy Żytyniu...dokładnie nie wiem.Wiem ze byli dosyć majętni.Musieli uciekać.Jakiś ukrainiec (przyjaciel) ich ostrzegł przed innymi ukraińcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Łukomscy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 18:01 inic@o2.pl zapomniałem dodać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Łukomscy. IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 29.10.05, 22:54 Na forum nie zaglądam codziennie, dlatego tego rodzaju wpisy najlepiej dokonywać poprzez formularz: free.of.pl/w/wolynskie/opisy/formularz.html Zapraszam wszystkich urodzonych na Wołyniu oraz Ich potomków do dokonywania tą drogą wpisów, uzupełnień, poprawek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Łukomscy. IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 18.11.05, 22:48 W powiecie rówieńskim w gminie Aleksandrja był: Żytyń Cukrownia, Żytyń Mały i Żytyń Wielki. Który wpisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek do marka Re: Łukomscy. IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.12, 19:34 pan lukomski mial sklep ogolnospozywczy w zytyniu cukrowni tuz przy koszarach KOP moja rodzina mieszkala 50 m od sklepu. ojciec moj sluzyl jako zawodowy wojskowy w KOP .stad bylismy stalymi klientami p.lukomskiego,kupowalismy na tzw,"bloczek",rozliczajac sie w koncu miesiaca, .W razie potrzeby podaje kontakt Warszawa 22 6105452 kom. 694297575 pozdrawiam 23.08 2012r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Łukomscy. IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.13, 20:01 Już wiem więcej teraz jak pisałem Katarzyna ( z domu Czermak - ojciec był Czechem) i Ignacy Łukomscy z dziećmi Janiną (już niestety zmarła),Leokadią (moja babcia),Edmundem i Mieczysław który zmarł młodo zaraz po wojnie.Pradziadek mój Ignacy (wysoki szczupły wąsaty podobno mężczyzna).Prababcię pamiętam jako dziecko, dożyła sędziwego wieku.Mieszkali po wyjeździe z Żytynia-Cukrowni we wsi Secymin Nowy gmina Leoncin k/W-wy.Córki Edmunda mieszkają w W-wie.Córki Leokadi jedna w Kraśniku druga w Świdnicy.Niestety żadnych wspomnień moich pradziadków stamtąd nie mam ani wspomnień ich dzieci z tego okresu.Z rodziną jeszcze związane jest nazwisko Łobow też gdzieś stamtąd. inic@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Łukomscy. IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.13, 20:22 Panie Włodku całkiem prawdopodobne że Pana Tato znał mojego dziadka który służył w tej jednosce - nazwisko Wadecki,był rusznikarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
darconi Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 12.11.05, 20:28 Podciągamy wątek :) Szukam osób o nazwisku Bajek, których przodkowie wywodzą się z Wołynia darconi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dsl.club-internet.fr 02.12.10, 19:30 moj dziadek nazywa sie Bajek i urodzil sie w tamtych okolicach, moj mail to kasia_kosowicz@interia.eu czekam na kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 213.199.250.* 26.12.05, 22:36 Ja poszukuję czegokolwiek o rodzinach KUNA i DOLIŃŚKI. Babcia, z domu Kuna, urodziła sie wkolonii PUŁAWIANKA, gm. Malin, pow. Dubno. Jej ojciec Stanisłąw KUNA miał atm ziemię. Dziadek ANTONI DOLIŃSKI ur. sie w kolonii LIPNIKI, gm. Berezne lub Kostopol, pow. Kostopol. Jego ojciec Florian pochodził podobno z woj. Siedleckiego. Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gama Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 23:24 Moi dziadkowie wraz z moim pózniejszym Tatą mieszkali w Łucku, na terenie kolonii urzędniczej, pilnie przez policję strzeżonej. Czuli się jak na wulkanie, a podczas wojny rzeczywiście okazało się to wulkanem. Nazwisko mojego dziadka, to Aleksander Rzepkowski, babcia miała na imię Weronika i miała rosyjskie pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hek_sa Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.12.06, 04:56 Do Gama.Rodzina Rzepkowskich posiadała duże gospodarstwo koło Białokorowicz,W 1924r byli wywiezieni na Syberię Po powrocie z tamtąd ,wujek mojej babci (Janiny Kowalewskiej zd.Żurawskiej) mieszkał w Kostopolu.Zmarł długo po wojnie w wieku 95 lat.Do niedawna mieszkali tam potomkowie jego krewnych, ale w tej chwili nie mogę podać nic więcej, wypytam o to mego ojczulka i jeśli czegoś się dowiem napiszę więcej. hek_sa@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.10, 22:30 Witam pania Honorate , czytalam pani list, i chce powiedziec pani ze ja row niez szukam rodzine Dolinski:39 lat temu tak sie nazywalam Dolinska Ewa , bylam zostawiona w Domu Dziecka w Gliwicach, wiem tylko ze mam rodzenstwo i ze matka moja nazywa sie Anna Dolinska ,a ojciec Herbert Kraczla .Pozdrawiam I JEZELI Pani cos wie wiecej na temat rodziny Dolinski bardzo bym prosila o jakas odpowiedz,moje gg 4481943 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Doliński Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 87.204.175.* 05.11.14, 19:44 Pani Honorato proszę odpowiedzieć czy chodzi pani o Antoniego Dolińskiego i jego żonę Annę z Górniewiczów? jdav@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 87.204.175.* 05.11.14, 20:19 Miałem dziadka Antoniego Dolińskiego i babcię Dolińską z domu Górniewicz z wołyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 27.12.05, 03:39 czy ktokolwiek z Was slyszal o Zmijewskich z Rownego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSIA 77 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 62.87.148.* 22.02.07, 17:04 Mój dziadek Zygmunt Panewski pochodził z Nowiny a babcia Helena też z tamtych stron ale dokładnie nie pamiętam-z domu Szatanik.Oboje mieszkają w Kopalinie pod Wrocławiem. Jak się dowiem coś więcej to napewno napiszę o tym.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FREDEK46 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 10:48 Mój dziadek Felicjan Panewski,mieszkał w Nowinach czy Zygmunt to brat dziatka.Pozdrawiam ps kol. Pasieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 01:25 Zygmunt Panewski z tego co mi wiadomo to jeszcze żyje a moja (świętej pamięci) mama (też z domu Szatanik) była siostrą Heleny. Jestem pewny tego co piszę, gdyż w Kopalinie bywałem dziesiątki razy i nie jest mi wiadomym aby ktoś inny nazywał się Helena Panewska z domu Szatanik. Sam jestem ciekaw genealogii rodziny Szataników pochodzących ze Wschodu - jakaś miejscowość Woronucha czy coś podobnego. Jeśli ktokolwiek wie coś na temat rodziny Szataników to proszę o kontakt e-mail:tomek 1757@o2.pl Pozdrawiam Tomasz z Nysy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.11, 22:30 janekcześc Małgosia. Widzę że sięgasz ku historii naszych dziadków i powiedz czy coś lub cokolwiek się dowiedziałaś? Jasiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wladyslaw5302@onet Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.13, 02:06 Witaj nigdy nie byłem na Wołyniu . Urodziłem, się w 1953 r Ostatnio pochowałem swoją siostrę Marysię która urodziła się na Wołyniu w 1944 . Ja wiele pamiętam z opowieści mego tatusia i sąsiadów . Sporo my wycierpieliśmy . zabrali nam ziemię i wszyscy chcą oderwać tych bandytów od Rosi i dla polityki zapominają o NAS . A Ukraina to banda głupia i ciemna . Moja rodzina zostawiła na Ukrainie 150 ha a dostała 35 ha . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mira Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 29.10.13, 21:52 Polscy politycy są bez honoru, w prorządowych mediach ciągle tylko użalają się nad losem Tymoszenko, za której rzędowania nadano ukraińskim zbrodniarzom godność bohaterów narodowych. Taki naród, jacy jego bohaterowie. Niech polski rząd słucha ukazów z Brukseli, my i tak słyszymy wołania naszych bliskich pomordowanych i okradzionych na Wołyniu i Podolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka244 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 20:33 ewka5 moja mamusia mieszkała na stancjiu panstwa Zmijewskich. Nazwisko Anna Dubicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.volkswagen.de 31.01.06, 13:55 Daniel Chodorowski s. Henryka Mój Dziadek Zygmunt Chodorowski s. Maksymiliana mieszkał w Kudrance (p. Kostopol; g. Ludwipol) Zygmunt żonaty z Petronelą Bagińską córką Rozalii Bagińskiej. Szukam krewnych! chodos@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.168.wmc.com.pl 01.02.06, 12:49 Mam przedwojenne zdjęcie uczniów jednej z klas szkoły powszechnej w Turzysku. W Turzysku mieszkała moja mama. Dziadek był sekretarzem gminy, mieszkali przy gminie na ulicy Piłsudskiego 1 ewentualnie 2. Mama pamięta jakiegoś Mieczysława który mieszkał w okolicy Turzyska, podobno po wojnie osiadł w Szkocji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ennet.pl 31.12.14, 00:49 Chodorowscy - Władysław, żona Janina Bogdańska. Okolice Kowla, Turzysk. Władysław Chodorowski był organistą, ułanem, ponoć rodzina szlachecka. Janina miała wcześniej córkę (Frania?), później Jadwiga, Zofia, Władysława (ur, 1934). Władysław podobno został zamordowany kiedy z Kowla wracał wozem po jedzenie do Turzysk. Kobietom udało się później uciec i transportem dotarły do Lublina, gdzie osiadły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.15, 18:36 Z Twojej informacji wynika, że Władysław był bratem mojego dziadka. proszę o kontakt na maila. teresabramczyk@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azymek5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:30 Przesyłam na priv wykaz dot. Chodorowskich z Kudranki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 25.02.06, 02:51 Mogę prosić i ja taki wykaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaw1989 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.04.12, 02:22 mogę poprosić taki wykaz jeśli, to nadal możliwe? moja babcia Krystyna Chodorowska (ur. 1940) Kudranka, córka Maksymiliana Chodorowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 16.02.06, 18:44 Gość portalu: Daniel napisał(a): > Daniel Chodorowski s. Henryka > Mój Dziadek Zygmunt Chodorowski s. Maksymiliana mieszkał w Kudrance (p. > Kostopol; g. Ludwipol) > Zygmunt żonaty z Petronelą Bagińską córką Rozalii Bagińskiej. > Szukam krewnych! * moja prababacia byla z domu Chodorowska. Sprobuje dowiedziec sie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ibir Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 18:55 Żona mojego stryja o nazwisku Jadwiga Feliszek z d. Jędrzejczyk pochodzi z Kudranki. Mieszka w Jelczu-Laskowicach koło Oławy woj. dolnośląskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.174.wmc.com.pl 26.12.07, 16:12 Dziadek był sekretarzem gminy w Turzysku, z chwilą wybuchu wojny w 38 musiał opuścić Turzysk, wyjechał do swojego m,ająteczku koło Żabinki(obecnie Białoruś) a w 44 został zaaresztowany i wywieziony w głąb ZSRR do Ciemłagi. Gdzie jest to miejsce w Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
monika1971 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 21.10.18, 11:13 Proszę o więcej informacji.Kim byli rodzice pani Jadwigi z d.Jedrzejczyk.Szukam dzieci lub wnuków Antoniego,Józefa,Feliksa,Stanisława Jędrzejczyk z Hurby.Józef Jedrzejczyk miał córke Jadwigę. Odpowiedz Link Zgłoś
monika1971 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 22.10.18, 20:23 Jak nazywali się rodzice Jadwigi Jędrzejczyk i ile miała rodzeństwa.Czy Feliks ,Antoni,Józef Jędrzejczyk z Hurby to jej rodzina.E-mail marek1902@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś