Gość: ddb2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 16:17 Witam, szukam ludzi o nazwisku Bartosiak, ktorych rodziny pochodza z okolic Plocka, Sannik, Slubic, na Mazowszu. Siegam do XIX i pocz. XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ddb2 Re: BARTOSIAK-szukam rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 17:22 Moze jednak odezwie sie jakis Bartosiak lub ktos, w kogo rodzinie wystepuje to nazwisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddb2 Re: BARTOSIAK-szukam rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 14:25 Nie zaglada tu zaden Bartosiak?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Re: BARTOSIAK-szukam rodziny IP: *.pl 28.08.05, 23:35 Znam pewną laskę o takim nazwisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyza Re: BARTOSIAK-szukam rodziny IP: 195.116.92.* 29.08.05, 14:08 Moja Babcia była z domu Bartosiak. Pochodzi jednak z okolic Mińska Mazowieckiego (Latowicz). Z Sannikami nie ma żadnych powiązań, ale wiem, że na tamtejszym cmentarzu jest sporo Bartosiaków. Pozdrawiam Pyza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Re: BARTOSIAK-szukam rodziny IP: 212.14.63.* 29.08.05, 15:31 Mam zone z domu Bartosiak, ktorej rodzina pochodzi wlasnie z okolic, ktore wymieniasz. Jak Ci mozemy pomoc ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: BARTOSIAK-szukam rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 20:54 ja znam rodzinę w Płocku, na ul. 3 maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddb Re: BARTOSIAK-szukam rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 08:46 Pradziadek moj nazywal sie Andrzej, wolano na niego Jedrzej, bylo ich w domu 12. W kennkarcie ma wpisana date urodzenia 12.11.1881 Wolka. Z jego opowiadan pamietam, ze mieszkal miedzy Sannikami, Slubicami, Gostyninem, Dobrzykowem. Zadalam sobie troche trudu i zjezdzilam w sierpniu tamte okolice. Znalazlam Wolke Wysoka i Niska na trasie Sanniki - Slubice. Mysle, ze to ta sama Wolka, na inna pasujaca sie nie natknelam. Pradziadek ozenil sie z dziewczyna urodzona w Strzemesznie, Franciszka Dudkiewicz (jej ojciec byl owczarzem w palacu slubickim), potem osiedlili sie w Warszawie, dziadek pracowal w Tramwajach Warszawskich. Ktorys z braci wyemigrowal do USA, chyba nikt nie zamieszkal w Warszawie, ktorys z braci gospodarowal w okol.Sochaczewa. Moje poszukiwania to nie jakis dramatyczny apel o rodzine, tylko miloby mi bylo dotrzec do ludzi, ktorzy maja te same korzenie, sa potomkami braci lub siostr mojego pradziadka, poznac ich losy. W Wolce znalazlam mieszkajaca rodzine Bartosiakow, ale podeszli do mnie bardzo nieufnie, takze nie chcialam drazyc tematu i stresowac ich. Ciekawe, czy ktos z Was trafi na swoj slad w tym moim opisie? Trzeba by chyba zasiegnac informacji u nestorow w rodzinie, bo tylko oni moga cos jeszcze wiedziec. Bardzo rodzinnie pozdrawiam i dziekuje za odzew, bo juz myslalam, ze moj glos trafia w proznie i jestem tu sama z rodu Bartosiakow Czekam na jakies wiadomosci, Malgosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Re: BARTOSIAK-szukam rodziny IP: 212.14.63.* 05.09.05, 16:33 Malgosiu, z pewnoscia nie jestes sama z rodu Bartosiakow. Moj tesc - Jozef Bartosiak (ur w Nacpolsku 1908)prowadzil do lat 70-tych gospodarstwo rolne w Pluskocinie (gm.Dzierzążnia,kolo Plonska). Mial 11 rodzenstwa. Calkiem niewykluczone, ze jego ojciec - Mateusz Bartosiak (ur ok 1880) byl jednym z braci twojego pradziadka Andrzeja. Przy tak licznych rodzinach, jakie sie wtedy mialo, nietrudno znalezc rodzenstwa i ich potomkow, ktorzy rozpierzchli sie po blizszej i dalszej okolicy. Trzeba by poszperac w starych urzedowo-koscielnych papierach. Miejscowosci ktore Ty wspominasz leza w promieniu ok 50 km od stron "moich" Bartosiakow. Dzieci mojego tescia mieszkaja dzis na Mazurach, w Warszawie i w Szczecinie. A Ty skad jestes? Pozdrawiam serdecznie, Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Bartosiak-szukam rodziny IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.11.13, 17:26 Jestem w trakcie poszukiwań genealogicznych w mojej rodzinie. Nazwisko Bartosiak pojawia się u mnie ok. 1850 r. (niestety po kądzieli). W każdym razie są to okolice Makowa Mazowieckiego. Jeśli by Pani była zainteresowana szerszymi informacjami, proszę o maila: sebastianj1@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
michalek992 Re: Bartosiak-szukam rodziny 09.02.20, 23:20 witam ja nosze to nazwisko a moj tata pochodzi i wychowal sie wlasnie w tej miejscowosci. moze to o ta rodzine chodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
michalek992 Re: Bartosiak-szukam rodziny 09.02.20, 23:20 chodzi o miejscowosc Wolka Odpowiedz Link Zgłoś
phu-elda Re: Bartosiak-szukam rodziny 06.03.20, 09:35 Dzień dobry wszystkim, przypadkiem trafiłam na wpis o poszukiwaniu rodziny, poczytałam wasze wpisy i tak sobie myślę, że może to być ślad również moich przodków. Moja mama pochodzi z domu Bartosiak. Mało wiem o dziadka rodzinie ale pochodzili z okolic Czerwińska n Wisłą -to bardzo blisko Słubic. Tu też była duża rodzina. Jeśli ktoś się identyfikuje z okolicami Czerwińska i jest chętny na poszukiwania przodków prośba o kontakt phu-elda@wp.pl Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś