Gość: Maria hadala Re: FUTOMA IP: *.c3-0.wsd-ubr1.qens-wsd.ny.cable.rcn.com 27.10.12, 18:18 Szukam krewnych z Siennowa o nazwisku Futoma lub Hadala.Moja babcia byla Anna Hadala,z domu Futoma,mieszkali obok Antoniego Futomy. Odpowiedz Link Zgłoś
bogatka1 Re: FUTOMA 21.03.13, 02:38 Wątek przekroczył setkę, gdyby ktoś chciał się dopisać... Zajmuję się teraz w wolnych chwilach grafiką, na inne sprawy brakuje czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
bogatka1 Re: FUTOMA 02.08.13, 19:25 rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/56,34962,14369570,Chrupaczki_i_korowal,,2.html Futomski bulwiok Pani Maria opowiada, w jaki sposób robiła ciasto jej mama: "no i to ciasto wyrabiała i wyrabiała ręką. Dotąd robiła, aż jej zeszło i nie miała nic na rękach. No to to były te placki na święta, sam i ze serem przeważnie". Gotowe ciasto wałkowało się, wyklejało brzegi formy, zaginając do środka. Wypełniano je różnym farszem: kaszą, burakami, serem z miętą itd. Według informacji luźnych - ustnych, uzyskanych podczas badań etnograficznych w okolicach Połomii i Baryczki (obóz etnograficzny ? Strzyżów 1995 r.) ziemniaki z serem i z miętą 'pchali' do pierogów jako nadzienie 'bidne', ponieważ samego sera byłoby potrzeba zbyt wiele. Farsz mieszano z przesmażoną cebulką. Informatorki z Połomii i Baryczki mówiły, że 'pchali' takie nadzienie w ciasto drożdżowe - nie u nich, ale takie widziały. Ser powszechnie zaprawiano miętą. W gminie Błażowa takie drożdżowe, pieczone w piecu chlebowym pierogi nazywano bulwiokami, ponieważ farsz składał się głównie z ziemniaków. Placek jest najsmaczniejszy, gdy poda się go na ciepło. Smakuje też bardzo dobrze posmarowany masłem lub serem wymieszanym z "cybuchami" i śmietaną. Tradycyjnie, podczas wykopków, podawało się go z kawą zbożową zabielaną mlekiem. W 2006 r. bulwiok został nagrodzony "Perłą". bi.gazeta.pl/im/a4/4b/db/z14371748Q.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
bogatka1 Re: FUTOMA 30.12.13, 23:51 Dla wszystkich z rodu Futoma życzę wszystkiego co najlepsze w całym 2014 roku oi41.tinypic.com/2ibnvqc.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
panna_kirjanna Re: FUTOMA 18.03.14, 12:23 Witam :) Trochę odgrzebię wątek ;) Nie mam na nazwisko Futoma, ale dzisiaj w moje ręce trafiła książeczka dla dzieci z 1997 podpisana "Książka Alicji Futomy z ulicy ... w Komorowicach" (w wykropkowanych miejscach jest adres, nie będę go podawała na forum, ale mogę podać przez wiadomość :)). Nie sprawdzałam wszystkich odpowiedzi w wątku i nie wiem czy już się ta osoba pojawiła. Widzę że zaangażowali się państwo bardzo w odnalezienie swoich krewnych, więc postanowiłam napisać tego posta, może w czymś pomogę. Sama staram się odkryć, skąd pochodzi moja rodzina, więc kibicuję i życzę wszystkiego dobrego :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogatka1 Re: FUTOMA 18.03.14, 13:56 Bardzo dziękuję za tę wiadomość, to chyba ta Alicja: nk.pl/#profile/28190761 Alicja Futoma Bielsko-Biała, 16 lat, to by pasowało, bo jest w Bielsku ul. Komorowicka, a w Komorowicach mieszkałam kilka miesięcy. Skoro taka młoda potrafi napisać i wydać książkę, to talent. Ciekawa jestem jej książki, szukałam w necie, ale nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: FUTOMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.14, 18:44 Ja od kilku lat miszkam w Bielsku Biala-Komorowice ale o Futomach tutaj nie slyszalem. Odpowiedz Link Zgłoś
bogatka1 Re: FUTOMA 07.04.14, 13:11 Przypomniałeś mi Kazik o Komorowicach, nie wiedziałam, że ma taką ciekawą historię: pl.wikipedia.org/wiki/Komorowice_(Bielsko-Bia%C5%82a) Najłatwiej znaleźć po nazwisku w Urzędzie Miejskim w spisie ludności. Jeśli odnajdziesz, to napisz, może te osoby z Komorowickiej (a to dłuuuga ulica) nie wiedzą, że jest tu taki wątek do integracji naszego rodu. Odpowiedz Link Zgłoś