Dodaj do ulubionych

szukam korzeni

24.08.03, 22:44
Witam. Dla celów genealogicznych poszukuję informacji o Stanisławie i
Władysławie Sikorskich, s. Józefa i Marianny, urodzonych w miejscowości
Paniewo na Kujawach oraz Mateusza Przybysz s. Józefa i Katarzyny, urodzonego
także w tej miejscowości. Wszyscy urodzili się przed 1900 rokiem ;
wyemigrowali do Stanów Zjednoczonych, prawdopodobnie do miejscowości
Milwauke.Będe wdzięczna za kazdą informację.Barbara Kubacka

Obserwuj wątek
    • teczapolska Re: szukam korzeni 25.08.03, 21:12
      Witam!

Nie wiem czy ci to pomoze. Niestety nie znalazlam ludzi ktore ty poszukujesz
      ale na stonie www.ellisisland.org znalazlam Piotra i Bronislawy Przybysz ktorzy
      pochodzili z Panewo (tak jest napisanie w papierach - w pisy nie zawsze byly
      dokladne, a tym bardziej jak amerykanie nie znali jezyk polski). Piotr (jest
      wpisany jako Prati bo ktos nie mog przeczytac pismo) i Bronislawa pojechali do
      Josefa Szmyl (niestety bylo mi cieszko przeczytac pismo) ktory zamieszkywal w
      526 21st Avenue, Milwaukie. Piotr i Bronislawa pojechali to Stanow
      27/7/1909. Moze to jest rodzina?

Szukajac potomkow Sikorskich i Przybyszow to wejdz na strone
      www.infospace.com/_1_2NB3UB20Z8KTG6__intldb/wp/index.htm?ver=22188
      To gdzie pisze Last - napisz nazwisko
      City - napisz Milwaukie
      Kliknij na Find i zobaczys sporo adresow. Napis to tych osob - moze ktos ci
      odpisze.

Rzycze powodzenia

Jrena
    • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 26.08.03, 22:20
      Bardzo dziękuje za informację ,mam kłopoty z otwarciem podanej strony. Bede
      próbować. Pozdrawiam.Barbara
      • teczapolska Re: szukam korzeni 26.08.03, 23:41

Witam!

Nie mowis z ktora strona masz problem. Prosze o odpowiedz to ci sie postaram
        pomodz.

Pzd, Jrena
        • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 27.08.03, 17:21
          www.infospace.com/_1_2NB3UB20Z8KTG6__intldb/wp/index.htm?ver=22188 po
          otwarciu tej strony zrobiłam jak radziłaś, wpisałam nazwisko, miejscowośc ,
          kliknęłam na Find ,otworzyła sie strona ( na pasku byl napis Gotowe) ale na
          stronie ma nic,pusta. Czy coś źle zrobiłam?
          • teczapolska Re: szukam korzeni 28.08.03, 00:55
            Witam!

Prosze mi wybacyc ale moze ja cie w prowadzilam w blad. Zamiast w pisac
            Miejscowosc (City) jest lepiej w pisac OREGON (tu gdzie pisze State).

Otoz podaje ci list osob ktorych znalazlam. Niestety tylko Jadwiga, Mike i V
            maja podane dokladne adresy.

Sikorski, Allen Estacada, OR 97023 Telefon: 503-630-5129

Sikorski, Brend Estacada, OR 97023 Telefon: 503-630-5129

Sikorski, Edward Portland, OR 97201. Telefon: 503-235-6443

Sikorski, Jadwiga 1430 SW 12th AvePortland, OR 97201. Telefon: 503-220-0563

Sikorski, Jeff Portland, OR 97201. Telefon: 5032568380

Sikorski, Mike 16355 SW Woodcrest AvePortland, OR 97224. Telefon: 503-
            443-4907

Sikorski, V 3989 NW NorthcliffBend, OR 97701. Telefon: 541-383-4669

Niestety nie ma nikogo z nazwiska Przybysz w Oregon, to nie znaczy ze
            Przybyszow nie ma w Oregon - tylko ze jak by byly Przybysze w Oregon to oni nie
            pozwalaja na publikowanie swoje dane.

Pzdr Jrena

• Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 28.08.03, 17:27
              Dzięki.Teraz jest ok. Barbara
              • teczapolska Re: szukam korzeni 30.08.03, 02:08
                Znalazlam strone na ktorej jest jeszcze jedna osoba podana ze swoim adresem i
                numer telefonu.

www.whowhere.lycos.com/wwphone/phone.html
                Andy Sikorski
                16699 Ne Halsey St,Portland, OR 97230-5609
                Phone: 503-254-9798

Pozdrawiam

Jrena
    • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 30.08.03, 08:26
      Niezwykle miła z Ciebie dziewczyna!!! dzięki za pomoc,może bede mogła
      zrewanżowac sie w podobny sposób? Pozdrawiam.Barbara
      • teczapolska Re: szukam korzeni 04.09.03, 22:02
        Witam,

Pomagam gdzie moge, bo wiem jak cieszko jest ten pierszy krok szukajac szlady
        przodkow. Dzieki obcych ludzi odnalazlam trzy rodziny w polsce (kuzyni mojej
        mamy), ale jeszcze szukam kuzynow mojej mamy Roman, Edward, Czeszlawa i
        Saturyna Dopierala (niestety nie znam Czeszi i Saturyny nazwiska malzenskie).
        Roman i Edward mieszkali w Lodzi (jak zyja to beda mieli okolo 75 lat), i tez
        szukam potomkow Stanislawa Krolikowskiego i jego curki Zofi (Wilk po mezu), tez
        mieszkali w Lodzi. Mieszkam w Angli i teraz musze dzwonic do wszystkich co sie
        znajduja w internetowej ksiasce telefonicznej. Niestety telefoniczna strona
        nie wyszwietla wszystkich osub co sa w ksiasce telefonicznej. A jeszcze do
        tego jest fakt ze nie kazdy pozwala na wpisanie sie do ksiaszki telefonicznej.

Ja to zawsze mowie ze 'jedne dzwi sie zamykaja a drugie odtwieraja'.

serdeczne rzyczenia, Jrena
        • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 06.09.03, 09:27
          witaj,może tutaj znajdziesz nr tel.oso o nazwiskach, których szukasz:
          www.ditel.com.pl/asp/szukaj_a.asptaj,
          jak w swoich poszukiwaniach trafię na te nazwiska to przyślę Ci informację,ok?
          Pozdrawiam i zycze powodzenia w poszukiwaniach .Barbara
        • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 06.09.03, 09:30
          a może chciałabys zebym wyszukała nr telefonow osob o nazwiskach Dopierała,
          Królikowski, Wilk? Chetnie to zrobię? Barbara
        • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 06.09.03, 09:38
          wiesz, w tej książce telef, którą Ci podałam wystarczy wpisać nazwisko i nazwę
          miejscowości i wyświetlą się imiona i nazwiska oraz adresy osób o tym nazwisku
          w tej miejscowości.Pa,barbara
        • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 06.09.03, 10:01
          www.herby.com.pl/herby/indexslo.html
          tutaj znajdziesz ile osób w polsce nosi dane nazwisko

www.republika.pl/skrypt_do_rymuta/instrukcja.htm
          a tutaj możesz według podanej instrukcji przetworzyc dane otrzymane pod
          pierwszym adresem. Barbara
          • teczapolska Re: szukam korzeni 06.09.03, 13:36
            Dzien doby Basia!

Dziekuje za pomoc, z tym ze ja juz szukalam na stonach ktoresz mi podala.
            Niestety internetowa ksiazka tylko podaje pierwsze 10 osob swojej listy - a
            reszte trzeba w pisywac imona azeby cos sie pokazalo. Azeby trafic na jakis
            adres bym musiala miec slownik imion polskich - w Angli mozna taki slownik
            (tylko angielski imiona, i mahomedanski imiona). Takiego slowika nie widzialam
            w polsce (bo bylam w polsce w tamtym roku). W Londynie sa 3 ksiegarnie to do
            nich zadzwionie w Ponidzialek.

Sporo sie nadzwonilam na adresy ktore juz dostalam w internetu i nic z tego,
            ale zawsze mam nadzieje ze moze jeszcze kogos znajde. Krolikowski, Wilk i
            Doperala mieszkali w Lodzi. Jeden z Doperalow pracowal na polici w Lodzi, jako
            kierowca - ale na polici ci nic nie powiedza. Nie ma co szukac pod nazwiskiem
            Krolikowski bo tylko szukam Stanislawa Krolikowskiego (zony dane nie mam) i
            jego corke Zofie, za mezna Wilk. Stanislaw tylko mial jedno dziecko. Jest
            wiecej Krolikowskich w Lodzi w naszej rodzinie, ale ja ich wszystkich znam i
            niestety nikt nic niewie of Stanislawie i Zosi. Mama Dopieralow (Ewa
            Krolikowska) byla Zosi kuzynka.

Jakbys sie cos dowiedziala to prosze napis na moj e-mail: teczapolska@gazeta.pl

Jak bym cie mogla w czyms pomod to prosze napis. Prosze wybac mi moje bledy.

Serdeczne pozdrowienia

Jrena

• Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 06.09.03, 17:26
              Dzięki za miły list. Oczywiście, jeśli tylko gdzieś natknę sie na nazwiska,
              które mi podałaś ( a teraz bedę zwracać na to uwagę ) , natychmiast Cię
              poinformuję.Wiesz mogę spisać numery telefonów szystkich Dopierałów, Wików,
              Królikowskich z Łodzi-jeśli tak, to napisz czy mam to zrobic, to ja spiszę
              wtedy, ok?.Pozdrawiam.Barbara.
    • teczapolska Re: szukam korzeni 06.09.03, 19:36
      Witam!

Dzieki za odpowiedz. Bym byla bardzo w dzieczna jak bys mogla spisac telefony
      pod nazwiskiem Wilk i Dopierala. Nie ma co szukac pod nazwiskiem Krolikowski
      bo jak by Stanislaw jeszcze zyl to nie wiem czy by dal rade porozmawiac ze mna
      przez telefon.

Szukam rodzine pod nazwiskiem Szymurski. Znalazlam trzy rodziny - jedna w
      wiosce Zlota (woj.Wielkoposkie), jedna rodzine w Srodzie (kolo Poznania) i
      jedna w Warszawie. Szymurskich w polsce jest malo, ale moze jak bys cos sie
      dowidziala to prosze napis. Moja pra babcia sie nazywala Aniela Szymurska,
      miala brata i siostre ktozy wyjechali do Stanow Zjednoczonych. Rodzinny brata
      i siorty odnalazlam, ale niestety tylko w nuki zyja i oni nic nie wiedza o
      swoich polskich korzeniach. Teraz czekam az moja daleka kuzynka (bo to juz
      jest 3 pokolenie) dostanie metryke chsztu swojego ojca - na metryce powino
      pisac skad brat mojej prababci pochodzil.

Trzeba miecz duzo cierpliwosci przy twozeniem rodzinego drzewka.

A gdzie mieszkas Basiu? Ja to mam rodzine (tych to znam osobiscie) w Elblagu,
      w Warszawie, Bydgoszczy, Chojnicach, Poznaniu, Lodzi, Aleksandrow Lodzkich,
      Kolo, Turek, Zielona Gora, Olsztyn Slaski, w paru wiosek blisko Boryslawicach
      Koscielnych. Jak bylam w polsce w tamtym roku to mialam malo czasu azeby po
      sklepach pochodzic. Najwiecej czasu mi zabieralo podruzowacz od jednej rodziny
      do nastepnej. Gdzie kolwiek sie znalazlam to siedzialam spisujac dane rodziny,
      ogladajac zdjecia (w ten sposob dostalam sporo zdjec azeby dolaczyc do
      rodzinego dzewka) a potem sie szlo na cmetaz pomodlic sie za zmarlych,
      zapalajac znize. Nie bylo czasu azeby w padnac do jakiegos Arkiwium!!!

Teraz dzieci wrucily do szkoly to sie postaram pojechac do Manchester (to jest
      blisk Bolton gdzie ja mieszkam). W Manchester mamy Kosciul Mormonow, i tez
      jest przy tym jejch Arkiwium. Ale dopiero tam pojade jak dadza mi znac kiedy
      moje zamowione filmy beda unich.

Serdeczne zyczenia

Jrena
      • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 06.09.03, 22:08
        Witaj. Ja mieszkam w okolicach Drawska Pomorskiego, Szczecinka.Nie wiem czy to
        Ci coś mówi.Będę pamietać o nazwiskach dla Ciebie.znałazłam troche tel.:

Nazwisko Dopierała:
        Stanisław (42)654 19 47
        Teresa (42) 652 14 93
        Zbigniew (42) 658 39 04

nazwisko Wilk:
        czesława (42) 646 48 08
        Czesław (42) 634 41 41
        Danuta (42) 652 37 82
        Dorota (42) 688 73 11
        Dorota (42) 688 25 23
        Dariusz (42) 67497 05
        Agnieszka (42) 688 11 60
        Ewa Wasilewska -Wilk (42) 646 35 56
        Edward Wilk (42) 656 65 27
        Edward (42) 688 37 23
        edward (42) 651 45 52
        Franciszek (42) 6424767
        Grażyna (42) 658 39 54
        Genowefa (42) 646 64 63
        Henryk (42) 670 72 88
        Henryk (42) 632 66 37
        Halina (42) 673 61 93
        Halina (42) 653 34 55
        Halina (42) 633 89 48
        Honorata ( 42) 633 1648

to nie wszystko , nastepne podam Ci nastepnym razem. Pa
        • Gość: Jrena Re: szukam korzeni IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.11.03, 23:19
          Witam Basiu!

Dzwonilam na numery ktores mi podala ale niestety nie dotalam do rodziny Romana
          i Edwarda. Czy bys mogla sprawdzic czy jest nazwisko Dopierala pod adresem ul.
          Strzelcow Kanonskich, Lodz. Moj wojek tylko pamieta nazwe ulicy.

Jestem ci bardzo wdzieczna za pomoc. Czy dalas rady odnalesc rodzine w Stanach?

Pozdrowiena

Jrena
          • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 10.11.03, 11:36
            Witaj Irenko. Niestety na tej ulicy tj.Strzelców kanońskich w Łodzi nie ma
            abonenta o nazwisku Dopierała. Znalazłam jeszcze : Bożena dopierała, Łódź,
            tel. (042)2510609. Może spróbuj jeszcze zadzwonic do Urzędu Miasta Łodzi tel.
            ( o42) 27 24 000, podaj rok (jesli znasz) urodzenia tej osoby, lata kiedy tam
            mieszkała, może coś poradzą . Zyczę powodzenia. Ja narazie odnalazłam dane
            tylko 1 osoby z USA, wiem ,ze urodził sie w 1883 roku, mieszkał w Chicago
            (Wladysław Sikorski) ale nie wiem nic wiecej, czya miał rodzinę, kiedy umarł
            itp. i nie wiem gdzie takie informacje szukać. Pozdrawiam.Pa.Basia
            • Gość: Jrena Re: szukam korzeni IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.11.03, 21:20
              Czesz Basiu

Dziekuje za pomoc. Widzilam twoje wiadomosci na innym forum i tylko moge
              poradziz ci w jeden sposob.. Jakbys wiedzila kiedy Wladyslaw Sikorski byl w
              Chicago to ja bym twoje wiadomosci napisla na www.genealogy.com pod
              katem "Census". Nie musis znac dokladna date tylko rok kiedy mieszkal w
              Chicago. Czasami w ten sposub moze jakies slady odnalesc. A w Chicago jest
              ponad 25 adresow na nazwisko Sikorski - moze ci poadcz?

Pogoda unas jest mizerna, chociaz sie troche ocieplilo - ale prawdopodobnie nie
              na dluga.

Pozdrowienia z angli

Jrena

• Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 10.11.03, 23:12
                Witam. Wadysław Sikorski na pewno mieszkał w Chicago,984 Milwaukee Ave. w 1918
                roku, miał wtedy 35 lat( w 1918roku wstąpił do Armii Hallera a 18 April 1920
                roku powrócił do USA statkiem Antigone).Na tym maja wiedza się kończy. W tym
                samym czasie tj. 1918 roku mieszkał też w Chicago jego brat Stanisław
                Sikorski. Na jego temat nic wiecej nie wiem. Dużą przeszkodą w moich
                poszukiwaniach jest moja nieznajomość j.angielskiego.Każda pomoc i informacja
                jest dla mnie bardzo cenna.Więc gdybys mogła jakąś wiadomość dla mnie zdobyc
                będę bardzo wdzięczna.Pozdrawaim bardzo serdzecznie. Basia.
                • Gość: Jrena Re: szukam korzeni IP: *.in-addr.btopenworld.com 12.11.03, 01:00
                  Basiu

Ktos sie juz odezwal na amerkanskiem forum wedlug 'Census', ale musze czekac do
                  czwartku azeby dostac wiecej informaci bo na strona www.genealogy.com nie
                  bedzie dostepna jutro przez 12 godzin.

Jak tylko dostane jakas wiadomosc to ci to o tym napisze.

Pozdrowiena z Angli

Jrena
                  • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 12.11.03, 17:00
                    Pięknie Ci dziekuję za wiadomość. Cudownie byloby gdybym posunęła się choć o
                    mały kroczek w moich poszukiwaniach.Czy ja mogę coś dla Ciebie zrobić? pisz
                    śmiało, co będe mogła to z przyjemnością pomogę. Paaa
                    Basia
                    • Gość: Jrena Re: szukam korzeni IP: 213.122.217.* 14.11.03, 01:13
                      Czesz Basiu!

Osoba ktora starala sie tobie pomodz powiedziala ze ona tylko mogla odnalesc
                      jednego Stanislawa Sikorskiego, ale on byl urodzony w Stanach i mieszkal sam.

Nie rezygnuje z poszukiwaniem. Jak cos znajde zaraz ci dam znac, ztym ze ja
                      tylko wchodze na internet co wieczora.

Zostawie wiadomosci o twoich poszukiwan na www.ancestry.com, moze ktos sie
                      odeswie.

Narazie pa!

Jrena
                    • Gość: Jrena Re: szukam korzeni IP: 213.122.217.* 14.11.03, 02:23
                      Basiu!

Czyz sprawdzałas tą stronę www.odwp.pultusk.pl/odwp/zapyt.php

Na tej stronie wpistłam Władysław Sikorski i jest taki na liszcie. Na tej
                      stronie jest adres gdzie można napisac o wiecej informaci.

Pozdrawiam

Jrena
                      • Gość: Barbarus12 Re: szukam korzeni IP: *.CNet.Gawex.PL 14.11.03, 17:24
                        Witam irenko.Dzięki za wiadomości i pomoc. Do tego Pułtuska napisałam list, bo
                        juz wczesniej dotarłam do tej strony, pokazuje sie komunikat, że nie udzielaja
                        porad genealogicznych, ale wysłalam może odpiszą. Wiesz pomyslałam, że może
                        napisze do jakiegoś urzędu w Chicago bo skoro wiem ze w 1918 roku Władysław i
                        Stanisła na pewno mieszkali w Chicago to może przysłaliby mi jakąs informacje
                        o nich np.akty zgonu,Nie wiem tylko czy w Chicago jest taki urząd i jak sie
                        nazywa, może wiesz cos na temat? Pozdrawiam.Pa
                        Basia
                        • Gość: Jrena Re: szukam korzeni IP: 213.122.227.* 14.11.03, 23:46
                          Czesc Basiu!

Informacje ktora szukasz wedlug Wladyslawa Sikorskiego mozna dostac z Stanow
                          Zjednoczonych ale trzeba zato placic.

Zauwazylam ze masz adres 984 Milwaukee Ave, jako adres do Waldyslaw
                          Sikorskiego. To niejest jego adress --
                        • Gość: Jrena Re: szukam korzeni IP: 213.122.227.* 14.11.03, 23:49
                          Przepraszam, ale zapomnialam jeszcze powiedzic ze mozna dostacz akt zgonu - ale
                          musis wiedzic date urodenia, i date zgonu - tez za to sie placi.

Pozdrawiam,

Jrena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka