IP: *.promax.media.pl 05.01.04, 23:34
Nie ma co tu dużo mówic, próbowałem już wiele gatunków kawy ale najbardziej
przypadła mi do gustu kawa organiczna. Każdy kto ceni sobie głęboki i bardzo
aromatyczny smak powinien skorzystać z okazji że można nabyć ją w naszym
kraju a wliczając w to dodatkową pomoc dla społeczności indiańskich w meksyku
i wkład w ekologię nie powinien się w tym momencie zastanawiać a właśnie
spróbować. Naprawde polecam!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kenya Re: Kawa IP: *.divinity.yale.edu 02.05.04, 21:57
      Dobry artykul. Ciekawe jednak, ze w Polsce rozrozniamy kawy glownie po markach
      producentow lub miejscu uprawy, brak natomiast informacji o stopniu uprazenia
      ziaren. W czasie pobytu w Stanach mniejsze znaczenie mialo dla mnie czy pije
      kawe z Jamajki czy Gwatemali, wazniejsze bylo czy jest to normalna mdla "city
      roast" czy tez "French roast" - dluzej prazona i przez to bardziej aromatyczna
      choc podobna zawierajaca przez to mniej kofeiny. "Italian roast" oznacza kawe
      jeszcze dluzej prazona. Przypuszczam ze wiekszosc kaw sprzedawanych w Polsce to
      French roast, wiec moze dlatego nie ma nawet sensu o tym wspominac. Lavazza =
      Italian roast...?
      • Gość: Pichciarz Re: Kawa IP: *.proxy.aol.com 02.05.04, 23:48
        Podpisuję się obiema rękami.
        Mieszkając w NYC i w bezpośrednim sąsiedztwie znanego sklepu/palarni kawy na
        Bleecker Str. wiem dobrze, że najlepiej mi odpowiada "Vienna, French roast".
        Wszystko zależy jednak także i od metody przyrządzania.
        • linn_linn Re: Kawa 03.05.04, 10:39
          Kawa sklada sie z kawy i wody. Nie wiem, ktore jest wazniejsze. Kto nie wierzy,
          powinien sprobowac kawy w Neapolu.
          • egipcjanka15 Re: Kawa 03.05.04, 10:42
            linn_linn napisała:

> Kawa sklada sie z kawy i wody. Nie wiem, ktore jest wazniejsze. Kto nie
            wierzy,
            >
            > powinien sprobowac kawy w Neapolu.

Dokladnie tak. Kawa zrobiona na tej cieczy, co plynie z kranow w Warszawie jest
            ciezka do przelkniecia (chyba ze ktos przyzwyczajony). Nie mozna zapominac o
            roli dobrej wody w gotowaniu (nie tylko kawy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka