Dodaj do ulubionych

kaffir, trawa, pasta curry

22.09.09, 11:58
Witam
Mam kilka pytań do osób obeznanych z kuchnią tajską

gdzie można kupić liście limonki kaffir? Szukałam w sieci ale znalazłam tylko
w 1 sklepie, który jakoś mi się nie spodobał

jaka ilość mielonej trawy cytrynowej, ( o takiej np.
www.frisco.pl/product/8850781704008/THAI_HERITAGE__Trawa_cytrynowa_mielona.xhtml?x=s
)odpowiada 1 łodydze?

Przy gotowaniu zupy ( wyszła bardzo smaczna swoją drogą) udało mi się zważyć
mleko kokosowe, tzn zupa nie wyszła aksamitnie gładka i nie wiem, co zrobiłam
źle, a może tak ma być? - przepis corriny z galerii
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78826092,78826092.html - bardzo dziękuję :)

Kupiłam książkę z przepisami kuchni tajskiej, czy kminek w przepisach na pasty
curry to kminek czy powinnam dać kmin?
A może lepiej na początek kupić gotową pastę curry? Jeśli tak to jaką? Jakiej
firmy, jakiego koloru, w torebce czy w słoiczku? Ile mogę taką pastę
przechowywać, kiedy już jest otwarta?

Czy w Warszawie można gdzieś kupić świeżą trawę cytrynową, bo na razie
korzystałam z mrożonej.

I jeśli macie jakieś porady dla początkującej tajskiej kucharki to chętnie
skorzystam

pozdrawiam
laelia
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: kaffir, trawa, pasta curry 22.09.09, 12:04
      'Kminek' to kmin rzymski.
      Swieza trawa cytrynowa w Wawie i inne swieze przyprawy oraz
      niektore warzywa (zdaje sie, ze i liscie kaffir tez widzialam,
      takze male biale baklazany itd) bywaja do znalezienia w dwoch
      wielkich lodowkach w delikatesach azjatyckich w Galerii Mokotow.
      Nie to, ze codziennie jest wszystko, ale mozna sporo znalezc.

      Trawa cytrynowa bywa tez w Bomi, ale zazwyczaj paskudnie wysuszona.
      Paste curry mozesz spokojnie zrobic sama.
      • kocia_noga Re: kaffir, trawa, pasta curry 31.01.10, 09:30
        bene_gesserit napisała:

        > 'Kminek' to kmin rzymski.
        > Swieza trawa cytrynowa w Wawie i inne swieze przyprawy oraz
        > niektore warzywa (zdaje sie, ze i liscie kaffir tez widzialam,
        > takze male biale baklazany itd) bywaja do znalezienia w dwoch
        > wielkich lodowkach w delikatesach azjatyckich w Galerii Mokotow.
        > Nie to, ze codziennie jest wszystko, ale mozna sporo znalezc.
        >
        > Trawa cytrynowa bywa tez w Bomi, ale zazwyczaj paskudnie
        wysuszona.
        > Paste curry mozesz spokojnie zrobic sama.

        Świeżą trawę cytrynową na tackach za jakieś 12 zł widziałam w
        realu.Sama korzystam z własnoręcznei wyhodowanej, zamrożonej.
        Liście kafiru mam w malutkich woreczkach porozdzielane, w
        zamrażarce, przywiezione z Anglii z tajskiego sklepu.Pasty curry
        można dostać wszędzie.
    • owczarro Re: kaffir, trawa, pasta curry 22.09.09, 12:08
      możesz również rozejrzeć się po kuchniach świata w Arkadii bądź Złotych Tarasach
      za tymi produktami. Też uważam, że pastę curry lepiej zrobić samemu (trochę dużo
      składników, ale jaka satysfakcja). Potwierdzam, że poszukiwane przez Ciebie
      produkty możesz znaleźć w mokotowskiej Galerii w sklepie z orientalną żywnością.
      Jak chcesz mogę Ci podać przepis na pasty curry, których z powodzeniem używam od
      kilku lat.
      • laelia Re: kaffir, trawa, pasta curry 22.09.09, 13:47
        bardzo dziękuję za odpowiedzi i poproszę o przepis na pasty - robi się ich
        więcej "na zapas" czy po prostu do konkretnego dania?

        a korzystaliście kiedyś z takiej mielonej trawy cytrynowej? Jak to się przekłada
        ilościowo na zwykłą?
        • Gość: senin Re: kaffir, trawa, pasta curry IP: *.QLD.netspace.net.au 22.09.09, 19:35
          lepiej na poczatek uzyc gotowej pasty curry "mae ploy" jest b dobra
          bedziesz przynajmniej wiedziala jak POWINNA smakowac

          bo ten kmin w przepisie na tajska curry troche mnie dziwi (ale moze
          to jakas specyficzna pasta- sprawdz czy przypadkiem nie indyjska)

          jak juz zaczniesz robic sama, to rob na zapas i przechowuj w lodowce

          trawa cytrynowa lepsza IMHO w sloiczkach, i zalewie niz suszona,
          najlepsza swieza oczywiscie

          od biedy da sie zastapic skorka z cytryny
    • upl Re: kaffir, trawa, pasta curry 22.09.09, 18:03
      kminek to kminek nasz zwykly
      niestety przepisy sa tlumaczone, przez ludzi, ktorzy nie znaja sie
      na przyprawach i nie rozrozniaja kminku od kuminu czyli kminu
      rzymskiego, ktory ma specyficzny smak i czesto stosuje sie go w
      kuchniach dalekiego i b;liskiego wschodu
      wiec najpewniej chodzi o kumin
      liscie limonki kaffir i trawe cytrynowa w warszawie mozna dostac w
      galerii Mokotow w delikatesach azjatyckich albo w kuchniach swiata
      ja kupilam w bomi chyba suszina limonke kaffir
      • jacek1f tak, sa liscie w Bomi, a trawa 22.09.09, 18:08
        swieza w miare raz w miesiacu.
        Nie boj sie mrozonej - taka sprzedaja czesto tez w China Town albo w Samirach albo w wietnamskich. IMO lepsza juz mrozona od zaschles.
        Nie uzywaj suszonej i cietej i mielonej raczej.
        Oczywiscie ze to kumino, kmin rzymski a nie kminek - hanba dla wydawcy! (niestety czesto sie zdarza....:-(
    • owczarro Re: kaffir, trawa, pasta curry 22.09.09, 23:13
      5 papryczek chili odpestkowanych
      5 szalotek
      10 ząbków czosnku
      1 łyżeczka posiekanego startego galangalu (możesz dodać imbiru)
      1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
      2 łyżeczki posiekanych korzonków kolendry
      5 ziaren czarnego pieprzu
      1 łyżeczki startej skórki z limonki kaffir
      1 łyżka prażonych ziaren kolendry
      1 łyżeczka prażonych ziaren KMINU
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka pasty krewetkowej (ja nie dodaję, ale tak jest w przepisie oryginalnym)

      Miksujesz na gładką masę wszystkie składniki i gotowe

      Źródło: Robert Makłowicz "Fuzja smaków"

      To przepis na czerwoną pastę curry, którą możesz sobie "podkręcać" pod siebie
      dodając lub ujmując poszczególne składniki. Smacznego! pozdrawiam
    • klara551 Re: kaffir, trawa, pasta curry 23.09.09, 02:09
      Na ul. Barona,boczna Okopowej/za ul Leszno jest hurtownia
      wietnamska ,gdzie co tydzień,bodajże w czwartki mają dostawy
      zieleniny dalekowschodniej i różne przyprawy,pasty,ryże i mrożonki /
      dania chłodzone i mrożone.A drugie fajne miejsce,to delikatesy i w
      hali za halą Mirowską.Też mają sporo fajnej zieleniny,przypraw i
      przetworów,typu pasty curry,mielony imbir,cukier palmowy ,sprzęt
      typu koszyki bambusowe,woki,noże itd. itd.Polecam oba miejsca,sama
      tak kupuję
      • laelia Re: kaffir, trawa, pasta curry 23.09.09, 12:34
        Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi, teraz zacznę biegać po sklepach. Dotąd
        miałam właśnie trawę mrożoną, ale ostatnio nie było więc kupiłam mieloną w słoiczku.

        Użyłam 1 łyżeczkę zamiast 1 łodygi i było OK. Należy jednak wziąć pod uwagę, że
        nigdy nie byłam w Tajlandii i mam raczej wyobrażenie na temat tajskich smaków
        niż pewność :) No i zastosowałam też parę zamienników (np. ciemny cukier zamiast
        palmowego, sos sojowy zamiast rybnego a kaffir nie miałam więc było bez.

        Ale i tak zachwyciła mnie ta kuchnia i będę dalej próbować, tylko najpierw
        zrobię zakupy. I może rzeczywiście na początek kupię gotową pastę curry żeby
        wiedzieć do czego dążę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka